Hur svårt kan det vara?

Okej, får väl som vanligt börja med att lägga in ett litet självförsvar så slipper ni såga mig helt, hehe! Nä, men allt det där, ingen är perfekt och bla bla bla. 
 
Nu ska jag ta upp det där med att anpassa sin utrustning. Jag kan redan här, tidigt i texten, erkänna att jag är riktigt, riktigt, RIKTIGT dålig på det där med sadlar. Jag vet när en sadel ligger "okej" eller förjävligt, men inte när den ligger bra. En svaghet jag ständigt söker information om för att kunna bli så bra som möjligt på egen hand. 
 
Faktum är att internet innehåller det mesta, och är man lite källkritisk så är det inte svårt alls att ta reda på saker och ting. Finns x-antal artiklar som kommer från pålitliga hemsidor som till exempel Hippson. Det finns även forum som Bukefalos där man kan gå in och skumma igenom lite för att få lite olika synvinklar på saker och ting. Vad kan man då göra med all denna information? Använda den. Är man osäker, då dubbelkollar man den ännu en gång. Med vetrinären, sin tränare, sina stallkompisar eller sin hovslagare. Alla säger inte exakt likadant, men du kommer ändå få en känsla av vad som är rätt, eller på rätt väg snarare. 
 
Med andra ord kan man påstå att det är väldigt enkelt att söka information! Eller hur? :) 
 
Trots det, att vi har internet, att vi har kunniga omkring oss, så väljer vissa att helt ignorera och gå emot den forskning och de råd som finns svart på vitt. Dessa saker är inte något flams som någon "såkallad" forskare hittat på, nänä. Tänk på vilket år det är vi lever på! Allting som kan undersrykas av forskningsresultat eller olika former av bevis, är till störst del också testat. Inte en, inte två utan tre, fyra, fem gånger. 
 
Så ni som köper träns, hackamore, aachen eller ett remontträns till exempel, och fortfarande inte kan tar reda på hur det anpassas korrekt, varför? VARFÖR? Alltså träns är något som inte är det mest komplicerade att anpassa rätt. Det finns HUR mycket information som helst om det på nätet, både om hur det ska sitta och vad konsekvenserna av ett felanpassat träns kan bli. Ett felanpassat hackamore kan ge riktigt vidriga skador om det vill sig illa, och en remont som sitter för långt ner runt näsborrarna kan ge hästen rejäla andningssvårigheter. (Ni som vill veta mer, googla, kolla produktbilder, be om hjälp) 
 
Likadant är det med myten om att bettet ska hissas upp så att mungiporna får två väck, bullshit! Detta är vad veterinärer och tandläkare sagt till mig: Bettet skall vara så korrekt anpassat i hästens mun (till längd, tjocklek osv) att sidostycken endast skall hålla upp själva ringarna. Bettet skall inte dras upp i hästens mungipa, helst ska inte ett väck finnas. Sedan ska det såklart inte sitta långt ner heller, det gäller att ha lite känsla. Har du inte det, sök info - ta hjälp!
 
Sammanfattningsvis: Hur svårt är det ta reda på saker och ting innan man utför dem? För mig är det otänkbart att inte ha en tanke som bygger på fakta eller en teori bakom det jag gör. Det är svårt att inte bli påverkad i hästvärlden, men faktum är att det går att lära sig att sovra vad som är skit och vad som inte är det. Det handlar bara om att läsa på själv, ta ställning och självklart ha sin källkritik i baktanke. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0