Ta er i kragen, ridsportsförbundet!

Åh, ridsportförbundet gör mig galen! Varför göra saker och ting svårt för sig själva istället för att göra det lätt och roligt?
 
Vi var ju ett gäng från Bollebygd som ville starta häst i Div 1, eller ja, det var rättare sagt det gamla goa gänget. Vi som alltid hänger på tävlingar, som tävlat ponnylag så länge jag kan minnas och är vänner även utanför hästeriet. Vi var så taggade på ett div 1 lag, speciellt nu när vi alla står med roliga hästar! Det handlar inte om att vi vill in och vinna hela divisionen, vi tycker bara det är så jäkla roligt med lag. Om man sedan vunnit hade det bara varit bonus. Vi ville helt enkelt göra en rolig grej!
 
MEN det finns inte en jäkel från förbundet som kan tala om NÄR och VAR omgångarna i div 1 häst går i vår. Inte en enda! Jag ringde och försökte pressa ut det, men det enda jag fick fram är att finalomgångarna ev. går i Falkenberg v18. Eh, jaha? Det står INGENTING på nätet, och den enda förklaring jag fick till varför de inte går ut med datum och arrangörer är för att de först vill veta vilka lag som ska ingå i divisionen, antagligen för att kunna planera arrangörer därefter. Men är det inte därför vi har våra distrikt? Alla vet ju att tillhör du ett visst distrikt, så är det ju inom de gränserna du kommer få åka och tävla, så vad spelar det för roll vilka lag som är med?
 
Vi vågar ju inte anmäla oss när vi inte har en aning om förutsättningarna. Ska man utgå efter den informationen jag fick om att finalerna går v18, så betyder det att divisionen drar igång v14. Då hinner jag med EN tävling innan det, känns ju väldigt bra med en helt ny häst. Känns konstigt att den ska börja så himla tidigt? Borde inte tävlingarna ligga ute på TDB nu i så fall?  Vi har även planerat att åka till Munka-ljungbys meeting i början på juni, så det gäller ju att det inte krockar med det heller om planen nu ser annan ut än den jag fick presenterad.
 
Nä, ta er i kragen ridsportsförbundet! Hur kan ni förvänta er att lag vill anmäla när det inte finns ett enda datum klart, och knappt några arrangörer heller. För jäkla trist, vi vill ju tävla i lag, men detta försvårar något fruktansvärt. Nu blir det nog inte av... Vill förbundet inte att vi ska tävla i lag eller?

Tuffa dagar

Hej på er! 
 
Jag är medveten om att det varit dött här de senaste 2 dagarna, men det har sina anledningar. Det har var väldigt tufft på jobbet, och jag har inte mått speciellt bra. Hästarna har haft fortsatt vila. Jag har endast tagit in dom för att borsta och fixa. 
 
Idag fick Lambo och José springa lite i ridhuset! Jag släppte dem tillsammans och de lekte hur mycket som helst, så himla härliga! Lambo var dessutom nere och rullade sig i sanden typ 3 gånger, lyckliga killar med lite överskottsenergi. ;) 
 
Det är synd att Lambo förmodligen kommer behöva 3 dagar för att landa på jorden igen efter denna veckovilan, han är ju som han är. Det är nämligen eventuellt Svante Johansson träning på klubben på Söndag, och jag hade gärna varit med. Jag vet bara att Lambo är kaos efter att han har vilat, och José hade inte orkat. Så ja, får hoppa det denna gången. :( 
 
Däremot tänkte jag åka och låna en transport på Söndag för att lastträna José litegranna! Han är ju envis den dära när det gäller transporter, så det behöver vi träna nu i god tid innan första tävlingen i mars. 
 
Imorgon ska jag jobba i butiken mellan 10 och 14, efter det ska jag till stallet och på kvällen ska jag fira min kompis som fyllt 20. :) 
 
 

Onsdag

Jaha ja, dagarna går i ett! Helt plötslig var det onsdag, och om några timmar är det torsdag. Känns underbart!
 
Idag vilade båda mina prinsar, däremot tog jag in och pussade och borstade lite på dem. De var ganska blöta, det har regnat konstant idag och när jag tog in hästarna idag så var dem väldigt tacksamma över att få tak över huvudena. Lambo verkar trivas i livet som nyklippt och det känns som att jag tajmade in det hela bra, det har ju varit plusgrader idag och eftersom han går med halstäcke så blir han inte blöt även om det regnar. Gott att veta! 
 
Jag har även varit och beställlt nya träningskläder! Det blev dock bara en ny tröja i funktionsmaterial, tyckte att alla produkterna var så jäkla dyra, så valde bara tröjan eftersom det är roligt att ha likadan tröja som alla andra. Det ser dessutom proffsigare ut om man har likadana tröjor när man värmer upp etc. Måste köpa nya fotbollsskor med, och ett par träningsbraller, men det ska jag beställa från internet, mycket billigare. :) 
 
Hoppas ni har haft en schysst onsdag! Jag känner mig lite oinspirerad just nu till att blogga, blir väldigt enformig med att bara köra "dagens" inlägg. Men men, hoppas ni står ut ;) 
 
Första bilden jag tog på Lambo :) 
 

Välkomnar träningsvärken...

... med en öppen famn. Satan vad skönt det var att komma igång med att träna igen, en vecka är alldeles för mycket tid utan att jag får lite lite boll. ;) 
 
Idag var det lite mer fys än vanligt på träningen, något som jag vanligtvis inte tycker är sådär jätteroligt, mer ett måste. Idag var det så kul däremot, att få svettas lite och anstränga kroppen på ett annat sätt än i ridningen är fantastiskt skönt! Vaden kändes bra, men jag var lite försiktig och valde bort vissa övningar som var stärkande för ben och vader och valde istället att fokusera på mage och rygg. Vill inte överanstränga den det först jag gör. ;) 
 
Innan träningen hann jag skritta ut José i 30 minuter tillsammans med Amanda och Emelie. Jag red barbacka idag, första gången jag gjorde det på honom, och det gick hur fint som helst, han skrittade på som aldrig förr! ;) Lambo vilade! 
 
Nu ska jag kolla lite JF, hehe, hörs imorgon! ;) 
 
 

Älskar att jobba!

Alltså jag måste bara säga att jag tycker att det är så himla roligt att jobba. Att tjäna sina egna pengar, och inte bara det, det är så himla roligt att jobba med barn. Idag är jag engelskalärare för årskurs 4, supermysigt! Framförallt gör det att jag kan hålla på med det jag gillar mesta av allt på fritiden... 
 
Just nu sitter jag och har lite planering, fast det är inte så mycket att planera som vikarie, bara dagens lektioner och det har jag redan gjort. Idag återstår två engelskalektioner och sedan ska jag jobba på fritids fram till klockan 17:00. Åker direkt till stallet och rider ut tillsammans med Amanda. Vi ska bara skritta en sväng, så ska testa att rida barbacka på José!
 
Ikväll ska jag försöka träna fotboll. Har missat 4 träningar, så kan inte missa mer, då får jag sådan total ångest. Vaden känns bra, den är lite öm när man får slag mot den, men jag ska vara med på det jag kan. Vi ska ha mycket styrka idag, så det blir inte så mycket kondisträning så det ska säkert gå bra. :) 
 
Nu ska jag sätta mig och fila på mitt CV, ska skicka in och söka lite olika extrajobb på helgerna tänkte jag. :) 
 
Bäst att passa på när jag ändå har farten uppe, vi hörs sen! 

Klippt

Hej jag heter Lambo och jag tyckte det var helt okej att klippas idag. Det blev en halvklippning, något jag tyckte va skönt för då slapp jag stå stilla så himla länge.

Dock var jag tvungen att se lite missnöjd ut under själva klippningen, då får man mest morot, klappar och beröm efteråt. Står man där helt överlycklig blir ju mängden mutor inte lika stor. Men jag såg till att stå still i alla fall, jag är ju ändå en väldigt snäll häst! Det kittlades lite ibland, speciellt under magen på mig och mellan frambenen. Då var jag tvungen att slå lite med ett bakben, mest för att dom skulle fatta att det va superkittligt! 

Jag var skeptisk till att bli klippt i början, men Amanda klippte bra och jag kände mig supersnygg efteråt, i det stora hela är jag nöjd. Nu kommer jag kunna springa ännu mer utan att svettas, woho! 

José var jätteblöt i pälsen, så han fick bara stå och titta på medans jag blev fin. Han fick dock stå med sin mysiga pyjamas och käka hö så jag var lite avis...

Det var inte så kul i början, men...

... Kolla vad fin jag blev! 



Såhär gör jag när jag tigger morot:


// Lambo 




Måndag avklarad!

Så himla gött! Nu är snart måndagen för denna veckan slut, och resten av dagarna lär gå fort. :) 
 
Denna veckan får hästarna sin vilovecka, hade egentligen tänkt nästa vecka, men eftersom Uffe ändå är iväg på någon tränargrej denna veckan så passar det bäst att hästarna får ta det lugnt denna veckan istället. :) Jag har trots det fullt upp med jobb, träningar och 20års fest så det kommer nog gå bra! 
 
Idag ska jag och Amanda försöka ge oss på att klippa mina två små troll. De har en riktigt go vinterpäls båda två som jag låtit dem ha liiiite för länge nu. De blir båda väldigt svettiga vid tuffare ridning, så av den anledningen vill jag ha dem klippta. Det blir ingen helklippning i år, utan bara hals och mage. :) Struntar i att det är skitfult att klippa så, men eftersom jag klipper så pass sent vill jag att de har päls över ryggarna. Det ska dessutom vara funktionellt just nu, och vi ska ju ändå bara ut och hoppa småklasser så vem bryr sig ;) 
 
Nu måste jag sticka! Hörs sen ;) 
 
 

Härlig helg!

Hej på er! Jag har haft en superhelg med en hel del roliga händelser. Igår var det som ni säkert uppfattat löshoppning med båda hästarna och även massage för Lambo. Idag har jag ridit ut tillsammans med mamma samt varit på tävlingsmöte. Vi börjar med lördagen! 
 
Lördag
Löshoppningen gick kanonbra med båda hästarna! Lambo hade bråttom och José var lite slapp, men båda hoppade väldigt fint till slut och tyckte framförallt att det var himla kul. Anna tyckte att båda mina pojkar var fina, alltid roligt att få höra från utomstående personer. Jag har både filmer och lite bilder, men änsålänge får ni bara två stillbilder från filmerna. Håller på att ladda upp några klipp, men de publicerar jag i veckan. ;) 
 
Något som var riktigt kul var att Lambo var mjuk och fin i muskelaturen nu enligt massören! Hon hittade inte mycket alls att massera och sa att hon inte masserat en så mjuk häst innan. GALET kul att det krävdes 3 besök utav henne, och att det tillsammans med rätt och bra ridning gav ett så fint resultat. Riktigt skönt! Så nu är stelheten i bogen och halsen borta, nu kör vi! :D 
 
Lite bilder från löshoppningen: 
 
José
 
Lambo
 
Söndag
Idag red jag och mamma ut i skogen! En riktigt härlig runda med sol, blå himmel och snöklädda vägar och träd. Riktigt winter wonderland! Vi red i ca 45 minuter och vi skrittade mestadels. Lambo var supertittig och vi kom fram till att detta förmodligen kan vara första gången han rids i snötäckt terräng. Danmark ser ju inte alls likadant ut som Sverige när det kommer till snö! Han gick och tittade på allt och hoppade till för minsta lilla. Knäppis! José verkade lika go som vanligt, han tyckte nog att det var roligt att komma ut på vägarna. Det blev ganska mycket klättring och så tog vi några längder galopp över en snöklädd åker som vi får rida på. Hästarna var glada och frustade högt efteråt. Så himla mysigt att kunna ta ut dem samtidigt och träna i skogen, är oerhört tacksam att jag har mamma i dessa lägena. :) 
 
Efter det åkte jag hem, käkade och drog sedan till tävlingsmötet. Det var väldigt längesedan jag var med på det, säkert 2 år. De sista gångerna vi var med tyckte både jag och mamma att tävlingsmötena kändes mer som ett tillfälle att pika varandra istället för att diskutera lag och planera tävlingssäsong. Så då bojkottade vi dem tills idag. Har även varit inne på att byta klubb, men det känns som att saker och ting börjar ordna upp sig i klubben så jag ger det ett år till. 
 
 
 
 
 
Nu har jag gjort en supergo smoothie och ska sätta på en Johan Falk film, haha. Är helt inne i den filmserien nu, och har jag väl börjat kolla så fullföljer jag hela serien väldigt fort. ;) Vi hörs imorgon!  

Utvärdering: Neo-dermasalva

I december beställde jag hem en salva från Veredus, Neo-derma heter den. José hade fått en hel del mugg och efter att ha behandlat i någon vecka med Klorhexidin schampoo och Salisylvaselin så kände vi att det behövdes något som tog bort det sista.
 
Josés ägare tipsade oss om Neo-derman, och den har varit kanonbra! Muggen är helt borta på de tre ben som var drabbade, kanske någon liten plutt kvar men det går inte att jämföra med hur det såg ut när vi satte igång och behandlade med Neo-derman.
 
Den har även varit kanon på skav och andra sår. Hästarna får mycket bett i hagen när de leker, så det blir små kala fläckar i pälsen. Smetar man på lite Neo-derma där så läker det ihop så himla fort! Kanonbra!
 
Salvan är ganska dryg och jag har använt en hel del och har fortfarande halva burken kvar.
 
235 kostar salvan och jag tycker verkligen att det är värt det. Finns att köpa HÄR. :)
 

Countdowns

Just nu har jag flertalet roliga saker att se fram emot, här är några:
 
- Sannas 20 års fest - 7 dagar
- Nästa hoppträning (hehe) - 11 dagar
- Göteborg Horseshow - 32 dagar
- Årets första tävling - 49 dagar
- Årets första meeting - 130 dagar
 
Och detta är några saker jag behöver göra:
 
- Köpa klänning och present till Sanna (alltid ute i god tid osv...)
- Färga håret
- Bli frisk
- Vaden ska läka
- Klippa hästarna
- Köpa hästtransport
 
 
 

Lördag

Såhär ser dagen ut idag:
 
- Jobb i butiken 10-14
- Löshoppning med båda hästarna.
- Lambo ska få massage
 
Det ser kanske inte så märkvärdigt ut, men detta kommer i princip ta hela dagen, haha. Löshoppningen börjar 16:00 och håller på till 19:00 ungefär. Lambo ska masseras vid 19-19:30 ungefär och då lär jag inte vara hemma försen vid 20:30. Så det blir en heldag i stallet, ungefär som vanligt en lördag. ;)
 
 

Gårdagensträning - båda hästarna

Hej! Gårdagens träning gick som skrivet riktigt bra. Jag och hästarna fick verkligen kämpa! 
 
Efter att ha värmt upp så fortsatte vi uppvärmningen genom att hoppa massa låga språng. Vi hade framme en linje på långsidan samt varsitt hinder på diagonalerna som jag hoppade över lite på måfå fram och tillbaka. Hindrena låg på max 60cm och som jag nämnt innan ligger fokus på uppbyggnad just nu. Att hoppa flera låga språng stärker leder och ligament. Vi gjorde likadant med José! 
 
Efter det skulle vi testa om hästarna kunde "gå på tygeln". När hästen går på tygeln handlar det inte om att den ska gå och kröka på nacken. Det handlar snarare om att den ska jobba med nacken som högsta punkt, för att anspänna rätt sorts halsmuskel (den övre), vilket bidrar till att hästen arbetar med mag och ryggmuskler på rätt sätt och kröker haserna och då blir påskjutet bakifrån samt stödet i bettet ärligt. Många gånger när man rider med graman och liknande så är det den tredje halskotan som blir högsta punkt, vilket bidrar till en häst som sliter på sig själv. Den arbetar med fel typ av muskler och tillslut går hästen sönder på olika sätt. 
 
Hur arbetade vi då? Jo, jag skulle rida med mycket skänkel och en höjd, stilla hand. Hästarna skulle gå med takt och balans och jag fick rida på ganska hårt för att hålla dem där. Det var jobbigt för både José och Lambo (och mig!) att ridas på detta vis, och i början gick de båda som giraffer. När de sedan förstod att de inte skulle komma undan började de jobba på väldigt bra och jag kände stor skillnad. Det var förbaskat svårt att sitta ner, haha, men det är inte så konstigt när de faktiskt rörde sig som de skulle. Något som jag skulle tänka på extra mycket var att alltid rätta allting framåt. När jag red på i traven och de råkade gå över i galopp skulle jag trycka på i galopp och sedan sakta av, inte sakta av till trav direkt. Det kändes skit i början, men i slutet, wow! Vilken känsla jag fick, riktig AHA-upplevelse. Hade ett riktigt härligt stöd i båda tyglarna från båda hästarna tillslut, och de hade ett bra tryck bakifrån. 
 
Efter det hoppade vi hindrena på diagonalerna. De skulle gå kvar "på tygeln". Efter det hoppade jag linjen på långsidan, 5 galoppsprång. Med Lambo hade jag lite oroliga händer i början, men fick ordning på det tillslut och fick ett par riktigt härliga språng. Hoppa kan han! José var även han klockren, inte en enda bom föll igår. Jag fick också fint beröm för min ridning, något som var extra roligt såklart. :) 
 
Fokuset igår låg inte på hoppningen, utan hoppningen var ett kvitto på att markarbetet vi lade ner tid på innan. :) 

En fredag när den är som bäst

Jaha, då var jag åter på plats i sängen under täcket, med tvn på och datorn i knäet. Mysigt! Har tidigare under kvällen tränat båda hästarna för Uffe med bra resultat! 
 
Åkte till stallet direkt från jobbet för att hinna med träningarna. Jag tog Lambo först och José sist. Båda skötte sig utmärkt och även jag fick beröm. Roligt! :D Jag skriver mer detaljerat i ett separat inlägg. :) 
 
Nu har jag precis käkat mat med mammis, och har efter det bäddat ner mig med lite choklad framför ännu en Johan Falk film. Är fortfarande lite sjuk så det blir en lugn kväll. Ska dessutom jobba imorgon så det är lika bra. :) 
 
Imorgon är det även löshoppning för Anna Samuelsson och det ska bli riktigt roligt! Lambo har jag sett en löshoppningsfilm på innan, men José har jag ingen aning om hur han ser ut så det ska bli spännande. :) 
 
Lambo hos förra ägaren 
 
 
 
 

I brist på bättre rubrik

Lägesuppdatering: Fortfarande krasslig, vaden är öm igen och jag har en del att tänka på. 
 
MEN hästarna är som vanligt min räddning! Jobbade idag, 8-16:30 och kände att det gick bra. Jag har fortfarande ont i halsen, lite tät i näsan och jag hostar en del, däremot var jag pigg och kry i skallen idag och det är ju huvudsaken. Kunde inte hålla mig ifrån jobbet, det är så förbaskat roligt! 
 
Hästarna gick okej! José var lite lat, inte supermotiverad direkt. Jag kan förstå honom, det är mycket ridning i ridhuset nu och även om jag varierar ridningen så mycket som möjligt så tycker han kanske inte att det är helt party. Vägarna är dock hala och stenhårda så det finns inte så mycket att välja på just nu! Längtar tills grusvägarna blir mjuka och fina så man kan ut och intervallträna på riktigt. Det känns så fisigt att göra inne i ridhuset! 
 
Lambo var också bra, inget försök till att sticka sedan i lördags, och han jobbade på bra utan bråk. Avslutade med några språng och han hoppade rent och spänstigt. Jag hade velat sätta ihop honom lite mer i galoppen och verkligen fått honom att ta i, för han leker över så löjligt lätt, men jag orkade inte ta den fighten idag. Den tar vi imorgon med Uffe på marken! :) 
 
Nu ska jag ta min daglia dos av Johan Falk och sedan sova! Natti :) 
 
 

Sjukling

Är det inte det ena så är de det andra. Nu när min vad är på bättringsvägen så åker jag på en jäkla förkyldning istället. Försökte jobba idag men gick hem efter att ha hållt i en enda lektion, jag orkade inte mer. 
 
Dagen har jag tillbringat i sängen, sovandes. Jag tror att det har varit bra, jag blir sällan sjuk men när jag väl blir det så måste jag sova bort det. Finns inga andra alternativ, tyvärr! Jag hoppas innerligt att jag är bra imrogon, vill inte förlora mer pengar! Haha! :P 
 
Jag ska sova en liten stund till tänkte jag, och sedan ska jag och mamma åka bort till stallet. Jag ska rida Lambo och hon får ta José. Skönt att få hjälp när man inte känner sig helt hundra! 
 
ÅH! Hatar att vara sjuk, vill ju jobba och känna mig pigg!
 
 
 
 

Some good news!

Hej hopp! De blev en lång arbesdag idag, nästan 11 timmar! 
 
När jag kom hem strax efter klockan sex så åkte jag och mamma till stallet. Vi grejade först och red sedan! Mamma tränade lite från marken med Lambo medans jag red José, och sedan skrittade hon av José medans jag red Lambo. Perfek! José fick ett lätt pass, mest för att få sträcka på benen lite! Jag tycker det är viktigt att han får känna att inte varenda pass i ridhuset betyder svett och ömma muskler, vissa pass måste få kännas lätta också! 
 
Lambo fick det desto jobbigare! Han är ju som värst dagen efter vila, den hästen bör verkligen inte stå, haha! Men det är klart han ska ha sin vilodag, så då får man helt enkelt ställa in sig mentalt på att det förmodligen inte kommer bli det bästa passet den veckan. Jag planerar alltid enkla övningar, och försöket hålla mig till att göra passet enkelt och utan fight, det funkar typ aldrig. För även om det bara handlar om att jag vill göra övergångar på 4-kanten så ballar det ut. Det är för mycket energi, han vet inte vart han ska ta vägen! Idag lösgalopperade vi honom innan, och ändå är han som en laddad raket. Jaja, svettigt blev det och resultatet var inget att hänga i julgranen. MEN jag vet att han kommer vara så mycket roligare imorgon. :) 
 
Vaden kändes lite ostabil att rida med. Muskeln är fortfarande väldigt spänd och därför får jag inte riktigt den där omslutande känslan med skänkeln. Det är som att en stor, hård bulle är mellan mitt ben och sadeln, men det är alltså min muskel som leker spännis fortfarande. Den mjukades upp efter ett tag, men var redigt ostabil i början, haha. Får kanske värma upp den lite innan jag hoppar upp! 
 
OCH idag fick vi konstaterat att det som José haft på sin mule är svamp! Vi fick medicin utrskivet och jag har decinficerat boxarna. Detta är ingen allvarlig svamp som Ringorm till exempel, men det är jobbig och vi vill ju bli av med skiten. Så alla hästarna i stallet, 10 stycken, ska nu behandlas så att vi verkligen blir kvitt svampen. :) 
 
Såhär såg det ut förra veckan, ser mycket finare ut nu så hoppas verkligen att medicinen får ordning på det sista! 
 

Inspiration får man aldrig för mycket utav

Läste en riktigt bra artikel på Hippson, det är en sammanfattning från en clinic med Lotta Björe, Sylve Söderstrand och Mads Hendeliowitz. Grymt intressant och läsvärd! 
 
"– I början av året är det lätt att man vill ha för mycket av det goda. Man är motiverad och ska sätta igång hästen efter vintervilan. Men det är viktigt att du sätter igång mångsidigt, med en långsiktig plan som ger utrymme att träna styrka, teknik och smidighet, säger Lotta Björe."
 
Tycker verkligen att ni ska in och ta del av denna texten, massa bra tips! Klicka HÄR
 
 
Bildkälla
 
 
 

En måndagkväll i stallet

Nu är jag tillbaka i min säng efter en bra eftermiddag! Har precis satt på en Johan Falk film, Joel Kinnaman är bara så snygg! :o 
 
Hästarna fick en liten pysseldag! Trimmade hovskägg, örontoffsar och lite under ansiktet. Smorde hovarna med hovfett och smörjde kronranden med lite Helosan. Masserade dem med massageborsten och Lambo fick sig en omgång med liniment på muskeln som han är lite stum i bogen. Tempade även båda två! Försöker göra det med jämna mellanrum så att jag har lite koll på var de ligger i temperatur. Lambo ligger precis under 38 grader, typ 37,6-7. José ligger mer exakt på 38 grader, ibland 37,9. Skönt att ha koll! 
 
Vi bestämde oss för att släppa in mina två karantänsdjur tillsammans med de andra imorgon. Ingen annan häst har fått samma utslag som José, och hans har börjat lägga sig så vi beslutade att släppa dem ihop igen imorgon. Känns skönt! De har nog tyckt att det har varit väldigt tråkigt att stå i sjukhagen tillsammans, dessutom är den väldigt lerig. 
 
Försökte ta lite bilder på dem! 
 
 
Åh vilken skillnad det är på mitt fd. benrangel, det är inte samma häst! 
 
 
 

Får man ha utrustning bara för att det är snyggt?

I så fall vill jag ha en martingalplatta, lätt! Det är galet snyggt, haha. 
 
Ingen av mina hästar är just nu i behov utav en martingal överhuvudtaget, och inte en platta heller för den delen. Jag vet inte om det är något de hade blivit störda utav en, men det hade varit väldigt snyggt! 
 
Bildkälla

Härlig måndag!

När jag vaknade i morses så hade jag en lugn dag framför mig! Jag hade ännu inte blivit inkallad på jobb och jag skulle bara chilla hela dagen. Jag var också väldigt lycklig över min vad som mirakulöst under natten blivit mycket bättre! 
 
Lite senare, efter att jag släppt ut hästarna så blev det jobb i alla fall, i 8 timmar. En lagom dag, perfekt måndag! Imorgon jobbar jag 07:30-17:00, det blir lite tuffare... 
 
Hästarna vilar idag! Trots att jag känner mig bättre i vaden så vill jag inte påfresta den för mycket nu i början. Att jag kan gå normalt är ett klart framsteg och jag vill inte att det blir värre. Inte för att jag tror att det hade blivit det direkt, men hästarna ska ändå ha en vilodag och det passar bra idag. :) Fick även ett meddelande av Emelie i stallet att hon hade mockat mina boxar, hur gulligt är inte det då? Jag gillar att hjälpa andra och brukar inte "kräva" något tillbaka. Det blir en go stämning då och man kan själv med att be om hjälp någon gång när man sitter i knipa om man hjälpt någon annan innan. Även det tajmar ju himla bra, för även om jag går bra nu så hade det tagit tid att mocka med en söndrig vadmuskel... 
 
Så jag ska i princip bara bort till stallet och packa hö, göra kraftfoder, mysa med mina prinsar och kanske putsa ett träns eller två. Vilken härlig måndag! :D 
 
Ska ta nya roppsbilder på Lambo och José idag, kul att jämföra! 
 

Hästarnas vecka...

... Ser ut på följande vis:

Måndag
José: Vila
Lambo: Vila

Tisdag
José: Lättare ridning, får testa vad min vad klarar av. 
Lambo: Longering+Lösgalopp och eventuellt ridning beroende på min vad. 

Onsdag
José: Uteritt, är vädret kasst så blir det Markarbete i ridhuset. 
Lambo: Markarbete

Torsdag
José: Markarbete, ev uteritt om vädret är ok.
Lambo: Ridhus + Uteritt

Fredag
José: Hoppträning för Uffe
Lambo: Hoppträning för Uffe

Lördag
José: Löshoppning
Lambo: Löshoppning

Söndag
José: Uteritt 
Lambo: Uteritt 

Muskelkontusion

Javisst! Det är precis det som min vad råkat ut för, en muskelkontusion, fint va? 
 
Jag har inte kollat upp det än, men jag känner heller inte att det är något jag behöver göra. Av alla år av fotbollssmällar så känner jag skillnaden på när något är brutet och när muskeln fått sig en smäll. Detta är helt klart muskeln som fått sig en törn, och det sitter ett gött gäng muskler i vaden. 
 
Jaha, vad är då en muskelkontusion? Ja, jag googlade fram det där fina ordet så jag är ingen expert, däremot går det att jämföra med en lårkaka. :) 
 
Jag är lite fundersam på huruvida lång tid läkningen av hela spektaklet kommer att ta, men enligt de som jag pratat med så är det 6 veckor. KUL. Ridningen är jag inte orolig över, jag ska testa att rida redan imorgon! Fotbollen däremot... Det är inte riktigt samma sak. 
 
Jag tror, om jag känner mig och min kropp ganska bra, att jag är bra om 2-3 veckor, max. Men man vet aldrig, och är det 6 veckor som jag behöver innan jag kan lira igen så är hela försäsongen väck för min del, hamnar helt ur fas... 6 veckors läkning innebär 18 missade träningar. Det är väldigt mycket! Men så är det, som tur var kan jag rida mina pållisar och håller ju igång på det sättet istället! Tappar ju inte fruktansvärt mycket även om jag hamnar ur fas somsagt. 
 
Bildkälla

Världscupen at the moment:

^Hemskt, oh så hemskt. / Hästarna 
 
Inte ofta man ser så många hästar på världscupnivå reagera på en liten rund vattenmatta OM det nu är det som de tycker är äckligt vill säga, men det verkar så. José hoppade minsann en sådanhär i veckan utan problem, han kanske borde åka och visa de stora grabbarna hur man hoppar över en rund vattenmatta. ;) 
 
Btw, Maria Gretzers hingst Singular La Silla tillsammans med Marcus Ehning, mumma! Hejar såklart på Douglas som är med i omhoppningen, spännande! :D 

Världscuphoppning!

Läget just nu: Sängen, ett lår som värker, en blå rumpa som även den värker efter avflygningen igår OCH världscuphoppning. Så illa har jag det inte trots allt :) 
 
Var som sagt i stallet imorses, och ska åka dit efter världscuphoppningen igen och slänga till dem lite mer hö. Josés lilla mule ser mycket finare ut och det har inte blivit värre. Jag har ingen aning om när det försvinner, men det är på god väg. Förhoppningsvis kanske hästarna kan flytta tillbaka in i hagen snart igen. :) 
 
Nu ska jag låta mig inspireras :) 
 
 

Materiell kärlek <3

Anna Scarpati, Cristina sport, Equiline är alla märken som jag för det mesta dregglar över när det kommer till schabrak. Däremot är Equifashions schabrak något extremt underskattat! Dom är så jäkla bra! 
 
Jag köpte mina två första schabrak därifrån 2012, och jag använder dem i princip hela tiden. De är snygga, ligger bra under sadlarna och var i alla fall då väldigt prisvärda. Nu har de i och med större popularitet stigit i pris, men de är fortfarande värda sina pengar. 
 
Dessa är mina favoriter! Under mässorna finns det ju ett oändligt antal olika färgkombinationer, man kan verkligen hitta DET schabraket. Skulle vilja ha alla dessa: 
 
 
Vilket tycker ni är snyggast?
 
Även ett vitt schabrak med mörkblå passpoal och dubbel swarovskirand hade suttit fint, mumma! 
 
 

Mysig morgon!

Hästarna är klara, stallet är klart och klockan är inte ens 10. Vad ska jag göra resten av dagen då? 

Jag och mamma åkte och släppte ut hästarna idag. Mitt ben är inte helt hundra och jag haltar fram för tillfället. Enormt frustrerande! Tur mamma kunde hjälpa mig idag. 

Jag longerade både Lambo och José och de skötte sig bra! José har jag aldrig longerat med pessoaselen så han tyckte att delen som går runt rumpan var väldigt konstig. ;) I övrigt skötte de sig väldigt bra! 

Försökte fota dem lite, och Lambo är verkligen inte fotogenisk. José däremot visade hur man ska göra! 

Haha, Lambo alltså...

Modell ;)


Bloppis! (Uppdaterad!)

Har fortfarande lite grejer till salu, bloppisen fylls på allt eftersom. :) Allting är budbart!
 


Superfina Kingsland ridbyxor säljes. Svarta med bling storlek 34. Aldrig använda och säljs endast för att dom är för små för mig och mamma. Jättefina ridbyxor!
Nypris: 1500:- Säljes för 700:- 
 
 
 
 

Kanonfina Kingsland ridbyxor, Kelly Breeches, storlek 34 säljes. Gråmelerad färg, skitsnygga men tyvärr för små för mig och mamma. Aldrig använda!
Nypris: 1500:-  Säljes för 700:-
 
 
 

 
Snygg svart CRW väst utan luva. Figursydd och sitter riktigt snyggt! Stl S/36. I fint skick!
60 kr 
 
 

Dunjacka från CRW. Lång modell med skärp i midjan, varm och go! Endast använd på tävlingar, alltså i fint skick. Stl 36. 
150:- 
 
 

Supersyggt marinblått bomullstäcke från John Whitaker säljes. Använt ett fåtal gånger och har inte en skråma. Stl 135. Tvättas innan försäljning (inte tvättat innan). Säljes pga täcket inte passar min nya häst. Egen bild ordnas vid intresse!

400kr eller bud plus eventuell frakt

 

 
Jättefin och stilren Animokavaj. Marinblå med två knappar bak och dragkedja bakom knäppningen fram. Använd ett fåtal gånger.Italiensk storlek 40, motsvarar 36/38. Jättefint skick! 2000kr
 

 
Svart magplatta med knäppning för förbygel etc. 115cm. Använd, så den är lite repig, men annars i väldigt bra skick. Snygg och stilren. Säljes för 200kr. 
 
 

 
Superfina ridbyxor från HV Polo. Knappt använda. Chokladbruna med dubbelknäppning, stl 38. 
300kr + frakt 
 
 (Tryck på bilderna för att förstora) 
 
OBS: Byxorna är mer mörkbruna än vad bilden visar, och de är riktigt snygga på! ;) 


 
Är du intresserad utav något? Kontakta mig på mail, i kommentarsfältet eller på: 0733 668856
 
 

Dagens hoppträning - BRA ÖVNING

Såhär såg ridhuset ut idag: 
Vi hade framma många hinder idag, och det var många kluriga svängar. I början var alla hinder låga, och tanken med det är att nu i försäsongen bygga upp självförtroende och kot och hovleder för att ge hästarna bästa möjliga start på året. :)
 
1. Det första vi gjorde var att hoppa kryssen på medellinjen. Vi hoppade dem på ett serpentinbågespår och hoppade de fram och tillbaka flera gånger för att fortsätta värma hästarna över låga hinder. På en framhoppning borde man hoppade upp emot 40 språng på det lilla hindret för att värma hästarna ordentligt, men det har man aldrig tid för. Det borde finnas mer små hinder på framridningen. Fokus låg på att ha hästarna framme, inte störa och påverka samt att vända upp med raka hästar och inte hoppa kryssen snett. 
 
 
2. Sedan la vi in mer kluriga svängar och blandade in oxern i det hela. Efter kryssen gällde det att hästarna var uppmärksamma och lyhörda så att man hann med att svänga på oxern OCH svänga kort på nästa kryss efter oxern. Superbra lydnadsövning då hästarna inte kunde gå iväg innan/efter oxern som de annars gärna gör. Vi lade alltid in serpentinbågarna över kryssen efter en övning för att stämma av markarbetet. Detta räknades dock fortfarande som uppvärmning, och hindrena var väldigt låga, ca 60cm. 
 
 
3. Successivt så lade vi på fler hinder och andra linjer och svänga, men alltid med kryssen som bas. Det var en bra träning att hoppa massa hinder och träna att hålla samma galopp hela vägen. 
 
Här hoppade vi: Mittenkryss, oxer, rosa, gröna, orangea, oxer, kryss och även om jag satt en röd "stopprick" efter det så tog vi även kryssen på serpentin tillbaka som avslutning. 
 
4. Det sista vi gjorde var att hoppa lite mer tävlingslikt. Vi höjde även alla hinder utom kryssen. Som avslutning tog vi kryssen. :) 
 
Här hoppade vi: Gröna, oxer, rosa, orangea, alla tre kryssen. 
 
Det är superbra att ha framme lite sådana här övningar. Man kan knåpa ihop massa olika banor och testa hästens lydnad på hinder. Det är dessutom inte så slitsamt då man bara använder sig utav låga hinder, änsålänge i alla fall. :) Nä, detta gillade hästarna att hoppa, och jag tycker att det var kanonbra speciellt för Lambo som gärna ger sig iväg lite, här fick han verkligen inget utrymme att sticka eller länga sig efter hindrena. :) 
 

Avflygning + två fina hästar!

Hej på er! Jag har precis vaknat upp från 3 timmars välbehövd sömn, ja, mitt på dagen... 
 
Hopptränade mina två stjärnor idag och de var fantastiskt fina. Ska som vanligt dra hela träningen i ett annat inlägg. Låter kanske fantastiskt att hästarna gör lyckade träningspass, och att det alltid går "fantastiskt" bra, men fakturm är att just nu utvecklas de för varje pass och då känns det riktigt bra! Snart kommer väl en svacka men det tar vi då. :) 
 
Flög däremot av Lambo idag... Lite tråkigt då han skötte sig jättebra hela passet idag, men helt plötsligt utan någon som helst förvarning så vände han på en femöring på med ljussekunds snabbhet (kändes det som). Vanligtvis är jag ganska beredd på att han ska hitta på något, men idag kändes det så bra hela passet så jag slappnade av en sekund, och då säger det bara pang! Flög av och landade på rygg, och vaden landade rakt på en bom. Jag är lite öm i baken, men min vad är inte rolig. Det är förmodligen en rejäl "lårkaka" och den gör ont och jag kan inte gå ordentligt. Tränade dock vidare, och tränade även José efteråt, det är dock först nu stelheten kommit. 
 
Jaja, ska tillbringa resten av kvällen i sängen tillsammans med katten och en stor marabou, kan ändå inte göra något annat, haha. :P 
 
 

Hästarnas foderstat

Hästarna här får kraftfoder en gång om dagen, på kvällen. Detta eftersom hästarna äter frukost i hagen och för att utsläppen ska vara så smidiga som möjligt. Vill man dela upp sin giva får man göra det efter ridning tex. Jag ger en gång om dagen, och då får hästarna följande: 
 
Lambo
1 krafftmått lucernpellets
3/4 krafftmått riskli
3/4 krafftmått Hippo pro action
1 dl olja
Salt
Blötlägger all Lambos mat
 
José:
1/2 krafftmått müsli (tror det är hippo bas)
Salt
Blötlägger även Josés mat litegranna. 
 
Lucern
 
Hippo action PRO
 
Josés müsli
 

Riskli
 
Salt och olja

Godmorgon!

Sitter och myser i stallet för tillfället. Hade utsläppet idag och var här vid 08:00. Har mockat och fixat allt i stallet och mina prinsar har fått stå inne ochta frukost idag! 

Det är så himla skönt att släppa ut ibland. Då kan jag låta dem stå med pyjamas (horseware stalltäckena) och back on track på hela natten. 

Uffe borde dyka upp när som helst, dags för Hoppträning! :D








BE behörighet

Nu jäklar! Ska vi satsa med fina hästar, fint stall och en transport så måste jag bannemig skaffa ett rejält körkort för att kunna dra runt det hela också. Så enkelt är det! 
 
Nu när jag inte behöver plugga körkortsteori kombinerat med vanligt plugg, så kan jag lika gärna spendera tiden på att plugga till ett finfint BE körkort på eftermiddagarna. För att kunna dra två hästar behövs en rejäl transport, som behöver en hygglig bil och som framförallt behöver en förare med rätt behörighet.
 
Jag tror (hoppas) inte att den teoretiska delen kommer bli den mest problematiska. Det var inte alls längesedan jag tog mitt bilkörkort så den teoretiska delen har jag färskt i huvudet. Det är väl mer själva manövereringen av ett ekipage med bil+hästtransport som kan bli det kluriga. Jag har kört en del transport, med häst i, så jag vet hur det funkar. Det jag behöver slipa på är backning och mer finlir gällande körningen. Dessutom är det mer saker att hålla reda på i en säkerthetskontroll. 
 
Jag har spanat in en 4 timmars kurs på en körskola i Göteborg. Den innehöll teori och 2 timmars övningskörning och kostar 3500kr. Perfekt! Om man börjar med en sådan kurs så får man en mall för vad som kommer att krävas av en, och då är det bara att träna på hemma efter det. 
 
Nä, jag känner mig riktigt taggad! Detta vill jag göra :) 
 

Känner mig lite lugnare

Hej på er! Herregud vilka känslostormar jag haft idag. Jag förstorar lätt saker och "målar fan på väggen", men hellre det än att man är naiv? Eller? 
 
Hur som helst så känns det bättre ang José. Nu när jag var i stallet igen på kvällen så såg utslagen mycket bättre ut. Skönt! Både Lambo och José tyckte att det var lite konstigt att behöva stå i en hage brevid dom andra, men vi kör på det tills utslagen försvunnit helt. :) 
 
Nu ska jag snart sova, jag tänkte gå upp i tid imorgon så att jag kan göra mig iordning i lugn och ro och äta en riktig fredagsfrukost! 
 
Godnatt :) 
 
 
 

Dessa människor ska ha så jäkla mycket cred

Jag ligger just nu och kollar på första avsnittet av Djurskyddarna, andra avsnittet sänds på fyran klockan 21:00 ikväll.
 
Jag kollar på det första avsnittet som sändes förra veckan, och fy satan vad bra det är. Jag ligger och gråter, vad mycket djur det är som far illa. Och då handlar det inte om att de är lite smala, utan i detta avsnittet hittar de grisar som står i sin egen skit, är hur magra som helst och som inte varit utanför sin lilla box på 4 kvadratmeter på 5 år. Jag förstår inte hur man kan utsätta djur för något sådant här, det är förjävligt. 
 
Jag tycker dock att det är jättebra att det uppmärksammas! Även om det är jättehemskt, så tycker jag att det är viktigt att folk får reda på sådant här. Kanske öppnas fler ögon och fler djur som far illa hittas eller så kanske fler människor tar ett initiativ. 
 
Och till de människor som jobbar med det nu: ni är så himla bra! 
 
Ikväll 21:00  på fyran sänds avsnitt nummer två, tycker att ni ska kolla. 
 

Jäkla skitdag

Fy satan vilken kass dag jag har haft hittills, känner mig riktigt deppig. 
 
Det började väl med att jag kom till stallet, fixade stallet som vanligt och det var inget mer med det. Tog in José först, och hans mule såg precis ut som igår. Stackars liten! Han är jättepigg, och superfin att rida så där är det inga fel. Han har heller ingen feber, men de där utslagen är ömma och jag tycker så synd om honom. Ridningen gick som sagt bra. Skulle ha ridit ut, men det gör jag imorgon istället då det var snöstorm ute i morses, så bytte bara dag. Han var en stjärna, som vanligt! 
 
Lambo var ett rent helvete att rida idag. Skulle egentligen ha lösgalopperat honom, men fick strunta i det då de höll på att bygga sargen i ridhuset, så kändes lite taskigt att utsätta de snickarna för en vilding till häst. Hoppade upp och red och till en början gick han rätt bra! Men sedan fick han helt plötsligt en knäpp och försökte sticka iväg! 8 dagar höll han sig, men idag försökte han sticka igen... :(. Jag fick ju stopp på honom, och när han inte kan ta den "utvägen" så hittar han på andra grejer för att komma undan. Han stegrade sig och höll på, var lite obehagligt och jag vågade inte riktigt ta fighten idag. Jag hoppade av och jobbade honom från marken en stund och hoppades sedan upp igen och då var han bra igen. Vill inte ta fighten med honom när jag är själv, det handlar inte om att jag egentligen är rädd, men jag vill ha med någon på backen OM jag skulle ramla av.
 
Lambo hade också fått ett litet utslag av samma typ som José. Så uppenbarligen smittar det! Dem två står ju brevid varandra i stallet, och det är öppet mellan boxarna så de kommer ju åt varandra, säkert därför. Ingen annan häst har det änsålänge. Pratade med min veterinär om det idag med och skickade bilderna som jag publicerat tidigare idag till honom. Han trodde inte det var ringorm eller liknande, utan bara en virusinfektion. Han kunde inte säga exakt vad det var, men jag ska badda med asolsprit varje dag i en vecka. Blir det inte bättre så kommer han ut. Vi ska dessutom sära på mina två och resten av hästarna, så Lambo och José går för tillfället i en egen hage. 
 
Veterinären lät inte allt för orolig, så jag lyder hans råd och hoppas på att det inte blir värre. Minsta tecken på att det utvecklas mer så ska jag ringa honom så kommer han direkt. :) 

Det finns inget roligare än bommar

Ett ridpass utan bommar är i mina ögon ett extremt tråkigt ridpass. Det handlar inte om att man måste hoppa varje pass, men lite travbommar eller liknande är så himla viktigt att blanda in i dressyrpassen med. 
 
Det är väldigt sällan jag rider ett dressyrpass utan en bom som hjälpmedel. För det mesta lägger jag ut travbommar, eller en enkel bom att byta galopp över. Bommar kan man ha till extremt mycket, till exempel är det en bra riktlinje när man ska flytta hästen. Förutom det så är det väldigt stärkande att rida över upphöjda bommar, hästarna får trycka ifrån lite mer än vad den hade gjort utan dem, och det måste ju vara nyttigt även för dressyrhästar. 
 
För det mesta har jag också framme lite sockerbitshinder på volt eller rakt spår, studs eller serier. Man måste inte hoppa högt, det kan ligga på 60cm och du får ändå ut väldigt mycket av det. All lydnad i hoppningen börjar just där, på de låga hindrena och bommarna. Jag försöker hoppa låga hinder ganska ofta, dels för lydnandens skull och dels för att stärka hovleder och förberede hästarna fysiskt för högre hinder. Det är mer skadligt för en häst att hoppa högre hinder en gång i veckan än att hoppa låga flera gånger i veckan + den där gången du hoppar lite högre. Varför tror jag de flesta kan räkna ut själva. :) Varierad ridning på varierande underlag är i allmänhet den absolut mest hållbara ridningen. 
 
Jag tycker lite synd om de hästar som ständigt går rena dressyrpass, men det är nog för att jag själv tycker det är så trist. Jag rider mina dressyrpass med bommar, så enkelt är det. Annars känns det som att träningen blir väldigt enformig och det är väldigt tråkigt för både mig och mina hästar. Nä, det finns inget roligare än lite bommar. ;) 
 
Såhär ser det ut när jag har mina markarbetespass. Vid mina rena dressyrpass (som jag hellre kallar lydnadspass, haha) så använder jag mig mer av bommar på marken alternativt upphöjda. 

Hästarnas vecka

Glömde publicera denna veckans schema, men lägger upp på de dagar som är kvar. :) 
 
Torsdag
José: Uteritt 
Lambo: Lätt pass i ridhuset + skrittrunda. 
 
Fredag
José: Trimmas i alla gångarter, uppmjukning inför träning. 
Lambo: Markarbete/trim. 
 
Lördag
José: Träning för Uffe
Lambo: Träning för Uffe 
 
Söndag 
José: Uteritt
Lambo: Uteritt 
 
Sista veckan i Januari ska båda pojkarna få en vilovecka. Jag tycker det kommer bli skittråkigt att låta dem stå en vecka, men jag tror att de behöver vila kropparna och komma i kapp i huvudet. Man märker på dem att de har träningsvärk i musklerna, och den bästa kuren är att rida mer. Därför kör jag på denna och nästa vecka med, och sedan trappar jag av lite för att sedan ge dom en välförtjänt minipaus. Kanske att jag låter den ena vila sista veckan i januari, och den andra första veckan i februari, så att jag inte deppar ihop helt. Hehe :) 

Någon som vet vad detta kan vara?




Mitt hjärta! :(


Är det inte det ena så är det de anda

Hejsan! Sitter just nu tillbakalutad med en skål fil och flingor och tänkte blogga lite om denna onsdagen! 
 
Började som sagt med vaccinering av Lambo i morse. Han skötte sig exemplariskt och tog spruta med ro! Skönt att ha den första sprutan i grundvaccinationen gjord, snart har vi checkat av det också. Jag tänkte inte riktigt på att han skulle vaccineras när jag skrev i morses, lite morgonyr kanske, men givetvis så red jag inte Lambo idag! Han fick ännu en vilodag. :) 
 
José däremot fick hoppa samma serie som Lambo gjorde häromdagen, hade även framme tre bockar på voltspår. Han var väldigt duktig och blev ganska trött. I serien drog han sig gärna åt vänster, mot väggen, så där lade vi ut två bommar och så red jag med lite mer ytterskänkel och ledde lite med innerhanden, då blev det bra. Är lite orolig över José! Han har fått konstiga utslag på mulen. Han reagerar lite vid beröring, så det gör nog lite ont på honom. Har ingen aning om vad det kan vara, kanske har han kliat sig mot något olämpligt. Vi spritade området runt mulen och det såg genast lite bättre ut. Annars var han pigg och var som vanligt att rida. Det ser ut som exem ungefär, vi får se hur det verkar imorgon.
 
Det var väl allt för mig idag, imorgon kör vi igen! Då står uteritt på schemat för José och Lambo ska få bralla av sig lite är tanken. Godnatt! 
 
Hehe! 

Kan hästar känna avundsjuka?

Det är en fråga jag ofta funderat över. Till exempel: Om jag tar in den ena hästen före den andra i hagen, blir den hästen som blir lämnad kvar avis på den som blir vald? 
 
Jag har alltid gått och haft lite ångest över sådant där, speciellt när jag hade 3 hästar. Då försökte jag variera vilken jag red först så mycket som möjligt så att inte någon häst skulle känna sig som ett tredjehandsval. Kanske är urlöjligt att tänka så, men det gör jag! Även om jag egentligen borde ha resonerat på detta sättet: Vilken häst behöver mest energi i ridningen från mig just idag? Så ville jag hellre att Brunte som reds sist igår ska få ridas först idag, för annars kanske han blir sur på mig. ;) 
 
Med José och Lambo är det inte så svårt. För det mesta rider jag Lambo först. Dels för att han är mer krävande i ridningen för tillfället, och för att han är den som kommer fram i hagen och vill hänga med in. José är okomplicerad och rolig att rida, och vill hellre hänga med brudarna i hagen än hänga med mig in, så då kan han lika gärna få den där extra timman i hagen. :) Framförallt är det så himla skönt att ha gjort det jobbiga först (Lambo, haha) och sedan ha det roliga och mysiga kvar (José). ;) 
 
Vad tror ni, kan hästar känna avundsjuka? 
 
Mupps! 

Kan man prata med hästar?

Okej! Jag är öppen för det mesta, jag tror på "spöken" eller vad man ska kalla det, jag tror på drömtydare och jag är inte alls motsägelsefull till paranormala grejer. Innan var jag EXTREMT säker på att inget som inte är bevisat vid det här laget finns. Men ja, det trodde de ju för massa år sedan också, och sedan upptäckte man att jorden var rund och inte platt. 
 
Däremot är jag lite skeptisk till hästviskare (hästpratare, hästkommunikatörer and so on...). Det sägs att hästar kommunicerar via bilder. Så om en så kallad hästpratare frågar hästen något, genom en bild i huvudet, så får denna person hästens svar i form utav en bild i sitt huvud. Telepati kallas det också! 
 
Någonstans tror jag att detta stämmer, jag menar, varför skulle det inte kunna stämma? Däremot tror jag att det handlar om väldigt mycket mer än en bild i huvudet. Hästar talar ju till varandra genom kroppsspråk, och förmodligen är dessa människor extremt duktiga på att läsa av hästar, och dess ägare. ;) Jag tror nog att det finns människor som har enklare att tyda vad hästar tänker och tycker, däremot tror jag inte att de kan få reda på hästens favoritfärg. 
 
Jag såg en annons på Facebook där en tjej skrev ut att hon var just hästpratare. Man fick ställa 5 frågor och så skulle hon tolka hästen. Detta kostade runt 300kr och gjordes på distans. Men där går min gräns! Distans betyder att hon skulle göra det via en bild, men hur går det där till? Jag accepterar att man kan "prata" med hästen face to face, men via en bild? Nä, den lätta går jag inte på. :) 
 
Jag kan nog tänka mig att testa det någon gång om man springer på någon som säga kunna det, men det är inget jag känner ett behov utav just nu. Jag är dock nyfiken på det, och det finns ju hästägare som faktiskt fått reda på saker som de fått användning utav av.
 
Det hade varit väldigt användbart om man hade kunnat fråga hästen vart den har ont till exempel, om detta nu är ett problem. Eller favoritbett kanske? ;) 
 
Vad tror ni, finns det människor som kan prata med hästar, eller är det rent lurendrejeri? Har ni egna erfarenheter? 
 
Bildkälla 
 

Godmorgon!

Hej allihopa! Min gårdag var inte speciellt actionfylld. Red ut Lambo på morgonen, José vilade och på kvällen tog jag det lugnt med en kompis. Kändes lite lyx att kunna lägga eftermiddagen på något annat än hästar för en gångs skull. :) 
 
Idag står desto mer på schemat! Jag ska alldeles strax köra pappa till jobbet, för att sedan kunna erövra hans bil resten utav dagen. Sedan ska jag masa mig bort till stallet och mocka och fixa allt det "tråkiga", haha. Veterinären kommer klockan 10ish och ska vaccinera Lambo. Jag tror inte jag ska satsa på att rida någon av dem innan jobbet, börjar 11 och det kommer bli tajt. Ska jag rida så vill jag ha god tid på mig, vill göra den delen så noggrannt jag bara kan. Därför rider jag hellre ikväll! Jobbar till 17, och efter det åker jag till stallet igen. :) 
 
Idag ska båda hästarna gå i ridhuset. Lambo ska jag träna på det vi gjorde förra hoppträningen och José ska få göra det som Lambo gjorde i förrgår. :) 
 
Nu måste jag sticka, hoppas ni får en bra onsdag! 
 
 
 

Stövlar vs Chaps

För många är det självklara valet stövlar, och det har det egentligen varit för mig med, tills nu. 
 
Jag fick ett par kanononfina Cavallostövlar av mamma för 2 år sedan. De satt som en smäck och var nog de första stövlarna jag riktigt trivdes med, de var dessutom riktigt snygga. Tyvärr åkte sadelkammaredörren upp på transporten när vi var påväg hem från en tävling, och hur mycket vi än åkte och letade längs vägarna (flera mil), så var stövlarna puts väck. Köpte ett par nya någon månad senare under Falsterbo HS, denna gången från Alex Boots och har väl varit måttligt nöjd med dem. De har töjt sig en del och sitter inte lika tight längre och då har jag bara använt dem på tävling och aldrig till vardags... 
 
Av den anledningen är jag på jakt efter nya stövlar, eller ett par snygga skor och chaps! Jag har inte ritktigt bestämt mig för vad jag ska satsa på. Stövlar är klassiskt och snyggt, chaps+skor är lite "mjukare", mer följsamt och också fint. Det jag bestämt mig för (tror jag, haha) det är att nästa par stövlar ska vara mörkbruna. Jag köpte ett par bruna chaps till mina Ariat skor, och jag trivs så bra med den färgen. Egentligen hade jag kunnat köpa ett par snyggare och mer hållbara chaps till mina ariatskor och köra med det på tävling. Vi får väl se! 
 
Skor+chaps från Dyon, free jump kallas modellen. Riktigt snygga! Finns även i svart. 
 
Väldigt snygga stövlar från De Niro 
 
 
Parlantis stövlar är också extremt snygga! Bildkälla 
 
 

Svar på kommentar :)

"Har du funderat något på tävlingar i år? Vilken klubb kommer du tävla för iår? :)"

Javisst har jag gjort det! Lambo är fortfarande väldigt ostabil, så honom har jag inte planerat någon tävlingsdebut med, ingen stress på honom överhuvudtaget. José har jag däremot vågat planera in en eventuell start med! Fortsätter han i samma takt som han gjort hittills så åker vi till Mark den 13 mars och startar. Om det blir en eller två klasser och vilken höjd det blir är inget vi kan bestämma nu, men vi skyndar långsamt och huvudsaken är att hästarna ska vara pigga och fräscha! Något jag vill åka på om vi tänker lite mer långsiktigt är Munka Ljungbys två meetings i sommar. Munkas tävlingar är riktigt grymma! Den första går i juni, och då hoppas jag att Lambo hunnit med någon start. :) 
 
Vilken klubb jag ska tävla för är för tillfället oklart, haha. Det pendlar fram och tillbaka och jag kommer nog hinna ångra mig ett flertal gånger innan jag bestämt mig helt och fullt. Jag står och väger lite mellan att vara kvar i Bollebygd eller att byta till Munka Ljungby, men jag har inte bestämt mig. Tänkte diskutera detta mer i ett annat inlägg framöver. Ska jag dessutom tävla först framme i mars så är det ju verkligen ingen stress att bestämma det än ändå. :) 
 
Hoppas du fick svar på dina frågor! 
 
 

Dagens!

Lambo var superduktig idag! Han börjar fatta galoppen (ha-ha...) 
 
Såhär såg ridhuset ut idag: 
 
De röda sträcken är sockerbitshinder, de gula sträcken är markbommar (avstamp, 3,50m, och landningsbom,3m.). De blåa sträcken är hinder, likaså de rosa. De orangea är travbommar på solfjäder och det gröna sträcket är en markbom.
 
Steg 1
Jag började med att värma i alla gångarterna och i båda varven. När jag värmer upp så får hästarna skritta några varv, trava något varv och sedan galopperar jag ganska mycket. Galoppen är den effektivaste gångarten att värma i, att bara stå upp i lätt sits och låta hästarna rulla på utan att påverka dem speciellt mycket är det bästa sättet att värma upp dem på. 
 
Steg 2
Jobbade sedan med att flytta bogen, och sedan på volten över solfjädern, i trav förstås. Här var han jätteduktig! Hastade inte över bommarna som han annars kan göra, utan lyfte noggrannt på hovarna och släppte efter bra i innersidan. Jag hängde kvar i innertygeln några gånger, vilket ledde till att jag bromsade upp honom och han kunde varken släppa i innersidan eller räcka fram mellan bommarna. Bra träning för mig att hålla koll på innerhanden! 
 

Efter det gick vi på de röda bockarna. 5m är ganska kort att få plats med ett galoppsprång, men jag ville att han skulle korta upp sig och inte lösa allting med fart. Red först över dem 3 gånger i ena varvet, skrittpaus och sedan 3 gånger i andra och repeterade sedan en gång till. Jag fick hålla koll på att jag inte gick fram med överlivet, utan hellre satt kvar lite och fick ihop honom i mellan. Det gick förvånansvärt bra! Lambo lyssnade fint, det enda som hände var att vi hade några missförstånd, jag är inte riktigt van vid bettet än och rider ibland med för lite ben och för mycket hand. :) 
 
Steg 4
Hoppade även det blå räcket på diagonalen med landningsbom, han fattade inte riktigt poängen och blev lite stressad. Men det var första gången jag hoppade på det viset med honom, nästa gång går det säkert bättre. :) Serien gick också bra tillslut! Han ger sig som sagt gärna iväg och löser problem med fart, men efter några repetioner så förstod han bättre. 
 
Utvärdering
Allt som allt var det ett bra pass! Inte en enda protest från Lambo, och framförallt inga försök att sticka! :D Det är snart en vecka sedan han gjorde det senast, och då har jag ridit mer avancerat än tidigare. LYCKA. Däremot känner jag mig som en nybörjare! Han är så kvick och snabb ibland över hindrena att jag inte alls blir sådär mjuk och följsam som jag vill vara. Kanske är lika bra så att han lär sig att vänta. Sedan att det blir lite hipp som happ ibland beror mest på att jag inte ridit på ett skarpare bett på över två år. VÄLDIGT längesedan jag hade ett skarpare bett än 3-delat på någon häst. Huvudsaken är att vi utvecklas, och jag känner att vi är på G! :D 

Inte så pepp

Fy f*n för detta vädret! Det har regnat och blåst hela dagen, riktigt ruskväder... 
 
Är inte jättesugen på att åka bort och rida Lambo, tur att han ska gå i ridhuset säger jag bara, haha. Bytte täcke på José imorses till ett tjockare. Även om det inte är minus ute så är det riktigt, riktigt rått och jag tänker ta in mina små krigare lite tidigare idag. :) 
 
Lambo tänkte jag ha ett litet hopp/markarbetespass med idag, är riktigt sugen på det. Har inte riktigt bestämt mig för vad jag vill göra än, men funderar på att lägga ut en solfjäder travbommar, och tre bockar på en volt med ca 5-6m mellanrum. Det blir ett kort galoppsprång i mellan. Är lite sugen på att sätta upp ett räcke på diagonalen med avstamp och landningsbom. Vi får se :) Allt är ju mockat och klart så det ska ändå bli lite skönt att bara åka dit och pyssla lite. 
 
Vi hörs senare med en utvärdering på Lambos pass! 
 
 

Huvor och pannband

Alla hästar passar inte i huvor, Pompay var en sådan häst. Hästar som inte passar i huvor kan man istället piffa till med ett snyggt pannband, och för de hästar som passar i huvor kan man ha både och!
 
Personligen älskar jag när huvorna har neutrala färger som marinblått, vinrött, svart och brunt. Sedan får det gärna vara lite snygga detaljer som swarovskistenar, snygga passpoaler och kantband. Det är fint och kan piffa till tävlingsoutfiten ordentligt så länge det inte är för mycket och för "blaffigt". Viktigt att tänka på är att om man har en huva med mycket detaljer, då är det finast med ett diskretare pannband, och tvärtom. Däremot kan man ha både och om det är lagom med detaljer på både pannband och huva. Tycker jag! 
 
Jag har inte testat att ha huvor på varken Lambo eller José så jag har ingen aning om hur det skulle passa dem eller inte. (Jag tror dock att José kommer vara riktigt snygg i det!). 
 
Här är några av mina favoriter när det kommer till huvor och pannband, kanske något att sikta in sig på under GHS. ;)
 
PANNBAND MED HÄSTSKO SWAROVSKI  BLÅ HRSPANNBAND MED HÄSTSKO SWAROVSKI  SVART HRS
 
Döberts pannband är riktigt snygga! ^
 
(José hade varit väldigt fin i ett swarovskipannband med stora, mörkbruna stenar...) 
 
 
 
Cristina Sport Öronhuva Lyx Strass Brun/Strass/Navy - Full
Till denna huvan hade ett vanligt swarovskipannband räckt gott och väl!
 
Anna Scarpati Öronhuva Dubbla kanter Navy/Vit/Brun - Full
Men till denna huvan från AS hade ett Döbert pannband varit riktigt snyggt! 
 
Bilderna kommer från följane hemsidor: Charlies, Skara hästsport, Skövde ridsport, Top horse
 
Vid närmare eftertanke tror jag att José är mer av en bling-bling kille än vad Lambo är, Lambo passar nog bättre i neutrala matchningar eftersom att han har ganska mycket vitt i ansiktet. Jaja, får väl testa mig fram :) 

1 av 2

Hej! Sitter för tillfället på jobbet och har lite rast. :)

Började 11:00 idag så passade på att åka bort till stallet på morgonen. Hann göra allt i stallet förutom höet (som var slut). Red också ut José! Tog en ren skrittrunda på 40 minuter på lång tygel. Han var pigg och glad trots att det småregna och blåste. Riktigt rått väder! 

När jag kom till stallet idag fanns där ingen ström! Mockade med pannlampa, haha. Som tur var så var strömmen tillbaka efter att jag ridit José, så då kunde jag göra klart allt annat. :)

Nu ska jag fortsätta jobba! Lambo får ett ridhuspass ikväll när jag slutat. :) 

Bakade ett sjukt gott bröd igår föresten! Blev då himla trött på affärens bröd så nu ska jag baka eget framöver. :)


Härlig uteritt!

ÄNTLIGEN gick det att rida ut, haha! 
 
Grusvägarna var sådär perfekt mjuka idag, det blåste men inte alls lika häftigt som igår så jag och mamma beslutade oss för att rida ut. Först red vi en skrittrunda på 15 minuter, travade på en raksträcka i ca 15 minuter och lade den sista halvtimman på klättring och galopp. Gick nedför en relativt brant backe, nästan 1km lång skulle jag gissa på. Den lutar mer mot slutet, kanske 100m som är lite brantare. Hur som helst! Vi skrittade hela vägen ner och klättrade den första biten i skritt. När det sedan blev mindre lutning så lät vi dem galoppera resten och rikigt sträcka ut. Hoppade även över ett dike och en bäck som bildats i vägen, det var väldigt roligt tyckte både Lambo och José! Detta gjorde vi två gånger, och sedan red vi ner för hela backen i skritt en sista gång och skrittade upp som avskrittning. 
 
Hästarna tyckte att det var relativt jobbigt. Lambo blir lite trippig när han blir trött och försöker trippa upp för den brantare delen istället för att skritta och ta i, samtidigt som José blir lite tvärtom och hellre går långsammare fast lite mer sicksack. Båda tyckte däremot det var riktigt roligt att få springa på i galoppen och blev ganska svettiga. :) 
 
Jag tycker att varierad ridning är A och O. Hästarna ska få komma ut i skogen över stock och sten och bli lite skitiga, få galoppera på grusvägarna och klättra i backarna. Självklart kan man inte det med alla hästar, men tur nog så funkar det super med båda mina pojkar. Tänk så mycket bra muskler de sätter, och det är obetalbart för deras psyken. 
 
Första året med Pompay red jag ut 5 dagar i veckan och hopptränade 1 gång då det inte fanns paddock eller ridhus till hands där han stod, och det blev ju rätt bra det med tillslut! 
 
 

Hästtransport!

Att skaffa häst innebär också att du bör skaffa dig en hästtransport! Speciellt om du som jag, ska åka runt och träna och tävla. :) 
 
Jag och mamma håller på och letar hästtransport för tillfället! Vi sålde våran boggie, från något tyskt transportföretag som kopierat Böckmanns transportmodeller, i samma veva som vi blev hästlösa. Efter det har vi haft transporten som tillhör respektive hästs ägare så vi har inte behövt köpa en egen på några år. :) Nu är det däremot dags igen eftersom vi skaffat oss minst ett vilddjur. ;) 
 
Jag tänkte därför fråga er om ni har något bra förslag på vilken transport man ska sikta in sig på! Den ska ligga bra på vägen, vara rymlig och ljus, ha sadelkammare, schysst livslängd, ett okej pris och framförallt en bra säkerhetsanordning. Den behöver inte vara ny, begagnade går också bra. :) 
 
Vi har även pratat om en B-kortsbil, men vi får se hur det blir med det. Drömma får man!
 
När vi hämtade José! 
 

Filmer från förra veckan!

Har helt glömt av att visa er lite filmklipp från träningen i Tisdags! Ljudet är med så ni hör lite kommentarer från Uffe med :) 
 
José: 
 
 
Lambo: 
På detta klippet ser ni tydligt vilka problem vi har med honom. Det är en nervig och tuff häst. Minsta lilla jag slappnar av så sticker han. Nu får jag till skillnad från tidigare stopp! Och anledningen till att jag stannar honom innan räcket sista gången jag kommer är helt enkelt för att han drar iväg och inte ligger kvar. Det blir bättre hela tiden, men detta kommer ta tid :) 
 
Det är så bra att se sig själv rida! På båda hästarna vill jag förbättra följande:
* Höja min hand
* Korta tygeln
* Sätta mer tryck (Gäller bara José dock) 
 

Söndag!

Jaha, då var helgen snart slut. Har inte den minsta ångest, faktiskt, utan det känns som att jag har utnyttjat helgen på ett bra sätt. I fredags hängde jag med Becky, igår tränade jag fotboll, var i stallet och tillbringade kvällen med godis och film. Idag ska jag rida ut båda mina prinsar, är tanken i vart fall. Vi får se om vindarna lägger sig. 
 
Igår blåste det ordentligt! Det var till och med strömavbrott här, och det är väldigt ovanligt då jag bor mitt i centrum. Hästarna kom in igår redan vid 18 och har stått inne nu på förmiddagen. Det är en onödig risk att ha dem ute i sådan aggressiv blåst... Boxarna är nog roliga att mocka sen ;) Nu börjar vindarna dock lägga sig så hoppas på att kunna rida ut. :) 
 
Annars har jag inte så mycket planerat idag, och det känns ganska skönt :) 
 
Vi hörs mer sedan! 
 
 

Egon

Då var det storm igen, stormen Egon, något jag faktiskt förträngt även om jag läste om det igår. Så ja, det blev ingen uteritt för mig och José idag. Det blåser läskigt mycket! 
 
Det fick bli ridhuset för båda i alla fall, skönt att ha tillgång till ett när det är sådant här oväder. Man börjar märka på hästarna att de börjar få lite ont i musklerna nu! Lambo blänger tjurigt på mig så fort jag tar fram sadeln, och José visar tydligt att han mycket hellre går i hagen med sin tjej än följer med mig in i stallet... José har jag snart ridit i 2 månader, och då kom han direkt från 5 månaders bete, han var alltså inte igång. Vi har skyndat långsamt och jag har hållt mig till min plan. Nu har jag dock börjat kräva mer och då blir passen också jobbigare. Lambo har ju en hel del konstiga muskler och "spärrar" som jag ständigt jobbar på att försöka mjuka upp så att det såsmåningsom ska släppa helt. I samband med detta får han massage och ridningen är intensiv på honom för tillfället, det ger också en massa ömma muskler. ;) 
 
José fick ett markarbetespass med travbommar och studs! Han var jätteduktig och jobbade på bra trots att det lät lite läskigt i ridhuset när det blåste som det gjorde. Innan jag började rida så fick han springa runt lite i ridhuset. Lät honom bocka av sig lite och några små sprätt fick han till. Jag tränade på att rida med kortare tygel och högre hand, och höll ett högre tempo än vanligt. Testade även att korta och länga galoppen lite mer än vanligt, krävde helt enkelt lite mer än vad jag brukar. Det gick jättebra, och han protesterade inte speciellt mycket och ridpasset blev inte så långt, 30 minuter inklusive skrittpauser. :) 
 
Lambo fick också ett intensivt pass. Satte tillbaka det tredelade bettet eftersom jag bara skulle jobba på marken idag, och testade denna gången ett smalare och mer anatmoiskt format, det trivdes han bra med! Bogarna är det som fokuset ligger på just nu, och efter att ha värmt upp så gjorde jag många framdelsvändningar. Det handlar inte om att vara skarp på handen och korta ihop honom i en framdelsvändning på stället, utan han får istället gå lite mer åt sidorna. Detta går bättre och bättre, han tycker det är väldigt jobbigt. Sedan minskade och ökade jag volt på volten i alla gångarter. För några veckor sedan gick han bäst i höger varv i galoppen där han är som svagast, nu är det vänstegaloppen som är starkast och han släpper helst inte igenom i högersidan. Lustigt hur det kan variera så fort. :) 

Detta vädret

Usch, jag är riktigt trött på detta. Antingen så ska det vara snö eller regn, inget slask tack! Igår hoppade jag Lambo lite lätt, det gick hur bra som helst. Inte en endaste tendens att bryta ut och jag hittade ytterligare lite knappar och tillvägagångssätt. Mamma red José som mest fick sträcka lite på sig. Ett lugnt pass för hans del :) 
 
Hade egentligen planerat att rida ut idag på José, men vi får se hur det blir med det. Det har regnat snöblandat hela morgonen, och det är bara slask på marken. Så länge det är uppbehåll så har jag inget emot att brodda och rida en sväng, men eftersom jag inte satt på snösulor så får han styltor relativt fort. Hoppas, hoppas, hoppas att jag kan rida ut idag. Är less på att han ska få gå i ridhus nu! En skrittrunda blir det garanterat idag i alla fall. :) 
 
Lambo ska jag trimma i ridhuset. Ska sätta på ett tredelat igen och se hur han svarar på det. :) Målet med dagens pass ska i alla fall vara att få igenom honom i bogarna och sidorna. Där ska fokus ligga. Han kommer protestera förmodar jag, men det är viktigt att jobba med dem bitarna för att tillslut få loss honom helt och hållet. 
 
Jag har i alla fall precis tränat fotboll och ska i princip bara äta något, och sedan sticker jag iväg till stallet. :) 
 
Vi hörs sedan! 
 
 

Fredag!

Även om jag bara jobbat tre dagar denna veckan så ska det bli fantastiskt skönt med helg!

Går runt med en huvudvärk från helvetet idag tack vare att jag spände tandställningen igår. Det värsta är att ingen huvudvärkstablett rår på det. Jobbar sent idag dessutom, till halv sex. Det blir att åka till stallet direkt efter jobbet. Båda ska ridas :) Efter stallet idag så kommer Becky, och vi ska bara chilla. Blir hur skönt som helst! 

Jaja, ni får en roligare uppdatering av mig ikväll hoppas jag ;)




Det finns inga genvägar...

... till en bra sits, och jag känner att jag ligger efter. 
 
Jag vill komma ner djupare i sadeln samt få en bättre position vid hoppningen. Bli mer följsam i all ridning och ja, bättra mig på alla punkter. Det handlar kanske inte om att rida snyggast, men om att rida effektfullt och göra det så lätt som möjligt för sig själv och hästen. Position och sits är viktigt, för att kunna inverka rätt och för att hästen ska förstå. Framförallt för att inte ge dubbla signaler. Nä, sitsen är något jag vill fila på, och jag vill att det ska gå så fort som möjligt. 
 
Det finns inga genvägar. Att rida dubbelt så många timmar i veckan är såklart jättemycket bättre, men det behövs ändå mer för att bättra sitsen drastiskt. Att rida utan stigbyglar är väldigt bra, och det kan man aldrig göra för mycket. Där blir du aldrig för framåtlutad i överlivet till exempel, du tvingas att sitta rätt för att sitta kvar helt enkelt. 
 
Från och med idag, den 9/1-15, så ska jag börja rida minst ett ridpass om dagen utan stigbyglar. Eftersom mina hästar inte är färdigvuxna, och framförallt inte har så mycket muskler på ryggen för tillfället så varierar jag mig väldigt mycket mellan att stå och sitta, helt enkelt för att avlasta ryggen litegranna. Därför kommer jag inte kunna rida hela pass utan stigbyglar, men om jag gör det litegranna varje dag så är det mycket bättre än ingenting. Är riktigt taggad även om jag vet att jag kommer tycka att det är jobbigt i början. Det ger verkligen resultat! 
 
Nu kör vi :D 
 
 

Kalla fötter i stallet slår det mesta

Varför ligga hemma under täcket och kolla film när man kan göra så mycket annat roligt istället? Till exempel stå och vänta på veterinären i 1,5h, kolla på hoppträning och bara hänga i stallet och andas häst. Kan inte komma på någon bra anledning faktiskt. :) 
 
Jag var färdig i stallet på förmiddagen idag då jag inte började jobba försen klockan 12 och slutade strax efter fyra. De flesta hade förmodligen ägnat sin eftermiddag till att bara slappa, stallet är ju ändå klart! Men icke! Först åkte jag bort till mitt gamla stall. Dit skulle veterinären komma idag, och jag ville att han skulle kolla Lambos vaccinationspapper så att jag visste vad som behövde göras med det. Problemet var bara det att han var sen, ca 2,5 timma... Efter att ha väntat i en dryg timma så bestämde vi oss för att istället åka och kolla på hoppträningen i det stall jag står i nu, haha. Stod där och kikade en stund och åkte sedan tillbaka och väntade ytterligare 20 minuter och tillslut kom han. 
 
Det visade sig att Lambos vaccination inte riktigt var som den skulle. Så det krävs en grundvaccination för både influensan och stelkrampen. Inte så roligt, men bättre att komma på det nu än mitt i tävlingssäsongen. Kommer ändå inte starta Lambo inom de närmsta månaderna skulle jag tro. :) 
 
NU ska jag mysa ner i sängen och kolla film, blir den sista Sagan om ringen filmen. Hörs imorgon! :) 
 
 

Torsdag

Godmorgon godmorgon! Klockan står på 09:25 och jag är tillbaka i sängen för att ta en halvtimmas extra sömn innan jag kör på igen! 

Idag börjar jag jobba först 13:00, så det blir en kort dag. Passar egentligen ganska bra idag, men samtidigt vill jag ju gärna jobba mer timmar. Jaja! 

Nu på morgonen har jag först kört pappa till jobbet, släppt ut vilddjuren (alltså hästarna) och varit inne i Borås hos Tandregleringen och fixat tandställningen. Känns gött att ha det avklarat! 

Ska som sagt ta lite mer sömn, och sedan åker jag bort till stallet igen för att mocka och greja lite med hästarna. Det blir schemabrytande idag och båda får vila. :) 

Ikväll ska jag åka bort till veterinären och låta honom kolla Lambos pass, jag är inte säker på att vaccinationen stämmer hela vägen bak så det måste kollas noggrant. Annars får vi grundvaccinera igen. Tråkigt när man köpte en häst som skulle vara vaccinerad... Ska även kolla när Amanda tränar för sin tränare hemma i stallet :)

Vi hörs mer ikväll :)

Lambo igår:






Gårdagens övningar

Jag dammade av mina paintskills och ritade upp gårdagens övningar. Dels för att de var så bra att jag vill dela med mig till er, men framförallt för att jag vill komma ihåg dem själv. Haha! 
 
De blåa prickarna föreställer sockerbitar, de lila sträcken markbommar och de röda ska vara hinder. Såhär byggde vi upp: 
Vi värmde upp genom att rida med raka hästar i trav genom korridoren av sockerbitar och bommar, lade en volt ungefär en halvmeter utanför sockerbitarna i mitten och fattade sedan galopp när vi kom ut på det raka spåret igen. Här kontrollerade vi att de lyssnade samt att de var balanserade och raka i kropparna. Om inte så justerade vi det. Gjorde det i båda varven. 
 
Efter det började vi med lite mer finlir. Här skulle vi komma i galopp på utsidan av bommarna och flytta hästarna till insidan, lägga volten kring sockerbitarna och flytta ut igen. Detta i galopp. Vi gjorde det i båda varven det med. Viktigt att tänka på är att inte låta hästarna byta galopp, utan man ska våga lätta i handen och hålla emot med skänklarna såpass att hästen vågar flytta sig och inte bryta ut. Det gäller också att planera sin ridning så att man börjar förbereda sin flyttning i lagom tid så att man inte kommer på det försent. Det handlar bara om att flytta några decimeter. :) 
 
Efter det satte vi ihop övningen med lite hinder. Då skulle vi flytta hästarna mellan öppningarna i bomkorridoren för att stämma av att de var med. Vi skulle sedan vända upp på ett räcke, alternativt en oxer beroende på vilket varv du kom i. Med lite yngre och oerfarna hästar kunde man istället rida runt det första hindret och ut på långsidan och hoppa motsvarande hinder. Gjorde som sagt detta i båda varv. Sedan hoppade vi även båda hindrena på en båge och avslutade med att flytta mellan bommarna igen. Att tänka på i denna övningen är som tidigare att planera sin väg, höja blicken och sätta tryck genom svängen, då kommer man bäst på hindrena. Att sätta en bra och livlig galopp är viktigt. 
 
Avslutningsvis hoppade vi även på detta vis. Vi red på utsidan om bommarna, flyttade in, fortsatte ett halvt varv på volten och vände sedan upp på oxern i vänster varv och räcket i höger. Här var det viktigt att våga sätta tryck i galoppen och inte sitta och mesrida runt. Att inte hänga i innertygeln är också något man lätt gör i sådana här övningar. 
 
 
 

Trött, slutkörd osv.

Hej, rapporterar direkt från soffan. Jobbade 06:30-15:00. Sedan jag kom hem har jag ägnat mig åt att ringa lite samtal och att slappa. Hur skönt som helst, är galet trött.
 
Stallet då? Ja, eftersom jag är i största behov av bil så får jag snällt vänta på att pappa slutar sitt jobb så att jag kan låna hans bil till stallet. Brukar vanligtvis ha mormor och morfars bil men har inte orkat hämta den så ja, då blir det såhär. Skönt att få någon timma att ladda batterierna. :) 
 
Idag ska Lambo longeras tänkte jag. Han får inte ridas direkt efter massage, men eftersom han hopptränade igår vill jag inte ställa av honom helt och hållet. José hade jag tänkt rida ut, men vädret bestämde annat åt mig, så det får bli lite lätt lösgörande för honom i ridhuset med. Tråkigt! :( 
 
Hörs sedan, Hajdå! 
 
 

Vilken dag!

Hej på er! Haft en riktigt härlig dag idag som började klockan 10:00 med träning för Uffe. 
 
Idag var det mycket fokus på lydnad, sidförande samt ryttarens position. Jag ska berätta mer om övningarna vi gjorde i ett senare inlägg. Lambo gick bra, det är hela tiden små förbättringar. Dessvärre kommer ju problemen i annan form nu när han inte kan sticka iväg längre, men det är bara att fortsätta jobba, snart släpper det! Hoppningen stämde i alla fall idag. José var fantastiskt duktig idag, och visade verkligen vilken liten pärla han är. Börjar även få känna lite ordentliga språng från honom, och det är riktigt trevliga sådana! Dressyrarbetet satt även det som en smäck! Bara jag som ska våga sätta lite mer tryck på honom, jag har nog varit lite snäll ;)
 
Dagen började som sagt väldigt bra, och fortsatte på samma vis. Åkte hem och tog lite lunch, för att sedan återvända till stallet då Lambo skulle få massage. Han har ju spänningar i några muskler i bogen som gör att han får lite av en "nackspärr" i vissa moment som Uffe besrkiver det. Det är oftast därför han försvarar sig genom att sticka, stegra eller springa på snedden, det tar emot helt enkelt. Massören sa dock att det är bättre att det sitter i bogen och halsen än i tex. bakdelen, där är det svårare att jobba bort. Det som sitter i bogen kan jag massera lite själv och framförallt jobba med i ridningen. I bogen sitter det mest i vänstersidan, och i halsen sitter det spänningar på högersidan. Förmodligen för att han avlastat sin vänstersida. Detta är andra gången som Johanna (som massören heter) var här, och det var spänningar på lite andra ställen än senast. Förmodligen eftersom att hon fick loss lite senast, då dyker genast andra saker som legat lite dolt upp. Så vi får jobba på med detta en tid framöver så får vi se när det lossnar helt. Bakdelen och ryggen såg däremot lika fina ut som senast, härligt! 
 
Efter lite mockande, hö och foderfixande samt tränsputsning så begav jag mig hemåt efter 6 timmar i stallet. Har käkat och ligger nu och kollar på Sagan om Ringen, den första i triologin. Mamma och jag var och såg den senaste Hobbit filmen igår, så då blev jag så sugen på att följa upp den idag. :) Imorgon är första jobbdagen på 6 veckor. Ska bli roligt, men lite motigt att gå upp tidigt. Börjar redan 06:30... :( 
 
 
 
 
 

Massage är gött ;)









Hopptränat!

Hästarna var jättefina, speciellt Jose! :D Nu ska jag äta lunch och sedan åka tillbaka till stallet. Lambo ska få massage :)







José, världens sötaste!

Åh, världens sötaste häst! Hade lite miljöträning med busen idag. Amanda körde runt med fyrhjulingen och fixade underlaget och Mats ställde in material till sargerna med traktorn medans jag red omkring där inne. Han skötte sig super och var endast rädd för tre, livsfarliga hinderstöd på långsidan ;)

Blev ett lätt pass, han skötte sig bra ;)






Schema vecka 2

Måndag
Lambo: Trimmas i ridhuset. Övningar: Klockan, upphöjda bommar, studs. 
José: Trimmas i ridhuset. Övningar: Bommar och studs. 
 
Tisdag
Lambo: Träning för Uffe.
José: Träning för Uffe.
 
Onsdag 
Lambo: Uppföljning utav träning för Uffe. 
José: Uteritt 
 
Torsdag 
Lambo: Uteritt
José: Vila 
 
Fredag
Lambo: Vila 
José: Trimma i ridhuset. Uppföljning av Uffeträning/bommar, serier 
 
Lördag
Lambo: Uteritt 
José: Uteritt, är marken mjuk så är det galoppträning. 
 
Söndag
Lambo: Trimma i ridhuset. Uppföljning utav veckans övningar. 
José: Samma. 

Först ut!



Med David Guetta i öronen tar vi oss an detta idag: 

Upphöjda travbommar


Studs, 3,20m mellan.

Och lite kliockan ;)

Hoppfilm på José

Det är en trött liten kille ni ser på denna filmen! Efter första hoppträningen ihop, och första hoppträningen för honom på nästan 6 månader så får man vara lite trött. Oerhört duktig oavsett, tycker att ni ska få se den, roligt att ha något att jämföra med :) 
 

Godmorgon!

Det finns få grejer som är så mysigt som att släppa ut hästarna på morgonen! Mötas av lite trötta gnägg, få andas lite hästlukt tidigt på dagen, det är balsam för själen. 
 
Passade även på att mocka och fixa lite av stalljobbet nu på morgonen, skönt att ha det gjort. Ska åka tillbaka om några timmar, hovslagaren ska komma halv ett men känner jag honom rätt blir det senare ändå. ;) 
 
Idag ska Lambo trimmas i ridhuset. Ska rida på gaget för att få ytterligare en chans att rida in mig på det. Ska köra på lite bommar och småhinder. Som vanligt ligger lydnad i fokus, och minsta tendens till att dra iväg ska kontras med en tvärnit. Annars ska målet med passet vara en lugn, harmonisk och uppmärksam häst. :) 
 
José vet jag inte rikigt vad jag ska hitta på med! Vi får se, han kanske får lite markarbetesträning i ridhuset han med. :) 
 
Nu ska jag göra mig en rejäl frukost och kanske gå och lägga mig en liten stund till, man får utnyttja de sista lediga dagarna. ;)
 
 
 

Grym helg!

Hej allihopa! Det var tur att jag skrev lite tidsinställda häromdagen, för annars hade det ekat tomt. Går igenom helgen kortfattat, har lite roligt att berätta. :)
 
Lördag 
I lördags fick jag testa Amandas Gagbett på Lambo, och herregud vilken skillnad det blev. Gagbettet är inte det skarpaste bettet, men det är däremot skarpare än de jag haft innan. Vi valde att betsla upp Lambo för att bryta hans ovana med att sticka iväg vid hoppning, endast i utbildningssyfte så att säga. Jag värmde upp ganska fort och märkte redan då stor skillnad. Han gick inte och slog med huvudet som han ibland gör, och verkade i allmänhet mer tillfreds med gaget. Hoppade sedan på en åtta. Två hinder stod på diagonalen, och ett på andra diagonalen. Mellan två hinder har han tidigare bara rusat iväg, men i lördags kunde jag till och med rida på rätt distans. Han tog varenda förhållning! Jag provocerade honom litegranna medvetet för att få fram de lägen då han sticker, och när han gjorde det kunde jag för första gången sätta honom på haserna ordentligt. Sedan försökte han inte mer det passet. :) Snacka om att jag var lycklig! Helt plötsligt gick Lambo från en häst som du absolut inte kunde hoppa en bana på, till en häst som utan problem hoppade runt varv efter varv. Så kul! 
 
Denna dagen fick José en klätterrunda i skogen, det tyckte han var lite jobbigt, men samtidigt roligt att komma ut i skogen. :) 
 
Söndag (idag)
Idag hade jag och Amanda planerat att rida ut. Mamma ville hänga med också, och även Nico, Eva och Emelie, så vi blev ett helt gäng, 6 ekipage närmre bestämt. Mamma red på José och jag på Lambo. Vi red ut i hela 1,5 timma! Hur härligt som helst, superfint väder dessutom. Tyvärr var vägarna hårda, så vi skrittade mest och travade lite försiktigt på vissa ställen. Det var riktigt härliga stigar i skogen, brant upp och ner, stenigt och hästarna fick verkligen jobba. Både Lambo och José skötte sig utmärkt, härligt att ha relativt stabila hästar ute i skogen! Man märker att det är lite obehagligt att gå först på vissa ställen, över bäckar till exempel. Men bara någon visar vägen är det inga problem. :) Lambo var ganska cool vid vatten, stockar och liknande och skrittade lugnt över. José däremot, han hoppade, så mamma fick hålla i sig rejält! 
 
Så himla härligt att rida ut så många, hästarna älskar det och det är roligt för oss ryttare med. Det är också väldigt skönt att alla hästarna går i samma hage och har redan gjort upp rang och liknande, så det är inte så mycket att tänka på. På hemvägen red vi över en åker och hoppade över diken, det var utan tvivel dagens höjdpunkt. Lambo tvekade inte en sekund, medans José var lite avvaktande, men tillslut kom även han över och han tyckte att det var ruskigt roligt. Enligt mamma hade han gått på snedden hela ridpasset.
 
Båda hästarna var svettiga när vi kom till stallet, och då hade vi i princip bara skrittat. Kanske 5 minuter trav av 90 minuters ridning. Men det var mycket klättring och annan form av träning, kanonbra! :D 
 
 
 

Vet du hur bred din hästs mun är?

Jag kan nog säga att jag i princip aldrig mätt ut hur långt bett jag ska ha på mina hästar. Jag har testat mig fram litegranna och sett vad som passar och inte. Dock är det så löjligt enkelt att ta reda på hur långt bett man bör ha till sin häst. Kolla bara på klippet nedan: 
 
 
Däremot får man ju plusa på en storlek om man ska få plats med till exempel acavallo bettringar och liknande, men det borde man kunna räkna ut själv. ;) 

2015 kommer bli ett spännande år

Ja herregud, hur ser mitt liv ut om två månader, om ett halvår och om ett år? Har jag fått ordning på Lambo? Vad tävlar jag med José? Har vi köpt José? Ja, detta året kommer bli riktigt häftigt, jag känner på mig det. 
 
Det är så mycket jag redan nu velat veta. Till exempel hur lång tid allting med Lambo kommer ta. Med honom har jag inte som helst förhoppningar om att jag ens kommer kunna ut och starta till våren, han får ta den tid som han behöver. Men det är spännande och lite läskigt att tänka på hur fort det kan komma att gå när vi väl får ordning på min lilla huligan... 
 
Och José får vi verkligen inte glömma! Min klippa i allt jobbigt med Lambo, utan honom hade jag inte orkat något. Han är verkligen en liten solstråle, och jag vet att jag kommer ha så himla roligt med honom. Sedan ska det bli kul och se hur han utvecklas, och vad han har att ge. Han har trots allt redan gjort en del, och jag utgår inte från hans tidigare reslutat utan utifrån vart han är nu. No press! 
 
Vi har ju också det där med jobb! Jag trivs kalasbra på skolan, men det finns begränsningar på hur många timmar man får jobba som timanställd. Vad ska jag göra sedan? Jag vill komma ner till Skåne och jobba i stall och samtidigt ha med mig både José och Lambo. Vi får väl se, jag stressar inte utan det som händer, det händer. Men jag har ändå mina mål i bakhuvudet. 
 
Passar på att tipsa om en ny favvelåt från D.Guetta också, haha! 
 
Ska bli ett jäkligt spännande år, jag ser fram emot det! :D 
 
 

Hoppträning - José

Stallets glädjespridare José skulle självklart även han vara med och hoppa! Jag var himla nöjd över att vi smygstartat hoppningen lite förra veckan redan. Dels för att han hunnit vänja sig vid att hoppa på underlaget och att det alltid känns skönt att ha lite koll på läget. Dock går det ju inte direkt att jämföra mina små enkelhinder med de övningar vi gjorde idag. Det spelade nästan ingen roll att vi smygstartat ;) Gör en kort och en längre verision. 
 
Korta 
Det var väldigt skönt att få hoppa upp på José efter att ha suttit på galningen Lambo. José är så go, han är stabil! Trots att ett hörn idag var väldigt farligt (satte upp band för ingången) så skötte han sig bra! Vi hoppade fram på en åttvolt med lite hinder, och han blev svettig ganska fort. Vi hoppade lite olika linjer, tränade på att rida vägarna noggrannt och jag fick fokusera på att inte bli för stark i min högra hand. Det tog en stund innan han slappnade av, i slutet gick det bäst. Hoppade lite korta banor med olika linjer och olika antal galoppsprång. Han var enkel att känna in avståndet på och hoppade fint, trots att han var trött mot slutet. Avslutade med en liten bana på 110 cm. Han var kanonfin och det kändes som att vi avslutade i rätt läge! José tyckte nog att det var väldigt roligt att hoppa, han hade öronen spikrakt framåt hela tiden :D 
 
Längre
Man märker att han är lite ringrostig i hoppningen, inte på att han hoppar konstigt, utan att han är väldigt tittig. Han slappnar inte riktigt av utan går och kollar på allting annat. Allmänt ofokuserad. Däremot så märker man att han litar mer och mer på mig, han hoppar alltid! Det är en väldigt härlig häst att hoppa med, hans galopp är kanske inte så reglerbar än, men på god väg. Han satte avstånden kanonfint när jag väl fick ordning på vägen och på hur han använder sin galopp. Det tar lite tid att känna in, men på José gick det ganska fort. 
 
Han kan vara lite svår att svänga i vissa lägen. Det tar ibland lite tid för honom att inse vad jag ger för hjälp, och det gäller att ligga lite före i allting. Att han behöver lite mer tid att tänka gör inget, han är fortfarande liten. :) Hoppade i alla fall räcke på böjd linje till kombination utan problem, och tvärtom. Red distanser på både 5 och 6 språng och han skötte sig utmärkt. Han blev svettig ganska fort, och vi höll inte på lika länge som de andra eftersom att han blev trött snabbare än de andra. Trots det var han väldigt positiv och hoppade väldigt väl förutom några gånger då han hamnade på bogarna. Där behöver jag stödja upp lite tills han orkar själv, så även på honom behöver jag tänka på att höja händera lite så att han får upp huvudet, han får gärna lite djupt med det. 
 
För att vara vår första riktiga hoppträning så är jag jättenöjd! Han är en klippa, och väldigt rolig att jobba med. Uffe tyckte att han gått ner en del med, så det är bara att fortsätta tills han blir ännu mer i form. 
 
Att ta med sig från Josés pass: 
- Höja händerna
- Lätta lite i högerhanden
 
 

Hoppträning - Lambo

Okej, drar den kortfattade verisionen för er som inte är intresserade utav den mer detaljerade beskrivningen av dagens hoppträning. :) 
 
Korta
Träningen började bra, inte hoppat på länge och han höll sig hyffsat i skinnet trots det. Idag hoppade vi lite olika linjer som sedan sattes ihop till olika banor. Efter en stund ballade han dock ut och låste sig och sprang in i hörnen och höll på. Placerade ut Amanda med långpisken i det hörn han brukar springa till, måste bryta det mönstret. Sedan sprang han inte in i det hörnet mer, haha. Handlade mycket idag om att jag skulle höja mina händer för att få bättre kontroll på honom, något som fungerade oerhört bra. Efter varje hinder, om han drog iväg, skulle jag tvärnita och backa några steg för att sedan fortsätta. Gick ganska bra, men han blev rätt irriterad på mig tillslut och det slutade med att jag flög rakt in i väggen... Jaja! Träningen slutade bra i alla fall. :) 
 
Längre 
Idag hade vi framme följande: Två linjer på varsin diagonal med 25m = 6 galoppsprång. Även en kombination. Hur det stod är egentligen oviktigt, hoppade ingen speciell bana med Lambo ändå eftersom det mesta fokuset fick ligga på lydnad på enstaka hinder, som vanligt. Jag ljuger om jag säger att det var en klockren träning, det var det inte. Men den var lärorik! Jag fick vara tuff som f*n mot honom. Satte honom på röven rent ut sagt efter hindrena för att han ska lära sig att man får inte rusa iväg hur som helst. Det gav effekt, och kunde rida linjerna lugnt och sansat utan en massa rus i mellan.
 
Däremot efter att linjerna var klara, och jag slappnade av, då drog han. Så det hänger på att jag måste vara supernoga med att INTE sänka händerna efter avslutad hoppning, då är det bara att hälsa hem. Hoppade även några hinder där jag skulle vara motsatsen till följsam, kändes lite halvbra men han får lära sig den hårda vägen. Tyvärr får jag inte fatt på honom när han sticker iväg, och det är där jag behöver bryta hans beteende. Han får inte dra! Men har han väl börjat springa är det kört, och av den anledningen ska jag testa ett gagbett på honom. Så att jag får stopp, och för att "tämja" honom. Flög in i väggen gjorde jag också, han är ju en hårding Lambo, och kör vi hårt med honom så kör han samma sak tillbaka. Dock lyckades jag landa på båda fötterna och endast några skrapsår på låret påminner om min lilla flygtur. :) 
 
Att ta med sig efter dagens träning:
- Höj händerna, och håll dem där. 

Mål 2015

Är det något som jag tycker är viktigt så är det att ha mål. Det kan vara stora, det kan vara små - men man måste ha dem för annars famlar man i blindo. Hur ska du veta vad du ska träna på om du inte har ett mål med din träning? 
 
Eftersom jag inte har den blekaste aning om hur lång eller kort tid vissa moment kommer att ta när det gäller hästarna, så får målen vara lite rörliga. Tar det en månad extra, eller mindre, så gör det inte så mycket. 
 

 
José
Målsättningen gällande José har en tidsbegränsning då vi så småningom kommer behöva besluta oss för om vi ska köpa honom eller inte. Han ligget ju väldigt bra till vår lille pajas, men det är vissa saker som jag ändå vill testa innan vi bestämmer oss helt och hållet. Målen för José gäller nu endast våren, och köper vi honom så får jag helt enkelt skriva mer då. :) 
 
I perioden januari-april vill jag:
 
- Träna upp konditionen och galoppera bort ännu lite mer mage på herrn. 
- Variera träningen, mycket klättring och konditionsträning ska ske ute i skogen. 
- Träna både hoppning och dressyr och lära känna honom ännu mer på de punkterna. 
- Starta någon klass och känna på honom på tävling eller pay&jump. 
- Få honom att må bra och känna sig tillfreds med livet. :) 
 
Mer än såhär kan jag inte riktigt skriva. Mer detaljerat är svårt att skriva, allt handlar egentligen bara om att sakta men säkert bygga upp muskeltur och kondition igen. Under den tiden kan jag träna mycket lydnad, det kommer jag ha nytta av sen. Att fortsätta hoppa låga hinder blandat med roliga serier och annat som är stärkande är också bra, tills att jag känner att han är "redo" att hoppa högre igen. Någon gång innan vi bestämmer oss kommer jag behöva höja lite och känna på honom, men det är ingen hets i det överhuvudtaget. Först och främst måste han orka och känna att det är roligt! :) 
 

 
Lambo
Lambo är egentligen inte svår att sätta upp mål med, men desto svårare är det att tidsbestämma dem. Här kan det gå både fort och långsamt. Ena dagen känns det hur bra som helst, andra dagen får man börja om från början. 
 
Mina mål med Lambo är följande:
 
- Få honom att sluta sticka in i hörnen. Jag måste bryta det beteendet. 
- Dressyr, dressyr och dressyr. Lydnaden måste fungera. Med dressyr menar jag inte skolor hit och dit, utan övergångarna ska sitta, han ska lyssna på minsta vink.
- Rida loss de delar av hans kropp som inte är som dem ska. Ska även ta hjälp av massör och kiropraktor. 
- Få lydnaden att fungera även när det kommer till hoppning. 
- Bygga upp muskelaturen på rätt sätt och arbeta bort de muskler som sitter på fel ställe. 
- Få en glad, harmonisk häst som inte har spänningar eller ont någonstans.
 
Det är detta som jag tror kommer ta tid. När detta fungerar, det är då det kommer gå undan, och då vill jag:
 
- Starta i någon lättare klass, och när det väl funkar bra stegvis gå upp i klasserna. 
- Jag vågar inte säga vad jag vill hoppa med honom i år, men minst 120cm innan årets slut är målet. Vågar inte tänka på högre just nu, det känns väldigt avlägset för tillfället. 
- Fortsätta att vidareutbilda honom och få en välmusklad häst med bra grund för ett framtida liv som tävlingshäst. 

 
Ett gemensamt mål jag har för båda hästarna är att de ska må bra. Det är nummer ett, fungerat inte det så kan man skrota alla anda mål för det är grunden till en bra tävlingshäst. De ska få den mat de vill ha, den vård de behöver och all kärlek jag kan erbjuda. De ska känna sig älskade och välmående! 
 
 

På g!

Hej på er! Igår sov jag till klockan ett! Helt sjukt, men förmodligen behövde jag det. Idag sov jag till tio, och kunde inte riktigt somna igår... inte så konstigt ;) 
 
Idag står hoppträning för Uffe på schemat! Ska bli riktigt kul att träna igen då det blev ett litet uppbehåll nu under jul och nyår, dessutom är det inte bara jag som tränar idag utav vi blev ett gäng. Roligt tycker jag! Jag ska träna båda mina, hänt mycket med både Lambo och José sedan Uffe var här senast så det ska bli roligt och se om han ser någon skillnad. 
 
Jag hoppas att mamma följer med så att hon kan filma lite, det hade varit roligt att få visa er lite hoppning, om det nu är det vi ska syssla med idag. :) Återstår att se!
 
Hörs sen :) 
 
 

Jag är så glad!

Haha, det är löjligt hur små saker kan göra mig så glad när det gäller hästarna. Häromdagen satt jag och skrattade på Josés rygg för att han hoppade igenom en serie på 80cm (som om han aldrig gjort det innan) och idag var jag upp över öronen glad  för att Lambo gick att galoppera ute i skogen. Ibland undrar jag!
 
Hur som helst, jag och mamma red ut idag. Hon på José och jag på Lambo. Blivit alldeles för lite utav den varan den senaste veckan i och med det hala vägunderlaget, men idag hade snön töat bort och vägarna var rena och mjuka, så då passade vi på! 
 
Lambo litade jag inte på för 5 öre i början, vågade knappt skritta ut. Efter att ha lärt känna honom mer, och ridit ut fler gånger så kände jag dock att nu var det dags att testa lite galopp. Han har betett sig väldigt bra de senaste ridpassen och det är ju mer naturligt för hästarna att galoppera i skogen, så att han skulle hitta på något där passade inte riktigt in i hans beteendemönster. Sagt och gjort! Vi red först en skritt och trav runda på ca 40 minuter. Hästarna tyckte att det var roligt att komma ut och båda, framförallt Lambo, gick och kollade på allting. 
 
På vägen hem så var det en backe, och där tänkte jag testa att galoppera i fall att han skulle hitta på något så skulle han ju vara enklare att få stopp på honom. Mamma och José fick lägga sig bakom och så testade vi en galopp. Jag gjorde ingen stor grej av det hela, utan fattade galoppen och ställde mig i lätt sits och lät honom gå på lite som han ville, och han skötte sig så himla bra! Galopperade kanske 200m och sedan saktade jag av, och han lyssnade hur fint som helst, ingen tendens överhuvudtaget att hitta på något. José hade däremot velat sticka ikapp och förbi Lambo, så mamma hade fått hålla i honom litegranna. ;) Härligt att ha pigga hästar! 
 
Testade att galoppera på en raksträcka med och då galopperade vi längre, även denna gång tog jag inte i honom överhuvudtaget utan stod bara och lät honom galoppera på, inte heller denna gången hittade han på något utan var nog mest glad över att få galoppera. Underbar känsla att få sitta på hästar med så underbara galopper som både Lambo och José har! 
 
Prinsarna skötte sig bra, och det var en jättehärlig uteritt. Ska göras om snart helt klart! 
 
 

Årsresumé 2014

Oj, vilket år jag haft! Det har varit väldigt händelserikt och nästan bara positivt. Student, körkort och hästägare är några få stora grejer som skett under 2014. 
 
Våren
Under våren 2014 hade jag fullt upp. Förutom besök på GHS så var det var slutspurten i gymnasiet och tur nog hade jag bara en häst, Lillen! Jag och Lillen hade en lugn försäsong med låga klasser och bra resultat. Efter ett tappat självförtroende hösten-13 så kändes det riktigt bra under våren. Förutom allt detta så var det också balen och studenten som hägrade och klänning, skor och smycken skulle inhandlas. Hade under senare delen av våren även en häst som heter Corrina på lite vidareutbildning. Var också hos Lotta i Munka-Ljungby på praktik i 3 veckor. Var de bästa 3 veckorna den våren, utan tvekan. 
 
Från årets första tävling
 
Sommaren
Sommaren var som vanligt en härlig och händelserik period speciellt 2014 eftersom jag slutade gymnasiet då. Studentbalen, studenten, Håkan på Ullevi, Smögen, meetings, varma sommarkvällar med vännerna, Munka-Ljungby, Falsterbo, körkort och så träffade jag också min nuvarande pojkvän. Förutom det så kom Pompay tillbaka, både till min förvåning och uppskattning. Lillen var kanonfin och vi var stadiga i 120 klasserna. Bloggade ingenting under sommaren tyvärr. 
 
Studenten
 
Bal
 
Två fina killar! 
 
Lillen
 
Hösten
Början på hösten färgades utav den grymma sommaren, och jag hade en lugn period på hästsidan då Lillen låg ute på annons. I oktober blev han såld och jag hade endast Pompay. Det känns lite tråkigt att jag inte bloggade under min och Lillens sista tid ihop, men så är det! Letade ny häst och jag och mamma bestämde oss för att denna gången köpa häst om det var så att vi hittade rätt. Och det gjorde vi, vi hittade Lambo! Började jobba på skolan, där jag jobbar kvar ännu och trivs fortfarande fantastiskt bra där. Bytte även stall i denna veva utav olika anledningar. Tillslut såldes även Pompay, och det var jobbigare än vad jag räknat med. Vi bytte stall igen och flyttade till där vi står idag. Det blev även en till liten häst, José! Han kom i november. I samband med detta startade jag upp bloggen igen. 
 
Första gången jag träffade Lambo! 
 
Från provridningen av José
 
Vintern
Vintern 2014 är egentligen bara December, och där har det kanske inte hänt jättemycket. Jag har lärt känna mina hästar ännu mer, jag har jobbat, bytt fotbollslag och firat jul och nyår. 
 
Jag är supertaggad för vad 2015 har att erbjuda. Jag har två fina unghästar och det ska bli så himla spännande att se vart det kan leda. Nu kör vi! 

RSS 2.0