Vi tjejer är för snälla

Ulf sa en sådan jäkla skön sak efter träningen i onsdags, men även tänkvärd. Vi snackade lite allmänt om hållbarheten hos hästar, hur man "bör" lägga upp träningspass osv. Han berättade saker som man undermedvetet redan vet om, men som sällan kommer i verket. Sedan fick jag som vanligt lära mig massa nytt också, men det är inte det jag ska ta upp nu ;)

Ulf sade att man oftast inte vill köpa hästar som är tränade av tjejer. Könsdiskriminiering var det ja! Haha, nej, han förklarade sedan att det hela berodde på att vi tjejer i natur oftast är snällare i hästhantering och i träning och att en häst som är tränad av en tjej oftast inte håller i längden. En lektionshäst som går 2h/dag tränas normalt. Det är ingen överansträngd häst som går too much. Jag menar, hästar är stora djur som klarar fruktansvärt mycket mer än vad vi tror.

Efter det fick jag en tankeställare, jag tränar mina hästar alldeles för lite. Nu pratar jag träning i allmänhet, dvs klättring, dressyr, hoppning, ridning på olika underlag, kondition och intervall - som några exempel. Ofta tänker man att man skall ta det lite lunch med ridningen några dagar i veckan, ta en sväng ut utan några krav och ni vet, chilla. Men om man inte ger hästen rätt förutsättningar att bygga muskler och kondition så kommer den heller inte att hålla i längden. Det ligger ju bara logik i det! Självklart skall man ta hänsyn till hästen som individ, är det en unghäst? otränad häst? häst i tävlingskondition? Jag utgår i denna texten efter en häst som är i igångsatt och som skall byggas upp ytterligare. Exempelvis Pompay.

I framtiden kommer jag lägga upp träningspassen på en helt annan nivå, längre och mer intensiva pass framförallt utanför ridbanan ute i skogen där hästen är mer motiverad och där man har tillgång till olika sorters underlag. Eller som Ulf sa, man kan hoppa, rida dressyr OCH rida ut en dag om man vill. Målet är såklart att hästen i längden skall hålla för att kunna hoppa högre klasser. Och där gäller det inte bara om att stärka hästens muskler, utan även att stärka senor och ligament. Inte bara genom att skritta på asfalt utan man kan även hoppa småhinder några gånger i veckan, på bra underlag då. ;)


Vi har precis pluggat massvis om hästen träning, hållbarhet och träningsrelaterade skador i skolan. VÄLDIGT intressant och om ni är intresserade så kan jag skriva mer? Detta inlägget hade kunnat bli hur långt som helst, ÄLSKAR allt som har med träning, foder och skador att göra så jag har då inget emot det. ;)


Kommentarer
Postat av: Annie - ponnyteamets.blogg.se

Jättegärna!

2012-05-18 @ 19:58:15
URL: http://ponnyteamets.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0