Mår piss

 
 
Hello! 
 
Jäklar vad det spänner i tänderna, såhär har det inte varit innan! Men har fått in någon jäkla fjäder i överkäken som ska trycka ihop alla tänderna så det inte finns några glapp, ni fattar. Det gör ont. Tänderna är ju i princip lösa hela tiden, knäppt. 
 
Iallafall, kan ju typ inte äta något utom soppa, och de håller jag mig på i typ 10 minuter. Äter rätt mycket i vanliga fall, men jaja. Så stallet var en riktig kamp idag, var så jäkla trött när jag kom hem. Hade både huvudvärk och var skithungrig. Lillen kändes bra iallafall, blev inget jättepass. Var ute och skrittade och travade lite med Linn i typ 30 minuter, och checkade sedan av läget i paddocken i typ 10 minuter. Han kändes fin! 
 
Fixade allt i stallet, så det är packat och klart för imorgon. Vi behöver typ inte åka försen tidigast 12, men jag gillar att vara redo. Just Änglahoppet är alltid så jäkla effektivt, går väldigt fort. Iallafall gjorde de det förra året, så räknar med det i år med. Skönt för Lillen att få komma ut i hagen och är frukost med kompisarna på morgonen iallafall! 
 
Kommer inte blogga mer idag, ska sova hos mormor och morfar! Men vi hörs såklart imorgon, ska försöka hålla en schysst live-update! 
 
 

Gårdagens hoppträning

 
Hello! Var så jäkla trött igår, så jag däckade vid nio. Kan ha med en viss tandställning att göra, höhö. 
 
Hoppträningen gick som sagt bra! Vi började med att rida ordentliga hörnpasseringar, haha. Detta genom att rida på exakt 7 språng från kortsida till kortsida och svänga på det åttonde. Vi var i lilla ridhuset, så alltså skulle vi få in 7,5 språng på 20m. Gick jättebra, Lillen är väldigt reglerbar. Sedan fortsatte vi med att skritthoppa, jäkligt svårt men Lillen var SÅ duktig. Handlar mycket om tajming, och det gick hur bra som helst. Skritthoppade 115, och Lillen var superpositiv och skötte sig hur fint som helst. Var skönt att kunna andas ut, han var så fin redan här. Vi skulle hoppa räcket i lugn och rytmisk galopp med, även det gick väldigt bra. Där har jag en styrka, att vänta in hindret, jag har "modet" att vänta. 
 
Vi avslutade med att hoppa en bana på 4 hinder. Väldigt simpelt, bara för att hitta en go känsla! Hoppade först en gång lågt, och jäklar vad han var luftig och fin. Han typ "nockade" mig i magen (haha?) svårt att förklara, men väldigt runda och fina språng. Sedan hoppade vi en gång på typ 120, och det var inte heller några konstigheter. Det enda som egentligen kärvade idag var högersvängar, speciellt när jag skulle vända upp från kortsidan till ett hinder på långsidan. Tappade galoppen och fick inte riktigt till det. Lillen hoppade bra iallafall ;) 
 
Nu ska det bli så jäkla kul att hoppa Ängla, känns grymt! :D 
 
 <3

Så himla nöjd

 
Skriver mer om träningen imorgon! Ni får se lite fler bilder som Becky tog igår istället ;) 
 
 
 
 
 
 
Så fin <3
 
 
 
 
 

Mycket att hinna med idag!


Hello!

Sitter just nu på bussen mot Borås. Ska in och spänna rälsen, hehe. Gårkvällen tillbringades med Ewe, vi käka godis och kollade på Farsan. Go kväll! 

Ikväll är det hoppträning. Redan snackat lite med Ulf, och det jag vill fokusera på idag är att stärka Lillens självförtroende igen (om han nu tappade lite i söndags). Det ska bli en stor insättning på pluskontot, så att vi kommer med en grym känsla till Ängla. Jag är inte så orolig, men man vet aldrig. Tur jag har Ulf! 

Ska in till Göteborg med sedan och köpa lite maskeradkläder, haha, maskerad på G. ;) 

Vi hörs sen ;)
Snuffeee

Två bilder från idag hehe, de finaste har Becky på den andra kameran, men kan lika gärna lägga upp dessa sålänge! 
 
As

Nu vet jag varför det gick skit i söndags...

 
... jag hade ju glömt mitt turarmband! 
 
Kanske låter löjligt, men jag fick ett swarovskiarmband av min lillasyster för ett tag sedan som jag haft på mig från och till på tävlingar. Jag är inte personen som tror på "tur", utan jag står mer bakom detta uttrycket: "Ju mer man tränar, desto mer "tur" får man". Faktum är dock att när jag haft det på mig så har det gått bäst! 
 
MEN jag ska ha på mig det under Ängla, och går det då bra så kommer jag ha det varje tävling, haha! ;) Kanske är mer mentalt, men alla behöver vi något positivt mentalt med oss. ;) 
 
 

Nytt på g!

 
Nä, nu är det dags igen, dags för en ny header+design. Den jag har nu är lite för somrig kan jag tycka, så något höstigare faller på sin plats. 
 
Har funderat lite på färger och sådant, och jag är lite inne på brunt som bas, och sedan lite oranga detaljer. Eller så kör jag en klarare färg som bas med lite mörkar detaljer. Tänkte faktiskt låta mig inspireras av Anna Scarpatis och Christina sports färgkombinationer, de är riktigt duktiga på det där. Nä, det blir nog fint! 
 
Tog ju lite bilder idag, och det blev nog rätt bra! Becky har fått låna värsta grymma objektivet av sin skola, så har bokat henne på änglahoppet med, hehe. Hon ska med fredag och lördag, så jag hoppas på att det blir något bra därifrån med. Är nämligen inne på att ha lite blandade bilder i en bildanimation, men får se hur det blir med det. Tycker att kvalitén på bilderna blir sämre när man animerar, hittar jag ett nytt sätt att göra det på än det jag gjort innan, så blir det nog ganska bra. Vi får la se! 
 
 
 

Tisdag

 
Hej på er! 
 
Idag ska Becky med bort till stallet och fota lite. Asnice! :D Har fortfarande inte riktigt bestämt hur jag gör med Lillen idag, men vi tar in honom och grejar, fotar lite och så får jag helt enkelt se sedan. Kanske tar en sväng ut tillsammans med Linn och Curre, det tycker han nog är roligt :) 
 
Blev inte så stormigt här trots allt, ganska lugnt faktiskt. Skönt! Hade varit jobbigt om det blev som det blev senast det stormade här. Kunde inte rida ut på våra fina skogsvägar på veckor pga alla nerfallna träd. Sög riktigt hårt :/ 
 
Såg att startlistorna kommit för Ängla med, är galet taggad. Det är något speciellt med Änglahoppet som jag älskar. En härlig stämning! Lite kul att jag som planerat åka på så mycket meetings i år bara varit iväg på två, tre med Ängla. Blev lite ledsen när jag insåg att det inte blir något x-masshow i år, också en tävling jag älskar! Men det är som det är ;) Mamma blir väl lite glad som slipper ge sig ut på vägarna i december. ;) Men det är så mysigt! Dessutom väl genomförda tävlingar... 
 
Jaja, nu ska jag lägga på ett kol, vi hörs under dagen :) 
 
 
 
Pompe på Ängla förra året! 
 

Blåsigt

 
Hejhej allihopa! Jag har börjat svälja min stolthet från gårdagens tävling, hehe. Blir så jäkla deppig, tror inte det går att beskriva riktigt. Men jag blir alltid så besviken på mig själv, aldrig på hästen, men jag kan sitta och gräma mig länge om jag gör för stora missar. Man är väl som man är, men som sagt, det börjar släppa. :) 
 
Idag är det ju stormvarning, om ni nu inte missat det, hehe. Har pissregnat hela dagen här, men lugnade ner sig nu på eftermiddagen så då åkte jag och mamma bort och tog in Lillen och passade på att rida. Lugnet före stormen, no doubt! Mamma skrittade ut Lillen i ca 25 minuter idag, sedan stod vi inne och grejade med honom. Jag linimentade och hade mig, och mamma fixade med strålrötan som har dykt upp igen på hans vänstra bakhov. :( Han stod och käkade hö samtidigt, helnöjd häst! 
 
Han fick stå kvar inne nu med sina kompisar. Det har börjat blåsa rätt rejält här och regnet har satt igång igen. Ingen mening med att de ska gå ute och huttra nu. Nä, han har det bättre inne med lite käk. ;) 
 
Får se hur jag gör med aktivering av Lillen imorgon, är det såhär kan det lika gärna va. Då hittar jag hellre på något annat med honom. Är det uppbehåll kanske jag tömkör lite, eller så får han vara helt. Som sagt inte riktigt bestämt mig än. Resten av veckan ser iallafall ut såhär: 
 
Måndag: Skritta 
Tisdag: Ej bestämt 
Onsdag: Hoppträning
Torsdag: Uteritt, kanske stämma av snabbt i paddocken. 
Fredag: Änglahoppet, warm up (120 cm) och kval 1 (120 cm) 
Lördag: Änglahoppet kval 2 (125cm) 
Söndag: Änglahoppet final eller consolation 
 
 
 

Precis såhär känns det just nu

 
Hittade en text på Ryttatinspiration på facebook. Kunde inte ha kommit mer lägligt ;) 
 

I med och motgång

Den fjärde deltävlingen i Volkswagens Grand Prix gick av stapeln i helgen och för alla oss som inte kunde ta oss till Grevagården kunde vi följa det online. 
Det var mycket ups and downs bland våra ryttare och efter sista hindret kunde man läsa i många av ryttarnas uttryck att de inte var helt nöjda med resultatet.

Vi vet alla vad som ligger bakom. Pressen, trycket, mycket stod på spel och många hade åkt långt och förberedelserna hade varit enorma, och så föll bommen - ett hinder från segern. Besvikelsen är svår att undgå.. 

Även på den nivån så gör både ryttare och hästar misstag som kostar allt från den lilla 4 felaren som är avgörande för seger, till ett läge där man hamnar i orytm och får med sig bom efter bom och måste avbryta ritten.

Man vet om att ryttarna är oerhört skickliga, har mycket erfarenhet och rider fantastisk men ändå hamnar i dessa lägen, precis som både du och jag gör. Det visar hur svår den är sporten är och vilka små marginaler där är men också att även den bäste kan göra fel.

Alla ryttare i startfältet har kämpat sig ur motgångar som gjort att dem är där dem är idag och det är inte av slumpen. Dem har jobbat hårt, haft en otrolig inställning, vilja och inte minst ett otroligt tålamod.

För vi alla känner igen oss, känslan när du vill hänga dig, begrava dig och aldrig mer gå upp efter en tävling.
Alla har vi varit där och kommer även att hamna där igen, så är det och det är okej för det är en del av processen. 

I ett sånt läge är det lätt att dras ner av resultatet men framförallt av vad alla andra ska tycka.
Det är egentligen löjligt hur lätt det är att påverkas av omgivningen, men om egentligen: Vad ”alla andra” ser det som kan du strunta i, för Du vet ju vad du kan och vad Du ska.

Vad alla andra tycker är inte din business, det är deras. Om man fokuserar mer på alla andra än sig själv så kommer man också bli proffs på att veta allt om alla och deras åsikter, vilket ger dig noll värde till att bli bättre på det du verkligen vill. Det är dyrbar tid att spilla på något som egentligen inte tillför dig något, det är tid du behöver för Din satsning, inte någon annans. 

När det går tungt så handlar det inte om själva uteslutningen eller om de där tre nedslagen du just drog på dig eller motgången du just fick som en smäll rakt upp i huvudet. Det handlar om hur du handskas och möts med den. 

Alla är bra i medgång, det är vad vi gör i motgång som avgör om vi kommer lyckas eller ej. 
Att se det som ett misslyckande eller att det inte är bra nog hjälper dig inte. Låt det istället göra dig ännu mer fokuserad och taggad.

Hur?

Låt de där bommarna som just föll till marken göra dig till den vinnarskalle du faktiskt är.
Res dig, korrigera och kom igen, vad som än händer. Det är få förunnat men det är Det som är styrkan hos en vinnarskalle och det är det som skiljer dig från alla andra, det är så proffsen har blivit proffs. De allra bästa ryttarna har en gång varit nybörjare och både varit värdelösa och känt dig värdelösa men fortsatt ändå för de visste att - för att vara bra på något måste man vara villig att vara dålig på det i början. 

When you don't give up, you can not fail!
 
 

Resultat Göteborg Fältrittklubb 27/10

 
| 110 cm | A:0/A:0 | 0+4 fel |
 
Inte så mycket att säga om denna rundan egentligen. Ganska ojämn och bidrog inte med någon speciellt bra känsla. Men vi kämpade på och tog oss över alla hinder felrfritt förutom sista i omhoppningen där vi missförstod varandra helt. Han var inte riktigt som vanligt, utan tvekade till exempel i kombinationen (aldrig hänt) och jag fick jobba ovanligt mycket som ryttare. Han kändes inte helt hundra,. Vad det berodde på? Halvbra framridning/framhoppning, ny miljö. Ridhuset i Göteborg är ju väldigt stort, han blev kanske lite spänd. Menmen, han var duktig! 
 
Utan petet hade vi hamnat på en tredje plats, tror att vi hade knipit andraplatsen om vi varit lite mer samspelta. Hade en bra tid! Omhoppningen var i övrigt bra, tog mina planerade svängar, det var bara till sista hindret som jag kunde ha safeat lite extra. Men men, satsar man inget så vinner man inte heller ;) Som sagt, Lillen kändes inte lika fräsch som vanligt, men så brukar han kännas så i första klassen om vi inte fått en ordentlig framridning, vilket inte var möjligt i gbg tyvärr. 
 
Sammanfattningsvis ingen bra runda direkt, men vi gjorde vad vi kunde med de förutsättningar vi hade. Så trots en dålig känsla är jag nöjd med Lillen! 
 
| 120 cm | A:0 | Utesluten | 
 
Ja, vet inte riktigt vad jag ska säga. Han kändes bättre, faktiskt! Hade bestämt mig för att ta en lite snävare sväng till andra hindret om vi kom igång bra på första. Det var ingen jättesnäv sväng, men i kontrast till ridhusets storlek så var det en alternativ väg. Det var till ett räcke, och jag visste att det inte var något konstigt så länge jag inte började backa in i svängen. Sagt och gjort. Vi hoppar ettan, som känns bra! Jag tar svängen, vilket det känns som att jag lyckas med bra. Vi tappade ingen galopp eller så. Dock stannar han på tvåan. Jag ville att han skulle ta av lite tidigare än vad den perfekta avsprångspunkten var, och eftersom han inte ville det i 110 så var det jäkligt puckat av mig att be om det. Lillen brukar aldrig tveka, han har aldrig stannat med mig innan. Och med tanke på att han inte var helt hundra i 110 (vågade inte ta av utan ville krypa nära inpå) så skulle jag ha varit smartare och inte krävt det av honom i 120. 
 
Vi får en stund på oss innan vi rider an igen. Då rider jag runt och får en bra väg, tycker att jag har ett bra tryck och kommer bra på räcket. Inget konstigt alls, och som jag sa tidigare, Lillen är en fantastisk häst som inte bryr sig så mycket om det är 10 cm för nära eller långt ifrån. Han hoppar. Men idag så hade han bestämt sig, han ville inte. Kommer inte över det där räcket överhuvudtaget, och det är som Emma sade, han blir förbannad på mig/på sig själv och då skiter han hellre i det. Vi var nog lika tagna både jag och Emma, för såhär har han inte betett sig innan. Men så är ju Lillen Lillen, och han har den stammen han har med Roderik i blodet. Och det är som det är, får jag honom med mig har jag en grym häst, men får jag honom emot mig. Ja, det säger sig självt. Idag var vi inte helt överrens, eller rättare sagt, vi missförstod varandra väldigt mycket, och jag tror Lillen tappade rätt mycket självförtroende. I hans värld är han bäst, men när det blir såhär så ja... 
 
Om jag är besviken? Klart jag är, på mig själv. Mest för att jag inte har en aning om vad jag kunnat göra annorlunda. Det är väl om jag tagit den långa vägen till tvåan, men jag vet inte. Det hade varit så jäkla gött om Lillen kunnat berätta vad som rör sig i hans huvud. Det finns många faktorer som kan ha påverkat, men jag hatar att skylla på annat utom mig själv. 

8 månader

 
Det är bannemig helt sjukt när man tänker efter. Kommer ni ihåg hur Sessan var när jag fick hem henne? Kommer ni ihåg historian bakom henne överhuvudtaget? Nä, tänkte nästan det. Jag drar det igen. 
 
Sessan kom till mig i februari 2012. Då hade Catharina (uppfödaren) köpt tillbaka henne från de som köpte henne som unghäst. Anledningen till att hon landade i Bollebygd hade knappast med hoppning att göra, nejnej, Sessan skulle bara sättas igång för att ridskolan sedan skulle testa henne i sin verksamhet. Nu såhär i efterhand var det ju en himla tur att hon inte hamna där, den miljön hade nog inte passat henne så bra även om hon har ett hjärta av guld. 
 
(Det var detta passet jag insåg vilken skönhet som dolde sig i odjuret, hehe) 
 
Vad var det då som gjorde att hon stannade hos mig i ytterligare några månader? Jo, det var under ett ridpass som jag fick för mig att testhoppa henne lite .Hon var ju pigg, helknäpp, och studsade mer på stället än framåt. Men trots hennes kassa grundridning, så hade hon en jäkla inställning och ett himla gött klipp i språnget som jag fastnade för. Och så övertalade jag Catharina att få ha kvar henne. Vi båda såg något i henne! 
 
De första månaderna var helt galna. Sessan och jag var väl inte helt överrens på alla fronter och vi hade våra duster i paddocken. Kommer så väl ihåg när hon inte förstod och fick riktigt svåra låsningar och bara bockade och bockade och bockade. Vi kunde hålla på i flera minuter, runt hela gården, runt paddocken överallt. Det var kaos! Men när vi fick ordning på hoppningen tack vare en smart bettlösning, så föll bitarna på plats. Sessan funkade oerhört bra på pelham, och eftersom jag rider mycket med säte och ben och var så pass stor på henne, så behövde jag knappt ta i henne. Det var sådan sjuk skillnad, och jäklar vad hon hoppade! En av de väldigt få ponnyer som hoppat mig ur sadeln. 
 
(LA Ale-Jennylund sommaren 2012) 
 
Det var som en handvändning, plötsligt funkade allt! Visst, Sessan är svår i markarbetet. Hon jobbar ofta emot sig själv, och det är en konst att undvika att hon blir stressad. MEN hon började slappna av, de där låsningarna kom mer sällan och jag kunde arbeta henne i en låg och rund form i iallafall skritt och trav. Detta gjorde att hon plötsligt började sätta rätt typ av muskler, och blev riktigt snygg. Sommaren 2012, jäklar vad fin hon var! Helt guldig i färgen, guldfuxen, guldponny. Och som hon hoppade, det är inte rättvist att vi inte fick mer än 8 månader ihop, för två månader till och vi hade inte bara hoppat LA+. För det handlade inte bara om Sessan, någon gång efter varbergshoppet 2012 började jag förstå helt ut hur jag skulle rida henne, och vi blev ett team. 
 
(Sommaren 2012) 
 
Den bästa rundan med henne någonsin, det var nog den i Alingsås som jag då och då ompublicerar på bloggen. Vår sista runda ihop! Men den tävlingen där man verkligen såg vilken förändring Sessan genomgått, det var under en stilhoppning i Bollebygd. Vi var 0,5p från placering, i en stilhoppning, jag och Sessan. Framförallt såg man hur sammansvetsade vi blivit. 
 
Först tänkte jag visa en film från vår första clearroud ihop. Mars 2012 
 
Här är filmen från klasserna i Bollebygd, slutet på augusti tror jag. 
 
Detta var alltså vad vi åstadkom ihop på 8 månader. Världens finaste C-ponny, Madernas Princess of Dai <3 
 

Attention!

 
Glöm inte att vi ställer om till vintertid natten mellan idag och söndag! Med andra ord ställer vi tillbaka klockan en timma. Telefonerna ställer ju tillbaka sig själva, men alltid bra att ha koll på! En timmas extra sömn dessutom, tackar vi för. 
 
Minns för några år sedan när man skulle tävla på söndagen, precis som jag skall göra imorgon, och man hade en gammal sleten sony ericson. Jag var ALLTID så sjukt nervös att man skulle komma sent. Fast när vi ställer tillbaka klockan blir det ju tvärtom, då blir man ju tidig istället, hehe. 
 

Film från Bollebygd 13/10-13

 
Som vanligt så är jag typ 2 veckor sen med tävlingsfilmerna, haha, men här har ni iallafall filmer på vinnarrundan i 110 och 3dje placeringen i 120cm! Har inte lagt på någon musik, men mammas kommentarer är för goa så jag tycker att det måste förevigas på något sätt. "Det va la synd, hhehe". ;) 
 
Sedan har jag lagt till ett litet "behind the scenes" klipp i slutet, haha. Mamma brukar, som ni vet, smygfota litegranna då och då när det passa henne. Hon missade dock att switcha om från filmning till fotning på telefonen, så jag hinner lägga en snabb kommentar om 120n. ;)
 
Rätt kul, borde kanske ha lite sådant med framöver också? Vore det roligt? 
 
Kvallen är väl sådär, men ni borde vara vana ;) 

Herve Godignon

 
HG är ett av mina absoluta favoritmärken! Det är ett riktigt lyxigt märke med grym kvalité. Har förhoppningsvis ett nytt HG schabrak på ingång, ett brunt (ÄNTLIGEN). 
 
Det är inte bara schabraken som är galet snygga, utan deras träns och andra lädergrejer är to die for. Lägger ut lite bilder på sådant jag gillar, detaljerna är så jäkla snygga! 
 
Bildkälla: Hippson
 
Bildkälla: Sellerie.thp
 
Detta tränset, så himla fint! Bildkälla: Hastshopen 
 
Bildkälla: Skara hästsport
 
 

Tipsa din blogg!

 
Jag måste erkänna att jag ibland har lite för mycket fritid, hehe, så skulle gärna vilja att ni länkar lite schyssta bloggar. Behöver inte vara hästbloggar, utan jag är öppen för det mesta. Länka din egen, din kompis eller någon du bara tycker är läsvärd! 
 
Just nu läser jag bara dem som jag känner, kan bli långrandigt i längden. ;) 
 
 

Höst

Idag är det typisk höstdag, regn i ena sekunden och sol i andra. Jag och Lillen är ute och glider i skogen, lyckades tajma solen. ;)

Mysigt!Sökes!

 
Letar med ljus och lykta efter ett rid/skrittäcke i både ull och i något regnfodrat material. Har verkligen inga bra täcken att rida med, och vill som sagt ha i både ull och ett som funkar i regn, stl 145 alternativt full.
 
Har ni något, eller vet någon som har? Tveka inte att höra av er! Antingen i kommentarsfältet ellet på min mail (fanny.kargede@hotmail.se). Kan tänka mig att byta mot något också :) 
 

Hoppträning 23/10

 
Då var vi här igen, hoppträning! Lillen skötte sig som vanligt bra, men resultatet idag var inte helt perfekt! 
 
Vi började passet med att hoppa låga hinder i förvänd galopp, svårare än vad det låter. Jag älskar att hoppa i förvänd, hästarna blir så runda och får så rena och fina språng! Lillen förstod först inte riktigt varför han inte var duktig som bytte galopp hela tiden, men när han förstod vad han skulle göra var han superfin! 
 
Sedan jobbade vi med lite avstånd. Hade 3 bommar på långsidan. Mellan de 2 första var det 7,20m och sedan 21m ner till den sista. Vi skulle rida på 9 och 2 galoppsprång. Sedan lekte vi lite med antal språng och hindrena byggdes upp successivt. Det gick bra, Lillen blir ju lite förbannad när man inte släpper fram honom, men han lyssnar iallafall. ;) 
 
Efter det hoppade vi en bana på 11 språng. Vi skulle hela tiden rida på exakta antal galoppsprång och det gick helt okej. Fick fina språng på oxern, men är som sagt inte helt nöjd med mig själv. Var lite långsam i mina förhållningar och gjorde dem för nära inpå hindrena. Vill vara mer effektiv direkt i landningen, inte 3 galoppsprång senare. Men vi satte avstånden iallafall, alltid något ;) Och som Ulf sa, han var inte ute efter perfekta rundor, utan han ville se att vi kunde lösa problem som uppstod, och det kunde vi. 
 
Sedan hoppade vi en böjd linje från en oxer som kom snabbt ur sväng, till ett räcke. 30m, alltså inget exakt avstånd. Mellan 7 och 8 språng. Ulf ville att vi skulle gå på 8. Oxern låg på 130, och räcket på 140 kanske. Lillen var hela tiden felfri på oxern, där det vanligtvis skulle komma många fel på. Jag kanske jagade honom litegranna på oxer, och det ledde till att jag inte fick in 8 språng utan gick på 7 (visserligen jämna) språng till räcket. När jag blev mer passiv mot oxern så fick jag in 8 språng, men då rev han räcket istället. Hade velat rida om, men det gjorde inte så mycket egentligen. Dessutom fick de hoppa rätt mycket idag. Avslutade med att hoppa kombinationen till räcket, 5 galoppsprång i mellan. Här var han också helt klockren även om vi kom med lite väl mycket fart från kombin, hoppade över lätt som en plätt. ;) 
 
 

Animo <3

 
Charlies har återigen fått in massa snyggt, denna gången från Animo. Alltså dessa schabraken är ju helt amazing, tänk om man var rik och kunde få dem allihopa... 
 
Bilderna kommer från Charlies! 
 
 
Lillen hade varit jättefin i alla, men det längst ner, är ju bara så jäkla snyggt! 
 
 

Onsdag

 
Hej på er! Idag har jag tagit en välförtjänt sovmorgon, sov till halv 11, hur gött som helst! 
 
Planerna idag är inte så komplicerade! Ska städa i mitt rum nu på morgonen, så jäkla trist men det är minst sagt välbehövligt ... Sedan ska jag klippa Lillen! Passar på nu när det inte är lika kallt ute. Klippte honom för några veckor sedan, men pälsen är tillbaka, så får täcka lite bättre denna gången helt enkelt! Är lite kluven när det kommer till hur jag ska klippa honom. Senast klippte vi allt utom ansiktet, men jag funderar på att lämna lite päls på benen, typ att jag klipper  precis till under knäet eller något. De går ju ute en del, och eftersom han är skimmel så syns det inte ändå. Ansiktet klipper jag inte. Well well, vi får la se sedan. :) 
 
Ikväll är det hoppträning, som vanligt! Ska bli kul, Lillen har känts bra de senaste dagarna. Var ute och red igår med Madde och Vannie, alla gångarter och det gick bra, inga bockningar ;) 
 
Btw, fick höra att det är farligt/inte bra för senorna att klippa hela benen? Stämmer detta eller är det bara skrock? 
 
 
 

Kommande tävlingar

 
Såhär ser tävlingsplaneringen ut för mig och Lillen! 
 
27 oktober - Göteborg FRK 110cm & 120cm (Regional)
1,2,3 november - Änglahoppet 120cm,120cm,125cm (Nationell) 
23 november - Trollhättas FRK 115cm & 120cm (Regional+nationell) 
 
Efter det avslutar vi tävlingssäsongen! Klubben har väl säkert sin årlig kombinationstävling, och dressyr KM måste vi ju ställa upp i! Men hoppningen för detta året avslutar vi i trollhättan :) 
 
120 cm i Bollebygd 
 
 
 

Utvärdering: Veredus tekno shield boots

 
Eftersom jag tidigare inte haft en häst som jag behövt använda boots på, så har jag innan skrattat åt dessa boots. Jag menar, 1000kr för ett par boots som det står Veredus på? Ni förstår vart jag vill komma! 
 
MEN så köpte jag ett par till lite reducerat pris i somras, och de är bannemig helt fantastiska! Jag har dom ioförsig bara på tävling, men det är för att spara på dem så gott det går. Till er som använder boots ofta, är detta en investering. 
 
Positivt
- Sitter helt stilla, rör sig inte en mm. 
- Blir inte "tunga" och fuktiga av vatten. 
- Neoprenet torkar snabbt som attan 
- Håller sig snygga i färgen 
- Är jävligt snygga! 
 
Negativt
- Känsliga hästar kan bli störda av att de sitter lite högre än vad vanliga boots gör. 
- Har blivit pyttelite slitna i kanterna som är mot marken, inte så konstigt dock. 
 
Finns att köpa här för 799kr (!)

Bästaaaa!

 
Åh! Måste bara nämna lite snabbt att bästa Issa och Nisse vann MSV A i helgen, de satte dessutom sin första nolla i klassen vilket också innebar att de är kvalade till SM. 
 
Ett ekipage som jag tränat tillsammans med varje vecka i ca 2 år och följt utvecklingen på, det är galet vilket jäkla jobb Issa gjort. Så himla fräckt att ta fram en helt otävlad ponny till denna nivån själv, all cred till dem! :D Nu är det dags att sätta klubben på kartan igen, så jävla gött! 
 
Grattis Issa! :D Du förtjänar detta så galet mycket! 
 

Underligt pass

 
Hello! Idag red jag precis enligt planerat ut en sväng, för att sedan avsluta i paddocken. 
 
Han var väl lite kärvig i början, helt okej i traven men väldigt struttig i galoppen. Lät honom gå på rätt bra i galoppen och tryckte på ordentligt i kurvorna så att han fick balansera upp sig själv, till slut lossade han. Efter det jobbade jag med massa övergångar. Allt från galopp-skritt, trav-galopp-skritt-galopp-halt-trav osv. Här var jag inte nöjd alls, var det inte det ena så var de det andra. Han bet sig fast i bettet, flöt ut med vänsterbogen, hängde i innersidan och ja, var helt enkelt inte så himla rolig. Precis när jag var nära på att ge upp så ringde telefonen, så jag svarade (headsetet).
 
Vanligtvis svarar jag inte när jag rider, men det var Pompes nya familj som ringde från Leksand, så då ville jag såklart svara! Pratade med dem en stund, ca 15 minuter, och när jag la på, då gick Lillen som en jäkla klocka. Jag har inte något minne utav hur jag red när jag snackade i telen, men jag vet att jag red i alla gångarter iallafall. Haha, jäkligt udda pass. Men satan vad han lossna fint i slutet, bästishestis <3 
 
 

Vecka 43

 
Jahaja, då kickar vi igång ännu en ny vecka. Trevligt trevligt, inte minst för att det är sista veckan innan jag sticker på lov. Helt ok! 
 
Måndag: Uteritt + trimma
Tisdag: Uteritt
Onsdag: Hoppträning
Torsdag: Uteritt 
Fredag: Vila 
Lördag: Trimma 
Söndag: Tävling GHFK, 110&120cm 
 
Gammal arkivbild på mig och Biffen pompe ;) 
 
 
 

Gaah, can't decide!

 
Hello på er! Hade en grymt trevlig lagfest igår, som avslutades i Borås tillsammans med Sanna. Haha, no more words needed. 
 
Idag fick Lillen jobba på rätt ordentligt! Började med att rida ut och klättra lite, och avslutade sedan i paddocken. Har var ganska så lat, haha, men fick honom att tända till lite i slutet. Svettig blev han iallafall, dags att klippa honom igen, pälsen har växt galet fort... 
 
Just det! Håller på att beställa studentmössa, men kan inte bestämma vad jag ska ha för färg på stenen i blomman, och vad jag ska ha för färg på strimman. Antingen så kör jag enligt programfärgerna, alltså grön sten och grön strimma eller så tar jag rosa, bara för jag tycker det är snyggt. Så jäkla svårt! :P 
 
Ikväll blir det lugnt, Ewe ska komma hit så ska vi plugga (!) lite. Längesedan jag pluggade en Lördag, men men! Imorgon ska jag vara funkis på vår nationella ponnytävling, sedan ska jag jobba. Räkna inte med topp-uppdatering från min sida imorgon med andra ord ;) 
 
 
 

Snyggt från Glen Gordon

 
Såg att Charlies fått in nya, snygga (!) tävlingsset från Glen Gordon. Tycker att det märket på senare tid legat på is och inte producerat så jätteroliga grejer, men nu verkar de har ryckt upp sig litegranna! 
 
(Detta ^ på Lillen hade ju varit superfint!) 
499:- på Charlies! (Huvor finns till) 

Hur får man sömmarna vita igen?

 
Jag har världens dilemma, hur tusan får jag vita sömmar på träns etc att bli vita igen?
 
Efter x antal putsningar blir ju sömmarna bruna och fula! Vilket är så himla tråkigt eftersom det fina med det är just de vita sömmarna. Likadant med de vita detaljerna på spännena på Veredusskydden, vill ju att de ska vara rena och fina. Även Dyon brodyren på mina chaps är inte speciellt vit längre... 
 
Såhär vill jag att det ska se ut igen... 
 
Någon som har något bra tips? :D 

Smart pryl!

 
Haha, tänkte på det igår... Att inlägget om säkerhetsvästar var ett tidsinställt inlägg från i början på veckan. Vad är oddsen att jag lägger in den på samma dag som jag flyger av? Haha... Ibland alltså, karma! 
 
Det är inte vad detta inlägget ska handla om! Utan när jag (som vanligt) kikade runt på Hippson osv så såg jag en artikel om en ny uppfinning. Denna smarta lilla sak skall göra att man enkelt kan byta stigbyglarna utan att behöva mixtra med stigläder och liknande. Riktigt fräck! Hoppas bara det är hög kvalité på den så att den inte plötsligt går sönder. Då hänger man lite löst, minst sagt. 
 
Hoppas att den kommer att finnas i svart, rött är väl inte min färg direkt... Grym grej att ha om man har många hästar, men samtidigt inte är så sugen på att punga ut för x-antal stigbyglar. Smartsmartsmart! 
 
 

Flugit

 
Japp, idag har jag flugit! Inte flygplan, inte "flugit över hinder" utan idag har jag bannemig flugit av så in i h*lvete! :) 
 
Red ut med Linn och Curre idag, rider ofta med dem två och vanligtvis brukar Linn vilja rida först då Curre kan bocka litegranna om han inte får vara först. Lillen har hittils skött sig bra, och lugnt legat bakom. Men idag, då var smekmånaden över kan man lugnt säga! 
 
Vi skulle galoppera på en raksträcka på golfbanan. Och nej, inte PÅ golfbanan utan vi får rida på grusvägarna som går igenom banan. Vi hade galopperat innan och då hade han vart lugn, men något flög i honom. Vi galopperade lugnt, inget race överhuvudtaget men Curre var först. Lillen började galoppera på snedden, med bakbenen på golfbanan vilket säger sig självt att det inte är så jättebra! Skulle bara flytta tillbaka rumpan på honom, men det skulle jag såklart inte gjort. Han bockar jävligt denna hästen när det vill sig, men jag brukar inte ha några problem med att sitta kvar. Idag överträffade han dock sig själv och började med att dra två snabba bock (höga) så att jag tappade balansen litegranna. Vanligtvis slutar han efter två-tre bock, men han ville göra en riktig final och gjorde en sån sjuhelvetes jäkla bockning så jag bara flög, långt. ;) Det var som att vara skjuten ur en katapult, gjorden nog en snygg volt! 
 
Som tur var, så slog jag mig inte (som vanligt, pepparpeppar) och Lillen stannade direkt efteråt. Hade ju varit sådär halvkul med en skenande häst över golfbanan, 1000 spänn hoven har klubben sagt... Men Lillen var "duktig" trots allt ;) Jag blev som sagt inte så skadad, lite mörbultad på rumpan, annars ingenting. Hoppade upp och red färdigt, men galopperade inte mera, ska nog rida själv ett litet tag. ;) 
 
 
 
Det märks att han är vass, när han blir irriterad så blir han det med besked. Men det är ju också därför jag gillar honom, hans attityd är helt fantastisk. ;) 
 
 
 
 

Stora beslut

 
Eller? 
 
Nä, men jag har diskuterat lite fram och tillbaka med mamma hurvida jag ska använda mig utav säkerhetsväst nästa år. Kan ni fatta att jag har dryga två månader kvar med västtvång på tävlingar? 
 
Först var jag helt hundra på att jag skulle skippa västen nästa år, inte bara snyggare utan även "skönare". Men jag har ändrat mig! Hur dum är man inte om man skippar västen för att det är snyggare utan? Hur snygg är jag egentligen när jag ligger på sjukhuset med knäckta revben? ;) 
 
Jag har haft säkerhetsväst sedan jag var pytteliten, typ 5-6 år gammal, och jag är van vid det. Varför ändra på en rutin som är bra? Helt galet enligt mig, man vet ALDRIG när olyckan är framme. 
 
Hoppas däremot på att få en ny i julklapp *blinkblink* ;). Kan ju vara kul att ha en nyare och finare än min gamla bettan som varit med i 6 år snart. Den är liiiiite liten, men annars funkar den fortfarande! 
 
Vanligtvis har jag bara väst när jag hoppar och tävlar, annars rider jag utan. Borde egentligen ha när jag rider ut med... 
 

Använder ni er utav säkerhetsväst trots att ni inte måste? Och ni som fortfarande måste, kommer ni skippa västen när ni är inne på ert 19 år? :) 
 

Löjligt nöjd

 
Börjar ni tröttna på mina onsdagsinlägg där jag bara skriver hur jäkla bra Lillen är? Kanske tror ni att jag bara mytar och förstorar upp allting för att det ska låta bättre än vad det är? Well, så är det inte. Lillen är bäst! 
 
Hoppträningen idag gick super! Började bra, vart lite knaggligt på mitten men avslutningen, wow! Vi tränade i lilla ridhuset idag eftersom de preppade underlaget i stora inför helgen, därför blir det mycket teknisk träning, eller tempoträning. Att kunna rida i samma tempo trots att det är tight, i balans. Vi började, efter uppvärmning, med att jobba hästarna i öppna. Gör man en öppna på rätt sätt, dvs böjer hästen för innerskänkeln-leder med ytter och flyttar bogen med ytterskänkeln, så får man en väldigt rak och liksidig häst. Lillen var super, och i höger varv så räckte det med två långsidor öppna innan Ulf avbröt mig och sa att det är ingen idé att fortsätta - för det blir inte bättre än såhär! Berömde även Lillen för sin rörlighet, framförallt i öppnorna i galoppen! Extremt roligt att höra! 
 
Sedan var det dags att hoppa! Vi hade uppe följande: (skiss för en gångs skull!) 
 
De blåa sträcken är markbommar, gröna en kryssoxer, röda och gula två räcken. 
 
Vi skulle rida i olika kombinationer. Först red vi över den blåa bommen till höger i bild till det gröna räcket. Detta skulle vi göra på 10 språn. Sedan red vi över den andra markbommen till oxer, då på 8 språng. Efter det satte vi ihop en bana då vi skulle börja på markbommen till höger, 6 språng upp till det gula räcket, 6 språng till nästa bom, 8 till oxern, över markbommen för att sedan rida på 10 till räcket och avsluta på bommen till vänster. 
 
En del att hålla reda på, men det var riktigt nyttigt. Jag fick träna på att inte jaga Lillen i vänstersvängar, vilket i slutet blev riktigt riktigt bra! Vi red även i lite för dålig galopp genom svängen, vilket ledde till att vi fick gasa på mot oxern för att få plats med 8 språng. När vi höll samma galopp hela tiden så flöt allting väldigt bra. 
 
Sista rundan kändes så jävla bra! Då gjorde jag inte ett misstag och Lillen hoppade så himla fint. Oxern låg i slutet på ca 120 och räcket på 130, det seglade vi över plättlätt och alla avstånd och galoppsprång stämde exakt. Ulf berömde oss väldigt fint, och tyckte att Lillen blivit fin, att mitt markarbete gjort resultat. Han tyckte att det var så himla bra att han sa att mamma skulle betala alla mina meetings nästa år, och att jag inte skulle få hoppa en gång till med risk att det inte skulle gå lika bra. Men idag var jag så fokuserad att jag vet att jag kunnat göra om exakt samma sak. Jag börjar få in känslan riktigt bra, det känns. ;) 
 
 

Bildminne - första vinsten med...

 
Första vinsten med en häst är alltid extra speciell, man glömmer inte av den! 
 
Med Idefix var det i en LC för en herrans massa år sedan. Jag minns att det var första tävlingen utan mamma, och pappa körde mig. Fick sköta allt själv, 11 bast liksom. Helt normalt ;) Men det var ett vinnande koncept, vi vann ju för tusan! Min första vinst någonsin <3 
 
 
Första vinsten med Pompe var på Himledalens RK, i april 2011. Åkte dit för att hoppa en enda LC. Var snabbast av alla kategorier i klassen, och vann med typ 6 sek. :) 
 
 
Efter det var det Sessans tur att vinna! Det var under vår andra tävling tillsammans, och hennes andra tävling någonsin som vi vann LCn och kom 5a i LBn. Bra dag det med! ;) 
 
 
Sedan får vi inte glömma Hampus! Honom vann jag första gången med under Brämhultshoppet 2012, även här i LC! (Känns som att det är min klass...)
 
 

Sist men inte minst - Lillen! (haha, motsägelsefullt or whaaat). Tja, det var ju i helgen, ifall ni minns? ;) Tur att vi spräckte den där teorin om att LC är min klass, haha, och vann första gången tillsammans i en LB. Kommer inte bli lägre än det något mer heller ;) 
 
 
 

Varför är det alltid såhär?

 
VARFÖR ska alltid lärarna lägga alla prov på exakt samma veckor? Jag har haft det relativt lugnt nu i några veckor, men så BAM så har jag 3 prov out of nowhere... Faktumet att det är i både matte 3c och Kemi 2 gör väl inte saken bättre... 
 
Med andra ord har jag pluggat en del, därav den ganska tysta bloggen igår. Tur att jag hade lite bilder från Becky att bjuda på! ;) 
 
Igår red mamma Lillen, hon var nog ute i 40 minuter typ. Jag mockade och fixade stallet, allt för att jag skulle få lite extra tid att lägga på plugg. Känns väl helt okej inför provet idag, haha, vi får la se hur det går. Veckan som kommer ser ut såhär: 
 
Mån: Uteritt 
Tis: Uteritt 
Ons: Hoppträning
Tors: Uteritt 
Fre: Vila 
Lör: Uteritt+trim
Sön: Vila 
 
Ganska go vecka för Lillen, med två vilodagar. Men det blir så ibland, dessutom förtjänar han det! 
 
Världens finaste! 

Bilder från igår!

 
Bästa Becky kom och fotade lite! Här har ni lite utav resultatet :D 
 
(Avtravning hehe) 

Resultat Bollebygd 13/10-13

 
Bestämde mig för att starta 120 idag iallafall. Han var så himla fin på träningen i onsdags, och ni vet ju hur det är med form, det är en färskvara! Så jag körde ;) 
 
| 110cm | A:0/A:0 | 0+0 fel och 1a! | 
 
Lade stort fokus på framridningen idag, med tanke på hur det var senast. Såg till att han fick galoppera länge och verkligen bli varm. Sedan jobbade jag mest med övergångar och att han skulle vara rak och inte gå och hänga på mig i något varv. Det gick bra! Framhoppningen var helt okej, går aldigt super där för mig och Lillen, hehe. Men han hade rena och fina språng även om vi hade våra diskussioner ;) 
 
Väl på banan var han som vanligt klockren, där är vi i vårt esse! Var ju lite rädd att jag inte skulle få samma tryck i galoppen i ett mindre ridhus än Borås, men det visade sig att all träning gett resultat, hade inga som helst problem med det. Han är i och pillar på lite bommar, som han alltid gör i 110, lite för lågt för att anstränga sig fullt ut tycker Lillen ;) Nolla i grunden iallafall, inga konstigheter! Fanns inte jättemycket alternativt i omhoppningen. Så jag lade upp ett litet högre tempo utan att han för den sakens skull blev lång. Rider runt till första i omhopp, fanns en kortare väg men den var väldigt kort och så mycket kändes onödigt att chansa. Rider innanför till nästa hinder, får ett bra flyt! Sista hindrena handlar mer om att vara snabb i landningen, utan att för den sakens skull börja svänga i luften. Startar som nummer 3 och håller ledningen genom hela klassen, supernöjd! Vann med god marginal till tvåan. :) 
 
Ser jättesur ut, men var superglad! Första vinsten ihop <3 
 
| 120cm | A:0 | 4 fel och 3a! |
 
Var inte så lång tid mellan klasserna, men vi hann ändå ta in Lillen i transporten en liten stund. Behövde ju inte rida fram lika mycket till denna klassen eftersom han gått en klass tätt inpå. Som vanligt lite halvbra på framhoppningen, inte så att jag blir orolig men ja, han "käftar" lite. Han har en tendens att hänga i innerhanden och bogen när jag skall hoppa i vänster varvet. Släppte stödet i handen och kickade till han lite med sporren när jag skulle svänga upp för att se lite vad som hände, gensvaret kom ganska snabbt i form av bockningar. Riktigt sur blev han! 
 
Väl på banan så börjar vi med att riva tvåan, alltid tungt att riva tidigt på banan, men men. Ett pet jag tar på mig, lät honom tuffa på utan att stämma av, men det blev på sätt och vis en påminnelse om hur jag ska göra. Var iallafall inte som sist, att jag blev stum. Kom bara lite nära, och trots bra tryck så rev vi frambommen. Kunde kanske stöttat lite, vi lär oss.  Resten så bra som det går att få, inte i ett hinder. Har ett jämnt och bra tempo som gör att trots att vi inte tog några alternativa svängar ändå hade näst bäst tid i hela klassen. Var endast två nollor, så jag knep trots mitt pet tredje platsen. Kul att bli placerad, men pricken över i:et hade ju varit en nolla! Då hade jag dessutom vunnit... ;) 
 
Haha, när jag sitter och läser vad jag skriver så känner jag mig så himla bortskämd! Att mitt största problem under dagen var att jag petade ett hinder i vår 3e 120, så lät det inte för 1 månad sedan ;) MEN, det är en lätt klass, det ska vi klara som ingenting. Bara att tagga om till nästa 120 som går i Göteborg om två veckor. :) 
 
 <3 

2 saker jag måste träna på

 
Just nu ligger mitt fokus på två detaljer i min egen ridning. Jag har ofta ett antal grejer jag hela tiden tränar på för att förbättra, det senaste var att komma ner ordentligt i sadeln i storhästgaloppen, tog sin tid faktiskt :P 
 
Just nu är det en mindre grej, och en större. Den mindre grejen är att rida noggrannare vägar, såväl före som efter hindret. Jag slarvar lätt efter hindren och låter Lillen snedda av svängen. Det ser ni bla. i tävlingsfilmen från Borås i 120 mellan 1an och 2an, hade jag ridit rakt efter ettan hade inte vägen blivit så skarp. Men det är en bra sak att träna på, ska lägga mycket tid på det hemma! 
 
Den större grejen är min hoppsits. Jag har en bra position med min skänkel, men jag kurar ihop mig lite för mycket. Ser nästan ut som att jag duckar! Detta kan bli ganska svårt att jobba med eftersom det är något jag inte gör på låga hinder, utan när det blir lite högre. Kan liksom inte hoppa höga hinder hemma jämt! Däremot ska jag träna på att lyfta min blick och haka lite, fick träna på det när jag var hos Lotta, men det har jag varit slarvig med att upprätthålla. Man ska ha blicken jäms med sargkanten (den övre alltså). Får jag bara upp mitt huvud mer parallelt med kroppen så tror jag att hoppsitsen förbättras av sig självt. Håller jag upp blicken behöver jag inte slänga fram överlivet. 
 
Värt att träna på, det påverkar mer än vad man tror! 
 
Grymma Matilda Sjöberg fick lite fina kort på mig och Lillen från Pay&Jumpen i söndags! Här ser ni vad jag menar med sitsen. :) 
 
110, haha, ser ut som 90? Plutten <3 
 
 
 
 
 

Finally!

 
Här är den efterlängtade terräntränings-filmen! :) Ni får ha lite överseende med mig på vissa klipp, hehe. Red lite i undertempo då och då, men det är ju nytt för både mig och Lillen så ville väl inte börja med att ösa på i 120. ;) OCH ja, han hoppar i vattnet, söte! 
 
Tyvärr fick inte mamma med allt vi gjorde, men det är lite iallafall! 
 
Observera bocksprånget i slutet, hahaha
 
 

Fyfan vad han är bra!

 
Inte en bom trillade på träningen idag, som för övrigt var riktigt riktigt bra! Idag märktes det att vi kommit så himla långt på våra blott 5 månader ihop. Sick! 
 
Jobbade mycket med bommar och avstånd idag, kommer inte göra en ritning då jag inte minns de exakta måtten. Men vi hade iallafall bommar längs hela 4 kantsspåret typ. Två på medellinjen, på var sin sida av ridhuset och två på vardera långsida. Det varierade mellan 3 och 4 galoppsprång på kortsidorna, och 5 och 6 på långsidorna. Vi skulle rida över bommarna i olika följd och kombinationer. Nyttig avståndsträning, men framförallt bra träning på att känna in tempot. Med tanke på avstånden så red vi i ett 350m tempo. Lillen skötte sig super och det kändes riktigt bra! 
 
I slutet blev två av bommarna på vardera långsida ett räcke och en oxer. Så vi fick rida på bommarna med samma antal galoppsprång och sedan över hindrena. Gick bra här med, även om jag fick trycka på lite över oxern då han inte riktigt räckte till på 3 språng från bommen. Gick dock väldigt bra sedan när jag kom på vad jag gjorde fel. :) 
 
Vi avslutade med att sätta upp en kombination på en utav långsidorna, räcke-oxer och tvärtom. Då red vi fortfarande med bommarna och avstånden, förutom att den distans som tidigare var på 6 språng nu blev på 4 korta eller 3 fram. Inget stegat avstånd utan Ulf ville att vi skulle gå på känsla. Jag gick på fyra, och Lillen var så jäkla duktig! Vanligtvis blir han sur när jag inte släpper fram honom, men han kortade sig jättefint med samma fina tryck i galoppen. Hoppade kombin från båda håll, lite trixigt att landa och rida på ett kort avstånd direkt (3 på kortsidan i ena varvet, och 4 rakt fram åt andra) men väldigt nyttigt då man hela tiden hade en tanke med sin ridning. Det sista låg nog kombin på 130, det klippte han hur enkelt som helst. Fina, fina hästen! :') Slutar aldrig att leverera! 
 
 

Framhoppningstips!

 
Hej på er! Fick en ganska rolig idé häromdagen. Eftersom jag under mina år varit på x-antal framhoppningar, och samlat på mig en del erfarenhet så tänkte jag dela med mig vad jag hittills tycker är bra att tänka på under en framhoppning som annars lätt blir en stressad miljö. :) Har nog varit med om det mesta på en framhoppning, allt från att ryttare tjaffsar, till omkullridningar eller läskiga kraschar.
 
* Stressa inte, oftast har du mycket mer tid än vad du tror. Ett vanligt antal inne på en framhoppning är 5 ekipage, vilket betyder att du ungefär har 10 min (ibland längre!) att hoppa fram. Vilket är ganska gott om tid om du tänker efter. Testa själv hemma i paddocken! 
 
* Hoppa inte högre än vad du måste. Bara för att du ska tävla 110 så måste du inte hoppa fram på 110. Jag hoppar alltid räcket på maxhöjd, men aldrig oxern. Den ligger oftast 5 cm under höjden (inte när jag hoppar 1m, men 115 och uppåt typ), däremot breddar jag den gärna.
 
* Hoppa det lilla hindret flera gånger tills hästen känns avslappnad innan du ger dig på de andra hindrena. Ni har tid! Jag hoppar det lilla väldigt många gånger, och räcket hoppar jag max 3 ggr, likaså oxern. 
 
* Håll dig till alla regler som finns, men viktigast av allt - ha ögonkontakt med alla ryttare. Kolla inte ner i hästens nacke, utan håll koll på folk runt om dig. Ibland möts man på fel sida, shit happens liksom, men det viktigaste är att det inte sker olyckor. Hur tröstande är det egentligen när du ligger där på marken med bruten arm och tänker "Men jag höll mig iallafall till höger"? Inte så... 
 
* Behåll lugnet även om det är rörigt, försök att inte bli upprörd på varken anda ekipade eller medhjälpare. Det gör sällan framhoppningen lugnare ;) Och strunta i andra ryttare som är otrevliga, håll ditt fokus på rätt sak och ge inte igen på samma vis som de.  
 
* Kom ihåg att framhoppningen är en förberedelse inför själva starten, lämna ALLTID framhoppningen med en positiv känsla. Om det så ska betyda att du hoppade det lilla hindret helt perfekt en gång innan ni lämnade framhoppningen. Jag avslutar alltid med ett språng på räcket, höjd spelar ingen roll, bara att vi får ett okomplicerat språng i oss. Haka inte upp dig på att oxern kanske inte gick så jättebra att hoppa, fokusera på att det sista språnget du tog var super! 
 
* Om hästen stannar, eller ni kraschar eller liknande. Ta det lugnt. Analysera och sänk ner och börja om från början! Jag och Pompe kraschade rätt rejält i oxern innan vår MSV debut, men det var bara att sänka ner och se till att han "glömde" det. Det sämsta man kan göra är att pressa och stressa hästen, harmoni och posivitet är prio 1. Och man måste som sagt inte hoppa på maxhöjd på framhoppningen! Väl inne på banan tänker man ändå inte på höjden ;) 
 
* Ge hästen chans att pusta ut mellan varven, du har som sagt ganska så god tid på dig, trots allt. Bli dock inte naiv, utan ha koll på hur många starter du har på dig till du ska lämna framhoppningen. Skritta något varv när det är ca 2 ryttare kvar, och tänk igenom banan, vad du ska tänka på osv. 
 
* Titta på när duktiga ryttare hoppar fram, vad gör de efter hindrena? Sladdar de runt i 120 eller checkar de lydnaden på sina hästar? Man kan aldrig lära sig för mycket, och att kolla på de duktiga ryttarna är ett bra sätt att lära sig. Denna artikeln om hur Jens hoppar fram är ganska intressant! (LÄNK)
 
Kom ihåg! 
Framhoppningen är en förberedelse för att hoppa banan. Det du gör på framhoppningen tar du med dig in på banan. Se därför till att hästen är lydig, att den inte är stressad och att ni har en bra känsla även om man ibland gör sina misstag. Och har man ingen bra känsla, får man träna upp sin mentalitet och vända på det. Se till att du inte hoppat för mycket, vi vill att hästarna ska var fräscha på banan! :) 
 
(Lyx är det såklart om man kan få ha med sig sin tränare på framhopp, Uffe brukar ställa upp!) 
 
 
 

Ett år sedan <3

 
Finafina Sessan! 
 
 
Detta är från vår sista start tillsammans, i Alingsås. Debuterade LA+5 med ett retligt pet på sista hindret, men slutade trots det 5a! 
 
 
 
 
 

Film från Borås! (110cm & 120cm)

 
Här har ni filmerna från förrförra helgens starter i Borås!
 
 
Är väldigt nöjd med Lillen, speciellt i 120. I 110 vart han lite seg pga min kassa framridning, inte riktigt framme. 120 väldigt mycket bättre! Helt perfekt i temperamentet! Jag kanske överdrev min ridning på 2 ställen (2an och 6an), men vafan, hellre att jag bestämmer mig och rider för det, än att jag tvekar och det blir som i Ale. Jag lär mig hur jag ska hantera det, det där med storhäst är fortfarande hyffsat nytt, eller nja, jag snarare inser hur mycket jag har kvar att lära, haha. Oavsett är jag himla nöjd med hela banan i 120 förutom det vi rev, där jag gör mitt generalfel, blir stum i handen och hamnar i botten. ;) MEN från 12 till 4 fel i 120 på 2 veckor är bra, riktigt bra! 
 
 

Stjärnan!

Bästbästbäst! 120 från Borås, jag la honom visserligen lite stort, men han bara tar i lite extra och tar det som ingenting. Världens finaste kille <3
 
Filmer på rundorna från Borås är klara och kommer upp under morgondagen! Sjuk skillnad från senaste 120n ska ni veta... ;) 
 

Vecka 41

 
Oj vad tiden går, redan oktober! Bara 3 veckor kvar till lov, känns hur skönt som helst! 
 
Kan väl inte direkt påstå att tempot i skolan är speciellt högt just nu, inte jämfört med innan. Anledningen till en stillastående blogg är inget mindre än att jag inte känt för det. Och då blir det såhär, iallafall tills jag hittar ny motivation att skriva! 
 
Helgen var full fart för mig! I lördags så red mamma ut Lillen i ca 40 minuter, och sedan avslutade jag med lite bommar i paddocken. Hade framme två markbommar och fokuserade på att hela tiden komma med en bra avsprångspunkt. Gick bra! På kvällen var jag med lite kompisar, och det blev ganska sent. 
 
I söndags var det pay&jump, hoppade 110 två gånger och hade ett ner i första rundan. Red väl inte så bra i första, blev stum i handen och kom tätt in på många utav hindrena. Lillen skötte sig som vanligt ;) Andra rundan var bättre, då släppte jag på bromsen och lät hindrena komma, försökte inte måtta in mig utan såg bara till att ha ett bra tryck i galoppen och ett fint stöd i handen. Och så enkelt var det :) Hoppade inte 120 då jag inte kände mig riktigt i form, och eftersom jag inte ska tävla högre än 110 nästa helg så spelar det inte så himla stor roll ändå. Han var ju så fin i 120 i Borås senast iallafall! :) 
 
Mån: Uteritt
Tis: Uteritt+paddock
Ons: Hoppträning
Tor: Uteritt
Fre: Vila
Lör: Trimma
Sön: Tävling, 1m&1,10m 
 
 
 
 
 

Morgonritt

Lillen är taggad! Nu drar vi ut i skogen tillsammans med alla jägare. (skoja, håller mig till vägarna)

Bästa stunden på dagen oavsett<3Vi hittade lite rådjur också, samtidigt som jag bloggade. Hehe...

Läskigt

 
Hej! 
Har redan varit i stallet, faktiskt! Snart ska jag bege mig mot restaurangen för att jobba fram till åtta med ;) Fördelen med en schemafri dag i veckan!
 
Jag och Lillen tog en sväng ut i klätterbackarna idag. Han tyckte nog det var ganska mysigt att komma ut på morgonen, och var pigg och glad! Var ute i ca 45 minuter, och det var kallt, haha. Stötte på massa "läskiga" saker idag (enligt Lillen då...). Bland annat ett gäng Islandshästar i en hage, höns och en himla konstig fågelskrämma. Totalt livsfarligt enligt Lillen, haha. Fick övertala honom gång på gång att det inte var så äckligt som det såg ut. Vanligtvis är han inte så fjollig, men idag var bannemig allt jätteläskigt... ;) 
 
Som ni förstår blir det ingen hoppträning idag. Blir jobb istället, vilket är väldigt väl tajmat. Nu när man betalar alla tävlingar själv med, så blir det dyrt. Mina träningar och sådant har jag ju betalat själv länge, men tävlingar är så jäkla mycket dyrare. Speciellt nu när vi måste hyra släp och grejer med... Jaja, tur att det är värt det! 
 
Bäst att hålla ett lagom avstånd, Höns äter ju tydligen hästar... ;) 
 
 
 
 

Världens finaste Lillen!

 
Riktigt sugen på att köpa denna bilden! 
 

RSS 2.0