Illa!

Vad säger ni om jag säger: Nationella prov, fotbollssäsongen har dragit igång och i hästvärlden händer MYCKET.

Kan vi säg att vi hörs mer på onsdag? :)


Pompay till salu!

 
"Pompay är en welsh cob hingst godkänd för avel f.04 e Leyeswick Dai - Lyfni Erin. Han är 148cm, slutmättes våren 2012. Detta är en ponny som har sina absolut bästa år framför sig."
 
Läs mer HÄR 
 
 

Inför GHS 2013


Ja men dåså, då var vi äntligen här! Som jag längtat. Imorgon går jag med Becky, men min hästklass, Nico, Madde och hel del fler som jag känner kommer vara där. Gött :D 
 
Inköpslista - måsten
- Ridhandskar (ett par blåa och ett par svarta) 
- Ridtäcke (ull helst) 
- Tunn långärmad ridtröja. 
- Sporrar med trissa 
- Nytt spö 
- Hackamore + rem som gör så att sidostyckena inte åker in i ögonen. 
- Nya KL strumpor 
 
Inköpslista - övrigt 
- Ny kavaj (marinblå, ska byta färg) 
- Nya vardagsridbyxor, tunna 
- Snyggt täcke till storhäst (wie) '
- Schabrak + huva (kan bli några stycken hehe) 
 
Korta listor, men om jag känner mig själv rätt så lär det bli en hel del köp till ;) 
 
 
Förra årets inköp! 
 
 

Back in business

Hello!
Ni anar inte hur svårt det var att lämna min varma goa säng i morses för att bege mig till skolan - för första gången på tre veckor. Rätt tufft... 
 
Skoldagen i sig var väl helt okej, hade mycket hellre varit kvar nere i Munka, men nu är det som det är. Bara 6 veckor till sommarlov, det går FORT.  :D 
 
Finns egentligen inte så mycket att skriva om just nu. Pompay hämtar vi imorgon, och nästa tävling är inplanerad 1 maj, hoppas att han har vilat sig i form nu och är lite mer tänd än vad han var i Ljungby. Vi åker iallafall till Nordhalland och hoppar Lb+ och La. Ulf bygger, så det gillar vi :) 
 
Och just det, GHS på onsdag, gissa vem som är taggad på att shoppaaa? Jag. Speciellt utav en liten anledning som heter storhäst... ;) Slänger in ett inlägg sedan om lite "måsten" som ska handlas in under dessa 5 dagar. Har biljett till hela onsdag, och hela söndag, men det blir ju alltid några fler dagar. Hehe ;) 
 
Sommaaaar <3 
 
 
 
 

Sista dagen!

 
Hello! 
Sitter just nu och pausar lite mellan ridpassen. Gött! Lotta åkte till Irland för 2 timmar sedan, så jag har kunnat välja lite bland hästarna. Kul att hon litar på mig så pass mycket att hon släpper mig helt själv med hästarna, de är så himlahimla fina, men otroligt skarpa. Valde att sitta på de tre jag ridit mest, Melka, Dumle och Fabio. Ni som följt på Insta vet vilka det är. 
 
Red Fabio nu innan lunch, han skötte sig. Lite spänd i och med all blåst - blåser som f*n här i Skåne! Det är ju så jäkla öppet landskap, kommer efter dessa praktikveckorna tycka att blåsten hemma är en piss i havet. Skönt på ett sätt ;) 
 
Nä, nu ska jag dra mig ut, mamma skulle komma och kika lite innan vi drar hem, så förhoppningsvis får ni lite bilder, kanske film med. Vi får se helt enkelt! 
 
Adios! 

Dagens outfit!

Hello, tänkte bara dela med mig av min outfit idag. Snällt va? ;)

|Tischa (yes, red i t-shirt idag!): Kingsland | Ridbyxor: Köpta på Börjes (rekommenderas!)|


Another day

 
Hejsan svejsan! Nu ligger jag i sängen, det har varit full rulle hela dagen, är ganska trött! 
 
Red ioförsig bara två hästar idag, men var trött i kroppen redan i morses, inte bra att börja på minus liksom. Det blir inte bra i slutet, hehe. Fick även idag sitta på Melka, som på två pass fått mig att känna hur det ska kännas. Med Lottas hjälp har jag hittat väldigt mycket ny ridning som kommer att göra stor skillnad när det väl sitter. Red även Dumle, som vi också klippte klart idag. Han var lite kinkig när vi skulle ta benen igår, så vi lämnade de tills idag. Fick bremsa, men han blev fin iallafall! Stor häst i ridningen, liten fuskare som gärna kröker lite på nacken och ser sådär "käck" ut. Fick tänka mycket på att flytta fram händerna och be om en lite högre form, dock utan samling. 
 
Vi stack till Helsinborg och kollade bio på kvällen, Trollkarlen från OZ blev det, mysig film! :D 
 
Nu ska jag kolla senaste avsnittet av Arrow, sedan är det dags att nana. 
 
<3

Bra dag!

 
Haha, orkar inte att mitt "On my way" inlägg lades in ca 7 timmar för sent? Jaja, framme är jag iallafall, det var jag kl 09:40 imorses. 
 
Eftersom jag inte berättat så mycket om vad jag gör här, så kan jag dra de dagliga rutinerna som jag utför. Lotta mockar. :) 
 
- Morgonfodring, mellan 07:30-08:00 
- Sätta på täcken
- Släppa ut
- Blöta betfor + göra rent betfor hinkarna
- Byta vatten i alla hinkar, inne och ute. 
- Packa morgon och kvällshö
- Lägga in middagshö i boxarna
- Halma där det behövs. 
- Sopa
- Placera ut höpåsarna vid boxarna 
- Insläpp 18:00 ungefär, vissa hästar går in tidigare. 
- Kvällsfodring 20:00 
 
Detta är sådant som står spikat varje dag, dagliga rutiner helt enkelt! Sedan rider vi, longerar, tvättar hästar, klipper hästar, hovis, veterinär osv osv. 
 
Idag fick jag rida Melka, Lottas svårklass häst som hon är delägare i tillsammans med Ulf. Melka har varit lite krasslig, så detta var första gången hon var ute på en vecka. Alltså blev det inget jättekrävande pass, joggade igång lite och rullade bara på i galoppen. Supergo häst! Lär mig så sjukt mycket här, speciellt i och med att jag får sitta på så fina hästar. Tror att jag ändrat min ridstil en hel del, har iallafall fått en helt ny känsla. Fräckt! 
 
Efter det longerade jag Dumle med Pessoaselen, det gick hel okej! Han slappnade av stundtals men var annars ganska spänd.  
 
Puss haj 
 
(BRA LÅT :O) 
 

On my way

Då tar jag mig återigen neråt i landet för en praktikvecka i Munka-Ljungby.

Ska försöka uppdatera lite bättre denna veckan, förra veckan var inte så jätte händelserik då många av hästarna har varit lite förkylda, och därför vilat. Har ridit två stycken än så länge, en 4 åring och en 5 åring, kalasfina.

Vi hörs ikväll eller imorgon, ska försöka ta lite bilder med :) Här har ni en på fina "Ally"


Nya stövlar!

 
Hade nästan glömt bort att berätta om mitt och mammas "snabbstopp" på Börjes i måndags. Kom på när vi var på väg ner mot Skåne att jag glömt mina stallskor, så behövde köpa ett par. Stannade då på Börjes! 
 
Tja, förutom ett par riktigt snygga bruna jodhpurs skor, blev det också ett par superfina Cavallostövlar, kortärmad Pikeur tävlingstopp , nya ridbrallor och ett par stövelsträckare. Tack Mammi! :D <3 
 
"Cavallo polar jump"
 
 

Hejsan svejsan

 
Jag lever och mår bra, lite trött, men vafan. 
 
Är nu inne på tredje dagen på min praktik plats nere i Munka. Kom ner ganska sent i måndags, så första riktiga dagen var väl egentligen igår! 
 
Vad får jag göra då? De dagliga rutinerna, dvs: Morgonfodring, kvällsfodring etc. Även stallskötsel som sopning, packa hö, göra foderhinkar, fylla på vatten i boxar och i hagar osv. Har inte behövt att mocka än, utan det gör Lotta och så sköter jag det andra. Flyter på väldigt bra! Sedan har jag fått rida, har än så länge fått rida "Winnie" och "Blixten" (bilder: Se instagram, fannykargede). Winnie ett 4 årigt sto, superfin! Och Blixten, 5 åring som ska matchas mot Falsterbo. Har på 2,5 dagar lärt mig mycket, väldigt mycket om framförallt unghäst ridning, men också sådant som jag kommer ta med mig till de äldre hästarna och framförallt väldigt mycket jag måste tänka på i min egen ridning. 
 
Bor tillsammans med familjen i deras hus på gården, så himla trevliga och varma människor. Trivs jättebra! Nu ska jag försöka få lite plugg gjort, jajamän, inte fan tycker lärarna att vi ska slippa det... 
 
Som sagt, Instagram rekommenderar jag stark om ni vill ha bättre koll! :) 

Påväg!

Nu lämnar jag Bollebygd i två veckor för att praktisera nere i Munka-Ljungby hos Lotta Wallin. Ska bli så jäkla roligt!

Är nog första gången jag är borta så länge helt själv, både nervöst och roligt. Vet inte hur mycket jag kommer uppdatera bloggen, vet ju inte riktigt hur mina dagar ser ut och hur trött jag kommer att vara, haha.

Rekommenderar er att följa min Instagram (fannykargede heter jag där) om ni är nyfikna på vad jag hittar på om dagarna nu dessa veckor. Blir mer uppdatering där (enklare att uppdatera).


En lycklig ponny


Grisen flyttar hem till Härryda under de veckor jag är på praktik! Idag körde vi dit honom efter meetinget. Glad och nöjd ponny fick inta sin hage och barndomskompisen Pegasus var inte sen med att leta sig in. Verkade dock som att det gick bra, härligt för grisen som annars alltid går själv ;)


Godmorgon från Ljungby


Tidig start idag! Blir en La :)


Dagens resultat (MSV B DEBUT)

 
|LA - 110| A:0/A:0 | 10 fel | 
Han kändes bättre på framridningen idag, mycket bättre! Lite stark i munnen, ville inte riktigt acceptera bettet, men det fick jag försöka ignorera. Får ett stopp på en oxer mitt i en svår linje. Var för upphakad på att det var 5 lite tillbaka galoppsprång, och red inte på känslan. Skulle tryckt på lite i landningen, så hade han hoppat som ingenting. Nu blev det 5,5 galoppsprång istället. Får ett pet på trippeln med, han går ner lite på bakbommen, hade lite dåligt grundtempo, han behöver mer fart på större längdhinder.Plus tidsfel, resten kändes bra! 
 
 
|MSV B - 120cm | A:0 | Ute |
Nu får ni inte dömma ritten efter resultatet allt för mycket, för detta har hittils varit min bästa ritt under detta meeting. Han var lite ofokuserad på framridningen, och vi lämnade framhoppningen med en krasch rakt in i oxern som sista språng. Bara att bita ihop och ta ett hinder i taget. 
 
På banan fick jag vara ganska "övertygande". Han har ju inte varit klockren denna helgen och har stoppat mycket mer än vanligt. Så ja, det var nödvändigt. Alla hinder fram till hinder nummer 7 går alldeles utmärkt. Inte i en bom! Men sedan är det en maxad trippelbarr på tur. Och eftersom han inte riktigt räckte till i förra klassen, och denna trippeln var rätt stor, så skyggar han någon meter innan. Så där tar debuten stopp, men hindrena innan det var han super! :D 
 

Medelsvår next up!

Trots 10 fel i LAn i morses så gör vi ett försök i MSV. Ett hinder i taget.

Fick ett tidigt stopp förut, kom dumt på ett hinder i en svår linje, efter det flöt allt på men fick ett nerslag på trippeln. Annars kändes han bättre idag, mycket bättre! Jag fick även rida på tuffare än vanligt, men är det vad som krävs så är de det.

Hörs sen!


Dagens resultat!

 
Hoppade som sagt en LA idag, och resultat blev väl inte riktigt som jag tänkt. 
 
| La - 110cm | A:0 | ute | 
Var supertaggad till denna klassen! Banan var RIKTIGT rolig och för en gångs skull passade svängarna mig och Pompe! Så vi hade en bra chans på placering om jag spelade alla kort rätt. Bestämde för mig själv under bangången, att känns han bra på ettan-trean så satsar jag. Har inte ridit mot klockan än i år, så det skulle bli riktigt roligt! 
 
Han var seg och slapp på både framridning och framhoppning. Vanligtvis tänder han till lite på framhoppningen, men inte idag... Saknade även framåtbjudning på banan, då han brukar vara lite taggad åtminstone, men inte idag. Jaja, inte mycket att göra kan omöjligt tvinga fram framåtbjudning, det var bara att rida på det som gick. 
 
Kommer igång okej, lite segt över ettan, kort över tvåan (bra iosf eftersom han tände till lite), trean bra, snävar till 4a-b. Lite stort för honom ut - något som återigen bevisar att framåtbjudningen inte fanns där, inte överhuvudtaget. Därefter snävt mot femman, som jag kommer bra på, men stopp där. Kanske slappnade av en millisekund tidigt, skitsamma. Kommer igen, och där förstår jag faktiskt inte stoppet alls. Kommer över på tredje försöket, och satan vad han tar i då. 
 
Antagligen var han trött efter resan ner, tog ändå 2,5 h och jag tror det tar mer än vad man tror. Dessutom hann jag inte få tränset av honom innan han drack upp HELA hinken med vatten direkt efter starten. Jaja, bara att komma igen! Är nöjd med de språng jag fick och över min ridning, jag red snygga omhoppningssvängar, och sedan att han inte var med på noterna är ju en annan sak. Man måste ju testa lite, annars är det ingen idé att tävla! ;) 
 
 
Imorgon börjar vi med en LA, och efter lite råd från Ulf så rider jag inte mot någon klocka, bara på hindrena. Ett i taget, så som jag gjort tidigare i år. Verkar ju vara det som fungerar just nu. Känns LAn bra går jag in och testar MSV. Var egentligen inte meningen att jag skulle hoppa två klasser imorgon även om jag var anmäld, utan skulle utefter resultat idag välja klass. Dålig start idag = LA, bra start = MSV. Men eftersom han ändå kändes bra trots latheten så testar vi.
 
 Natti! 
 
 

Framme!

Pompe känner sig som hemma!


On our way

Är strax framme i Ljungby, har 20 minuter kvar, Pompe har stått som ett ljus där bak.

Kom på efter 20 minuters bilfärd att jag glömt min kavaj (!). Fick vända hem och hämta den. Lika bra! Nu är vi iallafall snart där. Ska försöka hålla en schysst update till ikväll, både systemkameran och datorn är med.

Kram!


Inte riktigt som planerat

 
Hello! Min dag blev inte riktigt så som jag hade tänkt mig. För det första hade jag och Becky strulat till det med tid för fotograferingen, så ingen kunde den tid som den andra. Så är det ibland, typiskt mig och Becky dock. ;) 
 
På förmiddagen tvättade och grejade jag lite hemma, himla duktigt. Skrev även klart mitt CV, printade ut det och stack iväg och lämnade det till en restaurang här i bygden, Nu håller vi tummarna för att jag får ett sommarjobb där (inte alls sent ute eller så...). Packat som en galning har gjort också, ridit, övningskört, kollat match med pappa och ja, det var min dag. 
 
Lyckades smart som jag är, att putsa sadeln innan jag ridit. Jävligt genomtänkt! Var inte jättesugen på att sätta mig i en infettad sadel, så det blev att rida i dressyrsadeln, utan stigbyglar. Har bara ett par stigläder för tillfället (derssyr dessutom så de är rejält långa). Har inte riktigt kommit ihåg att köpa nya, får göra det under GHS eller något. Ridpasset  var väl 40 minuter långt, red ut en sväng i början och jobbade sedan i paddocken en stund. Mest för att känna av litegrann, lite start och stopp etc för att få honom lite "på tårna".
 
Han är allra mest fokuserad på Vannie som brunstar som tusan just nu, jag hoppas att han släpper lite av hingstigheten uppe i Ljungby, han brukar vara bättre på tävling. Just nu är han helt hysterisk, hanterbar med SÅ jobbig. Så fort han ser en häst genom fönstret inne i stallgången gnäggar han som om han inte sett en häst på 40 år, och står Vannie inne samtidigt befinner han sig mer på två ben än fyra. Suck! Tur han är söt ;) 
 
Tidig uppstining imorgon, vill vara framme i Ljungby i god tid, så vi åker från Bollebygd 06:30. Kanske dags att gå och lägga sig ;) Natti! 
 

Torsdag

 
Hejsan! Kan väl inleda detta inlägget med att berätta om gårdagens hoppträning! :) 
 
Vi började passet med att jobba på en mindre 4-kant, red nogranna hörnpasseringar och vi skulle framförallt rida med en buren hand. Vi red först på detta viset i skritt, och sedan i trav. Man skulle variera stegländen i traven genom att flytta fram och tillbaka handen, något som faktiskt gick och kändes riktigt bra! Vi gjorde sedan likadant i galopp innan vi gick på själva hoppningen. 
 
Efter att ha hoppat fram lite, så hoppade vi en bana där vi skulle lägga fram händerna och ha en lite större galopp, eller ta tillbaka händerna och ha en kortare (fortfarande burna händer). Vi gjorde olika efter varje hinder, så det blev lite att komma ihåg och tänka på. Banan låg väl kanske i genomsnitt på 110, och sista hindret låg på 135. :) Pompe kändes bra, inte allt för bra dock, men det är på ett sätt bra att han inte gör det heller. Han gjorde vad han skulle igår, men saknade lite eget driv. Jag slarvade och gjorde lite för stora fel, men det är bra att det inte är en klockren träning innan tävling, slappnar lätt av för mycket då. 
 
 
Idag är det packning på schemat! Har lite halvt panik eftersom jag måste packa inför min praktik också. Det löser sig nog ;) Har även lite att göra i stallet, packade näsan allt hö som ska med imorgon, men har rätt mycket kvar att göra. I eftermiddag ska Becky fota mig och Grisen, kommer bli awesome! 
 
Nu måste jag göra något vettigare än att blogga, haha! Hej så länge ;) 

"Du har för höga krav på dig själv"

 
Detta är något jag ofta får höra, från alla möjliga, även Ulf. Och jag har funderat lite över det, och kommit fram till en sak - jag är illa tvungen. 
 
När man sitter på en ponny som kräver att man gör rätt till 99,9%, som inte själv bjuder en millimeter, då är man tvungen att sätta krav på sig själv. Jag kan inte nöja mig med att rida halvdant på en linje, för då hoppar han inte. Det märks direkt på resultaten när jag är fokuserad, eller trött. Så fort jag gör minsta fel, och vi inte kommer bra på ett hinder, då passar det inte heller Pompay att hoppa. Och vill jag ha mina bra rundor, så krävs det att jag på träning pressar mig själv till max och verkligen förbättrar mig själv hela tiden. 
 
Sedan ska man såklart kunna vara nöjd, och jag är oftast nöjd med hoppträningar och tävlingar, och jag är framförallt ofta väldigt nöjd med Pompay! Men när det kommer till min egen prestation så är det ofta något som jag inte är nöjd med. Det gäller att vara realistisk och kunna se sina styrkor och svagheter, gör man inte det så utvecklas man heller inte. 
 
Som slutkläm på detta ganska korta inlägg, så vill jag på peka för alla som sitter och tänker "men hallå! Krävs inte 99,9% ridning på alla hästar? Ingen häst är väl gratis?". Och på det kan jag ju säga såhär, att jo, det finns det. Kolla på Sessan! Visst, är jag inte alert så är väl det värsta som händer ett pet - men hon hoppar ALLTID. Jag snackar om att överhuvudtaget ta sig över hindrena, och där finns det hästar som är 100 gånger enklare än Pompay. Och vissa hästar är så pass duktiga och motiverade själva, att man som ryttare kan ge dem ett större ansvar. Är det inte det alla suktar efter? 
 
 

100% fokus på min stjärna

 
Efter att det strulat till sig några gånger nu när jag varit på vippen att få hem en storhäst, så har jag och mamma bestämt oss för att lägga storhäst letandet helt på hyllan ett tag nu, och lägga all fokus på Pompe. 
 
Är det inte det ena, så är de det andra och det känns som att det hela tiden är något/någon som ska motarbeta och sätta käppar i hjulet. Så är det, och det är så många gånger varje vecka jag önskar att jag hade ett eget stall där jag slapp rätta mig efter alla andra hela tiden, det är tröttsamt. Nu är det som det är, och jag får inte glömma att jag sitter på stallets finaste häst som jag älskar grymt mycket! 
 
Idag red jag först ut en sväng med Madde och en väldigt brunstig Vannie. Red därefter ett kort pass i paddocken, mest för att mjuka upp lite inför imorgon. Som jag trodde så bet han sig fast lite i vänstersidan och ville inte riktigt ställa igenom. Med lite konsekvent ridning i båda varv så släppte det allt eftersom, trixet är inte att jobba med det för mycket, eller börja rycka i den tygel som hästen biter fast lite i. Utan för mig i detta läget är det att rida på exakt samma sätt i båda varv, tillslut lossar det. Kommer givetvis få jobba på samma sätt imorgon, men förhoppningsvis tar det inte lika lång tid ;) 
 
Lät även, som ni såg, Pompe gå utan täcke en liten stund. Han utnyttjade såklart detta och rullade sig, årets första rull utan täcke! Såg rätt gött ut ;) Är lite försiktig med att plocka av täcket längre stunder än så länge. Framförallt med tanke på att han nyligen är behandlad, och de behandlade områdena ska inte bli kalla. Men 1-2 timmar mitt på dagen när solen ligger på - då kan jag inte med att ha täcket på. 
 
Imorgon kommer hovis och ger Pompay nya dojjer, sedan ska jag ev. rida Curre med beroende på hur Linn mår och på kvällen är det hoppträning. Inte så dumt, godnatt! 
 
 

Naken gris

:)


Vilket underlag föredrar ni att tävla på?

 
Grus, fiber, gräs, flis, flis/grus etc? 
 
Smaken är som baken och för mig beror det helt på vilken häst jag sitter på. Som Sessan till exempel, då spelade det inte så stor roll vilket underlag vi tävlade på. För Pompay är fibersand det absolut bästa! Sand, och då menar jag lös/djup sand gör att han får jobba som f*n med sina bakknän = mindre bra för honom, mer jobb för mig. 
 
Personligen är jag ett stort fan av fibersand, så länge det är vårdat och preppat på rätt sätt. Det ska låta lite om underlaget. Rankad två på min lista över favorit underlag är gräs, där vet man oftast vad man får. Det är oftast enklare att räkna ut hur underlaget man ska rida på är när det är gräs eller fibersand. Står det endast sand eller grus, så kan det antingen vara fast och fint som i paddocken i Bollebygd, eller löst och dammigt som i Nääs. Fibersand är fibersand, och är för det mesta bra. Gräs är alltid bra, är det blött får man bara rida på lite extra, men du vet på ett ungefär vad du får. 
 
Mina favoritklubbar att tävla hos är (underlagsmässigt): 
 
Inomhus:
Grevagården
Billdal
 
Utomhus
Bollebygd (faktiskt!, vid rätt prepp är det suveränt!)
Herrljunga (det gräset är så fint!) 
Åby (fibersand) 
 
Kommer inte på fler favoriter, och då menar jag de som jag verkligen, verkligen gillar. Denna lista kommer defenetivt fyllas på/bytas ut allt eftersom. Kul att uppdatera om några månader... 
 
Gammal bild från Herrljunga! 
 
 
 

Två år sedan

 
Idag, för EXAKT två år sedan, vann jag och Pompay vår första tävling tillsammans. Det var en 90cm runda i Himledalen, och vi vann med 6 sekunders försprång. Någon var lycklig! ;) 
 
 
 

Universeum!

 
Hejsan svejsan, idag har jag varit på Universeum, haha. Var där med min lilla kusin Leon som fyllde sju i fredags, och min present till honom var en dag på universeum. Hade iallafall jättemysigt! 
 
Pompay hade sin sista biolight dag idag. Skrittade på honom igår som ni säkert lade märke till, men idag vilade han. Imorgon kör vi igång som vanligt, och på onsdag är det hoppträning!
 
Längtar SÅHÄR mycket till Ljungby just nu, gaaah! Har dock lite problem med val av schabrak att ta med, tycker att alla mina är fula. Någon behöver göra av med litegranna så att man kan köpa nytt på GHS... 
 
Är för övrigt riktigt omotiverad att blogga just nu, men ni får försöka tåla det ett tag till, hittar nog lite motivation snart. :) 
 

RSS 2.0