Jahaja

Då vart det fredag igen! Ska tillbringa kvällen med mina fina vänner och kanske att jag drar in mot Borås senare ikväll. :)

Mina fina ska såklart ridas! Båda två ska ut och rejsa lite i skogen med båda. Fint väder och allt! :D

Som ni säkert märker så har jag inte så mycket tid för bloggen i och med att skolan dragit igång i 120 och mina dagar fylls av skola, ridning, plugg och fotboll. 4 saker som tyvärr ligger före bloggen på prioriteringslistan.

Ska självklart inte pausa eller något sådant dumt, men updaten kommer inte vara på samma nivå. Hoppas ni förstår! :)


Markarbete/dressyr @ skolan (BFK)

 
Hade med mig Grisen till skolan idag! Haha. ;)
 
Pompe lastade vi alltså på vid åtta i morse och så hade jag med honom på en markarbetesträning, lite mer åt dressyrhållet.
 
Det är nyttigt att ha med honom på träning m
ed flera okänd ponnyer, "ny" plats osv. Speciellt inför Ängla är det ju extra bra att ha med honom till BFK, hehe. Han går nästan aldrig bra där... Idag var han däremot fin och jag är riktigt nöjd. Han var lite seg, som han även var igår, men det gick trots det väldigt bra.
 
Vi red fram genom att jobba med halter och volter vid varje bokstav, efter det drog vi igång med en övning i trav där vi på långsidorna fick jobba lite självständigt och vid A och C skulle lägga volter och jobba med ställning och böjning. På ena volten låg även tre travbommar på böjt spår. Vi fortsatte på samma spår, men lade även till en volt i galopp vid A, och direkt därefter skulle vi lägga en 10m volt i trav med samma utgångspunkt.
 
Simpel träning, javisst! Men ibland är det bra att spåna det med. Kolla att gas och broms funkar, se till att han ställer igenom sig ordentligt och framförallt att ha någon på marken som rättar en. Otroligt nyttigt! Han var mjuk och fin, låg kvar i låg form över travbommarna och lyssnade helt okej för skänkeln. Var lite platt i galoppen, men fick en lite rundare på slutet. Sedan lägger han huvudet snett i vänstervarvet och vill inte riktigt ställa sig utan gåt hellre åt höger. Jobbade mycket med öppna och att flytta in bogen så tillslut släppte det och han kändes relativt bra.
 
Nöjd iallafall, fina pjinsen! <3
 
 

Gårdagens hoppträning!

 
Hoppade med Pompe igår! Vi var i det stora ridhuset och trände på långa distanser, trekombination och lite annat roligt.
 
Började med att rida fram. Vi gjorde lite övergångar och fick i övergångarna blunda. Hästarna blev omdelbart mer framåt och vi mer avslappnade, eftersom man slappnar av när man blundar. Lite "aha" upplevelse över det hela. Jag fick även träna på min vänsterhand som gärna dippar då och då. Men det blev helt klart bra i slutet!
 
Efter det hoppade vi som på en åttvolt över två låga hinder. (Se skissen längst ner) och syftet var att träna att rida på långa distanse och hitta avstånd. Lite svårare än man tror och speciellt med Pompay har jag tyckt att det vart lite jobbigt, igår var det mycket bättre och det kändes bra! 
 
Vi red även över tre upphöjda bommar med 6m mellanrum. Vi skulle vara i samma position med sitsen och hålla samma jämna galopp över, nyttigt! Fick sätta ihop Pompe litegranna men vi fick ett fint flyt! Hoppade även trekombin som bestod utav räcke-oxer-räcke. Det knixiga var att avståndet mellan A & B var kortare än var det var från B till C. Så man fick hålla om och nästan trycka på lite över oxern för att komma bra och inte bli för flack mot C.
 
I slutet satte vi ihop allting till en liten minibana på ca 110cm. Jag var inte helnöjd med trekombin och på räckena höll jag lite för stumt, så jag red om några gånger. I slutet kändes det dock kanon och trekombin var äckligt bra. AWESOME! :D
 
 

Tredelat eggbett + Sessan?

 
Min tävlingsplanering blev helt uppfuckad nu när Grevagården ställde in sitt derby... KUL! Ingen mer LA start innan DM med andra ord. Istället blir det LB x 4 på Söndag med Pompay och Sessan.
 
MEN det var inte det som detta inlägget skulle handla om, utan det ska handla om Princess minus ett pelham. De ni! Hon har ju tävlats och hopptränats på Pelham nu sedan April, endast i samråd med kunniga samt Ulf för att gynna hennes utbildning då hon i början tog bettet och stack mot allt som liknade hinder. Nu, när hon skapat sig lite rutin och vett i skallen så börjar hon sakta men säkert ta det lugnt och fint, även i hoppningen!
 
Nu i helgen när vi var på Åby och tävlade, behövde jag knappt ta i henne överhuvudtaget. Hon lyssnade superfint för säte och röst och i LAn var hon helt amazing. Jämn och fin och enda gången jag verkligen tog i henne var mot sista hindret, ett maxat rättuppstående som även var ett typiskt "rivhinder". Bara en halvhalt innan anridningen liksom... ;)  Hur som helst så har jag ju endast ridit på novabettet nu i 4 veckor, och bara haft pelhamet vid två tillfällen. Hopptränade även 1m bana med novabettet - och det gick bra!
 
Nu har jag alltså beslutat att starta henne i åtminstone första klassen på ett tredelat eggbett. Liiiite skarpare än novabettet men fortfarande oerhört snällt. Funkar det inte, så funkar det inte och då åker pelhamet på i andra klassen! Men det känns som rätt tillfälle på Söndag iallafall, hemmabana och låg höjd. Perfekt för en galen ponni! ;)
 

Aldrig sprungit så fort

Yeeees! Go känsla att ge allt för att hinna fram till bussen, och komma millisekunden innan den går, magiskt. Haha!

Är ioförsig van, brukar vara rätt seg på morgonen och kommer alltid till bussen precis innan den går. Nu var det dock annorlunda, sprang som Bolt för att hinna med. Brukar annars ta det ganska lugnt trots att jag vet att jag är sen... Kom in i bussen helt flåsig och fräsch, men fan vad värt det var!

Nu får jag hela 1,5 timma på mig att rida, äta, byta om x 2 och ta mig till träningen. Går nog bra... :)

Lägg den!


Säkerhetsväst efter 18?

 
Något jag har börjat grunna lite på är det här med säkerhetsväst efter att jag fyllt 18.
 
Eftersom jag ridit med väst i stort sett hela mitt liv är det inget jag ser som ett förhinder. Personligen tycker jag att det är snyggare utan, helt klart! Men säkerhet och hälsa går före alla gånger, skulle inte vara så kul att bryta revben för att vara snygg... Enda gångerna jag inte har väst är när jag rider dressyr eller rider ut. Vet egentligen inte varför, med tanke på att man är ganska utsatt när man rider ut. Men har alltid gjort så och kommer nog alltid att göra - tyvärr. Klart något man kan ändra på, och som är värt att komma ihåg!
 
Dock kom jag att tänka på en sak (så läs nu!). Är det året man fyller 18 man får tävla utan väst, eller efter att man fyllt 19? Och om man får det efter 18, får man täva utan även på ponny? :)
 
Någon kanske vet nu på rak hand? Orkar inte gå igenom TR, hehe ;)
 

Ni skulle se mitt tempo!

 
Idag kan man nog säga att jag faktiskt haft min första riktiga skoldag, och jag är nog sjuk som säger det men det var KUL.
 
Fortfarande lite uppstart i några ämnen, men Biologin, Kemin, Matten, Engelskan och Naturkunskapen har dragit igång med grupparbeten och lite annat sköj. Faktum är att det är skönt att få lite struktur på det hela och verkligen få det som behöver göras framför sig. Alltid enklare då! ;) Ska inhandla lite nya skolgrejer med, block och kalendrar och sådant shit. (Glöm inte detta inlägget nu när jag berättar i höst hur sjukt jobbig skolan är, haha!)
 
Idag har jag haft lite smått och gott för mig. Började med att glömma plånkan på tåget... Som tur var så hade jag en kompis som skulle med till slutstationen så han tog med den. Peuh! Hela mitt liv ligger där i, typ. Nä men inte så kul att spärra alla kort, behövra beställa nytt leg, bankkort, matkort, busskort osv osv.
 
Jag provred även en superfin c-ponny idag, de ni! Jag tyckte nog att det gick bra för att vara första gången, sedan är man ju alltid lite extra passiv på nya hästar, men jag är nöjd och det var en rolig ponny. Sedan red jag såklart min egna lilla Sessa. Pompe vilade eftersom han skoddes. :) Nu har jag avklarat lite plugg och lyssnar på go musik, härligt trött i kroppen med. :D
 
JUST NU förbereder jag lite tidsinställt för imorgon, så häng kvar här, it's getting better!
 

Veckoplanering


Måndag
P: ut (lugn tur, nyskodd)
S: ut

Tisdag
P: ut
S: vila

Onsdag
P: hoppträning
S: paddocken

Torsdag
P: markarbete (skolan)
S: ut

Fredag
P: ut
S: vila

Lördag
P: tävling LB & LA
S: trimma

Söndag
P: tävling LB
S: tävling, LB & LB


Ingen ork/tid

Idag har det varit en massa saker, som ni säkert läst.

Hopplektionen för Linn gick bra, red ut båda mina underbaringar och avslutade denna veckan med en helt okej fotbollsträning. Knepigt väder har det varit med. Slapp regnet och sedan tittade solen fram framåt eftermiddagen.

Nu ska jag däcka, så får vi höras imorgon. Haaataaar att bloggen är så tråkig just nu, och ska verkligen försöka göra något åt detta.

Over and out!


Goodmorning

 
Hallååå
 
Vaknat upp med fula Becky jämte mig och vi har käkat frulle och tagit en lugn och go morgon. Vaknade utav åska och spöregn, bästa sättet att vakna på! Eller...?
 
Ska iallafall ha lite hoppning för Linn och Magic nu vid 12 uppe i ridhuset (som tur är). Ska bli roligt, de är så duktiga :D Sedan ska jag rida Pompay och Sessan och klockan 18:00 är det fotboll. Så ja, min dag lär gå fort, sedan är det dags för skola igen. Taggaaaaaa.
 
Equipe hade en fotograf på plats i fredags, så hoppas att de tog lite fina bilder på Sessan i LAn, jesus vad hon hoppade där. Om ni vet någon som fotat i fredags så hör av er direkt ;).
 
Nu ska jag dra mig mot ridhuset, vi hörs sen! <3
 
 
 
 
 

Sessan @ Åby horse shooow

 
Lite bilder från i fredags, fotade utav goa Tedde! Tackar :D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vad ska hända med Pompay?

"jag har en fråga :D sen när du inte får tävla ponny nåmer, ska pompay tillbaks till det där stuteriet, eller ska du ha kvar han? eller ska han säljas/lånas ut till någon annan ? :D"

Jadu! Det pendlar fram och tillbaka det där och jag tror inte riktigt vi vet själva. Men jag tror att han ska säljas om inte någon utav barnen ska ta över honom. Det får vi se, så är ni sugna på en snygg och grym ponny 2014 så ska ni inte tveka att höra av er då ;) 
 
 

Fångnacke

 
Fick frågan att skriva om hur man kan se om hästen har en fångnacke etc. Jag själv har varit med om fång ett antal gången, det var det som slutligen tog kål på min fina cponny Idefix för ett år sedan. Dock minns jag inte jättemycket men kan dela med mig lite utav vad jag vet, och vad som står på lite olika ställen på internet.
 
Fångnacke är något som man ofta kan upptäcka hos väldigt tjocka ponnyer/hästar som har eller är överviktiga. Även kallat späcknacke. Vissa jämför det även med hingstnacken, något som dock inte beror på samma sak. Hingstnacke = muskler, fång/späcknacke = fett.
 
Iallafall! Fångnacken är egentligen inget tecken på att ponnyn har fång, men det är heller inte bra att den har en fet nacke. En späcknacke (eller fetma på andra specifika ställen) beror snarare på att hästen till viss mån kan ha en rubbning av ämnesomsättningen eller att cellerna har utvecklat en okänslighet mot insulin. Sedan kan man i vissa fall koppla dessa IR hästar till fång, men det är fortfarande något man inte har bevisat. Att "bota" en IR häst tar lång tid och kräver en helt ny typ av foderstat. Det tar lång tid innan man ser en förändring.
 
Inget som har med späcknackar att göra är positvt, man ska i största mån undvika alla typer av fetma och övervikt då det aldrig leder till något bra. Sedan om det är fång eller något annat är ju inte det viktiga... Slänger in en bild på en ponny med sk. "fångnacke".
 
Såhär ser alltså en fångnacke ut, ganska extrem sådan. :) Bildkälla
 
 

Upp till er!

Idag ska ni få bestämma exakt vad jag ska skriva om! Ni får önska vad som helst och så skriver jag allt eftersom förslagen ramlar in.

Passa på nu att få ett inlägg om något ni verkligen vill läsa eller ha min åsikt om. Har trillat in lite önskemål titt som tätt de senaste veckorna men som jag inte hunnit ta tag i, alternativt glömt.

Kör bara!


Resultat 24/8

 
Hoppade somsagt Sessan idag, LB och LA! :)
 
LB | 90cm | bed A:0/A:0 | 0+0 fel och 4a!
Inte jättenöjd med rundan egentligen. Mycket av/på och inget flyt. Sessan gör sitt jobb och ja, omhoppningen blev inte helt som planerad. Dock räckte det till en 4e plats. Kingsland sponsrade så jag vann ett par nya KL socks, dock var de i stl 35 så jag gav bort dem. ;)
 
LA | 100cm | bed A:0 | 8 fel
Så jäkla nöjd med rundan! Okej, 8 fel är ju inte bra om man kollar i resultatlistan, men hon var helt klockren på banan. Det som föll var A och B i den första kombin. Kom lite fort och skulle ha satt ihop henne lite till. Jaja, helt okej då jag tar på mig felen eftersom jag vet att hon har svårt att få plats i kombinationerna. Skönt att det faktiskt kom där och ingen annanstans, eftersom det är just kombis vi måste fila på. Resten av banan SUVERÄNT, inte i en enda bom. Luftiga och fina språng med många centimeter tillgodo. LA är lekande lätt ;)
 
Bilder kommer imorgon eller något ;)
 
Kram!
 

Världens finaste Sessa

Hon skötte sig ooootroligt bra idag. Så jäkla fin att jag inte riktigt vet vad jag ska säga.

Ni får mer info och resultat senare :)


Tävlingsdax!

 
Hello! Medans en stor del utav er sitter i skolan och plågas är jag ledig. Sov till halv tio och ska bort till stallet och fixa Sessan om några minuter.
 
Idag ska vi alltså iväg till Åby och deras nya ridanläggning. Spännande! Fjärås anordnar och det är alltså ett tre dagars meeting. Jag kunde dock bara vara med idag,men jag klagar ju verkligen inte. Hoppar LB och LA idag, och det är första tävlingen sedan Varberg för mig och Sessan. Spännande! :D
 
Ni kan följa mig på equipe HÄR.
 
 
 

Det kan inte alltid gå bra - filmer från en sämre träning

 
Okej, detta är nog den sämsta träningen för mig detta året. Fick för mig att det är okej att åka häst, men det höll såklart inte Pompe med om. Suck! Blir så trött på mig själv i sådana här lägen, haha!
 
Om man bortser från stopp och rivningen, så är det fina rundor trots allt! Han hoppar fint och jag är nöjd med min sits och inverkan till en viss del då...  -.- Men som sagt, ibland dippar man lite och detta var ett sådant tillfälle. Ingens formlinje går spikrakt uppåt eller spikrakt framåt, nej den är som en jäkla berg och dalbana. Tur att man kan ha sådana här pass att lära sig på och gå vidare.
 
Bjuder på film utan musik, så kanske ni har turen att höra lite utav Ulfs coaching och mammas expertkommentarer. Älskar "Det där såg man!". Haha, tror inte det lilla mammi! ;)
 
 
 Bana, 110cm
 Minibana, 115-120cm
Linje, oxer-oxer, 120cm

Stor, brun och jävligt långsam

Haha, antar att rubriken beskriver passet ganska bra?

H E M S K T! Hästen hette Quick Jack men var långt ifrån Quick. Var som att sitta och skänkla på en betongvägg, noll gensvar. Istället tjurade den, kickade mot skänken och dök i formen. Usch :s.
Vi red lite skänkekvikningar och övergångar och jag tog mig igenom passet. Helt slut är jag iallafall nu...

Två ponnisar kvar och en fotbollsträning. Kör bara!


Lever livet på BFK

Hellooo!

Läget läget? Själv är det bra och jag käkar just nu lunch. På förmiddagen har vi haft lite hästkunskap. Vi skulle välja en häst och ta reda på så mycket som möjligt. Stam, exteriör, beteende, gångarter osv.

Nu ska vi ha lektion, dressyr står på schemat och jag ska rida någon stor brun sak. Vi får väl se hur det artar sig ;)


"Från klarhet till klarhet"

 
Japp, det var så Ulf beskrev träningen idag. Ingen bortkastad träning alls, fyfan vilken underbar ponny och tränare jag har. :')
 
Vi var i det lilla ridhuset (20x40m) eftersom det ösregnade och stora manegen var ockuperad av ridskolan. Dock inget att klaga på då vi passade på att träna en bana med korta svängar och lite sådant där. Skitbra!
 
Började lågt (70cm) över ett litet räcke på långsidan. Skulle bara vara stilla och svänga runt innerskänkeln och möta upp med yttertygeln litegrann. Inget småpillande eller halvhaltande. Något jag hade svårt för eftersom jag är så inne på det där med halvhalter, kontroll osv. Men såklart oerhört nyttigt för mig att rida på det här viset med! Tränade lite olika svängar och red även på en böjd linje. Först lågt, och på 110cm i slutet. Pompe gick som en klocka och vi red lugnt, nogrannt och fick mycket fint beröm från olika personer.
 
Avslutade med att hoppa ett räcke på 115cm på långsidan. En lång anridning och jag fick verkligen inte pilla, halvhalta eller hitta på något. Utan styra på, samma rytm och balans och en helt stilla hand med en något aktiv skänkel. Svårt enligt mig, för man vill gärna som ryttare ta tag lite tidigt och hålla på och greja, speciellt när det blir högre. Men jag höll mig kall, litade på Grisen och vi satte distansen helt perfekt och han sköt upp som en raket över räcket. Kom väldigt lugnt och fint, inte undertempo, men väldigt samlat. Satte det lika perfekt båda gångerna och han hoppade så jäkla fint. "Snart MSV" var det enda Ulf sa typ. U N D E R B A R känsla. <3
 
Extra kul att Catharina var där och kolla och fick se hur fin pompelompe blivit. Riktigt kul :D
 
 

Impulsiv hoppträning

Hej på er!

Som rubriken säger blir det hoppträning idag. Skulle inte varit med egentligen, men ångrade mig i sista minuten och anmälde mig ändå. Haha! Så jag ska alltså hoppa för Ulf idag med Pompay!

Sessan får jag se vad jag hittar på med, antagligen får hon vila annars blir det en liten uteritt. Regnet vräker bokstavligen ner så jag hoppas på att det avtar...

Jaja, vi hörs senare ikväll då jag antagligen kan bjuda på lite hoppträningsfilm, från senaste gången och kanske från idag.


Hallo reflexerna...

... Ni är INTE välkomna.....


Filmer från helgen

 
Fick dela upp filmerna i två, hoppas det är okej :/
 
 

Svar på kommentar!

 
"Måste bara fråga:) Pluggar du hemma, eller måste du pendla till Borås varje dag? Och vilket gymnasium går du på?:)"

Jag pluggar inte hemma, utan jag går på Realgymnasiet i Borås så jag pendlar varje dag. Dock är det bra bussförbindelse så jag är okej med det :)
 
Film från en lektion i skolan med en något övertaggad Mulle ;) Som tyvärr inte lever längre...
 
 

Godmorgon

Hello! Sitter just nu på tåget mot Borås. Idag har vi sk. Inriktningsdag vilket innebär att vi ska umgås ettor, tvåor och treor som har samma inriktning. Ska tydligen rida någon jäkla långritt..

Jaja, igår var ingen höjdardag... Spelade skitkasst på matchen, men det är skitsamma. Hände en jättehemsk grej som jag inte kan ta upp, men som jag mår dåligt över...


Utseénde VS Inverkan

 
Något som många gör är att haka upp sig på om det ser bra ut eller inte. Rider jag snyggt?
 
Man fastnar så lätt i det där: "Nu ska jag rida snyggt och prydligt så att det ser bra ut" och så blir man passiv och bryr sig för mycket om vad andra tycker och tänker och glömmer i många fall av att verkligen rida. Det är egentligen inte så svårt att rida snyggt. Tänka på att vara stilla med handen, stadig och stilla skänkel, lugnt överliv osv osv osv. Desto svårare att inverka OCH rida snyggt samtidigt. Det är få som klarar det, och de som gör det toppar såklart stilhoppnings resultatlistorna. För de får helt enkelt bäst rundor.
 
Vi andra som kanske inte gör det exakt lika bra, kanske får prioritera annat. Oftast rider man fint ändå, men att man kanske får inslag i ritten som gör att betyget dras ner för att man helt enkelt är tvungen att avvika från den stilrena linjen. Exempelvis när jag är tvungen att väcka Pompay lite mellan hindrena och därav ruckar det jäma tempot som önskas i en stilbedömning.
 
Jag gör hellre det än att få dåliga språng eller stopp, 1000 gånger hellre det. Inverkan är för mig prio ett, och gör jag det på ett snyggt sätt är det bonus. Jag skiter i om folk tycker att jag sparkar på Pompay, eller använder spöt "för mycket" (vilket jag inte gör). Jag gör det som jag anser vara bäst för stunden och vad som hjälper mig och Pompay att komma runt felfritt.
 
Man får tänka som Ulf sa till mig när jag klagade på min ridstil vid ett tillfälle i vintras. "För folk som kan denna sporten, så är inverkan bra mycket "snyggare" än en snygg sits". (Typ så sa han). Och ja, så är det nog, spelar ju ingen roll hur snyggt du rider om du lämnar banan med 12 fel.
 
Vad ska man säga då? "Jag red ju iallafall snyggt". Öh?
 

Veckoplanering

 
Måndag:
P: Vila
S: Skrittas 40min
 
Tisdag:
P: Ut
S: Dressyr
 
Onsdag:
P: Ut
S: Ut
 
Torsdag:
P: Skritta/vila
S: Trimma
 
Fredag:
P: Dressyr
S: Tävling, LB & LA
 
Lördag:
P: Dressyr/ut
S: Skritta
 
Söndag:
P: Skritta
S: Vila (provridning?)
 
 

Känns tungt

 
Jaha. Antar att det där med skolstart aldrig kommer bli roligt eller "skönt". Kul att träffa kompisarna? Vadå träffa kompisarna, dom träffar jag ofta på sommaren med. Det är ju inte så att vi är på olika kontinenter?
 
Nu i höst kör mitt NV spår igång, för er som inte vet vad det är, så är det en jobbig linje med jobbiga ämnen men som gynnar en i slutet - förhoppningsvis. Så ja, jag får helt enkelt kämpa mig igenom detta. Inte jättedriven, inte som man var i högstadiet utan nu vill jag bara bli klar. Känner mig galet positiv, ja jävlar... Är förbannat skoltrött och jag tänker inte hoppa på högskolan det första jag gör sedan efter gymnasiet, inte som det ser ut nu iallafall.
 
Det tråkigaste är att jag får mindre tid för ponnyerna. Det var inte så trixigt i våras med två ponnyer, men det blir nog tyvärr det nu till hösten eftersom mitt schema inte ser likadant ut. Är dock galet sugen på att komplettera med en till om Sessan nu säljs, har faktiskt fått två oilika erbjudanden redan som jag är lite sugen på. Men vi får väl se hur det känns och hur det går med hennes försäljning. Kan ju lika gärna ta ett år om det inte vill sig!
 
Nä, får se till att ha något att se fram emot varje helg så att tiden går lite fortare. Och gör jag mitt bästa i varje ämne så kommer det räcka gott och väl. Bara att bita ihop!
 
Sommar :')

Första skoldagen avklarad!

Den var inte så lång och inte speciellt krävande, haha! Har lite Goa åsiktsinlägg på G med. Vänta ni bara ;)


Sessan!

 
Sessan är en klippa! Skötte sig kanon idag, som alltid. :')
 
Tjejerna som provred var jätteduktiga och det såg och kändes bra! Förhoppningsvis ska de komma förbi en gång till och pröva, då på det vanliga bettet. Satte på pelhamet idag för jag visst inte riktigt hur mycket vi skulle hoppa eller så. Men de hoppade bara ett litet räcke och jag visade mest henne i markarbetet. Hoppa vet vi ju att hon kan ;) De hängde även med till stallet och såg hur hon skötte sig där, och hon är ju klockren så det finns inget för mig att klaga över. Fina ponnyn!
 
Tycker det där med provridningar är lite trixigt. Man själv vet inte vad ryttarna som provrider kan och det är lite svårt att veta exakt hur de vill ha det, vet ju själv hur blyg man kan vara. Dock är det roligt att visa upp en ponny, speciellt en så fin en som Sessan. Fina gångarter, bra huvud, bjudning och hoppkapacitet som kallas duga. Gick suveränt!
 
Jag är nöjd och hoppas att de är det med, för det såg fint ut iallafall. :)
 
 

Svar på kommentar :)

"Hej, det skulle vara roligt att veta varför du säljer sessan? det där om att hon hoppade runt och bockade osv, gör hon de så pass ofta att det blir jobbigt, tex varje ridpass? Tacksam för svar :D Hon är verkligen Suuuperfin!"

Hej! Det är inte jag som säljer Sessan utan det är hennes ägare. Jag har endast haft henne för försäljning/tillridning och nu är det helt enkelt läge att sälja henne. Det där med att hon har hoppat runt och bockat och sådant var endast ett problem i början när hon inte orkade att jobba och istället hittade andra vägar för att komma runt det jag bad henne om. Nu är hon starkare och orkar mycket mer, så det är verkligen inte därför! Nu gör hon det nästan aldrig, isåfall när man ber henne om något hon itne förstår. Då blir hon upprörd och kanske drar upp huvudet och trippar iväg lite. :)
 
Hoppas du är nöjd med svaret och är det något mer du undrar över så kan du bara kommentera.
 

En tävlingsdag 3

 
Direkt när jag kommer ut från banan så hoppar jag av honom, spänner upp gjorden och lättar på remonten och sedan leder jag och mamma runt honom en stund. Skulle han av någon anledning andas väldigt snabbt så travar jag av honom istället, och hoppar sedan av. Vi är dåliga på att ge godis direkt efter ritten, och det är något jag egentligen vill göra. Ska bli bättre på den fronten! Han får dock alltid inne i transporten, men det är ju inte riktigt samma sak. :)
 
Beroende på hut ritten gått och hur man ligger till så lastar vi in eller låter honom vara kvar ute. Beror såklart mycket på väder med! När vi väl lastar in så vill jag helst kunna skölja av benen på honom. Finns det inte möjlighet till det så svampar jag honom där han svettats, svampar och borstar även benen. Tar ALLTID av honom skydden och sätter heller inte på honom transportskydden mellan klasserna, vill att benen ska luftas och att han ska kännas fräsch. Beroende på hur kallt/varmt det är så tar vi på täcke. 
 
Mellan klasserna ger vi ingen mat förutom hö. Att ändra på hästarnas foderstat bara för att det är tävling är inte så givande. Dessutom ger det inget under tävlingen, maten passerar inte genom kroppen på hästen så fort. Lite betforvatten möjligtvis, annars bara hö, vatten och lite godis. Viktigast är att de får i sig vatten! Jag passar även på att käka mellan klasserna, vilar huvudet lite och laddar inför nästa klass. Rider inte fram fullt lika mycket till sista klassen utan håller det på en lagom nivå.
 
 
 

Outfit 4 today

;)
Tröja: HV polo
Ridbyxor: Animo
Skärp: random
Strumps: KL


Sista sommarlovsdagen

 
 
Hallå!
 
Sista sovmorgonen för detta lovet och jag sover inte ut? Vad är detta nu då? ;)
 
Idag kommer en familj och ska kolla på Sessan, så jag ska visa henne! Känns faktiskt riktigt bra och jag hoppas att hon sköter sig, lilldamen!
 
Pompay ska ut i skogen och bara ha de gött! Det är nog ett vinnande koncept för våran del då de senaste veckorna har bestått mestadels utav uteritter, och se hur bra det blev? Vi har inte rört en bom försen i tisdagd först, annars var det Varberg som var senaste. :) Tror inte det är helt fel...
 
Imorgon är det skola igen, lite smått nyfiken på nya elever och lärare men samtidigt vet jag att det kommer bli ett riktigt tufft år. Vi påbörjade NV.n lite i våras, men nu ska vi köra det helt och hållet så ja, vi får väl se hur mycket jag pallar. Går nog bra! Sedan är det även fotbollsmatch imorgon! Vet inte om jag skrev det men mitt lår strulade lite förra veckan så kunde varken spela träningsmatch eller seriematch förra veckan. Nu gör jag debut igen mot seriens - enligt tabell - bästa lag och jag har inte spelat match på över ett halvår. Sedan är ju tempot högre i division 3, såklart. Känns väldigt stabilt... ;)
 
Nä, nu måste jag dra mig, har dagen i ära kört på en liten ovanlig outfit för att vara mig. Ni får bild på det sedan!
 

Vem gissade rätt nu då?

 
Tydligen är ni väldigt bra på att gissa saker? Eller så lägger jag upp för uppenbara saker, haha!
 
Oavsett så gissade alla rätt mer eller mindre, en sadel var det alltså. Dock kan jag ju inte länka alla, så den som var närmast var Elin. (Amanda egentligen men hon är en liten cheater... ;) ) Elin gissade på en hoppsadeln och det stämmer alldeles utmärkt.
 
Med lite hjälp hittade jag ÄNTLIGEN en Kieffer Ludger Beerbaum, 17'' och passar Pompe alldeles utmärkt. Mycket luft och plats åt bogen och bogbladen och ligger näääästan helst stilla. Den glider bak litegranna då och då, så en förbygel skall införskaffas. Det är inte så extremt som det va i Varberg, nej nej, utan spänner jag gjorden med de två främsta stropparna och ser till att den är ordentligt spänd så ligger den relativt still. Men som en liten säkerhetsåtgärd typ, en förbygel alltså. 
 
 
 

Finns ingen rubrik som kan beskriva hur nöjd jag är

 
Först - SORRRY hörrni! Två-tre inlägg per dag varav minst ett är mobilblogg är så inte okej. Dåligt av mig... :/
 
MEN det finns nog inget som kan ta bort mitt léende idag, för jag är så glad. Inte minst för resultaten, utan även över mig själv och Pompay och att jag -äntligen- börjat få pusslet att falla på plats. Hittar ridningen mer och mer för varje dag och nu känns det riktigt äckligt bra.
 
LB | Stilbedömning | 0 fel - 50p - 5a!
Satsade på en lugn okomplicerad runda, och det var vad jag fick. Kom lite nära på något hinder, vart lite ojämn i galoppen stundtals när jag var tvungen att väcka honom lite och fick ett travinslag innan kombinationen. Men annars inget att klaga på och det resulterade i en 5e plats utav 28 startande! :D
 
LA | Bed. A:0/A:0 | 0+4 fel
Hade inga som helst krav utom en bra runda med i majoritet bra språng. Och jag fick ut bra mycket mer än så! ALLA språng var så fina, han var en riktigt klippa och räddade mig rejält en gång och det var ytterligare ett bevis på hur mycket jag litar på honom och han litar på mig. Fina ponny! SÅKLART gör jag bort mig totalt, förlåter inte mig själv på någon månad nu. Rider grunden felfritt, omhoppningen med MEN glömmer vägen till sista hindret. Stog ett annat på ungefär samma ställe, så av någon dum jävla anledning styr jag mot det, kommer på att det inte är rätt hinder och kommer supersnävt på sista - som han såklart inte hoppar. Inte konstigt! Lägger en volt och kommer igen och han hoppar klockrent. Snacka om retligt med hellre att jag gör bort mig på det viset även om det inte är det minsta okej.
 
Så ja, någon kommer inte kunna sova på några nätter eller förlåta sig själv det närmsta taget. För hade jag inte gjort bort mig, och jag hade lagt honom lika fint på sista som jag gjorde efter volten, så hade vi nollat, och varit kvalade MSV...
 
(Kamerasladden är hos Madde, så film kommer först imorgon!)

Mot Göteborg horsepark

Pompe är knoppad (det som gick att knoppa), borstad och allt är packat och klart! Så nu är vi på motorvägen och rullar mot GBG.

Har med mig minidatorn så ett bättre inlägg kommer sedan. Hej så länge!


Let the guessing begin!

Vinnaren får en länk, as usual!


En tävlingsdag 2

 
Okej okej, här kör vi del 2!
 
När vi väl anlänt till platsen så gillar jag att ha gott om tid på mig. Öppnar upp sidodörren åt Pompay och låter honom stå och kika lite. Kollar om han är törstig och ser till att han kan stå och pilla med lite hö om han vill. Efter det brukar mamma gå och anmäla och så går jag bort till banan. Om klassen innan inte är slut så går jag på toa, kollar framhoppningen och framridning eller kollar in serveringen lite. Brukar även sätta mig jämte lite kåmpisar och kolla starterna.
 
Jag går alltid banan innan jag sitter upp på Pompay, skulle det krisa någon gång så får man köra en nödlösning, men oftast funkar det bra att gå banan först och sedan fixa Pompe. Gillar att ta en sak i taget och inte virra runt som en höna mellan hästen, banan och till hästen igen. Går helst banan själv, fokuserar bättre då. Sedan kan jag gå med kompisar med, men försöker hålla mig lite själv. Känns banan bra så går jag den bara en gång, möjligtvis om jag går omhoppningen två gånger. Ställer mig alltid efter varje fas och pekar banan och även en eller två gånger innan jag lämnar den.
 
Brukar vilja ha ca 20 ekipage att värma, så vi lastar ut när det är 25 ekipage kvar. Då kan jag i lugn och ro borsta av honom, sadla och skritta fram. Skrittar gärna nära banan så att man hinner se några ekipage! Rider fram i alla gångarer innan jag kommer in på framhoppningen, men det är inna på framhoppningen som jag väcker honom ordentligt. Ser till att han lyssnar framåt och tillbaka ganska så ordentligt. Funkar det så slutar jag och berömmer. Hoppar fram på lilla några gånger och byter galopp över det. Är nogrann med att rida rakt fram efter och inte svänga undan så tidigt som många gör. Hoppar ca 3 språng på vardera hinder. En gång lågt på räcket, sedan en eller två gånger på rätt höjd. Likadant med oxern. Tar räcket en gång innan jag lämnar framhoppningen så att han är fräsch.
 
Inne på banan håller jag honom aktiverad. Övergångar, övergångar och övergångar! Visar lite hinder och försöker röra mig över hela banan. När startsignalen går så ser jag till att han går fram i galoppen, samlar sedan ihop och styr mot första hindret. Vill inte ha allt för lång distans mot ettan, men heller inte kort. Viktigast är att han är rak och att man får en så bra start som möjligt.
 
Jaja ignorera sadeln, haha!

It's Friday!

Jahaja! Min stora laptop gav sig idag och vägrade fatta att laddningssladden var i, så batteriet laddades ur, även om sladden var i...
 
Sitter vid min halvkassa skoldator som inte bara är efterbliven utan även väldigt liten = mindre tangentbord = jobbigare att skriva. Så om ni hittar massa underliga stavfel eller tecken på fel plats så vet ni varför,,, -.-
 
Idag är det skitfint väder IGEN! Ska bort och rida Sessan innan jag och Mamma ska in till Borås och hämta ut ett paket. Ska precis som alla andra köra en gissningstävling sedan, hehe. Så skönt att det kom fram i tid och hoppas så himla grooovt att det passa Prinsi.
 
Idag blir det även putsning och packning, tävling imorgon! Ska ha det gröna Italita schabraket, så himla himla fint och Pompe är så fin i mörkgrönt. Pompe ska trimmas i PD, ska få honom lite mer explosiv i övergångarna, han har varit lite slö det senaste. Sessan ska ut i skogen.
 

Ett fel närmare rätt

 
Ibland känner man sig så trångsynt. Man ser bara delar av det hela, man kan föreställa sig den slutliga delen, hur den ser ut, men aldrig hur de andra bitarna ser ut. Hänger ni med i mitt svammel? 
 
Om vi säger såhär då, jag har mitt mål, att starta 120 och få den där grymma känslan. Där allt känns sådär riktigt jäkla bra! I mitt huvud ser jag bilden av hur jag rider den där rundan, hur jag slänger mig runt halsen på Pompe efter målgången och hur man är sådär sjukt glad. Det är den slutliga delen i min bild av det hela. Det är den som gör att min bit blir hel så att säga. 
 
De andra delarna då? Det hela består faktiskt inte utav en enda bild, hur gärna jag än velat det. Nä, det hela består utav en massa olika delar, negativa och positiva. Den där grymma LA rundan i mars, den finns där. Den där värdelösa LA rundan i April, den är också där. Tillsammans blir alla dessa delarna tillslut en hel. ALLT man gör leder tillslut till något bra, man lär sig ALLTID något, speciellt på en kass runda. 
 
Det är helt okej att vara missnöjd efter en dålig ritt, jag tror till och med att man behöver vara lite kritisk och missnöjd för att kunna förbättra sig. Något man dock inte ska göra är att gräva ner sig. "Okej, den här LAn var inte bra, jag satte inte tillräckligt tryck i galoppen genom svängarna och jag red iväg för stort på trippeln - men då gör jag inte om det i nästa LA". Ta nya tag, ta lärdom av det dåliga och götta sig i det som var bra. 
 
Ett fel närmare rätt, as simple as that. 
 

Torsdag

 
 
Jaha, idag ska båda ponnysarna vila. Bara gå i hagen och dra sig ungefär. Skulle egentligen till någon massör/kiropraktor etc idag, så därav hade jag inte kunnat rida. Nu när jag inte ska det så kan jag ju egentligen rida, men de förtjänar lite vila faktiskt. :) 
 
På Lördag är det tävling som gäller! Jag tar med mig Pompay endast och åker till Göteborg för att starta LB och LA. Stilbedömning i LB, lite tråkigt men aja. Tar inte med mig Sessan denna gången, ska bli skönt att kunna fokusera på en ponny. Hon ska till Essunga nästa Lördag istället! :)
 
Skrev ett ganska luddigt inlägg igår vid 01:00 tiden ungefär, publicerar det idag. Ska bli kul och se om ni hajar mitt svammel, men jag tror det är ganska bra. Vi får väl seeeee ;)
 
Nu ska jag ta mig ut i solen tänkte jag och sedan dra till stallet och måla lite. Vi hörs senare då! ;) 
 
 

Saker och ting kommer fram till slut

 
Ibland undrar jag hur pantade folk kan vara. Finns en hel del dumbasses där ute alltså... 
 
Nu pratar jag skitsnack, folk som lägger taskiga och onödiga kommentarer eller snackar bakom ens rygg. Förstår de inte bättre än att sådant alltid kommer fram? Att man på ett eller annat sätt får reda på det? För i hästvärlden är folk rätt dåliga på att hålla sig undan skitsnack. Alla säger säkert något någon gång. 
 
På Varbergshoppet stod min kompis några meter från en tjej som också känner mig, och min kompis hörde henne stå och snacka massa skit. Vi är inte bara medlemmar i samma klubb, utan man kan även säga att jag utfört en hel del massa tjänster åt henne. Vad gör att jag förtjänar hennes skitsnack? 
 
Jag säger inte att jag inte snackar, men jag gör det utav en anledning. Skulle inte kunna stå vid staketet och lägga kommentarer om en ryttare som jag inte vet ett smack om. Och att säga det så att hela världen får höra det är inte sådär jättesmidigt. Pinsamt heter det, riktigt pinsamt och barnsligt. 
 

För att klargöra ett och annat

 
Det är många som frågat samma sak nu de senaste dagarna, och jag tänkte ta upp det i detta inlägget. 
 
Rider jag fortfarande Hampus? 
 
Nej, det gör jag inte. Mitt beslut då jag inte tyckte att det fungerade med allting runt om. Vi hade ett "avtal" att gå efter och som inte riktigt höll hela vägen skulle man kunna säga. Men det är inget negativt från någon sida utan vi kom fram till det tillsammans och det är inga sura miner eller så. :) 
 
Hoppas ni är nöjda med svaret, är det något mer ni undrar över så är det bara att kommentera! 
 
 
 
 
 

Sverige levererar

 
Galet fint väder, flera dagar i rad?! Är det verkligen Sverige vi bor i? Haha... 
 
Gårdagens ridpass var grymmaa! Hoppade Pompay lite okomplicerat i paddocken hemma. Hade fram tre hinder, två räcken och en oxer. Travhoppade lite och hoppade sedan en minibana på 5-6 språng. Avslutade på 110cm och han var riktigt fräsch. Höll en kort galopp och red inte iväg honom utan kom lite medvetet kortare än vanligt. Han hoppade upp sig fint och inte en bom rök i marken. Underbart! Sessan skrittade jag ut barbacka på. 
 
På kvällen drog jag in till Gbg med folk och kollade på Timbuktu som levererade. Idag är det Svenska Björnstammen som gäller. Tägga! 
 
Sessan ska gå lite dressyr i PD idag, och Pompe ska ut och galoppera var det tänkt. Han behöver lägga in en högre växel och släppa loss lite, han har känts lite seg det senaste. Så att låta honom galoppera på och ha KUL är målet idag, minst lika viktigt som att drilla dressyr i paddocken. 
 
Får väl se om jag hinner med lite strandhäng, hade varit pricken över i:et idag alltså ;) 
 

Plans for the week!

 
Tisdag
P: Hoppa
S: Skogen 
 
Onsdag
P: Skogen 
S: Dressyr
 
Torsdag
P: Vila
S: Vila
 
Fredag:
P: Trimma
S: Skogen 
 
Lördag
P: Tävling, LB&LA
S: Elin rider 
 
Söndag: 
P: Skogen 
S: Dressyr 
 

Bilder på Sessan från igår!

 
Snälla Alicia fotade lite, bjuder på några stycken! 
 

http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=640731

 
Nu känns det på riktigt, fina Sessan! 
 

Mooorning

 
Hallo elleeeeeeeer
 
Ligger och drar mig sådär gött i sängen. Klockan stod på 09:00 men ja, längre än såhär har jag inte kommit helt enkelt. Man får passa på att njuta av de sovmorgnar man har. 
 
Vet att många börjar skolan redan idag, lider med er! Själv börjar man först på Måndag, blir nog intressant. Ny rektor, lite nya lärare och så nya elever. Exciting! Låter som att jag har bytt skola eller något, haha! 
 
Idag iallafall, ska såklart båda mina fina gå. Pompay ska få hoppa av sig lite, och Sessan ska ut i skogen och lattja. Hovis kommer 13:00, så jag passar på att skutta lite med Pompe nu på förmiddagen och så tar jag Sessan senare ikväll. Ska nämligen till någon tandgrej i Borås nu vid lunch och göra något, ska ju till 99% få tandställning. Åhh.....
 
Jaja, lite tidsinställda kommer upp under dagen. Ha det! 
 

Evighetsövning/kommunikationsövning

 
Hittade denna jättebra övningen HÄR
 
"Det här är en evighetsövning som du kan rida flera gånger efter varandra. I övningen blandas skritt, trav och galopp och genom att jobba med övergångar blir hästen mindre stark."
 
Direkt när jag läste detta, så visste jag att denna övning är perfa för Sessan, och även för Elin och Scream som behöver komma mer till ridning för att undvika stopp. Så jag byggde upp den i paddocken hemma! 
 
Jag värmde först upp i alla gångarter, travade över de upphöjda travbommarna och travhoppade även räcket så att man blev lite varm i rocken. Efter det red jag "banan" på en låg höjd. Hinderhöjden på banan kan variera mellan allt från 70cm och uppåt, vi började med 70cm. :) 
 
Man börjar alltså med att trava in över bommarna, saktar av till skritt och skrittar några steg och fortsätter sedan med att travhoppa räcket. Landar i galopp, rider rakt ut till spåret och saktar av till trav. Hoppar sedan 5,5an och fortsätter i galopp över räcket. Efter räcket rider man ut vägen ordentligt och saktar någonstans på sträckan av till skritt och fattar sedan galopp från skritt igen. Hoppar sedan det sista hindret,oxern. Efter det kan man sakta av och rida över travbommarna igen, och repetera hela banan. 
 
Avstånd mellan travbommar: ca 1m (för c-ponny) 
Avstånd mellan travbom och hinder: 2m (för c-ponny)
 
 

Film från dagens hoppning

 
Utan pelham alltså, endast novabett och vanlig nosgrimma. LA höjd på hindrena, inga problem! :) 
 
 

Film från dagens hoppning

 
Utan pelham alltså, endast novabett och vanlig nosgrimma. LA höjd på hindrena, inga problem! :) 
 
 

Hoppat Princess utan Pelham ;)

 
Hallå elleeer! 
 
Sov lite väl länge idag och sedan var jag tvungen att åka in till Bollebygd och lämna saker, bort till stallet och rida samt hålla lite hopplektion för Elin och nu sitter jag här och ska alldeles strax träna fotboll! 
 
Höll först som sagt lite hoppning för Elin och Scream. Körde på en kanonbra hoppövning som jag ska visa i ett annat inlägg. Mycket fokus på övergångar, vägar och att hästen lyssnar. Supernyttigt! De skötte sig superbra och i slutet hoppade de en liten bana på ca 1m. Duktiga! :) 
 
Hoppade även Sessan på samma övning efteråt, hade novabettet och vanlig aachen nosgrimma och helt utan förbygel och martingal - ett rent experiment med andra ord! Har inte ridit med Pelhamet sedan Varbergshoppet och hon verkar ha börjat fatta att det inte funkar att hoppa en bana i 120 km/h. Har kunnat hoppa enstaka sockerbitshinder med denna utrustningen men aldrig prövat en hel bana. Så det gjorde jag idag! ;) 
 
Hon var superduper taggad och kunde knappt trava över upphöjda bommar utan att börja hoppa och studsa. Fick ner henne lite på marken efter en liten stund men hon var fortfarande väääldigt pigg. DOCK, till min stora förvåning och glädje var hon inte jättestark, utan jag fick igenom mina förhållningar utan fight. Det enda om egentligen var att klaga på är att hon får inte lika fina språng utan pelhamet. Hon lägger mer energi på att springa fort och vräka sig framåt istället för att vänta på mina signaler och hoppa mer uppåt. En träningssak givetvis, men utav den anledningen vill jag inte ha novabettet på tävling riktigt än. Vi kör med det på träning ett tag till :) 
 
 
 

En tävlingsdag del 1

 
Fick en rolig idé igår, tänkte skriva ut hur en tävlingsdag för mig ser ut, men i lite olika delar så att det kan bli mer detaljerat! Vet inte riktigt hur många delar det blir, 4 skulle jag tro. :) I första delen tänkte jag skriva om hur mina morgonrutiner ser ut innan tävling. 
 
Jag går alltid upp så att jag har 40min minst fram tills att jag behöver åka till stallet, gillar att ha gott om tid på morgonen och inte behöva stressa. Tar på mig tävlingskläder, sminkar mig, käkar frulle och ser till att alla papper och sådant är med. Mamma flätar även alltid mitt hår, alltid. Sedan tar jag oftast moppen till stallet först, rätt skönt att få vara själv innan tävling kan jag tycka. 
 
I stallet brukar jag vilja ha åtminstone en halvtimma att göra iordning hästen på. Brukar förbereda och packa ner allting dagen innan så att det bara är att lasta in i transporten och köra. Om jag ska ha knoppar så sticker jag dit lite tidigare, för att knoppa dagen innan blir sällan snyggt. Så jag borstar och fixar med hästen, ser till att all packning är med och lastar sedan på. Kör alltid med 4 stycken transportskydd, lädergrimma och ev. täcke efter väder. Allt för säkerheten! 
 
En viktig del i min tävlingsdag är hur pass laddad jag kan bli i bilen! Mamma och jag kopplar alltid in Spotify i bilen och kör igenom alla taggatagga låtar. För det mesta är jag ganska så chill, och taggar liksom inte över. Men låtarna får en att fokusera och jag föreställer mig alltid att jag rider grymma rundor till musiken, alltså väldigt bra psykist. :D 
 
Värt att nämna är att jag är ett riktigt planeringsfreak och får panik om vi tillexempel blir 20 minuter sena. Det är väldigt lätt att jag ryker ihop med mamma när hon inte är i tid ner till stallet, och det är såklart jäkligt trist att starta dagen på ett sådant sätt. Jag har faktiskt hittat en bra lösning, om jag säger till mamma att hon ska vara i stallet 08:00 för att vi ska åka 08:10, så säger jag istället att hon ska komma 07:50. Då är hon garanterat där 08:00. Haha! ;) 
 
 

Dressyrar

:)


100% BACK

 
Hoppsan, silken skitbloggning det har varit de senaste dagarna. Men nu är jag tillbaka igen, back on track med bara en veckas lov kvar. Svider! 
 
Idag är det Pompay som ska gå! Hur och var är inte riktigt bestämt men antagligen blir det kanske lite dressyr i paddocken som lär vara torr och fin nu. Han har varit mycket ute i skogen de senaste dagarna och busat runt lite, viktigt som omväxling så att man kanske inte harvar runt i paddocken 3 dagar i veckan varje vecka. Utan att man ibland tar ut dem och låter dem springa på som tusan! 
 
Hur som helst ska jag även slänga upp lite veckoplanering för båda pollarna, något jag inte gjort det senaste men som jag verkligen prioriterar egentligen. 
 
Nu får ni ha en bra Söndag, och missa för tusan inte handbolls finalen klockan 16:00! 
 

Jaha...

 
Är rätt faschinerad över den faktiskt väldigt bra statistiken trots min minimala uppdateringsförmåga. Imponerande!
 
Nu har jag gjort min sista jobbdag, känns såklart lite skönt men även tråkigt, va rätt kul faktiskt. Det har gått galet fort och två veckor känns som två dagar! Minns när jag satt första dagen och tänkte att "detta kommer ju aldrig ta slut", haha. ;) 
 
Idag ska jag iallafall ta det ganska så lugnt, ska ut med Pompe och Sessan en sväng och sedan blir det övernattning hos Kroken. Ska med Madde på tävling imorgon, så då är det lika bra att sova där liksom! Imorgon ska jag även spela min första match på minst 7 månader, spännande! Är ju bara träningsmatch, så skulle jag tabba mig för mycket så är det ju inte hela världen. Dock gäller det att skärpa till sig på Onsdag, då är det säsongens första seriematch! :D 
 
RAIS ligger tyväääärr långt ner i listan (näst sist...) och vi behöver varenda jäkla poäng vi kan få så vi åtminstone stannar kvar i trean. Så på onsdag är det bara att köra tills man spyr! ;) 
 
Ni kan räkna med att bloggningen kommer igång som "vanligt" igen på Söndag iallafall, dvs 4-6 inlägg per dag och lite mer åsiktsgrejer än detta... ;) 
 
Ha det! (L) 
 
BTW - Om det är något ni skulle vilja att jag skrev om, är det bara att kommentera! :D 
 
 

Dressyrpass med Grisen!

 
Det börjar ta sig, inte ett jättekrävande pass utan kan sätta mer tryck i honom. :) Mamma är har inga direkta skills på det här med att filma, så det är lite skakigt och ofokuserat. Eeehh... Ja! Dessutom ni som påpekat min sits då och då (inte negatvit), här ser man att jag inte rider så framåtlutat som det ibland blir på bilderna! :) 
 
Enjoy! 
 
 
 
 
 

Får inte ihop det

 
Att det ska vara så svårt att ägna 10 minuter åt att skriva ett schysst inlägg? Men ni vet la hur det är, kommer man in på datorn så blir det lite annat med och vipps är en halvtimma borta. 
 
Detta blir ett sådant där "sorry, men jag hinner inte uppdatera mer idag" inlägg, NÄSTAN! Ni kan förvänta er en dressyrfilm som krånglat in i det sista, men nu är den klar och kommer upp vid lunch. ;) 
 
Over and ouuut 
 

Det tar sig!

 
Regnet har bokstavligen talat vräkt ner hela dagen. Skyfall, på skyfall och så ännu ett - sommaaaar!....
 
Anyhow, ser ut att spricka upp iallafall så ska ta mig ut i skogen med båda två. Pompe får nog gå först, och så tar jag Sessan sedan. Håller även på med att sätta ihop filmerna så förhoppningsvis kommer någon utav dem ut ikväll. Hope so! 
 
Nä, nu ska jag dra på mig regnkläderna och ta mig mot stallet, hade inte förvånat mig om himlen öppnar sig när det är dags för första pollen. Vi får väl se ;) 
 
Lätt favoritbild! 
 
 

Helt slut

 
Hej på er! Jag har avverkat en hel del idag faktiskt, trots en fortsatt stukad fot OCH ösregn. Bra va? ;) haha
 
Först vart det jobb mellan 08:30-15:00. Rätt okej dag faktiskt, mycket folk så det var ju roligt. Lyckades tajma regnskurarna när jag skulle ta moppen hem, vilket jag misslyckades med igår. Haha, vart helt och hållet genom blöt. Väl hemma bytte jag om och hann samtidigt kolla två dressyrekipage i OS. 
 
Red ut en ganska så blöt Sessan, och regnet vräääkte ner. Kändes lite i foten men försökte ignorera det, hehe. Red inte så länge, varken hon eller jag var sådär jättetaggade men en liten sväng blev det allt. Pompay fick en vilodag. 
 
Sedan var det dags för fotboll! Sket i att foten inte är okej, var ju så jäkla sugen! Gick helt okej, men det märks att man inte lirat på ett halvår drygt. Kondtionen och så var väl inte det största problemet, utan hade det lite jobbigt med att tajma höga bollar. Ioförsig väntat men blir ändå så jäkla trött på mig själv, kände mig helt och hållet värdelös. Vi körde lite 11manna det sista, och jag spelade vänstermitt, haha! Halvlyckat med tanke på min stukade vänsterfot, men fick till en del goa uppspel iallafall. I slutet trampade jag (såklart) till foten så det gjorde galet ont. Det var dock bara 1 minut kvar så jag missade inget speciellt. Gött att vara tillbaka iallafall och tränarna verkade nöjda även om jag är riktigt missnöjd med 80% av allt jag gjorde, eller inte gjorde... 
 
Har ni något emot att jag väver in lite fotboll då och då? Är ju trots allt min andra "passion" och jag tycker det är kul att gå in lite djupare än vad jag brukar. Samtidigt är detta en ren hästblogg EGENTLIGEN, men kanske lite kul som omväxling? :) 
 
Bild från SM 2010
 
 
 
 

Heja heja!

Bra start, hoppas det blir medalj!


Too late

Jag har gjort det igen! Ingen film från varken hoppningen igår eller dressyren idag kommer jag hinna göra... Får överlåta det till morgondagen. Pompay hälsar hej iallafall och bjuder på en bild! Snyggingen <3


Gårdagens hoppträning

 
Det var alltså hoppträning igår, och vi tog transporten till Örby för att träna på Ulfs son Peters anläggning. Det var tävlingshinder i paddocken, bla murar, vatten etc. 
 
Först gick vi banan och fick stega alla avstånd. Sedan red vi själva fram i ridhuset utan Ulfs hjälp och efter det hoppade vi en och en banan på låg höjd för att sedan kunna höja upp och gå igenom det som Ulf tyckte vi behövde hoppa om. Jag hoppade banan på 110cm och det gick  rent år skogen. Sprången var bra, men vi hadet tre riktigt onödiga stopp som alla var pågrund av mig. La honom till exempel alldeles för flackt och stort på trippeln, som han såklart inte kunde hoppa i det läget. Nä, jag var riktigt passiv och SLÖ igår. 
 
Vi hoppade en kortare bana sedan på 115-120cm. Det gick bättre och fick ett par riktigt fina språng. Hittade lite bättre ridning med även om det inte var helt bra. Givande träning trots allt, för det är faktiskt bättre att sådant här sker på just träning och inte på tävling. Så ja, helt okej nöjd. 
 
Johanna Smideland fotade, här har ni bilder! Film kommer snart ;) 
 
 
 
 
 
 
 

Snyggt från Lamborghini

 
När jag får ett extrajobb och kan dra in lite extra stålar så ska jag lätt spara ihop till en Lamborghini hjälm, såå snygga! 
 
Tycker både att den matta och den glansiga är riktigt snygg, kanske för att de inte är så vanliga? Handskarna är också väldigt fina, detaljerna gör verkligen mycket. :) 
 
Mums, 4 899:- får man betala för hjälmarna, och 799:- för handskarna. 
 
Mer Lamborghini grejer hittar ni HÄR
 
 

Mål med Pompay

 
Fick en fråga om vad jag har för mål med Pompay, så jag tänkte lite sammanfattat dra hur min tävlingsplanering ser ut samt dela med mig utav kort och långsiktiga mål. 
 
18 Augusti - Göteborg FRK - LB & LA 
31 Augusti - 2 September - Grevagårdens RF- LB & LA 
15 September - Svenljunga RK (DM) - LB & LA  
22 September - Kungälvs HSK - LB+5 & LA 
6 Oktober - Alingsås RS - LA & LA+5 
21 Oktober - Bollebygds RK - LB & LA (LA & MSV?) 
1-4 November - Borås FK, Änglahoppet - LA & ev. MSV 
7-9 December - Grevagårdens RF, Christmas Show - LA & MSV 
 
Tror att mitt mål är ganska lätt att avläsa genom att bara kolla på tävlingsplaneringen. Såhär VILL jag starta denna säsongen, och det är inte alls omöjligt! September är ganska intensivt, oktober normalt och november-december ganska tunnt. Avslutar säsongen med två stora och svåra meetings men dock med likadant underlag, stora och fina ridhus så ja, det är inga konstigheter. Gör dessutom inget att det är en 5 veckorsperiod mellan meetingsen, blir lite catch up vecka och sedan en slutspurt mot x-mas show. 
 
Det kortsiktiga målet är ett tydligt prestationsmål, att sätta nollan i LA. Tidigare var det även att få LA att kännas enkelt, och det har jag faktiskt uppnåt nu. Ett mentalt mål är att jag inte får bli ivrig eller passiv, utan ska efter varje hinder skärpa till mig och hästen och inte överlåta något åt slumpen. Sammanfattningsvis bra rundor utan större missar och fel. 
 
Det mer långsiktiga målet är att starta 120 i slutet på året. Verkligen inte omöjligt då vi legat och tränat på den nivån från och till nu hela våren. Hoppat felfria banor på 120 på träning och jag har några månader på mig. Viktigaste är att jag känner att vi är redo, att inte gå in i en Msv där bara han, eller bara jag är redo för uppgiften. 
 
Detta var mina mål i en sammanfattad verision, har massa små mål för varje vecka, månad osv, men det blir lite väl tungt att ta upp det nu med. Hoppas ni är nöjda med svaret iallafall! :) 
 
 
120cm
 
110cm 
 

Finaldags!

 
Är ni taggade eller? Jag är då himla taggad och förväntansfull, kommer bli galet spännande! 
 
Kunskapskanalen och Svt1 sänder HELA lagfinalen, från och med klockan 15:00 till och med 18:00 (15-16:00 på Kunskapskanalen och 16-18:00 på ettan)
 
Svenskarna har följande startnummer:
Jens Fredricson - 27
Lisen Frericson - 33
Henrik von Eckermann - 41
Rolf-Göran Bengtsson - 49
 
Ska bänka mig framför TVn så fort jag kommer hem, och så får ponnyerna helt enkelt gå lite senare imorgon! :) 
 

V I K T I G T

Hur ser min blogg ut för er i era webbläsare? Den är kaos för mig... 
 
 
 
 
 

Blogg.se vägrar samarbeta

 
Ajaj, inte kunnat uppdatera på hela dagen! Den där kossan har dykt upp så fort jag försökt logga in, fruktansvärt irriterande. 
 
Måste tyvärr gå och lägga mig nu, lagom tråkigt, men ska man upp och jobba så då får man lägga sig i tid. Hur som helst skriver jag om träningen och slänger upp film imorgon. :D 
 
Adios ;)
 
(Kan inte lägga upp bilder heller tydligen)

Hoppträning!

 
Skrev inget om det igår, men red två kalasbra dressyrpass på båda ponnyerna igår, och foten samarbetade rätt okej faktiskt. 
 
Har inte kunnat rida ordentligt efter att jag stukade den i onsdags, och den har varit svullen och jävlig. Fram tills igår kunde jag inte ens ha foten i stigbygeln för att det gjorde så himla ont! Igår funkade det dock bra och efter en lite stund gjorde det inte ont längre. 
 
Det blir alltså hoppträning idag, en liten specialare till och med. Istället för att träna på hemmaplan uppe på klubben, så ska vi åka till Ulfs son Peters anläggning i Örby. Där har han tydligen tävlingshindrena ute i paddocken så vi ska först hoppa en bana på valfri höjd, och sedan träna på det som var mindre bra. Skitbra och nyttigt, blir som tävling ungefär. Nytt ställe och nya hinder, verkligen smart. 
 
Det där med valfri höjd har jag lite problem med, är riktigt sugen på att köra en 120cm bana. Det är ju faktiskt träning och Pompay känns riktigt fin! Inte maxa alla hinder, men en 115-120 bana hade varit det optimala. :D 
 
Ska tvinga mammi att filma, dock med min dåliga digitalkamera men jag antar att det är bättre än inget! :) 
 

Nationshoppning

 
Idag 11:55 gäller det! Då drar nationshoppningen igång i London och jag hoppas svenskarna är taggade och fokuserade till tusen. 
 
Ni kan se den på både Kunskapskanalen och på SVTplay, grymt att de la in den helt och hållet på TV skärmen, tummen upp för det! 
 
Svenskarna är relativt långt ner i startfältet, och Roffe går ut som tredje sist. 
 
Känner på mig att Lisen kommer göra en kanonrunda idag, hon borde vara taggad på lite revansch nu! 

Smälter

:')


Vilket schabrak är Pompe snyggast i?

 
Slänger upp lite olika bilder på lite olika "outfits" som Pompe har haft. Jag har såklart min egen favorit, men nu vill jag höra eran åsikt! Här har ni några alternativ, utan inbördes ordning. 
 
1. Grönt "Italia" schabrak.
 
2. Royalblått schabrak.
 
3. Marinblått W sammetsschabrak
 
4. Rött JW sammetsschabrak 
 
5. Marinblått JW schabrak 
 
 
 
 

Visste ni att..

... hästarna som deltar i OS inte får presenteras eller stå med på startlistorna med sina sponsornamn innan/efter. 
 
Kevin Stauts Silvana de Hus stog tillexempel som bara "Silvana" och Roffes Casall la Silla står bara som "Casall". Visst låter det tråkigare? ;) 
 

Princess är till salu

 
Vet inte hur tydligt det framgick i bloggen? Men Sessan är alltså till salu. 
 
Vi har ännu inte lagt ut någon konkret annons på hästnet, men är ni intresserade så kontakta mig via mail i första hand. Är det någon som är intresserad av ett annonsliknande inlägg med lite sammanfattad info, lite beskrivningar osv så kommentera så fixar jag det! :) 
 
Tanken var från början att jag skulle ha henne för försäljning, så det är inga hard feelings och jag har varit medveten om detta hela tiden. Har varit en helt underbar upplevelse att få vara med om Princess snuskigt grymma utveckling. Det har varit en kort, men rolig resa, och den är inte slut riktigt än, speciellt inte för Sessans del. The sky is the limit i hennes fall! ;) 
 
 
 
 
 
 

Chill lördag

Jens nolla, kom igen nu Sverige!


Kan inte släppa känslan!

 
Skit i stoppen, se ridningen mellan hindrena istället. Felen kom för att jag red som jag kände mig - död. Men utöver det kändes det -SÅHÄR- jävla bra, speciellt om man jämför LAn i april med den senaste nu i Varberg. Förutom att ritten i sig är annorlunda så är känslan helt förändrad. LA känns som typ... LC numera - lekande lätt. Och jag ser inte svårigheterna som något hinder längre, mer som en rolig utmaning. Jag tror vi börjar närma oss MSV, faktiskt... 
 
Man ser så tydligt hur jag liksom, samlar ihop mig efter stoppen och liksom, får ordning på allt som droppat av efter var hinder. Och hur jag hänger runt halsen på honom vid sista, inte alls trött va? ;) 
  
 
 

Blir så jävla trött

 
Mitt på dagen idag överraskades jag på facebook, en bild på Patrik Kittel och hans fina häst Scandic uppenbarade sig på BBC news facebooksida. Anledningen var inte postitiv. 
 
Det var en bild på Patrik, där han red Scandic i sk. Rollkür, eller LDR som det också kallas. Jag är själv inte så insatt i ämnet mer än att det sägs vara skadligt och att det inte ser speciellt trevligt ut från sidan. Jag tänker egentligen inte diskutera Rollkür, dels på grund av min dåliga kunskap om det, samt att jag inte är så himla intresserad, faktiskt. Det jag ska skriva om är lite sammankopplat med det jag skrev häromdagen, om hur lite vi respekterar våra elitidrottare. 
 
Jag vet själv hur mycket träning, tid och pengar jag lägger ner för att hela tiden bli så bra som möjligt. Och då snackar vi LA-MSV, inte SM eller EM just för tillfället. Jag läser på, frågar experter och försöker hela tiden bli så bra som möjligt. Och en sak har jag lärt mig - det finns inga genvägar. Så ni som hackar på Kittel och de andra OS ryttarna och påstår att de rider såhär eftersom de "fuskat" sig till sin framgång, bara håll tyst. Finns inget "fusk" eller någon genväg för att rida FEI program inför tusentals människor i en direktsänd OS-sändning. No shit Sherlock! 
 
Jag kan nog påstå att Kittel och de andra är riktigt, riktigt duktiga och att de VET vad de håller på med. (Som många av oss inte har en aning om). De har veterinärer som hela tiden kollar av hästarna, var dag, morgon och kväll. För vi snackar inget litet russ uppe i Kiruna utan nu snackar vi miljonbeloppshästar. Tror ni på fullaste allvar att ryttarna skulle utsätta dessa hästar för det? För om de nu är så vinstberoende som många påstår, att de gör vad som helst för att vinna, skulle de då skada sitt värdefullaste "verktyg"? (Missförstå mig inte!). Man får försöka se det ur olika vinklar! 
 
FEI har dessutom uttalat sig angående just detta, och de skrev bland annat att de har folk som ser över träningarna så att inget otillåtet inträffar, dessutom är LDR tillåtet sålänge det inte används i en agressiv form. Och helt ärligt, tror ni Patrik är så dum att OM han nu använder denna träningsformen, skulle göra det mitt under en träning, på OS arenan, fullt synlig för vem som helst? Nja, tveksamt! 
 
Jag hejar så innerligt på Kittel, älskar hans inställning och ridstil. De här bilderna är till för att skapa obalans i laget, skapa lite mer trafik på webbsidan (som jag inte kommer skylta för) och helt enkelt försöka rubba Patriks fokus. Skamligt. 
 
Såhär skrev Kittel på sin FB sida för några timmar sedan: 
 
 
Och för att återkoppla till mitt förra inlägg. Vad ger journalisterna rätten att lägga ut bilder som dessa? Bara för att de är världsstjärnor som de fotat? Om de vill ha bilder på riktiga problem borde de åka runt bland alla hobbyryttare som tror sig kunna, DÄR lär de hitta en del skoj bilder att publicera på sin urusla sida. 
 
HÄR kan ni läsa en riktigt bra artikel om händelsen. Klart läsvärt! 
 
 
 
 

Sessan på G

Ut i naturen och ha det gött innan det blir lite fredagsmys med en mysig person! Woho ;)


Hatar att behöva välja

 
För det mesta brukar jag undvika att prioritera en speciell häst och att en annan är en sk. "andrahäst". Men ibland blir det tyvärr så, speciellt när jag red tre om dagen. Då var jag tvungen att faktiskt "lista" hästarna. Dock handlade det inte om vem som var bäst... 
 
Jag brukade tänka såhär: Vilken av ponnyerna behöver min energ allra mest, vilken ponny är för dagen jävligast och kräver att jag är skärpt och tålamodig? Oftast tar jag Sessan först, hon krånglar ibland när hon inte orkar jobba medan hon vissa dagar är som en liten ängel. Dessutom är vi lika envisa så vi har våra duster då och då. Efter det brukade jag ta Hampus, eftersom jag inte kände honom så bra och gärna ville kunna ta honom medan jag fortfarande var pigg. Pompe tog jag för det mesta sist, dels för att jag kan honom så bra och vet vart knapparna sitter, och sedan är det omöjligt för mig att bli arg på honom när jag väl sitter där. Så då spelar det ingen roll hur trött jag är. :)
 
Nu mera har jag tagit Pompay först, har varit i en konstig svacka och vill lägga mest fokus på honom. Sessan har ändå presterat så mycket på så kort tid, lite väl snabbt egentligen. Så hon får gå på lite halvfart med lite lugna uteritter då och då. Tror hon tycker det är okej! 
 
Nästa vecka kör jag dock igång henne som vanligt igen, då är förhoppningsvis min fot bra igen så det lägger ju sig bra i planeringen som rubbades lite nu med min "skada". 
 
Nästa tävling är den 25 Augusti i Essunga (LB & LA, gräs), efter det Bollebygd (LB & LB) och sedan DM! :D 
 
Foto: Angelica Smideland 

OS Idag!

 
Idag rider Tinne och Patrik med sina två stjärnor, Don Auriello och Scandic! 
 
Det sänds tyvärr bara på webben, om de inte får för sig att ändra detta som de gjorde igår. (De ändrade sändningarna från Kunskapskanalen till ettan). HÄR kan ni se sändningen med andra ord :) 
 
Tinne startar klockan 12:09 och Patrik 15:44. 
 
 

Mera bilder från Varberg!

 
Snälla Elin tog lite bilder på mig och två av ponnyerna under A-finalen, LA. 
 
 
 
 
Denna bilden gillar jag, 110cm är inga som helst problem tycker Pompay ;) (Och ska heller inte vara det!) 
 
 

Stärka galoppen

 
Hallå eller, har ni tröttnat på mina simpla mobilbloggningar än? 
 
Kan ju inte göra så mycket annat, mina dagar bli ganska tighta. Det är upp på morgonen, jobba till 15:00, bort till stallet direkt och sen är det fotbollsträning eller övningskörning eller något annat. Och jag vill gärna sova innan elva, behöver min skönhetssömn vettni! 
 
Idag har jag dock inget efter stallet. Ska dit bort nu och försöka rida mina fina ponnysar. Får se hur vida foten protesterar, går utan större smärtor på den, dock är den svullen. Dessutom är det min vänsterfot som jag vrickade, så får väl hoppa upp från fel håll. Lagom krångligt ;) 
 
Isåfall får Pompay ett galoppass i skogen! Kör på det nu två gånger i veckan, går ut i skogen, värmer upp i 20 minuter och ser till att han är mjuk och fin. Sedan bara kör jag, full rulle i ca 1,5 km. Ska mäta sträckan exakt! Tror att detta kan gynna min tävlingsgalopp sedan, få ltie mer power och tryck i honom. Detta stärker dessutom galoppen och det är vad jag eftersträvar mest just nu.
 
 
Jag varvar dessa galopprusher i skogen med svettiga pass på ribanan där jag rider mycket förvänd samt tempoväxlingar. Vill att han ska bli riktigt explosiv och sedan lydig i förhållningarna. Rider honom i ett normalt galopptempo, sedan samlar jag ihop honom, och sedan tillbaka till normala. 
 
Sessan kan jag inte riktigt göra samma sak med, hon ballar ur där en så länge. Men hon ska iallafall klättra lite tror jag! :) 
 

Minna Telde - Santana

13:24 idag startar Minna i London. Hennes start sänds på både SVTplay och Kunskapskanalen. Jag håller mig uppdaterad via webben, perfekt under lunchen!


Utvärdering: Sprenger bow balance

 
Har använt mina Sprenger stigbyglar ganska så aktivt de senaste veckorna. Rider just nu med vanliga, eftersom jag inte har satt på dom på min dressyrsadel, men annars rider jag alltid med Sprenger. Iallafall, tänkte göra en utvärdering utav dem! 
 
Jag är egentligen inte så noga med stigbyglar, men man känner verkligen skillnad med Sprenger och jag får ett bättre tramp som leder till en bättre position i sadeln. Jag som även har lite problem med mina knän från och till (fotbollsknän vettni) så tror jag att det är extra bra att ha ett par stibyglar som dämpar stötarna lite. 
 
Den enda egentliga nackdelen är att det inte är någon utlösande säkerhets anordning, vilket jag egentligen prioriterar. Dock är ju de s-bågeformade så man fastnar inte så lätt. 
 
Något att tänka på är att ha något hål kortare läder med dessa stigbyglarna då det är lite schvung i dem, märkte direkt att jag behövde korta lädrena ett hål. :) 
 
 

Undra om man överstigit 100 än?

Jajamän, fick tugga lite grus idag faktiskt! Red ut barbacka med syrran och pompay fick ett ytterst ovanligt ryck och flög från sida till sida, stegra och efter några serier så flög jag. Släppte honom som tur var inte, så det var ju skönt. Dock vrickade jag foten så den är lite svullen haha! Dock kan jag gå normalt men vi får se hur det blir med fotbollsträning imon.


Fråga ang. Ayr8

 
Ni som har Ayr8 hjälm, hur är de att ha på sommaren? (Både leather look och vanliga)
 

Dressyren imorgon

Here we go, tror ni på någon medalj i dressyren med? :)


Ännu en dag

Likadant som igår tyvärr, inte hunnit med att göra inlägg. Prioriterar sömn framför det faktiskt, får inte dagarna att gå ihop annars... Är det något speciellt nu vill att jag ska skriva om så hojta!


RSS 2.0