"Vi rider våra hästar för lite"

 
Japp, detta var ett ämne vi diskuterade mycket under tvådagars kursen för Ulf. Och jag kan nog hålla med om det, speciellt om man jämför med vad vi har för drömmar och mål, så är vi alldeles för dåliga att verkligen träna utefter dem. 
 
Vi skall inte vara rädda att rida våra hästar för "hårt" eller för "mycket". Det är svårt att rida en häst FÖR hårt. Att rida i paddock eller ridhus varje dag, behöver inte vara hård ridning. Att rida hästen varje dag i övrigt är inte heller hård ridning, såklart beroende på vad man gör. Om man lägger upp ett varierande träningschema som inte innehåller "hoppa så högt jag bara kan, rida så fort jag bara kan tills hästen stupar", så är det ingen fara att hästen går hårt eller mycket. Man kan alltid anpassa sina ridpass, och sedan får man komma ihåg vilket djur de faktiskt är vi sitter på. Inte är det någon stillasittande soffpotatis, nej, det är djur som vill och BEHÖVER röra på sig. Speciellt om vi sätter krav som tävling på dem. Då är det vår uppgift att se till att hästen har rätt förutsättningar för uppgiften. 
 
Ulf tyckte att vi borde rida dressyr/markarbete minst 3 gånger i veckan, 1 vilodag och sedan 3 dagar då vi antingen kan lägga timmen på kondition, hoppning etc. Lite valfria dagar, men hästen skall fortfarande jobba. Ett bra upplägg enligt mig! Ulf anser även att de där skrittrundorna på 15 minuter är värdelösa, hästen kan lika gärna stå i hagen. Jag gör det väl mest för lite miljöombyte om jag är sjuk/skadad/trött/mycket plugg, men det är inget som bidrar till träningen. Det är 6 dagar arbete som gäller, inte ut och jamsa omkring utan det är planerad träning som gäller, antingen innanför eller utanför sarger och staket. 
 
En omtvistad fråga i detta temat, är hur ska man lägga upp träningen dagarna innan tävling. Jag har nog prövat det mesta med Pompay, och det är bara EN metod som fungerar riktigt bra. Onsdagsträningen för Ulf är otrolitg viktig för mig, putsa på det sista, rätta till eventuella problem och diskutera med Ulf. Att dessutom få Pompe ordentligt genomhoppad/genomjobbad med tränare på marken är väldigt viktigt.
 
Vi föreställer oss att tävlingen är på Lördagen! Då rider jag ut på Torsdagen, alla gångarter med fokus på lydnaden (Dressyr med andra ord). På fredagen är det trimmning som gäller. Då kör jag ett hårt pass på ridbanan och finputsar det sista, drar mig heller inte för att ta några språng på tävlingshöjden för att "hoppa in mig" lite. Ingen banan, inget krävande hoppass, utan ett dressyrpass med något hinder. Pompay går för det mesta som en klocka dagen efter, helt opåverkad av att jag ridit "hårt" dagen innan. Han går bättre ju nogrannare jag är med passet dagen innan. De gånger jag låtit han vila/skritta, har han varit förjävlig på tävling! Rida ut fungerar om ridbanan inte är okej, men det blir inte riktigt samma resultat. Likadant på meetings, han blir bättre och bättre för varje dag! 
 
Detta sättet fungerar för mig, har gjort likadant på alla hästar jag tävlat (ungefär). Ni som är rädda för att rida för hårt dagen innan tävling, hur tror ni hästarna klarar ett meeting eller tvådagars då? Det är egentligen ingen skillnad! 
 
Sessan trimmas samma dag som vi åkte till Varbergshoppet. 

Hur rider ni dagen innan tävling? 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Annie - ponnyteamets.blogg.se

Innan hoppning brukar jag andra dagen innan rid ut, dagen innan rider jag dressyr.
Innan dressyrtävling brukar jag tredje dagen innan dressyra, andra dagen uteritt och dagen innan dressyr igen.

Har aldrig tänkt så som du skrivit, men ska absolut prova det några gånger och se om det går bättre. :)

Svar: Det tycker jag att du ska göra! :)
Fanny Kargede

2013-01-13 @ 13:40:25
URL: http://ponnyteamets.blogg.se
Postat av: Bella

älskar att du gör sånahär inlägg! Min ponny brukar skrittas dagen innan tävling men nu ska det bli ändring, ett hårt pass dagen innan ska det bli! :D

Svar: Kul att höra! Hoppas det fungerar bra för dig, man får pröva sig fram litegrann! :)
Fanny Kargede

2013-01-13 @ 15:40:24
URL: http://iisabellaslunga.blogg.se/
Postat av: sandra

Väldigt bra inlägg!

Håller absolut med om att vi tränar hästarna för lite. Dem behöver ju ändå träningen för att stärka leder/senor och skelett, får dem för lite träning och för mycket vila är ju skaderisken större, men många förmännskligar nog den punkten och anser det snällt mot hästen att låta den få semester.


Svar: Du tog orden ur mun på mig, håller med!
Fanny Kargede

2013-01-13 @ 19:54:36
URL: http://isiart.weebly.com
Postat av: Elin

RIktigt bra skrivet! FIck mig att tänka till lite!:D

Svar: Gött!
Fanny Kargede

2013-01-13 @ 20:30:22
URL: http://elinnlambert.blogg.se
Postat av: sofia

jag har vart lite mesig och försiktig med detdär, ibland har hästen fått vila eller så tar jag en skritttur på ca. en halvtimma och det för att jag vill att hästen ska ha energi till dagen efter.
Men som du säger, hur ska hästen orka ett meeting annars? Jag har varit på ett meeting och det gick bra men jag måste börja träna hårdare för att han ska orka prestera alla dagar. Och om jag nu börjar träna hårdare då blir han ju starkare och han blir ju inte trött för att jag gör en genomkörare dagen innan ;) Så jag har varit mesig men ska ändra mig :)

Svar: Hästar har så bra återhämtningsförmåga och bör inte förlora energi pga ett tuffare pass dagen innan. :) Det bästa är att pröva lite olika metoder, och se vad som helt enkelt fungerar bäst! :)
Fanny Kargede

2013-01-13 @ 22:56:12
URL: http://mgryttarna.blogg.se/
Postat av: Jessica

Håller med! Går oftast i taket när folk ska vila hästarna hit och dit, stup i kvarten. Vila på vintern, vila på sommaren och vila, vila, vila så fort det är jobbigt osv. (Självklart ska det ju passa med resten av livet, typ skola, jobb, familj, men ändå. Hästen ska motioneras!)

Innan tävling rider jag "som vanligt". Det innebär oftast en uteritt vilket är det vanliga då jag inte har någon ridbana.

Svar: Håller med dig, en dag i veckan och någon längre vila på sommaren räcker gott och väl :)
Fanny Kargede

2013-01-14 @ 14:15:13
URL: http://vinna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0