Huvudvärken dödar

 
Tjo! 
Drog hem rätt tidigt från skolan idag. Mina Torsdagar är så himla upfuckade i schemat. Börjar 08:00 på ridhuset, har ridning+teori fram till elva typ, sedan är min nästa lektion först klockan 14:50. ROLIGT. 
 
I alla fall har jag sån sjuk spänningshuvudvärk tack vare tandställningen. Spände den som sagt igår, och det gör så jäkla ont idag, så pallade inte riktigt gå runt i stan till klockan tre för att sedan ha matte. Har iallafall precis tryckt i mig lite makaroner och köttbullar, det enda jag kan laga typ, och även om jag borde plugga matte så ska jag gosa ner mig i soffan och kolla på Revenge. Sån gangster är jag, skiter i skolan, yolooo... 
 
SOLEN är framme och det är ganska blåhimmel, göttans! Därför ska jag ta ut Pompe på
 
go tur ute i skogen, hinner till och med rida i ljuset. Underbart :D 
 
Vi hörs sen ;) 
 
 

Bra hoppträning!

 
Shit vad jag och Pompe fick slita idag, var helt slut efteråt! 
 
Eftersom det vart lite kondens i ridhuset så har det bildats små isfläckar på små delar i ridhuset, så Ulf fick improvisera litegrann idag. Det blev dock en jäkligt bra träning! 
 
Vi började efter att ha galopperat fram med att jobba i förvänd galopp. Schysst!, tänkte jag, rider ju en del i förvänd. Den glädjen var däremot kortvarig, det var inte bara att rulla runt på en åtta som jag trodde, utan vi skulle fatta förvänd galopp - vilket var riktigt svårt! Red alltså i högervarvet, och skulle fatta vänster galopp och sedan tvärtom. Pompay var minst sagt förvirrad, haha, helt plötslig ska han fatta fel galopp. Efter lite korrigeringar så gick det, och då gick det faktiskt ganska bra! Enklast var det att rida förvänt i högergaloppen. 
 
Efter det skulle vi hoppa i förvänd galopp. Vi skulle fatta förvänd och sedan hoppa över ett hinder på medellinjen och sedan byta varv. Såhär red vi på en åtta. Pompe tyckte att det var jobbigt - jag med! Men jag fick honom verkligen mellan skänklarna. 
 
Hoppade sedan en rak linje på långsidan. Vet inte exakt antal meter i mellan, kanske 25? Vi skulle iallafall rida på 10 språng, haha! I början gick det inget vidare, jag fick bara till åtta. Vi lade till en liten volt i mitten på distansen, där vi fick möjlighet att ställa och rida till dem ordentligt. Efter att ha gjort det skulle vi rida rakt fram igen, på 10 språng. Fick nog 8 språng tre-fyra gånger, haha, och Ulf sa till slut att det är svårt att påverka Pompay något mer. Vissa hästar är sådana, och speciellt hästar som inte gör något i onödan, haha (Pompay). Men jag gav fan inte upp, fick faktiskt in 10 språng till slut. :) 
 
Avslutade med att hoppa en liten slinga, inte komplicerat men det handlade mycket om att ha hästarna inom den sk. ramen. :) 
 
Nu ska jag skriva på min irriterande labbrapport, sen sovaaaaaaa <3 
 

Tanke bakom allt

 
Eftersom jag är planeraren #1 så tänkte jag dela med mig lite om hur jag tänker när det gäller tävlingsupplägg, och hur jag försöker matcha tävling, meeting och vila! 
 
Jag föredrar att dra igång med tävlingarna så tidigt som möjligt. Mamma brukar hålla med om det, så länge vägunderlaget är okej och vi inte åker allt för långt. Men första tävlingen ligger vanligtvis i slutet på februari eller i början på mars. Hade jag fått välja hade jag börjat ännu tidigare, hehe, men får ju massa med tid att bygga upp honom inför kommande säsong istället. 
 
Vanligtvis lägger vi en tävling varannan helg, eller så blir det som det kommer bli nu de första tävlingarna, i små etapper. Till exempel tre helger med endagars i rad, men då följer en eller två helgers vila från tävling. De tre första tävlingarna kan jag nog säga är helt spikade. Det är först LB&LA i Alingsås den 24/2, LB&LA i Kungsbacka veckan efter och sedan LA&LA+ i Grevagården den 10/3. Det är de första spikade tävlingarna! 
 
Som ni ser börjar jag inte på min högsta nivå, utan börjar med en Lb och La på regional nivå. Det finns utrymmer för lite ringrostighet i förklassen, och sedan lite tillskärpning i den andra. Därefter ännu en på samma nivå, bara för att än en gång kunna rätta till misstag och känna sig för. Avslutar den första etappen med en tävling på högre höjd, men fortfarande på regional nivå. Allt för att inte maxa hundra procent i början, utan ta det lite nice and slow. Bara för att jag kan starta 120, så gör jag inte det till att börja med. Om man startar på en höjd man inte är rutinerad på, eller som man kanske inte ens tränar på under hoppträningar, så finns risken att man rider bort sig, och redan de första tävlingarna tappar man det självförtroende man byggt upp under vintern. En sådan incident kan förstöra en hel säsong om det vill sig illa. Det är en balansgång det där, och jag tar hellre det säkra före det osäkra. 
 
Efter dessa tre tävlingarna får jag se hur det rullar på, ska iallafall antagligen till Lungby och starta under påsklovet, och därefter har han två veckor hemma i härryda där han kommer gå lite lugnare pass eftersom jag då är på praktik. Passar rätt bra i planeringen trots allt, att lägga in kortare (två veckor är att ta i lite) vilor under säsongen är bara bra för en tränad häst. De kan gott få gå och skrota i hagen 3-5 dagar och sedan komma ut på lite lugnare pass under en vecka. Fungerat bra för mig iallafall! De är även under dessa lugnare veckor som vi underhåller honom med lite biolight och ser till att han är fräsch och fin i kroppen. :) 
 
Tänkte ta upp ämnet igen om det är intressant lite senare när jag börjat fylla på med lite fler tävlingar! :D 
 

Buhu

Denna dagen började INTE bra. Har vanligtvis skolveckans enda sovmorgon på onsdagar, men självklart skulle jag till tandregleringen klockan 07:50.

Så där blev jag av med 2 timmars sovtid och fick i gengäld en jävla massa smärta och huvudvärk i stället. Helt fantastiskt...


Hippolog?

 
Ni ska bara veta vilken ångest jag har med skolan, haha! Jag har velat fram och tillbaka med vad jag vill bli. Egentligen har jag vetat hela tiden, men har trots det tvekat. För hur bra yrken finns det inom hästvärlden egentligen?
 
Jag har bestämt mig för att jobba med hästar, och efter att ha pratat med min underbara rektor (satt säkert en timma!) så känns det som att saker och ting börjar gå från klarhet till klarhet. Jag ska gå hippolog utbildningen, eller ja, som det ser ut och känns just nu så vill jag det! Funderar även på att gå unghästutbildningen, fast i ett senare skede såklart! 
 
Jag vill diskutera det mer med Dennis, som ganska nyligen gått utbildningen, samt Ulf (såklart) som jag alltid frågar om saker och ting, haha. Funderar även på att åka ner på "pröva på hippolog" dagen på flyinge i Mars, ska bara se om någon mer vill haka på :D 
 
Nu måste jag sova, haha! 
 

Pakeeeet

Utnyttjade ett presentkort jag fick på jul! En låda blev det! Hehehehhe


Tuesday

 
Tjo! Som ni märkte igår fick jag lite idéspruta och lyckades göra två läsvärda inlägg som jag tror ni kanske tycker det är kul att ta del av. :) 
 
Hann inte med så mycket mer än så igår, då jag håller på med två feta uppsatser + redovisningar, labbrapport samt matte. Så det kändes som att det fick räcka! Igår fick Pompay jobba lite på linan, han skötte sig super. Lika kul att longera honom varje gång, lyssnar fint men samtidigt lite busig och ser till att jag är med. :) 
 
Longerar honom med vanlig longergjord samt Gogh. Fungerar suveränt, bästa inspänningen jag jobbat med i longeringen iallafall. Ger rätt signaler, nästan som att ha ryttare på rygge. Pompay får en fin båge över ryggen och sänker sig väldigt fint. Han blev lite sur när han skulle galoppera och vände in rumpan lite, men han gör det med glimten i ögat, lille busen haha! Räckte att smacka lite på honom och så var vi på rätt spår igen, han blir lite busig ibland nöffe. 
 
Idag ska jag ta en sväng ut, grusvägarna borde ha tinat kan jag ju tycka! :) 
 

Vecka 5

 
Longering 20min 
 
Uteritt 40-60 min, gångart efter väglag 
 
Hoppträning
 
Uteritt 40-60 min, gångart efter väglag 
 
Vila
 
Ridhus, bomarbete 
 
Ridhus, studs och stärkande hoppning 
 

Ställ er frågan: Varför?

 
Det är mycket blod, svett och tårar som ligger bakom framgång - det är vi nog alla överrens om. Spelar egentligen ingen roll om vi föds med guldsked i mun eller ej, alla får vi kämpa på något vis. 
 
Något som däremot silar alla ryttare en del, är hur man tänke, eller om man ens tänker överhuvudtaget. Då menar jag såklart att man tänker efter i allt man gör! Varför gör jag detta tygeltaget? Varför kickar jag på med min ytterskänkel precis i det läget? Sådana här vardagliga tankar liksom. Jag kan nog till 99,9% vara helt säker på att om du ser på när exempelvis Roffe rider, och hela tiden frågar varför han gör just den hjälpen, så kan han svara exakt varför på alla frågor. Det är det som gör honom duktig. 
 
Det praktiska går hand i hand med det teoretiska, det gäller att kunna förklara varför man gör på ett visst sätt, och såklart veta varför det är bra att göra så. Att "bara göra" kommer man inte långt på, speciellt inte om man vill hjälpa andra med ridning eller komma långt själv. 
 
Jag är ruskigt dålig på detta, men börjar bli bättre! Ulf frågade mig och Issa varför vi rider med händerna ihop, nu snackar vi basics! Både jag och Issa satt som två frågetecken, haha! Anledningen till att jag rider med händerna ihop, är för att jag är lärd att så ska det vara - men aldrig varför det är bra att göra så. Nu vet jag att det delvis är för att hålla bettet rakt i hästens mun, och varför är det bra då? Jo, för då vågar hästen suga tag i bettet, det räcker nämligen att det ligger lite snett så vågar hästen inte alltid det. Jag försöker så ofta jag kommer på det att fråga mig själv varför jag gör som jag gör. Och hela tiden fortsätta ställa frågan "Varför?". 
 
T.ex.
- Varför gör jag en halvhalt i svängen innan min andridning? 
- För att förbereda hästen för en uppgift, och se till att den lyssnar och är med. 
- Varför är det bra? 
- Då känner jag om hästen är med mig, och hinner inverka om jag känner att den inte är det. 
- Varför är det bra? 
- Om hästen inte lyssnar och är alert, är det svårt att övervinna hindret på ett bra sätt. Jag vill förbereda hästen på bästa sätt, så att vi kan få en så bra anridning som möjligt. 
- Jaha, och varför är det bra då? 
- En bra anridningen leder till ett bra språng. 
- Och varför vill man ha ett bra språng? 
- För att klara hindret felfritt! 
 
Nästan lite löjligt, men plötsligt får man en tanke bakom sin ridning och sitter inte bara där och "lallar omkring". 
 
Tänker så det knakar ;) 
 

Ny vecka

Jahaja, vaknade med -100 i motivation till att gå upp. Känns tungt i skolan och jag känner mig inte helt i fas... Jobbigt!

Idag ska pompe få komma ut på en längre runda tänkte jag! Nu är det ju plötsligt mjukt i backen igen. Skönt att kunna rida ordentligt alla dagar i veckan utom på onsdagar och helger.

Vi hörs sen, förhoppningsvis. Drunknar snart i plugg, fyfan!


Fullt upp!

 
Idag är en sådan där dag när man undrar hur fan man ska hinna med allt. Vissa dygn borde vara längre...
 
Ska först rida upp Pompe till ridhuset, blir ingen jättelång vistelse där utan ska mest konditionsträna honom. Borde vara tillbaka i stallet senast 12:30 för att fixa iordning honom och ta mig upp till holmen för att hålla lektion för Nadja och Sessan. Blir eventuellt så att jag rider upp Hampus, och så håller jag lektionen först, rider honom, och sedan ska Sofia och Pluto också få sig en omgång. ;) Så i såfall får Hampus stå där i ridhuset medans jag hjälper tjejerna, vet inget annat sätt jag kan få ihop det på faktiskt... 
 
Efter det ska jag fixa stallet, ta mig hem, plugga inför en mattekomplettering samt skriva på mina uppsatser litegranna. Peuh! Skulle egentligen tränat fotboll med, men det hinner jag inte. :( 
 
Vi hörs kanske mellan varven, haha, bloggen blir inte prio ett idag kan man ju säga. :) 
 

Mysig kväll

Hade en superkväll tillsammans med Josse, Cecilia och mamma! Mamma-dotter middag, en riktigt rolig grej!

Käkade på en fransk restaurang på Linné, så himla mysigt! Avslutade kvällen på en pub, gah, om lite mindre än tre månader är jag 18 och då behöver jag inte dricka cola ute längre. Satan vad liten man känner sig. Observera att jag är fett vuxen liksom!

Haha nä, eftersom jag var så extremt uttråkad i toakön så tog jag en sådan där ful bild i spegeln som jag aldrig annars gör. Men jag bjuder! (snygg tröja va Becky....hehe)


Världscup hoppning!

 
Bara en liten påminnelse! 
 
Roffe, Malin och eventuellt Henrik ska tampas om ytterligare poäng i världscupen. 13:45 på SVTplay - Be there! 
 
Bildkälla
 

Superfin!

 
Så skönt att Pompe gick som han gjorde idag, han kändes riktigt fräsch! 
 
Red som sagt över tre bommar utplacerade på ena halvan av en volt, 9m mellanrum. Har skrivit om denna övningen innan, så om ni vill veta med kan ni kolla HÄR. Pompay var som sagt jättefin, och idag blev han riktigt svettig. Han som nästan aldrig blir sådär jättesvettig fick allt ta i lite extra idag. 
 
Red fram genom att galoppera runt och runt som jag brukar, 10 varv i varje varv ungefär. Blir sammanlagt ca 3,4 km galopp! Enda sättet för mig att kondisträna nu är att göra det i ridhuset, så det var det jag gjorde idag. :) Sedan jobbade jag till 85% av tiden i galopp idag, så det blev mycket kondis för Pompay - behövligt nu när jag ska starta fälttävlan och allt! ;) 
 
Är lite fantasilös just nu, det går i vågor det där med idéer om blogginlägg. Så därför ligger jag lite lågt med 2-3 inläg/dag tills jag hittar roligare saker att skriva om. Ni får gärna komma med lite förslag :) 
 
Nu ska jag plugga lite, och sedan ska jag och mamma in till Göteborg och käka middag med två kompisar. Mysigt! :D 
 

Lördag

 
Hej på er! Tog en sovmorgon idag, vet inte när jag senast gjorde det, men det var sååå skönt iallafall. 
 
Ska om 10 minuter åka till stallet för att rida upp Pompe till holmen och trimma lite. Ska lägga ut tre bommar på volten, som jag gjort tidigare, och jobba med galoppfattningar och reglering av galopp. Kulkul! 
 
Har inte så mycket att skriva just nu, hinner inte! Mamma tjatar om att vi ska åka och jag har inte käkat frulle, haha. Gårdagens clinic var helt okej, tycker det kan bli lite långrandigt och hade hellre önskat en föreläsare från ridsporten, som man kunnat hämta inspiration ifrån. Killen vi lyssnade snackade mycket om team och realtioner, nyttigt att lyssna på men det kändes inte som att det gav så mycket, faktiskt.... 
 
Hade annars en jättekul kväll, och åkte efter kick offen hem till en kompis och kollade film till klockan 02:00. Chill fredag med andra ord. :) 
 
Vi hörs sen när jag har lite mer tid, ha det så bra i VÄRMEN! :D 
 
 

Hallå kompisar

 
Så gött med fredag då eller? Känns som denna veckan gått i 120!
 
Jag slutar om en halvtimma typ, och då är det direkt hem och dra till Pompay. Vet inte riktigt vart eller hur jag ska rida, är så sjukt hårt i backen och hinner inte upp till ridhuset. Får nog bli att jag rider på samma ställe som igår, fast en längre stund. :)
 
Ska på Kickoff sedan! Ska käka tacos och lyssna på en förelsning, trevligt! Kommer bara för tacosen, haha. Skojaaaa....
 
JUST DET jag har btw världens bästa tränare genom tiderna, helt seriöst. Han fixade grymmaste praktikplatsen åt mig hos en jätteduktig tjej nere i Skåne. Ska bli så kul! Hon håller på med unghästar, som sedan kommer till de största ryttarna. Lotta har även Ulfs häst, som hon tävlar svår hoppning med. Tyvärr knude jag inte ta med Pompe, men jag tror jag kommer få fullt upp ändå, så det blir nog bra. :D 
 
 
 

En av de bästa känslorna!

 
Ni vet, när benen känns som spaghetti och man är helt övertygad om att man kommer sova riktigt gött på natten? 
 
Yes, jag snackar spinning! :) Hade fotbollsträning idag, nu har de dragit igång på riktigt! Skulle egentligen kört utomhus, men det är alldeles för kallt för det så det blev fys+spinning inomhus istället. Riktigt jobbigt vill jag lova, men så himla skönt! Hade det inte vart för fotbollen hade jag nog inte gett mig ut på sådant här, men det är minst lika viktigt som själva ridträningen. 
 
Vi hade först 40 minuter fys, där vi körde lite med hantlar, plankan, situps, sidoplankan, fällkniv, hitlershund, 90 grader osv. Älskar denna typen av träning, det känns hur det tar! Ingen vila utan bara fullt ös, så sköööönt. Efter det hade vi 40 minuter spinning för en instruktör, galet jobbigt och svetten rann, haha. Men även här känns det verkligen hur mycket det ger! 
 
Pompe fick en kortare tur idag, men vi busade runt lite på en "äng", red barbacka på det gossiga bettet, och lät honom springa på som en galning. Uppskattat! Masserade även honom över länden/korset, bakknäna samt senorna på båda frambenen, som jag alltid gör varje dag i 3 dagar efter ansträngande träning. Speciellt hoppträning! Använder Radital liniment gel, eller flytande. Fast gelen är 100 gånger bättre :P 
 
Imorgon är det fredaaaaaaag, mmmmmmhh
 

Hello

 
Det var en riktigt rolig hopplektion idag, fick hoppa upp till 90cm, OMG :D
 
Nä men det var roliga övningar och jag satt på en rolig häst, perfa! :) Nu har jag bara 2h och 40 minuter till nästa lektion... Ska springa förbi stadsbiblioteket och låna lite böcker, sedan har jag ingen aning om vad jag ska göra faktiskt. Det löser sig nog ;)
 
Blä, tråkigt inlägg, hata mig inte.
 

Varmt osv

Hello! Sitter i bilen på G mot Borås. Idag på morgonen är det hoppning på schemat, hoppas jag får häst med lite fart och att vi får hoppa lite högre än typ 70cm :D haha!

Vi hörs lite mer sedan, gött väder ute med, nästan att jag valde att rida i tischa idag!


Vet inte vad jag ska säga

Ja ni, vet inte riktigt vart jag ska börja. Träningen var ingen hit för mig, Pompe skötte sig, men jag vet inte va fan jag höll på med rent ut sagt. 
 
Det började redan i första övningen, han var väldigt seg och istället för att lösa det som jag brukar, så blev jag arg och gjorde väldigt fel. Pompe blev stressad och förstod inte varför jag var arg, och jag blev ledsen och besviken på mig själv. Jag vet så himla väl att det inte fungerar, och att man till varje pris inte får låta saker och ting gå ut över hästen, ändå gör jag det. Lipade mig igenom hela träningen och allt kändes bajs. 
 
Var som att rida i en dimma efter den där incidenten, visst, jag fick ordning på honom och visst, han hoppade bra trots min passiva ridning. För fyfasen vad illa jag red! Min lilla fina ponny, så jävla go egentligen! Går in och hoppar en 3-kombi med oxer på säkert trots att piloten är ute och cyklar. 
 
Jag tar på mig allt idag, jag skyller inte något på honom, jag lipade hela vägen hem. Har nog aldrig gråtit så mycket under en kväll, inte på länge iallafall. Och anledningen är BARA för att jag är så besviken på mig själv, jag red inte bra idag. Får komma ihåg att det är dessa passen som gör att jag utvecklas, men det känns, jävlar vad det känns. 
 

Gråskimmlar!

 
Är de inte bara sååååååå fina?! 
 
Är det någon färg jag vill ha, så är det en gråskimmel. Inte bara för att det är så sjukligt fint, utan tänk så mycket kul man kan matcha utrustningen med. Den rosa KL kavajen är ju givet i så fall! (Är den ioförsig ändå...) 
 
Bildkälla

Island eller?

 
Skoja, jag vet att det är grönt på Island och is på Grönland. Lol 
 
Haft en rätt go dag, två timmars engelska samt 1,5 timmars kemi är mer än okej. Fort gick det också, känns som att dagarna flyger iväg - inte mig emot! Sitter och väntar på mamma som är iväg och handlar, det fanns inget äpplemos, och eftersom min dagliga kost består av 60% havregrynsgröt (haha) så sitter jag här och svälter tills hon kommer tillbaka. Har blivit så himla nyttig av mig det senaste, havregrynsgröt som frulle, sallad varje lunch, någon mer ordentlig middag och eventuellt havregrynsgröt som kvällsmat. Så gott :D 
 
Hoppträning idag, sååå taggelitagg på det! Kallt kommer det däremot att bli... Det värsta är att man blir så sjukt varm under uppvärmningen, så tar man av sig jackan och sedan när vi gör övningarna kanske man får vänta några minuter och BAM så blir man askall. Funderar på att ta på mig en dunväst över säkerhetsvästen, så att jag håller värmen någorlunda. För övrigt går jag inte runt i stallet en sekund utan mina gossiga overallsbyxor just nu, då förfryser jag typ. Rätt underligt att jag kan jamsa runt i stan utan att frysa i endast läderjacka och jeans, men så fort jag är i stallet så behöver jag dubbelt underställ, ridbyxor, fleece, jacka, termobyxor, mössa och vantar för att hålla mig varm. Hehe. 
 
Har lite saker att diskutera med Ulf med, dels ang APL platserna jag sökt, och om han kollat med sina kontakter. Sedan har jag eventuellt en häst jag ska åka och kolla på om några veckor, en 5 åring. Säger inget mer, men den verkar galet fin, ska bara stämma av lite med Ulf först, och så får vi se sen. :) 
 
 

Gaaaah

 
Okej, jag blir så jäkla sugen på storhäst nu, helt galet. Spelar ingen roll vad det är egentligen, bara det är runt 165cm, hyffsat ridbart och har 4 ben, svans och huvud. 
 
Planen detta året är att ha en storhäst vid sidan av Pompe. Det behöver inte vara en stjärna, men bara något jag kan tävla lite lagom vid sidan om liksom. Bara för att hitta storhästridningen ännu mer, och få chansen att komma ut på storhästtävlingar. Det kan vara allt från ett tillridningsobjekt, till någon som kanske inte har tid eller har blivit gravid! Sedan får det gärna vara endast för tävling med, hehe.... :) Drar i varenda tråd jag kan just nu. 
 
Pompays aktivering var som sagt trimmelitrim, han var seeeeeeg och jag blev så jäkla trött på han, latarsle är vad han är. Jobbade med öppnor och skänkelvikningar så gott det gick, där var han faktiskt ganska så lydig... Imorgon är det först sovmorgon, och sedan hoppträning. LOVE! 
 
Hadet :D 
 
Tjockis Vannie ;) 

En orakad Pompay?


Såhär hade en orakad Gris sett ut, VÄLDIGT gossig! (a)


Le ecolé

 
Tjo! Som ni ser sitter franskakunskaperna kvar, nice! haha...
 
Är i skolan just nu och jobbar stenhårt, helt seriöst! Inte för att jag skiter i skolarbete, men kan ibland få gjort mer hemma än i skolan. Någon som känner igen sig? :)
 
Igår tog jag, mamma och Pompe en promenad. Eller ja, mamma promenarade och jag satt på Pompe! Han tycker det är rätt kul när hon går med, och brukar liksom "busa" (?) lite med henne och följa efter henne och naffsa lite i hennes luva. Rätt gulligt! Red honom förövrigt på hack, vilket han verkade fungera rätt bra på! Var iallafall ute i 40minuter, kallt!
 
Har sökt två nya praktikplatser nu med, får hålla tummarna för att de kan ta emot. Vore guld! Sökt hos Emelie von Essen i Bankeryd och Fredrik Jansson på Lunna ridcenter. Spännandeeee!
 
Vi hörs när jag kommit hem, inte hunnit göra några intressanta tidsinställda, men det kanske kommer upp något mobilinlägg under dagen. :)
 
 
 

Vecka 4

Det här jävla nordpolen vädret gör ju att man i stort sett bara kan skritta och trava ute, rida i ridhus för att få ordentlig ridning eller möjligtvis ta ett 30min pass i någon hage med hyffsat långt gräs som dämpar en aning. KUL! 
Trimma i hagen 
 
Uteritt, gångarter beroende på underlag. 
 
Hoppträning
 
Trimma i hagen
 
Vila 
 
Styrketräning Ridhuset
 
Ridhus, bomarbete
 

Så fort kameran kommer fram

 
Är det så att filmkameran för lite otur med sig, eller är det helt enkelt vi ryttare som "spänner" oss? 
 
Jag tycker det är ganska intressant. Om jag relaterar till hur jag själv reagerat så kunde jag nog bli lite spänd när någon frågade under en träning "Ska jag filma?". Det jag tänkte direkt i det ögonblicket är "Tänk om jag tabbar mig nu". Och är det inte så, oftast gör man ju det! Nu de senaste gångerna när folk har frågat det så har det gått bra, jag har väl mognat lite och lärt mig fokusera på rätt saker, men fortfarande far den där jäkla tanken omkring: "Vore det inte typiskt?".
 
Oftast skyller man lite på att filmkameran för lite otur med sig - du skulle inte ha filmat! Jag kan då säga med 99,9% säkerhet att det endast beror på att vi ryttare känner lite högre press, och är dåliga på att hantera den. Vi vill så gärna att det ska gå lika bra som första gången vi hoppade, så när någon filmar det andra försöket, gör vi istället bort oss.
 
Detta har varit en av många grejer jag testat när jag tävlat. Under den period jag inte bloggade, så kände jag ingen press att ha film på rundan. Innan var det såklart mest för min egen skull som jag ville ha film, men även för bloggen. Plötsligt blev det ingen press från varken kamera eller blogg, och tja, jag vet inte om det hjälpte egentligen, men det var så himla skönt! Nu mera ber jag ingen att filma, på tävling brukar mamma lösa det med sin iphone utan att jag ber om det, och jag fokuserar endast på ridningen och inget annat. Däremot hade hon kanske kunnat bli bättre på att filma på träningarna, jag vill inte be om det eftersom jag känner att jag omedvetet sätter en press på mig själv, som jag nu mera kan hantera, men som jag helst undviker om jag kan. 
 
Hur är ni när det gäller detta? Det är inte så att jag är kameraskygg, utan jag VILL ha film på mig, jag gillar uppmärksamhet liksom. :) 
 

Grym dag!

 
Haft en riktigt go dag, perfekt avslut på en grym vecka och helg! 
 
Åkte som sagt med Nadja och Sessan till Kungsbacka, där de levererade två superfina felfria rundor i 80 och 90cm. Debut i 90 med dessutom, roligt! Soligt var det också, himla gött. 
 
Efter det hade jag två ponnyer att avverka, som tur var kunde mamma hänka på och hjälpa mig med en, vilket var skönt då det var så himla kallt ute! Mamma red Pompay, och jag Hampus. Så hon red med upp till ridhuset tillsammans med mig på Hampus, Linn på Curre och Nadja på Mango. Lät Hampus galoppera av sig några varv i ridhuset, och sedan körde jag lite dressyrjobb på honom. Han var riktigt fin stundtals, har nog aldrig haft den känslan på honom. Roligt! (Fick lite på film, den visar inte hans bästa stunder idag, men ändå helt okej!) 
 
 
På något vänster så beslutade vi mitt i all ridning att tjejerna skulle komma hem till mig och käka blåbärspaj, kolla världscuphoppning samt ponnyakuten. Allt började lite på skämt, men visst, två timmar senare satt 4 stycken fikagalna tjejer runt bordet. Haha! Sofia, Linn, Nadja och Elin var här från 17:30 till 21:00 ungefär, haha. Mysigt var det iallafall! :) 
 
Nu ska jag ordna med lite tidsinställt för imorgon, planera Pompes vecka och lite annat kul. Vi hörst imorgon, natti! 
 
Jag och Idefix, 2009 kanske? 
 
 

Nu behöver jag ER hjälp

 
Jag har två grejer jag tänkte att jag kunder kolla med er, som jag själv inte lyckts lösa själv än. 
 
1. Praktik/APL plats 
Jag har sökt på tre olika ställen, och fått tre avslag. Det har varit det ena med det fjärde, och nu är jag lite tom på idéer. Vet ni någon BRA praktikplats inom hästvärlden. Helst försäljnings eller tävlingstall med hoppning som inriktning. Jag är öppen för alla förslag! Vet ni någon bra, kommentera
 
2. Storhäst 
Jag har inte möjlighet att köpa storhäst just nu, MEN jag är i intresse av att ta hem för försäljning, tillridning, tävling etc. Enda kravet är att det är en storhäst. Vet ni något, så kommenterar, är även här öppen för alla förslag! 
 
Tack! :D 
 
 

Tidigt!

 
Ingen sovmorgon här inte! Ska som jag nämnt tidigare i veckan, med Sessan och Nadja på clearround igen. Denna gången blir det kungsbacka. :) 
 
Vi hörst lite senare, har både Hampus och Pompe att rida när jag kommer hem varav en ska upp till ridhuset. Har inte gjort några tidsinställda så jag får försöka mobilblogga så gott det går. :) 
 
Foto: Linn Delwer 

Lååång dag

 
Hade en jättekul kväll igår, grymma vänner gör kvällarna grymma helt enkelt. 
 
Åkte bort till stallet 11:30 och hann rida Pompe innan det var dags att åka upp till holmen. Red honom i hagen, och jobbade mycket med det vi hade som uppvärmning i onsdags. Han var lite lat, men fick honom lite mer engagerad i slutet av passet. :) 
 
Ägnade därefter 2 timmar upp i ridhuset med att hjälpa tjejerna med lite hoppning/markarbete. Sofia och Linn fick hoppa en rolig evighetsbana som jag själv tänkt att pröva på Pompay (lägger upp skiss i slutet av inlägget). Najda och Sessan fick jobba med 4 hinder på volt. Där fick Nadja försöka hitta ett jämnt tempo genom att först hoppa ett hinder, lägga en volt inåt runt det andra hindret, hoppa det tredje och volt runt fjärde. Avslutade med att hon fick reglera galoppsprång mellan hindrena, då red hon över alla 4a och växlade med att rida på 3 korta och 4 normala. 
 
Var sammanlagt 5,5 timmar i stallet idag, helt slut. Galet vad skönt jag kommer sova ikväll! :) 
 
 Källa
 

Svar del 2

 
Hur ser framtiden ut för dig och pompay? (Asså vad ska du satsa på mest) 
Tävlingsmässigt: Starta MSVB hoppning, starta fälttävlan. 
Sedan ska vi utnyttja all den tid vi har kvar och ha riktigt, riktigt kul! 

Kommer du tävla dressyr någongång? Eller ska du bara satsa på hoppningen? 
Någon dressyr kanske vi kan klämma in, men fokus ligger på hoppningen. Sedan är det ju dressyr i fälttävlan, så då blir det ju lite starter där. :) 

Favorit djur förutom häst? 
Kissemissar! 

Det häftigaste du varit med om? 
Öh, oj. Shit vilken svår fråga, haha! Jag tror inte jag varit med om något riktigt ballt någon gång. Däremot tycker jag att stjärnfall alltid är så sjukt coola, haha, och sedan tyckte jag att det var supernice att spela SM i fotboll för 3 år sedan. Tråkiga svar, får fundera mer på den här frågan... 

Det jobbigaste du vart med om? 
När vi tog bort min fina c-ponny Idefix, värsta dagen i mitt liv... :( 

Favorit program? 
Oj, det är en del! The Big Bang Theory, Vampire Diaries, True Blood, Revenge, Two And a Half Men och självklart när världscupen i hoppning sänds. ;) 

Har du kollat på några storhästar det senaste? 
Japp! 

Isånnafall vilka?
Kan jag inte avslöja, än. 
 
Hur känns allting nu med Sessan? 
Det känns bra, Nadja har börjat hitta henne och de fungerar fint ihop. Det är kul att få se henne, för jag ser verkligen resultatet av allt hårt slit man lagt ner på en ponny som från början inte kunde något överhuvudtaget. Fräck känsla!

Skulle du bytt ut pompay mot sessan om du fick? 
För tre månader sedan: Ja Nu: Nej 

Hampus eller sessan? 
Sessan (finns ingen finare C-ponny) 

Hampus eller pompay? 
Pompay! 

Högsta du hoppat med ponny? 
140 cm, med Pompe. 

Högsta du hoppat med storhäst? 
Typ 115 som mest kanske? Haha ;) 

Varför tar du inte upp pompay bland storhästarna ?
Pompay är ponny, och ska tävla ponnyklasser. Har inget behov utav att ta upp honom i klasserna, även om jag älskar honom över allt annat så är det dags för honom att hitta en ny ryttare nästa år. Dessutom VILL jag ha storhäst. :)
 
vad kommer hända med dig & pompay sen?
Vi kommer ha ett roligt år, och jag tror varken jag eller Catharina vet exakt vad som kommer att hända efter det. Antingen säljs han, eller så hittar vi en annan lösning. Det är olika varje gång vi pratar om det, men jag funderar inte så mycket över det. Det är rätt skönt att inte veta, och framförallt att inte ha kontrollen och vara den som måste lägga beslutet. Det blir som det blir, men vi ska har sjukt kul innan det är dags att säga hej då. :) 
 
Jag ska gå klart gymnasiet, hitta en storhäst med lite go kapacitet. Försöka få igång lite tillridning/försäljning och såklart fortsätta med fotbollen! Har svarat på vad jag ska göra efter gymnasiet i Svar Del 1. :) 
 
Tack för alla frågor gott folk, hoppas ni är nöjda med svaren, även om vissa var lite korta! 
 
 

Trim på g!

Kör på lite dressyrjobb i det fina vädret! Visst har han fått lång päls? Teddybjörn :')


Till er

 
Halloj! Tänke avreagera lite hat såhär på Fredags eftermiddagen. Haha, lät himla positivt. ;) 
 
Det finns så många beydelsefulla personer i mitt liv, som finns där hela tiden och som aldrig slutar tro. Och ni är otroligt viktiga! <3 
 
MEN så har vi alla jäkla bessewissers, som ska ha åsikter om allt och alla. Fjäskar hit och dit, tycker ditt och datt men framförallt de som snackar skit bakom ryggen. Jag är trött på er, och från och med nu skakar jag av allt negativt ni säger. 
 
Alla ni som aldrig trodde på mig och Pompay, som snackat skit om min ridning, om min ponny, om vad jag gör, om jag är utbildad eller inte, ni betyder inte ett piss för mig. Just därför (haha) så har jag tillägnat er en fin låt. :) 
 
Känn er träffade, detta kan ni bannemej ta nu när jag och Pompay tagit oss dit NI aldrig trodde att vi skulle komma. 

Uppbyggnings period

 
Just nu jobbar jag och Pompe stenhårt med kondis och styrketräning. Inte bara genom att ut och galoppera och klättra i backar, utan mycket gör jag i ridhuset. 
 
Galoppfattningar är ett jättebra exempel på styrketräning, minns ni den övningen med tre bommar på voltspår som jag lade upp häromdagen? En sådan övning där man fattar galopp, reglerar galopp och har sig är superbra för kondisen OCH styrkan. Simpelt men nyttigt. Sedan brukar min uppvärmning innan själva trimmarbetet bestå av 5-10 minuters galopp, helt kravlöst förutom att han skall vara på tygeln. Runt och runt på 4-kanten, tempoväxlingar och lite volter kan man såklart lägga in. Står själv även i 3-punktssits, så jag på så vis får min träning också.
 
Självklart jobbar jag med lite mer hoppbaserade styrkelövningar också! Ett exempel på det är tre, eller fyra, räcken på långsidan med två galoppsprång i mellan. Samt tre oxrar med tre galoppsprång. Jag har börjat på en lägre höjd, och målhöjden är att kunna rulla runt över detta på 120-125cm. Skall han palla en hel MsvB bana bör han klara av detta. Görs såklart i korta intervaller, ungefär två varv, och sedan skritt en stund, och så två varv igen. Dock ingen slitsam ridning, utan ligger det på maxhöjd för dagen, och han gör det bra, så räcker det. :) Däremot kan man rulla runt på lägre höjd en bra stund. 
 
Här har ni film från när jag gjorde detta senast, hindrena ligger på allt mellan 105-115 cm. :) 
 
 

Svar del 1

Kommer du skaffa dig en storhäst sen när du inte har kvar Pompay? 
Ja, kanske redan i år :) 

Vad är det hemliga som du nämnde häromdagen som du inte vill berätta??
Kan fortfarande inte berätta något :/ 
 
Är Najje den hästen som Madde har hand om? 
Japp! Tanken är att hon ska tävla honom åt hans ägare. 

Hur kommer det för sig att du rider Najje? 
Kul grej, brukar få låna lite hästar då och då. Bra för mig att få sitta på många olika storhästar nu, så att jag lättare vet vad jag är ute efter. :) 

Kommer du fortsätta att träna för Ulf sen när du har storhäst? 
Självklart, kan inte föreställa mig något annat! Ulf har tagit mig från 0-100 på 1 år, och utan honom hade jag inte varit där. Kan inte ha en mer personlig och duktig tränare, skitnöjd! 

Har du någon storhäst på G som du ska börja träna o tävla? :
Ja, om allt går som det ska så är det på G :p 

Ska du tävla Pompay året ut? 
Som det ser ut nu, så ja. Men allt kan ju ändra sig! 

Hur kommer det för sig att du rider 
Hampus igen? 
Det är väldigt få som faktiskt kan rida honom, och som klarar av honom. Pierre vill sälja honom så vi byter tjänster helt enkelt.. 

Ska du börja tävla Hampus? 
Lite låga klasser möjligtvis. Han ska få ha lite kul på en lätt nivå, med tanke på min storlek. 

Skulle inte Hampus säljas? 
Han är till salu just nu! Så är det någon som är lite sugen kan ni ju höra av er ;) 

Har du skaffat dig någon ny utrustning? 
Nope, lägger alla pengar på träningar just nu, sparar även undan en del inför GHS, såklart. ;) 

Kan inte du ta bilder på alla hästar som finns i stallet där du står o skriva lite om dom? 
Det skulle jag kunna göra, tack för tipset! 

Ska du börja att träna o tävla med Vannie? 
Nä, det ska jag inte. 

Hur kommer det för sig att du rider Vannie? 
Samma som med Najjen, mest för skojskull. ;) 

Rider du fortfarande Sessan? Hur ofta då? 
Nej, det gör jag inte...

Vad har du för mål, framtidsmässigt? 
Starta MSV är, och har, alltid varit det stora målet. Nu är det inte långt ifrån, så 2013 ska bli ett riktigt roligt år! 

Vad ska du göra när du är färdig med gymnasiet? Ska du plugga vidare eller börja jobba? :)
Oj, jag har ingen aning, det ändras typ hela tiden det där. Antagligen ska jag ta ett år och åka ner till Tyskland och jobba, därefter söka in på unghästutb. linjen på Flyinge. Drömmen är att jobba med hästar, så jag ska sikta mot det och försöka skaffa så mycket erfarenhet som möjligt! 
 
Jag och Vannie - KM silver 2012 

Storhästhoppning

 
Fick låna Najjen förra helgen utav Madde, superkul att få testa olika storhästar. 
 
Vi hoppade lite bana och lite små styrkeövningar. Har film på bana och när jag skuttar runt på en volt, haha. Fin häst det där, vi får väl se om ni håller med. ;) 
 
 
Åh vad jag vill ha storhäääääst...!

Synden straffar sig själv

 
Åh, så himla typiskt!
 
Glömde alla mina ridgrejer i stallet igår, ni vet, hjälm/väst/handskar/sporrar = nödvändigt för att rida en lektion på BFK. Mamma är inte hemma, och pappa har opererat höftbenet, så hade heller ingen som kunde köra mig på morgonen. Och moppe i snöväder är nog inte det smartaste, så jag fick helt enkelt skita i det. Åkte ändå in till ridhuset, men lyckades såklart missa min buss, så att jag blev sjukt sen.
 
Och ja, vissa straffas fort! Någon, antingen klassen eller Dennis har bestämt vilken ras jag ska skriva om i vårt projektarbete om raser, och de gav mig Kallblodig travare. Ärligt? Som nästan enda hoppnörd i klassen hade jag kanske hoppats på Holsteiner, Hannoveraner eller varför inte ett hederligt halvblod? Nä, någon vill jävlas med mig. Kallblodig travare it is! (Ska se om jag kan byta, hehe). Anledningen handlar inte om att jag tycker mindre om en häst pga ras, men för att jag ska göra ett riktigt, riktigt bra arbete vill jag känna mig motiverad. Och det är väl inte den rasen som kanske gör mig mest motiverad, tror faktiskt Karro uppskattat den mer. :) Alla gillar olika! Skulle till och med kunna tänka mig att skriva om Welsh Cob!
 
Haha, nä, ska finputsa lite uppsatser som ska in, och sedan käka lunch här och ta en sväng på stan för att leta något kul att ha på mig imorgon. Vi hörs sen ;)
 
EDIT: Jag fick byta till Holsteiner, gud älskar mig. Hej!
 
http://www.expressen.se/ImageHandler.axd?imageFormat=secondColumn&guid=2e49daba-7d8f-772e-645a-b9d346f680b6
Bildkälla: Aftonbladet.se

Grym hoppträning!

 
Supernöjd med mig själv och grisen idag, han var jätteduktig! 
 
Vi började med att jobba med skänkelvikningar och öppnor i traven. Red upp vid C och A, sidvärtes ut till spåret och sedan öppna resten. När detta fungerade bra red vi öppna i galopp, jobbade på detta vis i båda varven. 
 
Sedan började vi småhoppa över ett räcke med en bom framför. Det var 12m mellan räcket och bommen, alltså tre ganska normala för mig, lite kortare för storhästarna. Räcket stod över diagonalen, och vi skulle tänka öppna i anridningen. Hoppade det några gånger, och sedan gjorde vi likadant över en oxer som stod uppställd på samma sätt fast på motsatta diagonalen. Även här 12m mellan bom och hinder. 
 
Ulf gjorde oxern till ett tydligt stigsprång, och ribban på bakbommen låg i slutet på ca 125-130, och då var den också rejält bred! Frambommen var även betydligt mycket lägre än bakbommen, kändes lite som en trippel utan utfyllnad. :P Hur som helst skulle vi hoppa detta på en åtta, och testa hästarna lite hur uppmärksamma de blev på räcket efter att ha hoppat ett hinder med mycket höjd och bredd. Pompe var superfin och kändes väldigt lätt och fin i framdelen. Vi avslutade övningen genom att minska bredden väldigt mycket på oxern, kanske 50cm bred, och sedan höja upp bakbommen på 140cm. Frambommen kanske låg på 1m-110cm. Pompe var superfin och klippte det som ingenting. Hade nästan ingen anridningshjälp, förutom bommen då, men jag koncentrerade mig medvetet på hindret direkt, och sket i bommen, så det blev i min hjärna iallafall precis som en vanlig anridning. Kul! 
 
Avslutade träningen med att sätta upp en trekombi med tre räcken på diagonalen. Hoppade en gång lågt, och sedan på 120-125. I början trixade jag till det lite för mig själv, och la Pompe helt fel två gånger så att han fick med sig A hindret. Sista gången satte vi det klockrent, så det kändes skönt. Tekniskt sett är en trekombi med tre räcken det svåraste, eftersom det är så lättrivet. Däremot vet jag att Pompe har större respekt för trekombis med en oxer i mitten, så det ska vi träna på nästa gång. Grymt! 
 
Har ett filmklipp från när vi hoppar trekombin! 
 

Roger-Yves Bost

 
Här har vi en man som bevisar gång på gång, att det huvudsakligen inte är stilen eller hur snyggt man rider som är det som i slutändan avgör vart du hamnar i prislistan. Utan att det är inverkan som ÄR viktigast. 
 
Jag har fått lägga det där med stil åt sidan ett anal gånger, hellre en ful ritt med bra inverkan och en nolla i resultatet. Fast det är väl klart, skulle man få välja hade jag ju såklart gjort båda, och jag tycker oftast att det känns "fulare" än vad det är. Pompe är lite som han är, man får sitta och banka igenom banorna ibland, helt enkelt för att det ibland är vad som krävs för att gå runt felfritt. Jag tycker att jag rider snyggt, och jag är nöjd med min ridning. Mitt fokus ligger på inverkan, att inverka rätt i rätt situation. 
 
Och som sagt, hellre en bra runda, med ful sits och bra resultat, än en snygg runda med mindre bra känsla och eventuellt inte felfritt. Vad ska man säga då? "Jag red iallafall snyggt"
 
Roger-Yves Bost, färskaste resultat är tvåa i samma Grand Prix hoppning som Roffe kom 9a i. :) 
 
Jag menar inte att hans stil är något att efterlikna, och jag förespråkar inte fuleridning, men ibland är det viktigt att inte fastna i det där "jag måste rida snyggt" tänket. Det är så himla lätt att bli passiv, och istället för att koncentrera sig på att inverka (fan vad jag tjatar om inverkan), så fokuserar man på hur fint man rider... 
 
Jag tycker att kan man rida hästen i balans, ge en bra eftergift, presentera hindrena på ett bra sätt och hitta en bra rytm i galoppen, så kan det bannemej få se ut hur som helst. Då tycker jag att man kan fokusera på annat än utåtstickande armbågar och knipande knän över hindren så länge hästen inte blir överdrivet störd. Iallafall tills man blir så pass duktig på att inverka korrekt att man kan tänka på både och samtidigt. 
 
Det är inte vacker någonstans, men hästen verkar okej med det, och han vinner ju... ;) 

Duktig gris!

 
Åh så fin grisenpisen var idag, blev nästan lite tårögd. Haha nä, det var nog kylan... 
 
Red i en hage, det var lite ojämnt och "knaggligt" men det funkade. Kunde åtminstone rida i alla gångarter, och det var mer än behövligt kan jag lugnt säga. Började med att trava en bra stund, blev väldigt mycket travjobb idag även om jag föredrar att galoppjobba mycket just nu. Med tanke på underlaget så var de bättre att hålla sig till trav, även om jag säkert galopperade åtminstone 5-6 minuter. 
 
Red sammanlagt i 45 minuter, jobbade med takt och tempo och att han skulle försöka hitta mer bärning och jobba mer uppåt än bara framåt. Funkade bättre än vanligt och fick en riktigt bra känsla! Trimmade lite öppnor, slutor och skänkelvikiningar - och även de har förbättrats väldigt mycket! Kul när man känner att man förbättras :) 
 
Idag har jag inte gjort det minsta plugg, gjorde världens fetaste litteratur prov tidigare idag och hann på något sätt göra klart två inlämningar som jag kan finputsa på imorgon. Så jag unnade mig helt enkelt lite vila från allt vad skola heter. :) Just det, från och med nu är Ulf tillsammans med min rektor den som sätter mitt betyg i min specialidrott ,roligt roligt! :D 
 

Att skylla på saker ...

 
... är nog bland det värsta jag vet. 
 
Då menar jag inte bara i hästvärlden, utan överallt. Att skylla på saker är en svaghet, att hela tiden hitta ursäkter och anledningar till varför saker inte blev som förväntat är nog bland det sköraste jag vet. Att inte kunna erkänna sina fel och brister, både för sig själv och andra, gör att man inte kommer speciellt långt oavsett vad man håller på med. 
 
Extra känsligt är det såklart när det gäller hästarna och ridningen. Jag bokstavligen HATAR när man hela tiden lägger skulden på hästen, oavsett vad det gäller. En dålig anridning tillexempel. "Men hästen lyssnade inte för mina hjälper". Nä, men se till att den gör det då istället för att sitta och beklaga sig över det problem som till och med mormor 85 kunnat se. Ryttare som hela tiden ser sig själva som fulländade, och anser sig vara så jäkla bra att ALLT som går snett är hästens fel, sitter som måltavla i min dartbräda. ÅH vad jag inte klarar av sådana personer...
 
Hästen stannar på ett hinder, du flyger av. Är det ryttaren, eller hästens fel? 9 gångar av 10 ÄR det ryttarens fel (såklart!). Ofta handlar det om passiv och dålig ridning. Att man är före eller efter hästen, att man bara "åker" med eller att man sätter hästen i ett taskigt läge är ofta bidragande orsaker till att man får en vägran, och framförallt att man flyger av i samband med dem. 
 
Jag menar inte att jag aldrig skyller på saker, men jag kan med handen på hjärtat erkänna att det sker mer sällan. Ulf är en jävel när det gäller att påpeka just detta, och det tackar jag honom för. Det har gjort att jag som ryttare utvecklats och växt väldigt mycket, bara genom att inse att det (nästan) alltid går att påverka hästen. Sedan har vi väl alla haft våra dagar, och när man skyller på faktorer som trötthet, brukar det ofta ha ett finger i spelet om prestationen är dålig. Jag blir i alla fall oerhört påverkad utav trötthet. Jag har blivit mycket, mycket bättre på att inte anklaga mamma, Pompay eller något/  annat i min omgivning utom min egen insats när det inte gått som planerat, och det är jag väldigt glad över. 
 
Och ja, jag satt faktiskt kvar! :)

Bildminne!

Åh! Hade nästan glömt av alla dessa fina bilderna som Jullan fotade på mig förra vintern, ganska exakt ett år sedan faktiskt! Så himla fina bilder, bland de bästa jag har tror jag... 
 
 
 
 
 
 

Pinsamt!

 
Fyfan vad jobbigt det var att kolla på Idrottsgalan igår när de sätter in stollar som Lotta Lundgren. Hallå eller? Att säga Patrik Forsberg, i stället för Peter och lägga torra skämt i ett  sammanghang som idrottsgalan, då har man bannemig inte där att göra. Hua!
 
Hela hennes snack var bara pinsamt, inte roligt någonstans och stämningen var riktigt tryckt både i globen och hemma i soffan, haha. Och när Marie inte kunde agera normalt mot Jeffrey (en utvecklingsstörd kulstötare, mycket duktig), så blir man ju mörkrädd. Kan ju inte medge att jag blev piggare när Sara inte vann Jerringpriset, men att ridsporten ena året är 1a, och andra 2a är ju verkligen en bedrift. Det blir bättre och jag är inte det minsta störd utav att vi inte vann i år igen.
 
Nä, FLOPP idrottsgalan... Shit vad sur jag var igår.
 
Vi hörs sedan, sitter på lektion just nu och skriver ett mindre arbete om kloning i hästvärlden, tänkte skriva ett inlägg om det och publicera i slutet på veckan. Så ni vet vad ni har att se fram emot! :)
 
 

Right now - Idrottsgalan!

 
Hade suttit sjukt bra med ännu ett pris åt ridsporten, gogogo! 
 

Pluggdag

 
Hello!
Idag fixar min kära mor Pompe. Jag har så sjukt mycket plugg så jag kände att jag behövde lägga tid på det. Det är nog faktiskt första gången jag ber mamma om hjälp pga plugg... 
 
Brukar plugga i 30minuters intervaller, och sedan en paus på ca 15 minuter och sedan på´t igen. Passande att fila på lite mer åsiktsinlägg under den tiden. Sitter iallafall just nu och käkar pasta med chilibea, så jäkla gott! Kan nog äta chilibearnaise till det mesta, så när vi väl har det hemma passar jag på. Så sjukt nyttig! :O 
 
Anmäld till årets första tävling nu med! Den går av stapeln i Alingsås den 24e februari. Är anmäld till Lb & La, men kanske att det blir La & La+. Ska snacka lite med Ulf, det är ju ett tag kvar så det blir ju ingen "chockstart". Vi får se helt enkelt! 
 
Hörs sen! 
 

Vecka 3

 
Tänkte inte bara lägga in ridpassen, utan även lite andra saker jag har för mig! Har fått ändra min träningsplan lite med tanke på att det plötsligt blivit stenhårt i backen igen, men det ska nog fungera ändå. 
 
Pompay rids ut, skritt och trav + klättring.
 
Hitta lämplig hage att trimma alla gångarter i. 
Prov i Litteratur historia (kill me...) 
 
Hoppträning, förhoppningsvis kombinations träning. 
 
Bommar i ridhuset, fortsätta med övningen jag gjorde i lördags. 
Dra ut sista tanden! 
 
Pompay vila eller skrittas
Fira min kompis som fyllt 18år! 
 
Galoppträning med Pompe, förhoppningsvis i hage 
Hopplektion för Linn och Sofia 
Markarbete för Nadja och Sessan 
 
Åka med Nadja och Sessan på CR i Kungsbacka
Bomövningar med Pompay i ridhuset 
 

Bra kväll!

 
Haft en jättemysig kväll i Göteborg tillsammans med Nico. Restaurangen vi planerade att käka på var stängd av någon anledning, så vi hamnade till slut på S.P.I.C.E, en annan Thairestaurang. Jag är ett big fan av thaimat så jag var mer än nöjd! 
 
Efter att ha käkat lite god mat begav vi oss mot bion, skulle se Berättelsen om Pi i 3D. Helt okej, levde väl inte riktigt upp till mina förhoppningar, däremot en film med väldigt fina tagningar och ja, bra gjord helt enkelt. Perfekt sätt att avsluta veckan på iallafall, väldigt sällan jag är ute på så här "stora" äventyr, hehe. ;) 
 
Clirren med Sessan och Nadja gick också väldigt bra, så kul att se hur Nadja tar åt sig mina tips och förbättras för varje gång. Kan nog bli ett farligt ekipage om något år! Ska åka med dem till Kungsbacka nästa helg med, tycker det är roligt att kunna hjälpa till. :) 
 
Vill även nämna att jag tycker det är jätteroligt att jag fick så bra och läsvärd respons på mitt åsiktsinlägg tidigare idag, det är verkligen det roliga med bloggningen! Att kunna delge sina idéer och tankar, få andra att kanske se saker och ting på ett annat sätt och på samma gång själv få ta del av synen på det fast ur andra vinklar. Det är verkligen peppande, och jag ska försöka bli lika bra på att ge respons på era inlägg, för jag läser de flesta av era bloggar. :D 
 
Nu ska jag nana, skola imorgon och det gäller att vara pigg och frääääsch. Natti! 
 
(Just det, Nico tyckte det var väldigt kul att jag skrivit att "detta är min onsdag"  i mitt morgoninlägg idag, när jag såklart menade söndag... Ursäkt på det? Det var väldigt tidigt på morgonen...) 
 
 

Helt galet

 
Antar att de flesta hört talas om hästen/ponnyn La Luna? 
 
Så himla sjukt! För er som inte hört talas om det kan jag dra historien lite snabbt. En storhäst, som alltid varit storhäst och därav tävlat som storhäst. La Luna är placerad upp till 1,50m hoppning. För några veckor sedan passade man på att mäta hästen, eftersom alla förundrats över hur en så liten häst kunnat hoppa så högt. Sagt och gjort, de åkte till Slöinge, mätte hästen som visade sig vara en PONNY. En ponny som tävlar klasser över sin egen höjd, HELT SJUKT! 
 
Jag hade då inte tackat nej till en D-ponny med placeringar i 1,50m klasser för storhästar. Det är bannemej inte sant... 
 
Denna ponnyn lär jag ju (hoppas) säkerligen få se någon gång under året, med tanke på att de tävlar i ungefär samma område som mig... 
 

"Vi rider våra hästar för lite"

 
Japp, detta var ett ämne vi diskuterade mycket under tvådagars kursen för Ulf. Och jag kan nog hålla med om det, speciellt om man jämför med vad vi har för drömmar och mål, så är vi alldeles för dåliga att verkligen träna utefter dem. 
 
Vi skall inte vara rädda att rida våra hästar för "hårt" eller för "mycket". Det är svårt att rida en häst FÖR hårt. Att rida i paddock eller ridhus varje dag, behöver inte vara hård ridning. Att rida hästen varje dag i övrigt är inte heller hård ridning, såklart beroende på vad man gör. Om man lägger upp ett varierande träningschema som inte innehåller "hoppa så högt jag bara kan, rida så fort jag bara kan tills hästen stupar", så är det ingen fara att hästen går hårt eller mycket. Man kan alltid anpassa sina ridpass, och sedan får man komma ihåg vilket djur de faktiskt är vi sitter på. Inte är det någon stillasittande soffpotatis, nej, det är djur som vill och BEHÖVER röra på sig. Speciellt om vi sätter krav som tävling på dem. Då är det vår uppgift att se till att hästen har rätt förutsättningar för uppgiften. 
 
Ulf tyckte att vi borde rida dressyr/markarbete minst 3 gånger i veckan, 1 vilodag och sedan 3 dagar då vi antingen kan lägga timmen på kondition, hoppning etc. Lite valfria dagar, men hästen skall fortfarande jobba. Ett bra upplägg enligt mig! Ulf anser även att de där skrittrundorna på 15 minuter är värdelösa, hästen kan lika gärna stå i hagen. Jag gör det väl mest för lite miljöombyte om jag är sjuk/skadad/trött/mycket plugg, men det är inget som bidrar till träningen. Det är 6 dagar arbete som gäller, inte ut och jamsa omkring utan det är planerad träning som gäller, antingen innanför eller utanför sarger och staket. 
 
En omtvistad fråga i detta temat, är hur ska man lägga upp träningen dagarna innan tävling. Jag har nog prövat det mesta med Pompay, och det är bara EN metod som fungerar riktigt bra. Onsdagsträningen för Ulf är otrolitg viktig för mig, putsa på det sista, rätta till eventuella problem och diskutera med Ulf. Att dessutom få Pompe ordentligt genomhoppad/genomjobbad med tränare på marken är väldigt viktigt.
 
Vi föreställer oss att tävlingen är på Lördagen! Då rider jag ut på Torsdagen, alla gångarter med fokus på lydnaden (Dressyr med andra ord). På fredagen är det trimmning som gäller. Då kör jag ett hårt pass på ridbanan och finputsar det sista, drar mig heller inte för att ta några språng på tävlingshöjden för att "hoppa in mig" lite. Ingen banan, inget krävande hoppass, utan ett dressyrpass med något hinder. Pompay går för det mesta som en klocka dagen efter, helt opåverkad av att jag ridit "hårt" dagen innan. Han går bättre ju nogrannare jag är med passet dagen innan. De gånger jag låtit han vila/skritta, har han varit förjävlig på tävling! Rida ut fungerar om ridbanan inte är okej, men det blir inte riktigt samma resultat. Likadant på meetings, han blir bättre och bättre för varje dag! 
 
Detta sättet fungerar för mig, har gjort likadant på alla hästar jag tävlat (ungefär). Ni som är rädda för att rida för hårt dagen innan tävling, hur tror ni hästarna klarar ett meeting eller tvådagars då? Det är egentligen ingen skillnad! 
 
Sessan trimmas samma dag som vi åkte till Varbergshoppet. 

Hur rider ni dagen innan tävling? 
 
 
 

Före och efterbild - Princess

 
Hittade två helkroppsbilder på Sessan, helt oplanerade och utan tanke men där man tydligt ser den förändringen som skedde under de 3 första månaderna jag hade henne. 
 
Den första bilden är tagen i mitten av april, och den andra i mitten på juni. Alltså två månaders mellanrum! På den  första bilden hade jag haft Sessan i 1,5 månad ungefär :) 
 
 April 2012
 
Juni 2012 
 

Ingen sovmorgon här inte

 
07:30 ringde klocka i morse, underbart eller vad säger ni? Vi hästfolk är väl vana, annars är det dags att börja vänja sig. :) 
 
Ska först ta ut Pompe på en kort runda, hoppas på att försöka hitta ett bra ställe att trava lite på, annars blir det bara skritt -.- Efter det ska jag återigen åka med Sessan och Nadja på clearround som lite coach. Vi ska till Göteborg, har faktiskt aldrig tävlat där så ska bli roligt att få se deras anläggning. Hört både positivt och negativt, så ska försöka skapa mig en egen uppfattning. :)
 
Annars då? Ska in på bio på kvällen med Nico, vi skall även käka Thai. Så gott! (a) Innan dess hoppas jag på att hinna avverka "lite" plugg (har en hel HÖG här hemma) och tja, det är väl i stort sett min onsdag! 
 
Vi får se hur mycket update jag hinner med, har bara gjort två tidsinställda. :)
 
Sessan och jag på clirre i Svenljunga april 2012 
 
 

P E R F E K T I O N


KL Mössa - Bloppis

 
| Säljer en marinblå KL mössa med STOR toffs på |  Köpte den i fel stl, och den är därför oanvänd | Stl 50-54 | 
Nypris: 479:- Mitt pris: 300:- 
 
Bildkälla

Bra ridpass!

 
Det är så himla roligt att trimma, fan vad jag gillar det. Bommar, cavalettis, hitta på/leta övningar och sedan utföra dem och framförallt skillnaden man känner de sista 20 minutrarna när man lagt 30-40 minuter på att försöka uppnå den där känslan. Gött äre! 
 
Iallafall jobbade jag med en superbra bomövning vi gjorde med Ulf på träningslägret för några veckor sedan. Ganska simpel övning, men som gör hästarna till riktigt gummiband. Framförallt kommer det visa sig på banorna när tävlingarna drar igång. :) Det enda du behöver är tre bommar, och ett relativt stort ridhus. Jag gjorde detta i ett 60x40 ridhus (typ), och då ligger bommarna på volt med 9m mellanrum över kortsidan. Funkar säkert att göra i ett mindre ridhus fast på långsidan! 
 
Efter att ha galopperat i gång så började jag leka med bommarna. Började med att skritta över den första, och sedan fatta galopp direkt efter den andra och se till att komma jämt över den andra. Att träna galoppfattningar är aldrig fel, inte bara det att det är lydnad utan även väldigt stärkande. Se till att hästen inte bryter upp ur formen och blif för hög, samt att den är lydig för skänkeln. Om den inte är det, så lär den bli det efter ett antal upprepningar. Hästen skall inte heller skjuta iväg i galoppfattningen, utan den ska komma in i en galopp med ett arbetstempo. Gjorde detta flera, flera gånger, i båda varven såklart. Pompe är duktig, men har svårare i vänstervarvet då han inte vill ställa igenom sig ordentligt utan hela tiden puttar ut bogen. Red därför över bommarna i sluta, och fattade sedan galopp ur slutan. 
 
 
När jag var nöjd med ovanstående påbörjade jag galopparbetet över bommarna. 9m är ganska normala två galoppsprång i mellan varje bom. Jag började alltså rida på två, och varierade sedan med 3. Där får man sätta tillbaka ordentligt! Varierade även att rida tre språng i ytterkant, och i innerkant. Pompay kändes väldigt bra och var relativt lätt att reglera, roligt. Han var även superfin i avtravningen, riktigt mjuk. 
 
 
 

Godmorgon!


Idag är det ganska lugnt, ska nu under förmiddagen hålla lektion för Nadja och Sessan. Sedan ska jag själv rida Pompay, blir nog ridhuset. Går bara att skritta ute just nu, så för att han ska få gå ordentligt så får jag helt enkelt rida upp till klubben.

Pompay ska få jobba på lite cavalettis och studs. Lite gymnastiserande samtidigt som det är stärkande för lederna och ligament att hoppa många språng på små hinder. Det är lite så jag lägger upp min träning nu, varvar småhinder och större hinder för att komma få en jämn och varierad träning som fortfarande bygger och stärker .

Nä, vi hörs lite senare!


Foto: Matilda Sjöberg del 4

 
Här är mer bilder från Matilda, från Mountainhorse cup omgången på hemmaplan i Bollebygd! Där vi faktiskt vann! 
 
 
Ibland är han så fin att det gör ont... :') 

Fylla i stallboken? Check!

 
Sådärja! Då var alla aktuella tävlingar för 2013 ifyllda. Har lagt in de jag vill åka på, som är inom ett bra köravstånd och i rätt klasser. 
 
I år satsar vi mer på meetings och nationellt. Mest i början på året som det är regionalt, faktiskt! Har planerat 6 meetings, utspridda över året. Det är Ljungby i april, Varberg/Dagstorp/Strömstad (något av dem) i juli, Grevagårdsderbyt i augusti, Kungsbacka i September, Änglahoppet i november och Christmasshow i december. Var även något i Ale under sommaren, men åker nog inte på själva meetinget. Får väl se vad Catharina tycker om det, hehe, men ska vi satsa så är det i år det gäller. :) 
 
Utöver det är det lite en och tvådagars tävlingar planerade, det är två eller tre veckor i mellan varje tävling. Vid två tillfällen är det fyra veckor, och då ska han få åka hem till stuteriet på lite sommarchill i två veckor. Sammanlagt 4 veckor, fast vid två tillfällen då. :) 
 
Vilka tävlingar ska ni åka på i år, om ni har hunnit planera något? :D 
 
Bild från Änglahoppet 2012, 110cm. 
 
 

En runda som får mig att rysa

 
Satan vilket team vi är, riktiga fighters! LA+ debuten, dagen innan utesluten i LA, går in med 0 förhoppningar och gör en bra runda. Inte snygg, men BRA. Ett sketet pet bara. 
 

Frågestund!

 
 
Eftersom ni varit lite sega på kommentarsfronten så tänkte jag dra igång en frågestund. Tror det var nästan ett år sedan sist? Något måste ni undra över! Storhäst? Framtid? Vad ska hända med Pompay? Skola? Fotboll? Ulfträningarna? Bloggtävling? Önskeinlägg? Utrustning? 
 
Allt mellan himmel och jord, kööör bara! ;) Svarar när tillräckligt med frågor rullat in. 
 

Foto: Matilda Sjöberg del 3

 
Matilda står även för dessa fotona på Sessan, från en tävling i höstas. 
 
 
Så himla fin! 

Helt död

Shit, känner mig helt slutkörd. Kan säga att jag känner någon som kommer ha träningsverk imorgon, haha!

Idag jobbade vi mycket med övergångar och position. Fick rida halva passet utan stigbyglar, såklart trav och galopp delen... Kändes ordentligt i ljumskarna, är ju van vid pompes rygg, inte en dinosauries! Gick helt okej, ridbarheten på hästarna är väl inte 5stjärnig så man får jobba som f*n. Bra träning, fast inte så kul i längden.

Nu har jag bytt om till vanliga kläder, samt fixat mig lite så att jag efter lunchen är redo att ta bussen till skolan för mattelektion. Har inte fysik längre, så har en håltimma på ca 2 timmar innan matten, GÖTT! Ska passa på att avverka lite plugg under den tiden. :)


Dressyr it is

Idag är det dressyr på schemat. Ska rida Vigo, en riktig bjässe. Minst 170 cm!

Han är iallafall e.Pharaon ue. Ramiro Z och född 2002. Ni får en utvärdering sedan ;)


På BFK

Efter att ha fått skjuts bort till stallet där jag glömt alla ridgrejer, fått skjuts in till Borås av Sarahs föräldrar samt sprungit runt halva anläggningen för att hitta någon dörr som var olåst är jag äntligen inne i värmen och väntar på att få börja.

Vi börjar 08:00, men eftersom vi får skjuts in lite tidigare så är vi här ca 07:20. Perfekt att ha 40 minuter på morgonen där man kan sitta och plugga lite. Idag pluggade jag litteraturhistoria... Woho...Godmorgon!

 
För första gången på riktigt länge är jag uppe i tid, vilket leder till en bättre morgon-update! :D 
 
Antar att ni är lika pigga och glada som mig? Eh, ja. Nä men fy vad segt det är att gå upp så himla tidigt, jag hade lätt sovit 4 timmar till. Hade nog faktiskt behövt det, känner mig som en levande zombie för tillfället. 
 
Idag är det ridning i skolan som gäller, även en mattelektion. Tänkte faktiskt göra en specialare idag, som jag inte gjort innan! Tänkte det kunde vara intressant att se hur min dag är lite mer i detalj, från och med nu tills att jag ska sova. Speciellt idag när vi ändå är i stallet i skolan, så får ni se hur vi har det! 
 
Så idag kommer korta, men många inlägg upp. Mer bilder, mindre text! Hoppas ni tycker det är en rolig idé, jag tycker iallafall det! :D 
 
Vi hörs om en liten stund då :)
 

Mål 2013

 
Shit, sista ponnyåret... Helst hade jag velat att "Hoppa SM" skulle ingå i mina mål, men det gör det inte. Att hoppa ponnySM har varit en liten dröm länge, och även om jag vet till 100% att det inte kommer ske så är jag så sjukt jäkla nöjd ändå. 
 
Pompay 2013
Detta året ska vi ha jävligt roligt, vi ska avsluta vår karriär med flaggan i topp. Det är det största målet! Om man ser på de resultatrelaterade målen så är det mer placeringar i LA som gäller. Avslutade 2012 med att ha känslan av att LA var himla lätt, som att "leka" runt på LB, den känslan skall växa. Att debutera MSV är såklart ett av de mål jag haft i ca 1 år, men som först nu är genomförbart. Vi SKA hoppa MSV, så enkelt är det. Skall gå in och göra bra och säkra rundor, jag ska träna hårt och rätt för att skapa de bästa förutsättningarna. 
 
Träningsmässigt vill jag befästa skolorna bättre, och på så vis kunna utnyttja det i hoppningen. Träna upp konditionen och styrkan så att vi utan problem skall kunna starta fälttävlan! De ni  :D Och njuta den sista tiden vi har kvar, ska banne mig njuta varenda sekund. 
 
I punktform: 
* Fler placeringar i LA = bra rundor 
* Debutera MSV 
* Starta MSV och göra bra rundor. 
* Starta fälttävlan, P70. 
* Eventuellt P80 
* Träna kondis,styrka och teknik så det sprutar ur öronen på oss. 
* HA KUL
 
Mig själv 2013

Att sätta upp mål för sig själv kan vara lite knivigare, men jag har bra och tydliga mål vilket är så skönt! Att fortsätta med fotbollen är viktigt för mig, trots att det är tufft i skolan och hästarna tar tid, så behöver jag de där 4h på planen i veckan för att fungera. Så är det. Vi har en jäkligt rolig säsong framför oss, och jävlar vad jag ska träna! 
 
I ridningen skall jag rida så många olika hästar jag kommer över. Har fram tills nu faktiskt ridit en del, men det har mest varit ponny och jag vill känna på storhäst. Få en bredare kunskap, och att kunna sitta upp och göra ett riktigt bra jobb på vilken häst som helst är mitt mål. Säkerligen ett livslångt mål... Vill även bli bättre på att studera banor, och hitta mina och Pompays svårigheter samt kunna påverka dessa när jag väl sitter i sadeln. 
 
I punktform:
* Träna fotboll regelbundet (inga mer uppehåll)
* Kämpa klart tvåan. 
* Ta in hästar på försäljning/tillridning etc för att utvecklas som ryttare. 
* Starta storhäst 
* Bli bättre tekniskt i tänkandet och utförandet (i ridningen). 
* Ta min övningskörning på allvar
 
 

Pompay säger godnatt

Eller ja, det är iallafall dags för honom att käka kvällsmat!

Visst har han blivit finare i kroppen? Lite kass vinkel, men det känns som att han äter bra och har lagt på sig en del bara under vintermånaderna.


Foto: Matilda Sjöberg del 2

 
Återigen Matilda som fotat! Fortsättning på bilderna från Göteborg Horsepark med Pompe. 
 
 

Glöm inte!

 
Glöm inte av bloppisen! :D 
 
Klicka HÄÄÄÄÄÄÄR 
 

Sista lovdagen

 
Åh, har fruktat denna dagen hela lovet. Tänkt "gött, två veckor kvar!" och vipps så gick de där jävla två veckorna och nu står jag inför ännu en kämpig termig. Wey... 
 
Inte nog med det så har mina underbara lärare gett mig plugg under lovet. Inte så att de rakt ut sagt att "Det här ska ni göra", men att lägga ett prov veckan efter lovet säger ju sig självt att då behöver man plugga  över lovet om man vill uppnå bra betyg. Taskigt som fan, men jag har ju valt en tuff utbildning och får stå mitt kast. :( 
 
Spenderade iallafall dagen på bästa tänkbara sätt, stallet hela dagen! Haha, sådan nörd är jag. :) Hoppade både Pompe och Najje, båda skötte sig superbra och jag är riktigt nöjd med det. Har filmer, ska bara få tag på dem! Tänkte förklara passen mer ingående då, lättare att koppla ihop texten när man får se det framför sig med. :) 
 
Imorgon händer en grymt rolig sak (förhoppningsvis), berättar mer när jag till 100% vet. Ni kommer vara bland de första som får reda på det, och även fast jag helst velat säga allting just NU så kan jag inte det. Onödigt om det inte blir, då saker och ting inte är helt bestämda än. Men shit vad taggad jag är! :D 
 
Min favoritprins! :') 

Just nu!


Börjar dagen med en grym låt

 
 
 
 
 
"Not really sure how to feel about it
Something in the way you move
Makes me feel like I can't live without you
It takes me all the way
I want you to stay"
 

Vecka 2

 
 
Styrketräning i form av markarbete/hoppning. Serier med oxrar och räcken i olika höjder + studs. 
 
Uteritt "trollskogsrundan". Skritt/trav/galopp, tar ca 40min. 
 
Hoppträning för Ulf 
 
Konditionsträning 
 
Vila 
 
Dressyr/markarbetesjobb i ridhuset
 
Konditionsträning/uteritt 
 
 


 

Hoppat litegrann

 
Var som sagt uppe i ridhuset med Hampus tidigare idag. Skulle låta han galoppera av sig samt skutta lite över den övning jag delvis kommit på själv. ;) 
 
Ibland kommer jag på saker man kan göra under tiden jag rider, ibland slutar övningen jag först byggt upp med något helt annat än vad jag planerat från början. Hur som helst så var lite styrketräning inplanerat idag, så jag satte upp 3 räcken med 9m mellanrum (två galoppsprång). En light-verision om man jämför med vad jag ska göra med Pompay imorgon...
 
Red fram, lät han rulla på i några minuter i en bra galopp och hoppade sedan fram på volt över de yttersta hindrena. Var noga med att inte lägga volten så att jag red in i serien som man skall, utan när jag bytte varv så bytte jag också hinder. Svårt att förklara men kolla på skissen så tror jag ni förstår. Efter det jobbade jag över serien, två gånger i varje varv innan vi höjde upp två hål. Låg max på 60 cm idag. Upprepade några gånger och lät honom sedan att skritta en liten stund. 
 
Notera pilarna, och att jag aldrig rider in i serien utan hoppar ut ur den. 
 
Satte ihop en liten slinga, jajamän, en "bana" på tre seriehinder är inte illa! Började med att rida en volt över ett av hindrena i höger varv, red snett igenom över det bortersta hindret, lade en volt åt vänster över samma hinder som jag bytte galopp över, red snett igenom igen fast över det hinder jag hoppat först, galopperade längs långsidan (tempoväxlingar!) och hoppade slutligen serien. Gjorde detta i båda varven, superroligt! 
 
Superdålig skiss, men det var svårt att rita ut alla vägar utan att det skulle bli massa kladd. Hoppas ni förstår någorlunda :)
 
Pompay fick en riktig kondis runda! Var ute i ca 45-50 minuter och galopperade på grusvägarna. Började med att värma upp i en normal arbetsgalopp på rak mark, höjde tempot lite efter ca 2 minuter. Avslutade med att galoppera upp för en låååång backe med lagom lutning. Den backen är säkert 1-2 km, måste mäta den någon dag... Han blev faktiskt svettig, han blir sällan det så idag fick han verkligen jobba. Ska göra detta två gånger i veckan nu i början, och sedan skall det räcka med en gång i veckan. Ska kombinera galopprundorna med styrketräning i form av markarbete och hoppning uppe i ridhuset. :) 
 
 

Foto: Matilda Sjöberg

 
Matilda skickade så sjukt fina bilder på både Pompay och Sessan igår! Har lite från en tävling på Göteborg horsepark samt från mountainhorse deltävlingen hemma i Bollebygd. De kommer upp i flera delar! 
 
Börjar med bilderna från Göteborg! 
 
Duktig ponny efter en fin runda! :) 
 
Ledde till en femteplacering i stilbed. LB. 
 
Amanda och Alpha blev också placerade! Glada Bollebygdaaaaree 
 
Ärevarv på det! Snyggt matchat med rosetten :) 
 
Issa och Nisse, till 100% säker på att vi snackar avstånd, as usual... 
 
 
Sista check innan start = standard! 
 
LA - 110cm
 
LA - 110cm 
 
Passiv ridning = jättehopp. Pompe räddar rätt rejält, fina hästen! (Fan vad han hoppar!) 
 
 

"Som Peter red Robin Z"

 
På hoppkursen för någon vecka sedan fick jag många "aha" upplevelser. Bland annat om hur jag ska göra mina anridningar för att få Pompay att hoppa så bra som möjligt. 
 
Han har ändrat sin språngkurva avsevärt detta året. Från att vara en ponny som lite skitit i att ta i och bra ta av, sänka ryggen och vara allmänt seg, så har han blivit mycket bättre. Hoppar med mera kraft, försöker till iallafall 90% och har helt enkelt blivit mer engagerad och arbetsvillig. Däremot är det svårt att få med hans bakben, och det är ofta vi får fel med oss pga av det. För kass galopp helt enkelt! Då menar jag inte att det går för långsamt, utan han har ingen power bakifrån. 
 
Ulf gav mig ett superbra tips som jag ska fila ordentligt på. Han frågade mig om jag någonsin sett Peter Eriksson och Robin Z hoppa, och jag har väl sett men inte reflekterat speciellt mycket över det. Då sade Ulf att Peter red Robin Z i sluta mot hindrena, just för att stoppa in bakbenen ordentligt och på det viset få till riktigt bra språng! Vi prövade, och visst funkade det minst lika bra som en "vanlig" anriding. Jag ska fila mer galoppslutor så får vi se hur det artar sig när det sitter bättre! 
 
Tänkte visa er vad jag menade! Nu var utbudet på Robin Z rundor på youtube riktigt dåligt, men hittade iallafall en sekvens där man tydligt ser slutan. :) 
 
Spola fram till 0.47 
 
 

Godmorgon!

 
Om några minuter är Pierre här för att hämta upp mig, och sedan tar vi oss mot stallet. Ska ta upp Hampus till ridhuset och hoppa lite! 
 
Ska pröva en styrkeövning som jag även tänker köra mycket på Pompay. Fick lite inspiration utav Kristina, så nu är jag riktigt taggad på att köra igång Pompe. Hur som helst ska Hampus också få känna lite på dessa övningar, kör nog iallafall på en utav dem. 
 
Pompay skall också ridas! Eftersom han behandlades sista gången igår, så kan jag rida igång honom ordentligt nu. Ska ut och låta honom galoppera, har nämligen ett litet otippat mål i år, som ni snart ska få ta del utav. Lite kondis träning med andra ord! 
 
 
 

Bloppis!

 
Har en hel del grejer som jag tänkt att sälja, då jag inte har användning för det. Har inte tagit några egna bilder ÄN, men om någon är intresserad så fixar jag såklart det! Allting är budbart! 
 

Förbygel (inkl martingal) med äkta swarovskistenar. Brun med silverspännen, stl cob. Väldigt fint skick. 
|Nypris: 700:- | Mitt pris 400:- |
 
Bildkälla

 
HV Polo schabrak, stl ponny. Passar 17'' sadlar utan problem. I fint skick, endast använt på tävling. 
| Nypris: 600:- | Mitt pris: 300:- |
 
 

Säkerhetsstigbyglar från Mountain Horse (Quick Release). Oanvända, kvar i sin förpackning. Damstl. 
| Nypris: 1300:- | Mitt pris: 1000 :- |

Swarovskipannband med champange färgade stenar, brunt läder. Stl ponny, passar d-ponny med mindre huvud. 
| Nypris: 599:- | Mitt pris: 300:- |
 

Bruna Pessoa läderskydd med äkta fårskinn stl S. Endast prövade, som nya! 
| Nypris: 1200:- | Mitt pris: 600:- | 
 
(egen bild)

Är ni intresserade så hänvisar jag till min mail fannykargede@hotmail.com, kommentarsfältet eller facebook. Allting är budbart! 

Tillbaka!

 
Hallå! 
Sorry att jag varit så himla off. Finns egentligen ingen anledning mer än att jag inte haft ork att blogga. Kör på en rejäl nystart nu med ny design och mer motivation än vid den förra "nystarten". 
 
Vad har hänt det senaste då? 
Det har varit ganska lugnt! I mellandagarna var det hoppkurs för Uffe uppe i ridhuset. En tvådagars kurs med tre ridpass och ett teoripass. Alltid lika lärorikt och roligt! Avslutade med att hoppa en bana på svårhoppnings nivå (kan visa skissen om någon är intresseras, sjukt knivig bana) där höjden låg på 120. Pompe var klockren, inte i en bom och helt felfri på hinder. Känns SJUKT bra inför 2013. 
 
Efter det har han biolight behandlats av Pierre, så då har han fått ta det ganska lugnt. Många skritt/trav rundor. Det har varit allmänt chill på hästfronten överhuvudtaget, har hopptränat Hampus lite själv i ridhuset för att hjälpa Pierre, annars har det som sagt varit väldigt lugnt. 
 
Angående den nya designen, så använde jag för första gången två av mina favoritfärger, svart och rosa! Tycker den är ball, och tanken är att när jag hittat fler passande bilder så ska det bli ett litet bildspel av headern. Tror det kan bli riktigt nice! :) 
 
Vill ha lite åsikter nu, vad tycker ni om den? :D 
 

RSS 2.0