En liten lektion i konstruktiv kritik

Eftersom jag det senaste märkt av att alla inte har superbra koll på vad skillnaden mellan konstruktiv kritik och ren och skär elakhet är, så tänkte jag vara lika snäll som vanligt och ge er en snabb lektion! Allt för att försöka förbättra klimatet på bloggen, på nätet och i livet. För det blir jobbigt i framtiden om man inte känner av skillnaden! 
 
Konstruktiv kritik brukar jag även kalla bra kritik. Det är en kommentar som någon lägger i ett gott syfte, att man kanske vill hjälpa personen i fråga att förbättra något! Man är alltså inte ute efter att trycka till, såra eller vara elak mot någon. Att någon tar illa vid kan ske även om det inte är syftet, och det är därför jag ska ge er ett tydligt exempel på konstruktiv kritik, samt ge er lite smarta tips! 
 
Den såkallade Sandwichtekniken går ut på att först säga något positivt, sedan komma med det negativa, och sedan avsluta med något positivt. Till exempel: 
 
"Gud vilken bra sits du har, men försök att få upp huvudet på den lite så att den inte går bakom lodplan, då kommer helheten att bli ännu bättre! "
 
Visst låter det trevligare än: 
 
"Hur f*n kan du rida sådär? Hästen går ju nästan med nosen mot bringan!" 
 
Jag tycker att detta är ett ganska vanligt förekommande ämne bland kommentarer i diverse hästbloggar. I det andra exemplet så säger man precis vad man tycker, medans man i det första exemplet lindar in det på ett snyggare sätt så att personen som man skriver till tar det på rätt sätt och inte blir förbannad över kommentaren. Kanske kommer även personen att ta åt sig av kommentaren på ett bra sätt, istället för att bli irriterad över den ovänliga tillsägelsen. 
 

 
Det är inte svårt att vara trevlig och hålla god ton mot någon, och tyvärr är det oftast enklare att slänga iväg någon taskig kommentar. Frågan man skall ställa sig är vad vinner jag på att såra någon annan? Vad vinner jag på att tala om hur värdelös någon är? Om man nu tycker att man vinner något på det så har man seriösa problem, för enligt mig finns det inget värre än personer som lever på andras misslyckanden, och som sätter sin näsa i vädret och trycker ner andra på färden.  
 
Om du nu verkligen MÅSTE kritisera någon, så tänkte jag ge några tips för att få kritiken konstruktiv: 
- Säg något positivt i samband med kritiken. 
- Se till att kritiken är specifik. (Du är inte bra på att rida, är inte specifikt!) 
- Kritisera inte för mycket, en grej i taget. 
- Ge kritiken på ett lugnt och sansat sätt, skriftligt talat, hehe. 
- Håll dig kort, en bibel med kritik ses sällan som konstruktiv även om den är trevlig. 
- Ge förslag på förbättring! <---- Mitt absoluta favo-tips! 
 
Och kom ihåg att de som tycker att de är perfekta oftast misslyckas med att övertyga andra, och att den som får ta emot kritik ofta blir en person som många lyssnar till. :) 
 
Vill ni läsa mer så kika in HÄR 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0