Träningstips!

 
Hello! Tänkte dela med mig av en liten övning som jag gör ganska ofta. Detta är något du kan göra varje dag om du så vill och det är extremt bra träning för oss hoppryttare! Det hela handlar om att få in känsla för hinder. Då menar jag avsprångspunkt, antal galoppsprång och galoppen i övrigt. 
 
Att bygga upp bombanor är aldrig fel! Jag brukar lägga ut bommar på olika linjer, på volter, på lång anridning - fantasin sätter stopp. Jag stegar alltid ut avstånden, och bestämmer mig för vad jag skall rida på innan jag rider. Sedan kan man alltid justera, men då vet jag det till nästa gång, att rida 5 språng på 22,5 m kan bli jäkligt långt och flackt, det blir bättre om jag rider det på 6 jämna språng. För det handlar om just det, att känna in vad som passar och inte. Målet är att du skall kunna rida hela banan i samma galopp, vilket innebär att du inte ska behöva trycka ihop hästen, för att sedan trycka på den allt vad du har. Nä, jämnhet och tempo är väldigt viktigt, man får inte ligga och slöa i ett för dåligt tempo heller. 
 
Lite flummig beskrivning, men jag tror ni hänger med. Gör man detta några gånger i veckan, så kommer man att få in en bra känsla för hinder. Banan skall kunna ridas utan att hästen trampar på bommen, eller vidrör den, det ska vara helt i balans och man skall få bra "språng" på bommarna. Man brukar säga att man skall kunna komma korrekt över en markbom 10 gånger på rad, och först då är man redo att hoppa en 1m klass. 
 
Men men, bombanor är skitbra, enkelt att bygga fram och utföra. Sliter inte på hästen, du kan alltså träna hoppning varje dag om du så vill. Detta har gynnat mig väldigt mycket! Jag brukar lägga in bommar i nästan varje pass i paddocken. Det behöver inte alltid vara en hel bana, ibland räcker det att lägga upp en linje bara. Tex på långsidan, fast med olika avstånd mellan bommarna så att hästen får tänka lite. Lillen tycker att detta är väldigt roligt, och det är ett ganska bra bevis på hur redo man egentligen är! Jag menar, klarar du inte att rida en bombana felfritt (utan islag eller konstiga språng), hur redo är du att överhuvudtaget tävla? Tänkvärt! 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0