Stilhoppning - vad ska man tänka på?

Eftersom jag skall hoppa MHPC på Söndag med Hampus, och jag är lite ringrostig när det gäller stilhoppning så har jag helt enkelt pluggat stilhoppning teoretiskt! Jag drar lite generella grejer man kan tänka på.

Vad är det som bedöms?
Domarna följer ett protokoll som innefattar ryttarens sits, följsamhet, tempo, inverkan och vägval. Utöver det skall man rida i en stil som gör hoppningen säker, effektiv med en känsla av harmoni och finess. Ett bra uppträdande mot hästar, medtävlande och funktionärer främjar såklart stilpoängen.

Ryttarens sits
Grunden till en snygg sits är balans, detta får man genom att trampa ner hälen och titta rakt fram. Man bedömmer sitsen över och mellan hindrena och det som gäller när man är över hindren är att man är stadig, mitt över hästen, följsam och att man inte är för snabb med sitt överliv. Man skall eftersträva att ha axlarna i jämhöjd med knäna. Det går bra att växla mellan 2- och 3 punktsits, men att hamna i lodrät sits är inte bra. Linjen skall vara axel, knä och tå med en vinkling i höften.

Ryttarens hand är en egen bedömningsgrupp, och man brukar säga att en bra hand lägger man inte märke till. Man skall undvika hårda ryck, ostadig hand och snål eftergift.

Ryttarens inverkan
En bra sits är grunden till att man har en bra inverkan. Man vill se en rytmisk, planerad ridning med kontroll. Ryttaren ska hjälpa hästen till en bättre hoppning! Det är viktigt att hästen går rätt ställd och undan innerskänkeln i svängarna. Hästen ska även vara lydig för hjälperna och man ska planera sin ridning såpass bra att hästen landar i rätt galopp, hela tiden.

Vägval och tempo
Ryttaren ska rid de vägar som banbyggaren planerat att man ska rida. Man behöver inte rida enda ut i hörnen utan en jämn ritt med jämn galopp uppskattas. Det skall synas att det är ryttaren som bestämmer vägarna och inte hästen. Tempot ska avpassas efter hästens sätt att jobba och hoppa. Man vill se ridning mitt på hindret och inga avskärda vägar utan man skall ta ut svängarna för att komma så optimalt som möjligt på hindret.

Vad ska man tänka på utseendemässigt?
Många domare vill poängtera att det inte är någon skönhetstävling, men att det är viktigt att vara hel och ren och ge ett välvårdat intryck. Flätad eller välvårdad man. Man kan få minuspoäng för följande saker:

- Hår i ansiktet. Sätt upp hår och hårslingor ordentligt.
- För långa tyglar.
- Ruggig och långhårig häst som är väldigt svettig -> raka.
- Tunn och omusklad häst.
- Fel utrustning som tex. Dressyrsadel.
- Sporrar som står rakt upp eller är ojämna.
- Oproportionerligt ekipage. Exempelvis om ryttaren är för stor för sin ponny.
- Negativ attityd mot häst, medtävlande eller funktionärer.

Denna texten är en sammafattning utav DENNA artikeln. Klart läsvärd!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0