Ute och rensar tankarna

https://cdn1.cdnme.se/2004562/6-3/pic_51586fdcddf2b34ae2436a25.jpg" class="image">


Sjukt obehaglig dröm

 
Hej på er! Det blev ingen sen kväll för mig igår, gick hem redan nio och sten somnade redan vid elva. 
 
Drömde skitkonstigt i natt, riktigt äckligt, vaknade med tårar i ögonen! Kommer till och med ihåg vad jag drömde, därör tänkte jag för en gångsskull dela med mig utav det. 
 
Drömmen började med att jag och mamma satt i bilen påväg till Ljungby meetinget. Vi var typ lättade och glada för att vi hade åkt i  tid, och det hade gått så himla lätt att packa ihop allting som skulle med. Vi kommer fram och jag ska in i sekretariatet och kolla något innan vi kör vidare till stallarna. (Stallen och tävlingsplatsen var tydligen inte på samma ställe). Väl där inne kommer jag på att vi har glömt ALL Pompays mat, både kraft och hö, hemma. Som "tur" var fick jag en säck med kornkross, vilket gjorde mig lugn för stunden. Sedan sa de att vi bara skulle köra bort över bron till stallet. 
 
Bron var svängd och byggd på en stor mur, det var som en viadukt under den. Den var smal och jätteblöt. Mamma kör, men eftesom vår bil inte är så bra så ramlar vi av bron med både bil och transport och den far in i muren. Jag får världens panik för Pompe står ju där inne. Men han mår bra och transporten har inte fått en skråma. Så vi lastar ut honom och så säger vi att vi ska promenera bort till stallarna med honom först. Sagt och gjort! Vi går över bron som bara blir smalare och smalare, blir arg över hur arrangörerna trott att vi skulle kunna köra här med bil och transport. Kommer ut på en brygga vid en stor korallblå sjö. Bryggan går ut till en flotte i sjön, och av någon anledning fortsätter vi gå. Bryggan ut till flotten är jättesmal och ligger nästan under vattenytan, den gungar väldigt mycket. Pompay är dock så säker på foten så det går bra, jag lipar. Väl på flotten ser vi hur alla andra ryttare står med sina hästar vid olika strandkanter, där har de en egen hydda och det är tydligen de som är boxar. Enda sättet att ta sig dit är att simma. 
 
Det sista jag minns innan jag vaknar är att jag är så jävla arg, stressad och ledsen för att jag måste simma med min fina Pompay och att han ska bo i någon hydda i en djungel, hur fan ska jag kunna debutera MSV då? 
 
Haha, jag har alltid såhär knäppa drömmar innan meetings eller andra "speciella" tävlingar. Ingen aning varför, jäkligt roligt såhär i efterhand iallafall! Haha ;) Godmorgon föresten!
 

Fortfarande sjuk

 
Åh, så jävla otajmat. Är fortfarande inte frisk, blir helt matt i kroppen efter större "ansträngningar". Har därför beslutat att inte tävla imorgon, kommer inte få ut något bra utav det, då är det bättre att låta bli. 
 
Hade en mysig kväll igår med mina goa småkusiner, så himla sköna! Vi sov över där, och jag däckade samtidigt som småkillarna, haha! Gick suveränt att köra både dit och hem. Första gången jag körde med trafikljus, olika filer och stadskörning överhuvudtaget. Lagom att börja med A-sås, tills jag fått in det lite mer. ;) 
 
Har haft två dagar nu då jag inte haft något överhuvudtaget att göra. Lugnt i stallet, inget plugg och ingen fotboll. Nästan så jag får lite abstinens. Och jag fattar inte hur man kan leva utan att ha något att göra? Två dagar är lagom innan jag vill sätta igång igen, max 3. ;) 
 
Har börjat planera lite inför GHS nu med! Speciellt när mitt andra par JW byxor gick sönder häromdagen... Ska knåpa ihop en liten MÅSTE HA lista. Har några grejer jag känner att jag behöver införskaffa. 
 
Ska kolla ett avsnitt av Arrow innan det är dags att fixa iordning sig för lite middag, ska iväg vid halv fem. Hörs imorgon :) 
 

Långfredag!

 
Godmorgon! Tog mig en välförtjänt sovmorgon idag, mår däremot varken bättre eller sämre. Ont i halsen, nyser, snuvig you name it. 
 
Pompay vilar idag, det är första behandlingsdagen och då skall man helst inte anstränga de delar som behandlas. Han vilar även imorgon, utav samma anledning. Söndag blir väl kanske en lätt skrittrunda, och måndag vilar han igen. Sedan kan jag rida som vanligt i stort sett på tisdag, hoppträna onsdag, trimma torsdag och avresa fredag + tävling. :) 
 
Idag ska vi till Alingsås och fira min kära moster som fyllt 40, samt min kusin som fyller sju (stor kille!). Gissa vem som ska köra dit? Just de, moi! Sover över där tills imorgon och beger oss sedan hem.
 
Nu ska jag upp och käka en go frulle, äta den i lugn och ro och sedan bege mig upp till holmen för att kika på Linn när hon rider sitt dressyrprogram. Ska därefter till Grisen och fixa allting hos honom, och sedan hem igen. Vi hörs då! 
 
Hittade en skön bild på mig och Becky ;) 
Pompe vill helst bara äta gräs, hahaha

Sjuk :/

 
Varför blir man alltid sjuk sådär lagom till lov, och aldrig under skolveckor? Hm... 
 
Har varit en ganska tuff vecka både när det kommer till skola och kompisar, eller borde jag säga "kompisar". Det är intressant hur långt en människa är villig att gå för att få någon att må dåligt, mobbing kallas det, och det är något som jag aldrig kommer tycka är okej. Oavsett om det är jag själv, eller någon annan som utsätts för det. Jag har valt att vara mig själv och försöka sluta anpassa mig efter hur andra tycker att man borde vara. Jag står upp för mig själv, och folk stör sig på det. Tydligen är det en anledning till att snacka skit och försöka stöta ut en person. Det är i dessa situationer man vet vilka man verkligen kan lita på. 
 
Har som sagt haft lite att ta i tu med, men det känns som att jag fått ur mig en del och kan nu fokusera på bloggen igen! Pompe gick som en klocka på hoppträningen igår, riktigt fin. Var inte lika nöjd med min egen insats, men så ligger jag här helt utslagen idag, så det skulle ju kunna bero på det ;) 
 
Ska till Billdal på Söndag och tävla Hampus, jag hoppas att jag är tillräckligt bra då. Annars kommer detta bli en ganska lugn helg när det kommer till hästarna. Pompe ska preppas inför Ljungby meetinget nästa helg, så Pierre ska Biolighta honom och se till att han är fräsch i sina svaga punkter. Därför kommer han att promenadridas eller vila denna helgen, och så kommer vi igång lagom till hoppträningen på Onsdag, och så åker vi fredag morgon till Ljungby. Fan va kul! :D 
 
En bild från Alingsås förra Lördagen som jag funderar på att köpa, grymt fin! :) 
 

Dressyrfilmer - Jämförelse 2010-2012

 
Hittade lite halvt bortglömda videos från diverse dressyrprogram och pass. Tänkte att det kan ju vara nice att jämföra lite hur utvecklingen har gått. 
 
2010, då hade jag haft honom i drygt ett halvår. 
 
2011, man kan väl lugnt säga att "en del" energi saknas ;) 
 
Slutligen, 2012, känns som att jag börjad hitta ridningen på honom mer detta året. Att det krävs mer än en käck lite böj på halsen för att han ska gå korrekt. Även om vi inte var riktigt där då, så var det en klar utveckling! 
 
Pompe är lite av en fuling! Så fort man kommer innanför dressyrstaketen blir han seg som as, skänkeldöv som en jäkla betongvägg och han går nästan och slickar sig själv på bringan. ALLT pga energin som är lika med noll, typ. Gör alltid mitt bästa, men det krävs en del. 2013 ska jag ge dressyren en större chans, vet att vi kan få till det bättre än vad vi tidigare gjort, och i och med att vi ska starta fälttävlan så är det ju ett plus om han går framåt i dressyren. För han är snygg att se på, ska bara plocka fram lite mer styrka så är vi en bra bit på väg. ;) 
 
 
 

Dammat av dressyrsadeln

 
Hello! Idag var det dags att plocka fram dressyrsadeln som har hängt orörd i kanske ett halvår? 
 
Nu låter det ju som att jag inte ridit dressyr på ett halvår, men lugna! Har helt enkelt ridit dressyr i min hoppsadel för att den har legat bäst och gett bäst plats åt muskelbygge. Nu ligger dressyrsadeln bättre än i höstas, så det är den största anledningen till att den inte använts. Dressyr rider jag i olika mängd i stort sett varje dag. 
 
För mig är inte dressyr bara att trimma omkring i paddocken och göra diverse skolor och övergångar. Både jag och Pompe tycker det är väldigt oinspirerande, och han tappar väldigt mycket energi trots att man försöker underhålla honom. Därför rider jag mycket dressyr på grusvägarna, där han har naturlig framåtbjuning. Har gjort det hela vintern typ. Sedan jobbar jag mycket med markarbete, och har haft bommar lite som hjälp och mall i dressyrarbetet. Enkelt för mig att hålla Pompe sysselsatt, och jag tycker att det är en roligare träningsform. Bommar på marken sliter dessutom inte mer än vad det gör utan, och små hinder under 80cm är väldigt stärkande för leder och ligament. Planerar man att hoppa högt, krävs det ca 100 språng i veckan på låga hinder för att förbereda hästens ben på arbetet, så att den håller. (Källa: Ulf). Man får ta det med en nypa salt dock. 
 
Men shit, det märks att allt bomjobb har gjort nytta i vinter, satan vad fin han var idag! Sandvolten i vår paddock var mjuk och fin idag, så jobbade med lite samling i galopp på volten. Mycket stärkande att träna samling och ökning, även att göra många galoppfattningar. Låg iallafall på volten och samlade så mycket det gick, och återgick sedan till normal galopp, upprepade detta flera gånger, flera varv, och han var superfin! Kunde iallafall i högervarvet få till en samlad galopp utan att han tappade orken och föll in i en 4taktig galopp. I vänster tröttnade han efter några gånger, får jobba på det. Passade även på att variera ställningen, rakt, inåt och utåt. Jobbade även med öppnor och slutor, tappade lite energi annars okej. 
 
Avslutade med lite fram och bakdelsvändningar som han gör bättre och bättre. Nu står han hyfsat centrerat, men saknar dock lite mer tramp. Han vrider sig lite mycket ibland, vill ju ha lite högre frekvens i rörelsen. Bra pass! Höll kanske på i 30 min sammanlagt (minus fram och avskritt). 
 
 
 
 

Pompay 110cm 23/3-13


Dör vad långsamt det gåååår

Här sitter jag och väntar på bättre tider ;)


Idag är det Hampus tur!

Lite taggad är han nog! ;)


Resultat Alingsås RK 24/2

 
Åkte till Alingsås idag och hoppade en LA.Var eliten omg2 så det fanns bara warmup klassen och själva lagklassen. Lagklassen var inte öppen för ryttare som inte red i lag, så det fick bli en klass idag. Passande med tanke på att han var så trött i andra klassen senast i Grevagården! 
 
| LA - 110cm | Bed: A:0/A:0 | 0 + 0 fel |
Han var såååå seg på framridningen, trodde att han skulle vara lite mer alert med tanke på hur han varit resten av veckan, men icke. Han vaknade dock till liv lagom till framhoppningen, men där uppstod nästa problem - han vägrade ställa sig åt vänster och sprang med bogen utåt heeela tiden, oavsett vad jag gjorde. 
 
Så det blev lite problematiskt när jag hoppade oxern, kom i botten gång på gång och tillslut valde jag faktiskt att skita i att hoppa mer. Var lite sen ner till banan, så det blev lite stressigt. Väl nere så skrittade jag runt en stund medan ekipaget innan hoppade. Han var lite uppe i varv, och när han är det är det svårt att få honom fokuserad. Hoppar sedan, banan är schysst och man kan ha ett bra flyt genom hela. Kommer super på alla hinder, förutom ett fär jag kommer lite nära, oavsett är han inte i en bom. Satsar inget i omhoppningen, de alternativa vägarna var inte så bra och jag prioriterade en bra runda med bra känsla inför Ljungby nästnästa helg - vilket jag fick! 
 
Dubbelnolla, och det är så skönt att han är så stadig i LA nu! Har haft 4 fel i de två första, och nu felfri - gött äre! 
 
~ Film och bilder kommer imorgon! ~ 
 

Animo kavaj bytes!

 
Eftersom jag tycker att min kavaj blivit alldeles för stor (!), så tänkte jag kolla om det finns intresse för att göra ett byte. 
 
Alltså: Svart Animo kavaj av den äldre modellen, superfint skick! Svensk stl 38, italiensk 42. Detaljerad bild kan ordnas. 
 
Bytes mot: Helst en Animo kavaj svensk stl 36 (italiensk 40). Ge förslag! 
 

Msv debuten är spikad!

 
Eller ja, det har den varit ett tag, fast nu börjar det känns på riktigt! 
 
Ska till Ljungby den 5-7 april och tävla meeting! Superkul att komma igång så pass tidigt med meetingsen, det är verkligen under de som han går som bäst! Hotell är bokat, tävlingen är betald så nu ska jag bara rida hyffsat också ;) Piece of cake... 
 
Hur som, har planerat mina klasser enligt följande: 
Fredag (anländer): La (110cm)
Lördag: La (110cm) och Msv B (120cm) 
Söndag: La (110cm) 
 
Inleder med en LA, för att få en go känsla och samtidigt få komma in och känna på banan. Likadant med den andra LAn, ska jag starta Msv så ska dessa två rundorna banne mig KÄNNAS bra. Det är det viktigaste! Sedan går vi in i MSV och gör vårt bästa helt enkelt! Förhoppningsvis är han inte för trött, vet att han kan bli lite kinkig i andra klassen, men jag vill samtidigt ha de där två starterna innan... Avslutar helgen med en LA, för oavsett hur det går dagen innan, så ska vi ha ett bra avslut! :D 
 
Waaah, vad jag är taggad :D 
 
115cm - Grevagården 

Variation

 
För att förebygga skador eller mindre skav och liknande, är variation något jag prioriterar högt. 
 
Det handlar om variation när det kommer till underlag, bett, nosgrimmor, träningssätt och allt annat man komma att tänka på. Rider aldrig med samma bett hela tiden. Försöker rida på mitt raka novabett 1-2 dagar i veckan, då också utan tryck på nosryggen, alltså utan nosgrimma. Tryck på samma ställe dag in och dag ut kan knappast vara bra! Rider också på hackamore då och då. Mest använder jag mitt remontträns med tre delat eggbett. Ganska lagom tjocklek på bettet, lite åt det smalare hållet kanske. :) 
 
Hittade en läsvärd artikel om just detta på hippson, rekommenderar er att läsa den! Klicka HÄR 
 

Läskigt!

 
Alltså, jag hittade ett filmklipp helt random igår när jag kikade igenom en bildmapp. Det är en film från någon tävling 2010, mitt första år med Pompay. Då var han 6 år. 
 
Det äckliga är att jag inte har något minne överhuvudtaget att jag ens gjort denna starten! Sjukt läskigt, brukar annars komma ihåg alla mina starter någorlunda. Har inte ens någon aning om vart vi är!? 
 
Någon som vet vad det är för ridhus? Haha! 
 
Visst ser han valpig ut? Lilla plutten, som han har utvecklats! 

Fina fina ponnyn!

 
Hejsan! Hoppträningen gick så sjukt bra, supernöjd med grisepisen. :D 
 
Efter att ha ridit fram så började vi med att rida runt 4-kanten i galopp medan Ulf granskade oss. Vi skulle vara följsamma och störa hästarna så lite som möjligt. Skita i att det gick med huvudet i vädret, vi skulle ge hästarna en uppgift (fatta galopp i stort sett) och sedan se hur väl de höll sin uppgift, typ. Pompay gasade på ordentligt, han hade ju Falea framför sig ;) 
 
Gjorde likadant över ett lågt räcke. Skulle bara svänga upp, och sedan låta hästarna sköta det helt och håller. Blev lite roliga språng, men det gick bra! Ulf var nöjd med oss iallafall! Gjorde så även på en distans, då skulle hästarna bara rulla på och så räknade vi sprången. Efter det började det knixiga - red man på 5, som mig, så skulle man nu rida på 7. Blev inte 7, men fick tillslut till 6 väldigt bra galoppsprång istället. Pompay är alldeles för seg för att kunna få ihop ännu mer, så vi fick nöja oss med 6. :) 
 
Hoppade sedan en bana. Började på distansen, sedan över diagonalen, efter det en kombination på långsidan och så diagonalen igen. Ganska simpelt, men så var vi i lilla ridhuset också. Hindrena på diagonalerna låg på 120 och 130, kombinationen 115 skulle jag tro, och så hade vi första hindret lågt. Pompe kändes superfin, är riktigt nöjd. Kunde komma riktigt nära 130 räcket, men han har så pass bra kraft nu att han trots det kan ta sig över utan att det blir konstiga språng. Kom på det räcket några gånger, sista språnget kändes jättefint. :D 
 
Natti! :) 
 
 

Hästannonser jag ratar

 
När man är inne och kikar hästannonser på hästnet, får man sig ofta ett gott skratt.
 
Eller, det är både skrämmande och roligt. Det finns vissa annonser där jag undrar hur fanken man ska få sålt häststackarn? Och då hänger det inte på hästen i sig, utan mer på annonsen. Jag har gjort en liten lista på hur annonser som jag aldrig skulle fastna för kan se ut. Se det som en mall för hur man INTE ska göra, haha! ;) 
 

 
1. Felstavningar / dålig disposition och meningsbyggnad. 
Finns det något värre än dessa typer av annonser? När det står "hon" istället för "henne", eller "nåt" istället för "något". När man överanvänder namn, hon, han etc, när man inte har en aning om vad kommatecken är för något (både över och underanvändning), särskrivningar och när man inte har en aning om vad styckesindelning eller meningbyggnad är. Haha, jag får helt seriöst rysningar på dessa annonser. Är man inte duktig på att uttrycka sig i text - då ber man om hjälp! Någon som korrekturläser till exempel. 
 
En rättstavad, lättläst och snygg annons ger ett mycket mer seriöst och proffsigt uttryck! 
 
2. När man skriver "prinsen", "sötnosen" osv. 
Detta kan bero lite på vilken typ av köpare man riktar sig till, men säljer man en tävlingshäst så ska annonsen inte inledas med: "Nu säljer jag min älskade prinseplutt som jag älskar av hela mitt hjärta". Det funkar på shettisar, okej? 
 
Ska du sälja en tävlingshäst, inled annonsen med födelseår, kön, stam, meriter, mankhöjd. As simple as that! 
 
3. Romaner 
Ja, det är viktig att skriva med hur Ludde sköter sig i stallet, på uteritten, i hagen, på tävlingsplatsen - i KORTA drag. Låter Ludde intressant, ringer jag för mer information. Möts man utav en annons med 900 tecken lång text - så blir det direkt mindre lika kul att ta sig igenom annonsen. 
 
En annons med en kort inledning, ett eller två stycken och ett kortare avslut brukar bli ganska trivsamt att läsa. 
 
4. Annonser utan bild och film 
Återigen är detta lite beroende på vad det är för köpare man vill åt, eller vad man ska sälja för häst. Men ett minimikrav kan åtminstone vara bild. Annonser utan bild går bort helt och hållet för mig, om det inte står någon intressant stam i inledningen då. Och är man ute efter tävlingshäst, är film väldigt trevligt att ha. Då ser man hur hästen beter sig under ryttare, rörelse mönster, hoppkapacitet, intställning etx. Något som jag anser viktigt. 
 
Viktigt ang. bilder och filmer i annonser: 
- Ansiktsbilder = inte intressant
- Ridbilder, helkroppsbilder etc = mer intressant 
- Filmer SKA innehåla ridning i ALLA gångarter. Inte bara skritt och trav.
- Bara för att man säljer en hopphäst, innbär det inte att man bara ska ha film på hur hästen är i hoppningen. Markarbetet är prio ett. 
 

 

Är du fullärd?

 
Ulf sa en tänkvärd grej för några veckor sedan, som jag tänkte skulle få inleda mitt inlägg. "Ingen har levt tillräckligt länge för att få känna hur det är att vara fullärd inom ridsporten". 
 
Och visst är det så, man blir aldrig fullärd, och det har ni säkert hört femtielva gånger. Däremot finns det människor (hästfolk alltså) som anser sig fullärda i allt, som kör sitt eget race utan att kanske lyssna lite extra och helt enkelt sätter sig på för höga hästar. 
 
Jag brukar tänka såhär: Man kan aldrig själv kunna allting, men tillsammans kommer man en bra bit! Och  med det menar jag att man ska utnyttja varandras kunskaper! Jag har fått lära mig supermycket i skolan på vår hästteroi, som jag inte haft en aning om innan. Vi pratar hållbarhet och sunt förnuft kombinerat med foder osv. Och jag tvekar aldrig att dela med mig utav vad jag kan så fort någon är påväg utför. Som att banta sin häst till exempel - TABU!
 
Jag lyssnar alltid på vad Pierre, Ulf, lärarna i skolan och annat kunnigt hästfolk har att säga. Sedan får man såklart vara källkritisk. Vem är det som har sagt det och i vilket ändamål? Bäst är att prata om samma sak med olika folk, bara för att få ett ungefär hum om hur det ligger till. 
 
Det som jag blir mest förbannad på är när folk tjatar emot tränare eller skyller på sin häst. Det är bannemig det värsta jag vet! Håller man på med sådant, så ser man sig själv som bäst i världen, eller perfekt eller fullärd. Det absolut roligaste är att det skriker okunnighet och omognad kring det. Man måste vara i en annan värld om man tror sig vara bättre än sin häst, eller mer kunnig än sin tränare. Pinsamt... 
 
Ska man komma någonstans i den här sporten, krävs en hel del: Ödmjukhet, driv, ork, mål, lite skinn på näsan och kunskap. (Och pengar, hehe) 
 
 
 
 

Onsdag!

 
Hej på er! Jag är så glad att det är onsdag idag! Inte bara för att jag har hoppträning, utan är även ledig! 
 
Studiedagar brukar oftast innebära lååånga sovmorgnar och flera timmar i stallet, men så blir det inte idag. Gick upp vid åtta, eller nja, snarare vaknade hyperstressad klockan åtta och trodde att jag var försenad... Och de säger att man inte är stressad av skolan? Kan inte ens sova ut längre! Ska nu sätta mig och plugga hela dagen, i alla fall så gott det går. Ska även övningsköra med pappa, och sedan dra mig till stallet för lite hoppträning. 
 
Blir Pompe som hoppar idag, Hampus får vila. Har tävling både Lördag och Söndag, Lördag med Pompay och Söndag med Hampus. Ska till Alingsås och hoppa en LA med Pompe, och till Borås och hoppa LD+ och LC med Hampus. Hihi! :D
 
Nä, nu måste jag försöka få saker och ting gjorda, har tonvis med plugg. Matte, Kemi, Svenska osv. Dööööööööööööö
 
 

Vad har hänt med min häst?

 
Haha! Pompe är inne i någon cp-period just nu. Jäklar vad han är på tå! Började redan i Söndags, då reste han sig i stallgången upprepande gånger. Aldrig hänt innan, sa till honom lite lugnt och fint att sådär gör vi inte, då förstod han vad han höll på med och blev from som ett lamm igen. Söte! 
 
Dock var det en början på någon piggperiod han kommit in i. Till exempel: Red ut med Ida och Madde igår, kände redan när jag hoppade upp att, jäklar, han är på tå! När vi skulle trava drog han förbi de andra, han brukar nöja sig med att ligga lite snett bakom första hästen, han gillar ju rumpor, haha, men igår ville han vara först. Och då menar jag inte med någon hästlängd, nejnej, han trava iväg säkert 50m före de andra. Jaha, låter väl honom springa på då, när han för en gångsskull tar ett eget intiativ. 
 
Mest intressant blev det när vi skulle galoppera, låg då bakom Madde, och skulle undvika att dra förbi henne. Sagt och gjort, Pompay blev helt out of states när han inte fick vara först! Galopperade på snedden, och hör och häpna - BOCKADE! Var till och med nära att flyga av stallets vanligtvis schysstaste ponny att rida ut på. Vad tusan hände där? Dessutom taktade han efter galoppen. Kan med handen på hjärtat säga att jag ALDRIG under mina tre år som ryttare på Pompay varit med om något liknande, sick! ;) 
 
Idag var han likadan, skrittade ut med Pierre, eller borde jag säga taktade? Pompay trippade HELA tiden. Dafuq? Vem är du och vad har du gjort med Pompay? Lär bli en rolig hoppträning imorgon ;) 
 
Gose<3
 
 

This is how i remeber you ♥

 
 
 
 
 

Tja kompisar

Hej på er! Tänkte meddela att jag lever och är fullt frisk, men att skolhelvetet (kul att det ordet finns med i mitt rättstavnings program...) håller på att kväva mig.

Mår på riktigt jävligt dåligt pga det just nu, så om jag inte uppdaterar bra varje dag så är det därför. ;)

Godmorgon föresten!
Missade ni Världscups omgången idag?

 
Isåfall är det bara att klicka er in på SVT play. Här har ni länk <--- 
 

Tävling idag igen!

 
Fast till skillnade från igår så satt jag inte på ryggen, utan stod med på marken istället! Åkte med Madde till Nordhalland där hon skulle starta Vannie i 110 och 120! 
 
Madde var nöjd med resultaten, och det var en rolig dag i Nordhalland. Ulf byggde, så hann byta några ord med honom om en eventuell storhäst, e. Tornesch. Spännande va? Ska bara ringa lite samtal så får vi se ;) Blev ju inte heller lagom sugen på storhäst när jag satt och kikade på alla fina hästar idag. Vissa var verkligen inget att ha, men sedan fanns det några WOW hästar med. ;) 
 
Väl hemma körde  vi upp Pompay och Diva till ridhuset. Diva longerades samt lösgalopperade - hon hade lite energi att avvara. Pompay hade jag bestämt mig för att hoppa. Ville känna på honom lite eftersom han inte var sådär superduper i senaste starten, men han var kanonfin idag, så det var inget att vara orolig över. ;) Hoppade en kort bana på 120, och han skötte sig super. Var några korta uppvändningar, distans och så vå akilleshäl - diagonalen. (TAMTAMTAMTAAA). Har haft jätteproblem med att hoppa högre hinder som står på diagonalen. Upp till 110 - nemas problemas! Men så fort det blir högre så kommer jag alltid helknas. Idag gjorde Pompe det inte enklare, utan han sökte sig hela tiden till en väldigt tidig avsprång punkt - vilket jag inte höll med om. 
 
Avslutade iallafall med en bra runda, bra flyt och Pompe som var lite övertänd för dagen (för att vara Pompay!) hoppade super i alla lägen! Kunde komma riktigt i botten, men han är så pass stark att han klarar det utan större problem. Är nog inte helt fel att medvetet lägga honom lite nära ibland, för att bygga på ännu lite mer ork. Nöjd med min prinsponny idag iallafall! :D 
 
Lite bilder på Vannie och mig från KM 2012 får det bli idag ;) (Matilda Sjöberg och Linn Delwer som fotat) 
 

Det kunder varit värre

 
Hejsan! Nu är jag hemma, helt jäkla slut, men det har varit en bra dag så då är det värt det iallafall. 
 
Som ni säkert förstod på mitt emo depp inlägg förut så missade jag mållinjen i Lcn med Hampus. Pinsamt? Ja. Kan jag släppa det? Nej. Haha, tur att det var en liten fjuttig LC och inte SM final, men ändå, fett irriterande när han gick så jäkla bra... 
 
I LBn var jag ute. Han var superfin på framhoppningen, inte en tveksamhet utan lyssnade bra och kändes riktigt redo. Men, så hade de ju blaffat på med lite GP ponny banderoller längs långsidorna, en domare med bord i mitten och satt in ett klarblått maffigt GP-ponny hinder mitt i manegen. Och Hampus som var lite småtittig i LCn som var supersnäll när det kom till hindermaterial, blev ju på helspänn så fort han klev in i ridhuset. Man får ha i åtanke att han inte tävlat på ett halvår, men trodde ändå att han skulle vara mer avspänd i andra rundan. Så fel man kan ha! Han kikade på allt, och stannade först på 3an, en oxer mot läktaren. Hoppade den fint på andra försöket, hoppar 4an och kommer fel i distansen till 5a. 
 
Kunde säkert gått på honom mycket mer än vad jag gjorde, ni vet, vart lite mer jävla anamma. Men jag ville ge honom en schysst start på tävlingssäsongen utan massa morr och gåpå saker. Det känns inte roligt att börja ett år med att tvinga över honom, då är det bättre att gå ner i klasserna till nästa gång och ha kul istället! Kommer säkert att hoppa LB såsmåningom, men just nu tar vi ett chillpill och laddar om för 75cm (!) och 80cm igen nästa helg. Vi ska ha riktigt ROLIGT
 
Spelade match direkt efter tävlingen, och det gick riktigt bra! Är helt slut nu, checkar ut några timmar. Lugnt? ;) 
 

Så jävla suuuuurt

Asså får man ta död på sig själv?

Rider en helt klockren runda, omhoppningen är dröm och om inte jag, klantjävlen herself, hade missat gå i mål efter omhoppningen så hade en hög placering varit givet. Nu red jag genom fel mållinje och fick lite tidsfel..

Dags att hjälpa Nadja och Sessan, håller tummarna!


På G

Nu rullar vi mot Stenungsund! Hampus verkar rätt taggad ;)

Lastningen gick finemang. Vi har hittat en väldigt bra teknik nu. Pompay fick gå på först, och sedan gick Hampus på direkt och efter det lastade vi ut Pompay. Snacka om att Hampus var snopen ;)

Ska försöka hålla er uppdaterade under dagen med lite kortare inlägg och bilder!

Visst är Hampus snygg i KM täcket?


Friday

 
Hur gött? :D Förutom att fredagar innebär att man slipper skolan och får helg, så innebär det också TÄVLING. Wiho :) 
 
Idag är det grymt fint  väder, och bara därför ska jag rida i ridhuset. Sådan är jag förstår ni! Faktum är att Pompe ska upp och trimmas igenom ordentligt. Han har ju haft en väldigt chill vecka och det är dags att han får röra på sig ordentligt. Hampus ska jag rida ut någonstans, så att han får röra lite på sig inför imorgon. 
 
Ja just det, haha, ska faktiskt hoppa gp-ponny kval med Hampus imorgon. Inget som egentligen var planerat, men jag och Pierre kände att, äh vafan! Vi kör! Är ju lite stor för honom, så jag räknar inte med några fantastiska poäng. Dessutom är det hans första tävling på väldigt länge, så om han är lite tittig är ju det förståeligt. Men kul ska det bli oavsett, hoppa Lc ska jag göra med, 80cm, vet inte när jag tävlade på den höjden senast. ;) 
 
Nu får jag skynda mig bort så jag hinner med allt innan det är dags för fredagsmys! Puss 
 
Pompay och Hampus, A-final i vargbergshoppet 2012! 

Film från Greva

 
Har ju helt glömt bort att publicera filmen från i Söndags! Ni som följer mig på vidoefy.me har ju säkert redan sett den, men ni andra ska ju såklart få skåda den med ;) 
 
För att få bättre och större förståelse till rundorna rekomenderar jag er att läsa DETTA inlägget först. 
 
*Kameran stängde av sig efter första hindret i LAn, så jullan missar filma tvåan. Det är därför det blir ett så konstigt hack. :) 

Världens finaste prinsponny

 
 
 
 
 

Nytvättat och fint

Sådär ja! Fint ska det vara när det är tävling ;) Väljer självklart att hoppa stilhoppning i ett schabrak jag vunnit i stilhoppning. Det säger ju nästan sig självt ;)

Idag har det varit lite mer mobilbloggning än vanligt. Hatar att blogga via mobilen! Det känns alltid som att man skrivit jättemycket, men så kollar man på datorn, och då ser det mer ut som en statusuppdatering. Behöver jag ens nämna alla felstavningar som blir tack vare rättstavnings programmet? Hähä, snacka om att motsäga sig själv ;)

Blir nog inget mer inlägg idag! Är rätt utpumpad efter dagens fotbollsträning, som för övrigt var ganska så kall. Hann rida Pompay tillsammans med Linn och Curre idag. En klätterrunda blev det, mestadels skritt och lite trav. Vågar inte galoppera när det är så jäkla hårt! Ponnyerna skötte sig iallafall (a)

Godnatt :)
Håltimmar

Näven Hello! Här sitter jag och pluggar jävel. ;)

Har en 2,5 timmars lång håltimma mellan ridningen och matten varje torsdag. Rätt segt, men ett bra tillfälle att få gjort massa plugg, faktiskt...

Ridningen gick bra idag! Red ett importerat skäcksto vid namn Beauty. En liten storhäst, antagligen den roligaste hästen på ridhuset. De flesta är som bussar att rida, och sega som jag vet inte vad. Beauty däremot är trevlig, lite lagom attityd och en del självdrift vilket är guld värt på det här stället :)

Ska väl fortsätta plugga ;)


Tusen tack!

 
Eller Kilotack som min matte och kemilärare hade sagt, höhö ;) 
 
Nä, men tack för alla fina kommentarer om Pompe och Bloggen. Har inte kunnat svara på alla, så gör det i ett inlägg. TACK! :D 
 
 

06:30

 
Hejsan! Idag är det en dag på ridhuset igen, och jag tänkte vara duktig med mobilupdaten. 
 
Känner mig grymt slarvig som åker in till skolan där jag vet att vi egentligen har en muntlig redovisning om de raser vi skrivit en uppsats om, och att vi ska ha jobbat med foderstater och skulle ha lämnat in det idag. Aja, bara att bita i det sura äpplet... 
 
Idag ska  vi ha markarbete, tror jag, och det blir väl som vanligt någon tråkig övning med tre bommar på voltspår eller liknande. Sällan vi använder oss av mycket bommar, något jag tycker är så himla tråkigt. Vi har ändå våra rena dressyrpass, varför inte någon gång dra på med lite fler bom eller cavalettiövningar? 
 
Förhoppningsvis får jag en okej häst också. Är väl inte helt nöjd över skolhästarna, det är som att sitta och banka i en betongvägg - noll gensvar. Dessutom är de inte i någon fin form överhuvudtaget, dåligt musklade och skavsår lite här och var... :/ Synd egentligen, för de är sådana klippor när det kommer till nybörjare, då är de bannemej fantastiska. 
 
I eftermiddag är det som vanligt hektiskt. Har ju min otroligt goa håltimma på 2,5 timma mellan ridningen och min mattelektion som börjar 14:50. Den slutar ju dessutom 15:50, lagom kul att komma hem halv fem! För det är ju inte bara det att jag ska komma hem, ska ju ta mig bort till Pompe innan det är dags för fotbollsträning 19:15. Vi får väl se hur det går idag, haha. 
 
Hörs sen ;) 
 

Dagens hoppträning

 
Tjo! Som ni säkert fattat vid detta laget så är det första träningen på länge som jag bara haft med en ponny, och idag fick det bli Hampus eftersom han ska tävlas på Lördag. Pompay har en microvila som slutar imorgon, då kör vi på igen som vanligt. :) 
 
Hampus, KM 2012 (omhoppning)
 
Hur som helst var vi i stora ridhuset idag! Har sedan några veckor tillbaka valt att vara i lilla ridhuset eftersom underlaget varit bättre där, men nu när tjälen lossat lite så är stora mycket bättre att vara i! Även om fibersanden är långt ifrån lika fin som i Grevagården eller i Billdal... Eftersom vi varit i lilla länge så har vi kört mycket tekniskt med korta vägar och kluriga banor - fördelen med att vara i ett 20x40! Men idag var det dags för lite längre och större bana. 
 
Hoppade fram på ett litet räcke, där vi bara skulle tänka på att ge så mycket eftergift som hindret krävde. Det låg väl på 50cm, vilket knappt innebär någon eftergift alls. Ulf ville också kolla av att vi inte nickade till med huvudet, hade höfterna för långt fram osv. Testade även att hoppa de olika distanser vi skulle ha med i banan. Ena var över diagonalen, 22m från räcke till oxer eller tvärtom. Jag som satt på c-ponny skulle gå på 6 lite stora för dagen, kortade även ner på 7 med lite rundare galopp, vilket passade oss bättre. Sedan hoppade vi även från kombi på böjt spår till räcke med vattenmatta. Jag gick på 6 i innerbåge och sju i ytter. Båda jämna, kul att exprimentera lite. Funkade bäst att gå på sex och komma med lite mer tryck in i kombin (hoppade från båda håll). 
 
Efter det hoppade vi en lång bana på 10 hinder och 13 språng, alltså hade vi en tvåkombi med som vi använde oss tre gånger utav i banan. (Skiss under stycket), först hoppade vi lågt, runt 70cm, bara för att kolla av att distanserna, vägarna, tempot och allt annat satt.
 
Hoppade efter denna långa bana en kortare bana fast högre då. Jag fick börja eftersom jag hoppade lägst, hihi. Hoppade väl banan på allt mellan 80-95cm. Hampus var klockren, inget överhuvudtaget att klaga på! :D Kombi med oxer som annars kan vara hans akilleshäl tog han från båda håll utan det minsta tvekan. Tog tag i uppgiften utan att ligga på för mycket, för jäkla go faktiskt! :D 
 
 

Bilder från Grevagården - Framhoppning

 
 
 
 
(Bästa tränaren till vänster, så att ni vet!) 
 

Hoppträning next up!

 
Hej på er! Jäkla snö, eller vad säger ni? Här i gröna sköna Bollebygd låg det säkert 3cm i morse. Nu har det mesta töat upp, men det är återigen slaskigt och jävligt. Hua! 
 
Precis som rubriken lyder är det hoppträning idag! Ska hoppa Hampus i den grupp jag vanligtvis har Pompay i. Brukar hoppa Hampus i den lite lättare gruppen innan Pompays, men idag får Hampus vara med i den svårare. Pompay vilar idag igen, tar bara in och linimentar honom :). 
 
Och det är helt galet vad jag är sugen på storhäst nu igen. Går ju i vågor det där, och efter senast när det inte blev den storhästen vi var och provred, så tappade jag lite sug och körde på med ponny ändå. Nu är jag återigen såååååå sugen på storhäst, till och med så pass mycket att jag faktiskt smsade ägaren till den storhästen som jag var och provred för att kolla om han forfarande var kvar. Hope so! För vi klickade lite faktiskt... 
 
Ingen som har någon storhäst med lite hopp i sig som de vill låna ut till mig? (a) Hehe 
 
Nä, nu får jag bli lite effektiv igen. Ska försöka göra lite matte innan det är dags att åka bort till stallet. Känner jag mig själv blir det inte mycket matte gjort, men försöka kan man! Haha...
 
 
 
 
 

Blogga med någon?

 
Hej! Fick lite kommentarer om att jag borde skaffa en bloggpartner! Jag vet att jag är lite slarvig med update, och jag håller med er - en blogg blir så mycket roligare att läsa om det är bra uppdatering dagligen, och inte bara då och då. Så där förstår jag er helt och fullt. 
 
Jag är väldigt tacksam att ni tog upp det, för jag har haft det lite i baktankarna. Däremot finns det en del frågetecken, så jag tänkte passa på att ställa två frågor. :) 
 
1. Finns det först och främst någon/några som tycker att det är en dum idé att skapa en ny blogg tillsammans med någon? För ett nytt domännamn får det ju bli isåfall. 
 
2. Vad för person tycker ni att jag ska blogga med? :) 
 
Håll inte inne med åsikter, för jag vill förbättra bloggen, och om detta är ett bra sätt att göra det på så är jag helt på. :) 
 
Respekt! ;) En helt normal tävlingsdag! 

Mitt sista ponnyår

 
Det gick upp för mig under tävlingen i Alingsås, att detta är första tävlingen på mitt sista ponnyår. Vart tog tiden vägen? 
 
Jag minns för två år sedan, när jag och Pompe gjort vår första tävlingssäsong att, gud vad skönt! Vi har ingen brådska alls, jag har två hela år kvar på ponny. Det var grymt skönt, men de två åren gick ju också sjukt fort... 
 
Det känns som att oavsett hur det går i år, så kommer det vara ett bra tävlingsår. För jag har mognat en hel del som ryttare, lämnar inget år slumpen längre och planerar mina rundor och min ridning i detalj. Pompay har kanske nått sin toppform, och om inte nu så kommer han nå den snart. Han känns otroligt jämn och fin! 
 
På det viset känns det roligt! Men samtidigt närmar jag mig storhästtävlingar, vilket är roligt på ett sätt och tråkigt på ett sätt. Roligt eftersom jag längtar efter att tävla storhäst, tråkigt eftersom det innebär att jag måste lämna ifrån mig Pompay. 
 
Faktum är att jag och Catharina redan nu börjar leta ny ryttare till honom. Och det känns såklart lite skrämmande, men det innbär inte att vi ska lämna ifrån oss honom nu. Vi ska köra året ut, men hittar vi någon som stämmer bra överrens så kanske det blir tidigare. Vi får se, men hellre att hitta någon i tid, än att han får stå utan ryttare. :) Så känner någon sig manad är det bara att höra av sig ;) 
 

Nämen!

 
Vilken Onsdag, eller vad säger ni? 
 
Var påväg hem från en grymt fotbollsträning, får ett SMS av goa Becky som berättar att jag är med på blogg.ses sidogrej. Kikar in på bloggen och möts av mängder kommentarer och statistik upp i taket. Inte varje dag man får sätta sig och godkänna 60 kommentarer. Skulle kunna vänja mig vid det ;) 
 
Idag har det varit ganska lugnt. Red inte idag, utan var borta i stallet och pysslade lite. Någon hade mockat min box (tack), fortfarande okänt vem, men det var otroligt fint gjort iallafall. Kul hur en sådan liten grej kan få en på bättre humör ;) Red som sagt inte, men var ute i hagen och kollade Pompe. Brukar egentligen låta honom vara i hagen när han vilar, då ska han inte behöva se röken av mig. Men nojig som jag är måste jag ändå checka att benen är hela och rena, slemhinnorna osv. Ja men ni vet, daglig visitering! Morot blev det också, mys. 
 
Tog in Hampus och fintrimmade honom lite med saxen och mankniven. Hans man var kaos, svansen släpade näst intill i marken och karlederna var minst sagt ovårdade... Så ja, fixade till allting lite! Kom på att jag glömde trimma ansiktshår på honom (ej känselhår), så får göra det imorgon. Då ska han hopptränas, Pompe som gått varenda träningstillfälle i år får ledigt. 
 
Nu ska jag käka, korv med mos, fyfan vad gatt! 
 
Hampus KM 2012 

Bilder från Grevagården - Framridning

 
Jullan var med och fotade, underbart! ;) 
 
 
 
 
Knopparna blev ändå helt ok! 
 
 
 

Equipe app!

 
Äntligen har de fixat equipe appen! 
 
 
Källa: Tidningen Ridsport

Det är som det är

 
Jaha hörrni. Är inne i en ganska jobbig period just nu. Ni vet, när allt känns åt helvete och man känner sig så himla kass och värdelös, så känns det nu. Detta ska INTE bli något depp inlägg, men jag tänkte att det kan vara viktigt att nämna. :) 
 
Idag har varit en ganska go dag! Var i skolan och gjorde ett prov på morgonen, drog sedan hem. Tog med mig fel mattebok hem, så blev inte något matteplugg. Däremot läste jag lite i Kemin. ;) Åkte bort till Pompe vid två och mös med honom en stund. Red en halvtimma i skritt på helt långa tyglar i solen. Skönt som omväxling :) 
 
Har även hunnit med att övningsköra med pappa! Gick riktigt bra, är ju lite efter i övningskörningen, höhö. Blir inget körkort när jag fyller 18 inte. Men jag har iallfall börjat, bättre sent än aldrig! Gick för övrigt bra, växlade och hade mig, skitduktig! ;D 
 
Har en fet "att göra lista", haha, så får väl sätta igång. Och ja, lite kul inlägg till bloggen står med så häng kvar! 
 
 

Rätt svar ang täcket

 
Har helt glömt bort att presentera den som gissade närmast åldern på det röda ländtäcket jag lade upp en bild på för någon vecka sedan. Minns ni? :) 
 
Rätt svar är iallafall 28 år! Rätt ballt ändå :D Mamma köpte det till sin första häst, Choice, och det har sedan dess användts flitigt av både mig, mamma och några andra. Inte en skråma har det, superfint än idag ;) 
 
Närmast svaret var iallafall Linda, som gissade på 13 år. Besök hennes blogg HÄR
 

Resultat Grevagården 10/3-13

 
Hello! Gick upp 05:30 igår och var hemma vid 18:30 från stallet (Red Hampus efter tävlingen). Så var tvungen att plugga och käka och ni vet, sådana där viktiga grejer... Här har ni resultaten iallafall, blev en del text! 
 
| LA - 110cm | Bed. A:0/A:0 | 4 fel fas 1 |
Red fram ganska länge, eftersom man inte fick galoppera på framridningen så ville jag ha honom ordentligt varm till framhoppningen. Ulf möter upp mig vid framhopp, där Pompay går som en klocka. Lätt och fin i sprången, luftig! 
 
Väl inne på banan känns han hur fin som helst! Han har lite egen energi, så jag kan låta honom vara i stort sett hela banan, helt fantastiskt... Han hoppar superfint, inte en tvekan, ni kommer förstå när ni ser filmen! Pompe är ju ganska markbunden i sin galopp, men vi hittar ett väldigt fint flyt och hela banan är i stort sett perfekt. Distanserna, som många ryttare hade stora problem med, satte vi som en smäck. River 8an, kommer snabbt och i en konstig vinkel. Dessutom landar Pompe i korsgalopp och jag trycker inte riktigt ut honom i svängen, och hinner inte rätta till den. Rider dessutom på lite väl, skulle hållt ihop mera. Kommer nära och han är lite på bogarna och hinner helt enkelt inte upp. Helt klart mitt fel! Tappar lite flyt och kommer nära 9an, men det är inga konstigheter. ALLA hinder utom de är han klockren på, har nog aldrig varit så fin! 
 
 
| LA+5 - 115cm | Bed. A:0/A:0 | Ute fas 1 |
Kände redan vid framridningen att vi inte var på topp. Pompe kändes inte helt med, utan väldigt ofokuserad och gick och småtjaffsade i munnen. Ignorerade det och försökte fokusera, men det blev inte bättre på framhoppningen där han kändes helt platt i galoppen och jag kunde varken påverka fram eller tillbaka. Blev inte lika fina språng, med lika fin höjd som i första klassen och till och med mamma kände att det var skillnad. 
 
Inne på banan får jag startsignal, lägger i vanlig ordning min lilla volt där jag sätter tryck i galoppen och sedan samlar ihop. Han svarar inte alls i volten, så jag dänger till honom och då tjurar han. Istället för att starta med det utgångsläget gör jag halt, backar några steg, och lägger volten på nytt utan att gå på honom. Dumt av mig att göra det från första början, men samtidigt blev det skillnad i den nya anridningen.
 
Hoppar ettan utan problem, men får sedan ett stopp på tvåan. Dels på grund av en väldigt opåverkbar galopp, men sedan var tvåan placerad jäklig taskigt. Några meter från ingången bara, och hästarna hoppade i princip rakt in i sekretariatet. Pompe ville inte hoppa andra gången heller, men jag tvingar honom och då får vi med ett onödigt pet. Kombinationen bra, distanserna värdelösa. Första distansen kunde jag låtit honom vara och inte tryckt på så mycket, men i den andra direkt efter, så blev 5 normala superlånga. Ett tydligt tecken på en trött ponny. Han går ner ordentligt på bakbommen på sjuans oxer och blir antagligen störd av det. Samma sväng som i första klassen, korsgalopp igen och trots en hyffsat bra avsprångspunkt så var det ett ganska bestämt nej där med. Så ute på näst sista hindret. 
 
Två stillbilder på LA+ 
 
 
 
Har bestämt mig för att om han någon gång känns såhär mentalt trött, och liksom opåverkbar, så utgår jag hellre än fortsätter. Ångrar att jag inte gick ut efter nedslaget på sjuan. Kunde tagit ettan och varit nöjd istället för att dra på ännu ett stopp som påverkar både mig och Pompe psykiskt. Han var otroligt duktig som kämpade på, och jag är inte besviken på honom, mer på mig själv trots att Ulf ett antal gånger sa att jag inte kunna göra mer än vad jag gjorde. Är ponnyn trött, så är den. :) 
 
 
 
 
 

Busy day

 
Hello! Har haft en riktigt go dag. 
 
Började med att åka till stallet och fixa Pompay. Tänkte rida upp till ridhusen, men insåg att alla ridbanorna utom paddocken var upptagna fram till 12:00, så slopade den idéen rätt fort. Skulle samlas med fotbollen inför match 13:00, så var tvungen att vara hemma 12.  Så ja, eftersom det var stenhårt i backen och jag helst velat jobba igenom honom i alla gångarter så fick jag improvisera lite. Kunde inte galoppera, men jobbade mycket med tempoväxlingar mellan skritt och trav, även en hel del sivärtes. Avslutade min lilla runda med att flytta honom i paddocken tills han var mjuk som smör. Ganska nöjd, helst av allt hade jag velat jobba i galoppen samt hoppa lite språng, men får lägga längre uppvärmning imorgon istället  ;) 
 
Spelade som sagt även match med laget, var min första match för i år (var ju i flyinge förra helgen), och det var även vår första tävlingsmatch. Det var omgång 1 av DM, och vi mötte ett lag utanför Borås. Vann med 3-1, helt okej resultat. Spelade hela matchen utan större andnöd ;) 
 
Åkte tillbaka till stallet när jag kommit hem och putsade och fixade Pompe. Han verkade må bra ;) 
 
Nu har jag och mammi käkat tacos och har lite melodifestival mys. Vem hejar ni på? Själv är jag helt inne i Anton Ewald med "Begging". ;) 
 

Photo by Becky

 
HÄR hittar ni Beckys grymma blogg som alla borde kika in på ;) 
 
 
 
LB - 1m 
 
LB - 1m (pluttinuttigt!)
 
LB - 1m (Visst har han fått en finare språngkurva?)
 
LA - 110 cm (som sagt, mkt luftigare!)
 
LA - 110cm 
 
Framhoppning - 110cm
 
Framhoppning - 110cm 
 
Framhoppning - 110cm (Kolla på honom, sådan skillnad!) 
 
Framhoppning - 110cm 

Till Salu!

 
Har fortfarande snygg märkesutrustning kvar att sälja! Bland annat HV Polo schabrak, MH quickout stigbyglar, Swarovski pannband, Pessoa skydd och Veredus skydd. 
 
 
Veredus skydd - http://hastutrustning.hastnet.se/sok/annons.php?aid=545503
 
HV Polo schabrak - http://hastutrustning.hastnet.se/sok/annons.php?aid=545506
 
Pessoa Skydd - http://hastutrustning.hastnet.se/sok/annons.php?aid=545509
 
Swarovski pannband - http://hastutrustning.hastnet.se/sok/annons.php?aid=545510
 
Mountain Horse quickout - http://hastutrustning.hastnet.se/sok/annons.php?aid=545512
 
 

Dilemma!

 
Åh, har så svårt att bestäma mig! 
 
För två veckor sedan när vi var i Alingsås och tävlade, så knoppade jag Pompay, på båda sidorna som jag är illa tvungen att göra. Dock blev det väääääääääldigt tätt på ena sidan, då han har så jäkla tjock man där. Inte så snyggt att ha knopparna så tätt, jag vill ju helst ha mellanrum liksom. Haha ;) 
 
Så dessa veckorna har jag jobbat med att tunna ut manen, men det blev inte så bra som jag hoppats. Han har så sjukt svår man, jäkla ponny! Hingstar har ju by nature tjockare och bättre hårväxt än andra hästar, och manen är riktigt tjock. Då är det inte bara det att det är mycket man, utan stråna är riktigt "grova". Manen blev alltså inte som jag hoppats när jag provknoppade idag, blev lite utstickande hår osv. Skitsvårt... 
 
Hur som, till själva problemet då. Pompes man är såpass utväxt att jag kunnat ha den utsläppt, dock är den lite ruffsig och inte så välorganiserad. Lite ojämn också, men som sagt, helt okej! Knoppningen blir bra på ena sidan, och lite halvful på andra. Personligen tävlar jag hellre med småfula knoppar än en ovårdad man. Helst snygga knoppar, haha, men kan man inte det så kör jag nog hellre med knoppar. De får i så fall vara lite ruffsiga och fula, men hellre det än manen utsläppt? 
 
Här är en bild från A-sås på den snygga sidan. Becky som fotat! (kommer upp mer imorgon). 
 

Dåligt av mig

 
Hej hörrni! Kom hem i onsdags, men har helt ärligt inte orkat blogga. Blir alltid så i mitten på veckorna, speciellt när man har så sjukt mycket plugg... 
 
Drar dagarna lite smått!
 
Måndag och Tisdag red mamma grisen, jag var i Norrköing och tog mitt förarbevis till terränghjuling! 
 
I onsdags kom jag hem. Var hemma lite tidigare än planerat, så övningskörde lite med mamma innan jag åkte bort till stallet med Pierre. Hopptränade både Hampus och Pompe, och precis som alla andra onsdagar skötte de sig kanon! Hampus var riktigt, riktigt fin. Ulf var väldigt nöjd med honom och den form han visat, roligt! Pompat var också super, men det är han oftast ;) Vi hoppade lite hinder på kort och lång distans, både innan och efter. Även ett relaterat avstånd till och från kombination, även en böjd linje med två räcken. Hampus låg på en 90cm-100cm nivå, och Pompe på runt 120cm. :) 
 
Igår tog jag och Pompe en ganska lugn runda ut, fortfarande ganska hårt i backen, så jobbade med mycket skritt och trav övergångar. Idag får han vila, och imorgon är det trim! På söndag ska vi till Grevagården och hoppa 110 och 115. Taggad! :D 
 
Vi hörs mer sedan, ska bort och ta hand om Pompelompe ;) 
 
 

Det sötaste! :')


Dag 1 som bonde

 
Haha, hej på er! Sitter just nu i stugan och pluggar. Ja, ni läste rätt! Har sjukt mycket som jag missar nu när ni är i Norrköping. Genomtänkt skolan, genomtänkt...
 
Vi är faktiskt på Skogslottens Ridskola och har basmaskinkörning. Jättegullig anläggning, bara massa söta ponnyer, och dessutom är det inte jättemodernt. Go kontrast!
 
Har kört traktor idag, och det gick väl sådär, haha! Kul var det dock, tur att vi får ytterligare ett körtillfälle imorgon. Körde även 4-hjuling, både med släp och i terräng. Superkul, och det gick asbra! Lite av en naturbegåvning. Fick även backa med släpet, och det gick efter lite träning, nyttig träning inför mitt kommande körkort och transportkörning. ;)
 
Nu ska jag återgå till mitt, vi hörs imorgon! Puss
 
Hampus står för bilden idag!
 
 

Quiz!

 
Okej, dags för mig att ställa lite frågor till er!
 
Hade somsagt en superintressant och rolig föreläsning nere på Flyinge i Lördags där vi fick ett papper med lite frågor vi skulle diskutera. Fanns egentligen inga rätt och fel, men det var roligt att få ta del av allas åsikter, och sedan få expertens syn på det. 
 
Svara med en motivering till varför du tror/tycker att det är rätt svar. :) 
 

 
1. Vad är det viktigaste behovet att tillfredställa för en häst (förutom foder och vatten)?
1. Träning
2. Skydd mot kyla
3. Social kontakt med anda hästar 
4. Sexuella behov 
 
2. Vilket är det bästa sättet att hålla en tävlande häst? 
1. Box med havistelse 
2. Box utan hagvistelse
3. Spilta
4. Active stable (googla om ni inte vet vad det är) 
5. Lösdrift med fri tillgång på grovfoder. 
 
3. Vad är naturligt beteende för hästar?
1. Alla beteenden är naturliga 
2. De medfödda beteendena 
3. De beteenden hästar har utvecklat för att må bra i sin miljö. 
4. Det beteende som hästen är starkt motiverad att utföra. 
 
4. Vad är vila för en häst? 
1. Boxvila
2. Hagvistelse och promenadridning
3. Hagvistelse 
4. Bete/lösdrift
5. Vila från hårt arbete 
 
5. Vad är hård träning? 
1. När hästen når maxpuls
2. När hästen blir anfådd 
3. När hästen får mjölksyra 
4. När hästen blir svettig
 

Detta är som sagt inte några rätt eller fel frågor. Det handlar mer om hur man själv tolkar saker och ting, vilken kunskapsnivå man har, vad man tycker passar för sin egen häst eller vilka värderingar man har. Så motivera gärna varför ni väljer 1,2,3,4 eller 5. Jag kan publicera vad jag tycker, och svarar i ett annat inlägg om det är intressant. :) 

Årets premiärtur

 
Kan man säga att det är vår när man plockat ut moppen för en tur för första gången för i år? Nja, kanske inte. ;) 
 
Tog iallfall ut moppen idag, satte på försäkringen och brummade iväg till stallet. Moppen har vilat sig i form, den gick som ett spjut. Väldigt nöjd med hur den kändes för hjälperna idag, aningens nonchalant i bromsarna, kan behöva bytas, men annars fräsh! Så ja, jag är nöjd med premiärturen som förvånansvärt nog gick till stallet (via Shell för lite påfyllning av diverse vätskor). 
 
Pompe red jag en sväng ut! Var astaggad på en rolig runda i solen, och eftersom vägarna var OK att köra på antog jag att jag borde kunna rida i alla gångarter även på ridvägarna. Men icke, blev till störst del skritt ändå... Svårt att säga hur Pompay kändes, lite stark. Jobbade med mycket övergångar, där det gick, och han var väl inte helt med på noterna idag. 
 
Åker till Norrköping imorgon, och ska befinna mig där fram tills på onsdag. Åker dit med skolan, som äntligen ordnar fram vår basmaskinskörning. Skulle haft den i ettan, men det blev som det blev. Bättre sent än aldrig! Ska iallfall köra traktor och 4-hjuling, bonnigt kanske, men jag tycker det ska bli rätt kul. Kan jag ju glida runt på traktor sen, fett! Mamma, min underbar mammi, tar Pompay de dagar jag är borta. Jag kommer hem lagom till hoppträningen på onsdag iallafall. Gränsfall att jag hinner hoppa Hampus i första, men det borde hinnas med om jag är snabb från Borås när vi landar där. 
 
Vet inte hur det blir med update under måndag och tisdag, ska vara mitt ute i ingenstans så hoppas att täckningen på mobilen fungerar som den ska, annars blir de jobbigt. Ska göra något tidsinställt med... 
 
Sov sött! 
 

Pompe!

Hur gosig är han inte? Vill bara pussa på honom <3


Dagen på Flyinge!

 
Jag och Nico drog ju somsagt ner till Skåne, närmre bestäm Kävlinge (eller va de Schäävlinge?) i fredagskväll. Dels för att det var kul, och för att slippa gå upp så grymt tidigt på lördagen. 
 
Vi bodde på ett mysigt litet hotell i Kävlinge centrum, höhö. När vi kom fram checka vi rummer, som var som en söt liten fängelsecell. Om nu en fängelsecell kan vara söt... Sedan så tog vi en promenad och köpte lite kvällsmat. Haha, vi tappade nästan bort oss i Kävlinge, inte ens kul typ! Sedan sov vi där, och det var varmt som en bastu, vaknade med jämna mellanrum helt genomsvett. Vi insåg på morgonen att vi inte satt på ventilationen... 
 
Vi käkade frulle och ställde sedan in GPSen på Flyinge Kungsgård. Var där lite innan tio, eftersom jag glömt min tröja hade jag ringt ridsportbutiken på Flyinge och bett henne öppna en kvart tidigare så jag skulle hinna köpa min jävla tröja. Hittade såklart ingen tröja, förutom en marinblå Pikeur, men har redan tusen marinblåa, så sket i det, inte värt att läggen en tusenlapp på det. Köpte ett Kingsland pannband istället, kändes dumt att be henne öppna tidigare utan att köpa något :/ 
 
(Tröjproblemet löste jag med att slänga på mig ett underställ under min HV Polo tisha, inte så snyggt, men det funkade!)
 
Efter det började vi med lite snabb information om själva programmet. Lite allmänt liksom, intressant att lyssna, även om jag till stor del redan visste de mesta de tog upp. Efter det blev vi indelade i 4 olika grupper, och vi skulle utföra olika aktiviteter med dessa grupper under hela dagen. Det var ett riktigt pressat schema! 
 
Min och Nicos grupp började med att köra! Jag har kört lite med skolan innan, två gånger närmre bestämt. Men det var frieserhästar, sega sådana, och dessutom bara en häst! Nu skulle vi köra halvblodshästar med lite mer åsikter, dessutom i tvåspann! Körde tillsammans med Marie, som har ett antal VM medaljer i körning. Jätteintressant person att lyssna på, superttrevlig och med sunda tankar! Vi köre ut på vägarna, både med och utan trafik. Så jäkla svårt, och kallt! 
 
 
Efter det hade vi en guidad tur runt anläggningen, hann även kolla lite hingstar på bruksprovets hingsthoppning, sedan var det lunch och föreläsning. Vi fick diskutera massa intressanta frågor, tog med mig dem hem så tänkte låta er svara på samma frågor! Mer om det i ett annat inlägg... ;) Vi pratade även lite om vad som gäller när man går Hipplog, tex hur utbildningen är upplagd, hur intagningsprovet går till osv.
 
Det roligaste var såklart ridningen! Vi fick rida för Mette Henriksen, och tanken var inte att vi skulle få en riktigt "lektion", utan vi fick rida så som de sade att vi skulle, och så betraktade de oss (Mette och Jenå + massa annat löst folk), och därefter fick vi höra vad de tyckte vi behövde träna på. Hur bra?! Var rätt många som stod och kikade på min grupp, lite nervöst såklart, men jag blir mest sporrad att visa vad jag kan! Men vem blir inte lite nervös när Bo Jenå ska stå och betrakta ens ridning?  
 
Fick rida en lagom hög, brun häst. Såg inte så rolig ut från marken, men var otroligt rolig att sitta på! Så fin i mun, känslig för hjälperna, inte alls så som hästar på "vanliga" ridskolor är. I början var han lite jobbig i munnen, lekte med bettet och ville inte söka stöd. Efter att jag däremot gjort några förhållninga och jobbat med små, små övergångar fattade han poängen, och insåg att det inte va så mycket att tjaffsa om. ;) Han trivdes med en hyfsat stadig hand, och sökte bra stöd i båda händerna. Blev stundtalt lite stark i traven och ville gärna ramla ner på bogarna, annars kändes det riktigt bra! 
 
(Haha, orkade inte fota hästen, så tog kort på namnskylten istället. Rätt okej stamtavla, eller vad säger ni?) 
 
Mette tyckte att jag var lite spänd i händerna (antagligen var jag lite spänd!) och att jag skulle slappna av lite med överskänkeln i galoppen. Annars sa hon inte ett ord till mig på 40 minuter. Vet inte om det är postitivt eller negativt, men med tanke på att hon jobbade en del med de andra antog jag att hon var nöjd. Bo och Mette snackade sedan lite med varandra, och sedan fick vi en personlig utvärdering med någon utav dem. Jag fick den grymma turen att snacka med Bo, ballt! Är ni lite nyfikna på vad han sa eller? :D 
 
Han tyckte att jag ridit Karmenco, som var en svår häst, väldigt bra och att det hade sett bra ut från sidan. Jag hade hållt en bra form på hästen genom hela passet, hade bra taktkänsla, bra sits och väldigt bra balans. Det jag skulle fila på var mina hopparmar, ni vet när man tappar vinkeln i armbågen. Något jag blivit bra på, men som jag kan bli mycket bättre på. Han sade även att jag var väldigt stark i mitt mellanparti, men borde slappna av mer i det. Sedan avslutade han med att han hoppades att vi skulle ses här till hösten. Han visst nog inte att jag hade ett år kvar på gymnasiet ;) Hur häftigt är det inte att få höra detta av Svergies förbundskapten i dressyr? Rätt så jäkla häftigt! 
 
Så ja, jag är rätt nöjd kan man väl lugnt säga! ;) 
 
 

Uppe med tuppen

Godmorgon, 06:00 stod klockan på idag...

Mamma har städat undan mina vinterkängor, så fick ta stålhätteskorna. TACK mamma... Någon kommer frysa om fötterna idag!


Hemma i min goa säng!

 
Hej kompisar! Efter lite grym bilkörning av min kära vän Nicoline så står jag nu med båda fötterna i trygga Bollebygd. Känns rätt bra... Nä men jag sitter faktiskt i min säng med datan, så festlig är jag idag... 
 
Men åh, vad kul vi hade idag! Känner mig fett sugen på att läsa till Hippolog, ska bara höra lite med Ulf, och lite annat folk innan jag bestämer mig. Har ju inte direkt bråttom, men vill ha min framtid planerad så gott det går. Gillar att planera, okej?   ;) 
 
Hur som helst, ska sammanfatta mina två dagar i Skåneland i ett inlägg, och publicera imorgon då jag ändå kommer vara i Kungsbacka hela dagen. Nadja och Sessan ska tävla, så ska med och stötta lite :) 
 
Sååå kika in imorgon så får ni läsa mer detaljerat  om dagen, de bilder jag tänkte publicera kom inte upp (?), så de kommer imon med! :) 
 

På väg hem

Hello! Haft en jättebra dag, ridit för Mette Henriksen, kört med Maria Kahrle som vunnit VM guld i körning, haft en intressant och tänkvärd föreläsning och det roligaste av allt - fick jättefina lovord av självaste Bo Jenå. De ni! :D

Drar en mer detaljerad utvärdering sedan när jag kommer hem, bjuder på lite bilder som jag och Nico tagit. Inte jättemånga men bättre än inget! :D


On our way

Nu har vi vart ute och kört i cirka 1,5 timma, Nico har käkat sin jävla lax på laxbutiken och jag inväntar nästa Max eller BK för lite riktigt käk. Skojaaaaaa, det är skitmat, men för jävla gatttt.

Glömde ta med ridtröja, så det blir shopping det första vi gör imorgon, lyckat... Ska köpa något rosa! Klagar ej ;)

Aja, vi hörs kanske sen, annars imorgon. Och vill ni följa mig mer är det bara att lägga till på Insta. Fannykargede heter jag där!


RSS 2.0