Min dag i bilder!

Red ut José (själv!) i 45 minuter, promenerade med Lambo i 25 och har även hjälpt pappa och hans tjej i deras klädbutik då det var julmarknad idag. Härlig dag, och en mysig kväll väntar med restaurang och bio tillsammans med en saknad vän. :D

När ska fokus hamna på rätt sak?

Jag vet inte riktigt om jag skall skratta eller gråta, eller överhuvudtaget bry mig... Fast nu är det så att jag ändå reagerar, så då kan jag likaväl skriva ett litet åsiktsinlägg om det hela. :) 
 
Vi är alla överrens om en sak, proffsen hoppar högt. De tävlar på högsta nivå, inget snack om att dem är duktiga. Men är de proffs för att de kan hoppa höga hinder eller för att de är extremt duktiga på att rida? 
 
Det kanske låter uppenbart, men det är inte alla som håller med om det. För var och varannan dag så ser jag personer som lägger ut bilder på olika sociala medier där de vill tala om och visa hur högt de hoppar. Varför ska man alltid lägga ut bilder och filmer där man hoppar högt? Är det någon form av prestige att visa att man hoppar högt? Varför inte istället lägga ut en film på när man har en häst som rör sig avslappnat i total balans, oavsett om man skrittar, travar, galopperar, rider över bommar, hoppar 50cm eller 150cm? 
 
Jag har varit den där personen som lagt ut filmer och bilder på när jag hoppat högt, men har med åren insett att det inte är där det sitter. Jag visar 1000 gånger hellre upp en film på där jag rider mina vardagliga markarbetespass. För det är DÄR man bevisar om man är duktig eller inte. Ett språng över ett hinder tar ungefär 1 sekund. På en bana med 12 språng och en medeltid på 60 sekunder tar alltså hoppningen 12 sekunder, resten av tiden är arbetet du lägger hemma. Det är vad som sker mellan hindrena som räknas.
 
Jag förstår att det är roligt att man hoppar högt, men när ska fokus hamna på BRA ridning istället? Att hoppa ett hinder på en viss höjd bevisar inte på något vis att du är en bättre eller en sämre ryttare. Att däremot hoppa en hel bana på en viss höjd, och få det att se lätt ut, det är en annan femma. Sedan finns det av träningsorsak ibland anledning att höjda upp vissa hinder, och det är inte det jag anser fel. Det är den där hysterin om att det är coolt att hoppa högt hemma, istället för att lägga fokuset på rätt typ av ridning. 
 
 
 

Tack för allt älskade Pompay

Det går inte att beskriva med ord det som jag och Pompay hade ihop. Vi var som handen i handsken, och jag kommer aldrig glömma den tid vi haft ihop. Utan honom hade jag inte varit där jag är idag. 
 
Det är vissa stunder som verkligen symboliserar oss, och det är KM hoppningarna på ridklubben år 2011 och år 2012. På den tiden var KM heligt, det var blodigt allvar och KM var lite min och Pompes tävling, även om det inte var de klasser som vi senare nådde. 
 
Fäller några tårar när jag ser dessa filmerna, detta kan nog ha varit den absolut bästa tiden tillsammans med Pompay <3 
 
2011: Vinst i båda klasserna. 
 
2012: Vinst i båda klasserna

En lista

- Jag tycker alltid att alla andra bloggar är mycket mer intressanta än min egen. 
 
- Just nu passar jag mormor och morfars tre hundar. 
 
- Jag vill att Lambo blir bra i sin mun så fort som möjligt.
 
- Jag älskar markarbetespass! 
 
- Det är väldigt mysigt med advent imorgon! 
 
- Jag saknar min fina pojkvän <3 
 
 

Beställt

Igår beställde jag hem ett nytt bett till Lambo. Jag är vanligtvis inget fan av massa "skrot" i munnen på hästar. Att sätta ett skarpt bett på en häst är sällan lösningen på ett problem, för det mesta sitter problemet i ryttaren... 


Hur som helst! Har bestället hem ett sprengerbett med 4 lösa bettringar. Det är lite skarpare än ett vanligt tränsbett men är fortfarande inget skarpt bett. Det kan vara bra att ha i hoppningen, då han blir stark och drar. Att ha lite hävstång kan hjälpa! Nu kan det vara så att hans beteende berott på att han har någon vass tand eller liknande, men jag ser ändå detta bettet som ett bra inköp utifall att man någon gång skulle behöva ett lite skarpare bett. :) 
 
Jag vet faktiskt inte så mycket mer om detta bettet än att man fäster sidostycken i den inre ringen och tygeln i den yttre och att det gör att bettet får lite hävstång samt att det ligger bra i hästarnas mun. Ska bli spännande att testa! :D
 

Både bra och mindre bra

Hejsan! Idag är en ren stalldag. Var här klockan 09:30 ungefär och sitter just nu och pausar litegranna. 

Uffe var här idag på förmiddagen och hjälpte mig och jag red båda hästarna. 

Lambo var fin, men stundtals ojämn. Vi kom fram till att det förmodligen är något i munnen som inte stämmer så vi får boka in tandläkaren till honom. Anledningen till att han inte gått rent är antagligen av den anledningen. Han har inte ont i något ben utan han blir störd utav något i munnen :) Arbetade med övergångar mellan två bommar på samma vis som jag beskrivit innan. Höll inte på speciellt länge och inte så avancerat med tanke på munnen :) 

Idag var första gången Uffe fick se José och han fick ett bra betyg. Arbetade på samma sätt, men med José gäller det att få honom att respektera skänkeln lite mer, han är lite slapp ;) Detta gjorde vi genom att jag red på en volt runt Ulf, och när jag smackade så kittlade Uffe José med ett dressyrspö på haserna. Tillslut kopplade han ihop smackningarna med det där obehagliga spöet, och lyssnade mycket bättre. 

Arbetade på samma sätt med bommarna som med Lambo. Red även på olika antal galoppsprång i mellan. Ska rida på detta sätt 3ggr i veckan varvat med uteritter. Blir bra! :)

Just nu :D

Rasp - Hjälp!

Jag börjar misstänka att Lambo har fått någon form av rasp på bakbenen. Det är små, små muggutslag fast övanför kotan upp mot knäskålen. Det är inte speciellt mycket eller sårigt, men det är små utslag och jag börjar misstänka att det kan vara rasp. 
 
Jag har ju tidigare brottats med mugg när jag hade Lillen, och fy vilket besvär det kan vara. Så fort man fått bukt med en typ av mugg, då kommer en annan. Och så håller det på så, fram och tillbaka... -.- 
 
Lambo har inte varit svullen eller varm i bakbenen, så det är inte något allvarligt än. Däremot vill jag gärna få bukt med det snabbare än kvickt! Orakserna kan vara många, men antagligen är det någon form av reaktion på fodret, skulle jag tro. Höet här i det nya stallet är mycket bättre än det gamla, och därför kanske hans kropp fått någon form av "chock". Hagarna är ju leriga, men de går ju inte med lera upp till knäskålarna så det känns inte som att det kan vara det heller... Lurigt! 
 
Har hittills behandlat det med Klorhexidinschampoo två dagar i rad. Löddrar in det och låter sedan honom stå med det i 10 minuter ungefär. Sköljer sedan och torkar med handduk. Mer än så har jag inte velat göra, än. Om det inte börjar ge med sig så ska jag testa en "tuffare" metod. Enligt Agrias hemsida så skall jag fortsätta med schampoot, och sedan pilla bort skorporna. Många säger att det inte är bra, men enligt Agria så gömmer sig svampen under skorporna. Så att mjuka upp dem och sedan pilla av är tydligten inte dumt alls, för att sedan skölja med koksalt eller smörja in med matolja/salicinsyresalva. Det står likadant på Hälsinglands Hästkliniks hemsida. Jag har hela tiden hört att man INTE ska pilla på skorporna... confusing! 
 
Vi får se om det ger sig, annars får jag testa en annan metod. Någon som har erfarenhet av rasp, och som har lite bra tips på hur man kan få bukt med det? :) 
 
Såhär kan det se ut! Men Lambos är verkligen inte såhär allvarlig, det är bara små knottror. ;) 
Bildkälla

Hallå eller!

Jesus vad dagarna rinner iväg, har inte haft en minut över till bloggen. Galet! 
 
Idag har jag jobbat från 09:00-16:30 ungefär. Var en väldigt trevlig dag, men med mycket att göra :) Åkte direkt från jobbet till stallet, hade lite tidspress idag för hade bestämt mig för att försöka hinna med fotbollsträningen. Mockade boxarna, fixade kraft och fyllde vatten innan jag red Lambosen. 
 
Är lite orolig för min fina häst, han är lite oren stundtals känns det som, och jag är lite osäker på vad det kan bero på. Det är inget nytt som dykt upp egentligen, utan när han blir sådär spänd som han kan bli så tappar han ofta takten med ena frambenet. Jag tror det beror på att han blir spänd, så det är jag inte speciellt orolig över. Däremot gjorde han likadant i högergaloppen som vid longeringen i måndags. Han byter till korsgalopp ganska fort och orkar/vill inte gå kvar i högergaloppen. Jättekonstigt! Kanske har han sträckt sig eller något, eller så börjar han få lite träningsvärk i musklerna. Kan också bero på att han vilat i två dagar och blir extra pigg och spänd såhär första passet, ska testa att rida imorgon så får vi se hur han verkar. :) 
 
Mamma red José idag samtidigt som jag var iväg och tränade fotboll, det hade gått bra :) 
 
Imorgon är det fredag! Har en ganska lång jobbdag framför mig, 07:00-16:30, så det är bara att bita ihop och räkna ner timmarna till helg! 
 
 
 

Jag lever

Oj oj oj vilken härlig dag! Jag är inne i ett sådant positivt flow just nu där allting känns lätt och roligt, skrattar mycket och känner att jag mår väldigt bra. Sedan kan jag få vissa dippar där jag blir grinig och sur på de jag älskar, men det är väl inget onormalt tyvärr. Man samlar på sig massa skit och sedan en dag exploderar det och drabbar fel person... ;/ 
 
Jobbade 08-15 idag, perfekt arbetstid! Varken lång eller kort, mitt i mellan. Får jag välja jobbar jag helst 9 timmar såklart, eller mer! :D Var i Göteborg med en årskurs och grillade korv i slottskogen och gick på teater/opera. Supermysig dag i världens vackraste stad, solen sken och det var frisk, härlig luft. :) 
 
Sedan var det utförsäljning på Hööks! Var självklart där, och siktet var inställt på vintertäcken, helst med hals. Det är roligt det där med utförsäljningar, jag vet ofta precis vad jag vill ha. Men så när det kommer till kritan så står jag där som ett fån och glor. Vart ska jag börja? Haha... Roffade åt mig ett halstäcke, 200g kanske. Samt ett tjockare vanligt vintertäcke. 400kr för båda, perfekt! Köpte även två grimmor, en jättefin Lamicell grimma till José, och en vanlig marinblå till Lambo. Alltid bra med extra grimmor :). Köpte även två bett, anatomiskt formade 3-delade eggbett och stigläder till Antares sadeln. Riktiga klipp! 
 
Red José idag, Lambo vilade. Gjorde det vanliga, bara red längs 4-kanten, hade framme lite bommar på långsidorna som han fick springa över. Han drog en tvärnit när jag skulle rida över första gången, haha, sådan fjomp är han när det gäller bommar på marken. Galopperade lite mer än vanligt idag, så han blev lite svettig på halsen. Har inte ridit honom det minsta svettig innan, utan har bara låtit han gå lite lagom. Skuttade även över till pytteräcke, det var inte lika läskigt som bommar på marken och han hoppade fint över. Han hoppar så härligt genom kroppen, på både Lambo och José hoppar så känner man att de tar i. :) 
 
Fina killen <3 

Snygga killar ;)

José och Lambo har fått varsitt Kingsland stalltäcke av mammi. :D 

Såhär snygga blev dom: 


Hejdå Grisen <3

Önskelistan 14

Åh, finns det något roligare än att sätta ihop önskelistor? Jag kanske är hur barnslig som helst, men jag tycker det är så himla mysigt. Det bästa när man var liten var ju när BR och Toy´srus katalogerna kom på posten lagom till jul och man fick sitta och göra listor på allt man ville ha. Åh! 
 
Här är i alla fall några få hästiga saker som jag gärna hade velat att tomten ska leverera på jul (hehe) ;) 
Haha, när jag väl satte mig och gjorde den så blev det inte en speciellt lång lista i alla fall. Det är mycket jag planerar att köpa själv, men dessa grejerna hade jag uppskattat, speciellt en klippmaskin! 
 

Tisdag!

Hello! Sitter just nu och har rast, jobbat från 08:00 och jobbar fram till halv 2, eller längre! ;)

Idag kommer hovis och slår på Josés sko, båda hästarna ska vila. Så tråkigt när båda vilar, haha, men då får jag tid till annat! Mamma kom ju hem med massa nytt igår som jag ska testa, jag ska även putsa mina grejer. Hästarna ska också bli ordentligt borstade på och jag ska laga lite täcken. Ska även sopa och fixa lite i sadelkammaren. Det är roligt att hålla fint!

Är nervös över en sak med, sitter som på nålar! Ni får veta mer lite senare ;)Som sagt, mamma hade ett shoppingryck igår... :D:P

Fanny Kargede, Armanis Pompay & Madernas Princess of Dai

Orolig i onödan?

Hoppas att ni överlevt denna måndag, det har i alla fall jag. :) 
 
Efter min korta jobbdag så åkte jag direkt till mina fina hästar. De var mest leriga, inte så fina egentligen... haha! Hur som helst! José fick en vilodag, lätt att glömma av att han är bebis, och dessutom under igångsättning, vill bara rida hela hela hela tiden. :) 
 
Var och hämtade en pessoasele, eller som Hööks så fint kallar det: Longeringssystem. Det var i alla fall Hööks varianten, men antar att den är likadan? Testade den i alla fall på Lambo idag, och jag kände direkt att detta var en klurig grej minsann. Jag har läst nästan den högsta mattekursen som gymnasiet erbjuder, men trots det hade jag inte en aning om hur dessa remmar fungerade. Amanda visade hur den skulle sitta, men hur mycket ska jag spänna? Spände i alla fall väldigt löst, förutom den där rumpdelen, den vill man ju inte ha för långt ner, då får hästarna säkert panik. Longerade dessutom i grimman såhär första gången, visste inte riktigt hur han skulle reagera med remmen som går runt rumpan/bakbenen, så ville inte att han skulle få panik och samtidigt dra sig själv i munnen. Så det fick bli grimma :) 
 
Ja, hur gick nu detta tillslut? Ganska okej, tror jag. Det är just det, jag TROR, jag vill VETA. Får be någon om hjälp tror jag, haha. :) Tog av den när han skulle galoppera, ville bara låta honom rusha av sig utan att bli för påverkad av något annat. Då helt plötsligt bytte han till korsgalopp HELA tiden i högergaloppen. Han galopperade max 4 steg och sedan bytte han bak, borde man bli orolig? Direkt så såg jag ryggfel, spatt och allt som man kan tänkas komma på. Antagligen orkar han inte galoppera på volt i den galoppen, det är hans "spookyvarv" där han alltid drar in hörnen så fort något inte funkar. Saken är bara den att han inte gjort det innan... 
 
Antagligen är det inget att oroa sig för, men ÄNDÅ gör jag det. Haha...;) 

Planering vecka 48

Jahopp, då var den sista veckan i november påbörjad. Känns mysigt att det snart är första advent! :D 
Såhär ser veckan ut för hästisarna:
 
Måndag
Lambo: Longeras 
José: Lugnt pass 
 
Tisdag
Lambo: Vila 
José: Vila 
 
Onsdag 
Lambo: Vila
José: Lätt pass i paddocken
 
Torsdag
Lambo: Markarbete
José: Longeras 
 
Fredag
Lambo: Markarbete
José: Vila 
 
Lördag 
Lambo: Eventuellt hoppträning (annars uteritt + markarbete)
José: Lätt pass i paddocken
 
Söndag
Lambo: Eventuellt hoppträning (annars uteritt) 
José: Uteritt 
 
Lambo får: 3 markarbete/hoppnings pass, 1 longering, 1 uteritt och 2 vilodagar. 
José får: 2 paddockspass, 1 longering, 1 uteritt och 2 vilodagar. 
 
Anledningen till att det blir hoppning i helgen istället för onsdag eller torsdag är för att Uffe åker till Stockholm och horseshowen. Antingen så åker jag till Kungsbacka eller så kommer han till mig :) Då kan han ju få se José litegranna med! 
 
 

Måndag

Jahopp, då kickar vi igång denna veckan! 

Idag jobbar jag 09:30-13:30, hur chill? Så ser det i alla fall ut nu, kan bli så att jag jobbar längre med. Vill ju jobba åtminstone 5h/dag för att min budget ska hålla, men eftersom jag jobbar minst 7 timmar de andra dagarna så gör det inte så mycket att jag får en kort dag. 

Förutom mina två hopplisar så ska jag till Pompay idag med. Han ska få massa kärlek och så ska vi ta oss en tur ut tänkte jag. :) 

Nu måste jag sticka till jobbet! Vi hörs i eftermiddag :) 

Någon som tröttnat på att bli fotad ;)


En helt vanlig söndag!

Hade en lugn dag i stallet idag. Red båda hästarna och det var väl lite blandat resultat. Jag är väl i princip ofta nöjd med delar av pass, och jag är duktig på att framhäva dem på bloggen. Det kanske får det att låta lite som att det alltid går fantastiskt bra och att jag alltid är nöjd, eftersom jag sällan är missnöjd med något pass. Aja, haha.
 
Red José först! Han har fortfarande en sko mindre men verkade inte så bekymrad över det, jag beslöt mig för att testa att rida i alla fall. Hade han ömmat hade jag såklart fått avbryta, men det gjorde han inte så jag körde ett 25 minuters pass med honom. Ökade antal varv i galopp idag med, så nu galopperar vi sammanlagt 8 varv runt ridbanan. :) Vet inte de exakta måtten på ridbanan men den är relativt stor. Han var duktig, och tyckte att det var väldigt roligt eftersom jag placerat ut lite bommar på långsidorna som han fick galoppera över. Jag lägger in bommar och sådant så mycket som möjligt, han har inte gjort det på länge och behöver komma tillbaka in i tänket så fort som möjligt. :)
 
Lambosen fick sig ett markarbetespass. Rider i princip bara markarbete med honom nu. Samma tänk men i lite olika övningar. Arbetar alltid med övergångar, det är viktigast just nu. Förutom att det är stärkande så är det också grundstenarna till lydnad. Han var som vanligt jättefin under uppvärmningen. Det är antagligen eftersom att jag bara låter honom vara och inte gör några komplicerade saker, då är han avslappnad och fin. Det är när jag börjar med lite övningar, bommar eller liknande som han blir spänd. Idag hade jag små hinder som jag travhoppade över samt travbommar, och så satte jag ihop en bana med detta som innehöll både skritt, trav och galoppdelar. Han fick hela tiden tänka och det gick helt okej. Han blir stark och biter tag i bettet och drar mig framåt hela tiden. Jättesvårt att parera eftersom den enda lösningen är att släppa stödet i tygeln och driva på, men då sticker han ju så ja, det där mellanläget är vad som behövs! Måste även medge att jag tycker det är lite obehagligt att hoppa i paddocken, är rädd att han sticker och hoppar över staketet eller något. Nu tror jag inte att han gör det, han har respekt för att det är staket. Men ändå så oroar jag mig lite...
 
Tog lite kort med kameran också för en gångs skull. Blir mycket mobilbilder tyvärr :) 
 
Mina fina <3an. 
 
 
 
 
 
 
 
 

:)

 
Följ min blogg med Bloglovin

Premiär

Idag red jag ut Lambo för första gången, haha. Låter som om det vore värsta grejen, men faktiskt så har jag varit orolig över om det skulle fungera.

Tack vare att han gör sina tjuvrus när han inte förstår så har jag inte vågat rida utanför 4 säkra väggar/staket. Men idag i sällskap utav Amanda och Alpha så vågade vi oss ut på en skrittur på grusvägen. Ca 15 minuter! Det gick jättebra och det var skönt att ha en trygg veteran som Alpha bredvid sig, tyckte Lambo :) 

Mamma promenerade med José som tappat en baksko och fått ett sår på ena benet som var lite svullet. Inget djupt sår, och svullnaden var knappt synlig. Han haltade inte heller när mamma linade honom några varv. Det kändes trots det onödigt att påfresta så han fick en promenad för hand i stället. :)

Hästarna leker mycket i hagen, så det går både täcken, grimmor och skor ;) Inte så konstigt när det är en hage med en 1,5åring, en 5 åring, en 6 åring, två 7 åringar bland annat. Det blir mycket lek! :) 

Var och hälsade på Pompe med, han fick en påse morötter och massa gos! På tisdag gäller det...


Angående stallbytet

"Hur kommer det sig att du flyttat hästarna? Du hade väl skrittavstånd till ridhus där du hade Lillen? :)"
 
Det stämmer bra! I det gamla stallet hade vi ca 15-20 minuter till ridklubben, som har ett stort och ett litet ridhus. Stigen upp till ridhuset går genom skogen och är för det mesta väldigt lerig, ojämn och dålig. På vardagarna är minst ett av ridhusen ockuperade av ridskolan. Det funkade bra med Lillen då han var trygg i skogen och inte var några problem att rida med i mörker.
 
Men att ha två unghästar med det blodet som de har, då är det inte "bara" att rida till ridhuset. Självklart ska unghästar få vara ute i naturen, men det är också en stor risk att ta som ryttare. Jag är beroende utav att ha 4 väggar nu ett tag, speciellt med Lambo, och då är det inte så lockande att rida på den urkassa stigen i kolsvart mörker dag in och dag ut. Förutom det så tar det massa onödig extra tid. För att rida två hästar kanske man får lägga över 1 timma på att ta sig dit och hem = inte värt och bara krångligt. 
 
Ett alternativ hade kunnat vara att köra upp, det handlar ju om 5 minuter typ. Men då ska jag ha en bil med drag varje dag, och det har jag inte. Det hade hängt på så mycket runt om, att kvalitén på ridpassen sänkts och jag inte kunnat ha en bra planering. 
 
Att (snart) ha ridhus precis utanför stallet är en fantastisk tillgång som jag tycker är en viktig detalj OM man har möjlighet att välja. Självklart klarar man sig utan ridhus med, men jag vill ha möjligheten att varje dag kunna rida i ridhus. Speciellt under vinterhalvåret när stigen i gamla stallet blir till skridskobana. Har varit med om många obehagliga händelser på den stigen på vintern, och då med trygga hästar. Fytusan för att ta ett par unghästar där! 
 
Dessutom tyckte jag att det gamla stallet inte passade mig rent personligt med, och jag och hästarna trvis kanonbra i det nya, så det ärbara en "win-win" situation. Förutom det så har det nya stallet massvis med bra förvaringsutrymmen, spolspilta, varmvatten osv osv. :) 
 
Sedan är det ju roligt när allting är helt nytt dessutom :) 
 

Häst när de är som bäst

Mina prinsar var även idag kanon!

Red José först, red i 25 minuter i skritt, trav och galopp. Lät honom gå på ordentligt fram idag och han svarade fint och hade säkert kunna fortsätta flera varv till, men avslutade innan det blev jobbigt för honom. Ökar galoppmängden successivt :)

Testade Josés sadel på Lambo idag, en Antares sadel. Det märks skillnad på de så kallade "märkessadlarna" och de billigare märkena. Det är verkligen mycket bättre kvalité, passform och de är hur sköna som helst! Jag sitter jättebra i Antaressadeln jämfört med Kieffern som jag haft tidigare på Lambo. Man kommer mycket närmre hästen med Antaressadeln, och det märktes tydlig eftersom Lambo var superkänslig för min sits idag.

Han var kanonfin under framridningen men blev lite mer spänd åt slutet. Jobbade som vanligt med övergångar och bommar :) Nöjd med båda hästarna idag igen :)

Imorgon ska José få komma ut på grusvägarna, vi får se hur han verkar då :) 

Ha en trevlig fredag! Och ja, jag behöver köpa nya stigläder...

Gårdagens

Hej! Min gårdag var minst sagt kaosartad...

Hade ställt mitt alarm helt galet, skulle vara hos tandläkaren inne i Borås 09:00, och hade lyckats ställa klockan på 08:35. Sen tog det någon minut innan jag insåg att det var ju idag jag skulle till tandis. Hade dessutom ingen bil, så fick ringa pappa som inte jobbar långt hemifrån. 

Allt löste sig tillslut men det var verkligen på håret. Jobbdagen gick bra och på kvällen var det Hoppträning som gick kanon! Berättar mer om träningen i ett annat inlägg :) 

Just det! José släpptes ihop med de andra igår med. Jag var inte med personligen men det hade varit väldigt odramatiskt och han kom in i gänget direkt. Känns jätteskönt :) När jag skulle ta in hästarna igår så stod de bredvid varandra och åt :)

Har lite inlägg på lut med! Dels ett par önskemål från er läsare och även lite annat som jag själv tänkt på. Så håll er uppdaterade! :)

<3


Skrattretande och frustrerande på samma gång

Varför tränar du för en tränare? Är det för att du vill utvecklas eller för att höra hur bra du är? 
 
Själv tränar jag utan tvekan för att jag vill utvecklas. Jag tror att vi alla innerst inne är medvetna om att vi aldrig någonsin kommer bli fullärda inom denna sporten, jag hoppas i alla fall det. För annars är man ute och fiskar, och har valt helt fel sport och borde förmodligen ägna sig åt frimärken eller något i stället. 
 
Det finns nog inget som är så skrattretande och frustrerande på samma gång som en ryttare som kommer till en tränare och förväntar sig att få höra hur bra denne är. Efter några gånger när ryttaren insett att intstruktören faktiskt vill göra sitt jobb, att träna ryttaren och inte höja personen till skyarna, så byter ryttaren tränare eftersom att den inte tycker att den har utvecklats, inte tycker att tränaren är bra osv. Ursäkterna är oändliga! Detta är något som jag tror att de flesta bra tränarna råkat ut för x antal gånger. Tyvärr gör detta att man som tränare kanske blir "rädd" att säga som det är till sina elever, eftersom att de inte vill förlora kunder. Hur bra är det? Inte så festligt. 
 
Jag har en hatkärlek till konstruktiv kritik, självklart vill jag höra att jag gör bra saker, men lika mycket vill jag veta vad jag behöver förbättra. Annars kan jag lika gärna kasta mina pengar i sjön, för får jag bara höra hur duktig jag är så kommer jag inte att utvecklas och bli bättre. De träningar då tårarna rinner längs kinderna och jag helst av allt vill säga "hoppa upp själv på hästen och gör det bättre själv då gubbj*vel" så vet jag att jag har haft en lönsam träning som ger mig 10000 gånger mycket mer än om jag bara fått höra att jag hade bra anridningar. 
 
Det finns ryttare som bara vill ha bekräftelse, och så finns det också de som hur mycket tränaren än tjatar om diverse saker ger fan i att lyssna! DÄR snackar vi kasta pengar i sjön, varför tränar man överhuvudtaget ens då? Att tränaren gång efter gång påpekar exakt samma sak, och ingen som helst förändring sker eftersom ryttaren helt enkelt inte lyssnar, satan vad frustrerande det är. Det skulle ju kunna bero på att ryttaren heller inte förstår, men tro mig, jag har råkat ut för ryttare som rent ut sagt skiter i vad tränaren säger.  
 
Jag vill genom detta inlägget inte på något sätt framhäva mig själv, utan jag vill bara hylla alla de som biter ihop och kämpar på trots att det är motigt och inte alltid går som man vill. Någonstans i allt mörker finns ljuset, och vill man komma långt så ska man inte bete sig som ryttartyperna jag precis skrivit om, för de ryttarna kommer antagligen inte komma längre än den nivå de redan ligger på :) 
 
 
 
 

Duktiga hästisar

Idag har både José och Lambo fått varsin guldstjärna! 
 
Red båda två i paddocken, och världens snällaste mamma var med och hjälpte till! Jag red José först, på samma vis som igår. Idag var han piggare och busade till det lite genom att göra små skutt och lite andra akrobatiska (mindre akrobatiska) rörelser. ;) Annars var han duktig! Stod emot lite i galoppen, sprang och krummade lite på ryggen. Vet inte riktigt varför, tror inte han redan kan känna av ridpasset från igår? Men vad vet jag :) 
 
Mamma longerade Lambo medans jag red José. Han har ju vilat i två dagar och det märktes verkligen! Han har tidigare när vi longerat varit supersnäll och skrittat, travat och galopperat så fint så. Men idag spurtade han på ordentligt i galoppen och låg ner i kurvorna, haha! Låt han springa, sa jag till mamma, och det gjorde hon. Han bockade och sprätte och gasade som om han laddat på krutet i flera månader. Skönt att jag inte satt upp direkt, haha! Sedan var han spänd i ridningen i kanske 15 minuter. Tillslut lossnade han och vi gjorde väldigt fina övergångar från skritt till galopp, tillbaka till trav och sedan skritt. Lugn, fin och bärig galopp, mjuk i munnen, kändes kanon! Avslutade passet med lite bomövning med mycket övergångar inblandat. 
 
Som sagt var dom duktiga båda två, sedan tror jag inte att jag är så svår att göra glad, blir glad bara över att stå och titta på hästarna när dom står där i varsin box och tuggar hö. Det mysigaste som finns <3 
 
 
José verkar tro att Lambos hö är mycket godare än hans eget ;) 
 
 

Första ridpasset!

Precis ridit lillkillen

Han var så himla mysig att sitta på, superduktig. Lade fram en bom att rida över, och den var till en början jättefarlig, haha! Men sedan gick det bra, kunde inte låta bli att galoppera några varv, han har världens goaste galopp!
Planering vecka 47

Tänkte ta för vana igen att lägga upp hästarnas veckoschema, mest för min egen skull. Det är skönt att ha lite struktur på det hela :)

Måndag
Lambo: Vila
José: Promenad + longering

Tisdag
Lambo: Vila
José: Lätt ridning i paddock 

Onsdag
Lambo: Markarbete
José: Lätt ridning i paddock 

Torsdag
Lambo: Hoppträning 
José: Vila

Fredag
Lambo: Följa upp hoppträningen i paddocken.
José: Lätt ridning i paddock

Lördag
Lambo: Skritta/promenera ut, avsluta i paddock
José: Samma upplägg som Lambo

Söndag
Lambo: Markarbete, mindre hårt pass.
José: Vila eller promenad

Så fort jag införskaffat ett pessoa longeringssystem så kommer jag longera dem en gång i veckan, och så fort ridhuset är färdigt ska de få lösgalopperas (håller tummarna för att det ska vara okej). Vill ha så varierande pass som möjligt för hästisarna så att de inte tröttnar på ridningen ;)

Tisdag!

Herregud vad dagarna går långsamt, speciellt idag. Känns som att allting går i slowmotion, är helt mosig i huvudet!

Idag kommer hovslagaren till José. Jag ska försöka få in hästarna på samma skoningsintervall, något som inte känns helt omöjligt faktiskt! José skoddes senast 25 september, och Lambo den 3 november. Skos José idag så skiljer det 2 veckor. Eftersom José gått på 8 veckor nu, så får han gå på 7 nästa gång och Lambo 9. Då hamnar de på samma! :)

Känner att jag behöver inhandla en kalender som jag kan sätta på mitt skåp och där jag kan fylla i hovslagare, vaccinationer osv. Sådant som jag behöver ha koll på! Mobilen fungerar sådär att planera i tycker jag, gillar att ha det på papper. 

Idag ska jag rida José med hade jag tänkt, Lambo får en vilodag :)

Från provridningen av José :)

Fina killar <3

Hejsan! :) Idag har jag haft en lugn och skön eftermiddag i stallet. Efter 7 timmars jobb så slutade jag klockan tre och åkte nästan direkt till stallet. Under dagen hade José sprängt staketet i den hage han går i nu, så han har fått stå inne halva dagen. -.- Antagligen blev han rädd för något och kanske fastnade eller liknande. 
 
Han var i alla fall oskadd och glad att se mig när jag kom till stallet strax efter tre. Ställde honom i gången direkt och började borsta och greja litegranna. Tog sedan på både reflexer på mig och hästis och så tog vi en promenad i skymningen. Det regna och blåste men det gjorde inte så mycket, det var mysigt! :) Avslutade med att longera litegranna i paddocken, blev några varv i trav bara för att han skulle få sträcka på sig. Han tyckte nog det var roligt att få se sig lite om och var väldigt positiv och nyfiken. I stallet har han varit väldigt lugn och verkar trivas bra! 
 
Lambo tog jag bara in och borstade. Smörjde även hovarna och linimentade benen på honom. Han har ganska mycket gallor, inget jag oroar mig över, men som jag ändå vill se om jag kan påverka. ÅH! Just det! Idag kom han till mig när jag ropade, något han har gjort hela tiden förutom när han släpptes ihop med de andra hästarna. Efter ihopsläppet har han varit lite halvglad åt mig, det är mycket roligare att hänga med kompisarna och käka hö. ;) Idag kom han direkt, den lyckokänslan är svår att beskriva! Stod som sagt bara och myste med honom med, han får två dagar nu att tänka lite på förra veckans träningspass, alternativt vila huvudet helt. :) 
 
Imorgon ska jag se om jag kan komma upp på José och rida några varv. Vill komma igång och lufta traven så fort som möjligt så att jag kan komma igång med lite galopp i slutet på veckan. :) 
 
Nu blir det té, rostat bröd och Paradise Hotel om en liten stund, vi hörs mer imorgon :) 
 
 
 
 
 

Att sätta igång en häst

Jag står inför ett ganska klurigt dilemma. Jag har en 5 årig häst, som vilat från ridning i 5 månader. Det är inte bara att hoppa upp och rida ett markarbetespass i paddocken direkt... 
 
Tidigare när jag satt igång konvalicenthästar och hästar från skador så har det handlat om scheman på 10 veckort ungefär, där de första två veckorna mest handlat om skritt och 5 minuter trav per pass, på rakt spår, med bra underlag. Usch vad det låter trist, ordet "konvalicentridning" gör mig illamående. Nu tror jag inte att jag kommer att behöva vara precis såhär försiktig, det handlar ju inte om en skada som skall läkas eller så. Däremot måste jag ha Josés ålder i åtanke.
 
En 5 åring går 5 dagar i veckan, ungefär, allt för att hjärnan skall hänga med i svängarna. Viktigt att tänka på är också att hästar växer tills att de är 7 år ungefär, skelettet på en 5 åring är därför inte helt utvecklat. Att gå för fort fram på en häst som vilat, och som dessutom inte är färdigutvecklad är en riktig balansgång! 
 
Jag håller på att fila på ett upplägg som jag tror skulle fungera på José. Det kommer innehålla mycket uteritter varvat med paddockpass i ungefär 6 veckor. Såhär ser min plan ut i stora drag:
 
Vecka 1&2: Passen ska bestå av mest skritt, trav och lite galopp. Skritta 30 minuters pass och lägga in ca 10 minuter trav första veckan. Tanken är att jag ska skritta ut och sedan trava i paddock. Hinner jag inte rida ut pga mörker, så får det bli paddockpass. Andra veckan lägger jag in galopp på slutet, 2 varv i varje varv. 4 pass i veckan, varav 1 är lättare. Utöver riddagarna så skall han lösgalopperas några minuter, kan även ersätta vissa eller delar av pass med detta.
 
Vecka 3&4: Fortsätta på samma sätt, men hela tiden successivt lägga in mer galopp. Hela tiden 3 "tuffa" pass, och ett enkelt. Kan även börja lägga in 5 pass i veckan, då blir 2 av enklare form. 
 
Vecka 5&6: Här kommer han kanske att känns sig lite mörbultad i kroppen, beroende på hur han känns så kanske jag fortsätter i samma takt, ökar eller minskar takten. Men vecka 6 förväntar jag mig att kunna börja rida relativt normala pass på ca 35 minuter med skritt, trav och galopp i lagom uppdelad mängd. 
 
Givetvis kommer det att ta tid att bygga upp kondition, säkert ett par månader innan han är i en bra tävlingskondition. Däremot har han en bra grundkondition och ingen skada som riskerar att rivas upp, så jag tror inte att jag behöver överdriva. Så länge man har lite sunt förnuft brukar det mesta sluta bra :) Bommar och liknande kommer jag blanda in ganska tidigt, det skadar inte :) Ska bli roligt detta :D 
 
 

Godmorgon!

Godmorgon! 

Idag börjar jag åtta, och var uppe redan klockan sex för att åka och släppa ut hästarna. José går ju i hagen bredvid de andra nu i några dagar innan de släpps ihop, så då var det bäst att jag släppte ut dem idag. :) 

Det var i alla fall mysigt och en bra start på dagen! :) Nu ska jag jobba :) 

José!

Idag har jag och mamma åkt nästan längst ner i Sverige för att hämta hem en liten häst. En liten häst som heter José och som inte alls är speciellt liten, bara till åldern :)
 
José är en valack född 2009, alltså 5 år. Han är e. Feliciano-Songline xx. José har startat upp till 120cm hoppning, och har efter sin debut inte gjort ett dyft. I 5 månaders tid har han fått vara på bete och växa i sig själv litegranna. Det är en ganska maffig kille på cirkus 170cm. Jag provred José för drygt en månad sedan, och då var det första gången han hade någon på ryggen på 5 månader. Där av tyckte inte jag att jag fick en rättvis uppfattning och därför ska vi nu ha honom på prov. Det är en väldigt trevlig häst med härligt språng och inställning till hoppning. Det är egentligen det jag vet, så det ska bli spännande att se vad denna hästen har att erbjuda mer! 
 
 
 

Ute på äventyr!

Jag och mamma är och turistar lite i Skåne, eller? ;)
Can't stop!

Ni vet att man skall sluta när det går som bäst? Inte tänka: "En sista gång". Det är en av pusselbitarna när man rider unghästar. Att inte nöta för länge, utan nöja sig och inte bli för militärisk. Det är något jag vanligtvis tycker är väldigt givet och enkelt, men ibland är det lätt att hålla på för länge. :) 
 
De senaste ridpassen har jag fokuserat mycket på det vi gjorde på träningen i onsdags. Jag har haft framme 2 bommar med ca 26m avstånd och tränat mycket på övergångar i mellan dem. Att komma i trav över en bom, sakta av till skritt i mellan och sedan trava igen över nästa bom. Även kommit i galopp och saktat av till trav i mellan osv. Detta för att lära honom att lyssna och inte bara rusa. På träningen blev bommarna så småningom hinder, men jag har bara lagt fokus på bomdelen hemma. 
 
Detta har hur som helst gått väldigt bra, så idag tänkte jag bygga upp en av bommarna till ett kryss. Som vanligt så fick jag ändra planen allt eftersom, Lambo hittade på lite hyss idag. :) Han var fin på uppvärmningen, jobbade som vanligt mycket med övergångar, något som fungerar bra i skritt och trav. I galoppen är han fortfarande inte speciellt stark och tar därför mycket stöd på mig. I trav fungerat allting för det mesta bra, men där orkar han jobba. Så fort jag började rida an bommarna i galopp så blev det inte så roligt. Han var stark och bångstyrig, förstod inte vad jag menade och blev lite uppstressad. Så jag började om från början i trav. När jag sedan kom i galopp så var han fin, men när jag sedan bytte varv så var det massa åsikter och tonårsbeteenden igen. Plötsligt kunde han tvärnita framför bommarna när jag kom i galopp och vara "rädd" för sin egen skugga, och i traven funkade han hur bra som helst. Så fort han gick bra i galoppen så avslutade jag, för plötsligt hade 40 minuter gått, och mycket mer än så orkar varken han eller jag hålla på för tillfället. Så det blev inget med hoppning idag :) 
 
Han var extremt fin stundtals idag, så jag är trots att ridpasset inte blev som planerat väldigt nöjd. :) 
 
Random bild på Lillen, får ta lite nya på Lambo ;) 

Acavallo bettskivor

I tisdags köpte jag ett par bettskivor från Acavallo. Eftersom jag nu testat dem i några ridpass så tänkte jag utvärdera dem! 

Anledningen till att jag köpte ett par är för att Lambo är känslig och lite orolig i munnen. Av den anledningen så tyckte jag att det var värt att testa! För tillfället rider jag på ett tredelat bett med rörliga bettringar. 

Enligt produktbeskrivningen så ska Acavallos bettskivor vara antislip, något som gör att hästen inte får skav eller nyp i mungipan. Det står också att det bästa sättet att trä på dem på är att blöta dem så att de enkelt glider över bettringarna.

Jag tycker att det gjorde stor skillnad direkt. Jag upplevde att han tuggade på bettet på ett mer avslappnat sätt, inte det där frenetiska tugget. Han lade inte tungan över bettet lika mycket som han brukar, utan det kändes som att han tyckte att det var skönare med bettet när skivorna var på. Det hade antagligen jag också tyckt! 

Sammanfattningsvis så skulle jag rekommendera alla att köp dessa, även om man inte har en häst med känslig mun så tycker jag att det är ett tillbehör som gör det bekvämare för hästen att ha ett bett i munnen. Ser inte att det kan finns en anledning till att Acavallos bettringar kan påverka någon häst negativt :)

Godmorgon!

Idag var jag upp tidigt, 05:40 för att vara exakt. Har öppningen idag, vilket är väldigt mysigt. Det är lugnt och skönt på morgonen och barnen droppar inte lite allt eftersom. :)

Igår släppte vi ihop Lambo med de andra hästarna. Han har gått i en hage bredvid dom andra i några dagar, och igår var det alltså dags för dem att träffas på riktigt. Det gick bra! Lambo är så ranglåg så han gick bara undan. :)

Nu ska jag jobba så vi får höras senare 

Gårdagens Hoppträning

Hejsan! Hann knappt blogga igår. Jobbade till 16:00 ungefär, och sedan var det bara att åka hem, käka, hämta transporten, åka till stallet och sedan åka till hoppträningen. Var hemma klockan 10. :)

Hoppträningen igår gick bra, det var verkligen ett steg i rätt riktning. Vi jobbade i markarbetet mycket med övergångar. Att man i avsaktningar skall höja handen, hålla om med benen och "trycka" ner hästen i gångarten. Lambo var duktig! I vänstervarvet är han däremot stelare, så där måste jag "reta" honom lite med innerskänkeln så att han mjuknar lite i sidan. Blir nog bra tillslut! 

Sedan arbetade vi med två bommar på långsidan. Vi skulle komma över den första i trav, sakta av till skritt och sedan trava över den andra bommen. Detta utan att hästarna slog med huvudet eller protesterade. Detta utvecklades till att vi skulle galoppera över första bommen, sakta av till trav och sedan trava över den andra. Första gången tog Lambo bettet och drog iväg, haha, men tillslut fick jag ordning på det genom att komma ner i sadeln, öppna upp bäckenet och sitta emot ordentligt. 

Tillslut blev bommarna till kryss och vi skulle låta hästarna flyta över det på 6 språng. Det var 27m i mellan. Jag fick lov att sitta ner eftersom att jag inte kan koppla loss kopplet på Lambo riktigt än. Precis som jag väntat mig så drog han iväg i 120 efter första krysset. Fick svänga direkt in i väggen några gånger efter det första krysset, och tillslut gick han till min lycka 6 jämna språng mellan hinder 1 och 2. Stort framsteg! 

Sedan gjorde vi lite svårare övningar men där förstod han inte mycket alls så vi gjorde lite enklare versioner än alla andra. Avslutade med att hoppa hindrena på långsidan igen, vilket gick sådär, och avslutade med att hoppa ett plank som stod på medellinjen, något som gick riktigt bra. Han hoppar fantastiskt bra min fina prins :D

Så även om det nästan blev lite flygturer för min del då han sticker och tvärnitar in i väggarna så "vann" jag över hans skrämselmetoder idag då jag behöll lugnet och inte blev rädd. Vi gjorde framsteg idag, nästa gång kanske det går åt andra hållet, men jag får leva på detta tills dess :) Guldstjärna till mig själv idag med som tacklade honom på rätt sätt och hade bra tålamod. 

Denna hästen gör mig så lycklig, bästa knäppgöken :D

Börjar få upp hullet med! Tycker ni att han ser smal ut här så skulle ni sett för 2 veckor sedan...:/
Täckestips!

Skara hästsport har just nu riktigt grym rea på Pessoa turnout täckena. 

200g, 600D och helhals för 499kr :) 

Passa på för erbjudandet är bara denna veckan!
Blä

Idag har väl inte varit världens bästa bloggdag! Hade tänkt att skriva massa roliga inlägg som jag har på G men istället fick jag ju "fightas" med försäkringsbolaget. Inte så kul direkt, men jaja! 
 
Idag har jag även gjort lite annat nyttigt! Sökte ett till jobb till exempel, kan ju inte bara ha ett, hehe... Skulle ha ringt arbetsförmedlingen med, har typ glömt av att säga att jag har jobb, haha, men det får jag ta imorgon! 
 
Har ju helt glömt bort att berätta att det kommer en till liten häst till mig, förhoppningsvis i veckan. Var nere och testade en 5-åring i Skåne för ett tag sedan, och nu ska vi ha honom på prov ett tag för att se lite mer vad det är för individ. Vanligtvis är jag ganska emot provtider, hade nog egentligen inte gett det själv. För oavsett vilken häst man köper så kommer det vara en smekmånad, och sedan kommer hästen att testa lite, och sedan blir det bra igen. Dessutom tycker jag att man känner redan när man hoppar upp om det är en häst som man kan tänka sig att sitta på varje dag i några år. :) Men i detta fallet är en prövotid nödvändigt då hästen varit på bete i ex antal månader och inte var igång när jag provred. Gillade hästen mycket, men tyckte inte att provridningen gav en rättvis bild eftersom att man inte kan kräva speciellt mycket av en häst som inte är igång. :) 
 
Nog om det! Fotbollsträningen gick kanon, och jag kommer sova gott inatt! ;) Hoppas ni gör detsamma! 
 
 

Welcome to the djungel

Usch, försäkringsbolag och försäkringar hit och dit kan nog vara det svåraste jag vet för tillfället. Hua! Ska betala min första försäkringsmånad för Lambo och förväntar mig en summa som min kontakperson gett mig. När jag öppnar brevet är de det dubbla, och lite till som ska betalas! Och när jag ringer har de ingen som helst förklaring om VAD den extra summan kommer ifrån... Öh? Jaja, det löser sig nog, gör bara att man bli lite trött... 
 
Lambo gick helt okej idag. Det var första gången jag red i paddocken på dagen, så han var spänd över att se allt nytt. Dessutom höll de på att bonka lite vid ridhuset som snart är färdigt, så ja, han var spänd. Jobbade nästan bara i trav, och tillslut kopplade han av litegranna i alla fall. :) Var missnöjd till en början med passet, men insåg ganska snabbt att han ändå skött sig bra. :) 
 
På hööks köptes lite borstar, bettskivor från Acavallo samt täckesgalgar. Var en lagom liten shoppingrunda! :) Nu ska jag iväg på fotbollsträning, vi hörs sedan :) 
 
 

Här kan man va!

Blir ett morgonbesök på Hööks! Börjar inte försen 13 så ska handla lite nödvändigt och sedan dra till Lambo :) 

Hoppas ni får en bra dag :)
Små saker som gör en glad

Hallå! Hoppas allt är bra med er, jag själv känner mig för tillfället väldigt mätt. Precis ätit, haha... 
 
Har jobbat från åtta idag, slutade fyra. Därefter åkte jag förbi Madkullen en sväng, Pompes stall. Jag har varit lite ledsen över att vi särade på Lambo och Pompe, dom kom väldigt bra överrens. Desto bättre kändes det idag då Corrina kommit hem igen. Minns ni den tjocka, pälsiga och långmanade Welshen jag hoppade in i våras? Hon är det i alla fall, och henne får Pompe nu gå med. Han ska släppas tillbaka tillsammans med resten av tjejgänget, men nu fick han Corrina för sig själv, något han var mycket nöjd med :) 
 
Sedan åkte jag bort till Lambo! Det var en blöt kille som gnäggade åt mig när jag kom. Täcket hade inte regnat igenom, men det var sådär jobbigt fuktigt i kanterna. Jag kan nog relatera det till hur äckligt det är när jackan blir blöt längs ner vid ärmarna. Usch! Haha! Lambo fick komma in medans jag mockade. Till en början var han lite nervig över att vara själv, men sedan lugnade han ner sig. Han fick en ordentlig rykt och fick sedan komma in och äta lite middag. Under tiden packade jag lite höpåsar, fixade kraft, vatten och sopade lite. Väldigt skönt att gå och pilla lite i stallet utan att behöva passa någon speciell tid! Sedan kom Nico och så red vi i paddocken! Lambo gick helt okej, jag var lite ofokuserad och höll mig inte till samma strategi som jag brukar, men det gick bra ändå :) 
 
Vänstervarvet är där jag har det som jobbigast just nu, och eftersom Lambo är känslig så märker han det direkt och blir irriterad. Jag tar för mycket i innertygeln i det varvet, skall egentligen knappt ha stöd där, men han lite sämre motorik i den handen och det märker Lambo som sagt direkt. Det är väldigt bra att han reagerar på det, för då vet jag också när jag gör rätt. :) 
 
Just det! Höll på att glömma! Eftersom Lambos täcke var lite fuktigt så hängde jag det på tork och satte på ett nytt. Det var det täcket han hade första dagen efter att han kommit, och han har inte haft på sig det sedan dess. Idag var maggjordarna ca 5cm för korta, och då drog jag åt ordentligt för att få på dem! Detta betyder ju bara att han gått upp i vikt, kände mig riktigt glad när jag stod och längde ut maggjordarna. :) 
 
 
Nu ska jag bara ta det lugnt, vi hörs imorgon ;) 
 

Bloppis!

 
Superfina Dyonchaps i storkek Small säljes. Aldrig använda, kvar i sin förpackning. Säljs eftersom att jag inte har användning för dem :) Nypris: 2000:- Mitt Pris: 900:- 
 
 

 
Jättefin marinblå Animokavaj med stilrena detaljer. Använd endast vid ett fåtal tillfällen på tävling, säljs eftersom att den inte kommer till användning. Italiensk storlek 40, passar dig som vanligtvis har 36/38 :) 2000:- 
 
Vid intresse kontakta mig här eller på mail: fanny.kargede@hotmail.se. Priserna är exklusive eventuell frakt :) 
 

Det mest förvirrade biobesöket

Hejsan! Nu är jag hemma igen efter ett minst sagt rörigt biobesök, haha. 
 
Hade köpt biljetter till mig, pappa och Julia till filmen Interstellar, klockan 17:00 på Bergakungen. Vi är där i bra tid, köper lite popcorn, river biljetterna, går in i salongen och letar upp våra platser som jag noga valt ut för att få ut så mycket utav biobesöket som möjligt. På våra platser sitter några andra, vilket jag snabbt påpekar. De vägrar akta sig och visat upp sina biljetter. Konstigt nog stämmer det att detta faktiskt är deras platser, jag kollar förvirrat på min biljett inte bara en, utan två, tre och fyra gånger för att försäkra mig om att detta faktiskt är rätt rad, rätt plats och rätt sal. När vi jämför biljetterna ser jag direkt vad som felar, 13:20 står det på min biljett. 
 
Jag hade med andra ord råkat köpa biljetter till föreställningen klockan 13:20 och inte 17:00. Jag blev extremt trött och förbannad på mig själv, som tur är så är min pappa och syster lite lugnare och utan dem hade det nog inte löst sig, haha! Hur som helst så är SF kungar och ger oss nya platser. Tyvärr kunde bara två sitta tillsammans, på raden längst fram, och en var tvungen att sitta själv. Pappa offrar sig, men det känns inte rättvist! Det slutar med att pappa får sitta själv i alla fall... Kändes surt att han skulle behöva fira farsdag själv, men som syrran sa: Man pratar ju inte så mycket på bio. Jag kände mig trots allt rätt misslyckad och ganska dum där jag stod, men det löste sig och pappa brydde sig inte så mycket. Filmen var kanonbra, och ja, allt blev rätt bra i alla fall :) 
 
Nu ska jag ta det lugnt i soffan en stund innan jag går och lägger mig, imorgon är det jobb! :) Ha det :) 
 
 
 

Härlig dag!

Vädret är hur gött som helst, jag hade en jättemysig frukost med mormor och morfar, Pompe och jag tog en terapirunda i skogen och Lambo fick en promenad! 

Det har hittills varit en kanondag, mös med Pompay en bra stund och sedan tog vi en timma i skogen. Det uppskattade han, har bara varit massa provridningar hela veckan, så han behövde koppla bort hjärnan en stund :) Lambo promenerade jag som sagt med! Kändes dumt att rida när han var så himla spänd över allt nytt, bättre vänta någon dag eller två :) Gick i alla fall tillsammans med en annan tjej i stallet och hennes häst, supertrevlig så det var roligt :)

Nu ska jag och Julia bjuda pappis på bio, Interstellar blir det, go avslutning på en bra helg :) 

Pompay tog sitt ansvar och hälsade på fru och barn, haha! Men visst är hans föl lik honom? :)

Godmorgon!

Har precis varit och släppt ut Lambo! Han verkar trivas väldigt bra hittills, och det känns jätteskönt!

Han hade ätit upp allt sitt hö som han fått kvällen innan, boxen var tom på minsta höstrå. Får öka mängden hö så att han lämnar lite på morgonen! Lambo som jag upplevt som väldigt stökig i boxen, men det måste ha berott på boxens storlek för idag när jag mockade var det inte alls stökigt :) 

Nu ska jag åka upp till mormor och morfar och äta farsdag frukost tillsammans med dem samt mamma och syrran. Mysigt! Sen ska jag till pompe, och sedan tillbaka till Lambo :)
Här bor Lambo nu! 

Nöjd häst :)

8 timmar, en macka och en chokladboll senare så sitter jag i soffan och Lambo är installerad i sin nya box.

Känns jättekul och skönt att komma till ett nybyggt stall där allting är genomtänkt och effektivt. Ridhuset är snart färdigbyggt och paddocken som också är ny har belysning och mycket yta. Nä, det är A och O att kunna ha tillgång till sådana saker om man vill kunna träna och tävla på hög nivå. Vilket är mitt mål :)

Ska vara med och släppa ut honom imorgon! Han ska gå i en hage bredvid dom andra i några dagar och så släpps dom ihop sedan. Alla hästar går i samma hage och har fri tillgång till hö, kan det bli bättre? :D

Duktiga hästar!

Precis ridit Lambo! Han var till en början väldigt spänd, var nära på att bli lite irriterad, han var väldigt jobbig, haha. Som tur var höll jag mig lugn och i slutet var han relativt avslappnad. 

Hade tänkt jobba lite mer med bommar än vad jag gjorde, men eftersom han var spänd så struntade jag i det. Gäller att vara flexibel! :)

Pompe gick jättebra på provridningen, så himla stolt över min lilla gris. Himla kul att han går så bra även med andra :D

Nu ska jag packa ihop mina grejer och köra bort den till nya stallet :) Ha det! 
Provridning

Idag har jag sovit ut, och det var väldigt, väldigt skönt. ;) Vaknade i vanlig ordning vid 08:00, men tvingade mig själv att somna om och sova till 10. Riktigt skönt! :D 
 
Idag är det somsagt en del på schemat! Pompe ska provridas,Lambo ska flyttas och ikväll ska jag, mamma och Julia antagligen dra och bowla. Harmlös helg, men hade nog inte orkat mer heller.
 
Det är ibland ganska svårt att hålla i provridningar tycker jag. Man måste läsa av ryttaren, hur mycket kan den som rider? Därefter måste man ta reda på om ryttaren vill ha hjälp eller inte. Jag gillar att hjälpa till lite lagom, vill inte stå och hålla ridlektion, men lite riktlinjer är bra att ge för att kunna ge hästen en rättvis chans. En annan svår grej ör hur högt vill ryttaren hoppa? Kan man säga stopp eller ska man lyssna på varenda vink den som provrider gör? En kombination är antagligen det bästa, men det kan vara svårt. Jag kanske inte tycker att ryttaren är tillräckligt duktig för att hoppa högre, eller så kanske ryttaren inte vill. Kommunikation är viktigt, men att veta exakt vad man ska säga är svårt! 
 
Jaja, jag tycker att de provridningar jag hållt i under mitt liv har varit bra. De blir ju bättre och bättre, och de senaste med Pompe har känts riktigt bra från min sida i alla fall! :) 
 
Vi får se hur det går idag, ha en fin dag! :) 
 
 

Finally friday!

Fy, idag har jag varit helt snurrig och trött. Jobbade 07-15:30, så det var ingen överdrivet lång dag. Ändå känner jag mig helt slut! Det har varit en väldigt turbulent vecka, minst sagt. :) 
 
Idag tog jag och mamma åka bort och ta en promenad med hästarna. Jag skulle åkt direkt efter jobbet, men glömde åka och hämta pappas bil på lunch så jag hade ingen bil, haha. Hann därför inte rida i ljuset och ville inte sitta på Lambo i mörker riktigt än. :) Så det blev en promenad med båda två samt mamma. Det fick duga för idag! 
 
Imorgon ska Lambo flyttas till ett nytt stall! Insett att jag behöver ha tillgång till ridhus varje dag med honom. Det hade funkat som han står nu om det var sommar, för som det är nu har jag bara kört till ridhuset. Men så fort det blir hårt i backen och isigt på vägarna så är jag fast, och det går inte med en unghäst full av energi. :) Pompay ska även provridas, så det blir en fullspäckad dag! :) 
 
Nu ska vi ha lite tacomys och bara ha en lugn och skön kväll, det behövs! :) 
 
 

Bra träning!

Det var lite berg och-dalbana igår. Ena stunden var Lambo kanonfin, andra sekunden skenade han genom ridhuset... Haha! Men sammanfattningsvis var det en bra träning :) 

Eftersom Lambo bara är riden några månader så är det som att utbilda en 4åring ungefär. Han kan inte göra alla övningar på samma sätt som de andra utan man får vara väldigt tydlig och göra saker så att han förstår. 

Dagens träningen handlade om ryttarens eftergift. En eftergift är inte bara något man ger över ett hinder, utan även i exempelvis sin lättridning. Det är viktigt att vara följsam och följa hästens rörelser i alla gångarter. Sitter man lite "bakom" hästen, dvs har överlivet lite bakåt så påverkar det hästens rörelser samtidigt som hästen blir lite trevande. 

Testa själva att rida över bommar i trav i en följsam lättridning, dvs axlarna lätt lite framför lodplan och mjuka höfter. Testa sedan att föra axlarna lite bakåt och "spjärna", hur reagerar hästen? 

Vi hoppade lite olika övningar där vi skulle använda den lätta sitsen och bara låta hästarna flyta över hindrena. Lambo var fin men mot slutet så blev han trött och då gick det väldigt fort mellan hindrena. Jag inser verkligen att det är mycket arbete kvar innan man ens kan tänka på att tävla. Tur att det är en rolig individ att ha och göra med, det gör arbetet så mycket enklare! 

Sammanfattningsvis så hoppade han väldigt väl. Han har så löjligt lätt för sig med hinder och är extremt kvick. Min fula ankunge blir förhoppningsvis en svan om ett litet tag. :)
Helt slut

Igår jobbade jag 10,5 timma och var hur pigg som som helst, idag jobbade jag 5 och är helt slut i huvudet. Jag är supernöjd med att jobba på skolan, men ibland tar det på krafterna! 
 
Nu har jag i alla fall hunnit att sätta mig ner, ta lite te och macka och det mina vänner var välbehövligt. Ska nog se om jag hinner powernapa lite med, hade varit skönt. Får åka själv på träningen idag, varken mamma eller syster ville/kunde åka med så då blir jag själv, som vanligt! Det kan vara ganska skönt med, men ska man transportera häst, träna och hålla på i mörker och kyla så är det ganska trevligt med sällskap. :) 
 
Som tur är så är Lambo super att hantera! Inte lika säker som Pompay är, han har ju lite mer nerv. Det hade aldrig gått annars... 
 
Nä, nu ska jag ladda om för lite hoppträning, hoppas på att det blir ett bra pass! :D Ni får självklart veta hur det gick senare ikväll. :) 
 
Lilleman! 

Torsdag

Igår blev det sent! Var hemma halv ett och somnade ett. Provridningen med Pompay gick kanonbra och Lambo skötte sig fint. Tur att jag börjar 12 idag, så jag har kunnat sova ut! 
 
Var och mockade och fixade stallet nu på förmiddagen, så slipper jag det ikväll. Ska jobba 5 timmar och sedan är det hoppträning för Uffe i Kungsbacka. Ska bli roligt! Inför träningarna nu har jag inte så höga förhoppningar, med Lambo kan det ena ridpasset gå kanonbra, och det andra ha fallit tillbaka två steg. Gårdagens pass varade i ca 20 minuter. Jobbade mycket med övergångar och att han ska flytta sig för ytterskänkeln. Simpla saker, men som för honom är jobbiga och svåra. Därav rider jag inte så långa pass än, det ökas successivt. 
 
Nu måste jag kila! :) 
 
En favvobild på Lillen! 

Full fart!

Idag går allting i ett. Började jobba 06:30, och slutar klockan 17. Lång dag men med roliga arbetsuppgifter så går det inte att klaga! :) Just nu har jag en lång och go rast, så passar på att uppdatera lite. 

Efter att jag slutat ska jag köra in mamma till Borås. Funderar även på att svänga förbi Hööks om jag hinner. Behöver inhandla bett och lite annat smått. Klockan 19 ska jag visa Pompay, det blir den 5e visningen sammanlagt. Dom som kommer har redan testat en gång, men ska pröva igen. :)

Sedan får jag köra tillbaka Pompe och hämta Lambo som behöver röra på sig lite innan hoppträningen imorgon. Det kommer bli en lång och intensiv eftermiddag, tur att det är roligt! :D

Hörs sen :)
Lamborghini

Jag antar att ni vid det här laget är lite nyfikna på vem Lambo faktiskt är, hur jag hittade honom och vad planerna är. Så jag tänkte att det är lika bra att skriva ett inlägg om honom. :) 
 
Lambo, som han kallas, är en 6 årig valack. Han är registrerad som Danskt varmblod, och är alltså importerad från Danmark. Han är efter Lambrusco Ask och morfar är Cornetto. Vi köpte Lambo i Tidaholm utav Tina Sandahl, och man kan väl säga att det inte var en självklarhet från början att det var den hästen jag skulle ha! 
 
Efter att ha provridit ett antal hästar så tipsade Uffe (min tränare), mig om att Tina hade en fin häst i stallet till salu, och tyckte att jag skulle åka och testa. Sagt och gjort, jag satte mig i bilen och körde själv de 2 timmarna upp till Tidaholm. Första gången jag satt på Lambo var inte speciellt rolig, han var stark och jag kände mig för första gången extremt liten och obetydlig på en häst. Dessutom flög jag av. Trots att första provridningen var kaosartad så beslutade jag att åka och testa igen, denna gången skulle mamma med. För trots att han var extremt oriden, för jäklig i munnen, stark som ett as och bara lade tungan över bettet och stack, så hoppade han helt fantastiskt. Sagt och gjort, upp till Tidaholm igen för att återigen hoppa av Lambo besviken och osäker på mig själv. Denna provridningen flög jag rakt in i väggen, det kändes förjävligt. 
 
Här hade nog de flesta backat, men en häst med den mentaliteten och den kapaciteten kan man inte ge upp hur lätt som helst. Jag fick möjligheten att åka upp över en helg och provrida. Jag red ett pass för Uffe lördag eftermiddag, ett pass själv lördag kväll och ytterligare ett för Uffe dagen efter. Där fick jag kläm på honom, och allting föll på plats. Lambo har mentaliteten hos en svårklasshäst, han är vass och på samma gång extremt känslig. Förutom det är han trots sin ålder väldigt grön. Med Lambo får man börja om från början. 
 
I stallet är han världens goaste häst! Supersocial och hur mysig som helst, där är han också väldigt enkel och bra att hantera. Jag kan till exempel lasta ur och på honom helt själv. Så fort man kommer upp på ryggen så är det som en tickande bomb. Gör man något han inte förstår så blir han stressad och försvarar sig genom att fly. Det gäller att vara konsekvent och tydlig som ryttare, samtidigt som man måste vara väldigt balanserad. På de gånger jag suttit på hans rygg har jag lärt mig extremt mycket, och på kort tid så har det redan skett en stor förändring. Hoppas på att kunna visa er film snart :)
 
Det enda jag kan visa nu är en löshoppningsfilm på honom. Och några kassa mobilbilder ;) 
 
 
 
 
 
Världens sötaste mule! Ser ut som en pussmun, ;* 
 

I´m back! (Igen...)

Hej på er!
 
Det var ett bra tag sedan jag var inne och skrev här, och jäklar var mycket som har hänt, haha! Avslutade min bloggning lite hastigt och lustigt i våras under min praktik. Vet inte riktigt varför egentligen, men jag tappade nog bara lusten. Kombinerat med det så hade jag EXTREMT mycket plugg, slutspurten innan studenten hägrade och trots att några kurser var klara så var det en del kvar att bita i. Jag klarade alla kurser galant och fick väldigt fina slutbetyg. Studenten var kanonbra, och ja, plötsligt så var jag färdig med skolan. 
 
Bild från balen!
 
Under sommaren levde jag la vida loca och passade på att ta ett "sista" sommarlov. Jag tävlade inte speciellt mycket utan lade tid på att träna. Vi var däremot och hoppade meeting i Munka-Ljungby i slutet på sommaren och där hade jag och Lillen den absolut bästa tävlingen tillsammans. Och tur var väl det, för det var även vår sista tillsammans. I september såldes Lillen och åkte uppåt i landet och kom till världens bästa hem. Att sälja honom var något som både jag och hans ägare var överrens om. 
 
 
Som tur var så slapp jag stå hästlös, för vet ni vem som kom hem under sommaren? Pompay! Från september hade jag alltså bara Pompe, som jag nu lade ner all min tid på. Vi startade en 90&100cm avd B med två stadiga nollor. Han har varit kanonfin hela hösten! Startade två gånger till och även där med bra resultat. För tillfället ligger Pompe ute på annons och även han ska säljas.
 
 
Grisen och jag för någon månad sedan! 
 
Jaha, tänker kanske ni, ska jag nu bara helt lägga av med hästar? Svaret på det är självklart nej! Efter att inte ha fått stå som ägare på en häst på 5 år så är jag och mamma nu återigen hästägare! Ja, ni läste rätt, jag har faktiskt en egen häst! :D Den 21 oktober skrev vi på papprena, och nu har vi tillökat familjen i form utav en stor, brun, 6 årig valack vid namn Lamborghini. Mer om honom kommer i ett separat inlägg. 
 
Ja, som ni kanske förstår är jag världens lyckligaste! Ska bli så spännande att se var framtiden har att erbjuda, och det är utav den anledningen som jag valt att börja blogga igen! Hoppas ni vill hänga med :D 
 
 

RSS 2.0