Jag hatar snö!

Var snön verkligen tvungen att komma just precis nu? Var den verkligen tvungen att komma överhuvudtaget?! 
 
Hade det inte varit för snöfallet de senaste dagarna, så hade det inte varit någon diskussion om hurvida vi åker och tävlar imorgon eller inte. Vägarna till Alingsås för oss såhär års är inte något att hurra för, speciellt inte med snö på! Det är en krokig, backig och relativt smal landsväg... Vi har en bra bil, men fråga är om det är värt risken. 
 
En alternativ plan är att köra motorvägen dit. Då får vi åka ner till Göteborg för att sedan ta oss ut mot Alingsås. Mamma är dock inte lika pigg på detta som jag, denna vägen är nämligen dubbelt så lång som den vanliga vägen. Motorvägsvägen är 9 mil lång från oss till Alingsås, den lilla vägen är 4,5 mil. Med andra ord en rejäl omväg! 
 
Vi får väl se hurr vi gör, vi ska diskutera det mer i eftermiddag. Jag vill ju tävla, men inte på vilka bekostnader som helst. Håll tummarna för att det inte kommer mer snö i alla fall! 
 


GRYM träning i snökaos

Man kan nog kalla oss lite vad som helst, men vi åkte trots lite snöfall till Kungsbacka för att träna för Uffe. Lite drygt 1 timma tog det att köra, och då körde vi motorvägen som är en lång omväg. Helt okej ändå med tanke på omständigheterna! Och det var så jäkla värt det, för det var något som lossnade på träningen idag! 
 
Efter en självständig uppvärmning började vi med lite galoppjobb över två bommar med 18 meters mellanrum. Normala 5 språng med andra ord. Vi skulle börja med att rida på 5, sedan komma direkt igen fast på 6, gick det bra skulle vi komma igen på 7 och funkade det så skulle vi komma en sista gång på 5. Sedan gjorde vi likadant i andra varvet. Lillen och jag satte det klockrent på första försöken, vilket jag var otroligt nöjd över! Det som jag framförallt tyckte var roligt var att jag kunde sätta ihop honom utan att tappa takten i galoppen. Och det var inga problem att gå på 7, fick ihop honom så fint att vi hade jämna 7 och utan att komma nära den sista bommen. Nä, grym start på detta pass! 
 
Vi fortsatte med att hoppa en kort distans på 18m (3 normala språng på hinder) som vi skulle rida på lite kortare, alltså 4 språng, först oxer till räcke och sedan tvärtom. Det gick bra första gången, då blev det 4 jämna. Räcket till oxern tryckte jag dock till honom lite för mycket över räcket, så då blev det 3 och ett pyttelitet fjärde. 
 
Efter det hoppade vi lite olika böjda linjer på 20m och 21,5m, alltså 5 och 6 språng normalt, men vi skulle nu när det var lågt lägga in ett extra hela tiden så då red vi på 6 och 7. Satte även banan klockrent första gången, Lillen var så duktig! Vi hade med bommarna som vi hade i uppvärmningen, fast vi skulle lägga en volt för ytter med rak häst i mellan istället för att fortsätta rakt fram. Lillen var jäkligt duktig här, och det märktes att vi tränat för han satte sig så himla fint på bakbenen. 
 
När vi hade hoppat lite olika låga banor med 1 galoppsprång extra på alla distanser, så höjde Ulf och sedan skulle vi hoppa samma banor men på de normala distanserna. Här fick jag trycka på lite ur svängarna, på böjt spår blir  det ibland svårt att trycka på när man precis suttit och hållt igen, men det gick bra, förutom att Lillen blev lite väl het på gröten och gärna sprang ifrån mig lite. Idag var han riktigt kvick i benen, inte en bom trillade i första rundan!
 
Det svåraste på banan var en oxer som stod på långsidan men ganska nära kortsidan. Man fick vända upp hyffsat kort! När vi satt och samlade så fick jag lägga in en liten halvhalt precis i svängen, men det kunde jag inte göra när vi höjt och skulle rida på färre språng. Då fick jag istället "släppa lite på kopplet" som Ulf kallar det, trycka på lite med ytterskänkeln och inte pilla i munnen på honom. När jag gjorde detta så hoppade Lillen så himla, himla fint! Han hoppar sällan igenom kroppen och spänner sig bak och vill inte riktigt öppna upp, men det gjorde han idag! Hoppade en till bana och sedan var vi klara, jättenöjd! 
 
Ulf tyckte att han förändrats på bara en vecka, och att de där galoppökningarna antagligen varit väldigt bra för honom. Igår bockade han inte en enda gång under passets gång, vilket är rätt fantastiskt med tanke på hur han varit det senaste. Det är en helt annan häst! 
 
 
 

Röd rosett i svansen?

Det senaste har Lillen varit väldigt lätt i rumpan, både i samband med protest men också mot hästar han inte tycker om. Har märkt detta väldigt tydligt, och är lite orolig att han skall bete sig likadant på en framhoppning.
 
Innan har problemet inte varit lika stort, men det är som att han fått en knäpp av vinterkylan och stör sig på allt och alla helt plötsligt. Vissa dagar är bättre än andra, och vissa värre. Oftast beror det på hur mycket han är riden, och hur bra uppvärmd han är. Då försvinner problemet med protester, kvarstående är dock den där kaxigheten mot andra hästar.
 
Det är speciellt vid möte eller om någon rider jämsides som han kan tjura till. Aldrig i skritt och trav, men i galopp är han riktigt studsig från och till. Jag kan känna hur han går och krummar upp ryggen och verkligen laddar flera meter innan möte, och kan då avstyra en eventuell "attack" (haha), men det har även hänt när jag hoppat, och han direkt i språnget kickat mot en häst som travat parallelt med honom och hindret. Det är som att han stör sig på vissa individer, och blir riktigt pissed off om han anser att de tränger. Det går jättebra med hästar han gillar, men det är ganska svårt att veta innan, kan ju gärna inte be alla stanan upp på framhoppningen så Lillen kan få visa vilka som är okej och inte...
 
Med detta som grund så har jag bestämt att Lill-skiten ska få ha röd rosett i svansen framöver, tills jag ser att han sansat sig lite. Jag har märkt så stor skillnad att komma från hingst till en valack. Med Pompe så såg alla att han var hingst, och höll sig per automatik och sunt förunft undan. Det är vad jag var van vid när jag kom till Lillen, kan ju säga att det inte är i närheten samma respekt med en valack eller ett sto. Konstigt egentligen, ingen häst gillar väl egentligen när någon kommer upp i rumpan på en? 
 
Jag hoppas att en röd rosett inger lite mer respekt än vad vi fått tidigare på framhoppningar. Framförallt blir det skönt att veta att man faktiskt har varnat alla andra, för om någon ändå skulle rida upp i röven, så får de ju skylla sig själva! Självklart är det lika mycket mitt ansvar som alla andras att hålla mig undan, men det är som sagt lika för alla, vilket inte alltid beskriver en framhoppning! 
 
Bildkälla

Wanties - schabrak!

Eftersom jag älskar snygga schabrak och huvor, så har jag såklart en hel bunt schabrak kvar att inhandla. Det jobbiga med att ha en häst som passar i allt (utom vitt, som jag ändå inte tycker är snyggt...) är att man kan använda alla färger och färgkombinationer. Roligt, men dyrt ;) 
 
Jag har följande färger i set: Grönt, marint m rosa kant (AS), royalblått och svart (HG). 
Följande färger vill jag ha: Brunt, vinrött, grått (m orange kant), 
 
Lite exempel på schabrak jag inte tackat nej till! 
 
Brunt från Christina sports! (Bildkällla: Tophorse)
 
Okej då, ett till svart finns det nog plats för. Löjligt snyggt på gråskimmel! (Bildkälla: Tophorse)
 
Detta från Anna Scarpati är ju också supersnyggt! (Bildkälla: Tophorse)
 
Det är lite svårare att hitta det "perfekta vinröda schabraket". Jag är lite tetig! Men detta från Christina Sports hade jag kunnat tänka mig, inte 10/10, men en 7a i alla fall! (Bildkälla: Tophorse)
 
Detta hade varit dödligt fint på Lillen! Tyvärr säljs det inte längre i Sverige (vad jag vet?), men man kan ju alltid hoppas på att hitta ett liknande! (Bildkälla: Sara Carlsson)
 
Schabrak är ett extremt beroendeframkallande, det enda som är värre (i alla fall för mig), är träns. Det kan bli riktigt farligt för plånboken... ;) Sponsra någon? 

Torsdag!

Att börja torsdagsmorgonen med 2,5 timmars historia är väl kanske inte bästa sättet att starta en morgon på, men helt okej är det allt! Jag gillar historia, är nog lite nördig när det kommer till detta ämnet trots allt, haha.
 
Känns jättekonstigt att jag inte hopptränade igår, har gjort det varje onsdag i princip i x-antal år nu, och varje gång jag inte gör det så får jag den där känslan av att jag har glömt något viktigt. Anledningen till att vi flyttat träningen denna veckan är för att vi bara var två som skulle ha hoppat igår, vilket inte är lönsamt för Ulf att ta sig ner till Bollebygd för att träna. Han brukar vanligtvis vara i trakterna tisdag och onsdagar, så han brukar komma i alla fall, men nu skulle han inte ner i tisdags och då hade det varit väldigt onödigt att åka flera mil för två stycken. Som tur var löste det sig ändå, och Ulf erbjöd oss att hoppa i de grupper han har på Kungsbacka Ridklubb idag i stället!
 
Känns bra att få hoppträna i lite andra miljöer än hemma ibland också! Lillen tycker nog dessutom att det blir kul med lite "äventyr". ;)
 
 
 
 

Trimpass med hacket!

Exprimenterade lite idag, och valde att trimma med hackamoret på. Rider vanligtvis med det enbart när jag är ute och skrittar, annars är det tredelat eggbett som gäller. :) 
 
Anledningen till detta påhitt var att jag i helgen upptäckte att han börjat få lite skav i mungiporna. Antagligen med tanke på att det är kallt, och att det blir torrt där då. Han har tidigare inte haft skav med mig, så det är inte "mitt fel". :) Så både måndag, tisdag och idag har han gått med hacket, och så har jag smörjt med mjukgörande aloevera kräm. Idag var egentligen skaven borta, men det skadar inte att ge det en dag extra! 
 
Lillen funkade bra på det! Med hackarmore blir det det lätt att de bara böjer in nosen och släpper ryggen helt och hållet, men han jobbade på typ som vanligt. Har kommit en del snö här nu, så vi har åtminstone 1 dm, perfekt att pulsa runt i paddocken med andra ord! Han var pigg och framåt i uppvärmningen som bestod av 10 minuter konstant galopp runt och runt i lätt sits. Låter aptråkigt, vilket det brukar vara, men idag busade han så jäkla mycket och körde egna intervaller, så dom där 10 minutrarna försvann fort! 
 
Efter det körde jag med det jag gjort det senaste en stund, och här kom han på att han kunde rymma lite ifrån jobbet eftersom jag inte riktigt kunde hålla kvar honom på volten med hacket. Så efter det körde jag mycket basics med övergångar och tempoväxlingar. Har fick spurta på ordentligt, gå samlat och så öka på igen. Intensivt pass, men relativt kort med snön i åtanke. Är de inte helt vana vid att jobba i den, så bör man inte köra järnet det första man gör! En halvtimma blev det allt som allt. :) 
 
Kul att veta att hackamoret fungerar! Funderar på att testa att hoppa på det någon dag till och med, kan bli ett självmordsuppdrag, eller så går det galant. :) 
 
Suddig bild på söt-Lillen efter dagens pass! :) 
 
 
 

Hur svårt kan det vara?

Okej, får väl som vanligt börja med att lägga in ett litet självförsvar så slipper ni såga mig helt, hehe! Nä, men allt det där, ingen är perfekt och bla bla bla. 
 
Nu ska jag ta upp det där med att anpassa sin utrustning. Jag kan redan här, tidigt i texten, erkänna att jag är riktigt, riktigt, RIKTIGT dålig på det där med sadlar. Jag vet när en sadel ligger "okej" eller förjävligt, men inte när den ligger bra. En svaghet jag ständigt söker information om för att kunna bli så bra som möjligt på egen hand. 
 
Faktum är att internet innehåller det mesta, och är man lite källkritisk så är det inte svårt alls att ta reda på saker och ting. Finns x-antal artiklar som kommer från pålitliga hemsidor som till exempel Hippson. Det finns även forum som Bukefalos där man kan gå in och skumma igenom lite för att få lite olika synvinklar på saker och ting. Vad kan man då göra med all denna information? Använda den. Är man osäker, då dubbelkollar man den ännu en gång. Med vetrinären, sin tränare, sina stallkompisar eller sin hovslagare. Alla säger inte exakt likadant, men du kommer ändå få en känsla av vad som är rätt, eller på rätt väg snarare. 
 
Med andra ord kan man påstå att det är väldigt enkelt att söka information! Eller hur? :) 
 
Trots det, att vi har internet, att vi har kunniga omkring oss, så väljer vissa att helt ignorera och gå emot den forskning och de råd som finns svart på vitt. Dessa saker är inte något flams som någon "såkallad" forskare hittat på, nänä. Tänk på vilket år det är vi lever på! Allting som kan undersrykas av forskningsresultat eller olika former av bevis, är till störst del också testat. Inte en, inte två utan tre, fyra, fem gånger. 
 
Så ni som köper träns, hackamore, aachen eller ett remontträns till exempel, och fortfarande inte kan tar reda på hur det anpassas korrekt, varför? VARFÖR? Alltså träns är något som inte är det mest komplicerade att anpassa rätt. Det finns HUR mycket information som helst om det på nätet, både om hur det ska sitta och vad konsekvenserna av ett felanpassat träns kan bli. Ett felanpassat hackamore kan ge riktigt vidriga skador om det vill sig illa, och en remont som sitter för långt ner runt näsborrarna kan ge hästen rejäla andningssvårigheter. (Ni som vill veta mer, googla, kolla produktbilder, be om hjälp) 
 
Likadant är det med myten om att bettet ska hissas upp så att mungiporna får två väck, bullshit! Detta är vad veterinärer och tandläkare sagt till mig: Bettet skall vara så korrekt anpassat i hästens mun (till längd, tjocklek osv) att sidostycken endast skall hålla upp själva ringarna. Bettet skall inte dras upp i hästens mungipa, helst ska inte ett väck finnas. Sedan ska det såklart inte sitta långt ner heller, det gäller att ha lite känsla. Har du inte det, sök info - ta hjälp!
 
Sammanfattningsvis: Hur svårt är det ta reda på saker och ting innan man utför dem? För mig är det otänkbart att inte ha en tanke som bygger på fakta eller en teori bakom det jag gör. Det är svårt att inte bli påverkad i hästvärlden, men faktum är att det går att lära sig att sovra vad som är skit och vad som inte är det. Det handlar bara om att läsa på själv, ta ställning och självklart ha sin källkritik i baktanke. 
 

Kingsland bloppis!

Rensade ur stallgarderoben lite igår, och har lite plagg som jag tänkte se om det finns intresse för! Kommer fyllas på lite hela tiden, har inte bestämt mig helt och hållet vad jag vill sälja än. ;) Självklart får ni bloggläsare lite förtur till utrustningen innan det läggs ut på hästnet och liknande. Så passa på om du är intresserad! 
 

 
Rosa Kingsland fleece, stl S. Knappt använd, aldrig använd i stallet. Nyskick! 
500kr exkl. frakt eller bud
(Egen bild ordnas vid intresse!) 
 

 
Kingsland Karen ridbyxor. Använda en gång! Stl 36, normala i storlek. Nypris: 2199:-
800:- eller bud, exkl. frakt. 
 
 

 
Kingsland Kelly ridbyxor, svarta med ett rosa emblem på bakfickan. Stl 36. Inte mycket använda.
Nypris: 2000:- Mitt pris: 800:- eller bud, exkl frakt. 
 
 
Är du intresserad av något utav plaggen?
Maila: fanny.kargede@hotmail.se
Smsa: 0732-507634
Eller lägg en kommentar i kommentarsfältet. 
 
 
 

Hiss!

Kikade lite på Charlies (hemsidan hittar ni här) sortiment av egna produkter. Framförallt ridbyxor! Tycker att de har lyckats riktigt bra där, både med design och funktion. De finns i 3 olika modeller och i lite olika färger. Helskodda och utan kardborre nere vid vristen. 799:-. 
 
 
 

Glad häst!

Hello! När jag vaknade och kikade ut genom fönstret i morses, möttes jag utav en massa vitt, snö. Så jäkla trött på skiten nu, ärlig talat... 
 
Jaja, väl i stallet var det ganska mysigt. Det är ju inte speciellt mycket snö som har kommit trots allt, och hästarna tycker ju att det är skitkul med snö! Lillen var i full gång med att leka i snön tillsammans med Bolero när jag skulle hämta honom i hagen förut, och hade inga planer överhuvudtaget att hänga med in i stallet. Fick stå och kika på dem en stund och tillslut tyckte han väl att han lekt klart. 
 
Det är som ni vet stenhårt i backen just nu, och idag hann jag inte upp till ridhuset. För att slippa att bara gå ut och skritta så var jag lite upptäckare och hittade ett ställe man faktiskt kunde galoppera på! Dock var den sträckan ca 70m, så jag fick stanna, vända och sätta galopp tillbaka igen. Så där höll jag på en stund, fram och tillbaka, Lillen var snäll men pigg, jäkligt pigg! 
 
Avslutade med att klättra lite, och sedan tillbaka till stallet. Lite halvplanerad tur, men bättre än inget! Egentligen skulle han ju fått vila idag, men så kom jag på det att så många dagar som han bara får komma ut och skritta nu så får det vara hans vilodagar. :) 
 
Nu är det skolan som gäller och ikväll är det fotbollsträning! Gött! 
 

v.5

Måndagen avklarad, över en månad sedan det var julafton, rätt sjukt när man tänker efter... 
 
Att det är den 27e innebär också att det är exakt en månad kvar tills GHS. Jag kommer att gå på torsdagen med skolan, sedan har jag faktiskt inte köpt biljett till någon annan dag. Men det där löser sig alltid! ;) Mässan kommer jag i alla fall besöka mer än en gång om jag känner mig själv rätt! 
 
Idag är det svinigt kallt här! Inte så många minusgrade, men det blåser rätt igenom kläderna. Har en lång och go dunjacka, men darrade ändå som ett asplöv. Kanske inte ska klaga, -40 hade ju inte vart direkt bättre det heller. Nackdelen med minusgrader är att marken är så himla hård! Det var ren lyx att kunna rida i paddocken långt in i december, men hade gärna önskat att det var så hela tiden. Det är svårt att rida upp till ridhusen på vardagara, stigen upp är så himla dålig och så är det mörkt och jävligt dessutom. Får rida upp på morgonen, eller på helgerna. Annars är det klättring och skritt som gäller, kanske lite lättare travjobb i paddocken, supertrist. 
 
Igår hoppade jag lite! Värmde upp och jobbade en stund på samma sätt som gårdagen. Hade framme två räcken med 20m mellanrum. På det ena räcket hade jag massa utfyllnad, markbommar och annat och på det andra hade jag bara ett plank i luften. Jag vill att han ska vara uppmärksam! Faktum är att han inte rev plankan en enda gång, hade det visserligen inte högt, men ändå! Varierade antal galoppsprång. 5 normala, 4 långa och 6 korta! Gick bra, det enda som jag kunde tänkt extra på var att inte bli stum i handen. Hellre en ordentlig förhållning direkt i landningen, om jag ska gå kort, än att jag sitter och småhåller hela vägen fram. Tränade på att vända upp kort från kortsidan, och där kom all nötning med att vända för ytterhjälperna med en rak häst fram, det gick bra! 
 
Här har ni veckans planering för mig och Lillen! Några små ändringar som tex hoppträning för Uffe på torsdag i KBA istället för onsdag. :)
 
Mån: Klättra
Tis: Vila eller klättring igen, beror på. 
Onsdag: Trimma i pd. 
Torsdag: Hoppträning 
Fredag: Trimma, pd eller ridhus. 
Lördag: Tävling, 105&110cm. 
Söndag: Ridhus 
 
 
 

5 saker som kännetecknar sommar för mig

1. Alla underbara sommarmeetings! Grönt gräs, färgglada hinder, funktionärer i shorts och solglajjor, framridning i tävlingstoppen, svett, sola mellan klasserna. Love it. 
 
 
2. Pollenallergi. Kännetecken behöver inte alltid vara positiva, tyvärr. Dessa månader är de värsta och de bästa under året för mig. AVGÅ pollenallergier. 
 
3. Ridning på ängar/i sommarhagar. Det är allt något speciellt med det, fina bilder blir det i alla fall alltid! 
 
 
4. Handske och pikébrännan. Ni förstår vad jag pratar om va? Inte snyggt, men som med allt annat, det kännetecknar sommaren som hästtjej rätt bra. 
 
Fast jag som nästan aldrig blir brun brukar det inte synas så mycket på, hehe, men kör ändå på uppkavlade armar. Gör väl typ lite skillnad. 
 
5. Alla flugfan som kan gå och dränka sig någonstans. Glöm för en sekund att flugor inte har sin viktiga plats i diverse djurs näringskedjor, och föreställ er varma sommarritter UTAN en svärm flugor runt sig. De ni! 
 
Hatälskar sommaren! <3 (Mest älskar...) 
 

Mysmorgon!

Idag har jag verkligen slowstartat. Tog mig upp ur sängen vid 11-tiden, trodde att klockan var två. Haha, den paniken, ni skulle ha sett! Sedan gjorde jag iordning lite frukost, tog med mig täcket, satte mig i soffan och satte på Sons of Anarchy. Helt okej! 
 
Gårdagens pass blev riktigt lyckat! Han fick värma upp sig själv, och det gjorde han så gärna. Full fart i ca 5 minuter, inte lika mycket rodeo som senast jag släppte honom, men det fanns allt en del överskottsenergi där. Sedan gjorde jag exakt det som vi gjorde på träningen i onsdags, och det är läskigt hur snabbt han fattar saker och ting. Igår gjorde han det klockrent från början, inte ett endaste bocksprång eller annan form av protest. Dessutom tryckte han på så in i kaklet bra när jag ville öka galoppen på honom, helt sjukt. 
 
Jag kan bli väldigt fundersam när saker och ting blir såhär lätt så fort. Jag menar, det är en vecka sedan vi höll på i 30 minuter för att få honom att väna för ytterskänkel på volten, rak i nacken osv. Och 6 dagar senare gör han det klockrent! I början protesterade han så mycket att vi nästan trodde att han hade ont, men nu gör han det som om det är något han gjort hela sitt liv.
 
Red intensivt i 45 minuter, han var väldigt fin och framåt. All galopp-uppvärmning gör honom gott, han blir så himla varm och rörlig. Jobbade med lite travbommar, hade även framme en bom längs medellinjen. Tränade på att rida 4 språng innan och efter bommen, kan bli trixigt om hästen är lite fram och inte vill vänta, dock väldigt bra lydnadsövning. Avslutade med att galoppjobba riktigt ordentligt. Växlade mellan ökad och samlad galopp, ställde honom utåt längs långsidorna och lät honom verkligen få upp lite flås. Nyttigt för honom, tjockisen! 
 
Idag ska jag upp igen och ta några språng är väl tanken, ska försöka få mammsen att hänga på, vi får väl se hur pigg hon är på det. ;) 
 
 

*Trycker på gilla-knappen*

Kopierar detta rakt av från förbundets hemsida. (LÄNK) . No more words needed. 

Att hoppa med stil är att tänka på hästens bästa

Sporten har ett långsiktigt ansvar i att lära våra unga ryttare rätt från början och hästen ska vara i fokus, skriver ledare inom svensk hoppsport och landslaget bland annat i detta inlägg.

Vi har i dag överlag en verksamhet inom hoppningen som vi ska vara stolta över. Men det innebär inte med automatik att allt som sker i ridsporten är perfekt, det är hela tiden en fråga om att utveckla sporten.

Det är hästen som ska sättas i fokus. Det är på hästens villkor vi utövar vår sport och det är ur HÄSTENS perspektiv som vi ska göra upp våra regler och upplägg, inte ryttarens.
Stilhoppning, eller hoppning med bedömning Fel och Stil/inverkan är viktig i detta sammanhang och en tävlingsform som är en strategisk del av svensk hoppsports framtid. Det är viktigt att den här tävlingsformen utvecklas och införs mer på alla nivåer för de yngsta ryttarna, från klubbtävling upp till elitnivå.

Vi har under åren varit runt på ett stort antal ponnytävlingar och kan då konstatera att det är alltför många ponnyer som far illa, exempelvis rids i alltför högt tempo och i obalans. Detta i sin tur är en av de största anledningarna till skador. Till exempel vet vi att de flesta frambenshältor på ridhästar/ponnyer är ridrelaterade. Många av de bekymmer som våra hästar råkar ut för, och varför veterinär måste uppsökas, beror på felaktig ridning. Även om det bara skulle vara EN häst som far illa, så är det en häst för mycket!

Bra ridning är säker ridning, när man har kontroll på situationen. Och då gäller det inte bara våra hästar, detta gäller i allra högsta grad våra unga ryttare. EN allvarligt skadad ryttare, är en ryttare för mycket!

Inför ett tränarseminarium för något år sedan tillfrågades Angelica Augustsson, Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson om skillnaderna mellan svensk och internationell ridning.
Deras gemensamma svar var att vi i Sverige lägger alldeles för lite vikt på inverkan, sits och position, rytm och balans i grundridningen, vilket enligt Angelica och Henrik hade underlättat för dem om de hade fått det med sig i tidig ålder och inte som nu fått "lära om”.

Detta är vår uppfattning också, det är en av våra viktigaste uppgifter för framtiden. Många ryttare tappar sin motivation när man måste lära om, varför inte lära rätt från början!? Dessutom är det väldigt svårt att lära om.

Sporten har ett långsiktigt ansvar, att vi lär våra unga ryttare rätt från början och då inte bara via träning utan att vi även har ett tävlingssystem som främjar det. Att rida ponny är och ska inte vara en annan ridning än den som görs på häst.
Det är viktigt för svensk hoppsports framtid att det arbetas så att det finns en röd tråd från ponny (barn) upp till senior elit där sporten ger rätt förutsättningar för att lära rätt från början, även om inte alla har som mål att bli elit ryttare som seniorer.
Inom hoppning arbetas med just nu att ta fram ett nytt "Hoppningen Vill mot 2020", där det bland annat diskuteras och håller på att tas fram en utvecklingstrappa, där varje åldersgrupp har sin kravprofil att jobba mot.

Ridsport är en idrott, där vi måste få ryttarna att se sig själva mer som idrottare. Kunskap om hästen och hästhållning, är andra viktiga utvecklingsområden. Tränarna har ett stort ansvar i detta och måste i framtiden bli mer involverade och både få och ta ett större ansvar överlag.
Om vi i ridsporten (alla utövare, tränare, ansvariga med flera) inte tar vårt ansvar och driver frågorna som är viktiga för vår sports överlevnad, så kommer vi ha väldigt svårt att försvara vår sport i framtiden.

Ridning är kul, och ska vara kul, och framförallt när man i samförstånd och harmoni med sin häst kan utföra (vad det än är) saker tillsammans, det är fantastiskt.

Sylve Söderstrand, förbundskapten i hoppning samt Henk Nooren, Annika Ersgård, Gunnar Larsson, Jens Fredricson, Pether Markne, Jacob Hellström, Anneli Ingvarsson, Maria Gretzer, Björn Carlsson, Ann-Catrin Carlsson, Lotta Björe, Lisen Bratt Fredricson, Peder Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard-Johnsson, Angelica Augustsson, Henrik von Eckermann, Emma Emanuelsson, Helena Persson, Douglas Lindelöw


Helg!

Åh, finns det något skönare än att lämna in veckans sista prov och ta helg? Ja det finns det, men det är inte då dumt det där med att ta helg heller! :) 
 
Ikväll har jag ingenting planerat överhuvudtaget. Ska bort till stallet och fixa iordning allting, Lillen vilar idag. Mamma och jag ska nog äta och mysa framför en film, lugnt och skönt! 
 
Som sagt, ska testa att rida med endast nosgrimman nu ett tag. Lillen funkade bra på det, och jag vill inte att han ska få några läskiga skav. Less is more, ju mer man plockar bort desto bättre blir det. Ryttare som rider med diverse utrustning "bara för att" är inget jag förstår. Varför ha förbygel, martingal, skarpa bett och sådant kraffs när du verkligen inte behöver det? Nä, keep it simple, alla lägen. 
 
I helgen ska fokus ligga på att blåsa ur Lillen så gott det går. Han ska få lösgaloppera, och sedan ska jag fokusera på det vi gjorde under hoppträningen i onsdags. Han ska bli RIKTIGT varm, flåsig och uppvärmd innan jag börjar kräva samling och liknande. Det är svårt att hinna med detta under veckodagarna, men han måste galoppera mycket mer. Han börjar få lite mycket mage, och som ni säkert vet kan man inte banta hästar genom att minska deras tillgång till grovfoder. Med tanke på att Lillen inte får speciellt mycket kraftfoder så är mer ridning och mer galopp lösningen på detta angenäma problem. Hellre lite rund än för smal! ;) 
 
Ska försöka ta med kameran till stallet och ta lite fina bilder om vädret tillåter, längesedan jag lade upp nya bilder! :) 
 

Onsdagens hoppträning - Less is more

Efter att ha värmt upp, så började vi för omväxlings skull med mer individuella övningar. Jag och Lillen fick jobba mycket med att vända för ytterskänkeln med en rak häst på en liten volt i trav och galopp. Det tyckte Lillen inte om speciellt mycket och bockade en hel del... 
 
Efter ett tag släppte han igenom i ena varvet, och sedan var det enklare i andra varvet. Hela övningen går ut på att få ordning på ytterbogen, när hästen går ställd på volt så är det också väldigt, väldigt lätt för den att försvinna iväg med ytterbogen, men har du hästen rak så får du en helt annan kontroll. Det var nog det som Lillen tände till på, han kunde inte gå och halvjobba utan var tvungen att sätta under sig helt och hållet. 
 
Efter det utvecklade vi det ytterligare, och skulle i galopp lägga en volt för ytterskänkeln och ha hästen rak i nacken, och ur volten sätta full fart längs långsidan. Det skulle inte vara någon liten ökning, utan 120 framåt BAM bara. Lillen bockade första och andra gången vi gjorde det, precis i själva ökningen, men tredje gången var det som att en spärr släppte och han ökade bara ännu mer! Gjorde likadant i båda varven. 
 
Idag testade jag att rida med endast nosgrimma, alltså ingen remont eller snokrem. Han hade fått lite skav av remonten så jag ville inte göra det värre. Visst, han var lite stark, MEN då fick jag hitta andra sätt att bromsa, och det var bra för mig att inte ha nödbromsen tillgänglig alltid. 
 
Sedan hoppade vi lite enkla banor med lång och kort anridning på två oxrar på diagonalerna, samt en tre kombination på långsidan. Det gick bra tillslut! Han var som sagt lite stark och väldigt pigg efter racing-övningen, men det var väldigt roligt, för han kändes så glad och genomsläppt! Inte sådär stroppig som han kan vara, utan mjuk och ärligt framåt. Blev lite mycket gas och broms, men tillslut hittade jag ett bra läge, och de sista sprången var riktigt fina!
 
Jag tycker att endast ha nosgrimman var väldigt bra. Lillen blev inte alls lika störd och irriterad som han brukar, och drog inte upp huvudet alls så mycket som han brukar göra mot hindrena, vilket gjorde att jag hittade avsprångspunkten enklare. Dessutom fick jag bromsa mer med sätet än med händerna, vilket är extremt viktigt. Handen ska inte vara första lösningen, så detta är väldigt bra träning för mig. :) 
 
 

190km/h

Hej! Shit vad det går undan nu, redan fredag imorgon, illgött! Dock medför det matteprov, som jag kanske kunnat plugga lite bättre till. Jag ska även ha gjort en talanalys i svenskan. Vad menar jag då med 190km/h? För detta låter ju inte så jävligt! 
 
Då vill jag tillägga detta: Idag var jag i skolan från 08:30-14:40. Tog bussen hem direkt. Hann komma hem, äta, plugga lite svenska och byta om, sedan kom morfar och körde mig till stallet. Tömkörde Lillen i 25 minuter, han var jätteduktig! Masserade honom, tjärade hovrötan, ut i hagen med Lillen och bytte sedan om till fotbollskläder i sadelkammaren. 18:10 svängde Pappa in på gårdsplan, in i bilen och iväg till träningen. Träning i 1,5-2 timmar UTOMHUS, skjuts hem. Hemma 20:00, duscha, ta ett glas Oboy, fram med matten och ner i böckerna. Nu har jag suttit med matten i 1 timmar lite drygt, inte så mycket smartare tyvärr. ;) 
 
Jag klagar verkligen INTE, det är såhär jag har valt att ha mitt liv, och det är så jag vill ha det. Jag behöver fotbollsträningen för att bli starkt fysiskt och på så vis kunna förbättra min ridning. Skolan kan jag inte göra så mycket åt, däremot undrar jag lite hur jag hamnade i matte 4... Det är väl klart att jag hade kunnat skita i fotbollen och gått ut och sprungit eller något, men jag älskar sporten och gemenskapen. Jag umgås SÄLLAN med vänner hemma, det är i stallet, skolan och på fotbollsplanen, samt då och då på helgerna. Perfekt! 
 
Så undrar ni varför uppdateringen är som den är, så är det för att jag lever mitt liv i 190km/h, och ja, det är så jag vill ha det. Att bloggen inte alltid kommer i första hand är givet. 
 
Ni får förresten utvärdering av träningen imorgon eller i helgen, sammanfattningsvis kan jag säga att det börjar ta sig, och att jag exprimenterat lite med nosgrimmor. De ni! ;) 
 
Hörs imorgon, natti! <3 
 
Saknar t-shirt vädret! 
 

Galet ambitiös

Onsdagar är vanligtvis min schemafria dag, där jag kan vara hemma och plugga, sova, kolla film you name it. MEN inte idag inte, för idag ska jag ta bussen in till skolan och plugga matte. Haha! 
 
Känner att jag behöver repetera lite med lärare till hands nu inför provet på fredag. Jag brukar alltid lösa det mesta själv, men så finns det vissa grejer som inte riktigt löst sig än, så det är nog behövligt detta här. Stannar nog inte hela dagen dock, haha, det orkar jag inte ;) 
 
Ikväll är det hoppträning! Ser fram emot det, samtidigt som jag vet att det kommer bli jobbigt. Ska fortsätta med det vi påbörjade på clirren i söndags. Vi får se hur det går, Lillen kommer nog inte tycka att livet är allt för roligt i alla fall. 
 
Nu måste jag kila till bussen, vi hinner höras mer under dagen! :) 
 
 

Tisdag!

Hello! 
 
Idag blev det ett morgonpass upp för klätterbacken. Skritt 30 minuter i ca 9 minusgrader, kallt men nödvändigt. Jobbade honom så gott det gick, och det tyckte han inte var det roligaste kanske, blev en del blandade åsikter men jag var konskekvent så han gav sig tillslut. 
 
Igår blev det ett sent pass på kvällen. Sov halva dagen, fick hoppa in några timmar och jobba och red vid nio. Blev ett pass i paddocken. Fortsatte att jobba med samma saker som på clirren, så fort han bockade så var det framframfram och sedan in och vända för ytterskänkeln på volten. Gick helt okej, vågade inte gå på hunda procent med tanke på underlaget i paddocken. 
 
Annars är väl allt bra! Känner mig inte sjuk längre, var i skolan idag. Har första matteprovet i matte 4 på fredag, alltid lite nervigt med det första provet i en kurs. Ska nog gå bra, känns ändå helt okej! :) 
 
Slänger ut en random film idag i stället för en random bild, kanske lite roligare ibland? ;) 
 

Första sjukdagen i trean

Hej! Kan ni förstå att jag lyckats hålla mig frisk ALLA dagar under höstterminen i 3an? Rätt sjukt egentligen, inte missat en endaste liten dag - fram tills idag. 
 
Jag har ont i hela kroppen, vitaminblåsor över hela tungan som svider så in i..., ont i huvudet, tät i näsan osv osv. Ingen feber ÄN, men känner jag min kropp rätt så krävs det yttepytte lite ansträngning till för att ordna upp med lite högre kroppstemp än vanligt. Så ja, jag beslutar för första gången i år, och i trean, att vara hemma och sova mig frisk. 
 
Får självklart lite panik med. Har både svenska, matte och kemi idag. Tre ämnen där det gäller att hänga med! Speciellt matten och kemin, svenska har jag bra koll på. Men att missa genomgångar, ajaj. I matten går vi igenom minst en ny grej varje lektion, och jag har dessutom prov på fredag, men vad ska jag göra? Bättre vara sjuk idag, och frisk imorgon än att jag blir sjukare i slutet av veckan. 
 
Anledningen till att jag ligger och skriver nu såhär tidigt är för att jag inväntar att klockan ska bli åtta så att jag kan ringa in och sjukanmäla. Får ju göra det själv nu, haha, inte ens gjort det än och är snart 19, säger en del om hur ofta jag är sjuk. ;) 
 
Haha, vi hörs väl under dagen ;) 

Hade hoppats på bättre

Om jag gjort som många andra bloggare, om jag sagt att det kändes JÄTTEbra idag på clirren, så skulle det vara den fetaste lögnen någonsin under min "karriär" som bloggare. Det gick allt annat än bra...
 
På framhoppningen kändes han bra, varken mer eller mindre utan kort och gott bra. På banan, nä, det var inte mycket att hänga i julgranen. Han gick inte fram, så fort jag bad om någonting så sparkade han mot skänkeln, slängde sig mot väggen eller protesterade på något annat sätt. Och det handlar om rent jävelskap, han går emot. Jag ska inte skryta med min ridning heller idag kanske, men som Ulf sa, tekniskt sett så rider jag bra, men jag är och har varit för snäll mot Lillen. 
 
Jag har hela tiden vetat om att Lillen är skarp, att han inte är som "alla andra hästar" som kanske säger emot liiiite men ger sig så fort de får ett rapp, exempelvis. Lillen är mer komplicerad än så. Han skiter la i spöet? Han skiter la i sporrarna? Nä, det krävs mer för att "knäcka" honom. Lillen har Roderik blod, och helt ärligt har jag glömt av det många gånger, eller rent ut sagt skitit i det. Trott att det ger sig, eller inte tagit striden. Framförallt har jag velat vara "kompis", något han utnyttjar till 110%. Nu är det dags att jag tar mig i kragen, för såhär kan det inte fortsätta. Det är jag som bestämmer, inte Lillen, även om han gärna vill tro det. 
 
Varenda gång han bockar med anledning att han går emot min skänkel, då ska han få springa, så in i helvete. Han ska lära sig att det inte är lönt att gå emot mig, att det inte tjänar något till. Han ska vända för mina ytterskänklar, han ska lyssna. Kort och gott, jag får inte vara för snäll. Jag ska sluta behandla honom som en liten bebis, för det är han inte. Han är ett djur på 600kg, med attityd och åsikter om ALLT. Låter hårt kanske, men vill jag ta mig vidare måste jag lära mig att hästar är hästar, och att dem är grymma på att ljuga för oss ryttare.
 
Lite tuffare tag, så får vi se hur det artar sig. Lillen är som sagt ingen liten gulligullhäst, och jag måste lära mig det. Det handlar VERKLIGEN INTE om att jag ska spöa honom eller hålla på med sådan skit. Utan ren och skär lydnad är fokuset. Och motstridighet är förbjudet, jag menar, ska ju kunna be honom att gå fram eller vända för ytterskänkeln utan att han sparkar i ridhusväggarna. 
 
Godnatt :) 
 
Vet att vi kan, vi är bäst när det väl gäller! 
 
 
 

För 365 dagar sedan...

... så preppade jag och Pompe inför tävlingsäsongen 2013. Helt omedvetna om hur allt skulle sluta. :) Såg bra ut tycker jag allt! :) 
 

Explosiv häst

Jag är så ypperligt glad att jag valde att lösgaloppera Lillen idag innan jag satt ut. I samma sekund som jag släppte honom så var han på andra sidan ridhuset i full gång med en rodeoshow utav dess like. Hade inte suttit kvar om jag var i sadeln kan jag lugnt säga... 
 
Lillen höll väl på av egen motor i ca 5 minuter, sedan ville han chilla någon sekund och sedan satte jag igång honom för att verkligen få ut det sista. En veckas energi utlöstes på ca 7 minuter idag, han var super glad att få springa och släppa loss ordentligt! Nu när hagen är så stelfrusen, och dessutom väldigt kuperad, så har han inte kunnat busa och leka som han brukar göra. Hans för tillfället bästa lekkompis står dessutom i sjukhage så Lillen har varit lite deppig i hagen denna veckan. Han har kommit till öppningen så fort han ser att jag kommit med grimmskaftet och har varit extremt gosig i stallet, vilket inte är speciellt vanligt. ;) 
 
Jag försökte sedan att rida, men det gick sådär. Han var fortfarande rätt taggad och gick och var lite för lätt i munnen. Hittade ingen ärlig framåtbjudning och jag var inte heller speciellt fokuserad. Gjorde lite övergångar, körde med lite bommar men gjorde inte mer än så. Får lägga lite extra tid på uppvärmningen imorgon bara. :) 
 
Är löjligt taggad för p&j imorgon! Någon har inte tävlat på x-antal veckor, hehe. Ska liksom inte ens iväg, utan det är på hemmaklubben, men känner ändå det där goa suget i magen. Tur att jag hoppar imorgon, tänk annars hur jag hade vart på första riktiga tävlingen för i år... ;)
 
Bilder från senaste p&j på klubben, fotade av Matilda Sjöberg. :) 
 
 
 
 
 
 

Datorn strejkar..

... och därför har jag inte kunnat blogga. Hatar att mobilblogga men har inte så mycket att välja på. :/

Igår lekte jag lite i paddocken med Lillen. Körde lite lydnad från marken, och han var superduktig! Kunde springa, han travade, och tvärnita och han gjorde precis likadant. Kunde därefter backa några steg och så fram i trav igen. Duktig häst! 

Idag red jag, i ca 20 minuter. Var i princip snöstorm, blåste och snöade och paddocken var stelfrusen så det gick bara att trava. Lillen var som en laddad bomb och jag hade helt ärligt inte vågat galoppera idag! Han studsade och halvbockade på sidan så fort jag lade till skänkeln, övertaggad häst med extrem överskottsenergi... Körde lite övergångar, flyttade lite, men fick inte ut något vettigt egentligen. Får avverka lite energi imorgon, annars blir nog clirren på söndag intressant...

Nu ska jag kolla handbollen, sedan är det utgång. Hörs imorgon! 
Precis enligt plan + lite till

Har egentligen inte så mycket att skriva, för precis det jag skrev förut hände, eller vad man skall säga. 
 
Gick bra att rida, Lillen och Curre blev väl lite rädda för en bil som kom i 180 km/h typ med ett hoppande släp efteråt, Lillen blev även (som vanligt) "rädd" för en hög med stockar, och en läskig mur som bara stått där alltid. Det var precis som vanligt med andra ord! ;) 
 
Sedan masserade och grejade jag, fixade stallet och lade de sista 20 minutrarna på att påbörja städning, rensning och omorganisering i sadelkammaren bland mina grejer. Har varit kaos rent ut sagt det senaste, och har inte orkat ta tag i det, men nu har jag gjort det i alla fall. Lindade upp alla lindor, vek alla paddar, borstade skydd och lade dem på rätt ställe (hehe), rensade sadelskåpet och organiserade i det osv. Helst hade jag velat att alla städat samtidigt, men det är så svårt nu på vintern med alla täcken som ska torka osv. 
 
Känner mig duktig i alla fall! Det som jag vill göra nu är att köpa sådanadär utfällbara plastlådor som man kan sätta på boxen. Perfekt att ha skydd, borstar, lindor och annat kraffs som inte riktigt har någon bra plats just nu. Bra grej! Supermotiverad att få lite ordning på saker och ting. Är egentligen en person som har bättre koll på mina hästgrejer en mina egna grejer, älskar att ha sakerna fina, rena och putsade. Men det senaste har mitt liv smittat av sig på allt annat, och saker och ting har blivit som det blivit - kaos. Men nu ska jag ta tag i mig själv och allt igen, bara att börja med det som betyder mest ;) 
 
Godnatt! :) 
 
 

Bästa från Idrottsgalan!

Var det någon mer än jag som kollade idrottsgalan eller? 
 
Jag och mamma satt och zappade mellan handbollen och idrottsgalan, och vi är inte alltid så lättroade. Kan säga att vi vek oss av skratt när vi såg detta klippet nedan, ni vet han cyklisten som inte tar sig upp för backen och får årets största rage? 
 
Jag kan känna igen mig i hans frustration, sådär kan jag vara ibland när saker inte går min väg, fast i mindre omfattning då. Fast ioförsig, kanske borde bli så pissed om jag lämnar banan med 4 fel i ryggen. Kanske borde bli rosenrasande, svära och slänga hjälmen åt skogen? Hm... kommer nog abslut inte få överdomaren på mig, not at all. 
 
Gick inte att bädda in klippet, men ni kan kolla in det HÄR. 
 
:)

Payback!

3 hela timmar kommer jag att tillbringa i stallet idag. Det är ganska fantastiskt för att vara jag, vanligtvis lägger jag 2 timmar i stallet, en på ridning, och en på allt annat.
 
Sådan är jag, inte det största fanet av att stå och borsta i 55 minuter innan och efter, nä, ridningen är det som jag fokuserar på. Sedan masserar och grejar jag på det viset i stället. Mockning, höpackningo och kraftfoder gör jag på 20 minuter, max. 
 
Idag ska jag ta en kortare runda med Lillen, en liten bensträckare i klätterbacken tillsammans med Linn och Curre! Sedan ska Lillen få lite extra mystid, i alla fall så länge han tycker att det är roligt. Han blir ju otålig ganska så fort, och kan tycka att hagen och middagshö är så mycket trevligare än mitt sällskap. ;) 
 
 

Första hoppträningen med Lillen!

Minns ni? ;) 
 

Dåligt samvete

Hej allihopa! 
 
Är det bara jag, eller får ni också dåligt samvete när ni vilar era hästar? Jag får galet dåligt samvete, usch vad jobbigt det känns! 
 
Som idag, nu när jag inte kan köra moppe (snö ute...) så har jag det lite kärvt med skjuts eftersom både mamma och pappa jobbar, så får jag försöka matcha in de andras tider när de åker dit eller hem. Brukar för det mesta gå bra! Men som idag blev det lite kärvt med tiden, hann knappt ta in och greja med honom. 
 
Enligt plan skulle jag ju inte rida idag, så på det sättet gör det väl inget, men den blicken Lillen gav mig när jag släppte ut honom igen var riktigt jobbig! Han stod kvar superlänge vid öppningen och bara kollade efter mig, typ som att jag bara sket i honom. Jag överdriver säkert, men ibland är det så jobbigt att lämna honom bara, blödigtjej.se typ. ;) 
 
Nä, imorgon ska jag lägga lite mer tid på honom! Måste brodda, har inte gjort det än, haha. Broddade ju av när det blev varmt igen, men nu när det fryst på så får jag väl sätta dit dem. Som tur var är det ju inte så halt ute, ligger ju bara ett lager pudersnö och det finns inte någon is, så det går ingen nöd på honom. Men vill ändå vara på det säkra, kan ju finnas fläckar i hagen. :) 
 
Bästa Becky som fotat! RIP grimman btw... :'''( 
 
 

Vaccination - check!

Sådärja! Då var det gjort, jag som var så oroad att jag skulle glömma, men det gjorde jag inte, bra det. Glömde nääästan av Pompes vaccination ett år, det var bannemig på håret, men det löste sig som tur var. 
 
Lillen var som vanligt hur cool som helst och jag tror knappt han märkte av sprutan. Fullt fokus var på mig och mamma och varför inte han hade fått någon morot än, knäppisen. I och med vaccinationen blir det några lugna dagar, och jag passar på att ge honom några extra dagars vila, det blir nog den sista flerdagarsvilan innan tävlingssäsongen, så jag hoppas att han passar på att njuta. ;) På fredag kör jag på som vanligt igen! 
 
Missar alltså veckans hoppträning :( Men som tur är så har Ulf en pay&jump hos oss på söndag som vi ska hoppa, så det är alltid något! Annars lär jag väl få lite Uffe-abstinens, höhö. ;) 
 
Vi kanske inte hörs med idag, matteboken kallar! ;) 
 
 

Mål 2014

"Ny" häst, nytt åt, nya möjligheter osv osv osv. Nu börjar vi om på noll. 
 
Hösten gick inte som planerat, i alla fall inte den senare delen. Tanken var väl inte att starta 120 först framåt slutet på säsongen, men vi debuterade i augusti och sedan rullade det på. Hade en dipp i samband med Änglahoppet, och avslutade året med två låga klasser som gick helt okej. 
 
Målen för mig och Lillen detta året är att: 
- Få en bra start på tävlingssäsongen
- Hitta flyt i 120 rundorna, stadiga rundor 
- Nollor 120
- Rida mer mot klockan i 120 ----> placeringar. 
- Kvala 130 
 
Ett mål som jag har lite inom parantes är att kvala till Falsterbo Tour of Amateurs. Jag känner att just nu, där vi är precis idag, så är vi inte redo för den typen av tävling. Men vem vet, allt kanske lossnar nu när tävlingarna drar igång, så jag bestämmer mig efter hur han känns efter de första starterna. Hittar jag samma flyt som jag hade i september-oktober förra året så är det inga problem, men form är en färskvara, det får vi se om några veckor hur det är med den. 
 
Detta är tävlingsmål, prestationsmål. Men det är dessa mål som lägger grunden för hur jag ska träna honom för att matcha dessa mål. Markarbetet har börjat sitta, det är i hoppningen som pusselbitar fortfarande fattas. Egentligen är det bara att träna på som jag gör nu, 1 gång i veckan för Ulf, och sedan jobba vidare hemma. Ut och klättra i skogen och bygga upp honom ytterligare lite till. Sedan får jag passa på själva byggandet och fokusera på att hålla honom i shape för tävlingarna. :) Blir nog bra det här! 
 
Första tävlingen är planerad v5 i Alingsås. Då börjar vi med att hoppa 105cm och 110cm, ingen press från början utan Lillens självförtroende är det viktigaste! Innan det ska vi dock hoppa en typ av Pay&jump, fast banan ändras i samband med höjden, så att det är anpassat efter klasserna. Kul idé, bra träning med, vi behöver träna på att tävla. ;) 
 
 

Thank you Daniel Barker!

Hello! 
 
Innan jag förklarar rubriken närmre så tänkte jag berätta lite snabbt om dagens pass. Blev en tur i paddocken, den hade inte hunnit frysa helt och hållet så jag körde på där. Testade att rida med novabettet, vilket kanske inte var jättesmart. Han har gått helt okej på det innan, men idag vet jag inte vad som flög i honom, men han var huuuur bockig och motsträvig som helst. Kanske berodde på kylan... 
 
Blev inget jättelångt pass då jag fick börja stallvistelsen med att klippa lerkockor som fryst fast på typ halva hans ben. Kunde inte sätta på skydden, det gick inte att borsta bort utan det var klumpar med lera som fryst till is som hängde där och dinglade. Mindre trevligt. Var tvungen att klippa av hagbootsen då även de frusit (bästföre datumet hade ändå gått ut), så ja, det tog sin tid. Lillen var som sagt lite knepig att rida idag, men tror det kan vara kylan och att marken börjat frysa som är den största boven faktiskt. Ska testa att rida med lite tjockare bett än innan, så får vi se hur det fungerar. 
 
Back to mr Barker, det kommer nog vara hans förtjänst om jag klarar matte 4! När läraren inte är tillräckligt duktig på att förklara, då får man ta hjälp av youtube. Daniel Barker (som hans kanal också heter) har grymma förklaringar i matte och fysik, ALLA viktiga delar i ALLA kurser. Galet bra! Så det är vad jag ska ägna mig åt ikväll, trigonometriska identiteter och sådant skoj! Och just det, hans klipp är på svenska, så oroa er inte ;) 
 
 
 

Söndagsångest?

Hej på er! 
 
Haft en bra helg! Lugn fredag med filmmys tillsammans med mamma och jullan, cup igår samt ännu mer filmmys med Becky och Ewe. Sov läääänge idag, gött! Ska alldeles strax få skjuts bort till stallet, jäkla snö, inte alls sugen på det nu... 
 
Igår tömkörde jag Lillen i hela 45 minuter. Tiden bara flög iväg! Tanken var att köra i en halvtimma, och efter att ha kollat klockan så hade jag 20 minuter kvar att köra. Men det blev lite till helt enkelt! Han var så jäkla fin, lite stötig i början, men släppte igenom fint i slutet på passet. Svansen kom upp en bra bit, härliga tecken! Använde mig utav lite upphöjda bommar på böjt spår och det skötte han bra. Kan nog till och med öka avståndet mellan bommarna nästa gång, han såg knappt ut att anstränga sig. ;) 
 
Idag blir det antingen uteritt eller paddocken, beror lite på underlaget. Får passa på att rida i paddocken nu innan det fryser på igen, så lutar åt det. :) 
 
Hej så länge :) 
 
 

Du förtjänar så mycket mer

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vissa hästar fastnar på hjärtat, satan vad ont det gör. 
 
Helt galet vilken utveckling denna ponnyn gjorde på så kort tid, antagligen en av de absolut finaste ponnyerna jag suttit på och fått äran att tävla och träna. Det fanns inga som helst stopp hos Sessan, inga som helst gränser för vart hon kunde gå. Vi möttes två år för sent. 
 
Början på sommaren 2012 
 
Mindre än 2 månader senare 
 
<3
 
 

Tankar

 
Lillen är ett varmblod, det visste ni inte va? 
 
Vad var det första som dök upp i huvudet på er? En bild utav en varmblodig travare eller en bild utav ett "vanligt" hederligt svenskt halvblod? ;) 
 
Det är lite roligt det där, hur ett slang kan bli så betydande. Jag brukar säga att Lillen är ett varmblod, för det är han ju, ett svenskt varmblod. Astaire SWB (SWB=swedish warmblood). ASVH (avelsföreningen för svenska varmblodiga hästar) är föreningen för just Lillen och resten av alla Svenska varmblod, eller borde jag säga halvblod? Faktum är att dessa två namn ofta referar till samma ras. 
 
Problemet (eller vad man ska kalla det) är att man ofta förväxlar ordet varmblod med varmblodig travare, vilket jag tycker är tråkigt från bådas håll. Framförallt är det tråkigt/roligt/tröttsamt att så fort folk frågar, så är jag tvungen att förklara att Lillen är svenskt varmblod, inte varmblodig travare. Folk blir nämligen alltid så skeptiska när jag säger varmblod, eftersom Lillen ser ju inte ut som en "travare". Nä, Holsteiner får jag väl börja säga, så slipper folk bli så bajsnödiga. 
 
Detta säger dessutom en del om fördomarna kring vissa raser inom ridsporten, jag själv är inte så delaktig i det där. Står inte på någons sida, bara på hästarnas. Det enda jag anser är att den/de hästar som är bäst anpassade för uppgiften skall utföra den. Inte fan ber man en dvärg att tävla OS i höjdhopp? Precis så är det i hästvärlden med, jag tycker inte man skall be en häst som inte är byggd eller anpassad för exempelvis hoppning skall behöva utföra det på en högre nivå. Spelar ingen roll om det är travare, halvblod eller ardenner. Rätt häst till rätt uppgift. I det är vi alla lika, alla människor passar inte som chefer, medans andra gör det. 
 
Allt för mig för tillfället, måste sova, som ni kanske märker. ;) 
 
 

Torsdag!

Halloj! Ritkigt riktigt pissigt väder här idag. När jag gick hem från bussen så snöade det och pissregna om vartannat. Alltså, det är kallt, det är blött, det blåser och allmänt jävligt. Haha! 
 
Red inte Lillen idag, det gick verkligen inte! Det regnade snett och nä, det är sådana här dagar jag vill ha ridus. Det är inte alltid de optimala förutsättningarna direkt. Istället fick Lillen lite massage, linimentade rygg och ben och myste lite med honom. Morötter fick han också! Nöjd kille ;) Veckans vilodag blev alltså idag, imorgon 
 
Träningen igår gick helt okej! Han var lite loj och vi fick lite hemläxa, vilket jag tycker är jätteskönt, svårt att alltid veta vad man ska träna på. Vi hoppade en låg bana i slutet, och där gick det sådär. Han var väldigt motstridig igår, mer än vanligt, drog upp huvudet och släppte bettet helt. Skall testa ett gummibett igen, så han söker lite mer stöd än vad han gör nu, skitsvårt att se till att han inte går över tygeln om man inte har någon som helst kontakt. Vi får se! 
 
 

Varför är folk så rädda för att träna?

Något jag reflekterat över en del det senaste, är att folk är extremt rädda att träna sina hästar för mycket. Är det inte den ena ursäkten så är det den andra. Jag har själv vart sådanhär, men efter att ha haft Pompay och verkligen känt skillnaden på honom utefter hur mycket jag tränade honom, så ändrade jag åsikt helt och hållet. 
 
Jens Fredricsons Lunatic rids två gånger om dagen, en lång uteritt och ett rejält trimpass. En tävlingshäst behöver träning, inte bara för att orka, utan för att hålla. Hade jag inte haft skolan som tog så mycket tid av min fritid som den gör, hade jag helst ridit Lillen två gånger om dagen också. Man skall inte vara rädd för att rida sin häst, så länge man gör det med sunt förnuft. Tuff träning är inget negativt om man tar med aspekter som variation, hållbarhet osv. Det går hand i hand. 
 
Och ni som är rädda att träna för mycket för era tränare, varför är ni det? Om det är någon som vet hur en häst skall tränas så är det just er tränare. Innan tränade jag varannan vecka för Ulf, men vad gav det? Att få en kontinuerligtet och en röd tråd i sin träning är också väldigt viktigt. Och nej, hästarna tröttnar inte på att träna varje vecka, så det är ingen ursäkt det heller. Om hästen nu skulle tycka att livet är pest för att den får träna hoppning VARJE vecka, då har du uppenbarligen inte valt rätt häst för uppgiften. Det är som att be en datanörd springa ett maratonlopp, hästar är olika - precis som oss människor. 
 
Vad jag egentligen vill komma till är att sluta fjanta så med hästarna. Man ska vara försiktig, absolut. Man ska vara eftertänksam, självklart! Men utgå då efter hästarnas perspektiv. Gynnar det hästen mer eller mindre om du sitter hemma och tror att du gör något rätt, än att du faktiskt har en tränare i mitten som talar om hur du ska gå till väga? Likadant med nya hästar, det första du gör innan du börjar trimma hemma är att åka till din tränare. Lära känna hästen gör du i sinom tid, men än viktigare är att börja i rätt riktning. Det är svårare att träna bort något som är inlärt, än att lära in något helt nytt. 
 
Hade jag fått bestämma så hade jag velat ha Ulf på ridbanan alla dagar i veckan. 
 
 

Tillbaka osv

Hej! Som ni märkt så är jag tillbaka nu, julpausen blev lite längre än väntat. ;) Så är det ibland! Nu ska jag i alla fall kicka igång igen och försöka hålla en schysst och rolig update. 
 
Vad har då hänt sedan senast? Inte så mycket. Jag har spenderat lovet framför Game of Thrones, på hästryggen och ute på krogen. Haha, vilket liv, men jag har inte försummat Lillen för det, snarare tvärtom. Insåg att han blivit ganska rund och go, så han har fått gå på hårdträning i 2 veckor nu. Han verkar dock inte tycka att det är så speciellt tråkigt, han har bara blivit ännu mer "vild". Senast igår bjöd han på ett bar snygga backut i paddocken, får nog börja sätta röd rosett i svansen på huligan-Lillen. 
 
Under vår första period tillsammans bockade han en del, mer för att jag var klumpig och inte tryckte på rätt knappar (enligt Lillen). När jag sedan lärde mig honom så var han nöjd ett tag, men nu när jag kräver mer och mer, och han får mer muskler och kondis, ja, då är det bara att hålla i sig. Tack och lov att man har balans! Tror dock att han har någon form av låsning i nacken då han ha väldiga problem att fatta högergalopp på rakt spår tex. Har ridit loss så mycket som möjligt, men vi får antagligen ta hit en massör för att få loss det sista. Är antaligen det som ligger och klämmer också. 
 
Idag ska Lillen klippas en sista gång, jag vet, det är efter nyår, men han ser ut som en fluffig shettis, och det går inte för sig om man är SWB. Nä, fysatan vad han är tussig, fult. Sedan är det hoppträning på kvällen, as usual! Börjar få lite panik, om 4 veckor är första starten för året planerad, jag som gått och trott att jag har hela vintern att träna, vintern är ju snart slut. Shit. 
 
Hörs sedan! 
 
 

Pompay

 
Jag har varit lite nostalgisk vissa dagar under lovet, och suttit och kikat på filmer på mig och Pompay. Det är längesedan jag satt på min prins nu, senast var väl under en provridning någon gång i somras, om det nu räknas. 1 maj 2012 gick vi skilda vägar, jag och i särklass världens finaste ponny.
 
Vi hade det ganska tufft då och då, jag och Pompe, han var inte den enklaste ponnyn och jag var inte den duktigaste ryttaren. Jag fattar än idag att jag inte gav upp, för det var verkligen inte någon framgångssaga alltid. Däremot skall jag inte sticka under stolen med att vi lärde oss galet mycket tillsammans, och jag hade inte varit där jag är idag utan honom. 
 
Det är så jäkla kul när man tänker på det. Vissa tävlingar kunde han gå som på räls, då var det inga problem att topplacera sig nationellt, men vissa dagar var det rent ut sagt ett h*lvete. Hingst, inställning, ja - det finns en del anledningar till det. Med Pompay spelade min insats inte så jättestor roll, om jag inte tabbade mig. Jag kunde rida 10 rundor bra, men kanske bara nolla 5 eftersom Pompe inte alltid var med. Det är inte likt mig att skylla på min häst, det har jag ALDRIG gjort, men med Pompe var det annorlunda. Han var extremt svår att tyda på tävling, antingen så var han med, eller så var han med tills han tyckte det blev för högt/brett eller om han tyckte att stona var mer intressanta. 
 
Det var inte lätt att ha den typen av ponny när man är så sjukt målinriktad som jag är. Trots detta så lyckades jag uppnå målet att hoppa medelsvår, det var mitt störtsta mål. Med mer tid hade vi nog kunna etablera oss åtminstone på regional nivå. Jag hoppas att han blir den ponny jag vet finns i honom nu som valack. Att han bestämmer sig för att vara med i leken och finner den där lilla gnistan som ibland saknades i hoppningen. Nämnvärt är att ju mer tränad han var, desto finare var han, en riktig kanonponny! 
 
Jag ska absolut inte dömma ner honom, för jäklar vad fin han kunde vara! Han kräver sin ryttare, inget snack om saken. Med handen på hjärtat finns det inte många som skulle lyckas få runt honom felfritt nationellt 110. Det kanske ser lätt ut, men det var det inte. Sista filmen ser ni till exempel hur det kunde vara när han inte riktigt bjöd till. Det är ca 1,5 år sedan, så döm inte för hårt, men som ryttare är det extremt svårt att hitta bjudning i en ponny som själv inte är så jätteintresserad. Men som sagt, han kunde var extremt fin också, vilket han för det mesta var. <3
 
 
Fasiken vad fin han var här! Saknar <3
 
Inte lite snygging heller, min fina<3 
 

RSS 2.0