Gårdagens pass med Lambo

Ni fick ju bara ett inlägg om José förut, och självklart red jag även Lambo, men det blev så mycket text om José så valde att dela upp gårdagens i två i stället. ;) 
 
Lambo hade jag också ett trevligt pass med, men är lite inne på att byta bett igen då han går och tuggar lite väl "nervöst" på de jag haft nu. Ett tvådelat med två ringar och ett tredelat. Funderar på ett Poponcinibett faktiskt... Valde i alla fall att släppa honom i ridhuset först. Släppte honom häromdagen och då var det en hel del glädjeskutt, så med tanke på att han vilat så kändes det bäst. ;) Han var relativt cool igår, lite roliga skutt blev det men inte som häromdagen. Skönt det! 
 
Väl uppe på ryggen var han fin! Har samma upplägg nu i princip varje pass, och utvecklar hela tiden små, små delar som förhoppningsvis tillslut blir en bra helhet. Jobbade mycket på att flytta honom in och ut på volten i skritt och trav. Blir många övergångar också. Han var huuuur fin som helst i högergaloppen igår, där har det släppt! I vänster var han också bra, men är fortfarande lite svag i den sidan så det är inte lika enkelt att få ihop alla delar där. Men det kommer, det blir hela tiden bättre! 
 
Använde mig utav de upphöjda bommarna på medellinjen. Red över dem, saktade av till skritt, gjorde en kvarts framdelsvändning och fattade galopp. Saktade av, vände upp på bommarna och så höll jag på så. Han blev kanonfin, och fattningarna var så bra de gånger jag fick till framdelsvändningen! Bommarna hade han ibland lite bråttom över, men de gånger jag fick honom att lugna ner sig lite så lyfte han riktigt fint. 
 
Avslutar som jag alltid gör med Lambo, genom att flytta bogarna på 4-kantsspåret och liksom överböja nacken lite på honom. Det blir lite slalom över det hela, och hästarna blir hur mjuka som helst. Han har ju enkelt för sig i högersidan och är lite stelare i vänstersidan, men han släpper igenom mer och mer. Inte en enda protest från Lambos sida idag, kändes riktigt bra! :D 
 
Filmade lite när han brallade i ridhuset!
 
 

Shoppade lite igår...

Var inne i Borås igår på förmiddagen och shoppade lite! Blev en täckeshals från Biltema, ett par nya chaps från My One, lite kläder från Gina Tricot och en fodertunna. Även Boss, vår hund, fick en nyårsoutfit, haha! ;) Täckeshalsen ska jag ha till mitt gröna vintertäcke från Hööks. Den har samma fästen som halsarna till det täcket, men kostar typ 150kr mindre och har samma denier värde och fyllning så det kvittar. Det enda som inte är likadant är färgen, men det är oviktigt. :) 
 
Chapsen, köptes för 122:-, är inte de optimala, men mina Ariatskor har fått stå och vänta på att användas allt för länge nu, så dessa får duga tills jag köper ett par andra. ;) Brunt är så snyggt! 
 
Boss var nog lite skeptisk, haha! Men stilig blev han! 
 
 

José, vilken pärla!

 
Igår när jag kom till stallet var jag riktigt trött, hade behövt en powernap eller två, men vet oftast hur det slutar, hehe ;). Gjorde stallet, och sedan tog jag in José först. Brukar vanligtvis ta Lambo först, eftersom det ofta är han som är mest komplicerad och behöver mest energi från mig. José är ju alltid så go oavsett! Men idag ville jag ta José först och testa gränserna litegranna. Vad tål han, hur mycket kan man gå på innan han protesterar? Sådana där grejer som man ibland behöver testa av. Jag har ju successivt ridit igång honom och tänjt på "gränserna", men det har hela tiden varit ganka klent från min sida. Har låtit honom acklimatisera sig till omgivningen och mig liksom. :) Skulle egentligen ridit ut och galopperat i snön, men vädret bestämde sig för att börja töa lite så vägarna var hur hala som helst... 
 
Idag hade jag framme 4 stycken upphöjda bommar på medellinjen. José tvärnitade i vanlig ordning innan bommarna och var väldigt uppmärksam på dem, vem vet, de kan bitas. Efter att han skrittat över dem en gång så insåg han att det var precis samma bommar som vanligt, och problemet var sedan ur världen. Han var inte direkt uppmärksam på bommarna efter det, snarare tvärtom. Då gick det helt plötsligt bra att gå och klonka i och ha sig, haha. Red i alla fall överdrivet långsamt i trav över dem så att han verkligen fick trampa på med bakbenen och verkligen skjuta ifrån. Det tyckte han var jobbigt, så jag lade in flera skrittpauser. Kom från båda håll och i båda varv och lade in galoppfattningar och avsaktningar till skritt i mellan. Ett rikigt styrkepass! 
 
Avslutade med att hoppa en enkel serie: Travbom, 2,2m till ett kryss, 5,5m till ett räcke och slutligen 6,5m till en oxer. Till hinder är han inte alls lika misstänksam som till markbommar, så trots att det var både vågplank och andra läskiga hindermaterial så var det inga större problem att ta sig igenom den serien! Han drog sig dock gärna åt höger och landade envist i fel galopp några gånger. Hoppade igenom den 3 gånger på raken och sedan vart det paus. Höjde hindrena lite till den hisnande hinderhöjden 80cm, och kom sedan 2 gånger till. Då var fokus på att hålla en rak linje genom serien och sedan landa i rätt galopp. Gick finemang! Han hoppade runt och fint och det blev till och med lite trångt i mellan räcket och oxern. 
 
Gällande att testa gränserna så jobbade jag mycket med att han skulle ut i hörnen på ridbanan idag. Han går ofta och spelar rädd för diverse saker, men det mesta är fjanterier och mest för att testa mig och vad jag tillåter. I ena varvet, vänster varv, så gick han och trängde mot min innerskänkel. Såg till att han gick undan ordentligt i innersidan igår, och det var inte helt populärt. José protesterar inte så värst farligt, men han blir lite tjurig. ;) Nä, idag hade vi ett riktigt bra pass! 
 
Extremt svårflirtad kille ;) 
 
Såja!
 
 

Taggade...

... för lite bommar och serier! Detta ska jag och José ägna de närmsta 30 minutrarna på :)




Shopping, hästar och julafton#2

Hej! 
Hoppas allt är bra med er, här är det väl sådär, försöker hålla mig sysselsatt för att undvika att tänka för mycket, och det lyckades jag bra med idag! 
 
På förmiddagen åkte jag och Sanna in till Göteborg och shoppade lite. Hade lite julklappspengar att spendera oh hittade en hel del! Både reaplagg och till ordniarie pris, även ett snyggt halsband. Så det var roligt, behövde uppdatera garderoben lite nu inför nyår. Nyår blir förövrigt väldigt lugnt för min del, är inte speciellt festsugen så sja bara käka middag med ett gäng goa människor och hålla mig nykter så att jag kan köra istället. Tror det blir bäst så i år... 
 
Efter Göteborg drog jag till stallet! Inga maskar i bajset idag så jag var nöjd, ingen äcklig surprise mer, tack. Båda hästarna fick vila idag. Lambo med tanke på avmaskningen och José för att han är så bra och helt enkelt förtjänar det. Dock tog jag in båda och borstade av dom ordentligt, använde även massageborsten. Mest för att verkligen få smutset att lägga sig mer på ytan så att jag får bort det. Då blir de extra blanka! Lite mutor i form av morötter fick de såklart också. ;) Imorgon ska jag försöka mig på att rida krutdurken Lambo, får nog låta honom ladda ur lite. José ska jag se om jag kan galoppera lite i snön med, han behöver lite bus! 
 
Efter stallet drog jag, Julia och pappis på vår andra "julafton" eller vad man ska kalla det. Mysigt att träffa kusinerna på pappas sida också! 
 
Nu sitter jag och Jullan och kollar på Victoria Secret fashionshow, mest för artisterna är så jäkla grymma. Måste dock säga att modellerna som går där är så sjukt duktiga, sedan vet jag väl inte riktigt hur bra de där tjejerna mår resten utav dagarna de jobbar som de gör, men dem har en häftig utstålning och showen är sjukt underhållande! 
 
Lillen!
 

Lite bilder

Här är en del av resultatet från i lördags då Becky fotade mig och killarna! 
 
<3
 

Mask är jävligt onice

Hejsan! Ännu en kall dag med flertalet minusgrader, burr! 
 
I vanlig ordning var jag i stallet idag, big surprise i know. Man har ju sina rutiner, vanligen börjar jag med att mocka och gör sedan detta i följande ordning: Fyller på vattenhinkarna, gör kraftfodret och sist höet (som också är tråkigast). Ja, inget konstigt med det, det flyter och ibland stöter man på smärre avvikelser som exempelvis möss i fodret och sådant trevligt. Idag hände dock något som slog alla rekord i att få mig att stanna upp några sekunder från mockningen, en maskjävel. Och då snackar vi inte daggmask, nejnej, utan något gråare och mer kräkigt som gömde sig i Lambos bajs - bandmask. 
 
Avmaskade Lambosen för första gången häromdagen. Borde verkligen ha gjort det tidigare men ja, det har inte blivit av försen nu dumt nog. OCH ja innan ni hinner tänka att det är ju det första man gör när en häst är undernärd, jag vet. Men nu är det som det är och jag fick inte tummen ur att få recept utskrivet osv osv. Kan tyvärr inte skruva tillbaka tiden ;) Tillbaka till det jag skulle berätta. Fick i alla fall tag på avmaskningsmedel och avmaskade honom i fredags, och ja, resultatet kom idag... Fick panik och ringde alla möjliga som jag kunde rådfråga, har aldrig haft en häst med bandmask... Samtidigt så var det en oerhörd lättnad att det faktiskt var något och att hans kroppsvikt berott på att han fått dela maten med några åpna maskar. Så nu hoppas jag att han lättare ska gå upp i hull. 
 
Mums...
 
Ska ringa veterinären imorgon och rådfråga lite om man behöver avmaska snart igen eller hur det funkar, har som sagt ingen som helst erfarenhet utav detta och tror alltid det värsta, typ att han är full av massa läbbiga bandmaskar... usch! Men Lambo var i alla fall pigg och glas som vanligt, och idag fick han spralla av sig lite i ridhuset istället för att bli riden. Satan vad han bockade och hoppade och hade sig, pigg kille! 
 
 
José tog jag in och grejade länge med. Smorde hovarna, hade på BoT, masserade med massageborsten och hade lite minispa för honom. Han verkade ganska obrydd, haha, stod mest där och vilade på ett bakben. Sedan tog vi en mysigt skrittur ut på vägarna. Han var ganska pigg, gick och blev rädd för allt. ;) José ska få några vilodagar på raken nu hade jag tänkt. Han har gått ganska mycket denna veckan, och skött sig väldigt bra så då kan han kanske behöva två dagar där han får gå i hagen och skrota litegranna. :) Efter nyår ska Uffe komma, så då passar det bra att han får dom dagarna nu innan. 
 
Mysigt med all snö! Och kallt! 
 
 

Hagmys!

Satans kallt är det! Hästarna trivs dock bra i hagen, och mina två stjärnor stod och lekte ihop när jag kom idag. Myskillarna <3

Lambos "magtäcke" är nya modet ;)

José vill gärna visa upp sin tjej ;) Ömsesidigt osv... ;)

Lambosen!

Och så kom det snö

Jaha! Jag som trodde jag skulle slippa... Nädå! Snö är jättefint och mysigt, men det är inte det bästa jag vet, och det innebär lite extra jobbiga grejer som broddning och halt att köra osv. Aja!

Idag har jag i alla fall lyckats övertala Becky att fota mig och hästarna! Ska bli superkul att få lite fina bilder. Speciellt med tanke på att snön precis kommit, blir extra fint. 

Båda pojkarna hade annars planerad vila idag, eller ja, uteritt då. Igår gick båda bra, och Lambo har smått börjat lossna i vänstersidan. José var som vanligt klockren och ska vila från ridhuset i några dagar nu! :)

Hörs sen :D




Jul

Nu har jag äntligen lite tid till att sätta mig vid datorn och skriva lite! De senaste dagarna har varit hektiska. Julafton, gäster hit och dit och ja, jag har inte haft speciellt mycket tid över. 
 
De senaste dagarna har varit lite upp och ner gällande hästarna, eller i alla fall Lambo. På julafton gick ridpasset käpprätt åt skogen och det slutade med att jag satt där och lipade... José vilade denna dagen, men igår red jag honom och det är så himla skönt att ha honom när Lambo är så oberäknelig. José är en klippa, satan vad roligt det är att ha honom. På Lambo kan jag bara göra väldigt basic grejer, det är väldigt enformigt just nu när han håller på att lära sig, och gör man lite fel så får det ett väldigt stort utslag. José däremot är så himla skön, han bara gör vad man ber om. Helt suverän! 
 
Jag har ju börjat småhoppa José nu. Han har varit igång ordentligt nu i över en månad och jag tycker inte det är fel att börja hoppa lite lågt för att stärka hovlederna. Har inte satt upp något högre än 70cm, utan vi har bara skuttat omkring litegranna. Känns vettigt med tanke på att han ändå överhoppar sig lite nu i början när han tycker att det är superkul och inte hoppat på ett tag, så då håller vi oss där. Tanken är att kunna höja lite successivt så att jag kan få känna på honom ordentligt snart. :) 
 
Lambo var fin igår med! Efter onsdagens kaos så skötte han sig bra. Jag red massvis med övergångar, det är bara lydnad som gäller på honom nu. Jag ska inte försöka testa och se om det går att hoppa över några steg, som jag gjorde i onsdags, utan nu tar jag ett steg i sänder och är supernogrann. Jag ska inte vika mig från min plan, då blir det inte bra alls. Lite bommar travade jag över igår med, han var duktig. :) 
 
Lambo igår! 
 
José uppskattade INTE mitt julpynt ;) 
 
 
 

God jul



José hälsar självklart också! Men det kom världens ösregn så det var ingen idé att fota honom :)

It's gettin' better

När min fina kille kom i Oktober, var det inte mycket till häst. Han var väldigt mager...

Nu efter 2 månader med tandläkarbesök, fri tillgång till hö samt lite kraftfoder så har det hänt en hel del! Framförallt efter att tänderna fixades! Har lite bilder fram tills nu, tänkte att ni skulle få se :) 

Någon dag 
efter att han kom:

Efter en månad:

Idag:


Visst, bilderna är tagna ur lite olika vinklar, men jag tycker ändå att man kan se stor skillnad! Förutom hullet så är pälsen mycket glansigare och ögonen ser lugnare och mer tillfreds ut. Lambos fodergiva är egentligen inget överdrivet, utan den ser ut såhär:

* Fri tillgång till analyserat hö med väldigt bra värden.

* 1 foderhink strålucern (vet inte vikt)

* 1/3 krafftmått Krafft muskel (på invänjning)

* 1/4 krafftmått Hippo pro Action (på invänjning)

* 1 och 1/5 msk olja (på invänjning)

* 1/5 krafftmått Pavo slobber mash

* 1dl mineraler 

Mineralerna ska jag ta bort eftersom att dem inte behövs då höet är såpass bra. Oljan ska ökas och även givan av Hippo och Muskel. Lucernen funderar jag på att byta från strå till pelletrerat och Slobber mashen ska jag fortsätta ge av då även José äter av den. :)




Julfint!

Det där med att fota hästarna gick väl sådär idag, haha! Hann inte till stallet försen det var mörkt...

Idag red jag José i cirka 30 minuter. Hade samma upplägg som igår men höll inte på lika länge. Idag var han lite seg när jag red fram, men blev desto piggare när vi började skutta runt på våra små plutthinder. ;) Han hoppar 70cm som om det vore 110! Därför är det bra att hålla sig till lite lägre höjder tills han hoppar mer rätt höjd. Oavsett tycker José att det är fantastiskt roligt att hoppa, och det gillar jag! 

Pyntade till det lite runt boxarna med glitter och en fin stjärna. Tyckte att det passade mina två stjärnor bra att ha en till mellan sig, höhö. 

På kvällen har jag varit i stan och letat sista julklappen, men hittade såklart inget passande så får ta en tur imorgon igen. ;) 




Underbart väder!

Åh, idag är det superfint ute! Inte kallt överhuvudtaget, och för tillfället lyser solen in genom fönstret. Underbart! 
 
Idag ska Lambo som sagt vila igen, eftersom hans rygg masserades igår så behöver han vila den idag. :) José ska ridas, funderar på att rida honom i paddocken om den inte är för hård. Det är viktigt att inte rida för mycket i ridhuset nu bara för att man kan, det är inte så kul att få en överansträning nu bra för att man plötsligt byter underlag konstant. Bra att variera ridhussanden med paddocen och grusvägarna. 
 
Ska försöka fjäska med mig kameran idag med så att vi kan ta lite fina bilder på hästarna, har ju typ inga! Ska även julpynta stallet lite mer idag också... Blir förmodligen en bra dag! :) 
 
 
 

Julstök

Hej på er! Sorry för kass update här på bloggen, men har haft en del att stå i nu i och med jul som närmar sig, och har inte suttit sysslolös en enda gång. Jag går igenom de missade dagarna lite kortfattat. :)
 
Fredag
Det var skolavslutning och jag jobbade från 08:00 till 16:00. Skulle egentligen jobbat till 17:30, men alla barn på fritidset gick hem så det var ju ingen mening med det. Lambo longerades och mamma red José. Båda gick bra! På kvällen var jag ute med jobbet och käkade. En supertrevlig dag, men shit vad trött jag var på kvällen. 
 
Lördag
I lördags kom äntligen hovis och satte på skorna på båda mina prinsar. Sedan red jag ut dem. Först Lambo, och det var även första gången jag red ut själv med honom. Skrittade och travade och han skötte sig exemplariskt! José red jag också ut och eftersom det var mjukt i backen fick han galoppera mycket, något han tyckte var väldigt roligt. Släppte honom på ett ställe, och det var som att han inte fattade att han fick springa hur fort han ville, men när han väl upptäckte att han fick så gick det fort! Det var till och med svårt för honom att få stopp, haha! Även denna kvällen var jag ute på lite festligheter, längesedan jag gjorde något nu. :) 
 
Idag kom massören till Lambo. Hon var kanonduktig! Lambo var inte överhuvudtaget spänd i bakdelen, utan där var han mjuk och fin. Nacken och övre delen av halsen som annars är vanligt att hästar är spända var också bra. Spänningarna satt i framförallt bogen, mest på högersidan men även på vänstersidan. Så det var skönt att få reda på ytterligare några grejer som påverkar ridningen, nu kan man åtgärda det på ett bra och effektivt sätt plus att det ger svar på vissa frågetecken i ridningen. Massören kom åt honom bra och han blev masserad bogarna på båda sidor samt manken och ryggen. Det som satt i ryggen sa hon berodde mest på svaga muskler, och inte på exempelvis en felanpassad sadel. Annars var han fin tyckte hon, omusklad, men fin. Så det kändes skönt, nu kan jag bocka av det med. :) 
 
Lambo fick vila idag, och ska även vila imorgon med tanke på massagen. José hoppade jag faktiskt med! Eller ja, skuttade lite ;) Hade framme lite sockerbitshinder, två på varsin diagonal och två på varsin långsida. Bara för att kunna rulla runt och bara ha kul. Hoppade inte högre än 70 cm, men det är inte heller tanken just nu. Den hoppningen jag gör nu är bara på låga hinder, för att stärka honom innan jag går upp högre. Han tyckte i alla fall att det var skitkul och hoppade sådär som unghästar gör: Högt över, försiktig och med huvudet mellan benen för att ha extra koll på dem där bommarna. ;) Söte! 
 
Ska försöka fota min älsklingar lite imorgon! Hörs mer då :D 
 
Åh vad mysigt det ser ut med snö! Lillen förra året :) 
 
 
 
 

Hjälmar!

Jag är helt inne på att köpa ny hjälm! Som ni kanske vet tröttnar jag relativt fort på sådana saker. Kavajer byter jag nästan lika ofta som underkläder, haha. 
 
För tillfället har jag min trogna JW hjälm till vardags. Fortfarande väldigt snygg och skön, speciellt nu på vintern när den värmer gott också. Sedan har jag en mörkblå Ayr8 till tävling, också en väldigt snygg hjälm men som jag nu smått börjat tröttna på. 
 
Jag är lite i valet och kvalet till vilken hjälm jag vill ha. Samshieldhjälmarna är ju extremt snygga och stilrena, samtidigt som det känns som att varannan ryttare har en sådan. En Antareshjälm hade jag också kunnat tänka mig, den är lite udda men väldigt fin. Jag hade även kunnat tänka mig en ny JW hjälm, faktiskt. Alltid varit nöjd med den och den är så himla stilren. 
 
Vilken tycker ni? 
 
Samshield,ca 3000kr 
 
Antares! Runt 4000kr
 
Eller klassikern! En JW hjälm för ca 2000kr. 
 
Det skiljer litegranna prismässigt, och högst upp på listan stå nog ändå en Antares vid lite eftertanke! Däremot är jag rädd att jag kanske tröttnar på den med efter ett tag... :/ 

Torsdag!

Åh! Det återstår en endaste dag till ledighet i några dagar, känns fantastiskt skönt. Har jobbat konstant i 3 månader, ca 8-9 timmar om dagen och det tar på krafterna även om man varit van vi långa dagar i skolan sedan innan. Det är inte samma sak överhuvudtaget, dock mycket roligare. :) 
 
Man märker att alla elever är riktigt skoltrötta också, de är helt vilda, haha. Jag har fått tjata hela dagen idag, helt slut i huvudet och käkmuskeln. Skönt med julavslutning imorgon och sedan ska vi ut och käka alla lärare (och vikarier) på kvällen. Ska bli superkul faktiskt, jag har inte varit ute på galet länge, än mindre rört alkohol. Så fort jag fick Lambo så tyckte jag att alla pengar jag spenderade på annat än honom var extremt felspenderade pengar. Att gå ut och festa stod inte på kartan! Att lägga pengar på det, att vara trött dagen efter och att förgifta sin kropp för ofta hör inte ihop med en satsning, enligt mig. :) Mer om det någon annan gång! 
 
Idag red jag bara Lambo. José var så himla fin igår så ville inte rida i ridhuset idag igen, och eftersom det i princip ösregnat hela dagen så var uteritt inget alternativ. Han fick istället komma in tidigare så stod vi och mös en stund. Lambo var kanonfin! Gårdagens monsterpass gjorde verkligen sitt, det var värt "fighten" igår. Jag red i kanske 40 minuter, blev ett betydligt längre pass än tänkt, men jag glömmer lätt av tiden när jag sitter där och njuter. :) Det gick mycket fortare att få honom mjuk i sidorna idag. Han blir bättre och bättre i vänstersidan och det känns som att jag börjat få loss något. Idag kunde jag till och med flytta honom in och ut på volten i galopp, i vänster varvet! Ett jätteroligt framsteg, förra veckan hade han bara försökt gå och rycka tyglarna ur händerna på mig. :) 
 
Båda hästarna har lyckats dra av sig varsin sko -.- Andra gången för José, vet inte riktigt vad han pysslar med haha! Lambo har förmodligen trampat sig själv på insidan av hoven, för där var det lite trasigt och så hade sömmarna lossat lite. Ska köpa mig lite boots och sätta på och se om det gör någon skilland. De leker mycket i hagen, och som alla vet så leker pojkar lite vildare än flickor, så att det går åt skor är egentligen inget konstigt, bara en tråkig utgift... Hovis kommer i alla fall imorgon och slänger på dem. Lambo och José ska skos så fort som möjligt efter hovslagarens julledighet är tanken, men orkar inte vänta så länge på att få på skorna. Ångrar att jag inte tog min tappskokompetens i skolan, tur Uffe ska lära mig :) 
 
Jag och Lambosen <3
 
Halvpigg kille efter en dag i konstant regn :P 
 
Söt, men lite trött! Mycket att tänka på för José! Imorgon ska mamma rida honom, förmodligen ut i skogen. Det kan han behöva ;) 
 
Finaste killarna <3 
 
 
 
 
 

Gårdagens!

Hej på er! Det blev inget med att sitta och skriva inlägg igår, var hemma först klockan tio.

Jag var allt annat än snabb bort till stallet igår. Kom hem strax efter fyra, men gjorde det absolut farligaste man kan göra efter 9 timmars jobb, tog en "powernap". Det blev ingen powernap, mer en ganska stabil sömn på 40 minuter... När jag vaknade var jag hur trött som helst!

Åkte i alla fall bort till stallet och som vanligt blev jag pigg när jag väl kom dit! Red båda hästarna, Lambo först!

Han fick ett rejält pass, vi var inte helt överens, men i slutet lossnade han ganska bra. Höll dock på en bra stund... José gick som en klocka! Red i ungefär 30-40 minuter. Mycket bommar, sidförande och övergångar. Han var supermysig! 

Sötnosen!

Onsdag

Hej på er! Jag hade fullt upp igår så hann knappt skriva något inlägg överhuvudtaget, lite halvkasst! Jaja, idag har jag desto mer tid och ska sätta mig ner ikväll och skriva av mig lite.

Sitter just nu och har rast! Har julpysslat hela dagen igår och även på eftermiddagen idag. Lite trött i huvudet, ständig julmusik, varma klassrum och massa glada barn är inte optimalt. Haha!

Idag ska båda pollarna ridas! Blir förmodligen i ridhuset då vägarna är svinhala och stenhårda, paddocken likaså. Det frös till över natten, fick inte ens in bilnyckeln i låset i morses. :p

Nä! Nu ska jag jobba vidare, två timmar till :D






Mina stjärnor!





Lambos pussmun börjar försvinna?

Let's dela en morot på de!

Gårdagens träning - Lambo

Först ut igår var Lambo. Honom har jag inte tränat efter att vi fixade munnen på honom, så idag kändes det som att man kunde gå på honom utan att känna sig elak.
 
Vi började med att vända för ytterskänkeln efter att jag värmt upp. Ulf lade fram en bom på långsidan, en över medellinjen och en på andra långsidan. Jag skulle vända vinkelrätt från den ena bommen till den andra, detta gick bra i skritt och trav, framförallt i höger varv. I vänster varv var han desto knöligare och ville inte vara med. 
 
Vi avbröt övningen och jobbade med hans vänstra sida där han absolut inte ville tvära eller flytta sig överhuvudtaget. Red längs långsidan i höger varv och försökte flytta honom för vänsterskänkeln, något som gick hyfsat i skritt men inte alls i trav. Där stack han iväg. Undan högerskänkeln fungerade det fint. Testade sedam att flytta på en mer öppen yta, längs medellinjen, och där kom jag åt honom och jag fick protest i form utav taktning och lite halv hopp. Ulf såg att han hade en så kallad "bump" mellan fästet av hals och bog på vänster sida. En bump är samma sak som en knuta, eller en stretmuskel, den ska inte vara där och ger hästen en nackspärr. Förmodligen är denna bump en biprodukt av hans spänningar som orsakats av tandfelet. Suck! Men skönt att veta vad hans protester i vänster varvet beror på, jag såg tydligt från hästryggen en konstig "muskel" som inte fanns på högersidan. 
 
Jobbade istället på volten med att minsa och öka volt genom att minska och öka trycket på yttersidan. Där svarade han fantastiskt fint i högersidan, tvärade fint och kändes väldigt mjuk. I vänstervarvet var det helt okej, men han är mer spänd här, det känns tydligt. Vi fick lite bukt med "bumpen" och kom åt honom utan att han fick sin flyktinstinkt. Han slappnade helt enkelt av och då spände han inte den där stretmuskeln som ger honom smärta. Avslutad med lite galopp i vänstervarv där jag skulle vara överdrivet följsam med vänsterhanden. Vipps gick han inte alls och drog och ryckte i mig så som han brukar. Skönt när man kommer på hur man ska göra. :) 
 
Det blev mycket fokus på hur jag ska rida för att han inte ska spänna sin stretmuskel. Detta för att han inte ska ha ont och för att jag ska kunna rida bort den. Jag kommer även att massera den varje dag, förhoppningsvis ska det hjälpa. Skall även ta ut en massör på honom nu innan jag tar dit en kiropraktor. Det ska nog bli bra detta :) 
 
 Min snygging! 
 
 
 

Schema vecka 51

Shit, det är redan vecka 51!
 
Måndag
Lambo: Ridning i paddocken eller ut 
José: Ridning i paddocken eller ut 
 
Tisdag
Lambo: Vila
José: Vila 
 
Onsdag
Lambo: Lösgaloppera + markarbete
José: Markarbete
 
Torsdag
Lambo: Lösgaloppera + Markarbete 
José: Ut 
 
Fredag
Lambo: Lösgaloppera, eller vila. 
José: Mamma rider, annars vila.
 
Lördag
Lambo: Ut
José: Markarbete
 
Söndag
Lambo: Markarbete
José: Ut 
 
Denna veckan kommer jag försöka rida i paddocken eller ut varannat pass för att de inte ska behöva gå på ridhusets nya underlag för mycket nu i början utan försiktigt vänjas. Jag försöker hålla ett så varierande schema som möjligt, och så kanske det inte ser ut, men då får man tänka på att markarbetspassen inte alltid är utformade på samma sätt eller är lika långa. :) 

Trött

Heeeeej!
Haha, jag som skulle vila upp mig denna helgen, gick väl sådär... :P Igår var jag och julhandlade, red hästarna, passade hundarna och var på invigning. Idag hade jag utsläppet (som igår), hade lite lugn tid på morgonen som jag ägnade åt att städa mitt rum och på eftermiddagen red jag för Uffe med båda pållarna. Kom hem vid åtta och har ätit, duschat och suttit och pillat med julklapparna. Börjar bli klar! 
 
Passen för Uffe idag var nyttiga och givande (som alltid), just nu handlar träningarna i princip bara om att få ett humm av hur jag ska träna hästarna när Uffe inte ser på. Det är bara markarbete, vilket jag älskar! Finns inget bättre än att hela tiden utvecklas på marken, hoppningen kommer snart :) Gör en utvärdering av träningspasset som publiceras imorgon, annars blir inlägget så långt :p. 
 
Hästarna mår för övrigt bra! Lambo är fortfarande smal, det är inte så att han är trött och apatisk. Han är pigg, nyfiken och social, men han är smal. Något som oroar mig litegranna. Ska göra ett träckprov och skicka in så jag kan få avmaska honom, förmodligen har han lite mask. Hoppas nästan på det... Har även köpt tillskott i form av Muskel från Krafft, samt ett pellets från Hippo med massa proteiner. Ger även olja från och med häromdagen. Men det är ju meningslöst att ge detta om han nu har mask, så jag har börjat vänja honom lite försiktigt så ökar jag på först när jag vet hur läget är där. :) José mår som fina fisken, muggen är helt borta och förutom en ny tappsko (...) så är han glad och nöjd! 
 
Nu ska jag sova, jobb 07:30 till 16:30 väntar imorgon :) 
 
 

Gårdagens träning - José

José som tappat en sko fick gå ändå. Tur att vårt underlag i ridhuset är så himla mjukt och fint, och att han inte är ömfotad ;) 
 
Efter uppvärmning arbetade vi med framdelsvändningar. José behöver lära sig mer om att skänkeln inte bara betyder framåt, utan också åt sidorna. Han är lite trög i hjälperna eftersom han inte alltid förstår, så detta var kanon att träna. Det handlar inte om att få till den mest perfekta framdelsvändningen på så liten yta som möjligt, utan att få bogarna att flytta på sig. Jag hade lite svårt med att tajma bromsningen med yttertygeln och sedan lättningen, men det satt bra efter ett tag. Han hade enklare för sig att flytta i högervarvet, där är han nämligen inte lika överböjlig som i vänstervarvet. I vänstervarvet snurrade han mest omkring till en början eftersom att han är mjukare i den sidan, men vi fick orndning på det tillslut där med. 
 
Vi jobbade även med övergångar. Efter en framdelsvändning skulle jag direkt lägga till ytterskänkeln och börja trava, så att han var lydig i båda sidorna. Dessutom fick jag automatiskt mer stöd i yttersidan när jag hade koll på innersidan. :) Gjorde detta i både  trav och galopp. 
 
Fortsatte sedan med den bomövning som vi påbörjat med Lambo. Man skulle vända för ytterhjälperna vinkelrätt mot bommar som låg utlagda över långsidan, medellinjen och andra långsidan. Som ett kantigt U blev spåret. José är lite markskygg och bommarna var till en början livsfarliga -.-. När han väl slappnade av gick han kanonfint! Red över bommarna i både skritt, trav och galopp. Han var kanonduktig! Det jag fick tänka på var att i vänstervarvet kicka till honom i innersidan så att han verkligen vände vinkelrätt och inte lutade inåt (den överböjliga sidan) och i högervarvet kunde jag vända för ytterhjälperna "som vanligt". Enda sättet att klara denna övningen på är att bara vända för ytterhjälper och inte börja dra i innertygeln. 
 
Ska fortsätta att träna på samma vis tills nästa gång Uffe kommer. Att tänka på är att inte hålla på för länge, utan gör han rätt så får han några varv att vila och tänka lite, och sedan fortsätta med nästa grej. Viktigt att lägga in pauser! 
 
 Vet att det typ blir samma bilder hela tiden... :'( 

Morgontrötta killar!





Julhandla tar på krafterna

Idag har vi varit iväg och julhandlat, jag mamma och Jullan. Fick köpt alla mina julklappar, förutom en. Skönt

Sitter just nu hos mormor och morfar och passar hundarna. Var i stallet innan och red ut José. Skrittade, travade och galopperade ute på grusvägarna och det tyckte han var väldigt roligt! Sedan hann jag inte mer utan fick åka upp till hundarna. 

Väntar på att mamma ska komma hit så att jag kan åka tillbaka till stallet och mocka och rida Lambo. Det är även invigning utav ridhuset, men det missar jag, så himla trist... 

Haha, två bilder från idag ;)




Film på Lambo!

Här är ett klipp från igår då han gick sådär fint i slutet! 
 
Ni kanske inte tycker att det är speciellt märkvärdigt, men någon dag ska jag lägga ut filmer från provridningen så ska ni få se ;) I mina ögon är detta framsteg, ganska stora sådana! 
 
 

Små, små framsteg!

Äntligen fredag, helt sjukt vad jag är trött! Har haft en ganska intensiv vecka med två öppningar, en stängning samt ca 9h jobb varje dag denna veckan. För att inte glömma fotbollsträningarna och framförallt hästarna! Det tar på krafterna, mina veckor är fullproppade, men jag älskar det. :) 
 
Idag slutade jag tidigt och jag och mamma åkte nästan direkt till stallet. Skönt att få lite hjälp och sällskap när man är trött. Jag red i alla fall Lambo och mamma José. José är "schysstare" och har inte samma nerv som Lambo har, därför får mamma rida honom. Lambo vågar jag ärligt talat inte sätta upp henne på, inte för att mamma inte kan rida, utan för att han är en enmanshäst och välsidt känslig och speciellt häst, och det kan bli farligt om man inte har tillräckligt med erfarenhet. Jag flög ju till exempel av honom, rakt in i väggen, de 2 första gångerna jag provred honom. :P 
 
Till en början var Lambo helt okej, ungefär som han varit de andra dagarna. Han är väldigt stark i munnen, och jag tror det handlar om att han inte orkar bära upp sig själv riktigt än plus att han faktiskt inte förstår. I mitten av passet blev det riktigt kaos. Han låste sig och drog ut ur i ridhuset med mig på, helt oförmögen att göra något. Han är obehaglig när han gör så, det är när han inte förstår, blir stressad och tillslut bokstavligt talat flyr. Red in i ridhuset igen och han var fortfarande spänd och trippade mest omkring och stod på stället och studsade. Då gav mamma mig ett bra förslag, att hoppa av och jobba lite på det vis jag lärt mig av Lotta (får förklara någon gång). Sagt och gjort, han lyssnade fint och jag satt upp igen. 
 
Det var som en helt annan häst. Plötsligt var han mjuk och fin, sökte sig ner och framåt mot bettet och travade omkring lugnt och fint. Detta gjorde han i båda varven, även i vänstervarvet där han lätt spänner sig annars! Satt med ett stort leende hela tiden, det kändes fantastiskt bra. Lätt den bästa känslan på länge! Gjorde lite övergångar med och även där var han duktig. Galopperade inte, nöjde mig med att han gick fint i traven. Åh, min fina häst <3 
 
José såg fin ut under mamma, och han fjompade sig som vanligt i ridhuset, lite mer till och med nu när mamma satt på! Haha, han är rätt söt trots allt. ;) 
 
Nu ska jag bara ta det lugnt hela kvällen, ska ligga i sängen med datorn, katten och TVn på och bara ha en superchill fredag. Imorgon har jag utsläppet i stallet så lägger mig nog ganska tidigt. :) 
 
Jag och Lambo kollar på hur José fjompar sig ;) 
 
;)
 

Operation: Få Lambo tjock

Det är lite komiskt. Den ena hästen ska musklas och bantas, den andra gödas och musklas. Haha! 
 
Lambo har ju gått upp en hel del i vikt sedan han kom, men det är fortfarande en bit kvar, framförallt om vi ska bygga muskler med! För tillfället får han lucern, mineraler, B-vitamin och Pavo mash samt ett väldigt fint hö (fri tillgång), men han behöver mer.
 
Rapsolja var jag och köpte igår. Det ska jag sakta börja vänja honom vid. Olja är i princip rent fett, däremot kan man inte ge för mycket eftersom att hästar inte har någon gallblåsa. Ska börja vänja med någon matsked och sedan öka successivt varje vecka. 
 
Ska även komplettera med något bra kraftfoder, någon som har något bra förslag? Kommer antagligen behöva ge honom en relativt stor mängd kraftfoder nu i början tills han blivit tillräckligt tjock. :) 
 
Mitt benrangel <3 

Godmorgon!

Idag är det luciafirande på skolan, så himla mysigt! Har dessutom öppningen, hur mysigt som helst det med. Ska snart sätta på julkalendern ;)

Idag varnar dem för storm här, just nu är vädret lugnt, och det är några plusgrader ute så det är inte speciellt kallt. Slutar tidigt idag så hinner förhoppningsvis rida innan det blir för blåsigt, eller just det, vi har ju ridhus! Så himla gött! 

Såhär såg det ut förr någon vecka sedan :) Bara massa gummidäck!

Premiärridit!

Äntligen är ridhuset ridbart! Och idag red jag båda hästarna där för första gången, känns fantastiskt kul. :) 
 
Och det är så himla fint! Ljust och härligt, och när underlaget satt sig så kommer det bli SÅ bra. Än så länge har ju inte underlaget satt sig helt och hållet, det är lite djupt på sina ställen och ja, sitter inte helt och hållet så man kan ju inte köra på hur som helst framöver. Framförallt eftersom hästarna inte är vana vid det lösa och djupa underlaget och kan bli överansträngda om man går på för hårt. 
 
Jag red José först! Lite skritt och trav fick det bli i ca 20 minuter. Repeterade övergångar och höll på som vanligt, märks att han blivit kvickare. Han var ganska fjompig och gick runt och kikade på allt nytt, haha, men han var som vanligt väldigt mjuk och fin. 
 
Sedan red jag Lambo och honom red jag också bara i skritt och trav. Han var spänd men blev fin mot slutet. Lät honom trava länge och försökte få honom att slappna av. Mot slutet krävde jag lite mer utav honom och då blev han fin, så imorgon vet jag mer hur jag skall handskas med honom! 
 
Imorgon ska jag skritta fram och av utanför ridhuset, så att de får växla lite underlag. På söndag kommer Uffe och så ska vi ha lite markarbetesträning med båda stjärnorna. Ser fram emot detta! :D 
 
 

Halvstorm

Ojojoj, vilka duktiga hästar jag har! Det är inte alla hästar som går ett dressyr/markarbetespass i pissregn och rejäl blåst. 

Efter att ha fixat stallet så hjälpte jag Amanda att flytta in alla bommar, stöd och hindermaterial till ridhuset från paddocken. Det gick ganska fort men oj vad mycket roliga hinder vi har! Längtar oerhört mycket till hoppträningarna kan dra igång. :)

Båda pojkarna gick superfint! José var mjuk, fin och pigg! Lambo testade jag det nya bettet och det kändes riktigt bra! Ska rida med det idag igen innan jag säger för mycket, men han var inte alls lika "bitig" i det. Det ligger lite mer stilla i munnen på honom dessutom. 

Idag ska jag rida båda! Passade på att mocka i morses när jag hade släppt ut hästarna, så kan jag lägga allt fokus på ridningen. Perfa! :D

Gäller att betten reser rymligt har jag hört... (Paketet jag hämtade ut igår haha)


Wie!

Åh, fick ett avi från posten idag, mitt bett har äntligen kommit

Blir perfekt att testa idag med tanke på hur det va att rida igår! Ser verkligen fram emot det. :) 

Typiskt bara att det kommit snö, eller ja, slask! -.-





Upp som en sol, ner som en...

... pannkaka! Attans, haha, typsikt ridsporten det där. Formkurvan är inte direkt rak ;) 
 
Lambo kändes som ni kanske läste igår jättefin i slutet på passet igår. Tänkte att då kanske det släpper tidigare för oss idag, men icke! Höll nog på dubbelt så länge... Han var spänd och lite bångstyrig och ville inte riktigt samarbeta. Krävde som vanligt ingenting, men trots det så var han inte speciellt rolig. Han gick och släppte bettet hela tiden, klapprade liksom med det. Förmodligen tycker han att det är underligt att inte bettet "fastnar" i hakarna som var innan, hoppas att han vänjer han sig snart. Imorgon är planen att egentligen börja kräva lite mer av honom igen, kanske behöver han lite struktur för att kunna slappna av. :) 
 
Ska byta bett på honom, tycker att det jag har nu är lite långt. Så kanske att han tycker att det rör sig lite för mycket, och blir orolig av det. Värt att testa! 
 
José fick ännu en vilodag. Han var fortfarande lite svullen kring såret, som i övrigt såg jättefint ut, så beslutade att ännu en vilodag inte skulle skada. Istället borstade jag och grejade, tvättade muggen och smorde med den nya salvan. Muggen har blivit väldigt bra, men det är några envisa "utslag" som inte vill ge med sig, hoppas på att Neo-derman gör slut på det sista. :) 
 
Vill komma igång och hoppa tjockisen nu, så himla rolig häst! 
 
 

Neo-derma

Äntligen kom Neo-derma salvan från Veredus på posten! Ska tydligen vara kanonbra mot mugg... Återstå att se! 

Utvärdering kommer om någon vecka ;)




Gomorron!

Hej på er :) 

Idag börjar jag tidigt igen, ganska skönt för att det betyder i sin tur att jag slutar tidigt. Klockan 15:00 närmare bestämt.

Idag ska Lambo ridas ut, och José ska jag rida lite i paddocken. På kvällen är det fotbollsträning, ska bli skönt. 

Jag har inte publicerat något veckoschema än eftersom jag inte vet hur det ser ut riktigt med hoppträning och sådant. Vi får se! :)

Ha en bra dag! :)




Svävar på moln!

Vilken dag! Den började inte speciellt bra men slutade desto bättre :)

Min dag började inte så festligt som sagt... Hade egentligen utsläppet i stallet på morgonen, men hade fått för mig att jag och en tjej bytt så att det var hon som skulle släppa ut. Problemet var bara det att det gällde julveckan, inte idag! Åh, min hjärna var inte samarbetsvillig... Fattar ni att jag höll på att bryta ihop fullständigt? Det löste sig i alla fall tillslut! 

Gick med lite halvt ångest hela dagen på grund av detta, och hade lite oflyt på jobbet dessutom kändes det som. Det var väldigt skönt att komma till stallet på eftermiddagen (och lite skämmigt) men det var no hard feelings. 

Lösgalopperade och red Lambo, något som gick jättebra! Han kutade i vanlig ordning runt i paddocken och jag tog sedan in honom i gången och sadlade och red sedan i ca 20 minuter. Till en början var han sådär pigg som häromdagen och ville inte lyssna riktigt utan var stark och lite okänslig. Lät honom galoppera på och struntade i det. Jobbade sedan på volten med en rak häst, alltså något utåtställd och flyttade honom samt arbetade med många övergångar till galopp. Där var han helt okej! 

Den bästa delen av ridpasset kom i slutet när jag skulle trava av. Oj vad fin han kändes då! Han rörde sig så lätt och avslappnat (för att vara Lambo) och sänkte sig nedåt med stöd på bettet. Knäppte inte bara av utan det kändes som att han insåg att det inte gör så ont i munnen längre. Travade runt så en stund så att han verkligen skulle få känna att det kändes bra, och han slappande av mer och mer. Skulle kunna ha fortsatt i evigheter! Hade sådan kanonkänsla! 

José fick vila, det har han förtjänat :) Hans mugg har blivit ännu bättre, dessvärre hade han ett ytligt sår, förmodligen från en spark, på ena benet ganska långt upp. Tvättade rent det och smorde med zinksalva. Det var som sagt ytligt och inte något att oroa sigver. Var lite varmt och svullet men han hade inget emot att jag pillade på det eller så :)



Helgen + Film på José

Jaha, det är väl såhär våra vintrar kommer se ut framöver... Massa regn :( Har inte bloggat så mycket denna helgen eftersom att Kim varit här, kände att jag ville spendera min tid med honom. :)
 
Idag hade det varit fantastiskt om ridhuset varit klart, för när det regnar, blåser och är kallt är det inte poppis att göra något överhuvudtaget med hästarna. Mamma red ut José 20 minuter, han var allt annat än nöjd med det, haha. Lambo tänkte jag lösgalopperat lite i paddocken och sedan ridit, men han travade två varv kring mig och sedan stannade han och tittade på mig som att: "Allvarligt?". Så jag sket i att rida! Istället hade vi dem inne och fixade och grejade och så fick de stå inne och torka upp lite. :) 
 
Igår red jag båda mina stjärnor! José red jag på samma sätt som i fredags, med övergångar och bommar. Han var kanonfin! Kanske önskar lite mer driv bakifrån, men samtidigt så har han varit igång i 3 veckor, så man kan väl inte riktigt kräva det ;) Kim filmade litegranna från passet, kolla längst ner i inlägget sen! :) 
 
Lambo lösgalopperade jag först, något han är fantastiskt duktig på. Han håller sig på en volt kring mig i en lugn och balanserad galopp och lyssnar på mina signaler. När jag saktat av honom så kommer han in till mig i mitten. Sedan brukar jag busa lite med honom så att han sticker iväg och drar några backutsprång och lite hopp. Det tycker han är väldigt roligt ;) Själva ridningen var väldigt kravlös och det var fortfarande en spänd häst. Men det tar nog några pass innan han inser att munnen inte gör ont längre, så jag tog det lite vackert och krävde inte så mycket :) 
 
Här är nog första gången jag visar upp José på film här på bloggen! Vad tycker ni? :) 
 

Dagens fråga

Hur viktigt tycker ni att det är med att brun läderutrustning ska vara i samma bruna nyans?  






Mår illa...



http://www.dalademokraten.se/allmant/dalarna/rattviksbordig-hastprofil-vanvardade-hastar-i-flera-ar

(Får inte till länken via appen)

Vill också!

Åh, denna helgen går Christmasshow nere på Grevagården. Är lite avis på de som är där, var två är sedan jag tävlade där nere nu, det var inget förra året nämligen...

Allt med meeting är så mysigt! Antingen bo på hotell eller tillsammans med vännerna, ha hästarna i tävlingsstallar och fixa iordning vid boxarna. Hela atmosfären är superhärlig! Tävling hela dagen, lite som semester, fast bättre! Och så middag eller något annat kul ihop med massa andra på kvällarna. Morgonfodra, knoppa och putsa. Åh, hade jag fått välja hade jag åkt på endast meetings!

Nä, så fort mina pluttar är redo för det så är det meeting som gäller, haha! 

Lite bilder från senast jag var på Grevagården :)








Haha, Amanda aka posarn

Ombytta roller!

Haha, något som är vanligt bland de flesta hästfamiljerna är kanske att barnen rider och föräldrarna mockar, idag var det tvärtom!

José skulle egentligen ha vilat, men så ville mamma rida så då fick hon ta honom på en skrittrunda. Jag mockade och fixade allt och hon kom ca 20 minuter efter mig, tog in hästen, fixade honom och red iväg. Ombytta roller typ, förutom att jag typ alltid gör stallet själv med ;) Föresten har Josés mugg blivit jättemycket bättre. Har förutom att jag tvättat benen också strukit på Salecyl vaselin, funkar kanonbra! Har även beställt hem Veredus salva som ska vara bra mot mugg och andra hudåkommor. :)

Hur som helst passade det perfekt idag eftersom jag ville träna fotboll! Träningen gick kanonbra och nu är jag härligt trött i kroppen :)

Imorgon öppnar jag fritids så då börjar jag 06:30, bara att bita ihop! :) 




Snälla ge mig!

Åh, var precis inne på Tyras blogg och kollade in hennes bloppis, och schabraken hon ska sälja är jag numera förälskad i. Hon har inte taskig smak den dära, inte alls! Synd bara att jag måste hålla i cashen tills Lambos försäkring är betald och klar, för att inte tala om alla julklappar... :'( 
 
Här är några utav schabraken + huvor som jag inte sagt nej till! 
 
q16
 
q11
 
IMG_1368
(Det blåa)
 
IMG_9962
(Samtliga bilder kommer från Tyras blogg)
 
Mums! 
 
 

Torsdag

Hej, hoppas allt är bra med er! Själv känner jag mig lite trött, men annars bra :)

Har just nu rast, vilket är väldigt skönt! Jobbar till 17:00 idag, något som gör att det kan bli stressigt för mig i eftermiddag. Har fotbollsträning 18:30 som jag gärna vill hinna med, behöver springa av mig litegranna ;)

Hästarna får vila idag! Lambo ska jag rida igen till helgen tänkte jag, då har han fått gott om tid att vänja sig i munnen. José var kanonfin igår. Red ut med Amanda och Q i ca 20 minuter och avslutade passet i paddocken och tränade övergångar. Han var mjuk, kom igång bra bakifrån och lyssnade fint i slutet! 

Nu är det hårt i backen så jag får inte ut så mycket ut av ridpassen tyvärr. Som tur är så ska ridhuset förhoppningsvis stå färdigt efter helgen, håller tummarna för det! :)

Just nu!



Fatcamp 2.0

Alltså det är lite roligt att jag har en fet häst och en smal, haha, helan och halvan verkligen :p

José är riktigt babyfet, han är extremt mjuk och man får ta i för att känna revbenen, haha! Men det blir hela tiden bättre! 

Jag har absolut inte minskat tillgången till grovfoder. På dagarna har han fri tillgång och på kvällen får han också så som han ska ha. Han får däremot pyttelite kraftfoder, endast för att jag ska ha något att blanda mineralerna med ;) 

Man ska aldrig banta en häst genom att minska mängden grovfoder (hö etc). Hellre minska kraftfodergivan och öka motionen :) 




Pustar ut!

Hej jag heter Lambo och jag har precis kommit hem från tandläkaren! 


En svettig och lite upprörd häst, men desto gladare i munnen. Super-Benny tog oss som sista kund idag och tog Lambosen. Det var lite nervöst eftersom vi inte hade en aning om vad som var problemet där inne. Det visade sig vara hakar, både fram och baktill. Detta pga av att han har ett överbett.

Benny fixade till det i alla fall och vi ska på återbesök om ett halvår :) Det är några dagar lugn ridning men sedan var det fritt fram att köra på igen. Låter honom få några dagar med vila, det blir mycket förändringar i munnen både när det gäller matintag och muskulärt. Ska även ta en kiropraktor på honom eftersom att käken förmodligen kommer flytta sig och det påverkar ju resten av kroppen :)

"Värre" än så var det inte, och det är jag glad över! Nu ska jag hem och sova :)


Mys!

Idag öppnar jag på fritids, och jag måste erkänn att det är extremt mysigt!
Får visserligen gå upp tidigt, men slutar istället tidigare så det gör inte så mycket. Ska snart sätta på julkalendern också! :)

Idag kommer jag gå och vänta på att Benny hör av sig. Hoppas, hoppas, hoppas att det blir av idag! 




Oroad

Åh, mår inte alls speciellt bra :( Lambo känns inte okej, verkligen inte okej... 
 
Idag red jag på hackamoret, och visst, han gick inte och var irriterad över ett bett i munnen, men han var heller inte avslappnad. Hela hans högersida var spänd som en stålfjäder och när jag bad honom flytta sig för innerskänkeln i högervarvet i skritt (!) så stack han in i hörnet. Han måste verkligen ha ont, förhoppninsvis i munnen. Han är inte varm eller svullen i något ben, har inte ont i ryggen när jag klämmer och känner, så det känns som att de anspänningar som blir när jag rider är för att något gör ont i hans mun. 
 
Att han inte blev mer avslappnad med hacket kan ha sina anledningar. Antagligen har han aldrig ridits med det innan, och blev stressad bara av det. Dessutom om han har en vass tand eller liknande så kan det räcka med tryck från utsidan som gör att det gör ont. Något som är väldigt underligt är också att han tar kortare steg med höger bak jämfört med vänster bak. Kan vara en sträckning eller överansträning, eller så är det kopplat till spänningarna som kommer från munnen, om det är där det felar vill säga... 
 
ÅH! Hatar att inte veta, varför kan saker och ting inte bara flyta på utan att det är massa problem :( Hur som helst så har jag bestämt att Lambo får 1-2 veckors helvila nu, helt enkelt för att OM det är något annat som felar så vill jag inte påfresta i onödan. Dessutom behöver han gå upp betydligt mycket mer i vikt, så han kan få lite tid till att lägga på sig oavsett :) 
 
José red jag i alla fall en stund, paddocken var stelfrusen så det blev inte så mycket gjort. Han skulle ha vilat men hästarna hade fått stå inne en stund idag då en grävmaskin vad där och fixade hagen som var väldigt lerig, så jag tyckte att han skulle få röra lite på sig. :) Han har fått ganska mycket mugg på båda bakbenen och är svullen på benen. Svullnaden går ner direkt när jag lindar, och jag tror att både svullnaden och muggen beror på foderbytet och höet som är väldigt näringsrikt. Miljöbyten påverkar mer än man kan tänka sig... ;) 
 
Det var allt för idag! Har eventuellt fått tid hos Benny Lindström med Lambo redan imorgon, hoppas på att Benny hittar något i munnen på honom så att det kan fixas och att allting blir bra sedan. :D 
 
Mitt hjärta <3 
 
 

Veckoplanering v49

Måndag
Lambo: Lätt pass, testa hackamoret
José: Vila

Tisdag
Lambo: Ev. Tandläkaren = vila
José: Vila eller uteritt

Onsdag
Lambo: Vila
José: Markarbete

Torsdag
Lambo: Promenad
José: Uteritt

Fredag
Lambo: Lösgaloppera
José: Markarbete

Lördag
Lambo: Uteritt med hacket
José: Uteritt

Söndag
Lambo: Lösgaloppera 
José: Markarbete

Lite beroende på om det blir ett tandläkarbesök imorgon eller inte så får vi se hur veckan ser ut för Lambo. Förmodligen tar jag det lugnt med honom oavsett och det blir promenader kombinerat med lösgalopp och uteritter på hacket. :)




Blir helt varm i hjärtat

Åh, är det inte helt underbart att kunna ha alla tävlingshästarna i samma hage?:D 

Och att när den ena höstationen är slut så samsas de om den andra, som är för typ 4 hästar :) Gullegull!

Snodde bilden från Evas Facebook :p


RSS 2.0