Utvärdering av målen 2013

 
I början på året 2013 satte jag upp lite kortfattade mål för mig och Pompay. Tänkte följa upp dem, och se vad som klarades av och inte! 
 
I Januari 2013 hade jag inga planer på att byta Pompe mot en storhäst, så mitt läge då var ett tävlingsår kvar med Pompay. :) 
 
Mål 2013 - Pompay
* Fler placeringar i LA = bra rundor 
* Debutera MSV 
* Starta MSV och göra bra rundor. 
* Starta fälttävlan, P70. 
* Eventuellt P80 
* Träna kondis,styrka och teknik så det sprutar ur öronen på oss. 
* HA KUL
 
Utvärdering
Som ni ser så uppnådde jag 3 av 7 mål med Pompay. Men värt att ta med i statistiken är att min och Pompes resa tog slut redan 1 maj, vilket inte var planerat. Så de mål som sattes upp för 12 månader, kortades av till drygt 4 månader. En tredjedel av tiden med andra ord! Jag tror att vi hade startat lite terräng på hösten kanske, det var iallafall planen. Vi hann debutera MSV och jag tror faktiskt att vi kunnat få lite bra rundor i den klassen om vi fått lite mer tid på oss. Utesäsongen var väl mer vår säsong. ;) Jag hade inga placeringar i LA 2013 med Pompe, men vi hade bra rundor! Nollor och 4 felsrundor. 
 
 
Mål 2013 - mig själv 
* Träna fotboll regelbundet (inga mer uppehåll)
* Kämpa klart tvåan
* Ta in hästar på försäljning/tillridning etc för att utvecklas som ryttare
* Starta storhäst 
* Bli bättre tekniskt i tänkandet och utförandet (i ridningen). 
* Ta min övningskörning på allvar
 
Utvärdering
Väldigt kul att jag lyckades klara av alla mål, det betyder att de var realistiska och det stärker självförtroendet! I fotbollen har jag kört på, jag var den enda i A-laget som spelade alla matcher, och utsågs till matchens bästa spelare flera gånger. Så det är roligt! Tvåan klarade jag med bra resultat, har väldigt bra betyg faktiskt, lägsta betyget jag hade i 2an var C.
 
Så oerhört viktigt att jag orkade mig igenom tvåan, klarade jag den klarar jag allt. Att ta in fler hästar för försäljning/utbildning/tillridning kan jag väl inte säga var det starkaste genomförda målet. Jag red en c-ponny för försäljning under en kort tid på vår säsongen, och sedan har jag nästan bara haft Lillen. Har hjälpt till att hoppa in Linns c-ponny litegranna, men det tog inte så lång tid det heller. Storhäst har jag ju startat, upp till 125cm nationellt! Min ridning och mitt tänk har utvecklats, men måste fortsätta jobba på den punkten. Och jag har övningskört en hel del! Är riktigt bra på att köra nu, men måste komma igång på körskolan med och ta det där jäkla kortet! ;) 
 
 
 
 
 

God Jul i efterskott

 
Hej, hoppas ni haft en bra jul! Jag hade det bra i alla fall trots att jag är lite sjuk för tillfället. 
 
Kommer att ta en liten minipaus idag, och igår då som ni märkte, hehe. Mina kusiner från Frankrike är här och jag har lite annat för mig just idag. Men kör igång imorgon eftermiddag eller på torsdag, så får vi helt enkelt höras mer då! :) 
 
Kram! 
 
 
 
 

Glööckler skydd!

 
På tävling är ju Veredus de givna skydden! Jag har ett helt set med framskydd, strykkappor och ett par boots från Veredus, och de är som bekant hur grymma som helst! 
 
Däremot har jag hittat ett par skydd som jag utséendemässigt tycker om, inte lika mycket som veredus, men nästan! Vet inte hur deras passform är, men jesus, de är snygga! Har för närvarande ett par diskreta svarta Glengordon skydd till vardags, men, ett set till hade väl inte skadat? Kan ju ha ett par för uteritt och ett par för ridbane-ridning? Hade även behövt mer ludd-skydd, det är så fint! Och det är de jag använder mest nästan, speciellt när jag rider dressyr haha! 
 
Nä, ett par för uteritt, ett par för vardags-ridbane-ridning, ett par för hoppträning och ett par för tävling. Perfekt! Jätteekonomiskt dessutom... hehe. 
 
Hur snygga är dem inte? Så jäkla flashiga! De kommer från det hyfsat nya märket (i alla fall i Sverige) Glööckler. 
 
Snygga lindor med, dock ser själva fleecet rätt kasst ut... 
 
Finns att köpa HÄR 

Sista bilderna på mig och Pompe!

Jag tror inte jag publicerade de antagligen sista bilderna som jag tog tillsammans med Pompe! I alla fall är de tagna av Becky, det var i maj någon gång. Längesedan :( 
 
 
 
 
 
 
 
 
Åh <3 
 
 
 

Lyckat pass!

Hej på er, sorry för dålig update idag, men jag sa ju att det skulle bli såhär! 
 
Idag var det dock inte planerat. Jag var SÅHÄR nära att åka in till akuten i morses pga en grej, så planen med att rida på förmiddagen sket sig helt och hållet. Smärtan lade sig senare på morgonen, så jag var iväg och tränade fotboll (låter jävligt fel men jag blev ju bra igen...). Efter det hann jag slänga i mig en macka och sedan var det direkt till stallet. 
 
Blev ett kort, men intensivt pass. 40 minuter FLÖG iväg! Jag tycker att 30 minuters pass är korta, och 45 ganska normala. Trimmar sällan upp emot en timma, varken jag eller Lillen kan hålla kvalité på saker och ting så länge, så runt 40 är ganska normalt för oss! Då är fram och avskrittning inte inräknat, däremot räknar jag uppvärmningen, dvs den stunden där jag bara värmer honom utan några som helst krav. 
 
Idag hade jag utan svårighet kunnat hålla på i 1 timma! Han vart lite knackig i början, men lossade SÅ fint mot slutet. Jobbade med övergångar och bärighet. Galoppfattningarna från skritt ska liksom vara "seeeega" så att han verkligen sätter under sig. Gick bra! Hade lite mycket i handen i början av passet, men efter 20 minuter släppte han efter så fint och bar upp sig själv bra. Red även lite öppna och sluta i galopp, stretchade honom i traven och lekte med 4 travbommar. Lillen kan ibland rusa ifrån mig lite i bomserier, och målet är att han ska gå kvar i exakt samma trav både innan och efter, och det gör han. Klarar man inte av en sådan simpel sak så är det ingen idé att ge sig ut på hoppbanan. Grunderna är viktiga, och även den mest simpla sak ger så mycket långsiktigt. 
 
Som sagt, tiden gick fort och jag hade gärna hunnit med att jobba över bommarna i galopp också, men det får vänta till imorgon, blir nog lite till dressyr och markarbete i paddocken då. :) 
 
Ha en fin kväll! 
 

Sunday

 
Hej! Kan ju lugnt säga att starten på mitt sista jullov var grymt! 
 
Började med att rida en rolig långritt tillsammans med Linn och Curre. Vi travade och skrittade mest, men testade även lite galopp och Lillen bockade inte en enda gång! Duktig häst ;) På kvällen blev det utgång i Göteborg och jag hade sjukt roligt! Haha ;) Så ja, bloggandet blev lite lidande igår, fick väldigt lite sömn så sov mest hela dagen. Var även och bakade pepparkakor med mina småkusiner! 
 
Idag vet jag inte riktigt vad jag ska hitta på! Har kanske fotbollsträning, mina kusiner från Frankrike har kommit med så skall säkert hänga med dem. Lillen ska såklart ridas! Blir ett trimmarpass i paddocken, kanske den övningen jag körde förra veckan. 
 
Nu när det är lov kanske ni tycker att uppdateringen borde vara det dubbla, men faktum är att jag alltid fullbokar mina dagar in i det sista när jag är ledig, så det brukar sluta med att jag inte har så mycket tid trots allt. ;) Men det är så jag vill leva, inte en timma får gå till spillo om det inte är planerat att den skall göra det, hajar ni vilket planeringsfreak jag är då? :P 
 
Vi hörs kanske senare, vi märker om jag har något vettigt att skriva eller inte ;) 
 
 

Film från årets sista tävling!

 
Har ännu inte publicerat filmerna från de sista starterna jag och Lillen gjorde i år.
 
Vi var iväg och hoppade två låga klasser innan vinterpausen, eftersom de senaste 120 klasserna inte gått så bra som jag förväntat och hoppats på. Så vi hoppade 100 cm och 110 cm. Det var SKITSVÅRT att hoppa 100cm, jäklar vad jag fick passa på honom! Han ser det knappt som hinder, och han tar knappt i, precis som i 110. Han är så nonchalant liksom. Ni får se själva, helt okej rundor!
 
Hade btw kommit tvåa i 1m om inte vi rivit det sista i omhoppningen. Fattar ni eller, vi rev i 1m, herrejösses. Slappis Lillen... 
 
 
 
 

Då var det dags igen...

Ingen kan ha missat SDs uttalande i somras? Om ridsport och hurvida det är en idrott eller inte. (LÄNK för er som missat). Jag blir så jäkla trött, haha, att folk aldrig lär sig! 
 
Det är inget ovanligt att möta dessa argument som ryttare, inte alls, det är så vanligt att jag inte ens orkar blir arg längre, bara så himla trött. Inte många kan ha missat Anrells uttalande när Roffe vann Jerringpriset? Vem var det som ändrade sin åsikt efter att ha själv suttit upp på en häst? Anrell, precis. Att folk aldrig skall lära sig, oavsett om det är SD politiker eller sportskribenter, ge er! För vi VET att ni aldrig skulle klara av det som vi gör varje dag, åker häst alltså... 
 
Och om det är någon som misstror, häng med till stallet då! Rid dubbla hopp och markarbetespass för Uffe så får vi se sedan hurvida ni behöver anstränga er eller inte! Jag som spelar både fotboll och rider kan utan problem dra slutsatsen att ridning kräver minst lika mycket ansträning som fotboll, inte på samma sätt dock. Precis lika trött som jag kan vara efter 1,5 timmas fotbollsträning, kan jag vara efter 1 h med Ulf på marken. Precis lika svettig som jag kan vara efter en fotbollsmatch på 90 minuter, precis lika svettig är jag efter 2 minuter inne på en tävlingsbana. Precis lika anfådd som jag kan vara efter en tuff intervall träning, precis lika anfådd är jag efter ett intensivt dressyrpass. That´s a fact! 
 
Anledningen till att jag tar upp detta igen är för att jag tycker det borde uppmärksammas mer. Vi borde ge svar på tal oftare. Jag har lärt mig att att inte ta någon skit, det borde ingen göra. 
 
 
 
 
 

Nytt är nice

Sådär, då var den nya designen på plats! Inte den bästa jag gjort kanske, men förändring är alltid kul! Ska försöka ta lite fina headerbilder nu under lovet! Så får vi se om det kommer en ny så småningom. ;) 
 
Vad tycker ni då? Den är väl ändå helt okej? 
 
 
 

Sista skoldagen 2013

 
Kändes för bra att komma hem idag och veta att detta var den sista riktiga skoldagen för hela 2013. Halva trean är klar, halva kvar. Känns awesome! Imorgon väntar lite avslutning på morgonen, slutar nog strax innan 12. Ska käka lite gröt och bara ta det lugnt. :) 
 
Idag red jag ut Lillen och klättrade lite. Det regnade litegranna, men vi kämpade på ändå. Det gick bra, men han var ganska spänd och livrädd för det mesta, haha, mesen! Dessutom hade han dödat sin egen grimma idag i hagen (och Boleros nya täcke...) så nu vet han vad han får i juklapp! En ny grimma! :) Funderar på rosa BARA FÖR ATT! Fast då kanske han dödar den igen av den anledningen, hehe ;) 
 
Kom på att det snart är horseshow, längtar något fruktansvärt! Är så mycket nytt jag beöver/vill köpa! Har ju kanske bytt sadel på honom, har fått låna en av Madde som jag har lite på prov. Den ger honom ytterligare lite bogfrihet, så det känns bra, men kan behöva korrigera lite med en padd trots allt. Den är i alla fall brun, vilket jag ÄLSKAR! Brunt är lätt den finaste färgen på läder, så jäkla snyggt! Så i så fall är det ju träns och benskydd som behöver inhandlas, hihi! Får sälja det jag har nu och köpa nytt i brunt, yam! 
 
MEN det blir antagligen inte ett nytt Dyon träns, är mer inne på ett från JW faktiskt... Hehe, kommer bli farligt på mässan, herregud... 
 
Vi hörs imorgon :) 
 
 
 
 

Tack Lillen <3

 
Alltså åh vad jag behöver det här just nu! En grym träning är det bästa plåstret på såren man kan ha! 
 
Vi jobbade precis så som vi gjort de senaste gångerna, tror inte jag behöver dra det igen. :) Lillen var SÅ fin i markarbetet, som han varit det senaste, och vi fick en massa fint beröm av Ulf. Men det är verkligen något som har släppt där, så det är jättehärligt! Sedan fick jag även lite extra cred för hur jag värmer honom, så det kändes verkligen kul. :) 
 
Vi arbetade ganska länge med övergångar etc. innan vi gick över på travbommar. Där skulle vi komma och behålla samma form och tempo både innan, över och efter bommarna. Där har Lillen tidigare gärna sprungit ifrån mig lite, och jag har tillåtit honom, men eftersom jag denna gången visste om det så var jag tydlig och då gick det suveränt. Jobbade även över galoppbommar, och där gick det också lika fint förutom att han kanske drog sig liiiiite utåt över bomserien. Men det är verkligen bara en detalj som är lätt att åtgärda. 
 
Vi hoppade lite i slutet, över ett räcke! Kom på lång distans, var inte så långt kanske med tanke på att vi var i lilla ridhuset idag, men ändå. Upp till 110cm var han så fin! Gick till och med kvar med huvudet i samma form som i svängen och gick inte emot handen någonting. Framsteg! :D 120 gick det också bra, men inte lika, och sedan när det låg på 135 så drar han ju upp huvudet. Fick rida honom i antingen pyttelite öppna elle sluta mot hindret för att få någon som helst eftergift, och då gick det ju bra! 
 
Han var dock inte helt och hållet en dans på roser idag, utan han var riktigt jäklig i mellan åt. Vi övade som sagt massa galoppfattningar, och så fort jag förberedde en så kunde han plötsligt tvärnita och börja backa och försöka sparka ner allt som kom i hans väg. Ja, rent livsfarlig... Men det var ju jätteonödigt att göra massa galoppfattningar hundra gånger tyckte Lillen. ;) Efter hindret kunde han även vara lite svajig och dra till med något krumsprång eller två, men det handlar nog mer om att jag måste vara mer konsekvent mycket snabbare efter hindret. Men oavsett så blir han lite springig efteråt och har inte alls samma balans, så det ska vi lägga fokus på framöver. :) 
 
 

Klar!

 
Äntligen är matte 3C kursen klar, gjorde sista nationella idag. Läste kursen på ett halvår, men det kändes som att den aldrig skulle ta slut, peuw! Men, nu är den klar, och det känns riktigt gött! 
 
Däremot vet jag inte om det som väntar är så mycket bättre... matte 4. Den kursen ska vi dessutom läsa på 10 veckor (!!) bara... Helt sjukt, klarar jag det klarar jag allt haha! Jag undrar hur jag hamnade här egentligen, matte 4 liksom. Jag har ALDRIG varit speciellt intresserad av matte, är inte så överdrivet duktig heller. Har hela tiden legat på C (vg), så jag är väl medelmåttig kan man väl säga. Egentligen så var samhällsämnena mer min grej. Jag ska dock inte sticka under stolen med att jag faktiskt tycker att matten är ganska rolig. Det är faktsikt riktigt kul ibland! Speciellt nu när allt ser så avancerat ut, känner mig som världens snille! Haha...
 
Idag är det hoppträning! Lillen kommer vara supertaggad, och jag hoppas att vi kommer jobba mer med markarbetet än med själva hoppningen, för är han som han var sist i hoppningen så kanska jag flyger idag! Haha, närå, men han lär vara på tå! :) Jag hoppas på att kanske kunna be någon filma, vill att ni ska få se hur han är på träningarna! Ibland är det svårt att beskriva vissa saker, så det hade varit roligt att visa er! :) 
 
 

Tisdag :)

 
Hej allihopa! 
 
Hoppas ni haft en skön tisdag? Min har varit helt okej! Slutade en timma tidigare idag, haha, endast för att min lärare inte hade koll på schemat. Kalla oss vad ni vill, men VEM i hela världen säger att läraren har fel när han tror att vi slutar 15:15 istället för 16:20? :) 
 
Var i stallet i morses! Sara var där och slog på honom en sko, så nu är det slut på minivilan som han haft nu i 4 dagar. Blir oerhört intressant att se hur han beter sig imorgon på hoppträningen efter att bara ha chillat i hagen nu i några dagar. Ni som inte har något speciellt för er imorgon kan ju låta sig underhållas kl 18 i ridhuset, då blir det rodeo! ;) Nädå, förhoppningsvis är han bara lite mer taggad än vanligt ;) Men man vet aldrig, haha! 
 
Jobbar på en ny design+header, men koderna vill inte riktigt samarbeta. Kommer förhoppningsvis upp ikväll, vore skönt med lite nytt på bloggen! Det behövs ibland för att känna sig mer motiverad. 
 
Hörs sen :) 
 
 
 
 

Lillen här

Hej allihopa, Lillen här! 
 
Idag är jag lite grinig och så, tycker att detta vädret suger! Regn och blåst, nä fytusan, då vill jag helst bara komma in! Matte var ju såklart JÄTTEsen till stallet idag, så mina två kompisar hade fått komma in INNAN mig. Hallå eller? Under min värdighet, vem tror hon att hon är? 
 
När hon väl kom så fick jag i alla fall en morot så då blev jag lite gladare! Fick komma in min box, blev av med mitt täcke (som förövrigt är grymt!) och blev borstad. Nu borde jag ju vara nöjd, kanske ni tänker, men icke! Jag hade ju inte fått något hö! Hallå?! Hon har verkligen inte förstått hur man behandlar en så grym häst som jag...
 
Tillslut fick jag i alla fall mitt hö, så då var jag nöjd... en liten stund! Det blev ganska tråkigt, matte gjorde mest massa onödiga saker som att ta tempen och linimenta mina ben! Okej då, det är väl inte onödigt, en stjärna som mig ska ju trots allt gå igenom sådant som håller mig i topptrim med, men det är ju så himla TRÅKIGT. Tillslut fick jag nog och försökte retas lite med matte, men då blev hon sur! Hon är verkligen jättetråkig! 
 
Men det värsta var ju när hon skulle gå. Då skulle hon pussa och mysa med mig, men det ville inte jag. Mysa? Det är för mesar. Jag är ju som Zlatan, har ni någonsin sett någon klappa Zlatan på näsan? Nä, tänkte nästan det! 
 
Tur att jag fick ytterligare en morot innan hon stack, med andra ord, hon är förlåten. 
 
Jag idag, matte tycker jag är söt, men jag tycker att jag är cool! 


 
 
 
 
 

Åh jag dööör

 
Becky hade lagt upp ett urgulligt youtube-klipp med hundar som är "rädda" för katter. Ni MÅSTE kolla, så himla kul!
 
Vi bor på andra våningen i ett typ radhus, så alla har en gemensam gång och så en trappa som leder ner till marken. Det roliga med detta är att våra grannar har en stor boxer, och vi har som ni vet två katter. Den ena katten, min katt, har sådan jäkla respekt. Sitter han i trappan, så VÄGRAR boxern att gå ner. Så är inte vi hemma och kan flytta på honom (han kan vara lite agressiv hehe) så får de skippa promenaden eller locka bort Hampus (katten) med mat. Riktigt underhållande, haha! 
 
 
 
 
 
 

Fokus på rätt sak

 
Denna hösten kan jag känna att jag ibland haft fokuset på fel saker, att jag inte riktigt presterat så bra som jag vet att jag kan. Men nu är det slut på det! 
 
Det är ganska mycket som har hänt i mitt "vanliga" (haha) liv, som har påverkat mig alldeles för mycket. Men nu har jag bestämt mig för att lägga allt det bakom mig, och lägga all energi på Lillen, skolan, familj/vänner och fotbollen. DET är det viktigaste, och det är det jag behöver för att må bra. All annan onödig energi som jag ödslat på idioter ska jag istället lägga på Lillen. Det kommer kännas så mycket enklare och bättre! Och jag tror att med 100% rätt fokus så kommer vår prestationskurva höjas. 
 
Det är svårare än vad man tror att koppla bort saker och ting när man tex. är och tävlar. På hästryggen är jag alltid fokuserad, men runt om, då tänker jag en massa, på annat än just tävlingen. Och det är farligt, för det är att tappa fokus. Efter att ha spelat i ett elitsatsande fotbollslag så har man lärt sig en hel del om hur viktig den psykiska delen är. Vår tränare sade alltid åt oss att börja tänka fotboll dagen innan en viktig match eller cup, och det sitter fortfarande i när det kommer till fotboll, men inte med ridningen. Väldigt konstigt, men det är inte svårt att ändra på hellre. Skillnaden är väl att i fotbollen har du alltid tränaren som en hök över dig om du inte är fokuserad på rätt saker, det har man inte riktigt i ridningen på samma sätt. Jag får bli min egen hök :) 
 
Den enda killen som förtjänar min fulla uppmärksamhet är Lillen, för av honom får jag det tillbaka tre gånger om. <3
 
 

Tappsko

 
Det var väl inte direkt en kul överraskning jag fick igår när jag tog in Lillen i stallet. Det var inte det där vanliga klipperiklappet i betongen, nä, högerfram skon var helt väck. Underbart... Men det ska väl vara en första gång till allt, Lillen hade faktiskt inte tappat någon sko hos mig än förutom igår då! 
 
Han har väl vart lite busig i hagen och på något konstigt sätt fått av sig skon. Jag har ändå alltid boots fram på honom eftersom han är lite disträ, så jag vet inte riktigt hur han lyckades. Slutar nog aldrig förvånas :) Så det blev ingen ridning igår. Jag vill inte slita på hoven så han får vara. Blir tyvärr likadant idag, men bästa Sara kommer ut antingen på måndag eller tisdag och slår på en ny sko om jag inte hittar den andra. Ska leta sen :) 
 
Lite trist med tanke på att jag gärna passat på att rida en massa på vägarna och i paddocken nu när marken är mjuk igen! All snö försvann ju i veckan, och sedan har det varit +7 grader hela veckan. La till och med på Lillen det fodrade regntäcket nu igen, ingen idé med att han ska springa runt med sitt tjocka vintertäcke när det är plusgrader! Dessutom har han fått massa päls (igen), så har bestämt mig för att raka honom en sista gång innan nyår.
 
Annars händer det inte så mycket mer. Jag slutar skolan för 2013 på fredag först, och har dessförinnan ett muntligt mattenationella, kemiprov och ett tal. Känns lite småpressat, men det är bara att ta sig igenom helt enkelt. Längtar till ledighet nu! :( 
 
 
 
 

Animo wanties!

 
Ridbyxor edition ;) 
 
 

Morgontrimmat!

 
Jag har sagt det förut, och jag säger det igen - satan vad grymt det är att rida på morgonen! Idag red jag precis i soluppgången, magiskt :) 
 
Hade framme ett hinder mitt på ridbanan, det stod mitt på medellinjen. Red den övning jag länkade till i inlägget med julklappstipset, blev så sugen! Red fram som jag gjorde i onsdags, såg till att han var loss i innersidan samt jobbade med massa övergångar. Till skillnad mot i onsdags tyckte jag att han bar sig bättre, även om han inte riktigt var lika mjuk i rörelsemönstret. Jag fick inte alls samma tyngd i händerna som jag ofta får när jag gör övergångar, framförallt från skritt till galopp! Han hade en bra position med nacken och dök inte ner med huvudet i övergångarna, kändes jättebra! 
 
Tanken med övningen idag var att få bättre kontroll på galoppen, vilket jag ofta tränar, men detta var en superövning! Hoppade fram två gånger helt okomplicerat. Vände upp vid kortsidan och kom på låååång distans och fortsatte sedan rakt fram och bytte galopp i svängen (om det behövdes). Han var avslappnad och fin! Sedan red jag från hörnen, skänkelvikning i galopp ut till medellinjen, rätade upp honom och hoppade hindret. Bytte galopp över hindret, och gjorde skänkelvikning ut till spåret igen och bytte sedan galopp igen vid spåret. Gick så jäkla bra, Lillen var jättefin! 
 
Nu ska jag till skolan, sedan är det utgång som väntar ikväll. Vi hörs i eftermiddag igen :) 
 
Trött och väldigt söt (!) häst efter morgonens pass. Lilla "ponnyn". ;) 
 

Work

 
Hello! 
 
Fick bli en vilodag för Lillen idag. Gillar vanligtvis inte att han vilar efter tuffare pass, men idag var det tyvärr oundvikligt då jag fick en jobbtid som jag inte kunde säga nej till, behöver jobba! :)
 
Jag tog stallet efter jag slutat vid åtta, och då är det för sent att rida eftersom de får sin kvällsmat då. Vi utfodrar ju inte själva, så det kan vara svårt att styra över. Hann i alla fall mysa lite med honom och han vart väl mest irriterad på mig, haha, maten var viktigare. ;) 
 
Annars är det ganska bra, är rätt trött och stressad dock. Gjorde ju nationella i matte 3C i 4 timmar igår, och har nytt matteprov imorgon. Muntliga nationella i matte nästa vecka, samt kemiprov och tal. Så ja, det är som vanligt, lärarna trycker ihop allt de två sista veckorna. Älskart! Dock är det lugnare än tvåan, måste komma ihåg det, jag klarar det utan problem! :) 
 
Imorgon skall jag rida på morgonen, eftersom han fick vila idag så blir det en uteritt imorgon, eller kanske paddocken om den är bra. Nu är ju all snö borta igen, haha, och det är hyfsat mjukt i marken, så ett trimpass i paddocken känns lockande! 
 
Nu ska jag sova, är supertrött! Men, imorgon är det fredag, så gött! :D 
 
 

Dagens hoppträning! t

 
Tjo! 
 
Hoppträningen idag gick både bra, men även lite halvkasst. Men det är som det ska vara, vad vore ridsport utan utmaningar? 
 
Vi jobbade med övergångar från skritt till trav, och i senare skede skritt till galopp. Ulf är en jäkel på att beskriva känsla, och han gjorde mig inte besviken idag heller. Övergångarna skall kännas som att göra armhävningar. Jag vet inte hur ni gör armhävningar, men man sänker sig ner mot marken tills näsan nuddar golvet, och häver sig sakta uppåt. Det ska inte gå fort, det ska kännas. Precis så ska en övergång från tex skritt till trav kännas. Hela hästen skall jobba och häva sig själv och sin ryttare uppåt och framåt. Hajar ni känslan? Det gjorde jag, och fysatan vad bra det gick!
 
Jag kan nog säga att jag aldrig har varit så nöjd med en uppvärmning, någonsin. ALLT funkade. Alla övergångar kändes jättebra och han kom verkligen under sig. Lillen är ju lite latis ibland, men idag fick jag honom att arbeta med hela kroppen - vilken känsla! Sedan red vi dem in och utåtställda längs med 4-kanten, även det gick bra. Han var mjuk som smör, fin i innersidorna, känslig (!) och hade en härlig takt i traven med ett påbörjat schvung. I galoppen var han taktfast och jämn, hittade en bra trimgalopp där han kändes otroligt rörlig och lättmanövererad. Nä, satan vilken go känsla! 
 
Sedan hoppade vi lite låga linjer och banor. Här gick det också bra! Jag var färdig i tid till hindrena med förhållningar etc, och han hann slappna av innan hindret vilket ledde till ett fint språng. Vanligtvis är ju jag lite för envis och skall sitta och fightas med honom ända in i hindret, men nu har jag tränat på att vara tydligare direkt, och så räcker det med en gång och sedan slappnar jag av och hoppar. Lätt som en plätt! Det höll sig hela vägen till slutet där jag tror att både jag och Lillen tappade lite fokus. Dessutom var hindrena runt 130cm då, så ja, där var jag väl inte helt nöjd. Jag måste vara mer stilla med handen, och anpassa den efter vart bettet är. 
 
MEN som sagt, jag var otroligt nöjd över första delen av passet, så att det sedan gick lite sämre gör inget. För så länge markarbetet fungerar som det ska, så kommer hoppningen så småningom att fungera med. Och alltså, det funkar ju bra upp till 120, så det är ingen katastrof heller. ;) Ulf berömde mig även mycket för arbetet som jag gjort med Lillen! Han tycker att han har blivit mycket mer rörlig i kroppen, att han för övrigt är fin i kroppen och att han ser ut att må väldigt bra! Han var en liten djävul idag (Lillen alltså!), bockade och hade sig så fort han fick utrymme, men det tyckte Ulf var positivt eftersom det var av glädje/busighet = han mår bra. 
 
Sista rundan kunde jag knappt ta mig runt då han bockade direkt efter varje hinder nästan, och jag hann knappt balansera oss innan nästa hinder. Världens bästa knäppgök <3 
 
 

Julklappstips!

Roligt med bommar och koner - bok
Åh, hade jag fått denna i julklapp hade jag varit glad. Här snackar vi inspiration i mängder! Speciellt för mig som älskar tekniska övningar i markarbetet med bommar och liknande. Suverän julklapp att ge bort! 
 
Boken finns att köpa HÄR . Ni kan även få ett litet smakprov via Tidningen Ridsport HÄR. 
 

Halt!

 
Hej! 
 
Idag red jag som ni säkert förstor Lillen på morgonen. Det är något jag uppskattar mer och mer för varje gång. I början gjorde jag det mest för att få stallet klart innan skolan, men nu tycker jag det är mysigt med. Det är något speciellt med att rida på morgonen helt enkelt! 
 
Vi var ute och klättade idag! Backarna var hala, men Lillen har 4 brodd på varje hov så det var inga konstigheter. 4 broddar per hov jämfört med två är stor skillnad, de blir mycket säkrare på fötterna och Lillen tryckte på bra i skritten trots att det nästan var blankis på vissa ställen! 
 
Imorgon är det hoppträning, och jag funderat lite på hur jag ska göra med broddarna. Det gör ont i hela mig när jag behöver hoppa med broddar, slitaget på kot och hovleden kan ju inte vara nådig i landningarna. Hua! Hur som helst, jag funderar på att plocka av broddarna i framhovarna, så Lillen fortfarande får sitt "glid" i landningarna, och så att det inte bara blir bom-stopp när han landar. Vissa hästar tycker ju även att det är pest och pina att hoppa med broddar... Det som jag är lite orolig över är att han blir en cm högre bak än fram om jag bara broddar av fram, vet inte om det påverkar speciellt mycket, vi får väl se. Rider ju upp till träningen så kan inte heller brodda av alla broddar i tid innan, utan det får jag göra i ridhuset. 
 
Hur brukar ni göra? :) 
 
 
 

Lillen Oktober-November

 
Tänk vad lite bra grovfoder kan göra med en häst! Och lite mineraler, och lite havre, och lite ridning, och lite kärlek och lite sunt förnuft!
 
 
Och nej, det är ingen attackfodring med femtielva kilo kraftfoder och fri tillgång till hö som jag har kört här. Nä, Lillen rullar runt på 13kg hö om dagen. Ganska normalt, lite mer än vad Lillen egentligen behöver om jag förstått Emma rätt. Det är dock svårt att påverka mängden då han går tillsammans med 2 andra hästar. Så mängden hö ute är svår att påverka. Och jag vill inte ge honom för lite hö på kvällen heller, de står liksom ändå inne i 9 timmar. Så då kör jag med hönät dessutom. Höet ges 4 ggr om dagen. 4 kg morgon, 3 kg lunch, 2 middag och 4 kväll. Hade jag fått bestämma hade vi kört 3 på morgonen istället för 4. Men det är skönt nu när det är kallt på morgonen att de har att göra en stund.
 
Jag tycker det fungerar finfint! Han får även sammanlagt 1 krafftmått havre om dagen, mineraler på det samt b-vitamin. Så det känns som en bra foderstat även om jag inte räknat på det, men som sagt, han ser ju väldigt fin ut! Och lite extrahull inför vintern, det lär han behöva, för här ska det byggas! ;) 
 

Godmorgon!

Startar dagen på bästa sätt - på Lillen! Supermysigt att rida på morgonen. :)


Första kissfläcken i ansiktet han haft hittills hos mig, sjukt! 

Mysig uteritt!

 
Blev lite ändrade planer redan idag, hehe, men lämnar klättringen till helgen. ;) Istället red jag och Madde ut en sväng ihop. 
 
Det var inte allt för kallt, snön låg tjock på vissa ställen så att man utan problem kunde trava. Skulle även fungerat att galoppera, men vi vågade inte riktigt chansa med tanke på vilke hästar vi satt på. Madde har Vannie, fuxsto, tror det säger det mesta. Och ja, Lillen känner ni väl vid det här laget. De skulle nog hellre sparka på varandra än att galoppera jämsides (ingen kan vara sist). Så nja, det utsatte vi oss inte för! De fick däremot pulsa på ganska bra, så Lillen blev lite småflåsig. Tack träningsguden för snön, den gynnar träningen något ofantligt! :D 
 
Det gjorde heller inte så mycket att Lillen inte hade sulor på, det var några minus så snön vad mer pudrig än blöt. Dock var den tung, och hade skare, så hästarna fick trampa på rätt bra ändå. Den fastnade som sagt inte under hovarna heller, så vi slapp de jobbiga styltorna. Just nu passar det perfekt med lite kortare pass i skritt och trav och lite galopp i snön. För att vänja hästarna successivt, arbetet blir ju väldigt mycket mer intensivt och hårt när de behöver lyfta benen högre. Men oh vad det ger mycket! Förra vintern arbetade jag Pompe mycket i galopp i snön. Mest förvänd! Inga långa stunder, men tillräckligt för att stärka honom! Och vilken stadig och kraftfull galopp han fick! (För att vara Pompe då...). Nä, snön är grym! 
 
Det är mitt bästa träningstips över vintern - rid i snön! Skippa ridhuset så länge det går att rida i djupare snö, det är inte bara roligt för hästarna - det ger så mycket mer! 

Hittade lite vinterbilder på mig och Pompe, snyggare ponny får man leta efter! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Måndag!

 
Usch vilken seg måndag! Sov dåligt i natt så har varit jättetrött hela dagen, men nu sitter jag i alla fall i soffan med en Marabou Digestive så ja, nu är jag ganska nöjd! ;) 
 
Har börjat kika på praktikplatser, bland annat de som ni tipsade om! Har kommit fram till att jag skall kolla med Lotta om inte det finns en yttepytte möjlighet att jag kan få ta med Lillen, hon har ju fullt stall annars. Kan jag inte det, får jag stryka den idén helt. Synd, trivdes så himla himla bra hos Lotta, får nog ingen sådan praktikplats igen!
 
Plan B är att ha praktiken relativt nära hem. Div 1 kommer att gå samtidigt som jag är på praktik, och jag vill helst inte missa en omgång, så då är det skönt om jag är nära hemma och kan tävla på helgen. I så fall är mina funderingar Svante eller Alexandra Eriksson i Kba. Men vi får se lite, har ju inte sökt något ännu. :) 
 
Så här ser veckans planering ut so far, kommer att anpassa passen mycket efter väder. 
 
Måndag: Uteritt (klättring) 
Tisdag: Trimma i hagen, alternativt uteritt igen. 
Onsdag: Hopp/markarbetesträning 
Torsdag: Skrittas (Jobbar sent) 
Fredag: Vila 
Lördag: Snöridning i hagen 
Söndag: Uteritt 
 
 

Hej allihopa!

 
Nu är jag förhoppningsvis tillbaka till i alla fall 50%! 
 
Det har varit lite småkörigt i skolan, absolut inte som det var i tvåan, men tillräckligt för att jag behövde lägga bloggtiden på annat. Dessutom har jag inte haft någon jättelust, men den är nog på gång igen! 
 
Lillen har gått lite på halvfart denna veckan, mest på grund av stormen. Vi var väl inte jättedrabbade, men det blåste ordentligt torsdag och fredag, och antingen regnade det eller snöade det, inte jättetrevligt ridväder med andra ord. I onsdags hopptränade vi, och det gick super! Fick en liten aha-upplevelse om vilken galopp jag skall ha honom i, jag har en tendens att rida lite fort nämligen. Nu kommer momentet då vi kan börja samla ihop oss än mer, och det går bra! 
 
Igår var det en mysig, men kall, uteritt i första snön! Lillen var pigg, men skötte sig (vi red ju utan sällskap!). Idag snöade det hela förmiddagen, så jag red i en utav hagarna. Har inte satt på honom snösulor än, vill få ordning på hans strålröta innan vi slänger på dem, så det vart lite problematiskt. Speciellt när snön övergick i regn... Blev inget jättegivande pass, körde lite lydnad i skritt och trav, och det kändes okej. Han var inte riktigt framme, men klandrar honom inte heller, haha. 
 
Är supermotiverad i ridningen för tillfället. Vill verkligen jobba med takt, balans och jämnhet i galoppen och få ordning på innersidorna ännu mer! Ska eventuellt träna dressyr 14e och 21e, ska bli kul att se vad dressyrtränaren säger om honom. På hoppträningarna kör vi massvis dressyr och markarbete för tillfället, så jäkla roligt! Jag älskar hoppningen, men vinterträningen är nog den bästa på hela året. Att få bygga, trimma och hela tiden utvecklas på marken är så himla kul verkligen! Speciellt när man har Ulf som tränare ;) 
 
Det var väl en hyffsad lägesuppdatering! Står lite i valet och kvalet om hurvida jag ska klippa Lillen igen eller inte. Han har fått ganska lång päls, och svettades en del på hoppträningen. Kanske gör en halvklippning, det syns ju ändå inte på honom med tanke på att han är grå. ;) Vi får se! 
 
Hör av mig i veckan igen, men kan inte garantera update varje dag, nationellt i matte 3C på onsdag. Yey.. 
 
 

RSS 2.0