Alltid dessa besserwissers

 
Jaha ni, ett silver vart väl inte så pjåkigt? Jäkligt bra i mina ögon! Visst att petet var förjävligt men samtidigt, det händer alla. 
 
Facebook är ju såklart sönder spammat, kul på ett sätt, skittråkigt på ett annat. Folk som skriver hur värdelöst det är att "ge" bort ett guld på det viset. Eller varför inte klanka ner på varenda jäkel som flög av i gårdagens terräng? För antagligen kan ni bakom datorskärmarna göra det så mycket bättre... 
 
Okej att man kan tycka att ryttare på den nivån kanske inte borde råka ut för avtrillningar, omkullridningar eller pet på sista hindret. Men man får heller inte glömma att det fortfarande är vanliga människor det handlar om, och att hästarna dessutom ska vara på humör. Det kan inte gå bra hela tiden, inte för någon. Finns ingen som har en spikrak formkurva. 
 
Så ja, jag blir riktigt jävla trött på alla besserwissers som ska sitta och klanka ner på världseliten för att de gör misstag precis som alla andra människor gör, att det dessutom sker under ett OS är inget ryttarna själva kan bestämma. Tror inte de är så himla nöjda med sig själva efter det ändå, de behöver inte era expertkommentarer för att förstå att de gjort ett misstag. 
 
RESPEKT till detta ekipaget, tack! 

Noooo!

4 futtiga straffpoäng från medalj! Attans... Dock håller jag alla tummar och tår för GULD individuellt! Hinner hem och se finalen, whoppa!


Ajajajaj

Hann inte göra ett endaste tidsinställt idag, försov mig lite. Hoppas ni kan stå ut med en tom blogg fram till 15.30? Back to work!


Fina bilder!

 
Hittade ett par superfina bilder på hästarna, Jennifer Ekberg är fotograf, och om du inte vill att bilderna publiceras här så är det bara att hojta. 
 
 

Första dagen @ work

 
Kom hem för en timma sedan ungefär, har varit en lååång dag. Började 08:30 så var uppe med tuppen kan man lugnt säga. Iallafall i jämförelse med mina normala sommarvanor. 
 
Det gick iallafall bra, mycket nya intryck och en del att ta in och lära sig men det var roligt och det är schysst folk att jobba med. 9 dagar kvar nu då! :) 
 
Mamma ska antagligen rida med mig ut en liten sväng sedan, så då tar hon Pompay och jag Sessan. Efter det ska jag hålla i en teorilektion, haha! Eftersom jag är ett sådant planeringsfreak så skrev jag ett inlägg igår om vad jag ska ta upp, och då fick jag även två flugor i en smäll. Planering för lektionen, samt ett intressant inlägg om själva ämnet jag ska ta upp. Det får ni se senare! 
 
Just nu är det OS som gäller, kunskapskanalen och terrängmomentet. Ludwig för tillfället tvåa, och då har lite mer än halva startfältet gått. GO GO GO! 
 
Bildkälla 
 

Ny hjälm?

Är, som ni redan vet, så himla trött på JW hjälmen nu. Vill ha en lite flashigare hjälm, JWn är snygg i sin stilrenhet, men jag vill som sagt att det ska "hända" lite mer. 
 
Vet inte riktigt vad jag vill ha, hade ju siktet inställt på en GPA tone sur tone, men de är ju ruskigt dyra. Air8 leather look är jag också lite sugen på, men vet inte hur den sitter på mitt huvud så där vet jag inte heller... 
 
Någon som har tips på någon snygg hjälm? Vilken tycker ni annars utav GPA och Ayr8? :) 
 

Terränghinder alá OS

 
Hippson hade ett bildspel med 25 bilder på lite olika terränghinder som vi kommer få se ryttarna flyga över idag. Riktigt maffiga, blir helt darrig, själv skulle jag inte våga hoppa dem även om jag vill och tycker att de är riktigt häftiga. 
 
Skulle ni våga? (Lägger upp tre bilder här, rekomenderar att kolla in resten HÄR)
 
Fantasifullt ;) 
 
Detta skulle jag nog inte tveka att hoppa, men att ha det som första hinder? 
 

Hett tips!

 
Hett och hett - skämt å sido, men jag tänkte faktiskt ge er ett ganska bra tips, angående OS! 
 
På OS officiella hemsida (http://london2012.com) kan man hålla koll på Online resultat och se startlistor. Riktigt bra då man kanske inte orkar sitta och harva igenom femtielva dressyrstarter innan man får se någon svensk. Nu har jag inget emot att se andra, men om jag är i stallet är det kul att sätta på SVTplay i tid för att kunna se en svensk. När man skrittar av kanske? 
 
Klicka er in på http://london2012.com , klicka sedan på "Sports" och efter det på "Equestrian" så kommer ni till Ridsporten. Efter det får ni klicka er in på vad ni nu är intresserade utav. :) 
 

OS imorgon!

 
Imorgon sänds Terrängritterna i London på TV! Kunskapskanalen klockan 13:45. Själv jobbar jag... Men sändningen är lååång och jag slutar nog runt halv tre - tre så lite hinner jag nog kika! :) 
 

Mycket snack, lite verkstad.

 
Något jag kan bli riktigt, riktigt trött på, är folk som alltid ska snacka så himla mycket och aldrig få någonting gjort. Vi snackar framtida mål, tävla höööga klasser och vara berömd och ni vet, den historian. Jag har också en framtidsvision med hästarna, att tävla, men till skillnad från vissa så ligger jag i stenhårt för att kunna uppnå det. 
 
Ska man komma någonstans kan man inte vänta sig att saker och ting kommer gratis - för det gör det inte. Man är tvungen att kämpa sig fram varenda centimeter och inte förvänta sig att få något serverat på räkmacka direkt. Jag respekterar varenda en i deras val, om deras rutiner och deras mål för att nå framgång. Något jag dock stör mig på är när man sitter och säger att "Jag ska tävla de högsta klasserna med den och den hästen" och sedan bestämer sig för att låta någon annan rida hästen så att man själv kan ta det "lugnt". 
 
Nä, fyfan vad jag inte tål det, verkligt störnings moment. Jag ägnar timmar åt att planera ridpass, hur jag ska hålla hästarna på en bra trimnivå så att de matchas med tävlingarna. Att de inte tränas för mycket under tävlinssäsongen, att man ökar på träningen lite under vinter halvåret för att då kunna bygga upp för nästa säsong. Aldrig att jag skulle få för mig att ta var dag som den kommer och göra vad som faller in, att inte ha en plan gör mig darrig. Och nu snackar vi planering, alla andra timmar lägger jag ner på var ponny, för att få ut så mycket som möjligt utan att pressa dem för hårt. Kan inte räkna alla dagar jag kommit hem klockan nio, urtrött men jävligt nöjd. För alla de sena kvällarna/tidiga morgonarna betyder att jag centimeter för centimeter närmar mig mitt mål. 
 
Gör man allting rätt, kan det inte gå fel. As simple as that. 
 

OS

 
Följer OS som om jag aldrig gjort annat. Direkt när jag vaknar sätter jag på SVTplay på iphonen och ligger i sängen en stund och kikar. Just nu är det fälttävlans dressyren! Det går bra för svenskarna, delad första plats individuellt och fyra i lagställningen för tillfället. Exciting! 
 
Idag står mitt sikte inställt på dressyr även ridmässigt. Ska ta upp Pompay till paddocken på Bork och träna lite. Red honom i går i stallets halvdana paddock, och han kändes jättebra så förhoppningsvis är han minst lika fin idag! :D 
 
Sessan får nog en omgång i paddocken, Elin red henne lite igår. Det blev dock kortvarigt då regnet öste ner, så idag får jag passa på att svettas lite även med henne! Syrran skulle egentligen filmat och fotat mig och Pompay, men i sista sekund bestämde hon sig för att åka till havet och jag klandrar henne inte. Dock får vi ingen film på mitt och Pompes dressyrande, men då hinner vi träna lite till. Hihi! :) 
 

Prestera bra under press

 
Nu är jag verkligen ingen storbloggare/kändis you name it, inte på långa vägar, men jag tror att jag ibland upplever situationer på samma sätt som de anagligen gör. På tävling till exempel! 
 
Jag vet ju själv hur man kika lite extra när något namn man känner till rider, det är ju inte så att man stalkar runt och vill pricka deras starter, men hör man namnet vänder jag mig oftast mot banan. Mitt namn har väl också börjar bli lite ihågkommet, men inte alls utav samma anledningar! De flesta känner igen mig och Pompay, för att de flesta tycker att Pompe är så himla fin. 
 
Både mamma och Julia samt vänner håller ju till vid staketen, och de hör ju vad folk pratar om. På nästan varje tävling är det folk som skyndar till banan för att kolla på mina starter, för att få se Pompay. Folk fotar, filmar och ja, man får väligt mycket blickar riktade mot sig helt enkelt. Jag menar, jag vet inte hur många gånger jag ridit förbi funktionärer som står och tisslar och tasslar och några gånger har de till och med stått och filmat med sina mobiler! Kan även påpeka att jag inte har det minsta emot det, sålänge det inte används på något dumt sätt vill säga. :) 
 
Hur som helst, all denna uppmärksamheten gör ju att jag som ryttare får lite högre "press" på mig att prestera bra. Och faktum är att det är inget problem för mig, jag presterar oftast bäst under lite press. Jag gillar att ha lite åskådare, det manar mig att visa vad vi går för och ja, man vill göra sitt bästa helt enkelt. Sedan misslyckas man ju lika ofta som man lyckas, men så är det ju ridning vi håller på med och det är två individer som ska matchas. 
 
Det roligaste av allt är att jag (änsålänge) bara fått höra positivt, vilket såklart är roligt. Sedan är det ju säkert någon besserwisser som ska stå där vid staketet och veta bäst, men det råkar nog alla ut för någon gång. Jag menar, så länge jag vet vad jag och Pompe går för så är jag inte jätteintresserad utav tråkiga kommentarer, även om man såklart påverkas utav det med ibland. 
 
 
Hur är ni, vill ni ha ögonen på er eller vill ni helst att ingen skall kolla alls? ;) 
 

Skillnad, 2011-2012

 
Det där med skillnadsbilder och sådant tycker jag är något som är väldigt missuppfattat. Ska man se skillnad så krävs två bilder med samma uppställning/rörelse/årstid. En bild tagen på sommaren ser generellt bättre ut än en vinterbild tillexempel! 
 
Förra året red jag lite dressyr i hagen medan Becky fotade, drygt ett år senare gjorde jag likadant fast att becky fotade. Enda skillnaden förutom Pompays form och kroppsbyggnad är utrustningen på mig och hästen. Lägger ut 5 bilder från varje shoot, så får vi se om ni ser någon skillnad. :) (Tyvärr blir storleken på bilderna olika, sorry!) 
 
2011 - maj 
 
 
 
 
 
2012 - juli 
 
 
 
 
 
Personligen tycker jag att det är en mycket mer avslappnad form, lodrätt och lägre än 2011. Dessutom är undertrampet bättre och han trycker på mer. Nu är jag nyfiken på era åsikter, vad tycker ni har förändrats? 

Nosgrimmor

 
På Pompe har jag ridit på de flesta nosgrimmor, eller ja, de vanligaste åtminstone. Tänkte dra en utvärdering, tycker att det där med nosgrimmor och bett är intressant och jag önskar att jag kunde mer än vad jag kan.
 
Aachennosgrimma
Den första nosgrimman jag red med på Pompay var aachen. Antagligen den vanligaste nosgrimman. Pompay har alltid funkat okej på denna, men han har haft tendensen till att vara lite tjaffsig och liksom "bröta" i munnen. Antagligen på grund utav att nosgrimman legat emot hans tandkött när han hade ont. Så detta är väl inte min favorit, och jag rider nästan aldrig med den förutom på Sessan, där den funkar jättebra! 
 
 
Engelsk nosgrimma
När han tjaffsade med Aachen så handlade det inte om att bygga på ´med mer utrustning, utan jag var övertygad om att det bästa var att plocka bort lite. (Som det är i 99% av alla fall). Så jag började med att plocka bort snoken, och spänna den engelska nosgrimman mycket lösare än vanligt. Visst, när han tyckte att det var jobbigt så öppnade han käften och höll på, men det kändes inte som samma typ av tjaffs som det var med aachen. Hellre detta än att han gör det utav smärta. 
 
 
Pullarnosgrimma 
Denna nosgrimman hade jag i hoppningen i början. Hans ägare hade haft det innan så jag fortsatte i samma spår. Då kunde jag inte jättemycket om nosgrimmor och dess funktioner men nu vet jag ju bättre. Han gick aldrig riktigt bra på pullar, öppnade munnen väldigt mycket i svängarna och var aldrig med mig. Detta berodde såklart dels på friheten i munnen samt att nosgrimman låg emot hans tandkött när han hade ont så effekten blev ju värre än vad det var med Aachen. Red på detta i ca ett år innan jag bytte, och visst, det gick ju och efter att vi upptäckt det där med munnen, men han var ändå aldrig helt klockren. Dock är detta den nosgrimma han var överlägset snyggast i. :)
 
 
Remontnosgrimma 
Ulf gav mig tipset att pröva remont när han såg att pullar inte var något bra på Pompay. Så ja, jag testade det och han har inte gått så bra på någon annan nosgrimma. Remonten håller ju igen munnen, utan att ligga och trycka på hans mer ömma delar i munnen och utan att egentligen vara skadlig. Jag varierar hur hårt jag spänner nosgrimman, vid hoppning och dressyr lite hårdare och vid "oseriös" ridning lösare. Helt enkelt för att Pompe går och gapar när han inte är överrens med mig, och det är inte alltid han vill samarbeta. Sedan är detta den bästa nosgrimman enligt mig, inte den snyggaste, men mest funktionella. De hästar jag ridit har jag alltid prövat remont på, och alla har hittils trivits bra med det. :) 
 
Foto (denna bild): Matilda Sjöberg
 
Utan nosgrimma
Denna rubriken är ju lite udda med tanke på att detta inlägget handla om nosgrimmor. Men faktum är att 1-2 gånger i veckan rider jag helt utan nosgrimma. Oftast vid lugna uteritter där jag inte är beroende utav hjälpmedel för att få stopp. ;) Tycker det är mins lika viktigt att ibland plocka bort nosgrimman och bara köra helt clean. För att undvika statiskt tryck och för att det antagligen är väldigt skönt för hästarna att slippa dem. 
 
Vilka nosgrimmor rider ni på, och varför?

Blir arg

 
Jag och Becky var ganska taggade på att kolla OS fälttävlans dressyren nu på morgonen. Visste ju att både SVT och Eurosport sänder dygnet runt så ja... 
 
Tror ni inte att skitkanalerna sänder simning både två. Hade fattat om en av dem gjorde det, men vad är poängen med att sända samma sak när det finns massa annat man kan sända istället? Nu var dressyren på SVTplay istället som faktiskt sänder väldigt mycket! Men såklart vill inte datorn sammarbeta och det är inte samma sak att kolla på datorn som TVn. Aja... 
 
Halvkul att regnet dessutom öser ner, hade planerat lite paddockridning idag men det skiter ju sig. Blir nog att rida ut både två istället, i regnet, som gör att man blir blöt. Woho... 
 

Renovering!

 
"Lilla stallet" som det kallas håller just nu på att renoveras! På gården där Pompe, Sessan och Hampus står så finns för tillfället två stall, varav ett kallas stora och ett lilla. Dels för att det ena är större och det andra mindre, också för att det är mer storhästar i ena och mer ponnyer i andra. 
 
I vilket fall håller de på att riva lilla stallet som varit lite slitet det senaste, Pompay stod även där i en av de större boxarna. Nu ska den gamla korännan försvinna, boxarna omorganiseras och stallgången breddas och det ska bli två uppbindningsställen istället för en. 
 
Dock kommer Pompe flyttas över till stora stallet, där är det redan nya boxar och Pompay ska få den nyaste. Grymt! :D 
 

Princess!

 
Elin fotade mig och Sessan under ett pass innan Varberg, här har ni dem! 
 
 

Hothothot!


Hade planerat riktigt svettiga pass idag alltså, men nej, det går nog inte med 25+, inte för att jag klagar men hästarna kan lika gärna vila idag igen...

Inte för att de inte skulle palla att gå i värmen, utan jag skulle nog inte riktigt orka med det just nu. Blir helt yr så fort jag anstränger mig i solen, galet irriterande. Skulle kunna rida ikväll men då ska jag antagligen bort så det går inte heller. Får se till att komma igång imorgon. ;)

Om jag rider lite dressyr imorgon, vill ni se film då? :D


Röd

 
Tjo, hemkommen och har som vanligt fått färg, dock en mer oönskad sådan men ändå! Färg är färg, eller? 
 
Vilket som, det blev lite ändrade planer idag, skulle på Bio med kussarna först men så dök det upp lite parteeeey så då blev de det istället. Inte mig emot ;) 
 
Ska även bort till stallet nu och kolla till pollarna, de är väl inte jättenöjda med vädret idag så lär väl få fylla på vatten  etc. Jaja, förhoppningsvis lever dem iallafall. ;)
 
Jäkla tråkig bloggdag men jag antar att de flesta inte bryr sig när det för en gångs skull är blå himmel och 25+. Hoppas ni förlåter mig, hehe! 
 

Bilder från Varberg

Samtliga är från LA. Fotade utav Linn Delwer.
 
 
 
 
 
 

Resultat + filmer Pompay Varbergshoppet

 
Pompay var helt fantastisk hela meetinget! Jag vet inte om ni kan se det, men ÄNTLIGEN kan jag plocka ihop honom och inte jaga på honom för att han är så himla slö. Kan rida en LA kontrollerat med jämn rytm och det är ett stort framsteg. Dock smyger sig de gamla problemen på då och då, och det är då stoppen kommer. Där handlar det om att jag måste stärka honom mer helt enkelt. 
 
Kval 1, LB: Bra runda i sig, inga konstigheter. Sadeln gled fram något fruktansvärt och det ÄR konstigt då den legat bra hela tiden. Förstår verkligen inte... Så i slutet på rundan blir det inga bra språng men der är såklart förståligt. Stoppet är helt och hållet mitt fel, jag la honom alldeles för stort med tanke på hur upptrampat det var. Skulle såklart ridit ut på utkant och låtit honom komma lite närmre istället för att rida mitt på där det var som mest upptrampat och be honom hoppa av tidigt. Jaja ;) 6 fel i omhoppningnen. 
 
Kval 2, LA: Fick nödlösa sadelproblemet med Sessans förbygel som var aaaaningens för liten, men det funkade. Han var superduper fin! River samma hinder som Sessan petade, det som stod i lutning. Vet helt ärligt inte vad mina ponnyer höll på med där, men något var det för där kan jag för första gången inte klandra mig själv till större del. Resten av bana bra, får ett sådant där jobbigt läge där han inte bjuder själv och jag inte får något att samla ihop ifrån. Kommer därför i något konstigt mellanläge och ja, så rider jag honom i botten på ett räcke som enligt mig var det enklaste hindret på banan... Så ett stopp där. Gulleponnyn tar tre språng i kombin där det skulle vara två, men det löste sig bra så då är det inget jag lägger någon större vikt på. 
 
A-final, LA: Jag var som ni kanske läst i Hampus resultat inlägg helt komplett utpumpad vid det här laget. Hann som "tur" var sätta mig ner och dricka massa vatten en kvart då det skedde en ganska obehaglig olycka inne på banan. Så lite hann jag återhämta mig! Pompe var som en dröm, satan vad fint han gick! Fick ett stopp på tre kombin då jag inte plockade tillbaka tillräckligt i svängen utan red av någon dum anledning på samma mellanmjölks galopp. Stämmer då inte avståndet kan jag inte trycka iväg honom, då behöver han mer fart. Hela  banan är klockren, jag är så jäkla nöjd att det gick så bra trots att mina ben var spaghetti! Får ett stopp på sista hindret, var så jäkla trött och orkade inte rida honom till avståndet, satt mer där som en lite trasdocka och det märks ju med tanke på hur jag nästan flyger av!  Trist på sista hindret och hade annars slutat på 8 fel (rivning på första hindret + stoppet) men blev alltså utesluten. Tog om hindret i lugn och ro och han bjuder på ett fint sista språng. Min prins! <3 
 
 
  

Till havet

 
Eftersom vi har sådant jäkla fint väder och jag är hyfsat välmående idag så drar jag med Pappa och kusinerna till havet och har en go dag i solen. Efter det ska jag direkt på Bio och därav kommer bloggen bli lite lidande. Hoppas även att ni tar er ut och inte sitter och väntar på inlägg som inte kommer, hihi! ;) 
 
Har gjort ett tidsinställt med resultaten på Pompay, och ska försöka hinna få ihop ett bildinlägg. 
 
Men vi hörs ikväll! 
 

Funderar på...

 
... att dra på dressyrclirre nästar Torsdag i Kungsbacka! 
 
Har ju ingen tävling försen 25 augusti och blev lite sugen på dressyr så, ja, why not? Är lite inne på att ta med Pompay till Nääs på en lokal också den 18e, hade varit roligt som lite omväxling. Då får man även lite mer mål med dressyren, vilket leder till att jag tar den på lite större allvar! 
 
I Kungsbacka ska jag isåfall starta LB1 och LA1, eller kanske bara LA1. I Nääs fanns bara LC1 och LB1 så då blir det LB1. Så fort jag känner mig frisk ska jag dra upp till ridhuset och träna LA1, aldrig ridit det innan så lite träning är nog inte fel. 
 
Blir att putsa på skänkelvikningar, förvänd galopp, ryggningar och lite annat som jag inte ridit program på innan. Kul! :D 
 

Hur gör ni när ni är sjuka?

 
Just nu är jag som ni säkert förstått inte helt 100. Trodde att jag var helt bra i dag, men efter att ha ridit två ponnyer och varit i stallet i tre timmar är jag helt slut. 
 
Red väldigt kravlöst, skritt och trav i 30 minuter på Pompe och lite längre på Sessan. Ändå är jag nästan död när jag kommer hem, förstår inte! Hostattackerna kommer titt som tätt och hela kroppen är liksom slö. 
 
I vanliga fall, under skoldagar alltså, så brukar mamma säga att stannar du hemma för att du är sjuk från skolan, så  går du heller inte till stallet. Då brukar hon hoppa in och ta hästarna. Dock är man egentligen aldrig för sjuk för att åka bort och mocka lite eller fixa mat, ändå är hon stenhård på detta. Att skolka för att stanna hemma och rida finns inte i mammas hjärna, skulle aldrig ens våga fråga henne. 
 
Hur löser ni stallet när ni är sjuka och inte kan eller får ta det, har ni föräldrar som hjälper till eller löser ni det på annar sätt? 
 
 

Prestationen viktigare än resultatet?

 
Det säger Ulf ofta när vi kommer till träningarna och är missnöjda efter något pet eller stopp, att prestationen är viktigare än resultatet och visst var det några språng som var bra? 
 
Och oftast har han ju rätt, att det är klart att det finna massa positiva delar i rundan som man borde fokusera på, men ändå vill man åt den där jäkla nollan och plocka den där placeringen. Men det är mycket som ska stämma överrens för att man ska uppnå det, för att nolla behöver man göra allting rätt, och det är inte alltid det lättaste. Speciellt när man inte sitter på en ponny som hoppar allting baklänges i sömnen. 
 
Och jag kan på ett sätt hålla med Ulf, att känslan är viktigast. Men på ett sätt kan jag inte vara nöjd efter en runda med åtta fel, som helgens första LA. Jag kanske är tillfredställd och liksom okej, men jag vill ändå inte känna mig nöjd med rundan. Hur ska jag då kunna bli bättre? 
 
Något jag alltid gör är att efter mina starter, kollar igenom filmerna och plockar ut det som var riktigt bra respektive det som var sämst. I finalrundan i helgen var jag tillexempel riktigt nöjd med trippeln, 3-4-5an osv. Dock förstår jag inte vad jag gör mot trekombin, det var dåligt ridet. 
 
I vissa lägen är prestationen viktigast, men vissa tävlingar är resultatet det viktigaste och på något sätt går det där hand i hand. Att kunna se sina bra delar och dåliga delar så att man kan påverka de rundor där man verkligen verkligen vill att resultaten ska komma! 
 
Bild som Linn tagit. 

Hoppas!

 
Idag ska jag pröva massa sadlar i stallet! Det står ju liksom 14 hästar där borta så någon bör ju ha en sadel som ligger hyffsat och som jag kan nödlösa med så länge. 
 
Utöver det så ska jag rida ut båda idag tror jag, de går på lite halvfart denna veckan så jag tar varje dag lite som den kommer. Dock ska jag redan nästa vecka sätta igång med lite mer hårdträning. Det finns en travbana 20 minuter från stallet som jag tänkte att jag skulle låna och träna intervaller på en dag i veckan. Både Pompay och Sessan behöver stärka sin galopp så det är ett perfekt tillfälle! 
 
Ska slänga in lite tidsinställda och har lite åsiktsinlägg på G med, men dem skriver jag till 99% mitt i natten, blir bäst då. ;) 
 
Mer bilder på Sessan från Ida
 
 

Resultat + film Hampus Varbergshoppet

 
Hampus gick alltdå dubbla cuper som några utav er uppmärksammade. Anledningen till detta var lite krångel med anmälningarna och det slutade med att Hampus förutom mina starter i kräftcupen, skulle startas i krabbcupen utav sin ägare. Något jag inte samtyckte med eller gillade men fick helt enkelt gilla läget och göra det bästa av situationen.  
 
Kval 1, LB: Han kändes väldigt off och seg, väldigt tung och på bogarna. Vi tar oss runt banan, men som sagt, han var inte så explosiv som han brukar vara och fick inte någon spurt på honom i omhoppningen. Dubbelnollar och slutar iallafall på en fjärde plats! 
 
Kval 2, LA (debut): Han var väldigt mycket på tårna och riktigt taggad i denna klassen! Galet fin på framhopp och på de första hindrena. Blir ett missförstånd till fyran och han hoppar inte riktigt av utan halv stannar typ? Kraschar igenom men fortsätter utan att det räknas som ett stopp. Hoppar resten av banan bra! Får ett stopp in mot sista kombinationen men sedan tar vi det sista bra. Slutar på 9 fel och en helt okej debut. 
 
A-final, LA: Han kändes inte bra på framridningen, och till en början nästan inte helt ren. Efter att ha ridit fram lite till släppte det och han hoppade fint, men inte med det där scoopet och explosionen som han brukar utan han var matt. Inne på banan stannar han på ettan, sedan kämpar vi oss igenom hela banan tills att ett till stopp kommer på näst sista hindret. På det gula räcket vet jag inte vad som händer, han typ stoppar men jag lyckas få över honom, dock åker hjälmen och ser ingenting mot Gina Tricot oxern... Båda han och jag var väldigt trötta och jag fick morra igenom honom, han stannar och hoppar på nästan varenda hinder och det var bannemig ingen snygg ritt. Var så himla trött att när jag kom ut från banan så grät jag utav utmattning, var helt slut. Utesluten i vilket fall. 
 
 
 
 
Denna helgen tog extra hårt på mig eftersom att det dels var första meetingen med tre ponnyer och dessutom var jag sjuk. Hade en jäkla hosta som inte lät mig sova på nätterna och ni förstår säkert att jag sista dagen var helt och hållet slut. Dock är jag inte personen som slutar kämpa och ge upp, utan har jag två starter kvar så har jag det. Men med Hampus sista LA runda känner jag att jag skulle utgått istället för att tvinga honom att hoppa, vilket han egentligen inte var så positivt inställd till. Man lär sig på sina misstag... 

Världens finaste

 
<3 

Barbacka it is!

 
Skrev i förra inlägget att ingen tävling är planerad försen i slutet av augusti - och tur är väl det med tanke på att jag för tillfället inte har någon passande sadel! Haha... 
 
Hade en på G från Svensk ridsport, men den var begagnad och till överpris och när de inte tog vårat bud så sket vi i den. Så för tillfället rider jag alltså barbacka, lite bra träning såklart men det lär ju inte gå i längden! Hästarna tar det lugnt denna veckan så det är ju ingen fara då, men måste hitta en sadel as fast as possible. 
 
Så, ingen som har en Kieffer Ludger Beerbaum till salu? :) 
 
 
 

Fixdag

 
Satt uppe länge igårkväll och gjorde iordning alla filmerna från varbergshoppet, blev lite jobb när datorn dessutom inte ville samarbeta i alla lägen. 
 
Vad gäller idag då? Ska göra iordning det sista i stallet, samt påbörja uppackningen hemma. Det är så jäklar tråkigt att packa upp saker, alla gånger... Ska även skicka iväg ett paket och när allt detta är gjort ska jag övningsköra lite. 
 
Tror jag tar ut hästarna på en liten skritttunda idag igen, sedan ska de få vila i några dagar, det förtjänar dem! Har inte planerat jättemycket tävlingar nu i augusti, bara en hittils, i Essunga! Är lite inne på det här med gräs och deras bana verkar fin så why not? :) 
 
Ida Carlsbogård  fick lite fina bilder på Sessan och Hampe, så jag slänger ut dem här! 
 
 
 
 
 
 
 
 

Resultat + filmer Princess

 
Sessans första meeting, första tävling på gräsbana och ja, hon har nog inte gått på så stor och fin bana som nu i Varberg. Dock är hon en klippa och de fel vi drog på oss beror till 90% på att jag släpper iväg henne helt enkelt. 
 
Kval 1, LB: 4 fel i grunden. Rev trean, ett hinder hon rev med bakbenen, och det är sällan det bakbensfel beror på ryttaren (svåra att påverka). Antagligen var det en kombination av att vi kom lite nära, att hon kanske tappade grepp i upphoppet eller något sådant. Skitpet iallafall! 
 
Kval 2, LA: 8 fel i grunden. River en oxer där Sessan faktiskt får ta på sig det felet själv. Oxern stod i lite lutning så antagligen blev hon påverkad där, jag kunde säkert ha spänt bågen ytterligare men jag la henne helt perfekt så egentligen borde hon klarat det. Andra petet helt och hållet mitt fel, alldeles för flackt ridet. Resten av banan helt okomplicerad, hon är verkligen ämnad för detta. Dock behöver hon stärkas, det är därför jag tror peten kommer, hon behöver bli starkare helt enkelt. 
 
Blev tyvärr consolation, hade jag inte petat det sista i LAn hade jag varit i final. Blev petad på tiden i grundomgången, riktigt retligt. Anyhow, consolation och LC+5 alltså! 
 
Consolation, LC+5: 4 fel i fas 2 och en åttondeplacering. Riktigt nöjd med ritten i sig, petet var som alla andra pet under helgen - riktigt retligt! Jag släppte på lite väl och plockade inte riktigt tillbaka så mycket som jag borde ha gjort, dessutom stod hindret i nedförsbacke så ja, det kunde gått men nu gjorde det inte det. Ryttarmiss, igen. Hade snabbast tid i klassen, men det spelade ju ingen roll med petet. Gaaah! 
 
Filmerna ligger inte i rätt ordning, ville ha LAn i en egen film så att det är enklare att se den direkt! 
 
 

Sammanfattning och utvärdering Varbergshoppet

 
Kunde inte hålla fingrarna från tangentbordet, blir väl så när man är sängliggandes i guess. Var borta hos hästarna och skrittade ut dem förut, packade även upp litegranna men fick dessvärre dra hem efter en dryg timma. Blev helt svimfärdig... 
 
Varbergshoppet var för mig en ny upplevelse, en upplevelse som jag inte ångrar! Jag haft så himla roligt, lärt känna lite nya personer, sett fina hästar, tävlat underbart fina hästar och såklart umgåtts med roliga vänner. Det regnade lite på torsdagen, annars kom det inte en droppe, enbart sol och några moln här och var. 
 
 
Banorna har varit bra! Underlaget på gräset var sådär första dagen, men på Lördagen och Söndagen tycker jag inte man kan ursäkta sina fel med underlag, för då var det bra. Själva banbyggeriet var också bra! I vissa lägen lite väl tekniskt för att motsvara klasserna, men så är det väl ibland. Många uteslutningar var det, och om det berodde på banan eller underlaget kan jag inte riktigt avgöra, lutar åt banbyggeriet. I kräftfinalen var LAn riktigt maffig och stor för att bara vara en regional LA, men så var det ju final och det skulle sållas. :) 
 
Hinderparken går att jämföra med GHS och FHS hinder. Fick hoppa Tretorn plank, Carpe Diem hindret, Kingsland,  Rolex mfl. Riktigt fina hinder alla dagar, proffsigt! 
 
 
Uppstallningen var fantastisk! Jäklar vad bra vi fick stå! Mobilboxarna kan jag inte tala för, men de permanenta var superfina. Fick stå i det stall som SRG i Varberg har sina hästar, var runt 20 boxar och bara några få installade. Det var väldigt lugnt, inget spring utan hästarna fick verkligen lugn och ro. Det fanns spolspilta, uppbindningsplats och i boxarna både krubba och vattenkopp! 
 
 
Tävlingsplatsen är fin! Gräsbanan är härlig trots att den lutar lite här och var. Cafeterian hade ett bra utbud vad jag kunde se, normal dyrt/billigt, precis som en vanlig tävling! Stort plus för cirkustältet med många bänkar etc. Tycker även det är kul när hästbutiker ställer ut, men hade hoppats på att någon mer än den som var där hade kommit. Bra service i sekretariatet och jag blev alltid väl bemött. Var där några gånger och rörde runt i startlistorna när de inte riktigt tänkt igenom att jag ska hinna rida fram mellan alla mina ponnyer. Hehe ;) 
 
Framridningsmöjligheterna var bra. På fredagen var det framridning och framhoppning i ridhusen, och där inne var det som en jäkla bastu. Dock skönt med mycket plats att rida och hoppa fram, det gynnar alltid! De andra dagarna var framhoppningen i paddocken brevid banan, och framridning i ridhusen. Dock red jag fram utomhus på en raksträcka, men det var ju mitt egna val! 
 
Underhållningen på kvällarna som tex kareoke och uppträdanden var bra. Var inte där på fredagskvällen, men var där och kollade på kareoken och det var ett gött drag faktiskt. :) 

Bloggfri dag

 
Hej på er! Mår allmänt skit och har ont i stort sett överallt. Nej, jag har inte flugit av eller så men jag är fruktansvärt trött efter detta meetinget, både mentalt och fysiskt. 
 
Ska ta en dag off här i från och repa mig lite, sedan kommer ni får filmer, bilder och massa resultat! :D 
 
Hörs tills dess! 
 

Faaaaaaaaaaannrlfksow

Var ett litet jävla skitpet ifrån en vinst med sessan idag. En liten halvhalt från ett galet fint segertäcke från exklusive och ett ärevarv som kallats duga...


Två av tre

Alla ponnyerna gick sååå himla bra! 9 fel med Hampus, 8 med Sessan och 8 med Pompay. Låter kanske inte SÅ bra, men med tanke på att halva startfälten var uteslutna så är jag glad att jag kom runt.


OS 2012...

 
Och DÄR sänktes mina förhoppningar om OS ytterligare. Jag var övertygad om att en medalj var in inom räckhåll med vårt grymma hopplag, RGB, Malin, Henrik och Angelica. Men nä, det lag som jag och många andra förväntades starta är nu sig inte likt, inte det minsta. 
 
Angelicas häst flippade ju som bekant ut på en tävling, undersöktes och de hittade blandannat en inflammation i munnen på den. Där var Mic Mac och Angelica uträknade. Så himla trist då jag älskar det ekipaget, den kämparglöden som de utstrålar finns inte hos många. 
 
Efter det hoppade ju Jens in i laget, och efter Nations cup kändes det faktiskt stabilt. Men nä då, då får den tidigare oskadade hästen Tornesch en senskada i vänster fram, och vipps är även Malin borta. Ett stadigt ekipage i världsklass. Istället hoppar Lisen Bratt Fredricson in... 
 
Då står vi här, Ninja har ett virus som förhoppningsvis kommer bli bra, annars får Casall hoppa in. Visserligen grymt duktig, men fortfarande en ANDRAhäst. Henrik har bytt ut Coupe de Coeur mot Allerdings, som jag faktiskt inte sett in action. Men enligt min mening var Henrik och CdC som gjorda för varandra. 
 
Från ett riktigt vasst OS lag står vi här med för det första: Ingen mer reserv. Och dessutom, enligt min mening, ett ostabilt lag med iallafall ett riktigt wildcard! Så jäkla trist då jag tyckte det skulle bli så himla roligt att se Sverige rida OS med riktigt grymma världsryttare, jag menar, RGB är i sitt esse! 
 
Nu ska jag inte måla fan på väggen, man får helt enkelt hoppas på det bästa! Dessutom är det ju även ett individuellt OS och där SKA RGB ta medalj, no doubt! :D 
 
Bild lånad från hästmagazinet. 

Mera utav Pompay

 

Tagga tagga

Vädret är på topp och vi har det kanon. Sitter i shorts och linne och taggar inför LAn. Nu köööör vi!


Mysigt

Kvällsritt var det!


Dagens resultat

 
Hello! Sitter på Julias värdelösa dator som hela tiden stänger av sig och raderar mina inlägg. Låter som världens sämsta ursäkt men tyvärr är det sant, haha...
 
Kom igår eftermiddag och installerade hästarna i sina boxar och packade upp samt fixade vid boxarna. Ska fota det sedan så ni får se! Står i ett jättebra stall, lugnt och skönt och dessutom har det en spolspilta! :D Vidare till dagens resultat! --->
 
Princess, LB: Jättefin, trodde hon skulle få raget eftersom banan är stor och gräsig och ja, Sessan blir lite piggare då. Men hon skötte sig så fint och jag är jättenöjd med henne. Fick ett pet på trean, en oxer där jag inte blev klar i tid. Skulle lättat lite i handen, men ja, lätt att vara efterklok. Ett litet missförstånd på sexan, men det löste sig. Alltså 4 fel i grunden. :)
 
Hampus, LB: Han kändes riktigt seg och framtung på framridningen och likaså på framhopp. Han var trött och inte så explosiv som han brukar, men han blev iallafall bättre på banan och där var vi dubbelnolla med en bra tid så vi slutade på en 4de plats! :)
 
Pompay, Lb: Han kändes skitfin, förutom att sadeln spökade lite och av någon okänd anledningen gled bak väldigt mycket. Väldigt konstigt med tanke på att den alltid legat perfekt... Nolla i grunden, kändes jättebra! Lugn och jämnt och med fina språng. Får ett stopp på första i omhoppning, la honom lite för stort och underlaget var vääääldigt upptrampat så han vågade nog inte hoppa i det läget. Klandrar honom inte. Resten var bra, kändes jättekonstigt med sadeln så långt bak men vi gjorde det bästa av situationen och tog oss runt resten felfritt. Slutade på 6 fel i omhoppningen (2 tidsfel).
 
 
 
 
 

Pompelompee

 

Sessan Highlights Bilder och Filmer

 
Detta är ett inlägg som jag lägger upp endast för att de som nu kanske är intresserade utav Sessan, och via lapparna i Varberg klickar sig in här för att se mera Sessan helt enkelt. Därför kommer jag efter varje dag ompublicera detta så att de ligger hyffsat högt upp på sidan. 
 

Svelandcup omg 2 Troya horsearena | LC (4a) & LB (0+4 fel) | 
  
 
 
 
Nääs RF regional | LC+5 (vinst) & LB (5a) | Sessans andra tävling i livet (endast film på LB)
  
 
 
 
Regional Bollebygds RK | LA (4 fel) | Debuten i 1m 
 
 
 
 
 
Övriga bilder på Princess: 
 
 
 
 
 

Följ mig och ponnyerna under Varbergshoppet!

 
HÄR kommer ni kunna följa mig, Pompay, Sessan och Hampus under starterna nere i Varberg! 
 
Målet är såklart att komma till finalen i kräftcupen med samtliga! 50% av startfältet går vidare, dvs att i katergoi C kräftcupen går 17 stycken vidare och i kategori D går 21 eller 22 stycken vidare. Man går automatiskt till consolation om man utesluts i grundomgången, det krävs alltså en målgång för att man ska ha chans att hoppa finalen. 
 
Dubbelnollor och helst placering ligger därav fokuset på. Ska rida som aldrig förr, nu jävlar! :D 
 
 
 
Foto: Matilda Sjöberg
 
 
 

It's sad because it's true

Finaste sessan är numera till salu!


Mera Sessan!

 

Tredje och sista!

Sessan är sist ut idag! Pompe fick lite ytterligare trim och Hampus en lugn uteritt. Kommer släppa en sk. "bomb" om sessan ikväll...


Stressdrömt

 
Japp, kontrollfreaket i mig brukar tillgodose lite stressiga drömmar och dålig sömn natten innan något "stort" eller viktigt händer. DM, meetings, debuter osv osv. Som tur är gör det inget att jag är lite slö idag, ska ju inte tävla! 
 
Drömde först att mamma var helt vimsig på tävlingsplatsen och inte gjorde som jag sa, tex kollade vart mina boxar var eller anmälde mig osv. Sedan så lastade någon ut Sessan, hoppade upp på henne och började rida utan att jag visste något, bara för att "Min ponny vill ha en kompis på tävlingsbanan". Haha, gissa mitt raseriutbrott! 
 
Själva tävlingsbanan var i vanliga fall en lejon uppvisningsgrej och de var bara en liten bäck mellan banan och deras ställe. Så jag vågade inte gå in på banan ifall ett lejon hoppade in. När jag väl dessutom hittade till mina boxar (enligt mamma) så var boxväggarna jättelåga (va 1m) så Pompay hoppade över och sprang iväg och öppnad boxdörrar åt alla andra hästar. Wtf? 
 
Jag är övertygad om att det är för att jag planerar det mesta ganska detaljrikt, vilket är på både gott och ont. Jag har ju alltid stenkoll, men om något oväntat skulle inträffa kan jag bli helt hysterisk. 
 

Kan inte låta bli...

 
Tävling hos Warnmark, kanonbra pris enligt mig. ;) (Länkad bild) 
 

Peuwh!

 
Är helt och hållet slut! Vilken dag... 
 
Drog bort till stallet vid halv ett och var hemma halv sju! 6 timmars ridning och packning med andra ord. ;)
 
-Red först Hampus över lite bommar och trimmade igenom honom, han var inte lika fin som igår men ändå fin. Lyssnade bra och jag kunde faktiskt påverka galoppen väldigt bra idag.
 
-Sessan red jag också i PD, satte upp ett räcke för henne samt lite travbommar och lät henne de första 20 minuterna bara rulla på i en lugn trav och i en så låg form som det gick. Hon vilade ju igår så på det sättet avverkade jag lite eventuell överskottsenergi! Efter det rullade jag över bommarna och hon var riktigt lugn. Hoppade räcket några gånger och höjde upp det på slutet, avslutade på 110cm och jäklar vad hon hoppade. Någon är i form, trots en hyfsat rund mage ;) 
 
-Pompay trimmade jag en liten stund i PD över några upphöjda travbommar. Lite sidoförande och ingen galopp, utan bara lite trim i trav. Red sedan ut en sväng! 
 
Efter det packade jag, packade nästan dubbelt av allt. Är så nojig om något skulle gå sönder eller så, lika bra att ha en backup! Iallafall är jag i stort sett klar, bara lite foderhinkar och hö som ska in, men det får jag ta i tu med imorgon. Vi ska lasta 15:00 (tror jag) och innan dess ska jag ridit allihopa samt duschat P och S. 
 
 
 

WOHOOOO

 
Något ni antagligen inte visste om mig är att jag är vääärsta vädergalen. Kollar väder HELA tiden. Ska jag iväg och tävla så söker jag upp den platsen på Yr.no direkt och håller koll på vädret där fram tills tävlingen är. Skadat? 
 
Nu till Varberg har det sett minst sagt förjävligt ut! Först stod det att det skulle regna torsdag, fredag och halva lördag. Sedan bara Torsdag och lite lätt på Fredag, men på Torsdagen skulle det vara skyfall och minst 1cm nederbörd. KUL! 
 
Nu när jag kollade, så blev jag så himla glad, 1mm regn på Torsdag och 0,1 på Lördag och sedan INGENTING. Lyckan är total :)! 
 

Mera Pompe!


Haha!

 
Alltså, jag skrattade ganska mycket alldeles nyss! 
 
Minns ni när jag hoppade en Gotacup omgång, haha, och vann båda klasserna? 75cm var den skräckinjagande höjden och jag och Hampe lekte runt ganska rejält... Kollade igenom lite filmer nu för att få lite good feelings och när jag såg denna dog jag litegranna! 
 
Alltså, vad tar jag för omhoppningssvängar?! Leker jag B-ponny ryttare eller vad är det frågan om? Snävt och snabbt går det iallafall, och låt oss inte glömma att så fort jag tänker "sväng" så viker Hampus åt sidan direkt, även han älskar omhoppningar. Söt! :D 
 
 

Bilder från hoppträningen igår!

 
Godmorgon! Angelica tog några bilder igår när jag hoppade (Tack!), så jag tänkte att jag slänger upp dem här! 
 
Ska dra mig bortåt stallet nu, idag är det en riktig packar dag och allting som jag inte behöver imorgon ska packas ner. Dvs det mesta förutom sadel och träns, det får jag putsa imorgon efter att jag ridit. Jullan kommer bort och hjälper mig - vilket uppskattas! Ska rida tre ponnyer och somsagt packaaa. 
 
Här har ni bilderna på min prins! 
 
 
 
 
 
 
 
Favoritbilden! Och vet ni varför? Även om det kan uppfattas att vi kommer nära, så la jag honom perefekt! Oxern ligger på 115 i bakkant, och äntligen börjar min prins hoppa! 
 
 
 
 
 

Som en klocka!

 
Precis hemkommen från hoppträningen! Idag var det fokus på rakriktning och att svänga med ytterskänkeln. 
 
Vi red fram i skritt och trav, och jobbade sedan i ruter ess med galoppen. Man skulle svänga, öka två galoppsprång, ta tillbaka och sedan svänga igen. Det var svårt då Pompay varken tog mina hjälper framåt och bakåt utan vi kom mest i ett konstigt mellanläge. Det släppte lite i slutet men kan absolut lägga ner tid på att träna det. 
 
Efter det red vi över 4 travbommar som låg ca 2 m från staketet. Man red alltså mot staketet och skulle därefter svänga 90 grader och komma ut jämns med staketet. Pompay var superfin, trängde ut lite när jag skulle svänga åt höger, men det gör han ofta. Det är alltid den där jäkla bogen. Blev jättebra i slutet! 
 
Tillslut blev bommarna ett litet kryss med en hjälpbom. Då red vi istället en 90graders sväng från staketet och över krysset. (I galopp). Vi byggde på övningen genom att lägga till ett räcke som man var tvungen att lägga en skarp sväng till två galoppsprång efter krysset. Gjorde detta åt båda hållen. 
 
Sedan hoppade vi en kort bana på 6 språng. Först lågt och sedan högre. Jag var väldigt fokuserad på att hålla ett jämnt tempo och en rund galopp och inte jaga iväg honom. Han hoppade SÅ fint och Ulf berömde mig för just tempot. Efter att ha hoppat den lågt en gång höjde han sedan upp till 120. Det kruxade lite i början, Pompe blev antagligen trött på den där 90graders svängen. Han tjurade till ordentligt och vägrade samarbeta... Blev lite arg på honom och sedan kom han nog på sig själv och vi hoppade hela banan felfritt. Inte något alls att klaga på, han var Så.Himla.Fin. Kom bra på alla distanser, jämn runda och han hoppade med mycket luft. Fina häst :') 
 
Här har ni en banskiss över banan vi hoppade idag! 
 
 

Sessan aka Dressyrponnyn ;)

 

Hampus!

 
Åkte bort och red Hampus förut! Red lite dressyr i hagen och han var så j*vla fin! 
 
Det brukar ta en stund innan han mjuknar i mun och nacke och verkligen slappnar av. Till störst del för att han inte är van att jobba igenom kroppen ordentligt och komma ner i en bra form. Idag var han mjuk direkt när jag kortade tyglarna, och streta inte emot eller slog sig upp någon gång. 
 
Travade runt på lite åttvolter och serpentiner. Gjorde lite tempoväxlingar och övergångar, det vanliga som jag brukar göra innan han lossar. Men eftersom han var så fin från början idag så visste jag inte riktigt vad jag skulle hitta på, händer aldrig i vanliga fall! Jag gjorde lite skänkelvikningar och flyttade runt och hade mig en stund. Avslutade med lite galopp på volten och ökade och minskade voltens storlek. Han var jätteduktig!
 
Så kul att han känns så himla fin! Har verkligen lagt ner mycket jobb för att han ska bli känsligare i munnen och inte bita sig fast så som han gjorde tidigare, och han har blivit mycket bättre. Om man som ryttare gör tydliga förhållningar och sedan lättar direkt när han gör rätt, så blir han riktigt lyhörd. Att hela tiden ha en hård hand på honom förstör mer än vad det gynnar, för då blir han bara irriterad och stretar emot ännu mer. Så en mjuk hand är A och O på denna hästen, på alla hästar egentligen också såklart! :) 
 
Här är två opublicerade bilder som jag fått från Issa. De är från senaste hoppträningen! :)
 
 

Inget statiskt är bra

 
Det här med hållbarhet på hästarna och sådant där, åsikterna flödar och det finns lika många åsikter som människor. Helt övertygad! 
 
Jag är ingen expert, har inte gjort några efterforskningar eller något sådant, men jag har en teori som jag tror kan stämma rätt okej! Och den lyder som rubriken, att inget statiskt är bra! Då snackar vi allt från underlag till utrustning. (Statisk = oföränderlig)
 
Att bara rida i paddock, VET vi inte är bra. Men vad gäller att bara rida skogsväg, eller bara rida på asfalt? Är det så mycket bättre? Allsidig träning tror jag är bäst! Att jobba både i skog, paddock och på asfalt i lagom mängder. Då får man med det mesta, stärkning av leder och ligament (asfalt), klättring (skogen) och även mjukt stötdämpande underlag där man kan utföra mer avancerad ridning (paddock/ridbana). Detta har ni med all säkerhet säkert hört talas om innan, att man inte bara ska rida dressyr, eller bara hoppa, utan att man ska göra lite av varje för att kunna stärka hästen så mycket som möjligt. :) 
 
Dessvärre tror jag inte så många tänker på utrustningen, att heller inte den skall vara statisk. Jag varierar allt från bett, till nosgrimmor, till benskydd och slutligen sadlar/icke sadel. Vanligtvis går Pompe och Sessan på eggbett och remontnosgrimma i allt markarbete, på Pompay även i hoppningen. Dock drar jag mig inte för att när jag ska rida ut att plocka bort remonten och eggbettet och sätta in novabettet istället. Plockar ibland även bort sadeln just för variations skull. Pompay och Sessan blir MYCKET starkare och svårparerade med denna utrustning, och därför använder jag den endast vid skritter/lugnare uteritter. Hade jag kunnat, hade jag ridit även med det i markarbetet. 
 
Nosgrimmorna vet jag spelar stor roll i hållbarheten hos hästen, framförallt då i hästens mun. Olika nosgrimmor ger olika tryck, och det bästa är såklart att man ibland kan rida utan, just för att ta bort trycket mot tänder och tandkött helt. Pompay har som bekant problem med sina tänder, inget genetiskt utan det handlar om en skada från när han var bebis. Detta har lett till foderfickor och veterinären gav mig tipset att hela tiden variera. Från aachen, remont, utan och till hack. Allt för att inte det hela tiden skall ligga och trycka mot samma ställe. (Likadant med bett). 
 
Sedan när vi snackar hållbarhet så kommer även eftervård och preparering in i bilden, men det är en sak helt för sig. :) 
 
Har ni några tankar om det här med hållbarhet? Jag hade kunnat spinna på i timmar, men begränsade mig här vid det som jag tycker är ganska så grundläggande. 
 
Bild från www.tidningenridsport.se 

Yes!

 
Vaknade upp på samma sätt som jag gjort de senase dagarna denna veckan, med halsont, hosta och knappt någon röst. Aja... 
 
Dock är det hoppträning ikväll, så det kommer ju riktigt lägligt och muntrar upp min hesa vardag. Pompay ska få en genomkörare nu innan VBG, vilket jag vet behövs. Sessan vilar idag och Hampus ska jag trimma litegranna i hagen. 
 
Kommer inte kunna rida ut honom nu innan varberg pga att han har aluminium skor nu. De är extremt lätta och har ett väldig bra grepp i gräset! Ska bli kul och se om det är någon skillnad mot vad de är i vanliga fall, med "vanliga" skor. Vi kommer iallafall inte behöva brodda enligt Sören (hovis). Så Hampus ska jag rida i gräshagarna nu fram tills torsdag! 
 
 
Gammal bild :)

Från negativt till positivt

 
Okej, det har varit en dag med blandade känslor minst sagt. Massa bra nyheter men även en ganska kass som väger upp ganska rejält tyvärr. 
 
Hatar när folk går bakom ryggen och gör saker som jag inte gått med på. Även om jag i grund i botten inte bestämmer så är jag med och påverkar en hel del, eller ja, borde vara. Jag får väl göra som jag brukar, och som jag faktiskt är ganska bra på vid det här laget, att vända negativt till positivt och köra på så gott det går. Har nog faktiskt varit en utav mina starkare sidor sen jag var yngre. 
 
En utav de goda nyheterna är att jag äääntligen hittat en Kieffer sadel i närheten. Lånar förtillfället en Kieffer Ludger Beerbaum utav snälla Nicoline! Men hon ska sätta igång sina hästar nu efter sommarvilan så då måsta jag hitta en ersättare såklart. Har checkat hästnet, hittade två där varav en var i Stockholm och den andra i Motala. Mailade även Svensk Ridsport, och som tur var hade en inne, med EXAKT samma mått som kieffern jag har just nu. Grymt! :D 
 
Nu ska jag chilla lite med min hembakade pizza. Håller även på att tvätta lite schabrak inför helgen så det är fullt upp. Får väl sätta mig med lite packlista med. Och gissa om jag ringde till jobbet, eller skickade paketen idag? Nej... -.- 
 
 

Redo för uteritt!

Knoppad och flätad, inte alls överambitiöst! Träning ger färdighet och har man tid över så får man passa på :)


Pompay ♥

 

My new babies!

 
Okej, inte för att gå till överdrift eller så, inte alls! :) 
 
Passade på att fota schabraken idag, och de är så gudomligt snygga! Galet nöjd med de köpen faktiskt. Tycker de påminner lite om Anna Scarpati schabraken, som jag för övrigt var så nära på att köpa på FHS. Ångrade mig dock när jag hittade dessa två godingar till nästan samma pris som för ett Scarpati. 
 
De är från ett Italienskt företag och är gjorda i Italien. Företaget ställde även ut på GHS i år så jag antar att chansen att de ställer ut även på SHS är ganska stor. Om inte så får ni vänta till April nästa år eller något. ;) 
 
Iallafall, jag köpte båda för 450:-, 900:- tillsammans. De har även superfina huvor till samt boxgardiner, minns dock inte vad de kostade. Brodyr fick man iallafall på köpet om jag inte minns fel! Det gröna schabraket var först ett skyltexemplar, men jag fastnade för det direkt så tillslut fick jag köpa det. :D 
 
Och jag bjuder på bilderna som inte är det minsta seriösa... Men ni känner väl mig vid det här laget!
 
 
Bjuder såklart även på gårdagens outfit! 
Ridbyxo: Animo
Piké: HV Polo 
Chaps: Dyon 
Hjälm: CRW (hemmahjälm) 
 
Erkänn schabraken är GUDOMLIGA! Gaaah! 

Today

 
Idag är sådan där "jobbig" dag där jag måste ta tag i massa saker som jag hela tiden skjuter framför mig. Och det finns inga genvägare utan jag måste verkligen, haha jobbigt! 
 
Ska iallafall skicka iväg två paket, måste dock få tag i skrivare då våran sagt Tack och Hej! Sedan måste jag ringa till min framtida arbetsplats. Fick ett Feriejobb via kommunen på en restaurang här i Bollebygd, och måste ringa och kolla läget nu innan jag börjar. ;) 
 
Pompay och Sessan ska ut i skogen och Hampus ska vila. Utöver det bör jag väl sätta igång med en packlista inför Varberg. Vanligtvis behöver jag ingen, men när man behöver ha med så mycket utav allt tycker jag det är skönt att få det svart på vitt. 
 
Bilder på schabraken kommer upp under dagen dessutom... ;) 
 
 
 

Armanis Pompay!

 

Sessan, dressyrponny nästa?

 
 
 
 
 

Massa bilder!

 
Jullan fotade mig idag, 600 bilder klickades! Det är både på Sessan och Pompay, några Sessan bilder kommer redan upp ikväll och resten kommer upp för var dag som går. Tanken är även att det ska fylla ut lite nu under Varbergshoppet. Vill inte behöva gå och oroa mig för bloggen när jag ska tävla. ;) Givetvis kommer jag uppdatera, men ni vet ju hur det kan vara! 
 
Har även fotat mina übersnygga schabrak, på ett litet annorlunda sätt kan man väl säga. Hehe ;) Här har ni ett smakprov från Sessan photoshoot iallafall! 
 

Kan det bli mycket bättre?

 
Och neeej, detta är inget smörigt inlägg om hur bra mitt liv är blablabla, so don't worry ;) Galet vad jag stör mig på sånt, hehe... 
 
Detta handlar om hur jäkla grymt Varbergshoppet kommer bli! Kan knappt vänta, varför kan vi inte åka dit nu och typ, vara där? Fy vad löjlig jag är, men jag är övertygad om att allt kommer bli så kul, jag har iallafall förutsättningarna för det. 
 
Pierre berättade till exempel idag att tävlingsledaren ring och ordnat upp vårat önskemål om boxplatserna. Vi bokade permanentboxar (hatar dom där tältsakerna...) och hade även som önskemål att "mina" tre ponnyer skulle stå tillsammans, så att jag ska slippa springa fram och tillbaka med massa grejer osv. Utöver det ville vi ha ett lugnt hörn, dels för Hampus skull då han kan bli lite tjurig med massa spring och dels för att Pompe ska kunna få lite lugn och ro emellanåt. 
 
Vet ni vad dom fixade åt oss då? Jo, vi ska få stå i ett av privatstallarna (om jag fattade det rätt). Där kommer hästarna stå längst ner i en gång där vi har egen utgång. Dessutom är detta stall närmast banan, framridningen och campingen! Utöver det har stallet även dusch och toa, hur bra!? :D 
 
Jaja, 4 dagar kvar tills vi åker... 
 
 

Finally!

 
 
Idag hänger systeryster med till stallet med kameran i högsta hugg! Eller ja, hon ska springa bort till stallet istället för att åka med mig på moppen, varför då liksom? 
 
Nä, rider nog en liten stund med alla snabbt i hage/paddock beroende på vad det bästa underlaget är. Kan vara kul att få lite nya bilder på dem. Sedan ska jag såklart fota lite av mina inköp på FHS som jag inte gjort ännu av lite diverse anledningar. Så, det blir min dag det! 
 
Inbillade mig dessutom att det var Tisdag när jag vaknade, så blev jättestressad eftersom jag inte ens gjort packlista än och eftersom jag tänkt spela fotboll ikväll. Tur att det är söndag då. -.- 
 
Slänger in lite tidsinställda! :D 
 
Så himla snygg är hon! 

Glen Gordon "Ariel" träns

 
Tjo, tänkte bara dra lite snabbt om mitt nya, underbara träns som jag köpte på FHS. (Ha,ha) 
 
Egentligen var jag mer inne på ett treadstone träns, men själva utformningen på remonten på detta tränset gillar jag så himla mycket, så jag köpte det i stället.
 
Vad är det då bra för? 
 
Anledningen till att den är "kurvig" är för att remonten i vanliga fall ligger emot en känslig del på hästens nosrygg (den nedre delen) som gör att den får svårare att andas. Denna "böj" ligger inte emot det stället, och den är därför mer funktionell än tillexempel en vanlig nosgrimma. Dessutom gör den uppåtböjda remonten i kombination med det neråtböjda pannbandet att hästens huvud inte uppfattas lika stort som det i vanliga fall kan göra med Remont. 
 
Ni måste ändå erkänna att Pompe är snyggare i det nya remonttränset? :) 
 

Tre drömmar

 
Waoow! 
 
Är himla fascinerad över mig själv och ponnysarna faktiskt. Var hemma vid två tiden igår, och gick upp kvart i åtta för att gå ut till paddocken och bygga bana. Mötte upp Pierre där nere som var i full gång att sladda ridbanan, som förövrigt var kaos innan han satte igång... 
 
Byggde en lagom lätt/svår bana med lite raka och böjda linjer, relaterade avstånd och en kombination, 8 hinder och 9 språng. Elin hjälpte mig somsagt att rida upp Sessan, och medan jag hoppade Hampus värmde hon Sessan.(Tack Elin!) Så det var bara för mig att hoppa upp på Sessan, galoppera något varv och sedan börja hoppa. Lyxigt! 
 
Både Hampus och Sessan gick som två klockor. Hampus var riktigt pigg och brakade iväg några gånger överraskande nog, men sedan skötte han sig och hoppade jättefint. Hoppade fram på ett räcke några gånger, och tog sedan en oxer och först efter det hoppade jag hela banan på LA höjd, dvs 100cm. Allt satt som en smäck och jag fick en oerhört bra känsla, nollade banan på första försöket, felfritt. Hade några missförstånd med Sessan, mest pga bettet som är nytt. Hon svarar väldigt bra på det raka gummipelhamet, och vågar samtidigt gå fram till bettet, vilket är väldigt skönt förstås. Men som sagt, ett litet missförstånd och vi petade A in i kombi, det blev lite flack och vi tappad takten där i svängen. Tog om kombin och då var det inga som helst problem! :D 
 
Pompay fick även han inviga lite ny utrustning, nämligen GG tränset och JW tyglarna. Det satt jättebra och han var såååå fin i det. Tyglarna var även riktigt sköna! Red lite dressyr i hagen eftersom paddocken i stallet var geggig. Gjorde övergångar i serpentiner, öppnor, slutnor, skänkelvikningar och avslutade med förvänd galopp på en åttvolt. Han var så jäkla duktig, lite seg i hjälperna möjligtvis, men hans förvända vägde upp det. Han har nog aldrig jobbat så bra i den! Gick kvar i en stadig form och dessutom ställd åt "rätt" håll hela tiden. Duktig bebo! 
 
Här är två filmer från hoppningen idag! 
 
 
 

Pompay

Dressyrpass med Pompe på G! Träns: Glen Gordon Sadel: Passier Hannover Schabrak: Märkeslöst marinblått Skydd: Svarta fram damasker


Hoppaa

På G upp mot ridklubben för att hoppa Hampus och sessan. Elin hjälper mig att rida upp sessan. Film kanske kommer i eftermiddag. Woop woop, hahha!


Visste ni att...

 
... min första c-ponny, Idefix, tidigare ägdes och tävlades utav Pontus Hugosson, som var med i Huntingen på Falsterbo nu i år igen? Tillsammans tog P och I placeringar upp till Msv B. 
 

Vad ska man säga?

 
Hittade detta på hemsidan igår! :D Dock stämmer inte alla placeringarna, Cecilia Konvalina kom på tredje plats för storhästarna. Tryckfels nisse var väl igång i guess ;) 
 
But still, haha, fattar ni vilken helg? :D 
 
 
 
 
Foto: Linn Delwer och Matilda Sjöberg 

Planering innan meeting!

 
Tjo, tänkte slänga upp planeringen med ponnyerna nu fram till Varbergshoppet. Åker dit på Torsdag eftermiddag. :D 
 
Pompay går bäst när han får röra sig mycket, därför har jag lagt in mycket långa uteritter och pass i paddock. Sessan går lugnare dagen efter hoppning, så därför tar jag en dressyr på henne dagen efter hoppningen på lördag. Slutligen, Hampus går som bäst när han är positiv, så därför ska jag hålla honom på gott humör men ändå kräva. Tydligast ser ni detta på torsdagen. Medans de andra ska trimmas en stund innan vi åker hemifrån, så ska Hampus få en harmonisk barbacka tur. :) 
 
Sessan och Hampe ska upp och hoppas i paddocken på Lördag. Då bygger vi upp en bana med kombination och sådant och lägger ribban på 100-110cm. Ett sista genrep innan meetinget för c-ponnyerna med andra ord! Pompe ska få en träning för Ulf! Och Ulf kommer anpassa träningen lite efter meetingen så det blir kalas! 
 
Fredag (idag): 
P: Uteritt först, sen ett avslut i paddocken med lite trimmning. 
S: Ut och rida i skogen. 
H: Uteritt och avslut i paddock. 
 
Lördag: 
P: Dressyr i paddocken. 
S: Hoppning på Bork. 
H: Hoppning på Bork. 
 
Söndag: 
P: Längre skogsritt 
S: Markarbete i paddocken. 
H: Lugn uteritt
 
Måndag: 
P: Markarbete i paddocken 
S: Ut 
H: Vila
 
Tisdag: 
P: Hoppträning 
S: Vila
H: Dressyr 
 
Onsdag: 
P: Trimma i paddocken, avsluta med uteritt 
S: Trimma i paddocken, avsluta med uteritt
H: Trimma i paddocken, avsluta med uteritt 
 
Torsdag:
P: Trimma, 20-30min
S: Trimma, 20-30min 
H: Uteritt
(Åker dessutom till Varberg på eftermiddagen)
 
Fredag, Lördag, Söndag: 
Varbergshoppet för alla! LB,LA,LA :D 
 
 
 

Borta bra men hemma bääääst

 
Så himla schööönt att komma hem och duscha i sin egen dusch, gå på sin egen toa (haha) och lite senare - däcka i sin EGEN säng. Den känslan... 
 
Känns även lite konstigt, nu är man liksom hemma igen. Känns knappt som vi vart i falsterbo... :(. Som ni märkt har jag varit lite frånvarande, och det tycker jag är helt naturligt när man spenderar tiden till 90% med massa härligt folk. Då vill man inte vara frånvarande och blogga, faktiskt! 
 
NOG om det, nu ska jag dra lite snabbt vad jag köpt, och ni får såklart bilder på hela kalaset imorgon eftersom ni verkar lite nyfikna, :) 
 
Till mig: 
- Swarovski armband
- JW keps
- KL fleece
- Sprenger stigbyglar 
- BOXGARDIN! 
- JW handskar
 
Till hästarna: 
- Pelham bett med gummistång
- GG remontträns 
- Flughuva
- Flugspray
- Aloevera schampoo
- Aloevera flätgéle 
- JW bomullstäcke 
- 2 schabrak från ett Italienskt märke  (Gaaaalet snygga OCH prisvärda) 
- Teknikskydd 
- Veredus olympic, fram 
- Pannband 
- JW tyglar 
- Höpåsar
 
Bilder kommer imorgon :D 
 
 
 
 
 

Påväg hem

Nu lämnar vi FHS för detta året. Sad but true... Kom på en miljoooon saker jag behövt köpa och givetvis glömde jag köpa gräsbroddar... Får dra till hööks någon dag tror jag och fixa det. Ska bli skönt att komma hem och få pröva alla saker på pompay. Får väl fota allting imorgon ;) Har knappt haft någon mottagning här nere så därav har updaten varit kass... Jag tar nya tag när jag kommer hem :) Nu ska jag fortsätta läsa min sjukt grymma bok och så hörs vi ikväll igen :)


Ännu en dag på FHS

 
Åh, skulle fotat allt igår men det blev mörkt och kameran höll på och ja... Dock kan jag dra en snabbis om vad jag köpt! 
 
- Sprenger bow balance (LLLL)
- Rosa KL fleece 
- GG remontträns 
- Aloevera schampoo 
- Aloevera flätgelé 
- Pelhambett, rakt med gummistång, till Sessan. 
- Tyglar
- Två aaassnygga schabrak, dööör :''')
- JW Handskar 
 
Sedan massa mer men kommer inte på det nu :) 
 

Shoppiiiing

Visar grejerna ikväll ;)


Im in falsterbo b*tch

 
Hej, var ingen idé att uppdatera mer från mobilen igår, kände att det blir så jäkla enstaviga och tråkiga inlägg så jag struntade i det :) 
 
Nu har jag iallafall vaknat och ska käka frulle och sedan bege mig in till horse showen. Det är lite stormigt här dessvärre, det var ett himla jobb att sätta upp förtältet alltså och på natten kändes det som att husvagnen skulles blåsa bort, vilket den som tur var inte gjorde. ;)
 
Igår hade vi lite skaldjurs grejs med några andra, mycket trevligt. Däckade hyfsat tidigt men var ju uppe tidigt i går morses och red Pompe. ;) Som för övrigt var jäkligt busig... 
 
Jaja, idag drar jag på mig shoppingpantsen och så får vi se hur många påsar jag kommer tillbaks med. Svart bälte i shopping sa vi igår, inte mig emot! Hehehe...
 
Bildlöst inlägg, men oroa er inte, kameran hakar på idag så i eftermiddag eller runt lunch ska ni allt få se hur vi har det. 
 
Adiooos! :D 
 
 

Äntligen påväg!

Nu lämnar vi ett aningens grått och duggigt bollebygd och styr mot F to the alsterbo! För ovanlighetens skull har vi kastat om de så kallade vanliga platserna i bilen. Madde kör och jag sitter fram bredvid henne medan mamma och Katarina sitter bak. Hihohe Vi hörs sen ;)


Bilder från dagens ridpass med Pompay!

 
Körde lite lätt markarbete i paddocken. Det var varmt, han var rätt slö så jag körde inte så länge. Jullan klickade dock några bilder så här har ni dem! Varning för universums mest omatchade outfit, hehee.. 
 
 

Orkar inte med mig själv ibland

 
Nämen godmorgon! Själv vaknade jag 12:30 idag. Anledningen är ganska nördig, läser en så himlaaa bra bok just nu, så kunde inte slita mig igårkväll och däckade väl vid 04:00. Haha ;)
 
Ska alldeles strax bort till stallet och rida, syrran hänger med och rider Sessan :D Hon kanske börjar få tillbaks ett litet sug kanske? Sedan är det dags att börja packa inför falsterbooo
 
Jaja, bloggen står helt stilla just idag, men stå på er, för datorn hänger med ner till FHS så där lär ni få update! 
 

Orkar inte med mig själv ibland

 
Nämen godmorgon! Själv vaknade jag 12:30 idag. Anledningen är ganska nördig, läser en så himlaaa bra bok just nu, så kunde inte slita mig igårkväll och däckade väl vid 04:00. Haha ;)
 
Ska alldeles strax bort till stallet och rida, syrran hänger med och rider Sessan :D Hon kanske börjar få tillbaks ett litet sug kanske? Sedan är det dags att börja packa inför falsterbooo
 
Jaja, bloggen står helt stilla just idag, men stå på er, för datorn hänger med ner till FHS så där lär ni få update! 
 

All by myself

 
Yada! Hemmakväll helt alone, inte helt fel faktiskt! Har tagit det lugnt hela dagen, inga tider att passa utan har kunnat glida runt lite som jag själv velat. Ska göra iordning lite käk i form av tortellini, skinka och grönsaker. Hur gott som helst (V) 
 
Var i stallet förut, Elin fick rida Sessan så tog jag Hampus. Vi red en ny stig som gick rakt upp i skogen, hoppade över lite bäckar och klättrade, för satan vilka backar det var där alltså! Hästarna tyckte det var roligt och vi kände oss lite äventyrliga. Såklart fick vi vända och rida samma väg tillbaka, men ändå! 
 
Pompe tog jag in och hade lite spa-time med ;) Masserade och linimentade och hade mig en stund. Han tyckte att jag var tråkig och stod mest och surade. Tacksam häst? ;) Sedan fick han gå ut igen, ingen ridning på honom idag alltså! 
 
Längtar så jag dööör till FHS nu!
 

❤ Falsterbo Horse Show ❤

 
Nu är det snart dags igen, snart befinner jag mig på ett av årets fetaste hästevenemang! För trots att jag är en trogen göteborgare (oftast) så är FHS bra mycket roligare än GHS. :) 
 
Åker ner på Måndag, vid lunch ungefär så jag hinner rida ponnyerna innan. Drar ner tillsammans med Madde och hennes mammi samt jag då och min egen mammi. Väl där nere möter vi upp lite annat gött folk som vi därefter ska tillbringa 4 dagar med! Vi är där och bor på campingen måndag-torsdag. Vet inte vilka dagar jag går in, alla tror jag, kanske inte måndagen dock. 
 
Förra året blev det rätt mycket shopping! I år har jag nästan lika mycket pengar, men även en mamma som är där för att sätta stopp... hehe! Dock har jag några "måsten". ;) 
 
x GPA hjälm, tone in tone, svart. 
x Ny kortärmad tävlingsskjorta 
x Svart träns 
x Svarta skydd 
x Gräsbroddar 
x Schabrak + huva, ett åtminstone... 
x Vita ridbyxor
x Beiga ridbyxor 
 
Säkert något mer, men detta är vad jag ska kolla efter iallafall. :) 
 
Ska någon utav er ner till Falsterbo? :D
 
 
 
 
 

OBS OBS OBS!

 
Alla ni som skrev att ni var intresserade utav schabraken, MAILA!
 
fannykargede@hotmail.com

Jag lever

 
Är bara lite mitt uppe i allt möjligt och har inte varit hemma på 24 timmar ungefär. Haha ;) 
 
Hoppas ni lagt märke till att min älskade förbygel ska säljas, så himla trist! Har ju ingen användning för den och den är allt för fin för att bara ligga och skräpa... Har även antagligen fått sålt lite schabrak, uppdaterar de som är kvar när jag vet säkert. 
 
Innan jag beger mig mot stallet för att rida tre überfina ponnyer så ska jag göra iordning ett FHS inlägg med bla shoppinglista osv. Så håll koll nu under eftermiddagen! 
 
Jävlar... 

John Whitaker Förbygel

 
Har en JW förbygel jag funderar på att sälja. Pompay funkar bättre utan så har ingen användning för den. Exakt en likadan som den på bilden nedan, använd ett halvår. Bilder kan skickas vid intresse! Stl Full, brun med silverspännen och vita sömmar. Superfin! 
 
Nypris: 1500 kr 
Mitt pris: 800kr eller bud. 
 
 
Maila eller kommentera! fannykargede@hotmail.com 

Even gravity can't keep me down

 
Okej, gårdagens träning, WOW. 
 
Hade först ett hoppass där vi hoppade en bana på 11 hinder och 13 språng. Vi la oss inte jättehögt utan det låg nog på 100-110 cm max. Vi värmde upp genom att först trava och känna att de var raka, efter det satte vi igång i galopp och red då en övning som heter "ruter ess". Ni som inte vet vad det är, är det en jättebra grej där man rider i form av ett ruter ess, man får hela tiden hästen att vända undan ytterskänkeln och får väldigt bra koll på yttersidan. 
 
Det som kändes bäst det passet var när jag äntligen hittade hur jag ska rida honom på bästa sätt. Det blev uppenbart först när vi hoppade en linje från tvåkombi till oxer med 19m i mellan. Först gick jag på 5 och fick ett litet omtramp på oxern. Sedan ed jag på 4 istället och han svarade SÅ bra och hoppade himla fint. :') 
 
Pompe var iallafall klockren hela passet, så nöjd! Vi hade en timmas teori innan vi lastade ut hästarna igen, och så var det dags för ytterligare ett hoppass. Tanken var först att vi skulle träna lite tidshoppning, men istället blev det lite mer fokus på tre kombination osv. Ulf satte upp en LA bana med trippel, 3 kombi och ändrade om banan lite. 
 
Det här passet var mer än wow, vilken känsla jag fick, och vad han hoppade! Hoppade igenom en bana på LA rakt igenom, maxat och med en del svårigheter och avkortade vägar. Det kändes så himla enkelt och jag fick ett så fint flyt. Trekombin var som ingenting, den satt som en smäck! Trippeln var plättlätt och jag la honom bra i stort sett hela tiden. Den enda noteringen var att han gled ut lite med högerbogen, det gick ju bra ändå men får tänka på det. 
 
Och det finns ingen bättre känsla än att först ha hoppat en bana på 11 hinder, ALLT kändes bra, och så ser man att Ulf bara står och ler. :) 
 

Tidig morgon?

 
08:00 stod klockan på idag, gick väl upp 08:30 haha! 
 
Anledningen är bröllop och 18 års fest så hästarna måste bli ridna tidigt idag. Får överraskande nog hjälp av min lillsyrra, Julia! Hon hänger med någon gång ibland till stallet, men då handlar det mer om att fota mig. Idag erbjöd hon sig dock att rida med, vilket jag tycker är jätteroligt! 
 
Vi ska nog ta en kortare tur ut och klättra lite tillsammans med Elin och Linn. Jullan tar Sessan så tar jag Pompay. Greeeaaat! 
 
Dock kommer det bli sämst update hela dagen, hinner kanske göra ett tidsinställt innan vi åker till bröllopet om gårdagens träning som var aaamaaaaziiing. Så vi hörs sen :) 
 
 

Schabrak

 
Här kommer några bilder på de schabrak som ska säljas. Alla full schabrak är inte fotade ännu, samt några cob saknas. Men de kommer upp så fort jag fått ordning på det. Tog med Iphonen för att jag glömde kameran hemma idag, så stå ut med lite halvkassa bilder ;) OBS: Alla schabrak är inte tvättade på bilderna, men tvättas såklart innan de skickas!
 
1. 
 
Beigt schabrak från Catago, nästan inte använt alls. Stl Full allround mot hopp. 150:- 
 
2.
BR dressyr schabrak stl Cob. Använt ett fåtal gånger pga felköp. 150:- 
 
3.
Goldmedal hoppschabrak stl Ponny/Cob. Perfekt på sommaren, bra andas-material. 50:- 
 
4.
Snyggt schabrak från horsewinds stl Ponny/Cob. Lite krulliga kardborreband annars inget större fel. 70:- 
 
4.
Marinblått set. Schabrak stl Cob och Huva stl Full (just nu med insydda öron). Inget är tvättat på bilden! 100:- för båda. 
 
6.
Brunt schabrak med orangea kanter och matchande senskydd. Skydd i Cob och schabrak i full. Det är samma färger på schabraken och skydden, endast pga ljuset som schabrakets linjer ser ljusare ut. Allt: 300:- Skydd: 200:- Schabrak: 100:-. SUPERSKICK! 
 
7. 
Jättefint Jacson schabrak stl Ponny. Smutsigt på bilden, dessutom gör bilden inte rättvisa då schabraket är mycket finare i verkligheten. Tre passpoaler och bra kvalité, inte slitet. Aningens knottrigt på vissa ställen kanske. 70:- 
 
8. 
Goldmedal schabrak stl Full, använt 2-3 gånger. Jättebra passform! 70:- 
 
9. 
Vinrött dressyrschabrak stl Ponny. Bra skick! 80:- 
 
10. 
Beigt allroundschabrak stl Full. Inte tvättat på bilden. 50:- 
 
11. 
Grönt hoppschabrak stl Full. Bävermaterial. Jättefint! 100:- 
 
12. 
Dressyr/allround schabrak stl cob. Kanonfint! 100:- 
 
Mer full, cob och ponny schabrak kommer upp snart! :) Är du intresserad av något utav dessa så kommentera eller maila. Fannykargede@hotmail.com. 
 
 
 
 

Rubrik

 
Hello! 
 
Sitter just nu med lite toning i håret, var dags att göra något åt den där utväxten... 
 
Igår blev updaten så enformig pågrund av lite olika anledningar. Dels att vi åkte iväg och prövade lite sadlar hos några kompisar med Pompay, samt att mobilappen inte funkar, så jag kunde inte uppdatera där ifrån heller... 
 
Vi fick låna med en Kieffer sadel hem iallafall, så ska vi se hur det artar sig. Den ligger bra på Pompe, kunde väl vart lite mer luft till manken men den ligger absolut inte på och trycker. Sedan är den skön att rida i också, bra stöd. Dock är den svart, haha! :( :) Vi var iallafall där en stund, fick även pröva att rida en av deras überfina ponnyer, Patsie! Vi var väl hemma runt nio skulle jag tro :) 
 
Idag ska Hampus få gå lite markarbete i paddocken på holmen. Sessan ska ut och Pompe går ju två träningspass för Ulf ikväll, så det är fullrulle. 
 
Och intresset för schabraken var ju oväntat stort, så jag tar kort på de som jag tycker är värda att lägga ut, förhoppningsvis idag ;) 
 
 
 
Manda och Patsie! :) Foto: Matilda Sjöberg i guess
 

Ni måste kolla hahah

 

Säljer alla mina schabrak!

 
Okej, haha, kanske inte ALLA men de flesta. Har runt 40 stycken och måste bli av med lite. (Mamma insisterade
 
Har schabrak i alla modeller, färger och storlekar. Så letar du något speciellt schabrak så hör av dig! Vissa av schabraken är inte ens använda och är i jättefint skick, både märkesschabrak och "vanliga". VÄLDIGT förmånliga priser. 
 

Nöjd!

 
Gårdagens träning kändes SÅHÄR bra! 
 
Det var en markarbeteslektion, precis som jag anade, och vi började med att rakställa på volt. Det låter nog krångligare än vad det är, däremot är det inte plättlätt att få till det. Vi red alltså på en volt, och jobbade med att ställa hästarna lite utåt,  inte låta dem flytta ut bogen samt att de skulle gå på samma spår med fram och bakbenen. Både i skrit/trav/galopp och med mycket tempoväxlingar från kortare till normallängd på stegen. 
 
1. Vi red även över travbommar, där skulle vi ligga kvar i samma takt och tempo och hästarna fick inte springa iväg från oss. Red på en oval skulle man nog kunna säga, för hästarna skulle vara raka över bommarna, men böjda i svängarna. 
 
2. Vi red en 90graders sväng över cavalettihinder med samma mål som innan, att det inte skulle gå fort utan att man låg kvar i samma lugna och samlade galopp. Vi red både vänster och högersvängar och höjde upp det andra hindret allteftersom. De flesta hade problem i högersvängen, även jag! 
 
3. I slutet red vi bara över två linjer. Det var inget speciellt avstånd utan vi skulle bara gå på känsla. Precis som tidigare skulle vi hålla samma takt och tempo samt att de skulle vara raka. Hindrena var upphöjda efter ryttarens önskemål. Jag valde att hoppa det på 110 bara, men höjden spelade inte så stor roll idag. Mitt mål var att hålla samma jämna fart och ligga på ett jämnt antal språng i mellan. Det gick kanonbra, blev 4 normalstora språng för Pompay och han hoppade riktigt fint över räckena! Det absolut bästa med träningn var att han för en gångs skull tog tag i bettet själv, och jag kände att han faktiskt bjöd framåt utan att gå fortare. Mer sånt! 
 
Efter passet hade vi en teori där vi diskuterade lite olika saker, rakriktning hos hästen och ryttaren, hur man ska bemöta domare/överdomare om något inträffar som man vill protestera mot, allmänt om banor och banbyggeri, lite individuellt vad man behöver träna på. Jag skulle tänka på min vänsterhand, som jag gärna droppar lite. Sedan skall man alltid tänka på sin egen och hästens rakriktning. Det går dock inte att få en rak häst om man själv inte är rak. :) 
 
Ska försöka få någon att filma på Torsdag då vi har två banhoppningspass, woho! :D 
 
 
 
 

Highlights Juni 2012

 
- Juni inleddes med en Rhodos resa tillsammans med min Pappa och syster. En vecka full av sol och bad! Lyckades bli förkyld däremot... 
 
 
- Slutade skolan för sommarlov, vilket också betydde att jag avklarat mitt första år på gymnasiet. Slutade med näst intill toppbetyg i de ämnen jag läst färdigt. 
 
- Vann KM för kat B&C samt D ponny samt debuterade LA med Sessan med endast 4 fel. 
 
 
- Debuterade även storhäst, och blev 3a i klassen och 2a i KM för storhäst. 
 
- Var i Frankrike, Nice hos mina kusiner i några dagar. 
 
- Blev glatt överraskad när Elin skrev ett jättefint inlägg, om mig! ;) 
 
 
 
 

Träning next up

 
Hello!  
 
Var i stallet vid halv 12 idag. Hade glömt av att S och P skulle skos, så fick slänga i mig frullen och bege mig bort till stallet. 
 
Pompay var hur trött som helst när jag tog in honom. Han stod med halvslutna ögon och var hur cool som helst, lite för cool i vissa lägen. Orkade knappt flytta på sig, naw! Passade på att trimma honom lite med saxen, så klippte kronranden och öronen. Knoppade även hans man och pannlugg i brist på bättre saker att göra. Lika bra att träna lite!;) 
 
Red även ut Hampus tillsammans med Isabel, en 30minutrare med skritt och trav och klättring. Han kändes helt okej, men ett dressyrpass hade nog inte suttit helt fel denna veckan. Blir kanske även tävling på lördag, vi får se lite! 
 
Nu är jag hemma och käkar lunch en snabbis, och ska snart bege mig mot stallet igen. Idag drar träningskursen igång och det ska bli riktigt roligt! Idag har vi ett träningspass, sedan teori efter det. På torsdag har vi två ridpass! Mycket fokus på dressyr och markarbete vet jag att det kommer bli, men det är just vad vi behöver. :) Det blir Pompay som får vara med de här dagarna. 
 
Vi hörs ikväll! :D 
 
 
 

Att le

 
Tjenna åsikts/tips inlägg, redo?  
 
En utav de absolut viktigaste sakerna min mamma har lärt mig, är att le. Det behöver såklart inte vara äkta, utan själva rörelsen, att le, gör saker och ting så mycket enklare. Vi drar ett exempel! 
 
När jag var sådär, 11-13 år var jag ständigt rädd för oxrar, speciellt stora och breda. På tävling bet jag ihop och red på, men med ständig "skräck". Jag tävlade inte högt på den tiden, utan vi snackar 80cm oxrar, och ja, jag tyckte inte om dem. På träning var det som värst, jag fegade ur gång på gång så länge det låg över 1m. Då gav mamma mig det briljanta tipset att rå flina nästa gång jag red an mot oxer, hur osäker jag än var. Jag skulle LE. Och visst funkade det! Vi gled lätt över oxrar på över 1m utan minsta tvekan och plötsligt var min rädsla borta. 
 
Då var leendet oftast fejkat, det räckte. För även om jag var rädd, så talade jag om för min hjärna (genom att le) att det inte var något att vara rädd för. Nu mera är ler jag för det mesta på hästryggen, eller ja, försöker åtminstone! Inte minst för att skrämma bort onödig nervositet (om jag nu skulle bli nervös) utan även för att det är så j*vla roligt att rida! 
 
Jag menar, förhoppningsvis tycker vi som tävlar att det är riktigt roligt att tävla, för annars hade vi antagligen inte lagt ner så mycket tid och energi på det vi gör. Ändå ser man så många ryttare som ständigt är totalt sammanbitna, deadly serious! Absolut, vissa ser sura och sammanbitna ut när man koncentrerar sig, även jag gör det ibland. Men jag försöker så ofta det bara går, att le och ha KUL, för just nu rider jag inte på någon OS nivå, jag har inte tävlandet som ett jobb, utan endast för att det är roligt - och för att det i framtiden är något jag vill hålla på med.
 
Med att le menar jag inte att man ska lulla runt och vara helt "manãna manãna", utan självklart ska man hålla 100% fokus på det man gör. Men OM man vill tänka på hur man ser ut utåt, och på samma gång kan använda det till att gynna sig själv och sin ridning så är ett léende ett bra sätt. För ni måste erkänna att en runda ser MYCKET trevligare ut om ryttaren ler?
 
OCH som slutkläm vill jag bara ge en diss till folk som inte kan se glada ut på en prisutdelning. Okej om du kanske inte är nöjd med din prestation och själv känner att "Njaa, jag kanske inte förtjänar den här placeringen eftersom jag red kass", du behöver inte spela glad för din placering då, men man kan istället vara glad för de andras prestationer. Jag kan själv se lite surmulen ut i vissa lägen på en prisutdelning, men jag ska ta mig i kragen och tänka på det, för allting blir mycket roligare och trevligare med ett leénde. Enklaste grejen i världen! :) 
 
 

Vet ni vad jag är riktigt sugen på?

 
Att ta sjukligt fina porträttbilder på Pompay och Sessan! Eller sådana där härliga barbackabilder eller något. 
 
Hittade ett perfekt ställe att göra det på idag, måste bara hitta någon som vill göra det. Vill att det ska bli riktigt bra, så någon med lite erfarenhet hade varit fint. Hm... får la flirta lite med Becky kanske? ;) 
 
2010 
 

Köpa sig framgång? ;)

 
 
Okej, man kan ALDRIG förutspå hur någoting hade utartat  om man gjort något annorlunda, men det finns faktiskt vissa faktorer som man VET kunde ha påverkat. 
 
Ett exempel: pengar. Jag är till 99% säker på att om min familj varit den typ av familj som kunnat köpa vilken ponny som helst till mig, så hade jag legat där och tävlat Msv A. Helt och hållet övertygad! Nu är inte min familj så, och jag har alltid fått klara mig med "det jag har". Vi har inte kunnat köpa några MSV ponnyer, utan jag har fått jobba med det material som erbjudits. Speciellt nu. 
 
Jag säger inte att man är en sämre ryttare för att man har föräldrar som köpet en elitponny som hoppar höghus, verkligen inte! För att kunna hoppa banor på 130cm så krävs kunskap, no doubt. MEN, det säger heller inte att jag, som "bara" tävlar LA, är en sämre ryttare. Jag har helt enkelt inte "materialet" för att kunna tävla de klasser jag vill tävla. Sad, but true. 
 
Och nu menar jag inte att Pompe, Sessan och Hampus inte räcker till, för de har gett mig så oerhört mycket som jag missat om jag inte haft dem, och jag är dessutom glad att jag ens kunnat ta mig dit jag är idag, på i stort sett egen hand. Pompay trodde vi inte skulle gå LA, och nu saknar vi EN nolla till MSV. Sessan var skogsponny/promenadponny fram tills hon kom till mig i februari, och nu tävlar även hon på LA nivå. (Och kommer med all sannolikhet tävla högre om några år). Och de två är anledningen till att jag ens får möjligheten att tävla Hampus, som är en jäkla fin ponny när man väl hittat honom. 
 
Jag startar numera 6 starter i hoppning på en helg, upp till LA, utan att äga en endaste egen ponny, och inte ha gjort det på snart 3 år. Jag har tagit hjälp av folk omkring mig, som alltid ställt upp. Fått möjligheten att utvecklas och ha KUL, för det har jag haft, väldigt mycket! Och nu står jag här, där jag är idag och frågar mig själv om det är såhär högt jag kommer att komma inom ponnyhoppning? 
 
Svaret är såklart NEJ. Mitt mål är MSV B, når jag det, ska jag vara väldigt nöjd. Jag nöjer mig inte med halvdana rundor i LA. Jag VET att jag och Pompe faktiskt kan rida svåra LA banor felfritt. Beviset ligger i att de två nollor vi har, fick vi i DM 2011, där vi även placerade oss och i mars på en utav elitomgångarna, på en bana där inte ens de som tävlar Msv A nollade... Även Sessan har kapacitet och vilja att minst nolla sina LA rundor, och sedan, men en tuff och mindre ryttare ta sig ännu högre. 
 
Så ja, det är väl läget, och jag är ute på samma tävlingar helg efter helg med de som får möjligheten att tävla hundratusenkronors ponnyerna. Och ja, jag är avundsjuk, för jag vill också tävla höga klasser. Men på samma gång är jag så himla glad att jag ens är på samma tävlingsplats som de här ryttarna, för det kunde jag inte föreställa mig för två år sedan. :) 
 
Hittar ingen passande bild till detta inlägget, så ni får nöja er med ett långt inlägg helt enkelt ^^ 

Uteritter

 
 
Tjo! 
 
Idag ska allihopa ut i skogen. Pompay ska ridas ut tillsammans med Becky och Day Dream, en längre runda blir det nog. :) 
 
Kommer vara aningens tomt på bloggen idag, har gjort ett tidsinställt åsiktsinlägg. Har bollat lite med en sak som är ganska välomtalat och som jag vet att många reagerar på. Har gett min syn på det! Det kommer iallafall upp på eftermiddagen.
 

Sorry för sen update

 
Är så jäkla trött! Lika lång dag idag igen, åkte halv åtta och var hemma vid sju. Då hade jag dessutom två ponnyer att rida och en EM final att kolla på. Haha ;) 
 
Jaja, iallafal! Drar dagens resultat med Hampus! 
 
LC: Ett skitpet, underlaget släppte i varenda sväng, worthless, så 4 fel... uäk. 
 
LB: Bedömning A1:A, dvs de med samma antal fel i grunden går vidare till omhoppningen. Nollade grunden, han kikade lite på ett räcke men jag tryckte över honom.
 
I omhoppningen höjde de 10cm. Valde att satsa, och ja, idag var det friskt satsat hälften vunnet. Började med att Hampus inte är med mig i första omhoppningssvängen, så fick ta en längre. Han stannar av någon halvt okänd anledning på ett plank, kommer igen och det blir ett pet på det. Resten av banan skitbraaa, sneddade ganska rejält på ett räcke, som han klippte som ingenting. Kanon att få känna lite på LA höjd nu inför Varberg! :D Så 8 fel i omhopp. Hade samma tid som många av nollorna trots stoppet, haha, säger en del och då missade jag även en sväng som vart kanon för Hampe samt tog ut sista svängen då det inte var någon anledning att snedda på det hindret. 
 
Något som förgyllde dagen ytterligare var en jättegullig bloggläsare som faktiskt kom fram och snackade lite med mig. Så jäkla roligt :D 
 
Nöjd med Hampus och rundorna trots att det där jävla planket satte käppar i hjulet hela dagen, något vi skall träna på defenitivt! 
 
Foto: Matilda Sjöberg
 
 
 
 
 

Planering fram till Varberg

 
Okej, tävlingen som jag hoppades skulle lägga ett bra underlag inför Varbergshoppet gick ju till viss del bra, förutom LA starten med Pompay som jag så himla gärna ville skulle gå bra. (Förlåter inte mig själv för den skitridningen...) 
 
Hur som helst får jag helt enkelt lägga upp ett grymt träningsprogram istället, för att kompensera liksom. Har ingen mer tävling innan, även om jag velat... 
 
Okej, det som gick sämst i Ale var min avståndsbedömning. Har egentligen inte svårt med det, speciellt inte med Sessan, men det stämde helt enkelt inte igår. Alltså skall taxering och avståndsbedömning tränas. Lite varje dag, bommar på marken skadar aldrig, och även om jag rider ut kan jag börja med 30 minuter i paddock/hage och galoppera bombanor etc. Så det skall prioriteras. 
 
Sedan ska kondisen byggas på litegrann. Banan i Ale är 100x70m och det är  den största banan Sessan gått på, och hon va lite trött i LAn. Så ut och galoppera någon dag i veckan skadar inte! 
 
Ulf ska ha tvådagars läger veckan som kommer. Ska ha med Pompay där är tanken, blir kanon, tror det bli mycket fokus på dressyr och markarbetet. Ska även försöka åka och hoppa någon clirre med dem i Kungsbacka alternativt om Bollebygd har något. Blir istället för att åka på tävling, isåfall 1m två gånger på Sessan, och 110 cm två gånger på Pompay. 
 
Utefter det ska de ridas som vanligt, mycket skogsridning och ridning i tävlingstempo. De får några dagars vila under Falsterbo, men det ligger bra i planeringen faktiskt. :) 
 
 

Resultat från igår

 
Sessan LB: Nolla, halvkass stilpoäng, kom tre, fyra stycken utanför placering. En bra runda, tryckte inte iväg henne någonstans. Hade väl något missförstånd på något hinder, men inget märkvärdigt. 
 
Pompay LB: Nolla med honom också, femma i MHPC (tror jag) och någon utanför i klassen. Kunde defentivt haft en bättre ritt, kom i korsgalopp ett flertal gånger och ah, det var sådär.
 
Sessan LA: 12 fel, tre rivningar på 2 an och 3 an (som var kombination). Hon tog bettet och sprang på, kunde tagit en tydligare förhållning men ja, gjort är gjort. Resten av banan KANONFIN. :D 
 
Pompay LA: Ute, på andra hindret. Lade honom allt för stort på första, red allmänt kasst och var väääldigt ofokuserad. Sedan stannar han på tvåan, förstår inte det stoppet, men iallafall... Han var så himlahimlahimla fin på framhoppningen, och så bara förstör jag allting. Hade jag skärpt mig är jag övertygad om att vi haft den sista nollan idag, han var riktigt fin! Bara att bita i det sura äpplet och gå vidare. FÅR INTE RIDA SÅ DÅLIGT! 
 
Kortfattat, men är inte så jättenöjd med dagen, inga toppenrundor även om de var bra i överlag. Jaja... Bilder och film kommer om jag orkar. 
 
Haha, galet opassande bild... 

RSS 2.0