Brännmärkt + allmän fakta om Danskt varmblod.

Häromveckan upptäckte jag något som jag tidigare trott var ett konstigt mönster i Lambos päls, nämligen en brännmärkning!
 
Danska varmblod brännmärktes fram till 2010 med en krona (som står för kungariket) och en våg (som står för havet runt om kungariket) samt ett nummer under eller över. Vad nummret står för är lite luddigt i mina efterforskningar, men det lutar åt att det är de 3 sista siffrorna i reg.numret.
 
Jag tycker faktiskt att den är snygg, om man får vara ytlig. Siffrorna på Lambos ser ut att vara 410, men hans 3 sista siffror är 416, så förmodligen är det en 6a. Märket har nog inte synts innan, han hade ganska tjock och ruggig vinterpäls. Nu när han mår bättre och fått en finare päls och börjat fälla undan det värsta så syns den tydligare och tydligare.
 
Lambo var nog bland det sista hästarna att brännmärkas i Danmark, 2010 blev det  nämligen förbjudet, och Lambo är ju född 2009. Det danska varmblodet är föresten en av de få sporthästraser som INTE har något Hannoveranar blod i sig, utan de är framavlade genom den danska rasen Fredriksborgare korsat med fullblod. Skillnaden mellan ett Danskt varmblod och halvblod är att varmbloden har mer fullblod i sig. Det danska varmblodet beskrivs som en energisk och modig häst (jo tack), samt att den har välmusklade ben, bra hovar och blir mellan 165-180cm höga. Huvudet är utttrycksfullt med stora ögon.
 
Tycker den infon stämmer rätt bra in på Lambo, faktiskt!
 
Här har ni en bild på Lambos brännmärkning som sitter på högersidan, bak på rumpan. :)
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0