Gårdagensträning - båda hästarna

Hej! Gårdagens träning gick som skrivet riktigt bra. Jag och hästarna fick verkligen kämpa! 
 
Efter att ha värmt upp så fortsatte vi uppvärmningen genom att hoppa massa låga språng. Vi hade framme en linje på långsidan samt varsitt hinder på diagonalerna som jag hoppade över lite på måfå fram och tillbaka. Hindrena låg på max 60cm och som jag nämnt innan ligger fokus på uppbyggnad just nu. Att hoppa flera låga språng stärker leder och ligament. Vi gjorde likadant med José! 
 
Efter det skulle vi testa om hästarna kunde "gå på tygeln". När hästen går på tygeln handlar det inte om att den ska gå och kröka på nacken. Det handlar snarare om att den ska jobba med nacken som högsta punkt, för att anspänna rätt sorts halsmuskel (den övre), vilket bidrar till att hästen arbetar med mag och ryggmuskler på rätt sätt och kröker haserna och då blir påskjutet bakifrån samt stödet i bettet ärligt. Många gånger när man rider med graman och liknande så är det den tredje halskotan som blir högsta punkt, vilket bidrar till en häst som sliter på sig själv. Den arbetar med fel typ av muskler och tillslut går hästen sönder på olika sätt. 
 
Hur arbetade vi då? Jo, jag skulle rida med mycket skänkel och en höjd, stilla hand. Hästarna skulle gå med takt och balans och jag fick rida på ganska hårt för att hålla dem där. Det var jobbigt för både José och Lambo (och mig!) att ridas på detta vis, och i början gick de båda som giraffer. När de sedan förstod att de inte skulle komma undan började de jobba på väldigt bra och jag kände stor skillnad. Det var förbaskat svårt att sitta ner, haha, men det är inte så konstigt när de faktiskt rörde sig som de skulle. Något som jag skulle tänka på extra mycket var att alltid rätta allting framåt. När jag red på i traven och de råkade gå över i galopp skulle jag trycka på i galopp och sedan sakta av, inte sakta av till trav direkt. Det kändes skit i början, men i slutet, wow! Vilken känsla jag fick, riktig AHA-upplevelse. Hade ett riktigt härligt stöd i båda tyglarna från båda hästarna tillslut, och de hade ett bra tryck bakifrån. 
 
Efter det hoppade vi hindrena på diagonalerna. De skulle gå kvar "på tygeln". Efter det hoppade jag linjen på långsidan, 5 galoppsprång. Med Lambo hade jag lite oroliga händer i början, men fick ordning på det tillslut och fick ett par riktigt härliga språng. Hoppa kan han! José var även han klockren, inte en enda bom föll igår. Jag fick också fint beröm för min ridning, något som var extra roligt såklart. :) 
 
Fokuset igår låg inte på hoppningen, utan hoppningen var ett kvitto på att markarbetet vi lade ner tid på innan. :) 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0