Detta känns fantastiskt bra!Årets första, min och Josés första och min och Lambos första. Så jäkla gött att få komma igång! :D

Äntligen torsdag!

Hej! jag har som vanligt inte hunnit blogga de senaste dagarna. Det är fullt upp med annat ;). Kort sammanfattning utav dagarna denna veckan:
 
Tisdag:
Trimmade hästarna i ridhuset. José var helt ok, inget drömpass men helt okej. Lambo krävde jag mer av än i måndags och han pallade trycket ganska bra! 
 
Onsdag:
Jag red ut båda hästarna, en runda på ca 40min med klättring och ganska mycket galopp! Upptäckte även att José fått skav i båda mungiporna, förmodligen därför han varit lite istadig denna veckan. 
 
Idag ska Lambo longeras och José ska få vila, likadant imorgon. Ikväll är det ÄNTLIGEN GHS, hoppas att denna dagen får foooooort. :D
 
 

Dagens guldstjärna går till...

... Lambo! Hade ett riktigt bra pass med honom idag. Lugnt och fint, inga konstigheter, inga protester och en relativt harmonisk häst. 
 
Red Svanteövningen idag med båda hästarna, som planerat. José och jag hade ett minst sagt intensivt pass, är inte helt nöjd med honom. Han går gärna och hänger i mina händer och är allmänt valpig. Däremot VET jag att han kan så mycket bättre, det känns som att han kör ett litet spel med mig. Men vad vet jag, han kanske är såhär på en "dålig dag", allmänt trögfattad liksom. ;) Det blev nästan 1 timmas slit för José idag, något jag tror han behövde. Han är ingen bebis längre och nu börjar allvaret ta vid mer och mer, det är inte bara att tralla omkring och vara käck. Vi får se hur han är imorgon! Kommer fokusera mer på byten och hindrena på medellinjen imorgon, det är där skon klämmer tror jag. 
 
Lambo var som sagt kanonfin! Jag kräver som sagt inte lika mycket av Lambo i övningarna, däremot krävde jag mer idag än vad jag gjorde senast. Hans svaga sida märks av extra mycket på dessa övningarna. Han har till exempel inga problem att byta från vänster till högergalopp, tvärtom var däremot lite svårare... Lambo har i allmänhet mycket enklare än José för byten. Dessutom har Lambo ett bättre register i galoppen för tillfället, det måste jag träna upp på José. 
 
Nu ligger jag nyduschad i sängen, har precis käkat och ska mysa ner mig och kolla lite serier, mysmysmys. 
 
 
 
 

Välkomnar v9 med öppen famn!

AH! ÄNTLIGEN! GHS VECKAN ÄR HÄÄÄÄÄÄÄR. Okej, det kanske var att ta i lite, men allvarligt, satan vad jag är taggad. Bara tanken på att få dra in äkta hästmässaluft i lugorna, gnida handflatorna mot varandra och inleda shoppingen på torsdag gör mig lite pirrig. Underbart! 
 
Jag slutade klockan 15 idag, och började 8 i morse. Perfekt arbetsdag en måndag, lugnt och skönt. Jag sitter just nu och kollar på Suits tillsammans med katten, skönt att få lite mystid när man kommer hem. Det är välbehövligt en måndagseftermiddag. :) 
 
Idag ska båda hästarna få gå svanteövningen igen tänkte jag. Lika bra att nöta den ett litet tag tills jag känner att den fungerar. Det blir ändå ingen hoppträning för Uffe denna veckan eftersom det är GHS och han är där och bygger, så då kan jag lika gärna köra på själv. :) 
 
Att det är v9 innebär också att det är lite mer än 2 veckor kvar till årets tävlingsdebut. Det är fortfarande väldigt oklart om jag kommer åka med båda hästarna eller bara José. Insåg också att det är en del att fixa innan dess, sista anmälningsdagen är om en vecka, och jag har varken fixat licens till mig eller hästarna. Oups! Tur att allting sköts via nätet nu, då ska jag nog hinna fixa allting. ;) 
 
 
 
Hästarnas vecka ser ut på följande vis: 
Måndag
José: Markarbete, Svanteövning
Lambo: Markarbete, Svanteövning. 
 
Tisdag
José: Markarbete, Svanteövning
Lambo: Markarbete, Svanteövning. 
 
Onsdag
José: Uteritt 
Lambo: Markarbete
 
Torsdag
José: Vila 
Lambo: Longera 
 
Fredag
José: Vila
Lambo: Longera eller vila
 
Lördag
José: Markarbete
Lambo: Markarbete (får räkna med ett långt pass...) 
 
Söndag
José: Uteritt 
Lambo: Markarbete eller uteritt. 

Svanteövning, markarbete!

Här är en av övningarna vi gjorde i onsdags! Denna gjorde vi efter att dressyrarbete, den innehåller mycket lydnad och man kan aldrig vara helt nöjd, det finns alltid något du kan förbättra. :) 
 
Vi började med att rida i serpentinbågar över bommar på medellinjen. Jag vet inte vad vi hade för avstånd mellan dem när vi red för Svante, men där kan man ta lite vad man känner för. Jag hade 3m när jag red häromdagen, men det var lite väl långt, skulle rekommendera 2,50-2,70 typ. :) 
 
 
Här testades hästarnas lydnad samt ryttarens noggrannhet och hjälper. Hästarna skulle byta över den andra bommen, alternativt efter. Som ryttare gällde det att ha en jämn galopp, rida nogranna hörnpasseringar och inte sitta och dra i nya yttertygeln, utan bara ta tag när själva bytet skulle göras. Ytterhjälperna var extra viktiga i denna övning, de nya ytterhjälperna vill säga. :) 
 
Efter det satte vi igång med att rida över hindrena på medellinjen. De låg på max 60cm, och det var kryss, 17m, kryssoxer, 17m och kryss. Första gången skulle vi komma i vänster galopp, hoppa krysset, landa i högergalopp (alternativt byta efteråt, men helst inte), lägga en volt åt höger, hoppa kryssoxer, landa i vänstergalopp, lägga en volt åt vänster, hoppa sista krysset och landa i högergalopp. 
 
Man kan givetvis börja i högergalopp, men du skall alltid byta galopp över hindrena. Även här gällde det att ha en häst som svarade för ryttarens hjälper, och det kräver i sin tur att ryttarem ger rätt hjälper. Jag hade problem med alla dessa övningarna då jag för det första är kass på galoppombyten och för det andra hade en häst som inte var på sitt mest klippska humör. Det tog lååång tid för José att förstå... Hur som helst! Jag fick tipset att jobba MYCKET med ytterhjälperna. Ta tag i yttertygeln och på med ytterskänkeln över hindret för att få honom att byta. José är lat och landar helst i samma galopp, men det blir bättre och bättre ju mer vi tränar. :) 
 
Det sista vi gjorde var att rida rakt fram över hindrena på medellinjen. Vi skulle rida på 5 jämna språng, på en rak linje över hindrena. Eftersom det var så lågt så blev det inte omöjligt att rida på det avståndet, man fick kämpa lite som ryttare bara. :) Hästarna fick inte gå på snedden, utan de skulle vara raka. När vi hade hoppat igenom den, så lade vi en volt runt bommarna längst ner och hoppade tillbaka. 
 
 
 

Hej hej hallå!

Idag har jag och hästarna bytt inriktning från tävlingsekipage till skogsmulle. Mycket trevligt, och lerigt! 
 
Jag och mamma red ut en sväng idag! Red en runda med mycket klättring och tankegympa för hästarna. Det är ett parti på vägen vi red som sluttar ganska starkt nedåt/uppåt och samtidigt är marken väldigt mjuk. Det är mestadels gegga, och här och var så är det lite stenar, granar och liknande som hästarna måste ta sig över. SÅ bra träning, de får verkligen koncentrera sig. Lambo fick till och med härdsmälta och kunde INTE gå först... -.- Lera är ju väldigt läbbigt om man endast gått i ridhus en vecka. ;) José var i alla fall duktig och tog täten, sedan var det inga mer problem. 
 
På denna rundan är det också en rejäl klätterbacke, denna med bra underlag, och hästarna blir så trötta av att gå i den. Jäklar vad de får trycka på. Den backen red vi upp för två gånger. Trots att vi bara skrittade och travade så var hästarna svettiga när vi kom tillbaka, då hade vi varit ute i kanske 45 minuter. Kanonbra bekräftelse på att de verkligen fått använda sina kroppar. :) 
 
Gårdagens ridpass var riktigt lyckade! Gjorde de övningar som vi gjorde i onsdags med tre kryss på medellinjen (ska skissa upp den så ni får se). Och Lambo gjorde allting väldigt bra och utan större protest. Man kan inte kräva lika mycket utav honom som av José, men det jag bad om gjorde han. Kände till och med att jag fick ett ganska så bra stöd i båda tyglarna, vanligtvis vågar han inte riktigt suga tag i båda sidor, utan går gärna och hänger på en. José var ÄNNU bättre än igår, kanonnöjd med honom. Han blir lite ivrig ibland och springer ifrån mig istället för att lyssna, men det blir bra tillslut i alla fall! 
 
 

Ullared har dem bästa täckena!

När dina två valacker går i en hage med 10 andra hästar, där det endast är 2 ston så blir det mycket lek och det går åt MÅNGA täcken...

De enda täckena som hållt sig är Josés horsewaretäcken och ett täcke jag köpta på Ullared i höstas. Det på Ullared kostade 399kr, och det har aldrig regnat igenom eller gått sönder. Ett horseware kostar ju "några" hundralappar mer ;)

En i stallet var på Ullared idag och då beställde jag två sådana täcken fast i regntäckes modell och inte vinterfodrade. Då kostar de 299kr. Superbra pris för kanonbra täcken!

José fick agera provdocka och kände sig snygg i sitt nya regntäcke!

Tunt och lätt med fleecefodring :)
Svanteträning dag 2

I torsdags var det den andra delen av tvådagarsträningen för Svante! 
 
José var MYCKET roligare denna dagen! Efter att ha värmt upp hästarna självständigt så började vi hoppa fram på ett lågt kryss. Vi hoppade många olika slingor med lite kluriga vägar på låg höjd för att värma dem. Det gällde att vara nogrann med sin ridväg, och var man inte det så fick man det hett om öronen. Vi hoppade på lite olika linjer med ett extra galoppsprång gentemot vad det skulle vara på banan sedan. Detta eftersom hindrena var så låga. 
 
Detta är en slinga som vi hoppade fram på ^. Vi hoppade först det gula räcket, red en ordentlig hörpassering och hoppade den vinröda grinden. Därefter var det en tvär sväng till det lila, där skulle vi rida på 4 språng och så avslutade vi med en linje på 7 språng till två galoppbommar. Tekniskt, men nyttigt och roligt! 
 
Vi lade även till oxern, som från början var en kryssoxer, och hoppade nästan samma slinga fast denna gången utan den röda grinden. Jag uppfattade dock inte detta och hoppade den röda grinden i alla fall (pinsamt). Vi skulle rida ut i hörnet ordenligt mot det lila, och inte vända upp för tidigt. Sedan skulle vi rida på 7 språng ner till oxern. Viktigt var att landa rakt efter oxern och inte svänga av för tidigt. 
 
Svante tyckte att jag skulle ha martingal på José, och det var en väldigt bra idé. Det blev ganska stor skillnad och istället för att slänga till med huvudet när jag gjorde en halvhalt tex så var han mer stilla och fixerade huvudet bättre. 
 
Efter att vi gjort dessa övningarna och upprepat gång på gång tills Svante var någorlunda nöjd (han blev nog lite trött på oss ett tag där...), så skulle vi hoppa bana. Banan var 10 hinder och 11 språng lång, och låg på mellan 110cm-120cm skulle jag tro. Den var ganska teknisk och det gällde att ha en plan innan man red. 
 
Ettan var den rosa oxern, tvåan blåa oxern och sedan 5 språng (21m) till gröna räcket. Runt och hoppa lila räcket till blåa oxern på 6 språng (ca 25m skulle jag tro), runt och hoppa kombinationen, sedan kom det vinröda räcket snabbt (det gällde att rida ut i hörnet ordentligt för att komma bra), en båge till det röda räcket, sedan var det trippelbarren som kom snabbt från kortsidan och avslutade på en böjd båge till det gula räcket. 
 
Jag och José satte banan nästan klockrent på första försöket! Det enda som Svante anmärkte på var att vi hamnade i fel galopp efter trippelbarren, men vi var felfria och resten av banan satt bytena bra så det gjorde inte så mycket. Svante hade inget mer att påpeka och var nöjd, han tyckte att jag inverkade lagom mycket där jag behövde, och tyckte inte att vi behövda hoppa om något, och det tyckte inte jag heller. Jag var så nöjd med min och Josés insats, det var gött att få sätta en klockren nolla på första försöket och inte behöva rida om, på tävling har man ju bara en chans. 
 
Det bästa var att jag höll mig till min plan. Jag red på de antal galoppsprång som jag planerat och red på det viset jag tänkt. Speciellt till trippeln var jag nöjd, eftersom att den kom snabbt när man väl vänt upp så gällde det att ha galoppen klar innan svängen, man hade inget utrymme att sitta och backa. Vi kom väldigt fint på den, med ett lagom tryck och kom sådär som man gärna vill komma på en trippel, närmre och med tryck. Egentligen var det inget speciellt med det, men eftersom jag satt och funderade på hur jag skulle rida till den så var det kul att jag höll mig till min plan. :)
 
Jag är supernöjd med José! Dessa två dagarna har varit väldigt lärorika och jag hoppas att Svante kommer tillbaka snart, väldigt duktig tränare och ett bra komplement till Uffe då de har ungefär samma tänk kring saker och ting. I torsdags var även första gången som jag och José hoppade en såhär lång bana tillsammans, vi har ju bara hoppat bana en gång innan. Detta var även första gången vi hoppade så tekniskt, och även första gången på den höjden. Bra avstämningn inför komman tävlingar. :) 
 
 
 
 

Hej kära vänner

Jag känner mig som en zombie nu för tiden. Går upp på morgonen, jobbar, rider (tränar fotboll vissa dagar), går och lägger mig. Där i mellan äter jag också... Men som ni kanske förstår så hamnar bloggen väldigt mycket åt sidan, jag har inte tid helt enkelt. När jag kommer hem vid 10 tiden på kvällarna så går jag och lägger mig nästan direkt. :P 
 
Läget är i alla fall bra! Skönt med helg och jag har nästan ingenting planerat. Gött! Idag kommer en kompis och vi ska bara ta det lugnt, käka pizza och kolla mello. Jag har precis tränat och ska faktiskt gå och lägga mig en liten stund till, bara för att jag kan. Sedan ska jag rida! Ska repetera Svantes övningar med både Lambo och José. Gjorde det igår med och SJÄLVKLART så var José jätteduktig denna gången... Det kunde han minsann inte visat Svante, haha. ;) Lambo var helt okej, jag hoppas på att han är bättre idag. :) 
 
Jag tänkte skriva om dag 2 för Svante och publicera det inlägget under dagen, kan ju spoila litegranna genom att säga att onsdagens slit gav kvitto på torsdagen. ;) 
 
NU ser jag fram oerhört mycket mot GHS nästa vecka och att tävlingssäsongen ska ta sin början, det börjar kännas väldigt enformigt med träningen just nu. Jag vill tävla :D 
 
Ha det fint så länge, så hörs vi sedan! 
 
 

Svanteträning dag 1

Hej på er! Tänkte slänga in en liten resumé på gårdagens markarbetesträning för Svante!

Efter uppvärmning så red vi en övning som kallades lussebullen. Den innefattade öppna på volt, tempoväxlingar och rakriktning. Mycket nyttig övning och det gällde att man var skärpt som ryttare och häst. Efter det arbetade vi på samma sätt i galopp och lade efter en stund in bommar som låg över medellinjen. Det var mycket fokus på hörnpasseringar, rakriktning och att bytena skulle ske när ryttaren ville. 

Vi hoppade lite låga hinder på rakt spår. Det stod 3st på medellinjen, tror att det var 16m i mellan, och vi skulle rida på 5 språng.

José visade sig inte från sin bästa sida direkt, utan var väldigt valpig och lite småtrög. Jag var väl egentligen inte så nöjd med vår prestation, och galoppombytena var inte bra alls. Däremot ledde det till att vi fick ut väldigt mycket utav träningen och jag fick många bra tips av Svante. 

Jag fick påminna mig själv om att det är BRA att hästen visar sina svaga sidor på träning, att bara komma dit och glida och visa upp sig hjälper ju inte oss att utvecklas. Så även om jag velat göra alla övningar klockrent så gav det ju så mycket mer att det inte gick 100% bra. 

Hoppas på att José är lite piggare idag 
Stora killen!

Jag brukar inte reflektera över hur stor Lambo är. När han kom så var han ju så smal och omusklad så då reflekterade jag inte så mycket över det, men nu när han börjat runda till sig så inser man att det inte är någon liten kille direkt...

Här är några bilder jag tog igår på mamma och Lambo. Mamma är 172cm lång, och ta då med i beräkningen att hon har stallskor och mössa på sig. :p Måste verkligen mäta honom någon dag!

Godmorgon onsdag!

Hej på er! Idag gick jag upp tidigare än de flesta, öppning som gäller. :)

Denna onsdagen är helt fullspäckad med roliga grejer! Jag slutar jobba klockan 14, och då ska jag hem och käka, skicka ett paket och byta om för att sedan bege mig till stallet. Först ska jag träna Lambo för Uffe, och senare i kväll så åker vi till klubben med José för att träna för Svante Johansson. Det är både teori och ett markarbetespass som väntar. Ska bli superkul!

Hästarna har gått bra hittills denna veckan. Lambo har efter drömpasset inte riktigt nått samma nivå, men det har fortfarande varit mycket bättre än förra veckan. Gjorde en kanonbra övning häromdagen, ska visa er vilken någon dag!

Vi hörs senare :) 

José och mamma :)

Seeeeg måndag

Hej på er! Bloggningen hamnar lite åt sidan nu när det är mycket jobb och hästar, blir gärna så. :/ 
 
Hur som helst! Haft en av de segaste måndagarna idag. Skulle egentligen slutat 13:20, men blev tillfrågad m jag kunde stanna till 17, och det tackade jag såklart ja till. Cash is king, liksom! Dagen har väl inte varit dålig på något vis, men är så himla himla trött! Egentligen hade jag bara velat bädda ner mig under mitt varma täcke och sätta på någn bra film och sedan bara ligga där. MEN så har man ju två prinsar som står och väntar, vem behöver vila liksom? 
 
Lambo har börjat släppa i halsen och vi hade ett kanonpass igår, var helt överlycklig! Det är verkligen sådana sjuka kontraster om man jämför med ett pass för en vecka sedan. SJUKT. Idag ska José ridas ut, och Lambo fortsätter jag trimma i ridhuset. Han tappade en baksko häromdagen så jag vågar inte rida ut när han inte är broddad på alla 4 hovar, det är fortfarande lite isigt här. Så fram tills på fredag får det bli ridhustrim! 
 
Här är veckans plan för hästisarna: 
Måndag 
José: Uteritt, klättring
Lambo: Trimma 
 
Tisdag
José: Uteritt + trimma 
Lambo: Markarbete, styrka. 
 
Onsdag
José: Svanteträning, markarbete. 
Lambo: Hoppträning, Uffe. 
 
Torsdag
José: Svanteträning, hoppning. 
Lambo: Trimma
 
Fredag
José: Uteritt 
Lambo: Trimma
 
Lördag
José: Ej bestämt. Ev uteritt igen. 
Lambo: Uteritt 
 
Söndag
José: Ej bestämt 
Lambo: Uteritt, styrka + kondis. 
 
 

Hör och häpna

Är det inte lite komiskt hur uppmärksammat det blir när dressyrryttare HOPPtränar, men inte tvärtom? 
 
Jag tänker såklart på klippet som publicerades på hippson i veckan där Jeanna Högberg tar några språng med sina fina dressyrhästar. Det blev världens hype och klippet fick många positiva kommentarer. Inget konstigt med det alls, det är klart att det är superbra att även ryttare på hög nivå inom dressyr hoppar litegranna också, tänk om det kunde vara så bland fler dressyrryttare!
 
Det som jag tycker är komiskt är att det blir till en sådan grej, det är väl inget konstigt/ovanligt med att ryttare som tävlar i en diciplin utövar flera på hemmaplan? Tänk om det hade uppmärksammats varje gång en hoppryttare red dressyr! "RGB red i dagarna ett helt dressyrpass!". Fantastiskt... vilken varierande träningsform den där Roffe använder sig utav... 
 
Det borde vara uppenbart för alla att varierad ridning är den absolut bästa träningsformen oavsett diciplin. Det är klart att man inte behöver hoppa 140cm om man tävlar dressyr, men att skutta lite stärkande hoppövningar på anpassad höjd och att i överlag använda sig utav bommar är inte dumt alls. Detta tror jag de flesta vet, däremot känner jag till en del dressyrryttare som drar sig för att plocka fram bommar och hellre rider runt dem än över när det ligger bommar framme. Ofta finns det många bra bortförklaringar också ;) 
 
Jag är inte ute efter att trycka ner dressyrryttare och höja hopp/fälttävlansryttare till skyarna, men det blir automatiskt mer varierad ridning i de diciplinerna utan att man behöver tänka till speciellt mycket som ryttare. Jag tycker att det känns som att dressyren lätt blir enformig även om man kan träna på olika saker. ;) 
 
 
 
 

Lambo testar mina gränser

Det är jättebra att ha en häst som verkligen testar ens gränser, hur mycket måste jag stegra/hoppa/studsa/protestera innan Fanny tappar humöret? 
 
Ja usch vilken trist period Lambo är inne i just nu, jag håller alla tummar jag har för att det ska bero på den där spända muskeln i halsen. Att det gör lite ont och att det är därför han protesterar. Det är en känslig häst, och det är inte konstigt om han har lite ont i kroppen nu efter 3 månaders träning med tanke på att han förmodligen inte gjort så mycket innan han kom till mig. Efter att vi tjafsat klart idag så var han i alla fall fin i slutet. Slutade precis som igår med att trava runt på 4-kanten i båda varv och låta honom bära upp sig själv. Drev på, fångade upp på ytter och lättade sedan lite och lät honom länga på halsen, såg dock till att han inte gick och hängde på 3dje nackkotan. :) 
 
José, numera kallad Pärlan, vilade idag! Han har varit så himla fin denna veckan så en fredagsvila passade alldeles utmärkt. Åh vad den hästen får mig att smälta, helt underbar! Har även bestämt att det blir José som hänger med på Svante-träningen nästa vecka, tror jag får ut mest utav den då med tanke på hur Lambo är att rida för tillfället... 
 
Nu ska jag sjunka ner i soffan efter en härlig fredag, skriva lite inlägg och glo på tv. Och äta, får inte glömma att äta, haha! 
 
Nudlar och plockgodis står på menyn idag! 
 

Gårdagens hoppträning

Såhär såg ridbanan ut:
 
Efter att ha ridit fram så började vi ganska direkt med att rida övningen längst ner på bilden, den med 12m mellanrum. De lila strecken är bommar och det blåa är ett räcke. Jag skulle rida på tre galoppsprång innan räcket, och tre efter. Det gällde att komma tillbaka snabbt efter språnget för annars var det lätt att ramla iväg på 2 eller 2,5 språng i stället. Med båda hästarna fungerade detta super, men framförallt med José! Kuggfrågan for the day var hur högt man kan hoppa räcket utan att ändra avstånden. "Hur högt som helst" var såklart svaret... Det är inte meningen att man alltid ska hålla på och ändra avstånd så att det stämmer till punkt och pricka, utan man måste anpassa sin ridning. 
 
Med José hoppade jag räcket på 135cm, så högt har nog José inte hoppat på länge, men han gjorde det med bravur. Det gällde att jag verkligen hade honom framför mig men ändå vågade hålla ihop honom hela vägen fram, det blev ju ganska tight på 12m, men jäklar vad han hoppade! Så duktig liten prins, supernöjd var han dessutom. ;) Lambo hoppade 130 utan problem, och vi hade nog kunnat fortsätta höja om det är inte är så att det så himla svårt att hitta en ärlig framåtbjudning på honom. Han är så känslig och samtidigt outbildad så han förstår inte riktigt vad det menas med att gå mellan hand och skänkel. Det blir alltid lite för mycket utav det ena och då blir det inte speciellt bra. Men han var trots det fin, och hoppade mig ur sadeln flertalet gånger, knäppgök... 
 
Efter det lade vi till diagonalerna och långsidan med 3 galoppsprång mellan räcke och oxer. Jag hoppade bom-räcke-bom först och hoppade sedan det rosa räcket, efter det orangea oxern till gröna på tre språng, sedan oxern på diagonalen, räcket och sedan oxern igen. José hoppade som en gud! Det var som att han fick världens boost av att hoppa några högre språng och hoppade hur fint som helst på alla andra hinder. Kvick om tusan! Banan låg väl på kanske 110cm och det kändes lekande lätt. Lambo hoppade en lite lägre bana men var dutkig, och med tanke på hur han varit de senaste så var jag nöjd. Inte ett enda tjuvrus till hörnet, inte ens en tendens och ändå krävde vi lite av honom. 
 
VÄLDIGT nöjd med träningen! :) 
 
Från provridningen av José :) 
 

Idag vann jag mot den nya bumpen!

Hej på er! Innan ni börjar fundera över vad rubriken betyder, så ska jag förklara. En bump kallar jag en överspänd muskel, en muskel som sitter på fel ställe ungefär och som bidrar till spänningar eller nackspärrar på hästarna. Lambo har haft problem i vänstersidan på halsen med en envis bump, men den gav sig efter några veckors rätt ridning kombinerat med massage. Igår på träningen upptäckte vi dock en ny bump, på högersidan... ;) 
 
Bumpen gör att Lambo inte vågar ställa sig i högervarvet, och så fort jag försöker ställa igenom honom där så gör det förmodligen lite ont på honom eftersom han då spänner den där muskeln som inte alls ska vara där. Blir så trött, för jag som trott att han varit allmänt tjaffsig, men så är det den där bumpen som dykt upp igen. Det blir ju lite som en nackspärr...
 
Började jobba väldigt enkelt idag, han fick bara jogga på framåt och jag krävde inget egentligen. Efter det red jag över lite bommar men han var väldigt spänd och springig. Han vägrade att slappna av och gick och drog fram mig genom att bita tag i bettet och bete sig allmänt nervöst, precis som han gjort med den förra bumpen. Så då gick jag tillbaka 150 steg och började i att bara flytta hans bogar fram och tillbaka i skritt, undan både höger och vänster skänkel runt 4-kanten. Höll kanske på i 15 minuter, och tillslut blev han mjuk och medgörlig. Avslutade med att trava omkring och se till att han först och främst gick fram för skänkeln. Nu var han mycket mer avslappnad och vågade länga på halsen och flytta bogarna även i trav. Framförallt var han mjuk i båda sidor och jag fick igenom ställningarna i hörnen! 
 
DET är en vinst mot bumpen vill jag lova! För i samma stund som han slappnar av så byggs rätt muskler på och bumpen får inget "syre". Jag ska fortsätta med denna ridningen, det är apviktigt att jag avslutar varje pass med en avslappnad och mjuk häst. Sedan får jag inte kräva så mycket nu ett tag, fokus ligger på en avslappnad och liksidig häst. Det och lite massage på bumpen (känns väldigt tydligt vart den sitter), både innan och efter ridning, så borde den ge med sig snart. Har ju varit med om en del bumpar nu, haha! 
 
José red jag ut och klättrade, han förtjänade en mysig uteritt efter drömträningen igår! Berättar mer i ett separat inlägg ;) 
 
 

Lambrusco Ask

Här har ni en film på Lambos pappa, Lambrusco Ask! Jäkligt fräck hingst faktiskt. 
 
Om man kollar noga på filmen, visst ser det lite ut som att han är lite svår i munnen? Lambo är ju rent förjävlig, men det har jag hela tiden trott varit kopplat till hans tidigare tandproblem, kanske ligger det lite i blodet med? 
 

Inköpslista GHS 2015

Jag har börjat fila på min inköpslista inför GHS 2015. Ni anar inte hur taggad jag är! För första gången på väldigt många år så har jag åtminstone en egen häst att shoppa till. :D 
 
Till hästarna:
- Mylerbett, gag och kanske i andra varianter. 
- Gagsidostycken
- Nya träns.
- Nya tyglar. 
- Rengöring och fett till Antares sadeln. 
- Schabrak, ofc! 
- Ländtäcken, ull och regntäta. 
- Back on track täcke eller ryggvärmare. 
- Back on track paddar. 
- Nya skydd att ha till vardagsridning 
- Boots, i mängder ;) 
- Gräsbrodd 
- Fleecetäcken 
- Gummisnoddar 
 
Till mig: 
- Hästtransport (hehe) 
- Nya ridbyxor, i beigt/brunt/svart. 
- Ny fleecetröja/funktionströja, ej marinblått.
- Hjälm, vet ej vilket märke eller vilken färg. 
- Hammarsporrar från Sprenger. 
- Dyon chaps, bruna.
- Bruna sporremmar. 
- Ridhandskar, roeckl. 
 
Såhär ser listan ut just nu! Mycket grejer, men sedan har jag sparat extra mycket detta året också för att kunna få överrösa mina älsklingar med allt som de kan tänkas behöva. ;) Jag ser extra mycket fram emot att få köpa en transport, ska bli så kul att faktiskt få glida omkring bland transporterna och inte bara kolla för skojsskull. :) 
 
 

Tredje lediga dagen...

... och det känns, trots att jag nästan kryper på väggarna, helt okej. 
 
Igår red jag båda hästarna ganska tufft. Satte på mig mina längre sporrar med trissa när jag red José. Mest för att slippa "tjata" med skänkeln på honom. Har ju bara haft ponnysporrar på honom innan, och jag vill ha lite bättre svar än vad jag fått då. Det funkade bra med de sporrarna, och José blev inte speciellt arg så som Lillen kunde bli när jag hade dem på mig, utan han lyssnade väldigt fint. Det blev ett pass med upphöjda travbommar och småhinder på volt. Bra träning, och José tyckte nog att det var ganska jobbigt. ;) 
 
Lambo var inte rolig alls att rida igår. Gjorde samma sak som José och det är ganska sjukt vilket glapp det är mellan dem två. Lambo ballade ut och stack mot utgången två gånger... suck. Fick hyffsad ordning på honom i slutet på passet, men det kändes inte speciellt bra. Känns som att det bara går sämre och sämre, hoppas att denna svackan snart är över. 
 
På kvällen tränade jag fotboll och det kändes i alla fall bra, haha! 
 
Idag kommer Uffe och hjälper mig, något som känns väldigt skönt och lägligt. Vi får se hur Lambo beter sig. José är jag inte det minsta orolig över, där gäller det mer att jag sköter mig. ;) 
José (grönt täcke) myser tillsammans med sin tjej i hagen. Han ser så himla pluttig ut här, men han är större än henne egentligen, makes no sence! Så fort man släpper ut honom i hagen så går han raka vägen fram till henne och lämnar inte hennes sida. Jäkla kärlekskrank häst det där ;) 
 

Hästarnas v.7

Veckans fokus ligger på övergångar, och att jag ska vara avslappnad i min mellandel. 
 
Måndag
José: Uteritt
Lambo: Uteritt (vaccination) 
 
Tisdag
José: Markarbete + skritt ute
Lambo: Uteritt eller markarbete
 
Onsdag
José: Hoppträning
Lambo: Hoppträning 
 
Torsdag 
José: Uteritt 
Lambo: Markarbete
 
Fredag
José: Vila
Lambo: Markarbete
 
Lördag 
José: Uteritt (kondis+klättring) 
Lambo: Uteritt (kondis + klättring) 
 
Söndag
José: Markarbete
Lambo: Markarbete 
 
 

Ännu en ledig dag...

... och det bara kryper i mig. Jag får panik, vill bara jobba, haha. 
 
Haft en finfin förmiddag med en go frulle tillsammans med en kompis. Snackat skit och käkat frallor, hur mysigt som helst. Men nu skulle hon börja jobba, och då fick jag knalla hem och få saker och ting gjort. Sitter för tillfället och fyller i min ansökan till tjänsten jag vill ha, lyssnar på Veronica Maggio och planerar dagens ridpass. Inte fel det heller :) 
 
Idag ska jag rida i ridhuset. Blir spännande med tanke på att snön rasar rätt friskt från taket... José ska få jobba på lite lagom med upphöjda bommar och lite annat markarbete. Inte helt klar i planen där faktiskt... Tänkte i alla fall avsluta med en skritt ut i det fantastiskt fina vädret, man får passa på! Lambo ska jag först och främst tempa, med tanke på vaccinationen igår. Har han några graders feber får han en sväng ut, annars så får han ett ganska rejält pass i ridhuset han med. :) 
 
Ska se om inte jag kan sno med mig kameran och fota lite härliga bilder, vädret är ju på topp även idag! 
 
 

Saker att se fram emot

Här har vi återigen en nedräkning till roliga saker att se fram emot! 
 
1 dagar - Uffe träning
8 dagar - Svante Johansson 2-dagars träning
15 dagar - Göteborg Horse Show 
26 dagar - nästa Pay&Jump
32 dagar - Årets första tävling
 
 

Filmen från 1m

Här är filmen från 1m rundan i Söndags :) 
 
 
Åh! Jag vill bara korta upp tyglarna ytterligare, höja handen och komma tillbaka lite med överlivet, men det är jobbigare än vad man tror med en häst som gärna lägger sig i handen. Får sparka på lite mer med innerskänkeln nästa gång ;) Och tänk om ytterligare 3 månader när José både satt mer muskler och fått bättre kondis, då kommer han blir riktigt fin. :D 

Härlig dag i stallet!

Idag har jag ägnat 6 timmar åt att vara i stallet. Det har varit helt underbart väder! Hästarna har fått gå nakenfisar i hagen och jag har ridit ut båda prinsarna. 
 
Testade att ringa veterinären innan jag åkte till stallet för att se om han kunde sätta den sista vacciantionen på Lambo denna veckan, och han kunde direkt, så det var ju väldigt skönt. Nu är Lambo nästan helt tävlingsklar, bara licens som saknas. Släppte sedan ut honom naken i solen en stund medan jag fixade stallet och red José. Idag red jag ut José tillsammans med Nico och hennes 4 åring. José skötte sig bra ch tyckte nog att det var härligt att komma ut i solen. Red i ca 40 minuter, bara skritt och en hel del pulsande i snön. ;) 
 
Även José fick gå naken några timmar! Det såg verkligen ut som att hästarna njöt :) Lambo red jag samma runda, fast med annat sällskap. Han beter sig så himla konstigt nu precis innan man ska rida ut. Jag sitter upp och ska bara vänta in de andra, och då hoppar/stegrar/lufthoppar han och är superladdad. Han har gjort så flera gånger och det är lite jobbigt faktiskt... Hoppas han lugnar ner sig snart! Vågade inte rida för tufft idag med tanke på vaccinationen, så jag skrittade och travade bara. 
 
Skulle ha tvättat schabrak idag, men vår stora tvättmaskin i stallet kräver 2 stycken femmor för detta ändamål, och det har ju inte jag fattat. Så får tvätta imorgon istället. :) 
 
 
 
 

Resultat pay&jump

Igår var vi på hemmaklubben, Bollebygd, och hoppade pay&jump med José! Det var första gången han var med oss utanför gården sen han kom, så det var ett litet test för att se hur han beter sig på tävlingsplats. Dessutom var det även ett test på hur väl transportträningen fungerat och hur han beter sig inne på banan och över hindrena. Hemma kan han ibland vara minst sagt spänd... ;) 
 
Vi kan börja redan med lastningen hemma! Det är mamma som går med honom in i transporten, och jag går bredvid med en dressyrpisk. Igår ställde han sig upp flertalet gånger och försökte vrida sig ur vårat grepp när vi skulle leda på honom, men jag och mamma var lugna och tillslut insåg han att det inte var någon idé, och så gick han rakt på. Det tog max 5 minuter, så det var ju absolut godkänt! Dessutom gick jag knappt inte på honom, bara smackade. 
 
Under själv resan på 20 minuter så stod han som ett ljus, jätteduktig! Vi körde visserligen väldigt lugnt också. Väl framme fick han stå på transporten i 30 minuter skulle jag tro. Då var han lite otålig och skrapade med ena framhoven och gnäggade så fort en häst gick förbi utanför. Mamma stod och höll lite koll på honom, och han brydde sig inte om höet först efter 20 minuter kanske. MEN det är kanonbra träning :D 
 
 
Väl ute skötte han sig bra, det var en pigg kille att rida fram och han tyckte nog att det var spännande att få kommma ut och se lite annat. Han var en stjärna på framhoppningen, det märktes att han gjort detta innan. Och hör och häpna, inte ett enda spänt språng på framhoppningen! Inne på banan var han hur cool som helst, brydde sig inte om snöras och hoppade hela banan felfritt utan några konstigheter. De hinder som han ansåg lite läskiga såg han till att vara lite högre över bara, så det var ju bra. ;) I 90 cm  var vi alltså nolla, och eftersom han kändes så okomplicerad så valde vi att ta 1m också, mest för att de skulle sätta in kombination och en vattenmatta. 
 
Film från 90cm:
 
Första gången vi hoppar bana, nu när jag tänker efter ;) 
 
Även i 1m var han super! Kanske lite mattare och jag som ryttare fick jobba lite mer, men det var inte så konstigt. Vi fick ett riv på 2an, vi kom lite nära och jag stöttade inte tillräckligt, så den bommen föll. Resten var felfritt! Mot vattenmattan var det kanske lite vingligt, den blänkte en del, men det räckte med lite smack från min sida så hoppade han fint över det hindret med, kombinationen gick också bra. :) 
 
(film från 1m kommer sen)
 
Jag är supernöjd med vår insats igår även om det finns saker att jobba med. När vi hoppar i högergalopp så drar han sig gärna åt vänster, där måste vi träna på att komma mer mitt på och jag behöver stötta mer med min ytterskänkel. Men det är bara detaljer, jag är kanonnöjd! 
 
Och vet ni? När vi skulle lasta för att åka hem gick han rakt på direkt, jag smackade inte en enda gång utan mamma bara ledde på honom. Så duktig! :D 
 
 

Ledig måndag

Helt underbart att vara ledig! Har jobbat hur mycket som helst det senaste och även om det är jäkligt roligt så tar det också på kroppen. Igår somnade jag 20:30 till exempel, hur ofta händer det? 
 
Jag har masa kul att berätta, men det tänkte jag göra i några andra inlägg! Idag ska jag åka bort till stallet och verkligen passa på att fixa och greja. Alla schabrak som behöver tvättas ska tvättas, jag ska skrubba gummimattorna som vi har på uppställningsplatserna (Lambo kissar där en hel del...). José ska ridas ut och Lambo trimmas i ridhuset. Åh, jag är så galet motiverad! Om det beror på Josés insats igår eller det fina vädret har jag ingen aning om. :) 
 
Inlägg som kommer dyka upp under dagen: 
- Resultat från gårdagens P&J med José! 
- Saker att se fram emot 
- Förhoppningsvis filmer från löshoppningen! 
 
 

När livet testar en

Denna fredagen har verkligen varit kass. Det började redan i morses med att jag försov mig och blev 20 minuter sen till jobbet, ingen big deal, men ett enormt störningsmoment för mig då jag tar jobbet på stort allvar. Jobbdagen gick smidigt, och jag åkte till stallet taggad på två härliga markarbetespass med mina stjärnor! Men, det gick inte riktigt som planerat...
 
José var för första gången ganska så jobbig att rida. Han gick emot och kaxade sig lite för att komma undan det jobbiga. Jag har börjat ställa högre krav på honom nu och det tycker han är sådär, nu måste han ju anstränga sig och trampa på mer bakifrån. Hoppade även litegranna för att känna av läget inför Söndag. Och det var väl inte världens mest klockrena pass, en del ryttarmissar som ledde till att några bommar föll. José var däremot fin, det gäller bara att jag sätter tryck i honom så att han inte blir tom, utan att han hela tiden balanserar upp sig själv och att jag känner ett stöd i handen som kommer bakifrån. Slarvar jag med det så blir det inte lika bra, även om han tar sig över. Han är duktig min lille prins, det är bara piloten som ska sköta sig också ;) 
 
Lambo var ett rent helvete. Den hästen ska inte få vila, det går inte! Första kvarten gick bra, men så är det som att det kokar över och det blir härdsmälta. Idag gick han fint tills han plötsligt stack ut genom ingången till ridhuset, helt oprovocerat. Hann inte ens reagera innan han var ute, jäkla häst, jag blir så himla besviken. Han försökte en gång till efter det, men då fick jag stopp. Han studsade även omkring och stegrade utan att jag kunde få någon som helst kontakt med honom. Efter det fick han jobba på ordentligt en bra stund innan jag gav mig. Innan vilan var han så himla fin, det är precis som att han glömt av ALLT på 7 dagar. Det är bara att backa tillbaka bandet och börja om på ruta ett, eller ja, inte riktigt ruta ett, men ruta fyra iallafall. Nä, ingen mer vila för Lambo... 
 
Sådana här pass med hästarna får mig bara att vilja bli bättre, jag ger mig FAN på att det ska bli bra. Det handlar bara om att jag måste bli skickligare som ryttare, även om Lambos problem inte beror på mig, så är det jag som måste bli bättre för att kunna bryta hans betéende. Nu har jag lagt upp en plan för hur hästarna ska ridas kommande månad. Känner mig galet motiverad! :D 
 
Dessa två alltså... Min kärlek till er testas verkligen dagar som dessa ;) 
 

Att köpa och sälja begagnat

Det är alltid en risk att köpa grejer begagnat över nätet, men även att sälja, och det har jag fått uppleva för första gången denna veckan. 
 
Jag är alltid ärlig i mina "affärer", jag vet själv att jag inte vinner något på att lura folk och det är ju framförallt för att man inte vill råka ut för det själv. Dessutom sprids rykten om opålitliga säljare väldigt fort, och jag köper och säljer en del över nätet så det är ju som att skjuta sig själv i foten. MEN hur man än försöker att vara ärlig och rak, så finns det dolda fällor där med. 
 
Som ni säkert sett så säljer jag ett par sprillans nya Kingsland ridbyxor. Jag fick dem av mamma som köpte dem till rabatterat pris någonstans, men de var för små och därför ville jag sälja dem. Lappar och allt satt kvar, och de var knappt använda. En tjej hörde av sig på facebook och var intresserad, och vi chattade lite. Hon frågade vad det var för modell, men det stod varken i ridbyxorna eller på lapparna så det kunde jag inte svara säkert på, något jag var tydlig med. Däremot hittade jag ett par extremt lika på nätet, och det enda som skiljde rent utséendemässigt var märket på rumpan, där var jag också tydlig. Tjejen var intresserad, och efter att hennes pengar kommit in på mitt konto så skickade jag iväg dem spårbart med Schenker. 
 
Efter några dagar hör tjejen av sig och är väldigt missnöjd, det var tydligen helt fel ridbyxor då de jag skickade enligt henne var vinterridbyxor. Detta var inget jag lagt märke till. Enligt mig är vinterridbyxor teddyfodrade och dessa var ett par vanliga ridbyxor, kanske att de var lite tjockare tyg, men vinterridbyxor - nä! Hur som helst ville hon att jag skulle köpa tillbaka ridbyxorna, men det ville jag inte. Dels för att jag inte har pengarna att lägga på det, och sedan tyckte jag inte att jag gjort något fel. Är man missnöjd med varan, ja men sälj den vidare då! 
 
Jag tyckte det var skittråkigt att det blivit ett sådant missförstånd, och erbjöd mig att hjälpa henne att sälja dem. Men då började hon hota med att "ta detta vidare" och liknande, och jag kan förstå att hon var missnöjd, men det var inte så att jag medvetet undanhöll informationen! Trots att jag erbjöd mig att sälja dem åt henne så slutade det med att hon kallade mig för barnunge och blockade mig. Väldigt tråkigt slut, och jag mådde på allvar riktigt kasst hela dagen. Jag vill verkligen INTE sätta någon i skiten, jag vinner liksom inget på det, och på något vänster så lyckades det ändå bli såhär fel. :( 
 
Jaja, det är inte mycket att göra just nu ändå. Jag har inte gjort något fel.... :/ 
 
Har ni råkat ut för något liknande? Och tycker ni att jag gjorde fel som inte köpte tillbaka byxorna?

Finns inte 5 minuter

Hej på er, och sorry att jag inte skrivit på några dagar, men jag har verkligen fullt upp! 

Jag är hemma runt 10 på kvällen varje dag, jobbar mycket och är i stallet länge. Dessutom tränar jag fotboll på tisdagar, torsdagar och lördagar, så ska jag hinna äta och sova med så får jag prioritera bort något, och då blir det bloggen. 

För att ni ändå ska få ett hum om hur veckan sett ut hittills så slänger jag upp hästarnas veckoschema! 

Måndag
José: Skrittrunda, 40 min
Lambo: Skrittrunda 20 min + jogg i ridhuset. 

Tisdag 
José: Trim i ridhuset
Lambo: Markarbete i ridhuset

Onsdag
José: Hoppträning
Lambo: Hoppträning

Torsdag
José: Uteritt
Lambo: Skrittrunda plus ridhuset

Fredag
José: Markarbete 
Lambo: Markarbete

Lördag
José: Uteritt plus ev. Trim
Lambo: Uteritt plus Markarbete 

Söndag 
José: Pay & Jump
Lambo: Markarbete 
Idag:

- Leka kamikazepilot på Lambo som ska sättas igång efter en veckas vila.

- Rida ut José

- Lastträna José

Där har vi det! Hörs sen ;)
Lasttränat!

José har tidigare nästan bara åkt hästbuss, därav är han ovan vid transport. Eftersom vi bestämt oss för att inte köpa en b-kortsbuss så måste vi börja lasträna honom på transport.
 
Innan har han totalvägrat a´la åsna style och bara varit extremt envis. Han är inte rädd för transporten, han vill inte bara. Vi lastade honom senast när vi hämtade honom, och då var det på buss. Då krånglade han också och protesterade i form utav stegringar och kickar mot spö. Efter lite fjäsk så gick han på, men det tog sin tid... 
 
Idag var jag däremot väldigt förberedd. Jag hade en plan i huvudet på hur det hela skulle gå till, och eftersom jag vet att han inte är rädd för att lastas så visste jag att jag an gå på honom ganska tufft. Inte genom att vara elak, men tydlig. 
 
Vi körde in transporten i ridhuset och satte upp två hinder på varsin sida om lämmen som lite inramning. Mamma skulle leda på honom och jag skulle följa bakom med dressyrspöet. José hade träns på sig, och vi hade ett långt grimskaft ifall han skulle ställa sig upp. Mamma och jag var utrustade med hjälm, stålhätteskor och handskar. Vi var helt redo för att ta en fight OM det skulle behövas. Ut i ridhuset hade jag med mig både långpisken (ifall han skulle kicka efter dressyrspöet, då ville jag komma längre ifrån) samt en longerlina. Fram i transporten hade vi en hink med massa gött, morötter och müsli. 
 
 
Jaha, hur gick det nu då? Jag hade bestämt mig redan innan att han får två försök innan jag går på honom. Backar han på andra försöket så är det en smätt med dressyrspöet som gäller. Minsta steg bakåt så får han sig ett pet OCH en smackning. Det är jätteviktigt att inte bara slå, utan det där obehagliga måste kopplas ihop med något, och då är smackningar perfekta! Han blev lite förvånad att jag sa till honom på skarpen direkt, och förstod snabbt att det inte var någon idé att bråka. Jag har ju märkt i ridningen att det räcker att vara konsekvent och kräva lite utav honom så slutar han fjolla för diverse grejer, annars hade jag inte gått på honom som jag gjorde idag. Det räckte med att jag gick på med spöet + smack 4 gånger så fort han tog ett steg bakåt, och sedan gick han raka vägen in och ställde sig som ett litet ljus. :)
 
Första gången han gick in stängde vi inte bakom honom. Han fick stå där en liten stund och fick lite godis, och sedan backade vi ut honom och gick på en gång till. Denna gången så räckte det med ett enda smack när han tvekade för att han skulle gå på. Vi backade ut igen och gick på och denna gången gick han rätt på, jag sa inte ett ord! Då stängde vi om honom och lät honom stå och käka ur hinken med godis en stund. Vi berömde honom så fort han gjorde rätt! Väl i transporten stod han som ett ljus, helt blickstilla. Även när vi fällde ner lämmen, och tog bort bommen så tog han inte ett steg bakåt försen mamma bad honom. Jag kunde stå och klappa honom på rumpan med bommen nere en bra stund. Ingen panik här inte, och även ett bevis på att han inte är rädd. 
 
Är riktigt nöjd med att det gick såhär bra första gången! Det tog max en kvart, och han skötte sig jättebra. Jag är nöjd över att vi valde rätt taktik, att börja mesa och locka på honom med godis och annat tror jag inte på, utan det handlar bara om att hästen ska lyda från marken och att man är konsekvent, det är det språket de förstår. En tillrättavisning ska ske direkt när hästen börjar luta bakåt eller backar så att den kopplar ihop backningen med spöet och smackningen. Och sedan massa beröm när hästen gör rätt! :D Nu ska jag träna lite mer i veckan, hoppas det går lika bra! 
 
 
 
 

RSS 2.0