*Trycker på gilla-knappen*

Kopierar detta rakt av från förbundets hemsida. (LÄNK) . No more words needed. 

Att hoppa med stil är att tänka på hästens bästa

Sporten har ett långsiktigt ansvar i att lära våra unga ryttare rätt från början och hästen ska vara i fokus, skriver ledare inom svensk hoppsport och landslaget bland annat i detta inlägg.

Vi har i dag överlag en verksamhet inom hoppningen som vi ska vara stolta över. Men det innebär inte med automatik att allt som sker i ridsporten är perfekt, det är hela tiden en fråga om att utveckla sporten.

Det är hästen som ska sättas i fokus. Det är på hästens villkor vi utövar vår sport och det är ur HÄSTENS perspektiv som vi ska göra upp våra regler och upplägg, inte ryttarens.
Stilhoppning, eller hoppning med bedömning Fel och Stil/inverkan är viktig i detta sammanhang och en tävlingsform som är en strategisk del av svensk hoppsports framtid. Det är viktigt att den här tävlingsformen utvecklas och införs mer på alla nivåer för de yngsta ryttarna, från klubbtävling upp till elitnivå.

Vi har under åren varit runt på ett stort antal ponnytävlingar och kan då konstatera att det är alltför många ponnyer som far illa, exempelvis rids i alltför högt tempo och i obalans. Detta i sin tur är en av de största anledningarna till skador. Till exempel vet vi att de flesta frambenshältor på ridhästar/ponnyer är ridrelaterade. Många av de bekymmer som våra hästar råkar ut för, och varför veterinär måste uppsökas, beror på felaktig ridning. Även om det bara skulle vara EN häst som far illa, så är det en häst för mycket!

Bra ridning är säker ridning, när man har kontroll på situationen. Och då gäller det inte bara våra hästar, detta gäller i allra högsta grad våra unga ryttare. EN allvarligt skadad ryttare, är en ryttare för mycket!

Inför ett tränarseminarium för något år sedan tillfrågades Angelica Augustsson, Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson om skillnaderna mellan svensk och internationell ridning.
Deras gemensamma svar var att vi i Sverige lägger alldeles för lite vikt på inverkan, sits och position, rytm och balans i grundridningen, vilket enligt Angelica och Henrik hade underlättat för dem om de hade fått det med sig i tidig ålder och inte som nu fått "lära om”.

Detta är vår uppfattning också, det är en av våra viktigaste uppgifter för framtiden. Många ryttare tappar sin motivation när man måste lära om, varför inte lära rätt från början!? Dessutom är det väldigt svårt att lära om.

Sporten har ett långsiktigt ansvar, att vi lär våra unga ryttare rätt från början och då inte bara via träning utan att vi även har ett tävlingssystem som främjar det. Att rida ponny är och ska inte vara en annan ridning än den som görs på häst.
Det är viktigt för svensk hoppsports framtid att det arbetas så att det finns en röd tråd från ponny (barn) upp till senior elit där sporten ger rätt förutsättningar för att lära rätt från början, även om inte alla har som mål att bli elit ryttare som seniorer.
Inom hoppning arbetas med just nu att ta fram ett nytt "Hoppningen Vill mot 2020", där det bland annat diskuteras och håller på att tas fram en utvecklingstrappa, där varje åldersgrupp har sin kravprofil att jobba mot.

Ridsport är en idrott, där vi måste få ryttarna att se sig själva mer som idrottare. Kunskap om hästen och hästhållning, är andra viktiga utvecklingsområden. Tränarna har ett stort ansvar i detta och måste i framtiden bli mer involverade och både få och ta ett större ansvar överlag.
Om vi i ridsporten (alla utövare, tränare, ansvariga med flera) inte tar vårt ansvar och driver frågorna som är viktiga för vår sports överlevnad, så kommer vi ha väldigt svårt att försvara vår sport i framtiden.

Ridning är kul, och ska vara kul, och framförallt när man i samförstånd och harmoni med sin häst kan utföra (vad det än är) saker tillsammans, det är fantastiskt.

Sylve Söderstrand, förbundskapten i hoppning samt Henk Nooren, Annika Ersgård, Gunnar Larsson, Jens Fredricson, Pether Markne, Jacob Hellström, Anneli Ingvarsson, Maria Gretzer, Björn Carlsson, Ann-Catrin Carlsson, Lotta Björe, Lisen Bratt Fredricson, Peder Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard-Johnsson, Angelica Augustsson, Henrik von Eckermann, Emma Emanuelsson, Helena Persson, Douglas Lindelöw


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0