Hey, i heard you like the wild ones?

Nu drar jag snart till Borås med min Evelina, och till Erica! Där skall vi börja kvällen med lita hemlagad pizza och sedan tar vi oss antagligen vidare.

Hoppas ni alla får ett GRYMT nyår, jag skall iallafall se till att jag får ett ;)


Bild utvärdering

2011as...
Konstigaste bild
Fulaste bild
Perfekta bild
Dressyr bild
Hoppbild
Happy moment bild (x2)
Sommarminnes bild
Charmigaste bild

Utvärdering 2011

Vilket år hörrni! Känns som att en kortfattad utvärdering skulle sitta bra :) Jag kör inte bara på hästfronten, utan jag drar in skolan, kompisar, fotbollen och ridningen då ;)

Skolan
Gick ur nian med 315p, kan man vara mer nöjd? Klart man pluggade, MEN jag hann ändå med fotbollsträning 4 timmar i veckan, ponny på heltid OCH kompisar. Så pluggis kan ni nog inte kalla mig :) Första terminen på gymnasiet är även avklarad, kan inte riktigt förstå det. Det känns... bra ... och lite rörigt. Inte riktigt hittat rytmen och motiveringen. Men det kommer förhoppningsvis nästa år när det blir lite svårare.

Kompisar
Tappat kontakten med många underbara vänner,  men funnit lika många nya! Självklart hänger några trogna med från förut, och jag är så lyckligt lottad med så otroligt fina vänner. Love u all! (Y)


Fotbollen
Slutade... eller ja, hade en paus i april. Satte sedan igång och hittade rätt. Fick motivering och lite kämpaglöd och det ledde till plats i startelvan i ett nu Div 3 damlag. Inte illa pinkat! Legat lite lågt med fotboll nu det senaste, men allvaret drar igång redan i Januari. 1,5 timmar 3ggr i veckan, förberedelser inför Div 3 vet ni ;)

f

Ridningen
Utveckling, fram och motgång och ett jävligt roligt år beskriver nog detta året bäst. Första LB starten med Pompay, första regionala starten med Pompay, första LAn med Pompay, första nationella starten, första meetinget, första vinsterna med Pompay, första dressyrstarterna och första riktiga tävlingsåret för oss. Känner att vi gått från nada till SÅHÄR mycket. Och OJ vad vi har lärt oss, båda två och vilket år vi har framför oss! Living the dream baby ;)


True words


Swedish Nobility Calendar?

Ja tack!Hur jag musklar Pompay

Fick en fråga om hur jag musklat Pompay, vad han käkar och hur jag tänker med ridningen.

Började med han redan sommaren 2010 genom att rida ut och jobba mycket i skogen. Brukade även köra mycket kondition och klättring. Kunde galoppera 2km i sträck när han var i kondis för det, och bara korta/länga. Att klättra i skogen ger väldigt mycket mer än vad man tror.

Jag har jobbat mer i pd/ridhus nu i år när han hade satt "grunden". Då har jag kört på mycket dressyr, cavalettis, studs och annat markarbete för att stärka honom på de punkterna. Ibland har jag känt att det blivit lite mycket ridbana och för lite skog. Tycker att man bygger dem bättre ute och det är även mycket roligare för hästarna.
Men nu det senaste har jag hittat en bra balans. Då har det blivit 1 dag hoppning, 1 dag vila, 2 dagar ut, 3 dagar dressyr/markarb. Sedan är detta exklusiv tävling inräknat.

Att bygga muskler är dock svårt om hästen inte får rätt mat och har bra hull. När hästen bygger muskler, är det precis som med oss, den tar utav det vi konsumerar in i kroppen. Om du inte äter rätt själv, och skall bygga muskler så har kroppen inget att ta utav. Då tar den istället utav reservförråden och sedan av sina egna muskler. Och då blir ju effekten motsatt. Skall du bygga upp din ponny måste du först se till att den har något att bygga utav.


Just nu jobbar jag mycket med bakkärran. Dels att få igång hans bakben och att bygga upp rumpan och ryggen. Skall därför dels klättra, rida mycket förvänt och med tagen bakdel så att han stärks och kommer under sig mera. Dessutom håller jag på att göda honom just nu! Han får ca 16kg hö om dagen + kraft anpassat efter hur han går. Om han går normalt, får han ca 2,5kg mat om dagen, och om han vilar får han hälften utav det.

Brukar sikta på att om man står och kollar på hästen bakifrån, skall hästens rumpa vara formad som ett hjärta. Då vet man att man har musklat bra :)

Fina paintskills, hoppas ni fattar någorlunda :)
Ett år sedan. Tycker han är fin i hullet här.


I somras var han för smal.


Detta är den bästa bilden som jag har hur han ser ut förtillfället. Rätt bra, men mer rygg & röööv ;)
(Syns inte från sidan men bakifrån skall "hjärtat" vara ännu tydligare)


Answer

Kan ni inte mäta ner honom? En kompis till mig mätte ner sin d-ponny på 145cm till c-ponny :)

Okej, det finns både för och nackdelar med att mäta ner, framförallt nackdelar.

- Man är taskig mot sin ponny/häst eftersom metoderna man använder för att få hästen lägre inte är speciellt schyssta. Tex, öververka dem, låta dem stå utan vatten i 3 dagar och rida dem fullkomligt utmattade är inte något jag vill utsätta min häst för.

- Vid kontrollmätning på tävling kan man åka dit och då spelar det ju ingen roll om du mätt ner den.

- Det finns dessutom vissa regler man måste ta hänsyn till. TR, djurskyddslagen etc.

Och även om jag velat mäta ner, så är det i stort sett omöjligt numera då all mätning måste ske på ATG klinik. Det skall närvara två mätmän som är godkända av förbundet, samt skall hästen genomgå en vet. undersökning innan.

Och är inte hästen C-ponny, så skall den heller inte tävlas mot C-ponnyer. Det är faktiskt fusk :) Det är ju därför vi har kategorier överhuvudtaget, right?

Sedan tycker jag en ny kategori borde införas, Kat E från 148,1cm - 159cm. Detta för de övervuxna ponnyer som skall slippa tävla mot 170cm hästarna. Mer om det någon annan gång ;)


DM 2011

Bästa LA rundan för i år var utan tvekan LAn i Gäsene, även DM klassen! Trots två rivningar i omhoppningen (varav en utav dem faktiskt var funkisfel) så kom vi sjua. Alltså första placeringen i LA, och även i DM. Hur nice? :D


Kanske inte den mest snygga rundan, men just att vi inte gav upp. Lång ganska svår bana med 3kombi som vi aldrig stött på innan. Det var även många mer rutinerade ryttare som stannade ut sig, rev och höll på. Så jag är sjukt nöjd, och med lite mer fart är vi nog där uppe och slåss nästa år :)


Tjäna pengar på din blogg - Testa gratis!

Bilder från Invigningen del 2

Jag och Pompay på maskeradhoppningen ;) Gissa vem vi skulle föreställa? (A)


Tjäna pengar på din blogg - Testa gratis!


#¤&"%4£@€$@£$2"#¤&¤%

Det har inte varit min dag idag kan jag lugnt säga.

Hade tänkt gå och rida tidigt idag eftersom jag skulle in till Göteborg, och det är skönt att få gjort stallet innan man åker. Men gissa när jag vaknar? 1 fucking timma innan bussen går. BOJAH!

Sedan missar jag bussen ändå då moppens bensin tar slut, så underbart.  Och regnet bara öööser ner samtidigt som det blåser orkan. Love my life!

Jaja, jag får ta nästa buss, mamma kommer och kör ut mig. Just nu sitter jag framför TVn och kollar på True Blood. Så galet bra! Julia fick hela säsong 2&3 i julklapp, och vi är redan inne på halva säsong 3.

Idag skall Pompay skrittas, kommer bli väldigt mörkt och blött men han måste röra på sig efter tvådagars träning :)

Adios!


148 cm

Jag får ont i magen bara utav att tänka på det.


Om några veckor är det dags för slutmätning av Pompay. Kom på häromveckan när jag satt och planerade tävlingar att det kanske inte är någon mening med det överhuvudtaget. Jag menar, han kanske är storhäst.

Storhäst, inte ponny. Jag kan inte räkna hur många nätter jag har legat och föreställt mig hur mätmannen mäter en sista gång och bara skakar på huvudet. Jag vill inte att han blir storhäst!

Okej, antagligen kommer inte vi hoppa SM, men just nu är vi EN klass under mitt mål. Jag vill åtminstone få chansen att starta MSV, och jag vet att Pompay har mer att ge. Så det vore bara orättvist att sätta ner honom på LB helt plötsligt. Från LA till LB, stor skillnad.


Vad händer om han blir över 148 cm? Vad gör jag då?

Det är nog den största frågan, som jag tänkt på mest. Det finns två olika val, som jag funderat över.

1. Ha kvar Pompay och tävla storhästklasser.
2. Skicka hem Pompay, och börja med Zita istället.

Fast helst av allt vill jag att han håller sig under 148. På mätningen för två år sedan låg han på 147cm. Vi det laget borde han ha vuxit färdigt höjdmässigt och bara breddat sig, men det kan man inte veta helt säkert. Dessutom har hingstar ibland en tendens att sänka sig, och det hoppas jag verkligen att han har gjort!

Å andra sidan, tänk hur en hingst på hästklinik skulle reagera. Massa dofter av massa olika hästar kommer säkert generera i en spänd Pompay. Dessutom kommer jag vara spänd, och det lär ju inte hjälpa.

Att vara så maktlös är hemskt. Att inte på något sätt kunna påverka våran framtid, det suger.

Man lär sig inget utav den som alltid håller med.


Bara tänkvärt...

Make some money?

Tjäna pengar på din blogg - Testa gratis!


Klicka på länken och bli medlemmar helt GRATIS. Då kan ni tjäna 70 kr per person som anmäler sig via er länk. Skitbra!
Dagens träning

Idag hoppade vi! Red upp till holmen i fetaste stormen. Inget att rekommendera ;)

I vilket fall följde vi upp gårdagens träning lite och jobbade lite med tagen bakdel, öppnor, slutnor och övergångar. Vi red samtidigt över 3 upphöjda travbommar. Vi jobbade på samma sätt i galoppen, fast med galoppbommar.


Sedan hoppade vi en 3 kombi, räcke-oxer-räcke med 1 och 2 galoppsprång. Det låg på ca 1m-110 i slutet skulle jag tro. Vi tog alltså galoppbommarna på volten först, såg till att bogen var där den skulle och red sedan på kombin. Jag fick jobba mycket med att vara tuff mot honom med skänkeln över hindret. Efter att ha varit det hoppade han kanon fint.

Till sist hoppade vi en linje på långsidan, räcke-räcke med 18m imellan. Det är i vanliga fall 5 galoppsprång för C-ponny, men vi skulle få in 5 ändå.

Vi red på den linjen några gånger och det andra räcket höjdes succesivt. Tillslut hoppade jag det på 1,30! :) Kändes som 1,10, lekande lätt och då säger jag detta utan att överdriva. Höjden är i sig inte det viktiga, speciellt inte på enstaka hinder, men detta var en sådan självfötroende rush som inte satt fel :)

Gårdagens träning

Igår hade vi somsagt markarbete/dressyr. (Fast jag tyckte mer att det var Markarbete/hopp/)

Vi värmde först upp självständigt i alla gångarter, och sedan satte vi igång och jobba.

Först var vi på en ganska liten volt och tränade övergångar för att se till att vi hade dem med oss. Pompay skötte sig bra!

För att förstå vad vi gjorde bör ni läsa texten!

Vi red parallelt med bommarna på långsidan, började i vänster varv och ställde hästarna åt vänster. Precis innan travbommen så skulle vi rakställa dem. Efter vi gjort det några gånger så lade vi till en volt vid den rosa bommen, viktigt att passa så att inte hästen tror att den skall in på en ny volt när man är klar - detta gjorde Pompay någon gång men vi löste det tillslut. Vi gjorde även detta i galopp - men med volten nere i hörnet istället för mitt i.

Efter det gjorde vi likadant i andra varvet. På andra långsidan red vi hästarna felställda. Efter att vi gjort det i höger varv, lade vi upp bommen till ett räcke som successivt höjdes. Då skulle vi komma i trav och fatta galopp först vid den blåa bommen.

Vi gick vidare till en breddad men inte så hög oxer. Där skulle vi först trava, lägga en volt innan den gröna bommen, se till att de var raka innan vi fattade galopp och hoppade oxern.

Vi red även an mot den i skritt, och fattade galopp vid den gröna bommen för att sedan hoppa oxern.

Det sista hoppade vi en bana på 4 språng. Jag vet att vi hoppade två olika banor, men det är denna jag kommer ihåg. Det var meningen att vi skulle rida långa vägar och tänka på ställning och rakriktning. Vid den röda pricken skulle vi skritta några steg för att sedan fatta galopp igen. Dock gjorde vi det bara en gång tror jag :)

Åh :(


Uppdateringen SUGER just nu, inte meningen men har knappt varit  hemma nu de senaste dagarna. Just nu sitter jag hos pappa, och snart skall jag till mamma och där kommer jag kunna slänga upp mer update.

Det är även hoppträning idag, det regnar så är inte jättesugen på att rida upp... Mamma, om du ser detta - KÖR MIG TILL TRÄNINGEN IDAG! (a)

Är faktiskt väldigt nöjd med gårdagens träning. Det handlade mycket om ställning och lydnad. Hinderhöjden slutade på ca 115cm, men mer om det senare ikväll :)


Hos Becky

Är hos Becky nu, med Amanda också. Vi skall kolla på film. Hörs imorgon, hejdå!
hhfgh

Sun is up

Goodmorning!

Är det inte grymt skönt att vakna till solsken? Det tycker iallafall jag, även om det är 5+ på utsidan...

Idag skall jag först in till Borås på mellandagsrean med mina kompisar, inte träffat dessa tjejerna på ett tag nu. Har presentkort och lite grejer som behöver bytas.

Låg fram till klockan 02:30 igår och lade över bilder på hårddisken, sorterade och raderade. Puh, inte ens kommit halvvägs, får fortsätta ikväll :) Senare idag är det somsagt träning, markarbete/dressyr. Hinner förhoppningsvis uppdatera innan dess :)

Världens tråkigaste inlägg känner jag, men tänkte bara berätta varför detta inte blir en speciellt uppdaterad dag, lite tidsinställt kommer dock.


Rekord, igen ;)

Wiie, statistiken gåt spikrakt uppåt! Love my life :)


Dagens

Hej på er! Precis kommit hem efter det sista julfirandet för detta året, det vart lite "julpizza".

Anyway, red ca 1h timma idag tillsammans med Ida och Linn. Det var lite bus/seriös ridning för min del. Passade på att jobba med lite öppnor och skänkelvikningar när vi skrittade och travade. Sedan när vi galopperade blev han super stark och ville springa på, så jag lät honom kubba :) Han har ju inte fått galoppera på så på ca en vecka, så han var glad!

Detta fick jag för övrigt idag!

- Bok
- Smycke
- Extern hårddisk
- Plattång
- och en RESA! :D


Jag är väldigt nöjd med min jul ;) Har haft det väldigt mysigt.

Bildbomb från invigningen Del 1

Svante o Grisen :)
Slarviga grisen ...

Bilderna är tagna utav Victoria!

Träning på G

Imorgon är det dags för träning för Ulf. Det är markarbete/dressyr, mycket nyttigt och såklart ROLIGT. På onsdag är det mer riktat åt hoppningen :)

Det är en sak jag gillar mycket med Ulf, han är väldigt noggrann med markarbetet och vi brukar jobba dem rätt mycket innan vi börjar med själva hoppningen. Det kan jag sakna hos andra tränare. Dock tycker jag att han kan bi mer noggrann med avstånden på distanser, anpassa efter varje häst och ponny, så att det blir lite mer tävlingslikt ;).

Tränade för Ulf rätt regelbundet i sommras, här får ni lite filmer och bilder därifrån! Skall se om jag kan fjäska med syrran så att hon följer med upp åtminstone någon utav dagarna som kommer :)I mina öron just nu!


Tired of this shit

Okej... Julen är riktigt go, men efter 3 dagars ständigt jullåts lyssnande, hur många julbord som helst (som dessutom inte är goda) och alla j*vla chokladaskar har jag fått nooog. Julen är skön i rätt mängd ;) För min del är det inte officiellt slut försen senare idag, då jag ska till "min andra familj" och fira annandag jul. Få mer paket , umgås med favoritkusinerna och käka pizza. Ändå gött!

Jag skall iallafall ta ut Grisen på en sväng innan vi åker imorgon, skall försöka släpa med mig syrran så att hon får ta lite nya pics. Hoppas bara att vädret är ok, senast jag checkade blåste det en del. Det var väl iofs 6 timmar sedan...

Igår (juldagen) spenderade jag några timmar i Alingsås, kom hem vid fem då jag fixade borta hos Pompay, och sedan hade jag mamma och Julia Twilight maraton och kollade på alla de 3 första filmerna. Mys!

Vad fick jag nu på julafton då? Kan säga att de enda hästiga sakerna var en bok, sadelskåp, Animo kavaj och ett par vantar. Min släkt har inte helt och hållet koll på vad jag önskar mig inom ridningen - vilket kan vara skönt eftersom jag inte alltid unnar mig själv saker.


Änsålänge har jag fått:
- Presentkort
- Smycken
- Vinterridhandskar
- Bok om hoppning (massa GRYMMA övningar!!)
- Kläder
- Vantar
- Halsduk
- Parfym (Beyoncé)
- Raggsockar till stallet
- En dag på stan med mormor (sötast är hon)
- Animo kavaj (fick innan jul)
- Sadelskåp (fick innan jul)

Det är somsagt en till julklappsutdelning som väntar, så listan fylls förhoppningsvis på :)

Vad fick ni för grejer på julafton? :)

Bild från Maddes FB från julritten i Lördags :) Jag och Grisen näst längst bort.

Fundering

Anonym om Nytt i TR:
Det värsta som kan hända? Man får böter!

Kan det verkligen stämma? Jag har inte varit med om att någon fått böter för att inte ha haft rätt mått på sina loggor? (Detta är ju inte den första regeln om loggor, minns ni John Whitaker tvisten?) Och hellre få en böter på 100kr (mer kan det ju inte vara) än att köpa HELT NY utrustning för minst 20 000 kr.

Om dessutom ALLA, eller de flesta, total ignorerar regeln så blir det grymt svårt för förbundet, eller?


Dessutom tror jag inte man får böter direkt, man borde ju åtminstone få en tillsägelse först, och då är det väl bara att sätta en tejp över märket just den tävlingen? ;)


Är det någon som vet EXAKT vad som gäller? :)Visste ni att...

... om du lastar ut hästen utan nummerlapp, och du av någon anledning "åker dit för det", kan du behöva böta 100 kr :)

Jag är själv jätteslarvig med nummerlappen, den brukar komma på först vid sadling om det inte är vet. besiktning då (a)

Somsagt ;)

Nytt i TR

Som ni säkert uppmärksammat har det satans förbundet försvårat det för oss YTTERLIGARE utrustningsmässigt. När jag läste de nya förändringarna i TR häromdagen fick jag både en positiv och negativ känsla.
- Bestraffningsreglerna med spö har blivit strängare.
- Det krävs (som jag uppfattade det) nu 3 nollor i grunden i LA för att kvala MSV B. Istället för 3 dubbelnollor...
- Att utrustning för unghästar skärpts ytterligare, benskydd och boots etc. får väga max 500g sammanlagt.
- Att alla ponnyer som tävlar elit och lägre måste ha ett svenskt mätintyg som utfärdats av förbundet. Inget fusk här inte ;)
- Att om tävlingsvet, överdomare och domare anser att en ryttare är för stor för sin ponny, kommer ryttaren och målsman informeras och en varning skickas till förbundet, den kommer behandlas inom en 3 månaders period.
- Att definitiva startlistor till dressyrtävlingar skall publiceras senast 20:00 kvällen innan. Inga sena uppdateringar längre...
-

- Det nya, mycket komplicerade skit systemet för licenser. DÖ!
- Att man endast får ha märken/loggor på 1x3 cm om man inte är sponsrad. Byebye JW hjälm, GPA hjälm, JW kavaj, JW skydd, i stort sett alla JW schabrak, Dyon träns, Pessoa skydd etc. Listan är LÅNG.


Som jag ser det, är det mer positiva punkter som tillkommit. Det är så lätt att bara se de negativa, men galet viktigt att även leta upp det positiva. Dock tycker jag att "logga-frågan" är den absolut största frågan. Skall man behöva köpa HELT ny utrustning nu? Det har iallafall inte jag råd med.

Jag tänker fortsätta köra på min utrustning 2012 oavsett, BOJKOTTA SVENSKA RIDSPORTSFÖRBUNDET, typ.
Någon mer som inte tänker bry sig? Jag menar, vad är det värsta som kan hända, att man får tejpa över märket en tävling eller två?


Är det Mars eller December?

Vilket väder, julstämningen är på NOLL.

Iallafall, red ut tillsammans med Madde, Linn, Elin, Ida, Nadja och Linn (2 Linn). Vi var alltså 7 st, riktigt kul. Konstigt att man inte gör det oftare...

Vi red i ca 50min i endast skritt, solen sken och den värmde faktiskt lite. Det känns nästan som lite mars/april väder, på både gott o ont.

Nu måste jag dra, adios och God jul igen ;)


Bloggtävling

Som jag skrev häromdagen är det dags för BLOGGTÄVLING!

Eftersom det är ett lite större pris så kör vi på lite längre tid, nästan två månader :)


För att vara med, behöver du:

- Kopiera bilden ovan och publicera i ett inlägg på din blogg/facebook/bdb
- Skriva en kommentar med namn, mail, vad du vill vinna i nästa tävling samt länk till inlägget med bilden.

För att få extra vinstchans kan du göra följande:

- Lägg till mig på Bloglovin = 2 extra lotter
- Kommentera! 2 kommentarer = 1 lott *

* OBS: Det är kommentarer med olika innehåll som räknas. Att spamma ett inlägg med ex. "Hej" 100 gånger genererar INTE 50 lotter.LYCKA TILL!

New shit

Lade till en yttepytteliten detalj, som gör rätt mycket skillnad! Nämligen en BL ikon som jag gjort all by myself. De ni!

Nu är det bara att klicka där så kan ni följa varenda inlägg jag gör, bara genom ett klick! Kan det bli bättre? :)

*KLICKA*

God jul!

Jaa hörrni, Christmas of 2011 has just begun! Min började inget vidare, inget jag kommer ta upp på bloggen så nu sätter vi punkt där.

Igår var vi somsagt i Borås. Trodde att jag var klar med alla julklappar, men ändå kom jag hem med ca 10 påsar, hur gick det där till egentligen?

Ioförsig köpte jag en ny jacka till mig själv, hittade en übesnygg på rean som redan startat. Köpte den för 350, ordinarie pris 700kr. FYND! Sedan hade Pompay önskat sig ett nytt schabrak (a) men mamma tyckte inte att han behövde det... Så istället fick han godis, en mankniv och ett nytt remontträns till hoppningen. Brunt med andra ord. Sedan köpte vi julklappar till alla djuren, klar att de skall ha lite de också!

Jaa och om några timmar skall jag upp, och då är det julritt i stallet enligt tradition. Blir nog iallafall minst 6 stycken, mysigt! Sedan bär det av till Alingsås för lite julfirande, vi sover även där.

Det blir därför ingen direkt update, har gjort tidsinställda, därbland bloggtävlingen (!).

Om vi inte hinner höras senare så tänker jag önska er en GOD JUL!
Tävlingstermin 2012?

Har redan börjat lägga upp tävlingarna inför nästa år. Oftast ändras det mesta, men jag tycket det är skönt att ha en plan att jobba efter :)

v10 Kungsbacka Ridklubb | Lokal | LC&LB

v11 Borås Fältrittklubb | Lokal | LC&LB

v15 Östadkulle Ridklubb | Reg Div 1 | LB&LB (om det blir ett lag, annars är det reg. på BORK)

Har inte lagt in mer tävlingar än så änsålänge, men det fylls väl på :) Vi kör en mjukstart med två lokala tävlingar. Tycker det är schysst mot hästen att inte köra fullrulle direkt, man kan börja lite försiktigt :)


Off to the big city

Godmorgon på er!

Idag skall jag mammi och syrran dra in till "den stora" stan Borås och köpa de sista julklapparna. Så typiskt oss att vara ute i sista minuten. Har bara ca 2 kvar att köpa ändå, så det löser sig.

Sedan skall jag bort till Pompay, även idag får han vila. Det jobbiga med att han vilar är att det känns så meningslöst att gå till stallet bara för att mocka. Längtar till Ulf träningarna nästa vecka, aarh, får tränings abstinens. Antar att det är bra?

Annars är det rätt lugnt här, ska väl slå in alla paket men annars är mitt liv rätt boring för tillfället.

Slängt upp lite tidsinställda som kommer upp under dagen, OCH glöm inte att besöka bloggen imorgon! Tävlingen publiceras efter 12:00.

Right now! ¨

Svar på kommentar

Vem är Maybe? Varför red du dom?!

Maybe är en av Madernas welscobar som jag hade två veckor i somras. Han är 4 år och jag hade honom för att hoppa lite clearrounder och ta ut honom på "tävlingsbanan".


Vi var ute två gånger, först gången på 50&60 cm, andra gången på 60&70cm :) En otroligt uttrycksfull ponny med stort hjärta och bra med motor!


¨
Sedan antar jag att du menar Mango? Red och höll igång honom under sommaren åt Madde då hon jobbade. Tog även ut honom på tävlingsbanan för att visa upp honom då han var till salu. (Det sket ju sig iofs...). Jag och Mango drog väl inte riktigt jämnt. En fin ponny som någon tyvärr sabbat i skallen. Så fort det blir 80cm+ behöver han perfekta avstånd, och hur ofta kan man som ryttare ge ponnyn det? Känner han att det inte stämmer är det tvärnit som gäller. Skitsvårt och synd på en annars skitfin ponny!
Red ibland 4-5 hästar om dagen i sommras. Det varvades allt eftersom Madde var hemma/borta och behövde hjälp med Colly. Red även Johannas Chessie ett tag när hon var på konfaläger :)

Chessie

Colly

Om något är för bra för att vara sant, är det antagligen det


Rekord!

Besöksrekord idag! Whoopaa


Invigningen!

Har inte fått alla bilder än från invigningen i Söndags, men kan publicera två utav de jag hittat iallafall! De är tagna utav Victoria.

Pompay och Svante :)

Maskeradhoppningen ;) Jag och Grisen var Svampbob (L)

Sommaren 2011

Tänkte dra en sammanfattning av sommaren, ibland saknar jag den så att det gör ont!

Sommaren 2011, alla mina och Becky photosessions! Kameran var med i stallet i stort sett varje dag ;)


Och när jag hade Maybe hos mig i två veckor....

(Bild: Ida Lagerlöf)
(Bild: Ida Lagerlöf)

Ett annat starkt minne är när vi släppte Pompe på bete tillsammans med "Tjejen"


Eller när jag red Mango ett tag, när Madde var iväg och jobbade ...


En av de starkaste minnena är AW, helt galet rolig vecka, saknar som bara den!


Och sist men inte minst, FALSTERBO!


"Vart åttonde steg"

Läste denna artikeln om en Pether Markne clinic (läsvärd). Det stod lite om hur han brukar lägga upp ett träningspass för tex. Malin B.

Det stod massa bra saker om träning, hur man skall tänka vid uppvärmning etc. Det som jag fastnade mest för var dock detta: "Ställ hästen en ny fråga vart åttonde steg". Man vill undkomma den gråzon där man jobbar hästen i samma form ett helt pass. Man skall vart åttonde steg göra något nytt som får hästen att arbeta. Långsammare lättridning, sväng, volt, ökning, halt, övergång eller flytta hästen något steg.

Det stod även att hopphästar kan jobba mycket med tagen bakdel och förvänd galopp.

Tycker ni skall läsa artikeln, riktigt givande faktiskt :)

Förvänd var det ja! ;)

Anna Scarpati

Mitt nya "Have to have" är helt klart ett Anna Scarpati schabrak. Så galet snygga!

De kostar runt 700-800 kr, men det känns ändå så värt det. Man kan ju alltid köpa begagnat om man hittar något fint också...


Dessa 4 är mina favoriter, de snyggaste är det blå med oranga passpoaler, och det svarta med blå. YAM!

Småmaskiga hönät?

Vi har nyligen haft fodelära i skolan, där vi också diksuterade olika utfodringsmetoder.

Något vi pratade om var hur tidigt/sent man tog in hästen på kvällen, och in på morgonen. En häst äter i snitt (kan variera från häst till häst) 2kg hö i timman. Detta innebär att i Pompays fall, står han och käkar fram till 00:00, sedan står han 7 timmar och gör ingenting.

En lösning på detta hade ju klart varit ett småmaskigt hönät att komplettera med! Jag vill fortfarande att han skall ha samma mängd hö, men dra ut på tuggtiden. Man kan ju lägga 2kg i nätet, och 4 på marken. Eller så fyller man nätet till max, och så har han alltid något att göra.

Enligt företaget som har näten, leder detta till en mättare och mer harmonisk häst då de tuggar mer när de får pilla lite. Många tugg = större mättnadskänsla. Det bästa är ju att han inte behöver stå och ha tråkigt, och matstressen försvinner.

 #0 mini
Näten kan ni köpa HÄR.

Julklapp?

Har förberett en julklapp till er, och idag blev det bekräftat och det är nu 100% säkert att det blir en bloggtävling. Tävlingen presenteras först på Julafton, men jag kan säga som såhär: Det kommer att finnas 3 olika priser = 3 vinnare!

Vila?

Ger ni era hästar någon vintervila?Pompay har en minivila nu denna veckan. Han skrittades i Måndags, men har stått Tisdag, Onsdag och han skall även vila imorgon och på Fredag. På Lördag är det julritt i stallet, så då kommer vi ut och rör på oss, ingen hård ridning. För att sedan låta honom vila på Söndag :)

Efter det sätts han igång med en uteritt på Måndag, och en lite längre på Tisdag. Onsdag+Torsdag är det hopp och markarbetesträning för Ulf :)

Tanken är att han skall han vila en vecka i Januari och Februari också. Länger än så vill jag inte att han skall stå, utan då får han göra det med lite mellanrum istället!


Nu & Då

Det har hänt galet mycket sedan jag hittade Pompe. Rätt sjukt hur en häst kan förändra ens liv totalt ;)

Från att gå från ledsen, osäker och ha en dålig bild av mig själv så har jag blivit mycket gladare, börjat tro på mig själv och börjat gå min egen väg och inte alltid följa i andras spår.

Ett år sedan...


När man ser ridmässigt har jag förändrats en del med. Istället för att rida omkring och tro att så fort hästen böjer på nacken går den bra, så har jag tagit till mig och lärt mig hur mycket som helst. Även i hoppningen har jag utvecklats, både vad det gäller tempo, vägar, "tänket" och sits mellan och över hindren.
56
12 år

gdfgdf
14 år

16 år

Att kolla tillbaka på bilder och gamla filmer är rätt kul, och samtidigt lite skrattretande. Jag minns att jag var så jäkla nöjd med en bild när jag rider Idefix, men nu, vad är det för bild? Så fult! ;)

Att kunna kolla tillbaka på de nergångar man haft - och sedan sitta här och känna att JAG tog mig ur denna situationen SJÄLV. Det är sådant som får en att vilja kämpa och utvecklas ännu mer!


En av årets jobbiga trösklar som jag och Grisen tog oss över tillsammans, var övergången från utomhus, till inomhus. Han går sååå mycket bättre ute än inne, och i början fick vi verkligen inte kläm på det. Avramling, 4 fel hit, 8 fel dit, utesluten och tillslut kom den där viktiga 2platsen på Greva för någon vecka sedan. Den känslan, var det länge sedan jag hade!

cc
Från att vara där ^ (hösten/sommaren 2010)

Till att vara här ^  (hösten/sommaren 2011)

Jag säger såhär: Blod, svett och tårar.

Och det bästa av allt är, att jag som det ser ut nu har TVÅ hela år kvar på denna underbara killen. Känns helt okej ;)

Nobody hits harder than Life

FGH
Saknar min ängel, VIF Idefix.  *1992-04-05 +2009-08-25

Bloggtävling på G

Nästan helt klart att det blir en bloggtävling, skulle dock vilja veta vad ni vill att jag lottar ut?

Önska vad ni vill, men inom rimliga gränser. Animoridbyxor är tillexempel inte så rimligt.


Krävs att ni visar lite intresser om det skall bli något utav det hela. Så runt 20 tips vill jag iallafall ha :)

Hejdo! ;)
Exempel på en av mina gamla bloggtävlingar :)

"Tävling"


Hade ju somsagt en mini-tävling idag i skolan ;) 2 faser bed. A:0/A:0. 1-7 i grunden, och 8-12 i omhoppningen :)

Red Alonso, en storhäst på runt 165cm. 6-7 år men grön för sin ålder. Vi hoppade inte alls högt, banan låg väl på 75-80 cm. Värmde upp på två hinder, Alonso ville gärna komma nära eller långt ifrån. Typiskt unga hästar ;)
Dessutom var han stark, så det var svårt att få ihop honom och hitta lagom avstånd.

Jag startade först, och red nolla igenom grunden och nolla i omhoppningen på 26,?? sek. Satsade på lite större vägar men med stor galopp, han var svår att få runt men hade istället en stor galopp med tryck. Det slutade med att jag vann! 2a kom Jenny (28sek), 3a Sarah (30sek) och 4a Johanna (8 fel) :)

Vann äran och vi fick göra ett litet lugnt ärevarv. Alonso vart rätt taggad och jag hade lite svårt att hålla honom. Gamla Falcon fick eld i röven och slängde av Johanna och gjorde ett eget ärevarv.

Roligaste "lektionen" här på BFK iallafall ;)


Dags för sista skoldagen detta året!


Sista skoldagen blir ridning på Borås ridhus, ganska chill ;)

Idag skall vi hoppa, hoppas på att få en bra häst som inte segar fram och som man ändå kan kräva lite utav utan att den ställer sig upp, som Mulle gjorde med Sarah förra veckan. Ridskolehästar alltså ;)

Måste dra ner till dom andra nu, vi hörs lite senare!


Trött tjej.se

//Uppdaterat inlägg//

Det snöar ute, riktigt härlig snö med :D Dessutom har vi "tävling" här idag med. Jag, Jenny och Sarah skall hoppa en Gaddebana på 11 språng. 1-7 grund och 8-12 omhopp. Jag har en häst som heter Alonso, vet inte vad den kan, men det går nog bra :)


Bild från klassrummet, på banan. Den första gruppen rider barbacka ;) 


BT


Rätt svar var så klart Pompay, och på sitter Svante! ;) Alla som gissade hade rätt, men det var DENNA tjejen som gissade rätt först. :)9 sanningar 1 lögn

1. Hade jag fått välja, hade jag ridit utan hjälm hela tiden. Galet härlig känsla!

2. Jag är bra på att ljuga, faktiskt!

3. Jag tycker hästbajs är jätteäckligt, som allt annat bajs.

4. Jag pluggar alltid bara dagen innan prov/förhör

5.  Ibland önskar jag att jag hade en mamma som var bra på att filma och fota

6. Jag är väldigt nogrann att det skall vara ordning och reda, både i stallet och på hemmaplan.

7. Jag lånar min lillayrras jeans för att dom sitter så jäkla bra! ¨

8. Jag äter inte kanter på osten, inte ens på vanlig hushållsost. (= skidbackar osv)

9. Jag blir godissugen -> köper godis -> äter godis -> blir sur för att jag slösat pengar på det.

10. Jag är nästan alltid sen till bussen och får ofta springa (pinsamt...)

Guess who?

Gissa vem som är med i BT idag? ;)

Den som gissar rätt först får en hemlig sak ;)Letar du dålig, tråkig och slitig APL plats?


Sista Måndagen för denna terminen, sista APLen för denna terminen och framförallt sista APLen på Borås ridhus någonsin. Whoopa!

Jag kan inte direkt erkänna att det varit en rolig APL på ridhuset i Borås. Från början var tanken att vi skulle få välja APL plats själva, men eftersom att lärarna vill vara säkra på att vi lär oss "rätt saker" så beslutade de att vi skulle vara på BFK.

Från början gick vi från 08:30 till 14:30. Det var de dagliga rutinerna som utfördes, det vill säga mockning, in/utsläpp, packa, lädervård, hö, sopa osv. Väldigt tråkigt, det är ju det man gör varje dag ändå. Lärde vi oss något speciellt? Nej.

Eftersom vi ändå är ca 11 stycken på APLen + stallpersonalen på BFK så gick allting väldigt fort och vi var i stort sett färdiga innan lunch varje gång. Då var det bara insläpp av hästar som gjordes och sedan hade vi 1,5 h till att inte göra något alls. Efter ett tag så gick vi och klagade, vi tyckte inte att det funkade och att ha så mycket dötid var inte roligt. Dessutom ville iallafall jag lära mig saker, inte göra samma saker varje gång som jag ändå gjort i nästan hela mitt liv. Det blev förändring, vi fick gå från 07:00-12:00 istället. Detta för att få bort dötiden.

Okej, egentligen skall jag inte klaga. Finns ju värre fall där man ensam fått mocka 15 boxar varje dag. Men det är känslan av att man kunnat göra något annat de timmar man spenderar varje måndag på att mocka på Borås ridhus. Är ni med?


Sedan tycker jag även att vi blivit behandlade ganska dåligt. Vi fick tex. inte vara i Personalrummet, nej nej, vi fick hålla till i ett skitigt, illaluktande och kallt rum där vi varje måndag skulle äta (det var dessutom ingen el där idag). Trevligt! När två utav den trevliga stallpersonalen försvann, och det sattes in två vikarier har det varit riktigt dåligt. Vi har fått göra allt slitjobb, medan de går runt och sopar, snackar, fixar med märkning på lappar, pekar vad vi skall göra och talar om vad vi måste göra om. Som en gång när vi sopat, och det var inte dåligt sopat, ändå var vi tvugna att göra om.

Det sämsta är nog att vi inte ens fick ett "Tack o Hej" när vi gick idag. Vi har varit där en hel termin, lite fika hade de väl kunnat bjuda på för att få ett  bra avslut? Nej, föresten, det är BFK vi pratar om...

Så fine! Borås ridhus må ha fina tävlignar, men hästhållningen och attityden är något de kan behöva jobba på i vissa lägen.Info om bloggdesign


Tänkte dra lite info ang. mina headers och bloggdesigner! Vet att det på mina gamla bloggar blivit en del frågor angående det så går rakt på sak.

Eftersom jag lägger ner mycket tid på både headers och designer, så tar jag betalt för det. Tycker självklart att det är jättekul att göra, och hade kunnat göra det gratis, men eftersom det tar så mycket av min tid vill jag ändå ha någon typ av ersättning :) Dessutom gör jag om tills ni är nöjda med resultatet.

Jag har gjort headers och designer till lite olika, bland annat till denna bloggen och till denna. Och nej, jag gör inte designer som ser ut som min egen, det är ju lite grejen med headers och designer, att de är lite speciella och enskilda.


Vill ni ha mer info kan ni givetvis fråga i kommentarsfältet, eller maila mig :) fannykargede@hotmail.com.


I´m back!

Tänkte återuppstarta denna bloggen igen, nu ca ett år senare :)

Anledningen är att jag är trött på att dela blogg, vill köra min egen väg och kunna skriva och göra som jag vill. Sällan man får plats at göra som man verkligen vill och bestämma själv in real life.

Som ni ser har jag lite nya funktioner, tillexempel en "Gilla" knapp kopplad till facebook som ni kan använda er av om ni inte känner att ni vill kommentera. En anna sak är bilderna i sidomenyn. De är klickbara och länkade till inlägg med information om mig och grisen.

Jag har dessutom rensat lite bland mina gamla inlägg, så om ni undrar varför jag helt plötsligt skriver på ett annat sätt där nere, är det för att det är ca 1 år gammalt. Jag ville inte ta bort inläggen då de faktiskt är lite som minnen. Alla gamla inlägg hittar ni under kategorin "Gamla inlägg".

För tillfället finns det 8 kategorier (alla syns inte just nu) , och listan fylls väl på allt eftersom. En kort beskrivning av de kategorier som finns:

- Bloggdesign - Här finns lite info om bloggdesign. Om jag säljer headers etc., kanske hur jag gör osv.

- Tävlingsresultat - Denna kategorin talar för sig själv. Här kommer ni finna resultat,bilder&filmer från tävlingar.

- Träning & Övningar - Utvärderar träningspass, går igenom övningar, tippsar om olika träningsformer etc.

- Gamla inlägg - Mina gamla blogginlägg

- Utrustning & Outfits - Här kan ni läsa och se bilder på mina tävlingsoutfits, mina favorit prylar, drömoutfits, tips etc.

- Vardag - Här skriver jag om hur dagen varit, veckoplaneringar etc.

- Övrigt - Här hamnar allt kategorilöst, som inte hör till någon kategori överhuvudtaget.

- Åsikter - Denna kategorin innehåller mina åsikter om saker och ting. Hiss/diss etc.

Välkommen! :D

Om Pompay

Detta inlägget ligger länkat genom bilden på Pompay i sidomenyn.


Armanis Pompay, hingst född 2004 och är tävlad upp till Nationell LA och LB:1 dressyr med vinst. Han är e. Leyeswick Dai RWD 14.

Pompay, även kallad Grisen, är en av de vackraste hästarna jag någonsin träffat. Han är nog i särklass bland Sveriges snyggaste ponnyer. Och han är inte bara snygg på utsidan, utan han har en ännu finare insida. Han är godhjärtad, ställer upp, lite små kaxig möjligtvis men han är ju fortfarande hingst. Det kan man ibland lätt glömma då han är så jäkla go!

Pompay har jag ridit från och med våren 2010 och på de år som gått har vi åstadkommit en del. Från att vara en ponny som knappt blivit tävlad, till att idag gå Nationella LA är inte något vi trodde vid första anblicken. Jag var den första att hoppa Avd A med honom, den första att starta LC-LB-LA och framförallt den första att plocka så mycket vinster och rosetter som vi gjort. Det är så galet roligt att utvecklas tillsammans med denna hästen, han är bäst!

För att beskriva hans humör lite närmre, så kan jag direkt säga att han verkligen ÄR en gris. Så som han äter och slaffsar är helt sinnes. När han käkar håller man sig på avstånd. Likadant med vattnet, tar maten slut så är det vattenhinken som får stryk. Han brukar bita tag i kanten och liksom rycka/lyfta upp den och skvätta ut allt vatten. Ett minne jag har är när vi var på tävling i KRK, mamma skulle ge honom lite betforvatten. Pompe lyfter då upp hinken med tänderna och häller ut innehållet över sig själv. Smart kille!

Han är en klippa i all hantering såsom rakning, lastning, skoning och vanlig skötsel. Dock gillar han inte när man skall klippa tussarna i hans öron. Antingen passar vi på när han är nedsövd på klinik, men det brukar även gå när han är riktigt avslappnad och trött. När man har gjort något som Pompe inte gillar, då märker man det direkt. Om blickar kunde döda! Han kan stå och tjura i säkert 10 minuter!

Pompay ägs utav Madernas Welsh Cob stuteri, men jag tävlar&tränar honom samt har honom på "hemmaplan" här i Bollebygd - vilket är väldigt skönt :)

På tävlingar brukar vi få höra väldigt fina lovord och komplimanger om Pompay, alltid lika roligt att höra och man det ger mer än vad det ser ut. Grisen har även blivit jämförd med Svante Johanssons Saint Amour, av ingen mindre än Svante själv ;)

Vill ni veta något mer om min prins så är det bara att fråga på!

gfd
Om Fanny

(Detta inlägget är länkat till bilden på mig i sidomenyn)

Hej!

Jag heter Fanny Cecilia Kargede Bärnsten, och är född 1995. Jag bor i Bollebygd, och tävlar för Bollebygds Ridklubb. På fritiden brukar jag rida, spelar även fotboll i ett div 3 damlag, är med vänner och bloggar. Jag jobbar just nu som timvikarie på Bollebygdsskolan, något jag trivs väldigt bra med! Juni 2014 gick jag ur gymnasiet där jag läst naturvetenskap/hästhållning. 
 
Jag har ridit i stort sett hela mitt liv då vi alltid haft häst i familjen. Mamma och min moster hade varsitt Svenskt Halvblod som jag brukade sitta på, borsta etc. Min första egna ponny fick jag när jag var runt 7 år, ett svart litet shettis sto som hette Regina. På henne lärde jag mig att rida, flög nog av minst 5 gånger under ett ridpass! Tillslut när jag blev lite längre så kunde jag hantera henne bättre och vi hann starta en Clearround tillsammans, 40&50 cm.
 
Regina såldes tillslut då vi köpte en ny ponny till mig när jag var 11 år. Det var en C-ponny som hette Idefix. Han var den finaste hästen jag någonsin sett, minns att mina ben skakade när jag skulle provrida honom, Idde var SÅ fin. Med honom kom jag ut på tävlingsbanan och vi tävlade upp till LB tillsammans. Idefix var en riktigt bra läromästare, vi kunde lämna ridbanan både med vinstrosett i tränset, eller till fots då jag flugit av. Jag minns att jag ena året flög av i båda klasserna i KM, och andra året vann det ;)
 
Tyvärr fick vi efter några år ta bort honom då han fick ett återfall i Fång. Denna gången svarade han inte på medicinerna och det fanns inte så mycket att välja på. Att ännu en gång genomlida månader i boxvila, och efter det få gå i en liten jordhage, var inte längre ett alternativ för mig och mamma. Idefix somnade in den 25 September 2009. Vila i frid! <3
 
Efter det ägde vi inte någon häst på 5 år. Jag fick lösa det på egen hand och det gjorde jag genom att rida andras hästar. Jag fick först rida en connemara som heter Abel, och våren 2010 hittade vi Pompay. Världens finaste kille på både in och utsidan. Pompay och jag har hållt ihop sedan dess! Under tiden har jag även tävlat och utbildat ett antal ponnyer. Första storhästen jag hade var Lillen, han kom till mig våren 2013 och såldes hösten 2014. Någon månad efter att Lillen sålts så köpte jag och mamma Lamborghini,  vår första häst efter några år av slit på andras hästar. Lambo är en kanonfin häst, som ni kan läsa mer om i ett annat inlägg. 
 
Som person är jag nog lite svår att komma nära inpå livet. Att öppna mig och prata med folk är inget jag har svårt för, men att verkligen lita på någon är svårt. Annars är jag oftast pratglad, lite flamsig och för det mesta glad. Jag kan dock i vissa lägen bli väldigt blyg, det är nog för det mesta när jag känner mig underlägsen på något sätt... Jag är väldigt självständig och gör det mesta själv. Tex köper jag all min utrustning själv, betalar mina egna träningar (oftast) och är varje dag i stallet och gör stallsysslorna utan hjälp från någon annan. På ett sätt är det skönt att göra nästan allt själv, är lite kontrollfreak och vill ha min ordning på saker och ting. ;)
 
Detta var lite om mig! :) 
 
 
 
 

RSS 2.0