Specialiserar sig för tidigt

 
För ett tag sedan när jag kollade på en informationsvideo om Hippologprogrammet, så nämnde dem att de inte delar in ryttare efter diciplin, utan alla ska hoppa och alla ska rida dressyr. Anledning på det? Ryttare specialiserar sig för tidigt
 
Ulf har också nämnt det ett antal gånger, inte bara när det gäller ryttare, utan även hästar. Han tycker att en häst åtminstone ska gå LA i dressyr och hoppning, innan man riktar in sig på en utav grenarna. Dels för att markarbete är superviktigt i hoppningen, men även att det efter de klasserna krävs en annan typ av träning om man satsar på högre klasser. 
 
Jag tycker man ska pröva på så många grenar man kan, i år ska jag till exempel starta fälttävlan! Där ingår både dressyr och hoppning. Jag har ännu inte startat LA dressyr, men ska nog få tummen ur och göra det i år på någon hemmatävling. Handlar ju inte om att jag inte kan, mer om att jag ska planera in det. 
 
Hemma rider jag dressyr i allt jag gör, när jag rider ut eller jobbar med bommar. Dressyr är en omskrivning för lydnad, och för att träna lydnad krävs inte rena dressyrpass. Varken jag eller Pompay är dessutom speciellt motiverade till det, det passar oss perfekt att jobba med bommar för vi får ändå med dressyrdelen. Ser mer bommarna som ett hjälpmedel! 
 
Det är lite farligt att säga att man är dressyrryttare för att man inte rider över bommar, eller hoppryttare för att man inte sitter i en dressyrsadel. Utan det är viktigt att få med båda delarna! Man får inte vara rädd för att väva in mer bomjobb och hoppning i sitt markarbete, det är väldigt stärkande och på ett bra underlag inte speciellt slitsamt (så länge det inte ligger på 1m+). Att hoppa småhinder ofta är som jag tidigare sagt, väldigt stärkande. Och tvärt om, man ska inte vara rädd för att lägga 40 minuter på dressyr innan man kör igång med det bomjobb man planerat. 
 
Något som också är värt att komma ihåg är att de problem som uppstår i hoppningen, kan till 99,9% lösas med markarbetet. Det är ofta där som något saknas eller brister. :) 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0